|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2821 | ||||
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część X
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Ale też tam rodzisz jak dobrze pamietam... przynajmniej będziesz wiedziala czego się spodziewać po szpitalu... a Twój chłop mam nadzieje bardziej się zmobilizuje jak urodzisz... gratuluje ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2822 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2823 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Z tego co widzialam raczej na wszystkich ciuszkach niemowlecych byla informacja zeby nie prac w temp. wyzszej niz 40 stopni. Przynajmniej jesli chodzi o te, ktore ja kupowalam. Cytat:
![]() Zwlaszcza ze sporo z nas pierze nowe ciuszki. Nie sa pobrudzone, nic im nie jest, po co wieksza temperatura? Ja do dzisiaj piore max w 40 stopniach ciuszki ![]() I tez za duzo staram sie nie prasowac. Przyjemne zajecie to nie jest. Nie lubie tak stac przy tej desce... Juz wole myc naczynia ![]() Biedactwo... Kuruj sie i wracaj szybko do zdrowia ![]()
![]() |
#2824 |
Zakorzenienie
|
W sumie jak upierzecie w za wysokiej temperaturze, to te wszystkie naprasowanki poschodzą
![]() Paula dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2825 |
Zadomowienie
|
Dzięki
![]() ![]() No - Zosia się odrobinkę rozbujała, oberwałam kilka razy w żołądek i znów spokój. Widocznie ma jakiś leniwy nastrój ![]() pumas, jeśli chodzi o pranie i prasowanie to całkowicie podzielam Twój niepokój. Wyprać - wyprałam, ale prasowanie... ![]() No nawet nie to, że jakoś straszliwie nie lubię - po prostu jestem na to zbyt leniwa, naszych rzeczy od lat nie prasujemy, a ja stałam się mistrzynią w takim strzepywaniu i rozwieszaniu rzeczy na suszarce, by nie trzeba było ich później prasować ![]() Niestety - ilekroć kogoś nie spytam, wtf z tym prasowaniem wszystkiego, ciągle słyszę, że rzeczy nieprasowane podrażniały skórę dziecka (mówimy o noworodku, takich kilkumiesięcznych rzeczy już raczej nie dotyczy), że wychodziły krostki, zaczerwienienia... ![]() No nie wiem, nie wiem. W dodatku - zgłębiając już temat - natykam się na takie np. artykuły "Pediatrzy zalecają, by co najmniej przez pierwsze dwa miesiące prasować wszystkie ubranka dziecka. Wysoka temperatura działa jak sterylizator – zabija znajdujące się w tkaninie bakterie i alergeny. Od trzeciego miesiąca wystarczy prasować tylko rzeczy, które mają bezpośredni kontakt z delikatną skórą malca. " Jedyne co mi zatem pozostaje, to mieć nadzieję, że moje dziecko okaże się, hmm, gruboskórne i mało wrażliwe. Albo zaganiać regularnie chłopa do prasowania. |
![]() ![]() |
![]() |
#2826 |
Zakorzenienie
|
To może chodzić o to, że skoro nie wygotowujesz ciuszków jak kiedyś nasze babcie i prababcie tylko pierzesz w tych 30-40 stopniach, to siłą rzeczy nie zabijasz wszystkich bakterii. No i wtedy jedynym wyjściem jest żelazko, które tym ciepłem zabije z 90% bakterii, roztoczów i innych świństw...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2827 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze pozniej komus odbije i bedzie biegal za raczkujacym dzieckiem nie dosc ze z mopem (z plynem antybakteryjnym ![]() ![]() Ja nie wiem, nawet jak moje dziecko nie umialo raczkowac i sie czolgalo to nie mylam podlogi dzien w dzien. Troche zarazkow nie zaszkodzi ![]() Szczerze - nie chce mi sie prasowac ciuszkow od poczatku... Poza tym uzywam plynu zmiekczajacego, wiec ciuszki sa przyjemne w dotyku, na pewno nie sa sztywne (a sztywne czasami i mi przeszkadzaja ![]() To troche jak z proszkiem. Jestem pewna, ze znajdzie sie iles osob, nawet na wizazu, ktore nie beda praly ciuchow noworodka w specjalnym proszku, tylko w zwyklym. Ja sie na to nie zdecyduje, ale watpie, ze zwykly proszek az tak by szkodzil... Zalezy od dziecka. Moj od poczatku byl alergikiem, wiec latwo wylazily nam krostki, juz w szpitalu, od ich pieluch tetrowych. A jednak obylo sie bez latania z zelazkiem i bez Oilatum. Proszek specjalny oczywiscie byl ![]() ![]() U nas w watku chyba nikt nie wypierze w zwyklym proszku? ---------- Dopisano o 23:20 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ---------- Cytat:
![]() Ew. gdyby nie dzialalo sa syropy i tabletki na przeziebienie dla kobiet w ciazy, ale tez raczej tylko z naturalnych skladnikow ![]() Faktycznie, nie wpadlam na to, ze prasowanki zejda od temperatury ![]()
![]() |
#2828 |
Zadomowienie
|
Ja mam kilka sztuk wypranych w zwykłym, bo dorzuciłam do naszych ciemnych ubrań bo podejrzewałam że będą farbowały, ale to raczej z tych co nie zakłada się na gołą skórę to może nic się nie stanie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2829 | |
Zakorzenienie
|
Ja sterylnego dziecka nie chcę mieć, wiadomo, ale ciuszki i tak będę prasować. Choćby dla samego faktu, żeby nie wyglądały jak psu z du.py wyciągnięte
![]() Mój TŻ jest też alergikiem i trochę się boję, że Mały po nim to odziedziczy... A już Wam kiedyś pisałam, że TŻ ma z tym ogromny problem. No i co do sterylizacji, to ja z pewnością będę musiała dbać (ale to później) o dokładne mycie rączek po kontakcie z piaskownicą, może w jakiś płyn do rąk ten antybakteryjny dla dzieci zainwestuję. Ja jako dziecko nabawiłam się gronkowca :/ U nas piaskownice są w stanie okropnym i wolę chuchać na zimne... ---------- Dopisano o 23:25 ---------- Poprzedni post napisano o 23:24 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2830 |
Zakorzenienie
|
wrocilam od znajomych
![]() ![]() a wy dalej o praniu ![]() ---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ---------- ide spac ![]() tzn wszamam cos najpierw i pozniej ide spac ![]() paa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2831 |
Zakorzenienie
|
to i ja sie wypowiem na temat prania
![]() ciuszki wypiore oczywiście w specjalnym proszku (a raczej żelu, bo wole tę postać) i płynie zmiękczającym (kupiłam taki sensitive bezpieczny dla dzieciaczków) raczej będzie to temp 40-50 stopni, bo to w zupełności wystarcza. powiem Wam, ze już dwie osoby powiedziały mi , ze teraz już się nie gotuje tych dziecięcych ciuszków, po to są proszki z aktywnym tlenem, które dopierają wszystko. prasowanie też raczej sobie odpuszcze, bo jak widze większość, nie mam tego w zwyczaju. chyba, ze będą to ciuszki, które będą ze względów estetycznych tego wymagały. ---------- Dopisano o 00:09 ---------- Poprzedni post napisano o 00:05 ---------- już po północy, więc pochwale się, że zaczęłam 8 miesiąc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2832 |
Zakorzenienie
|
![]() Babka poszła się myć z papierosem i cała łazienka capi ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2833 |
Zakorzenienie
|
![]() Ty to masz z tą babką ![]() Ok ja sie kładę, bo TZ już wskoczył do wyra. Od jutra znowu na nocki idzie, wiec musze dzis go wyściskać, zeby mi do piątku wystaczyło ![]() Dobranoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2834 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Właśnie to podrażnienie skóry miałam na myśli pisząc o prasowaniu w celu wygładzenia - raczej strony wewnętrznej, niż zewnętrznej. ![]() Tylko nie pojmuję wszywania przez producentów metek na karku. ![]() ---------- Dopisano o 01:12 ---------- Poprzedni post napisano o 01:04 ---------- ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2835 |
Zakorzenienie
|
heeeej, od 5 nie spie....... glowa mi peka, i krew z nosa leci. \oczy mi sie kleja wiec jeszcze pewnie pewnie przekimam ale cchyba musze najpoerw kawe wypic
![]()
#2836 |
Zakorzenienie
|
Kolejna bezsenna noc
![]() Nie wiem czy Dorotka nie będzie mieć ospy ![]() W nocy nasza mała miała gorączkę i wymiotowała ![]() Tż zadzwonił do pracy po dzień wolny. Pójdziemy z nią do GP, a po południu mamy wizytę u immunologa... |
![]() ![]() |
![]() |
#2837 |
Zakorzenienie
|
Hej Mamcie
![]() ![]() Miłego dnia Brzuchatki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2838 |
Zakorzenienie
|
Wczoraj pierwsza czerwcówka urodziła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2839 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#2840 |
Raczkowanie
|
Dzień dobry mamusie.
Nie było mnie tu kilka dni i zaległości mam tyle, że ho ho. zaczęłam podczytywać, ale zdecydowanie dnia zabraknie ![]() Gratuluje rozpoczętych tygodni i udanych wizyt ![]() ---------- Dopisano o 07:42 ---------- Poprzedni post napisano o 07:41 ---------- ![]() ![]() ![]() Jak ja bym chciała się już też wykluć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2841 | |||
Raczkowanie
|
Hej Mamcie, dziękuję za wczorajsze gratki
![]() Trzymam kciuki ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Co do prania ciuszków to ja będę prała na 40 stopni, a później żelazko. Może Was to zdziwi, ale ja lubię prasować ![]() ![]()
![]() |
#2842 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2843 |
Raczkowanie
|
#2844 |
Raczkowanie
|
Wiecie jakiego 2 dni temu złapałam doła.... popatrzyłam na siebie w lusterku (na swoje nogi, boki, twarz) i miałam ochote płakać. Tak już chciałabym zrzucić te kg, zrobić coś ze swoim wyglądem.
nooooo i z racji tego, że nie mogę wylazić z lóżka zaczęłam latać po allegro. Jejku jakie znalazłam piękne szpilki... wysoki strasznie, ale się zakochałam. no i teraz mam dylemat kupić czy nie???? może wy mi poradzicie, bo koleżanka która pytałam o zdanie powiedziała, że przez najbliższy rok i tak ich nie nałożę, a przez ten czas duzo innych mi sie spodoba.......Ale czy szpilek z wózkiem nie da się polączyć ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2845 |
Wtajemniczenie
|
Witam Was Kochane mamcie z kawką
![]() ja będę prała w 50 stopniach w Loveli jak ja już kupię, razem z płynem, raczej kupie tylko do kolorów, i pierwszy raz przeprasuje, potem wątpię że będę mieć czas, i tak mam dużo prasowania naszych codziennych ubrań, najwięcej brudzi młody a jego do szkoły w niewyprasowanym nie wypuszczę ![]() ![]() trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty ![]() ![]() i dobrze, dokąd można z tym brzuchem chodzić ![]() Edytowane przez wanilllka82 Czas edycji: 2012-05-21 o 06:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#2846 |
Zakorzenienie
|
mam cały czas napiety brzuch i taki obolały
![]() a jutro przed wizytą mam w szpitalu na ktg sie zgłosic ![]()
Ćwiczę ![]() Zapuszczam naturalki! ![]() Edytowane przez prince_polo Czas edycji: 2012-05-21 o 06:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#2847 |
Zadomowienie
|
Witam z rana z kawą
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2848 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja będę próbować prać w zwykłym proszku razem z naszymi ciuchami - i nie będę czekać - jak mawiają "specjaliści" - do ukończenia roczku. Cytat:
Jeśli masz ochotę na szpilki, to sobie je kup i na pewno je założysz chyba, że dasz się zamknąć w domu bez jakichkolwiek wyjść i przyjemności ![]() Witajcie o poranku i po nieprzespanej nocy. Dużo mam planów na dzisiaj, bo jutro wyjeżdżam i wracam dopiero w weekend - a weekend będzie pod tytułem gości z daleka, więc trzeba dzisiaj wszystko przygotować, ugotować, zrobić zakupy, posprzątać (o ile się da na zapas hehe) i zostawić tżtowi wytyczne co do funkcjonowania przez tych kilka dni beze mnie :P |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2849 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() natomiast wiem, że mam tego trochę dlatego juz zaczne, bo nie ma zamiaru potem się spieszyć, czy stac na żelazkiem 12h ![]() każda robi jak uważa, ale widze, że zaczyna powstawać panika, że ktos coś już ma/robi a inny nie ![]() To z nowości: mam siarę ![]() halo ![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:12 ---------- Poprzedni post napisano o 08:11 ---------- Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2850 |
Zakorzenienie
|
Ja nie panikuję, że wy prasujecie czy pierzecie, a ja nie, bo nic nie stoi na przeszkodzie, żebym to zrobiła - po prostu na razie uważam, że to za wcześnie, w końcu rodzić będę za ponad miesiąc...
Ja jestem z tych panikujących chuchających i dmuchających, ale umiem się powstrzymywać i brac pewne rzeczy na chłopski rozum, co też planuję czynić w przypadku córeczki ![]() Powodzenia u lekarza ! Daj znać, jak poszło ![]() Jezu, nie mamy jeszcze imienia ;( |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:31.