Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2119 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-21, 19:53   #63541
kascysko
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Wyjdź! Też chcę
Już idę, matematyczne metody chemii czekają
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-21, 20:19   #63542
natalcia250
sentimental animal

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość

Kopnijcie mnie w tylek i kazcie sie uczyc, blagam
mnie też jutro na pierwszej lekcji mam sprawdzian z rosyjskiego, który zaważy na końcowej ocenie, ale zwlekam z nauką jak tylko się da
When you've seen him use a gun, boy
When you've seen him use a gun
natalcia250 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-21, 20:37   #63543
Cjuban
Raczkowanie

Cytat:
Kopnijcie mnie w tylek i kazcie sie uczyc, blagam
I mnie
Siedzę na wizażu, a chemia czeka + jest taki, że w olejach i zawartości w nich poszczególnych kwasów jestem obcykana
24 25 26 27 28 29 30
włosy 27 cm, fale-typ 2a/2b, porowatość ekstremalnie niska.Szukam ENCANTO!
Cjuban jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-21, 22:02   #63544
claudiiin
Zadomowienie

Cytat:
Wyjdź! Też chcę
U nas nie ma tych Drogerii Polskich poki co... Ale moze gdzie indziej natkniemy sie na produkty GP

Cytat:
Napisane przez nez123 Pokaż wiadomość

Swoją drogą, czy wam też odżywki do mycia znikają w hurtowych ilościach?!
Mi jakos nie. Wykanczam dopiero Hegrona ktorego kupilam ponad pol roku temu I mam jeszcze Glorie, ale jej moze polowe na razie zuzylam czy cos kolo tego. Z tym, ze nie zdarzalo mi sie zbyt czesto myc sama odzywka, raczej zdecydowanie czesciej OMO lub szampon

Cytat:
Do nauki, już!A chociaż coś ciekawego masz do nauki?
Tak srednio... Patofizjologie Przerobilam na jutrzejsze zal dopiero 3 z 8 prezentacji

Cytat:
Napisane przez natalcia250 Pokaż wiadomość
mnie też jutro na pierwszej lekcji mam sprawdzian z rosyjskiego, który zaważy na końcowej ocenie, ale zwlekam z nauką jak tylko się da

Dziewczyny, czy te z Was, ktore robily peeling skalpu zauwazyly po nim, ze przedzialek swieci sie jak lysa glaca? Bo moj tak! I nie wiem czy tak ma byc, czy mam tak malo wlosow na czubku glowy ze to tylko u mnie tak jest... Zwroccie prosze na to uwage jak bedziecie robic ok?

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...

Edytowane przez claudiiin
Czas edycji: 2012-05-21 o 22:20
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-21, 22:27   #63545
szsz
Raczkowanie

Cytat:
czyli rozumiem, że np. Joaśka z miodem i cytryną mogłaby pomóc? miałam wcześniej z lnem i rumiankiem, która też teoretycznie powinna rozjaśniać, ale raczej nic mi nie rozjaśniła

końcówki i tak mam jasne, a kokosa chyba nie nałożę na całe włosy, bo mnie spuszy
Rumianek w czymkolwiek może rozjaśniać - ale naturalne włosy, a nie pomalowane na ciemno. Ja nakładam na pomalowane, ale to raczej z myślą, że zaszkodzić nie zaszkodzi, a może zadziała?
No i zawsze efekt będzie taki, że te fragmenty, które są naturalne, naturalne rozjaśniacze typu rumianek mogą rozjaśnić, a miejsca pomalowane zostaną, jakie są, czyli pogłębi się to, co chcesz zlikwidować...

Cytat:
co do babassu to myję nim włosy, tak sobie pomyślałam, że to wolne wypłukiwanie się farby to efekt mycia odżywką, bo szampon jest hmm silniejszy i szybciej by wypłukał. dobrze myślę?
Olej babassu może ,,wypłukać" hennę, a czy odżywka Isany babassu też? to zależy ile w niej oleju, naprawdę trudno powiedzieć, jak zadziała a Twoich włosach. Mnie bardzo rozjaśnia systematyczne mycie szamponem BD - ale rozjaśnia tam, gdzie akurat nie chcę, bo na odrostach. Trudno porównywać ,,siłę" szamponu, jak nie wiemy, co to za szampon. Angielski wax to odżywka, a ma tyle SLS, że świetnie myje...

Cytat:
pod farbą mam jasne włosy, takie jak na końcówkach, teoretycznie z rozjaśnianych włosów farba powinna zejść bardzo szybko, chyba moje włosy są jakieś "inne" jest w ogóle szansa, że ta farba zmyje się kiedykolwiek całkowicie?
Jak pomalowałaś włosy, to wcale nie ma pewności, że ten kolor naturalny ,,jeszcze" pod farbą jest, czy mozliwy jest do niego powrót. Nie wiem, czy rzeczywiście tak jest, że z rozjaśnianych włosów farba schodzi szybko? Możliwe, że rozjaśnione = osłabione i farba chwyci na amen?

Cytat:
dałam wczoraj na włosy miód+woda+Isana z babassu pod folię, na... 16h dzisiaj przy myciu wypadło mi duużo włosów, ale w sumie się nie dziwię. czy się rozjaśniły to nie wiem, sprawdzę jak wyschną.
To nie był najlepszy pomysł - Isana ma Isopropyl Alcohol...

Cytat:
Efekt po miodzie: lekko rozjaśniony odrost, reszta nietknięta
No właśnie...

Cytat:
Te farby chyba czasami potrafia w ogole nie zejsc... Troche sie spieraja, ale bywa ze wlosy nie wracaja po nich do wyjsciowego koloru
Właśnie. Ale zawsze szansa jest - ja miałam na ciemno farbowane farbami chemicznymi, konce miałam prawie czarne, i jak zaczełąm farbować henną to różnica była widoczna - po 9 miesiącach jednak się dosyć zatarła.

Cytat:
Dzieki! Dobrze, chowam nozyczki na dno szuflady
Uff

Cytat:
Czyli lecytynka. Do zapamietania Moze sprobuje nanosic na nie miedzy myciami troche oleju tak jak Ty, choc obawiam sie troche tlustosci. Na jaka odzywke to robisz?
Na jakąkolwiek, która mi wpadnie w ręce Najpierw dawałam Joaśkę bs, ale potem się odważyłam i daję cięższe - GAiK, Bingo Shea - im dalej od mycia, tym więcej wchłaniają - dziwię się, gdzie one to podziewają?
Najlepiej mi pasuje tak olejować na noc, przez noc się ładnie wchłania (i fale się przy okazji utrwalają )

Cytat:
W sumie nadal takie sa bo z uporem maniaka nie chce nakladac ciemniejszej farby a powinnam
E, na zdjęciach nic nie widać

Cytat:
Napisane przez lulaluna Pokaż wiadomość
Tak myślałam o wprowadzeniu lnianego do diety, tylko ojej na samą myśl o przełknięciu oleju aż mi słabo. Może oliwa z oliwek do sałatek?Ale to pewnie nie to samo. Lniany smakuje lepiej niż słonecznikowy?
A skąd mamy wiedzieć, który Ci bardziej posmakuje? sama musisz spróbować. No i nikt nie każe jeść samego oleju, można go dodawać do innych rzeczy, jak pisała Chatul: biały ser, sałatki, dodaję też do różnych koktajli, szczególnie zielonych (niektóre witaminy rozpuszczają się tylko w tłuszczach). Mnie ostatnio najbardziej przypasował arganowy.

Malinko, przecudownie w Codzienniku 19 maja, na tym piątym zdjęciu - wszystko idealnie:, kolor, blask, lok
Właśnie przez tą wielowymiarowaść koloru chciałabym mieć jaśniejsze włosy, na ciemnych nie ma takiego efektu...

Już pisałam, że też pomalowałam włosy henną, po Malince trudno się pokazywać ale co tam, pokażę, bo robiłam różne eksperymenty, warte uwiecznienia

1 zdjęcie - włosy przed hennowaniem, 6 dzień po myciu Kilka miesięcy temu nie uwierzyłabym, że moje włosy tyle mogą wytrzymać - potrafiły się nieżle przetłuścić w ciągu jednego dnia. Nie uważam, żeby mycie włosów raz na tydzień było szczególnie chwalebne, ale to, że włosy nie wyglądają źle, bardzo mnie cieszy.
A na czubku, równolegle do framugi drzwi, można zauważyć sporą grupkę stojących na baczność baby hair

2 zdjęcie - włosy po hennie, nie rozczesane, bez żadnej stylizacji, z wciśniętym w końcówki olejkiem babassu; widać jeszcze ciemniejsza partię na dole, na długości kolor nie zmienił się znacząco, ale nabrał blasku. Tym razem świetnie chwyciło odrost, tak dobrze chyba mi się jeszcze henną nie udało

3 zdjęcie - tu absolutnie nie ma się czym chwalić: ponieważ uznałam, ze po hennie włosy są prawie CAŁKIEM proste (w dodatku były jedwabiste, gładkie, co u mnie absolutnie niespotykane, tak śliskie, że kredka nie chciała utrzymać leniwego koka i się wyślizgiwała- a to wzmacniało moje przekonanie, że TO SĄ PROSTE WŁOSY), rozczesałam je - i oto, co uzyskałąm
Pokazuję ten nieszczęsny efekt w związku z niedawną dyskusją, co jest naturalne, a co nie, czy stylizacja to nie oszustwo...

4 zdjęcie - włosy powoli wracają do siebie, nie pamiętam już dzięki czemu, chyba nałożyłam na końce jakąś odżywkę i trochę żelu (zdjęcie następnego dnia)

5 zdjęcie - włosy trzeci dzień po hennie, odzyskują ,,kształt" - chyba raczej czesanie na sucho jest nie dla mnie (czym to się kończyło - a kiedyś robiłam to zawsze - pokazywałam tu: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=188)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 6 dzień.jpg (47,2 KB, 38 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg henna ciemny brąz plus amla.jpg (35,1 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg rozczesane.jpg (23,9 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg roczesane po s.jpg (27,9 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg II dzień po hennie.jpg (27,0 KB, 32 załadowań)

Edytowane przez szsz
Czas edycji: 2012-05-21 o 22:40
szsz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-21, 23:57   #63546
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
Moje dzisiejsze. Jak się umówiłam na ścięcie do fryzjera /czwartek/ to od razu zaczęły lepiej wyglądać...
Na wasze też tak działa groźba terroru?
ale cudne! jaki skręt, jak spływają kaskadą!
Cytat:
Napisane przez szsz Pokaż wiadomość
Malinko, przecudownie w Codzienniku 19 maja, na tym piątym zdjęciu - wszystko idealnie:, kolor, blask, lok
Właśnie przez tą wielowymiarowaść koloru chciałabym mieć jaśniejsze włosy, na ciemnych nie ma takiego efektu...
dziękuję, aż pobiegłam zobaczyć o które zdj. chodzi
a ja bym chciała ciemniejsze, ale jak tak mówicie to się jeszcze zastanowię

Cytat:
1 zdjęcie - włosy przed hennowaniem, 6 dzień po myciu
ja bym miała smalec
Cytat:
A na czubku, równolegle do framugi drzwi, można zauważyć sporą grupkę stojących na baczność baby hair
widać widać bejbisie
Cytat:
widać jeszcze ciemniejsza partię na dole
no troszkę widać
Cytat:
TO SĄ PROSTE WŁOSY), rozczesałam je - i oto, co uzyskałąm
a wiesz, że po hennie też rozczesałam? potem nosiłam związane
Cytat:
włosy trzeci dzień po hennie, odzyskują ,,kształt" - chyba raczej czesanie na sucho jest nie dla mnie
oj raczej poniechałabym, tego czesania
pokaż włoski jak umyjesz i ułożysz jak należy
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 09:33   #63547
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Nie widzialam jej jeszcze, ale skladowo faktycznie spoko Szkoda ze jest niezgodna, jakos tych q i pq najbardziej unikam jak do tej pory
Mnie akurat pq nie odrzucają - tworzą film ale nie nadbudowują się czyli nie obciążą włosów
Cytat:
Zrobie jednak po, tak jak Ty, bo dzis pojdzie w ruch SLS wiec chyba szkoda byloby robic przed A bez lecytyny bedzie ok? Bo akurat tego skladnika mi brakuje...
Bedzie OK, ktoś mi w komentarzach napisał, że też się dobrze zmyła
Przygotuj odżywkę myjącą czy łagodny szampon ale tylko na wszelki wypadek
Cytat:
Dziewczyny, jak na Wasze wloski dziala kolagen?
W masce wax robi gumę, sam jest raczej obojętny, trochę wygładza i prostuje
Cytat:
I jeszcze jedno pytanie mnie nurtuje... Co w sumie daje sam olej (nienalozony na odzywke ani zadne nawilzajace psikadlo), nawet trzymany na wlosach przez iles tam godzin, jesli jest pozniej zmywany szamponem?
Jechałam tak kilka miesięcy. Działa, chociaż wolniej
Cytat:
Dzis zastanawialam sie nad sensem takiego postepowania, bo: skoro nie naklada sie pod niego nic nawilzajacego, to co on ma w tym wlosie zatrzymac?
Wodę. same kwasy tłuszczowe i witaminy też robią swoje ;>
Wystarczy nie domywać włosów do skrzypienia
Cytat:
Swoją drogą, czy wam też odżywki do mycia znikają w hurtowych ilościach?!
Nie ale nigdy nie byłam typowa :P
Bingo do mycia używam kubeczkowo jeśli pamiętam. spróbuj i Ty
Cytat:
Moje dzisiejsze. Jak się umówiłam na ścięcie do fryzjera /czwartek/ to od razu zaczęły lepiej wyglądać...
Musisz je częściej straszyć jest pięknie

Kolejny dzień cieszy mnie psikadło z dodatkiem parafiny. Wyglądają normalnie ale skóra się cieszy i włosy są MIĘKKIE

skład na 100-120ml wody, po kropelce / szczypcie
kwas mlekowy
mleczan sodu
mocznik
allantoina
mleczko pszczele
gliceryna
pantenol 75%
SLP
argan
parafina z apteki

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 10:15   #63548
lulaluna
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez szsz Pokaż wiadomość
Rumianek w czymkolwiek może rozjaśniać - ale naturalne włosy, a nie pomalowane na ciemno. Ja nakładam na pomalowane, ale to raczej z myślą, że zaszkodzić nie zaszkodzi, a może zadziała?
No i zawsze efekt będzie taki, że te fragmenty, które są naturalne, naturalne rozjaśniacze typu rumianek mogą rozjaśnić, a miejsca pomalowane zostaną, jakie są, czyli pogłębi się to, co chcesz zlikwidować...

Olej babassu może ,,wypłukać" hennę, a czy odżywka Isany babassu też? to zależy ile w niej oleju, naprawdę trudno powiedzieć, jak zadziała a Twoich włosach. Mnie bardzo rozjaśnia systematyczne mycie szamponem BD - ale rozjaśnia tam, gdzie akurat nie chcę, bo na odrostach. Trudno porównywać ,,siłę" szamponu, jak nie wiemy, co to za szampon. Angielski wax to odżywka, a ma tyle SLS, że świetnie myje...

Jak pomalowałaś włosy, to wcale nie ma pewności, że ten kolor naturalny ,,jeszcze" pod farbą jest, czy mozliwy jest do niego powrót. Nie wiem, czy rzeczywiście tak jest, że z rozjaśnianych włosów farba schodzi szybko? Możliwe, że rozjaśnione = osłabione i farba chwyci na amen?

To nie był najlepszy pomysł - Isana ma Isopropyl Alcohol...

No właśnie...

Właśnie. Ale zawsze szansa jest - ja miałam na ciemno farbowane farbami chemicznymi, konce miałam prawie czarne, i jak zaczełąm farbować henną to różnica była widoczna - po 9 miesiącach jednak się dosyć zatarła.

Uff

Na jakąkolwiek, która mi wpadnie w ręce Najpierw dawałam Joaśkę bs, ale potem się odważyłam i daję cięższe - GAiK, Bingo Shea - im dalej od mycia, tym więcej wchłaniają - dziwię się, gdzie one to podziewają?
Najlepiej mi pasuje tak olejować na noc, przez noc się ładnie wchłania (i fale się przy okazji utrwalają )

E, na zdjęciach nic nie widać

A skąd mamy wiedzieć, który Ci bardziej posmakuje? sama musisz spróbować. No i nikt nie każe jeść samego oleju, można go dodawać do innych rzeczy, jak pisała Chatul: biały ser, sałatki, dodaję też do różnych koktajli, szczególnie zielonych (niektóre witaminy rozpuszczają się tylko w tłuszczach). Mnie ostatnio najbardziej przypasował arganowy.

Już pisałam, że też pomalowałam włosy henną, po Malince trudno się pokazywać ale co tam, pokażę, bo robiłam różne eksperymenty, warte uwiecznienia

1 zdjęcie - włosy przed hennowaniem, 6 dzień po myciu Kilka miesięcy temu nie uwierzyłabym, że moje włosy tyle mogą wytrzymać - potrafiły się nieżle przetłuścić w ciągu jednego dnia. Nie uważam, żeby mycie włosów raz na tydzień było szczególnie chwalebne, ale to, że włosy nie wyglądają źle, bardzo mnie cieszy.
Też prawda, po słonecznikowym mam uraz, ale faktycznie co u mnie powoduje uraz, komuś innemu może przecież smakować. Z lnianym zobaczymy jak to będzie. Staram się żeby witaminy miały tłuszcze z orzechów i pestek, ale to im widocznie nie wystarcza :-( Zresztą zmiana diety nie powoduje efektów z dnia na dzień, trzeba czasu. Dobre to że chociaż nie wypadają i głowa pełna baby hair

6 bez mycia gratuluje! Wszystkie macie takie piękne loki Lubię jak wstawiacie foty, to mnie inspiruje do walki o swoje
lulaluna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 10:49   #63549
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Dzień dobry

Nadrabiać czy nie? Nadrobię, bom widziała, że Ajrisz ma uwagi do moich bazgrołów No to koniecznie trzeba przeczytać!

Oczywiście się nie zahennowałam. Organizm przypomniał sobie, jaką płeć reprezentuje Wolę nie ryzykować.

Moje włosy jadą już na letniej pielęgnacji. Wczoraj o odzywce CJ zmieszanej z żelem B5 podsuszonych basenową suszarą poszedł jeszcze po wierzchu Jantar i olej brokułowy
Na koniec KCKT i KCCC.
Rano KCKT celem doformowania tego, co zwiewa przy tej temperaturze, która mamy.
Fajnie

I rozważam, czy CP może działać u mnie na porost. Od ostatniego cięcia (jakoś połowa lutego) tył urósł jakieś 5 cm. Zatem bez wpływu
Poza wpływem na pamięć organizmu o reprezentacji własnej
Szkoda.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 10:56   #63550
nez123
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
ale cudne! jaki skręt, jak spływają kaskadą!

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Nie ale nigdy nie byłam typowa :P
Bingo do mycia używam kubeczkowo jeśli pamiętam. spróbuj i Ty

Musisz je częściej straszyć jest pięknie
Spróbuję
Dziękuję Moje wyjątkowo reagują na wszystkie groźby słowne.

Cytat:
ak srednio... Patofizjologie Przerobilam na jutrzejsze zal dopiero 3 z 8 prezentacji

Jesteś na medycynie?

Edytowane przez nez123
Czas edycji: 2012-05-22 o 11:09
nez123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 11:03   #63551
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Nadrabiać czy nie? Nadrobię, bom widziała, że Ajrisz ma uwagi do moich bazgrołów No to koniecznie trzeba przeczytać!
Ja nic nie pamiętam
Pokaz się wreszcie kiedy

Stary 2012-05-22, 11:09   #63552
Eloe77

Cytat:
Ja nic nie pamiętam
Jak to nie? To było ważne, bo chodziło Twój superblog
Coś było o keratynie. W zasadzie mogę napisać już teraz, że nie zauważyłam żadnej różnicy w działaniu między tą z mazideł a tą z ZSK. Różnica dla mnie zawiera się tylko w opakowaniu - wolę to z ZSK, bo mogę zużyć do końca.
Nadto keratyna to proteina odzwierzęca, więc ma największe szanse, by stać się elementem włosa (można by nawet pisać o aneksji Żarcik froks ). Nadto jako jedyna jest mała. Nawet jedwab po hydrolizacji zawiera i małe i duże cząsteczki i nie sposób stwierdzić których jest więcej. Może się czasem okazać, że głównie wielkocząsteczkowe, co kończy się niekiedy nadmiernym zmiękczeniem włosów (jak po antystatykach).

Cytat:
Pokaz się wreszcie kiedy
Pokazuję się
Ciachnęłam tył. Zmierzamy do tego, co przed pielęgnacją - oczywiście w sensie fryzurowym.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-05-22, 11:18   #63553
Malwina_89
Zakorzenienie

Hej dziewczyny, za Waszym pozwoleniem, dołączam do tego wątku plotkowo - lokowego

Moje włosy można zobaczyć w tym wpisie w codzienniku
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1310

Ostatnio coraz bardziej eksperymentuję - dzisiaj zmyłam olej odżywką, po raz pierwszy w życiu w ogóle użyłam odżywki do mycia mam nadzieję, że jak włosy wyschną, to nie będzie klapy

Cytat:
O tak, na moje groźba terroru od zawsze działa, zastanawiałam się też, czy tylko moje włosy tak mają

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Malwina_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 11:33   #63554
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Oczywiście się nie zahennowałam. Organizm przypomniał sobie, jaką płeć reprezentuje Wolę nie ryzykować.
A ja zahennowałam odrosty, ciekawe czy się spierze w związku "z"

Cytat:
Moje włosy jadą już na letniej pielęgnacji. Wczoraj o odzywce CJ zmieszanej z żelem B5 podsuszonych basenową suszarą poszedł jeszcze po wierzchu Jantar i olej brokułowy
Na koniec KCKT i KCCC.
Rano KCKT celem doformowania tego, co zwiewa przy tej temperaturze, która mamy.
Fajnie
PW bo mnie KCCC interesi ;P

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 12:14   #63555
Eloe77

Cytat:
Napisane przez Malwina_89 Pokaż wiadomość
Moje włosy można zobaczyć w tym wpisie w codzienniku
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1310
Bardzo obiecujące Szkoda, ze brak zdjęcia do porównania sprzed rozpoczęcia pielęgnacji.

Cytat:
Ostatnio coraz bardziej eksperymentuję - dzisiaj zmyłam olej odżywką, po raz pierwszy w życiu w ogóle użyłam odżywki do mycia mam nadzieję, że jak włosy wyschną, to nie będzie klapy
Nie spróbujesz, nie dowiesz się, niestety.

Cytat:
A ja zahennowałam odrosty, ciekawe czy się spierze w związku "z"
Ciekawe
Kolor ten sam, co zwykle?
Ja zaczynam już przygotowania do hennowania. Powinnam je zrobić dziś, by się henna zakotwiczyła w środku przed poniedziałkowym basenem.

Cytat:
PW bo mnie KCCC interesi ;P
Już zaglądam

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-05-22, 12:24   #63556
paulownia
Zakorzenienie

Ja dzis dzien wolny i eksperyment jak zwykle.
Dzis pod wplywem lektury bloga Ajrisz ukrecilam sobie maske gleboko nawilzajaca. Baza - Wax zielony, do tego olej lniany, aloes zatezony rozcienczony woda, miodu sporo. Niestety nie mam lecytyny. Jakos nigdy na nia nie zwrocilam uwagi, zamowie niebawem. Zaimprowizowalam i dokapalam troche ''smietany'' sojowej ktora miala lecytyne sojowa wysoko w skladzie.
Umylam sie szamponem brzozowym na SCS i trzymam maske. Ciekawam efektu.
Tu pytanie - Ajrisz, czy zawsze przed ta maska trzeba myc SLES? Bo sadzac z przesuszu moich wlosow, raz na tydzien by mi sie taka przydala.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 12:32   #63557
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Coś było o keratynie. W zasadzie mogę napisać już teraz, że nie zauważyłam żadnej różnicy w działaniu między tą z mazideł a tą z ZSK. Różnica dla mnie zawiera się tylko w opakowaniu - wolę to z ZSK, bo mogę zużyć do końca.
No to uodporniłam się na keratynę też :P jest za duża :P tylko aminokwasy ;]
Cytat:
Może się czasem okazać, że głównie wielkocząsteczkowe, co kończy się niekiedy nadmiernym zmiękczeniem włosów (jak po antystatykach).
O, ważne! Bo mi koleżanka na rozmiękczenie narzeka

---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ----------

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Dzis pod wplywem lektury bloga Ajrisz ukrecilam sobie maske gleboko nawilzajaca. Baza - Wax zielony, do tego olej lniany, aloes zatezony rozcienczony woda, miodu sporo. Niestety nie mam lecytyny. Jakos nigdy na nia nie zwrocilam uwagi, zamowie niebawem. Zaimprowizowalam i dokapalam troche ''smietany'' sojowej ktora miala lecytyne sojowa wysoko w skladzie.
Umylam sie szamponem brzozowym na SCS i trzymam maske. Ciekawam efektu.
Tu pytanie - Ajrisz, czy zawsze przed ta maska trzeba myc SLES? Bo sadzac z przesuszu moich wlosow, raz na tydzien by mi sie taka przydala.
Nie trzeba. moje kłaki lubią SLS!
tylko skóra nie
no i odskrobać się muszę po przeproteinowaniu. Cassia już się chyba zmyła :P zobaczę na zdjęciach z wyjazdu :P

Stary 2012-05-22, 12:35   #63558
Malwina_89
Zakorzenienie

Cytat:
Bardzo obiecujące Szkoda, ze brak zdjęcia do porównania sprzed rozpoczęcia pielęgnacji.
Postaram się znaleźć jakieś, aczkolwiek nie mam raczej takich zdjęć robionych tyłem, raczej z boku czy całą twarz. W mojej galerii jest zamieszczone jedno zdjęcie z samiutkich początków pielęgnacji.

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Stary 2012-05-22, 12:39   #63559
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Ciekawe
Kolor ten sam, co zwykle?
Ja zaczynam już przygotowania do hennowania. Powinnam je zrobić dziś, by się henna zakotwiczyła w środku przed poniedziałkowym basenem.
Tak, ciemny brąz
Pokażę Ci jak wyglądają moje włosy rozczesane, bez odżywki d/s, myte szamponem z siarczanem...zdjęcie z niedzieli wieczór (robione telefonem, więc ;/)
http://i.imgur.com/qukRN.jpg
Czekamy na Twoje zdjęcia po hennie

Cytat:
Już zaglądam

Stary 2012-05-22, 12:55   #63560
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
odskrobać się muszę po przeproteinowaniu. Cassia już się chyba zmyła :P zobaczę na zdjęciach z wyjazdu :P
A na jak dlugo odstawilas proteiny?
Bo rozumiem ze na czas donawilzania proteiny won. Inna sprawa, ze moje wlosy nie widzialy sie z proteinami od paru tygodni. Za to probowalam je doemolientowac, z mizernym zreszta skutkiem.
Jak tak dalej pojdzie, to mi sie keratyna przeterminuje a mam spora buteleczke, nabyta w entuzjazmie jeszcze na jesieni. I L-cysteina lezy i czeka.
Zmywam sie po pierwszej. Alez jestem ciekawa.
Ide sobie jeszcze na Twoim blogu pobuszowac, Martus.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 13:03   #63561
nez123
Rozeznanie

Cytat:
A
Jak tak dalej pojdzie, to mi sie keratyna przeterminuje
Moja się właśnie przeterminowała A nawet nie otwarta.
Ale jako, że mi sama Artiste wystarcza raz na jakiś czas - przynajmniej nie mam po niej "przeproteinowania", to samą keratynę i resztę odstawiłam.

Kupiłam ostatnio żel mrożący, który kiedyś był tu polecany - w ramach szukania zastępstwa gdyby mój ukochany KCCC miał zamiar się skończyć ( chociaż na razie zostało mi półtorej opakowania..), no i czasem żal mi go używać do reanimacji kilka dni po myciu.
W każdym razie mocne to cholerstwo. Pomimo tego, że sporo rozcieńczyłam z wodą nie mogłam moich kłaków w ogóle wygnieść, usztywnił na amen...
Stary 2012-05-22, 13:11   #63562
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Moja się właśnie przeterminowała A nawet nie otwarta.
Używałam przeterminowanej keratyny i nic złego się nie stało

Stary 2012-05-22, 13:12   #63563
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
A na jak dlugo odstawilas proteiny?
Bo rozumiem ze na czas donawilzania proteiny won.
Ano. 2gi tydzień idzie. Próbowałam ostrożnie różową Artiste ale wymaga SLS co dwa mycia.
Najgorszy okres chyba miną, bo się naskładało: jedwab, cassia, pogoda i potrzeba cięcia ;] od podcięcia (maleńko ) i rundki z SLS jest tylko lepiej
Cytat:
Za to probowalam je doemolientowac, z mizernym zreszta skutkiem.
To trza olejować regularnie i tyle ;]
kilka kropli po myciu też robi robote ;]
Cytat:
Jak tak dalej pojdzie, to mi sie keratyna przeterminuje a mam spora buteleczke, nabyta w entuzjazmie jeszcze na jesieni.
na pazury, bejbe kropleka do porcji kremu do rąk
Cytat:
I L-cysteina lezy i czeka.
z tym gorzej :P też się zastanawiam, co z moją zrobić :P
Cytat:
Ide sobie jeszcze na Twoim blogu pobuszowac, Martus.
smacznego

Stary 2012-05-22, 13:22   #63564
Eloe77

Cytat:
Zaimprowizowalam i dokapalam troche ''smietany'' sojowej ktora miala lecytyne sojowa wysoko w skladzie.
Ciekawe, jakie pH ma taka śmietana
Cytat:
No to uodporniłam się na keratynę też :P jest za duża :P tylko aminokwasy ;]
A tu chodziło o Twoją porowatość? Bo tego to już nie pamiętam
Ech, tak źle i tak niedobrze... Ja rozpoczęłam tę samą walkę, którą toczę w każde lato - zatrzymać wilgoć! Dodany wczoraj brokuł na odżywkę d/s nie ma szans w starciu z klimą
Cytat:
O, ważne! Bo mi koleżanka na rozmiękczenie narzeka
Sprawdź, czy się nie traktuje zanadto jedwabiem hydroliz.
Ale rozmiękczać może tez zbyt długie pozostawianie odzywki na włosach.

Cytat:
Postaram się znaleźć jakieś, aczkolwiek nie mam raczej takich zdjęć robionych tyłem, raczej z boku czy całą twarz. W mojej galerii jest zamieszczone jedno zdjęcie z samiutkich początków pielęgnacji.
Niestety nie widzę Twojego albumu. Pewnie masz zablokowany dla publicznych wejść.

Cytat:
Tak, ciemny brąz
Pokażę Ci jak wyglądają moje włosy rozczesane, bez odżywki d/s, myte szamponem z siarczanem...zdjęcie z niedzieli wieczór (robione telefonem, więc ;/)
http://i.imgur.com/qukRN.jpg
cudowne!I jaka długość!
Cytat:
Czekamy na Twoje zdjęcia po hennie
Taa... Na początek to się muszę za to zabrać, a jak pomyślę, ile potem będzie do mycia, to nie mam ochoty.
Potworniem leniwa w tym względzie (poza tym sprzątam bliżej weekendu. Teraz przezywam tylko podlewanie co i rusz is erce mi pęka, gdy widzę, jak wiatr niszczy moje hołubione pomidory

---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ----------

Cytat:
W każdym razie mocne to cholerstwo. Pomimo tego, że sporo rozcieńczyłam z wodą nie mogłam moich kłaków w ogóle wygnieść, usztywnił na amen...
KCCC tak Ci nie usztywnia? Ja ma problemy dość często z odgnieceniem

Cytat:
Ano. 2gi tydzień idzie. Próbowałam ostrożnie różową Artiste ale wymaga SLS co dwa mycia.
Najgorszy okres chyba miną, bo się naskładało: jedwab, cassia, pogoda i potrzeba cięcia ;] od podcięcia (maleńko ) i rundki z SLS jest tylko lepiej
Ajrisz, a co się stało, że odstawiłaś proteiny? Miałaś oznaki przeproteinowania? Co tam się zadziało?

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-05-22, 13:47   #63565
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Ciekawe, jakie pH ma taka śmietana
Zjadłabym :P
Cytat:
A tu chodziło o Twoją porowatość? Bo tego to już nie pamiętam
Ja też nie pamiętam :P
Chodziło też trochę o dyskusję na moim blogu pod wpisami o porowatości. Napisałam zgodnie ze źródłami, że przy wysokiej keratyna może nie służyć - jak się okazuje, przy średniej służy, dopiero przy całkiem wysokiej niekoniecznie.
Cytat:
Ajrisz, a co się stało, że odstawiłaś proteiny? Miałaś oznaki przeproteinowania? Co tam się zadziało?
Eloe - już mi pomogłaś to było wielopiętrowe przegięcie, od momentu trwałej (6.04) myślałam że podniosła się porowatość więc dawałam keratyne i jedwab i oleje omega-6. A włosy ciągle szorstkie, spuszone. Więc więcej K+J ;] Do tego zrobiłam szampon glukozydowy z silikonem, a mój SLS się skonczył... W międzyczasie gdzieś uciekł skręt - to więcej protein. W międzyczasie zrobiłam płukankę cysteinową - to się faktycznie przeproteinowały. Dwa razy ;] A na deser cassia
Za Twoją złotą radą - SLS i maska humektanty plus olej niewnikający. Jak ręką odjął, 2 tyg mam spokój chociaż pogoda różna ;] troszkę się plączą na wilgotność ale to zawsze było
Skręt sam wrócił po podcięciu końców, nawet plunkinu nie robię tylko plopping
a ja se zapamiętuję: mam niską porowatość i już, żaden zabieg tego nie zmieni :P

Stary 2012-05-22, 14:06   #63566
nez123
Rozeznanie

Cytat:
KCCC tak Ci nie usztywnia? Ja ma problemy dość często z odgnieceniem
W ogóle nie usztywnia. Za to go uwielbiam, u mnie go nie czuć na włosach, nie muszę nic odgniatać. Jakby go nie było, a włosy w ryzach utrzymuje
Stary 2012-05-22, 14:11   #63567
Malwina_89
Zakorzenienie

Cytat:
Niestety nie widzę Twojego albumu. Pewnie masz zablokowany dla publicznych wejść.
Już naprawiam

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Stary 2012-05-22, 14:15   #63568
Jukoka
Przyczajenie

AjriszMarta, Maliniarka, dziękuję za odpowiedzi =)
Produkujecie się tutaj w zastraszającym tempie, nie jestem w stanie za tym wszystkim nadążyć. Macie jakieś życie poza wizażem i pielęgnacją włosów? =D
Jukoka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 14:49   #63569
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jukoka Pokaż wiadomość
AjriszMarta, Maliniarka, dziękuję za odpowiedzi =)
Produkujecie się tutaj w zastraszającym tempie, nie jestem w stanie za tym wszystkim nadążyć. Macie jakieś życie poza wizażem i pielęgnacją włosów? =D
to ba :P <<blogowaie się liczy? >>
chłopaka nie mam, to może dlatego :P
ale Malina ma

Stary 2012-05-22, 15:24   #63570
Eloe77

Cytat:
Zjadłabym :P
Ja też, choć ochotę mam raczej na coś ostrego. Choćby na ogórek z chili. Albo soczek pomidorowy z imbirem
Cytat:
Ja też nie pamiętam :P
tośmy się porozumiały
Cytat:
Chodziło też trochę o dyskusję na moim blogu pod wpisami o porowatości. Napisałam zgodnie ze źródłami, że przy wysokiej keratyna może nie służyć - jak się okazuje, przy średniej służy, dopiero przy całkiem wysokiej niekoniecznie.
swoje widzę jako średnie w wysokiej. Wszystko pasuje oprócz reakcji na ropopochodne (minus glikol propylenowy) i shea.
Cytat:
Eloe - już mi pomogłaś
Czyli pisałaś o tamtej sprawie. bałam się, że coś nowego się zadziało.
Cytat:
troszkę się plączą na wilgotność ale to zawsze było
Witaj w klubie. Ostatnio chodziłam z 3 korkociągami na głowie. Poza tym byłam niemal łysa Przyczepiały się jak głupie do siebie, ale to też wina Alterki morelowej.
Cytat:
Skręt sam wrócił po podcięciu końców, nawet plunkinu nie robię tylko plopping

Cytat:
a ja se zapamiętuję: mam niską porowatość i już, żaden zabieg tego nie zmieni :P
To ja witam po drugiej stornie porowatej tęczy

Cytat:
W ogóle nie usztywnia. Za to go uwielbiam, u mnie go nie czuć na włosach, nie muszę nic odgniatać. Jakby go nie było, a włosy w ryzach utrzymuje
no proszę! U mnie sporo do odgniatania po KCCC. Podobnie jak po żelu aloesowym czy lnianym...

Cytat:
Już naprawiam
Nadal nie widzę

MÓJ IDEAŁ

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości