|
|
#301 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Moje U (grzeszne
![]() ) Chociaz nie wiem czy nie wyszło mi P a i nie obraziłabym się ![]() I jogurt naturalny (200ml) z płatkami zdrowy błonnik,poduszeczkami owsianymi, kwadracikami czekoladowymi, 2 kruszonymi waflami ryżowymi i dużym zielonym jabłkiem II Na mieście: drożdżówka z serem, sok pysio limonka W domu: III paluch ziarnisty na pół obie z sałatą, twarożkiem, ogórkiem, rzodkiewką, szczypiorem III Enchilada warzywna ze szpinakiem (ok. 250 g mrożonych warzyw/ brukselka,por,kalafior, marchewka + dodatkowo świeży szpinak z ogródka) z sosem czosnkowym z pieczarkami IV troche ponad 1/2 kakaowego biszkopta z wiśniami i polewą czekoladą (piekłam w dużym prodiżu z 5 swojskich jaj i wiem ze przesadziłam z zjedzoną ilością ale bardzo mi posmakował Balam sie też że będzie zakalec ale wyszło rewelacyjne. coś jak murzynek tylko lzejsze, delikatniejsze. ostatnio też mam ciągłą ochotę na słodkie i praktycznie codziennie coś piekę Wczoraj obeszło się bez bo rodzice przywiezli ciacha z komunii, które oczywiście kosztowałam )V pewnie duża grahamka z osełką, sałatą, gotowanym jajkiem i ogórkiem (chociaż zjadłam tyle ciasta to w końcu biszkopt i to delikatne ciasto i kolację wole pomimo tego zjeść)
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2012-05-22 o 16:30 |
|
|
|
#302 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
"łychy" jak wielkie by nie były pozostają łyżkami. czemu nie zjadłas całej piersi tylko "ok. 100 g"? Ja rozumiem wiedzieć, że zjadło się jednego ogórka czy jednego rogala ale 100 gramów, 3 łychy i 1/3 szklanki to przesada jak dla mnie. |
|
|
|
|
#303 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#304 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do pytania: nie nie chudłam ale zastanawiam sie czy przez to ciasto nie wyszło mi P Chyba torche przesadziłam z tym ciastem. W sumie ponad pół prodiża to spora porcja![]() ale czuje się dobrze Juz trzeci dzień wcinam ciasta. Nie wiem skad ta ochota. Co do bloga to nie mam dobrego aparatu, nie mam talentu do robienia zdjęć i prowadzenia blogów ![]() ---------- Dopisano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 16:51 ---------- A i nie chce mi sie latać z aparatem i fotografować każdy posiłek. Zresztą to nie jest zdrowe podejście do jedzenia.
|
|
#305 |
|
Rozeznanie
|
Moje lekkie U;/ niestety ( problemy pokarmowe
)I. 4 kromki dużej bułki paryskiej (ze środka, największe) z masłem, wędliną drobiową, odrobiną twarożku i 2 łyżkami marchewki gotowanej zabielanej śmietaną 22% kawa zbożowa z mlekiem --->błąd (ból brzucha) II. duża bułka maślana z dżemem jagodowym, sucharek, jogurt żurawinowy III. 3 spore ziemniaki gotowane z masłem, pierś gotowana w sosie śmietanowym (18%), marchewka gotowana, zabielana IV. miska kisielu żurawinowego z cukrem, 3 łyżkami jogurtu naturalnego, 3 wafle ryżowe i resztka paluszków słonych podjedzone sucharki V. będzie pewnie bułka z masłem i wędliną/ serem/ dżemem, może odorbina pomidora do tego (chociaż nie wiem, czy już mogę... ;/) po: pewnie banan i wafle ryżowe Słabo, ale mam ograniczoną ilość produktów, które mogę jeść...
|
|
#306 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() siedzenie na wizażu pół dnia na wątkach jedzeniowych też nie jest to taki kolezenski docinek
|
|
|
#307 |
|
Zadomowienie
|
U (egzaminowo i naukowo + okres i upał
)Śniadanie * owsianka z kaszą manną i otrębami owsianymi na chudym mleku z kakao naturalnym; z wkrojoną gruszką, 2 łyżkami naturalnego serka homogenizowanego, orzechami włoskimi, cynamonem, imbirem i zbożowymi cynamonowymi poduszeczkami z nadzieniem orzechowym II śniadanie (na uczelni; okazało się, że musiałam czekać na egzamin dłużej niż się tego spodziewałam, dlatego uruchomiłam moje zapasy na czarną godzinę z dna torebki )* jabłko * baton "chrupiący mix orzechowy" (orzechy laskowe, pistacje, sezam, rodzynki, zlepione miodem i cukrem ) http://static.ilewazy.pl/wp-content/uploads/baton-mix-orzechowy-40g.jpg Generalnie polecam ten twór na właśnie takie trzymanie w torebce na czarną godzinę - daje kopa dla ciała i umysłu, idzie się tym nasycić w porównaniu do klasycznych batonów, którymi się człowiek zalepia i nic więcej. Ponadto idealnie nadaje się do przechowywania w torebce, bowiem nie kruszy się i nie topi ![]() Obiad: * żurek z jajkem na twardo, plasterkami kiełbasy, marchwią, pietruszką i ziołami Podwieczorek: * pomarańcza * gorąca czekolada do picia (dobra na wszystkie smutki nawet w takie upały )Kolacja: Będą wieloziarniste wafle ryżowe slim (ilość jak zawsze zależna od apetytu ) z różnościami: Almette chrzanowym, potwornie śmierdzącym pleśniowym seremDo picia: mnóstwo wody źródlanej, herbaty (jak zawsze dużo różności): yerba mate, pu-ehr, owocowa, zielona, ziółka... ![]() Zerknie ktoś?
od 10.7.2005 - TŻ od 3.03.2014 praca od 11.07.2014 MGR INŻ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2012-05-22 o 18:06 |
|
|
|
#308 |
|
Raczkowanie
|
Ervisha, to dobry pomysl zebys zalozyla bloga, jestes inspiracja dla wielu osob
|
#309 |
|
Rozeznanie
|
U
![]() I owsianka na naturalnym mleku sojowym z kiwi, suszonymi daktylami i migdałami, duża kawa II sałatka z kuskusu, pieczonego kurczaka, rzodkiewek, sałaty i kaparów III kopytka z musem paprykowym i salsą pomidorową po: trochę truskawek IV magnum double chocolate V micha gęstej zupy fasolowej z marchewką i masą ziół (chodziła za mną od jakiegoś czasu )do picia: espresso, herbaty, duzo wody |
|
|
|
#310 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Podnosze swój, bo został w stronę UuuU:I: owsianka z 4 łyżek płatków na wodzie, z serkiem homo nat, małym bananem, łyżeczką masła orzechowego, łyżeczką pestek dyni i kilkoma nerkowcami (moja ulubiona ostatnio II: około 3/4 op. warzyw na patelnię z ziemniakami, grillowany filet z kurczaka, 3 ogórki konserwowe. III: większa grahamka z tuńczykiem, pomidorem, sałatą, łyżeczką kukurydzy i sosem jogurtowo-keczupowym. IV: jabłko, jogurt naturalny V: sałatka z tuńczykiem i jajkiem (powtórka z wczoraj) lub twarożek domowy z masłem orzechowym, się zobaczy ![]() Tradycyjnie długi spacer, 2x35 min szybkiego marszu, i wieczorem planuję pobiegać. Będę wdzięczna za oceny
|
|
|
|
|
#311 |
|
Rozeznanie
|
U
:śniadanie : ok. 50-60g kukurydzianych z szklanką mleka 2%, jabłko, kromka razowca z pasztetem , ogórkiem, całą rzodkiewką, pomidorem Szkoła : 2 kromki razowca z masłem, pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką, jabłko Obiad : kopa ziemniaków, duużo sałatki ( sałata, ogórki, rzodkiewki, sos vinegret ) , 2 jaja sadzone , szklaneczka maślanki Po : tradycyjnie kubek cappucino ( chyba od jutra robię odwyk to to sama chemia ;/ będę piła co 2 dni ) Podwieczorek : jogurt nat. Tola - 250g , 2 wafle ryżowe, jabłko, marchewa Kolacja : 100g twarogu z całą salaterką rzodkiewek z przyprawami Ruch : 6km rowerem z i do szkoły, 30 min jazdy na rowerze, 30min spaceru, 30min hula hop Obiad był naprawdę giga , ale przepyszny - kocham takie letnie obiady ![]() Zerknie Ktoś ? Edytowane przez nikol12 Czas edycji: 2012-05-22 o 19:17 |
|
|
|
#312 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
niecałe pół h dziennie, a daje jakąś tam satysfakcję i podnosi kondycję.Cytat:
dobrze że jesz to na co masz ochotę, rozumiem też że w upały się nie chce jeść, ale coś bardziej konkretnego mogłabyś jednak przemycać ![]() Cytat:
w sumie tak naprawdę II, III i IV ciut małe, ale wiadomo że nikomu się nie chce napychać gdy na dworze tak ciepło.
Edytowane przez Nowhere Czas edycji: 2012-05-22 o 19:31 |
||||
|
|
|
#313 |
|
Zadomowienie
|
Wczorajsze P /II i III na uczelni/
I Pełnoziarniste orkiszowe naleśniki (3 duże sztuki); 1 z twarożkiem i cukrem, 2 z twarożkiem ze startą czekoladą, 3 z twarożkiem tiramisu (kakao, rozpuszczalna inka, aromat rumowy, cukier) z jogurtem naturalnym, gorącym musem truskawkowym i prażonymi płatkami migdałów , duża inka z mlekiemII Podwójna kanapka z chleba razowego, z masłem, goudą, polędwicą sopocką, papryką, pomidorem i oliwkami, posypana ziołami; jabłko III Sałatka farfalle: makaron, szynka krojona w kostkę, groszek, majonez, jogurt (duży pojemnik )IV Muesli: domowa granola miodowa, żurawina, płatki kukurydziane, prażone pestki dyni i słonecznika, fistaszki, jogurt nat., jabłko i 1/2 dużej pomarańczy V 2 kromki razowca: 1 z masłem i swojską szynką wędzoną i dzisiejsze: I Owsianka (płatki, otręby, siemię) na mleku z dużym bananem, orzechami nerkowca, jogurtem naturalnym, czekoladkami z nadzieniem miętowym i gorącym musem truskawkowym* II 2 kromki razowca z masłem, szynką, papryką i pomidorem, duże jabłko III Sałatka z brązowego ryżu (~3/4 woreczka), czerwonej fasoli i kukurydzy (po 1/2 puszki) z kurkumą i przyprawami, kurczak curry Duże lody amerykańskie z przyjaciółką ![]() IV 4 tosty z pszennego chleba (z tą pyszną swojską szynką, roladą ustrzycką i ketchupem); marchewki do chrupania; inka z mlekiem V Będzie albo zupa mleczna z lanymi kluseczkami i masełkiem albo grahamka z masłem i jajecznicą z 2 jaj; + miseczka sałatki ze świeżych warzyw z miodowo-musztardowym dressingiem *te truskawki co drugi dzień to stąd, że mam jeszcze jedną pełną torebkę w zamrażalniku i sukcesywnie ją opróżniam. ![]() Czy to możliwe, żebym w 10 dni przytyła 1,5kg? Fakt- jem koło 3000kcal dziennie (a moje zapotrzebowanie plasuje się na poziomie 2100 przy codziennych ćwiczeniach) i nie ćwiczę wcale, ale nie sądziłam, że tak szybko będą mi "przybywać" dodatkowe dekagramy...
day by day GET HAPPIER! ![]() Aparatka ![]() 20.12.2012 - góra 21.03.2013 - dół + wyciągi Edytowane przez aniolbezskrzydel89 Czas edycji: 2012-05-22 o 19:56 |
|
|
|
#314 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a napisałam 50 -60 g tak na oko -, nie mierzylam nic szklankami , ani na wadze ![]() kurczę mam pytanie : od ok. 2 miesięcy pojawia się czasami u mnie plamienie między okresami . dodam że mam regularne ... ale kurczę martwii mnie to i zastanawiam się czy nie iść do lekarza... Edytowane przez nikol12 Czas edycji: 2012-05-22 o 19:43 |
|
|
|
|
#315 |
|
Zakorzenienie
|
Hej, wrzucam dzisiejsze U/R
I miska płatków ciasteczkowych z mlekiem II dwie kromki grahama z masłem, polędwicą łososiową, pomidorem, jabłki III domowy 'cheeseburger ' biała bułka zapieczona z kotletem mielonym, serem i surówką z białej kapusty ; po : dwie malutkie rureczki do połowy oblane czekoladą (ktoś wie, dlaczego je wycofują z Biedronki? ) lód Frugo :P IV omlet z dwóch jaj, plasterka sera, szynki z ziołami i łyżeczką ketchupu dziś tylko I program Tamilee na pośladki, upaaaaaaaaaaaaał!
|
|
#316 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ---------- Cytat:
|
|
#317 |
|
Zadomowienie
|
U dzisiaj
ś: serek wiejski z miodem i orzeszkami ziemnymi, sok pomidorrowy z chilli iiś: serek homogenizowany maćkowy z otrębami owsianymi, błonnikiem kakaowym, zurawiną, śliwkami suszonymi, kawałkami gorzkiej czekolady. Jabłko godzina ćwiczeń siłowych o: wafelki ryżowe, naleśnik owsiany z farszem: kurczak, szpinak, czosneeeek k: pomidor pół wieśniaka, pół twarogu chudego, łycha jogurtu, cynamon, prażone pestki dyni za dużo nabiału... teraz to widzę. dwa pierwsze posiłki w trasie, a ostatni- czyszczenie lodówki. Jutro się poprawię |
|
|
|
#318 |
|
Raczkowanie
|
upalne U
Śniadanie wsianka(6 łyżek,szklanka mleka,pieczone jabło,gruszka,łyżka nutelli) kawa z mlekiem2 Śniadanie:2 kromki razowca,z seram żółtym,pomidorem,kalarepk ą rurka z bitą śmietaną Obiad:3 duże krokiety ze szpinakiem i surówka podweiczorek(po szkole spadek cukru we krwi ):gofr z lodami truskawkowo-waniliowymi i truskawkami1/3 dużego słoika nutelli ![]() kolacja(będzie) omlet z 2 jaj ze szczypiorkiem,sałatka z pomidora,papryki ogórka,kromka razowca z masłem potem do tv gorzka czekolada lub orzech,,ale pewnie to drugie bo czekolady to mam chyba dość na dzisiaj ![]() i jak? Ervisha jak zwykle pyszny jadłospis,a mnie też ostatnio do ciast ciągnie,tylko upiec nie mam kiedy,ale w weekend zroibie sernik malinowy-piankowy |
|
|
|
#319 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jak nie jesteś głodna, nie chudniesz to jest pięęęęknie |
|
|
|
|
#320 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja już jem czwarty dzień chyba Obawiam się że to mogą być pasożyty bo oprócz tego mam inne objawy. Jeśli to lamblie to z kału nic nie wyjdzie ![]() Jadłospis bardzo ładny. Zazdroszczę Ci obiadu i tych gofrów z lodami. U mnie takich nie sprzedają I to jeszcze truskawkowe (moje ulubione zaraz obok cytrynowych) I tak zapytam z ciekawosci: lody cytrynowe dają z kawałkami cytryny ?
|
|
#321 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale odpowiem, że mi osobiście (kiedy jeszcze miesiączkowałam) zdarzały się takie plamienia w cyklu, poczytałam na necie, popytałam mamy, i okazało się że to normalnie, nic groźnego. nie ma chyba powodów do niepokoju, zawsze jednak możesz to powiedzieć swojej mamie, a ona na pewno dobrze doradzi. ![]() Cytat:
Cytat:
baardzo fajne, co prawda węgle mocno przeważają nad białkiem, ale mniejsza o to, jest luz Moje U : I. pudding z kaszy manny kakaowo-orzechowy podany z bananem, malinowa herbata II. grahamka z masłem, sałatą, serem żółtym i pomidorkami koktajlowymi jabłuszko III. kotlet smażony drobiowy, młode ziemniaki ( może jutro będzie coś innego ) i fasolka szparagowaIV. grahamka z masłem, sałatą na pół: - z jajkiem/ ze schabem pieczonym i żurawiną, po garści pomidorków i rzodkiewek do picia woda i zielona herbata ![]() |
|||
|
|
|
#322 |
|
Zakorzenienie
|
Nowhere
przepycha!a tak w ogóle, to tęsknię za jadłospisami emelie
|
|
#323 |
|
Raczkowanie
|
co do gofrów to były domowe(wg mnie takie są najlepsze,a nie to co w tych budkach serwują,ostatnio trafił mi sie surowy w środku) wiem że mało białka ,ale nie jem mięsa poza rybami,no i czasem kurczakiem i jakośnie umiem skomponowac tej diety żeby białko uzupełniać |
|
|
|
#324 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#325 |
|
Raczkowanie
|
dzisiejsze U
![]() I grahamka z szynka sałata pomidorem twarożkiem wędzonym łososiem II w szkole: sałatka brokułowa( brokuły jajko kurczak kukurydza papryka sos jogurtowy) jabłko III pierogi z białym serem polane sosem waniliowym IV bułka z ziarnami z szynka serem sałatą pomidorem ogórkiem szczypiorkiem V i właśnie jem lody do picia dużo wody i zielonej herbaty i jak ?
|
|
|
|
#326 | ||
|
Zadomowienie
|
Nowhere, dziękuję
To prawda, w takie upały to przede wszystkim chce się pić, a nie jeść - a i tak mam wrażenie, że dość sporo wciągnęłam dziś. A pewnie to przez to, że pierwszy raz od daaaawna mam tak potwornie dolegliwości związane z okresem (mega wzdęty brzuch, potwornie zamulenie itd. - ale mam nadzieję, że to oznaka mojego powrotu do zdrowia -> patrz mój podpis). A kolację rozdzieliłam sobie na 2 części, bo jeszcze dużo posiedzę nad książkami Cytat:
Jak przyrządzasz? Twój jadłospis też ładny Białko, węgle, warzywa i owoce z których przecież trzeba korzystać teraz o takiej cudnej porze roku! Choć ja moim maniackim zwyczajem bym wrzuciła gdzieś jeszcze jakieś pestki/orzechy - choć piszesz, że pudding był orzechowy, ale co to oznacza?![]() ---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:37 ---------- Cytat:
. Ale wiesz, co się aż prosi o dodanie do posiłku nr III? TRUSKAWKI!!! (za to truskawki idę zakupić jutro )
od 10.7.2005 - TŻ od 3.03.2014 praca od 11.07.2014 MGR INŻ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2012-05-22 o 20:41 |
||
|
|
|
#327 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a co do emelie, sto procent racji! też je bardzo lubiłam, zarówno utrzymaniowe, jak i przytyciowe. pyszne, pełnowartościowe... Ervisha, też dzięki i biedna jesteś z tymi pasożytami ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
z tego przepisu: http://emmagotuje.blogspot.com/2011/...zechowe-i.html
Edytowane przez Nowhere Czas edycji: 2012-05-22 o 20:46 |
|||||
|
|
|
#328 |
|
Zadomowienie
|
A i właśnie - Ervisha... Jak nie daj Boże się okaże, że rzeczywiście masz jakieś pasożyty, to się załamię... Bo póki co, to jesteś dowodem na to, że można jeść dużo, pełnowartościowo, smacznie i trzymać przy tym wagę nie ukatrupiając się bez przerwy ćwiczeniami. Choć jesteś po ED, no to jednak... No a właśnie... Czy w tym wątku udziela się KTOKOLWIEK, co nie miał NIC wspólnego z ED?
![]() Nowhere, cieszę się, że jestem zapamiętywana I dzięki ![]() A przepis na pudding fajny! Teraz się zorientowałam, że chyba nigdy nie jadłam prawdziwego masła orzechowego! To karygodne dla takiej maniaczki orzechów, jaką jestem ![]()
od 10.7.2005 - TŻ od 3.03.2014 praca od 11.07.2014 MGR INŻ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2012-05-22 o 20:49 |
|
|
|
#329 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Albo to takie zachcianki i już... Tak czy siak nie żałuje zjedzonego ciasta nwet jeśli było jego tak dużo. w końcu to biszkopt a to lekkie ciasto, więc da się dużo zjeść. Zwłaszcza kiedy smakował i bardzo dawno jadło sie podobne ciasto, tylko ze śliwkami i to maluteńki kawałek (bo rodzinka zjadła ;D )Co do ćwiczeń to nie ćwicze bo mi sie nie chce. troszke rowerem jeżdże i chodze na spacery. ale w taki upał to tylko lezec A apetyt mam nie powiem pomimo gorąca ---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ---------- Cytat:
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2012-05-22 o 20:58 |
||
|
|
|
#330 |
|
Zakorzenienie
|
dzisiejsze R
I Śniadanie- serek wiejski 3% z błonnikiem, mały tost z pieczywa pełnoziarnistego razowego z serem żółtym light II Śniadanie- pomarańcza, mała marchewka surowa Obiad- pierś z kurczaka z limonką i rozmarynem pieczona w piekarniku, trochę gotowanych ziemniaków z natką pietruszki, sałaka z tartej marchwi i mieszanki sałaty polana jogurtem naturalnym Kolacja- 3 pieczywa chrupkie z warstwą twarogu chudego i zielonym ogórkiem 1,5 litra wody , szklanka soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:43.

) Chociaz nie wiem czy nie wyszło mi P a i nie obraziłabym się

)
)

Fakt- jem koło 3000kcal dziennie (a moje zapotrzebowanie plasuje się na poziomie 2100 przy codziennych ćwiczeniach) i nie ćwiczę wcale, ale nie sądziłam, że tak szybko będą mi "przybywać" dodatkowe dekagramy...

wsianka(6 łyżek,szklanka mleka,pieczone jabło,gruszka,łyżka nutelli) kawa z mlekiem
jak nie jesteś głodna, nie chudniesz to jest pięęęęknie