Walka o zdrowe i piękne włosy część XI - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-21, 19:07   #481
Kinga_Jana
Raczkowanie

Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy część XI

Cytat:
Napisane przez Ofca w Wielkim Miescie Pokaż wiadomość
Dziewczyny nie wiem czy ja coś robię źle czy moje włosy są zbyt fatalne Już od jakiegoś czasu staram się bardziej dbać o włosy, ale wyglądają okropnie... Używałam jantara ale niestety nie pomógł (szczególnie zależało mi, żeby na zakolach wyrosły mi baby hairy ale nic z tego), poza tym moja pielęgnacja wygląda tak: szampon BD (myję włosy co 1/2 dni szamponem rozcieńczonym w kubku), odżywka ds Alterra lub Joanna rzepa, odżywka bs Joanna do farbowanych, na końce krem biedronkowy, raz w tygodniu maska Bingo masło shea i 5 alg, również raz w tygodniu olejek Alterra na kilka h, czasem jakieś płukanki ziołowe lub z sokiem z cytryny...
Dodam, że mam włosy farbowane na blond, ale widziałam dłuższe blond włosy i w dużo lepszym stanie Moje lubią się puszyć, są jakieś takie matowe, zlepione w jedną całość (kojarzy mi się to z pajęczyną) lub zwijają się w strąki... Zastanawiam się czy jest sens w moim przypadku używać tego wszystkiego, czy nie lepiej kupić jakąś odżywkę z silikonem i mieć błyszczące ładne włosy
Moje włosy po szamponie BD też nie prezentują się zbyt pięknie
Czym farbujesz włosy?
Kinga_Jana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-21, 19:10   #482
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fubizka Pokaż wiadomość
Mi się wydaje, że to nie kwestia braku protein, chociaż warto ich również dostarczać włosom. Możesz np kupić keratynę, elastynę jedwab hydrolizowany itd i dodawać do masek lub zrobić z nich odżywkę.

Ja bym jednak spróbowała przede wszystkim odstawić BabyDream, bo on może tak "stępiać" włosy, a w drugiej kolejności jednak raz na jakiś czas użyć czegoś z lekkimi silikonami, np Nivea Long Repair. Nie każdemu służy brak silikonów np ja ich używam - oczywiście z głową.
Ofca, tez bym obstawiala szampon.
Poza tym zwiekszylabym (oczywiscie jesli mozesz) czestotliwosc olejowania i postawilabym na dodanie do pielegnacji czegos typowo nawilzajacego (miod/aloes/zel lniany).

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-21, 19:20   #483
visionAM
Zakorzenienie

A moim zdaniem właśnie protein całkowicie brak w pielęgnacji, więc trzeba je wprowadzić. I obwiniałabym raczej oblepienie włosów, co należałoby zniwelować jakimś szamponem z sles
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-21, 19:21   #484
Ofca w Wielkim Miescie
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kinga_Jana Pokaż wiadomość
Moje włosy po szamponie BD też nie prezentują się zbyt pięknie
Czym farbujesz włosy?
Szczerze mówiąc nie mam ulubionej farby, ostatnio Londa, poza tym farbowałam wcześniej Joanną, Palette i innymi tanimi farbami.
Właśnie, może znacie jakąś w miarę dobrą farbę blond (żeby włosy nie wyszły białe ale też nie żółte, coś takiego: http://byba.strefa.pl/Obrazek6.jpg zdjęcie po lewej), teraz mam sprany jasny blond Londy z żółtymi refleksami ;/).
Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Ofca, tez bym obstawiala szampon.
Poza tym zwiekszylabym (oczywiscie jesli mozesz) czestotliwosc olejowania i postawilabym na dodanie do pielegnacji czegos typowo nawilzajacego (miod/aloes/zel lniany).
A może to być np. sok z aloesu z apteki? Żel lniany próbowałąm, ale jakoś nie chce mi się zrobić "glut" a jak już wygrzebałam troszkę glutka i położyłam na włosy to były jakieś takie szorstkie i od razu zmyłam Chyba że tak to powinno być?

Czyli uważacie że to głównie szampon... Tylko co z nim teraz zrobić jak mam ponad pół butelki, trochę szkoda mi go wyrzucić
Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
A moim zdaniem właśnie protein całkowicie brak w pielęgnacji, więc trzeba je wprowadzić. I obwiniałabym raczej oblepienie włosów, co należałoby zniwelować jakimś szamponem z sles
A czy jakąś formę protein mogę kupić w aptece czy tylko w sklepach internetowych? Chyba czystego jedwabiu czy keratyny nie ma w aptekach a wolałabym właśnie jakąś formę stacjonarną żeby nie płacić dużo drożej przez wysyłkę

Edytowane przez Ofca w Wielkim Miescie
Czas edycji: 2012-05-21 o 19:29
Ofca w Wielkim Miescie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-21, 19:27   #485
Kinga_Jana
Raczkowanie

Cytat:
Szczerze mówiąc nie mam ulubionej farby, ostatnio Londa, poza tym farbowałam wcześniej Joanną, Palette i innymi tanimi farbami.
Właśnie, może znacie jakąś w miarę dobrą farbę blond (żeby włosy nie wyszły białe ale też nie żółte, coś takiego: http://byba.strefa.pl/Obrazek6.jpg , teraz mam sprany jasny blond Londy z żółtymi refleksami ;/).

A może to być np. sok z aloesu z apteki? Żel lniany próbowałąm, ale jakoś nie chce mi się zrobić "glut" a jak już wygrzebałam troszkę glutka i położyłam na włosy to były jakieś takie szorstkie i od razu zmyłam Chyba że tak to powinno być?

Czyli uważacie że to głównie szampon... Tylko co z nim teraz zrobić jak mam ponad pół butelki, trochę szkoda mi go wyrzucić
Ja farbuje castingiem 1010/1021 i jestem zadowolona z koloru. Nie wychodzi ani biały, ani tymbardziej żółty
Z półki tych profesjonalnych moja mama bardzo sobie chwali koleston 12/1 chyba

Co do szamponu używam go także do golenia nóg, ewentualnie mycia ciała
Kinga_Jana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-21, 19:36   #486
Fubizka
Zakorzenienie

Cytat:
A jaki szampon polecasz?
Właśnie obecnie szukam dobrego szamponu bez sls. Przetestuję na pewno Hippa lub Alterrę z granatem.
Cytat:
Weź do kąpieli

Cytat:
A czy jakąś formę protein mogę kupić w aptece czy tylko w sklepach internetowych? Chyba czystego jedwabiu czy keratyny nie ma w aptekach a wolałabym właśnie jakąś formę stacjonarną żeby nie płacić dużo drożej przez wysyłkę
W aptece na pewno nie dostaniesz.

Vision - objawy przenawilżenia są zupełnie inne niż te, które prezentują włosy Ofcy. Nadmiar protein te objawy (suchość, szorstkość, plątanie) jeszcze wzmocni.
Fubizka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-21, 19:38   #487
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
A czy jakąś formę protein mogę kupić w aptece czy tylko w sklepach internetowych? Chyba czystego jedwabiu czy keratyny nie ma w aptekach a wolałabym właśnie jakąś formę stacjonarną żeby nie płacić dużo drożej przez wysyłk
możesz kupić jakąś maskę z proteinami np. mlecznymi.

Odnośnie tego dosżłam do wniosku, że może za mało protein:
Cytat:
Moje lubią się puszyć, są jakieś takie matowe, zlepione w jedną całość
poza puszeniem, ale zlepienie, matowośc - obciążenie albo przesada z nawilżaczami

Edytowane przez visionAM
Czas edycji: 2012-05-21 o 19:41
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-21, 19:45   #488
Ofca w Wielkim Miescie
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
możesz kupić jakąś maskę z proteinami np. mlecznymi.

Odnośnie tego dosżłam do wniosku, że może za mało protein:
poza puszeniem, ale zlepienie, matowośc - obciążenie albo przesada z nawilżaczami
Jeszcze dodam że one nie są zlepione w sensie sklejone, tylko raczej takie właśnie spuszone, że kiedy biorę część włosów do ręki i rozciągam (nie wiem jak to wytłumaczyć), tylko robi się taka cienka pajęczynka - chociaż ten efekt mam chyba od zawsze, może to wina tego że po prostu są cienkie, nie wiem...

A maska - może taka? http://www.bingosklep.com/maska-wlos...ospa-p-79.html

Edytowane przez Ofca w Wielkim Miescie
Czas edycji: 2012-05-21 o 19:47
Stary 2012-05-21, 19:47   #489
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:

Dziewczyny z powodzeniem stosuja sok z aloesu, ale raczej jako podstawa psikadel do wlosow.

Ja tez mam problem ze zrobieniem gluta, ale mimo wszystko nie poddaje sie, bo mam po nim cudownie miekkie i gladkie wlosy.
Ja bym Ci polecala dodawania gluta do masek przed i po myciu. Zmieszaj go z maska/odzywka i potrzymaj troszke na wlosach.

BD nie kazdemu niestety sluzy. Odstaw go najpierw, zeby ocenic jak jest z tym u Ciebie.
Mozesz myc nim twarz, cialo albo uzywac w formie zelu do higieny intymnej.

Stary 2012-05-21, 19:47   #490
ffb13763ddeb19d95255f96b349e2f21757b5e15_67b67088155fe
Konto usunięte

Hej

W końcu mogę zacząć dbać porządnie o włoski (Koniec matur to i więcej czasu i mniej stresu ) Muszę zdobyć jakąś maskę z Bingo, mam Glorię, ale przydało by się cos mocniejszego

Kochane, a myślicie, że odżywki b/s to wystarczająca ochrona przed promieniowaniem UV?
ffb13763ddeb19d95255f96b349e2f21757b5e15_67b67088155fe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-21, 20:12   #491
kascysko
Zakorzenienie

Kupiłam olejek GP ze skrzypem, czekam na możliwość otestowania
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-21, 20:20   #492
nafiyqa
Zakorzenienie

Nowa gazetka SP jakbyscie chcialy http://www.superpharm.pl/images/gaze...12012gen_1.pdf
http://www.superpharm.pl/images/gaze...12012gen_2.pdf
http://www.superpharm.pl/images/gaze...12012gen_3.pdf

Stary 2012-05-21, 20:37   #493
alex1989
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pluskotka Pokaż wiadomość
Nie mam tego kotka, a szkoda

Przed chwilą kolejna metoda olejowania- zrobiłam najprostszy psikacz pod olej: odrobina Garniera AiK z wodą, na to lniany. Za parę godzin zmywam

Alex i Scarrabeo kusicie mnie tym olejem łopianowym z papryką i skrzypem polnym. Oby wkrótce się pojawił w Skarbku. Swoją drogą to czekam z olejem i łopianem na zrobienie swojego oleju łopianowego, ale kurczę w domu brak alkoholu, a jak się pojawi to pewnie pójdzie od razu do gardła
też zawsze dodaję odzywki do psikaczy i moje włosy to uwielbiają
No ja sie napaliłam na ten olejek GR mam nadzieje że lada dzień będzie i wnaszej drogerii

Cytat:
Napisane przez the rock Pokaż wiadomość

Kiedyś na dzień babci i dziadka była u góry forum w notce taka ikonka z konkursem geriavitu czy czegoś i podobno zamiast mojego avatara niektórym pokazywało się to zdjęcie babci z dziadkiem
hahaha to ja już wolę mojego kota!
On na mnie PACZY

Cytat:
Dziewczyny nie wiem czy ja coś robię źle czy moje włosy są zbyt fatalne Już od jakiegoś czasu staram się bardziej dbać o włosy, ale wyglądają okropnie... Używałam jantara ale niestety nie pomógł (szczególnie zależało mi, żeby na zakolach wyrosły mi baby hairy ale nic z tego), poza tym moja pielęgnacja wygląda tak: szampon BD (myję włosy co 1/2 dni szamponem rozcieńczonym w kubku), odżywka ds Alterra lub Joanna rzepa, odżywka bs Joanna do farbowanych, na końce krem biedronkowy, raz w tygodniu maska Bingo masło shea i 5 alg, również raz w tygodniu olejek Alterra na kilka h, czasem jakieś płukanki ziołowe lub z sokiem z cytryny...
Dodam, że mam włosy farbowane na blond, ale widziałam dłuższe blond włosy i w dużo lepszym stanie Moje lubią się puszyć, są jakieś takie matowe, zlepione w jedną całość (kojarzy mi się to z pajęczyną) lub zwijają się w strąki... Zastanawiam się czy jest sens w moim przypadku używać tego wszystkiego, czy nie lepiej kupić jakąś odżywkę z silikonem i mieć błyszczące ładne włosy
kurde ale ja tu nie widzę wzmianki o olejowaniu? jakich oleji uzywasz? może jakis Ci nie służy
Po za tym naprawde polecam psikacz pod olej. Kiedys byłam tego przeciwniczką a teraz nie wyobrażam sobie olejowac suchych włosów
Cytat:
Zastanawiam się czy nie wrzucić później wieczorem zdjęcia moich brzydalków, robionych parę dni temu. Specjalnie zaczęłam je focić, żeby mieć porównanie
dawaj foty
alex1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-21, 20:43   #494
quench
Are you talking to me?!

Cytat:
Ja też mam niektóre włosy takie i strasznie mnie wkurzają, bo psują fryzurę Przydałby się jakiś specjalista, który by powiedział co to jest
No właśnie... Mam swoją teorię - niejednostajne dostarczanie substancji odżywczych do włosa. Raz cebulka ma więcej "jedzonka" i produkuje grubszy włos, raz mniej i włos jest cieńszy i delikatniejszy. Nierówna struktura daje złudzenie optyczne karbowania.

Cytat:
Zastanawiam się czy nie wrzucić później wieczorem zdjęcia moich brzydalków, robionych parę dni temu. Specjalnie zaczęłam je focić, żeby mieć porównanie
Wrzuć, wrzuć

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Kupiłam olejek GP ze skrzypem, czekam na możliwość otestowania
Szczęściara. Muszę połazić po Wawie za nim
Stary 2012-05-21, 20:50   #495
Ofca w Wielkim Miescie
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez alex1989 Pokaż wiadomość
też zawsze dodaję odzywki do psikaczy i moje włosy to uwielbiają
No ja sie napaliłam na ten olejek GR mam nadzieje że lada dzień będzie i wnaszej drogerii

hahaha to ja już wolę mojego kota!
On na mnie PACZY

kurde ale ja tu nie widzę wzmianki o olejowaniu? jakich oleji uzywasz? może jakis Ci nie służy
Po za tym naprawde polecam psikacz pod olej. Kiedys byłam tego przeciwniczką a teraz nie wyobrażam sobie olejowac suchych włosów

dawaj foty
Alterra Papaja i migdał
Stary 2012-05-21, 21:05   #496
alex1989
Zadomowienie

Cytat:
Alterra Papaja i migdał
takim olejowaniem to Ty sobie stanu włosów nie poprawisz
Stary 2012-05-21, 21:05   #497
pluskotka
Zakorzenienie

To mnie dziewczyny zestresowałyście tymi prośbami. Teraz czuję się zobowiązana więc wstawiam dwa zdjęcia. Niestety znowu nienajlepsze oświetlenie i z fleszem, następnym razem pogonię fotografa. A i zaznaczone czerwoną obwódką ma sugerować, że ten odcinek włosów najbardziej mnie irytuje- włosy się łamią, rozdwajają, ale nie zetnę 5-8 cm, robię to systematycznie po 2-3 cm.
I proszę nie przerażajcie się
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Kopia SAM_1282.jpg (115,2 KB, 51 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Kopia SAM_1286.jpg (104,6 KB, 55 załadowań)
"Przeznaczenie zazwyczaj czeka tuż za rogiem. Jakby było kieszonkowcem, dziwką albo sprzedawcą losów na loterię: to jego najczęstsze wcielenia. Do drzwi naszego domu nigdy nie zapuka. Trzeba za nim ruszyć."
pluskotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-21, 21:09   #498
vyenna
Zadomowienie

Warszawianki, gdzie można kupić stacjonarnie maskę bingo?

(Pierwszy dzień pracy w superpharmie )

szukam: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post33410649

zapuszczam włosy i okazjonalnie odchudzam
vyenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-21, 21:14   #499
sylvi300
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vyenna Pokaż wiadomość

i jak było w pracy?

Zapraszam na bloga!!!!

http://tocosalata.blogspot.com/
sylvi300 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-21, 21:30   #500
Fubizka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez quench Pokaż wiadomość
No właśnie... Mam swoją teorię - niejednostajne dostarczanie substancji odżywczych do włosa. Raz cebulka ma więcej "jedzonka" i produkuje grubszy włos, raz mniej i włos jest cieńszy i delikatniejszy. Nierówna struktura daje złudzenie optyczne karbowania.
No tak, ale akurat tylko do tych kilku włosów a reszta ok? Dziwne to

Kiedyś czytałam, że jest taka choroba włosów, że są "wrzecionowate" czy coś, ale to dotyczy całej głowy i ogólnie wtedy ma się 3 włosy na krzyż.
Stary 2012-05-21, 21:31   #501
Gwiazda Wieczorna
Zakorzenienie

dziewczyny a co sądzicie o odzywkach w sprayu schaumy?
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...lukiwania.html
Gwiazda Wieczorna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-21, 21:36   #502
pluskotka
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Napisane przez sylvi300 Pokaż wiadomość
i jak było w pracy?
No właśnie, jak tam pierwszy dzień?

Cytat:
Napisane przez Gwiazda Wieczorna Pokaż wiadomość
dziewczyny a co sądzicie o odzywkach w sprayu schaumy?
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...lukiwania.html
Też zainteresowałam się tymi sprayami, bo Izuś wspomniała o którejś, ale nie napisała konkretnie którą posiada
"Przeznaczenie zazwyczaj czeka tuż za rogiem. Jakby było kieszonkowcem, dziwką albo sprzedawcą losów na loterię: to jego najczęstsze wcielenia. Do drzwi naszego domu nigdy nie zapuka. Trzeba za nim ruszyć."
pluskotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-21, 21:37   #503
agusia642
Zakorzenienie

Cytat:

W drogerii Jasmin w podziemiach Dworca Centralnego widziałam.
agusia642 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-21, 21:42   #504
ejzii
Rozeznanie

http://www.opinie.senior.pl/zdjecia/Koloryzacja-wlosow/Perfect-Mousse-750-pralina-67593-big.jpg czy ta farba załapałaby z spranego rudego? i co bym uzyskała? kupiłam orzech laskowy ale wydaje mi sie ze wyjdzie ciemno i za ciemno do mnieaczkolwiek teraz bardzo sie opaliłam, tylko twarz i szyja nie... jeszcze jest opcja kupienia znów płomiennej miedzi z Loreala tylko bym krócej trzymała zeby fajna mieć załapać a nie taki intenso rudy, bo nie lubie siebie w takim. sory za offtop

Edytowane przez ejzii
Czas edycji: 2012-05-21 o 21:45
ejzii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-21, 21:42   #505
Fubizka
Zakorzenienie

Mogłaby któraś z Was mi podrzucić linka do wątku, gdzie jest lista kosmetyków do oczyszczania włosów, lista odżywek do mycia itd? Nie mogę tego za Chiny znaleźć
Stary 2012-05-21, 21:45   #506
alex1989
Zadomowienie

Cytat:
To mnie dziewczyny zestresowałyście tymi prośbami. Teraz czuję się zobowiązana więc wstawiam dwa zdjęcia. Niestety znowu nienajlepsze oświetlenie i z fleszem, następnym razem pogonię fotografa. A i zaznaczone czerwoną obwódką ma sugerować, że ten odcinek włosów najbardziej mnie irytuje- włosy się łamią, rozdwajają, ale nie zetnę 5-8 cm, robię to systematycznie po 2-3 cm.
I proszę nie przerażajcie się
masz naprawdę ładne włosy nie wiem czemu tak na nie marudzisz.
Widać że zadbane bo ładnie lśnią.
A Ty farbowałaś włosy kiedyś na jaśniejszy kolor bo te końcówki wyglądają na rozjaśniane?
Stary 2012-05-21, 21:46   #507
Gwiazda Wieczorna
Zakorzenienie

Cytat:

Też zainteresowałam się tymi sprayami, bo Izuś wspomniała o którejś, ale nie napisała konkretnie którą posiada
no to Izuś odpisuj
a mi jeszcze chodzi po głowie maska Gliss kura oil nutritive https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...wa-wersja.html
Gwiazda Wieczorna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-21, 21:49   #508
alex1989
Zadomowienie

Cytat:
Mogłaby któraś z Was mi podrzucić linka do wątku, gdzie jest lista kosmetyków do oczyszczania włosów, lista odżywek do mycia itd? Nie mogę tego za Chiny znaleźć
tu jest taki podział, ale nie wiem czy o to chodzi
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=447103
Stary 2012-05-21, 21:52   #509
vyenna
Zadomowienie

Cytat:
"dzień dobry, czy ma pani kartę lifestyle? czy chce pani kupić szampon biosilka w promocji?"
btw odnoszę wrażenie, że to baaardzo zła robota dla mnie bo na ten szampon to już się sama czaję ^^ wypłata będzie dosyć szybko mi znikać
jeszcze jest promocja na maski ce-ce z algami, a ponieważ już moje bingo skończyłam to się nad nią zastanawiam... tylko nie mogę znaleźć składu w necie.

szukam: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post33410649

zapuszczam włosy i okazjonalnie odchudzam
vyenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-21, 21:54   #510
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gwiazda Wieczorna Pokaż wiadomość
no to Izuś odpisuj
a mi jeszcze chodzi po głowie maska Gliss kura oil nutritive https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...wa-wersja.html
o ja cie ale polepszyli składy!

Doceniamy dopiero kiedy stracimy.

Zapuszczanie włosów z wizażem : 65cm completed

Moja pielęgnacja włosów
karmazynka99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości