Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-22, 16:25   #301
Ervisha
Zakorzenienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

Moje U (grzeszne) Chociaz nie wiem czy nie wyszło mi P a i nie obraziłabym się

I jogurt naturalny (200ml) z płatkami zdrowy błonnik,poduszeczkami owsianymi, kwadracikami czekoladowymi, 2 kruszonymi waflami ryżowymi i dużym zielonym jabłkiem

II Na mieście:
drożdżówka z serem, sok pysio limonka

W domu:
III paluch ziarnisty na pół obie z sałatą, twarożkiem, ogórkiem, rzodkiewką, szczypiorem

III Enchilada warzywna ze szpinakiem (ok. 250 g mrożonych warzyw/ brukselka,por,kalafior, marchewka + dodatkowo świeży szpinak z ogródka) z sosem czosnkowym z pieczarkami

IV troche ponad 1/2 kakaowego biszkopta z wiśniami i polewą czekoladą
(piekłam w dużym prodiżu z 5 swojskich jaj i wiem ze przesadziłam z zjedzoną ilością ale bardzo mi posmakował Balam sie też że będzie zakalec ale wyszło rewelacyjne. coś jak murzynek tylko lzejsze, delikatniejsze. ostatnio też mam ciągłą ochotę na słodkie i praktycznie codziennie coś piekę Wczoraj obeszło się bez bo rodzice przywiezli ciacha z komunii, które oczywiście kosztowałam )

V pewnie duża grahamka z osełką, sałatą, gotowanym jajkiem i ogórkiem
(chociaż zjadłam tyle ciasta to w końcu biszkopt i to delikatne ciasto i kolację wole pomimo tego zjeść)

Książki potrzebują nowego domu

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2012-05-22 o 16:30
Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 16:34   #302
hauuu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dirtysoul Pokaż wiadomość
P:
Śniadanie: bułka orkiszowa posmarowana twarogiem rzodkiewkowym President, mały banan, ale za to jaki pyszny!

Drugie śniadanie: bułka mała z pełnego przemiału z łyżeczką masła! (wiem,ze źle, że na łyżeczke, ale pierwszy raz się przełamałam do masła...) i plasterkiem twarogu z ziołami Pilos, ogórek zielony, sałata zielona

Obiad: 2 klopsy z sosem pomidorowym, 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej, ogórek małosolny

Podwieczorek: rogalik maślany bez dodatków( taki lubię)

Kolacja: ok.100 g grillowanej piersi z kurczaka z porcją sałatki, czyli jakieś 3 łychy (ryż dziki, odrobina majonezu, jogurt naturalny,ananas z puszki w plastrach, bambus, małe kawałeczki sera żółtego)
mam wrażenie, że sama przed sobą sie tłumaczysz. malutko jak na P. to takie zwykłe U.
"łychy" jak wielkie by nie były pozostają łyżkami. czemu nie zjadłas całej piersi tylko "ok. 100 g"?

Ja rozumiem wiedzieć, że zjadło się jednego ogórka czy jednego rogala ale 100 gramów, 3 łychy i 1/3 szklanki to przesada jak dla mnie.
hauuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 16:38   #303
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dirtysoul Pokaż wiadomość
P:
Śniadanie: bułka orkiszowa posmarowana twarogiem rzodkiewkowym President, mały banan, ale za to jaki pyszny!

Drugie śniadanie: bułka mała z pełnego przemiału z łyżeczką masła! (wiem,ze źle, że na łyżeczke, ale pierwszy raz się przełamałam do masła...) i plasterkiem twarogu z ziołami Pilos, ogórek zielony, sałata zielona

Obiad: 2 klopsy z sosem pomidorowym, 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej, ogórek małosolny

Podwieczorek: rogalik maślany bez dodatków( taki lubię)

Kolacja: ok.100 g grillowanej piersi z kurczaka z porcją sałatki, czyli jakieś 3 łychy (ryż dziki, odrobina majonezu, jogurt naturalny,ananas z puszki w plastrach, bambus, małe kawałeczki sera żółtego)
chyba pomylilas watek i mialo to isc na KZ..
Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Moje U (grzeszne) Chociaz nie wiem czy nie wyszło mi P a i nie obraziłabym się

schudlas znow ze p??

I jogurt naturalny (200ml) z płatkami zdrowy błonnik,poduszeczkami owsianymi, kwadracikami czekoladowymi, 2 kruszonymi waflami ryżowymi i dużym zielonym jabłkiem
coś mało jak na You;p

II Na mieście:
drożdżówka z serem, sok pysio limonka

W domu:
III paluch ziarnisty na pół obie z sałatą, twarożkiem, ogórkiem, rzodkiewką, szczypiorem

III Enchilada warzywna ze szpinakiem (ok. 250 g mrożonych warzyw/ brukselka,por,kalafior, marchewka + dodatkowo świeży szpinak z ogródka) z sosem czosnkowym z pieczarkami

brzmi pycha-tylko won brukselka

IV troche ponad 1/2 kakaowego biszkopta z wiśniami i polewą czekoladą
(piekłam w dużym prodiżu z 5 swojskich jaj i wiem ze przesadziłam z zjedzoną ilością ale bardzo mi posmakował Balam sie też że będzie zakalec ale wyszło rewelacyjne. coś jak murzynek tylko lzejsze, delikatniejsze. ostatnio też mam ciągłą ochotę na słodkie i praktycznie codziennie coś piekę Wczoraj obeszło się bez bo rodzice przywiezli ciacha z komunii, które oczywiście kosztowałam )

myslalas nad tym co pisalam??blog z przepisami z toich cj?
V pewnie duża grahamka z osełką, sałatą, gotowanym jajkiem i ogórkiem
(chociaż zjadłam tyle ciasta to w końcu biszkopt i to delikatne ciasto i kolację wole pomimo tego zjeść)
żadne P-normalne Twoje U:d
Stary 2012-05-22, 16:52   #304
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tapetka22 Pokaż wiadomość
chyba pomylilas watek i mialo to isc na KZ..

żadne P-normalne Twoje U:d
Wiesz wczoraj miałam okropne boleści żołądka. Aż mnie skręcało z bólu i rano jakoś zbytnio rano nie byłam głodna. Troszke źle sie czułam, ale potem mi przeszło.

Co do pytania: nie nie chudłam ale zastanawiam sie czy przez to ciasto nie wyszło mi P Chyba torche przesadziłam z tym ciastem. W sumie ponad pół prodiża to spora porcja ale czuje się dobrze Juz trzeci dzień wcinam ciasta. Nie wiem skad ta ochota.

Co do bloga to nie mam dobrego aparatu, nie mam talentu do robienia zdjęć i prowadzenia blogów

---------- Dopisano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 16:51 ----------

A i nie chce mi sie latać z aparatem i fotografować każdy posiłek. Zresztą to nie jest zdrowe podejście do jedzenia.

Stary 2012-05-22, 17:11   #305
agniusia17
Rozeznanie

Moje lekkie U;/ niestety ( problemy pokarmowe )

I. 4 kromki dużej bułki paryskiej (ze środka, największe) z masłem, wędliną drobiową, odrobiną twarożku i 2 łyżkami marchewki gotowanej zabielanej śmietaną 22%
kawa zbożowa z mlekiem --->błąd (ból brzucha)

II. duża bułka maślana z dżemem jagodowym, sucharek, jogurt żurawinowy

III. 3 spore ziemniaki gotowane z masłem, pierś gotowana w sosie śmietanowym (18%), marchewka gotowana, zabielana

IV. miska kisielu żurawinowego z cukrem, 3 łyżkami jogurtu naturalnego, 3 wafle ryżowe i resztka paluszków słonych

podjedzone sucharki

V. będzie pewnie bułka z masłem i wędliną/ serem/ dżemem, może odorbina pomidora do tego (chociaż nie wiem, czy już mogę... ;/)

po: pewnie banan i wafle ryżowe

Słabo, ale mam ograniczoną ilość produktów, które mogę jeść...

— Gabriel García Márquez

agniusia17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 17:22   #306
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Wiesz wczoraj miałam okropne boleści żołądka. Aż mnie skręcało z bólu i rano jakoś zbytnio rano nie byłam głodna. Troszke źle sie czułam, ale potem mi przeszło.

Co do pytania: nie nie chudłam ale zastanawiam sie czy przez to ciasto nie wyszło mi P Chyba torche przesadziłam z tym ciastem. W sumie ponad pół prodiża to spora porcja ale czuje się dobrze Juz trzeci dzień wcinam ciasta. Nie wiem skad ta ochota.

Co do bloga to nie mam dobrego aparatu, nie mam talentu do robienia zdjęć i prowadzenia blogów

---------- Dopisano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 16:51 ----------

A i nie chce mi sie latać z aparatem i fotografować każdy posiłek. Zresztą to nie jest zdrowe podejście do jedzenia.
moglyby byc same przepisy ale jak chcesz...
siedzenie na wizażu pół dnia na wątkach jedzeniowych też nie jest

to taki kolezenski docinek
Stary 2012-05-22, 18:05   #307
Poa alpina
Zadomowienie

U (egzaminowo i naukowo + okres i upał)

Śniadanie
* owsianka z kaszą manną i otrębami owsianymi na chudym mleku z kakao naturalnym; z wkrojoną gruszką, 2 łyżkami naturalnego serka homogenizowanego, orzechami włoskimi, cynamonem, imbirem i zbożowymi cynamonowymi poduszeczkami z nadzieniem orzechowym

II śniadanie (na uczelni; okazało się, że musiałam czekać na egzamin dłużej niż się tego spodziewałam, dlatego uruchomiłam moje zapasy na czarną godzinę z dna torebki)
* jabłko
* baton "chrupiący mix orzechowy" (orzechy laskowe, pistacje, sezam, rodzynki, zlepione miodem i cukrem) http://static.ilewazy.pl/wp-content/uploads/baton-mix-orzechowy-40g.jpg
Generalnie polecam ten twór na właśnie takie trzymanie w torebce na czarną godzinę - daje kopa dla ciała i umysłu, idzie się tym nasycić w porównaniu do klasycznych batonów, którymi się człowiek zalepia i nic więcej. Ponadto idealnie nadaje się do przechowywania w torebce, bowiem nie kruszy się i nie topi

Obiad:
* żurek z jajkem na twardo, plasterkami kiełbasy, marchwią, pietruszką i ziołami

Podwieczorek:
* pomarańcza
* gorąca czekolada do picia (dobra na wszystkie smutki nawet w takie upały)

Kolacja:
Będą wieloziarniste wafle ryżowe slim (ilość jak zawsze zależna od apetytu ) z różnościami: Almette chrzanowym, potwornie śmierdzącym pleśniowym serem, pasztetem z gęsi + pomidor, oliwki czarne, rzodkiewki, sałata

Do picia: mnóstwo wody źródlanej, herbaty (jak zawsze dużo różności): yerba mate, pu-ehr, owocowa, zielona, ziółka...

Zerknie ktoś?

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2012-05-22 o 18:06
Poa alpina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 18:14   #308
nikoletta17
Raczkowanie

Ervisha, to dobry pomysl zebys zalozyla bloga, jestes inspiracja dla wielu osob
nikoletta17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 18:22   #309
Milka1224
Rozeznanie

U

I owsianka na naturalnym mleku sojowym z kiwi, suszonymi daktylami i migdałami, duża kawa

II sałatka z kuskusu, pieczonego kurczaka, rzodkiewek, sałaty i kaparów

III kopytka z musem paprykowym i salsą pomidorową
po: trochę truskawek

IV magnum double chocolate

V micha gęstej zupy fasolowej z marchewką i masą ziół (chodziła za mną od jakiegoś czasu )

do picia: espresso, herbaty, duzo wody
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 18:32   #310
AshtrayGirl86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
U

I owsianka na naturalnym mleku sojowym z kiwi, suszonymi daktylami i migdałami, duża kawa

V micha gęstej zupy fasolowej z marchewką i masą ziół (chodziła za mną od jakiegoś czasu )

Masz przepyszne jadlospisy

Podnosze swój, bo został w stronę UuuU:

I: owsianka z 4 łyżek płatków na wodzie, z serkiem homo nat, małym bananem, łyżeczką masła orzechowego, łyżeczką pestek dyni i kilkoma nerkowcami (moja ulubiona ostatnio ).
II: około 3/4 op. warzyw na patelnię z ziemniakami, grillowany filet z kurczaka, 3 ogórki konserwowe.
III: większa grahamka z tuńczykiem, pomidorem, sałatą, łyżeczką kukurydzy i sosem jogurtowo-keczupowym.
IV: jabłko, jogurt naturalny
V: sałatka z tuńczykiem i jajkiem (powtórka z wczoraj) lub twarożek domowy z masłem orzechowym, się zobaczy

Tradycyjnie długi spacer, 2x35 min szybkiego marszu, i wieczorem planuję pobiegać. Będę wdzięczna za oceny
AshtrayGirl86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 19:05   #311
nikol12
Rozeznanie

U :
śniadanie : ok. 50-60g kukurydzianych z szklanką mleka 2%, jabłko, kromka razowca z pasztetem , ogórkiem, całą rzodkiewką, pomidorem
Szkoła : 2 kromki razowca z masłem, pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką, jabłko
Obiad : kopa ziemniaków, duużo sałatki ( sałata, ogórki, rzodkiewki, sos vinegret ) , 2 jaja sadzone , szklaneczka maślanki
Po : tradycyjnie kubek cappucino ( chyba od jutra robię odwyk to to sama chemia ;/ będę piła co 2 dni )
Podwieczorek : jogurt nat. Tola - 250g , 2 wafle ryżowe, jabłko, marchewa
Kolacja : 100g twarogu z całą salaterką rzodkiewek z przyprawami , salaterką wiśni ( mrożone ) , 2 duże marchewy, jabłko, kromka razowca

Ruch : 6km rowerem z i do szkoły, 30 min jazdy na rowerze, 30min spaceru, 30min hula hop

Obiad był naprawdę giga , ale przepyszny - kocham takie letnie obiady w ogóle jakoś dzisiaj dużo warzyw ale to pewnie przez ten upał , nie miałam ochoty na konkretniejsze jedzonko

Zerknie Ktoś ?

Edytowane przez nikol12
Czas edycji: 2012-05-22 o 19:17
nikol12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 19:30   #312
Nowhere
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aniolbezskrzydel89
Poza tym, na takim poziomie "amatorskim" (a podejrzewam, że większość z nas właśnie nimi jest), przy ćwiczeniach dla wysmuklenia sylwetki, a nie dla spektakularnych efektów, nie trzeba się aż tak przejmować tymi posiłkami i restrykcyjnie ich przestrzegać.
i o to mi chodziło, póki nie ma wśród nas kulturystek zawodowo pakujących, nie warto aż tak zawracać sobie głowy posiłkami okołotreningowymi, a zadbać o jakość całodziennego jadłospisu
Cytat:
Napisane przez nikol12
jeju ale smacznie u Ciebie wszystko bym wszamała. a tak z ciekawości ćwiczysz coś ?
taaak, 30 day shred, takie ćwiczenia z youtube z Jilian Michaels niecałe pół h dziennie, a daje jakąś tam satysfakcję i podnosi kondycję.

Cytat:
Napisane przez nikol12 Pokaż wiadomość
U :
śniadanie : ok. 50-60g kukurydzianych z szklanką mleka 2%, jabłko, kromka razowca z pasztetem , ogórkiem, całą rzodkiewką,pomidorem pasztet domowy? fajnie, acz płatków mogła być "szklanka" a nie "50-60g"
Szkoła : 2 kromki razowca z masłem, pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką, jabłko zapomniałaś o szynce/serze
Obiad : kopa ziemniaków, duużo sałatki ( sałata, ogórki, rzodkiewki, sos vinegret ) , 2 jaja sadzone , szklaneczka maślanki super obiad, też taki lubię.
Po : tradycyjnie kubek cappucino ( chyba od jutra robię odwyk to to sama chemia ;/ będę piła co 2 dni ) i słusznie zawsze jest jeszcze kawa zbożowa/kakao
Podwieczorek : jogurt nat. Tola - 250g , 2 wafle ryżowe, jabłko, marchewa same zapychacze, ale jak lubisz...
Kolacja : 100g twarogu z całą salaterką rzodkiewek z przyprawami , salaterką wiśni ( mrożone ) , 2 duże marchewy, jabłko, kromka razowca znowu zapychacze, jesz suchy chleb?

Ruch : 6km rowerem z i do szkoły, 30 min jazdy na rowerze, 30min spaceru, 30min hula hop

Obiad był naprawdę giga , ale przepyszny - kocham takie letnie obiady w ogóle jakoś dzisiaj dużo warzyw ale to pewnie przez ten upał , nie miałam ochoty na konkretniejsze jedzonko

Zerknie Ktoś ?
no szczerze to jakościowo tylko obiad w sumie i ewentualnie śniadanie... reszta to wypełniacze żołądka. no i tłuszczy też niewiele, w ogóle rzuca mi się to w oczy w wielu Twoich jadłospisach, że ich chyba trochę unikasz?
dobrze że jesz to na co masz ochotę, rozumiem też że w upały się nie chce jeść, ale coś bardziej konkretnego mogłabyś jednak przemycać
Cytat:
Napisane przez Poa alpina
U (egzaminowo i naukowo + okres i upał)

Śniadanie
* owsianka z kaszą manną i otrębami owsianymi na chudym mleku z kakao naturalnym; z wkrojoną gruszką, 2 łyżkami naturalnego serka homogenizowanego, orzechami włoskimi, cynamonem, imbirem i zbożowymi cynamonowymi poduszeczkami z nadzieniem orzechowym

II śniadanie (na uczelni; okazało się, że musiałam czekać na egzamin dłużej niż się tego spodziewałam, dlatego uruchomiłam moje zapasy na czarną godzinę z dna torebki)
* jabłko
* baton "chrupiący mix orzechowy" (orzechy laskowe, pistacje, sezam, rodzynki, zlepione miodem i cukrem) http://static.ilewazy.pl/wp-content/uploads/baton-mix-orzechowy-40g.jpg
Generalnie polecam ten twór na właśnie takie trzymanie w torebce na czarną godzinę - daje kopa dla ciała i umysłu, idzie się tym nasycić w porównaniu do klasycznych batonów, którymi się człowiek zalepia i nic więcej. Ponadto idealnie nadaje się do przechowywania w torebce, bowiem nie kruszy się i nie topi

Obiad:
* żurek z jajkem na twardo, plasterkami kiełbasy, marchwią, pietruszką i ziołami

Podwieczorek:
* pomarańcza
* gorąca czekolada do picia (dobra na wszystkie smutki nawet w takie upały)

Kolacja:
Będą wieloziarniste wafle ryżowe slim (ilość jak zawsze zależna od apetytu ) z różnościami: Almette chrzanowym, potwornie śmierdzącym pleśniowym serem, pasztetem z gęsi + pomidor, oliwki czarne, rzodkiewki, sałata

Do picia: mnóstwo wody źródlanej, herbaty (jak zawsze dużo różności): yerba mate, pu-ehr, owocowa, zielona, ziółka...

Zerknie ktoś?
bardzo fajny, wartościowy jadłospis, taki typowy jak na Ciebie w sumie tak naprawdę II, III i IV ciut małe, ale wiadomo że nikomu się nie chce napychać gdy na dworze tak ciepło.

Edytowane przez Nowhere
Czas edycji: 2012-05-22 o 19:31
Nowhere jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 19:34   #313
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

Wczorajsze P /II i III na uczelni/
I Pełnoziarniste orkiszowe naleśniki (3 duże sztuki); 1 z twarożkiem i cukrem, 2 z twarożkiem ze startą czekoladą, 3 z twarożkiem tiramisu (kakao, rozpuszczalna inka, aromat rumowy, cukier) z jogurtem naturalnym, gorącym musem truskawkowym i prażonymi płatkami migdałów , duża inka z mlekiem

II
Podwójna kanapka z chleba razowego, z masłem, goudą, polędwicą sopocką, papryką, pomidorem i oliwkami, posypana ziołami; jabłko

III
Sałatka farfalle: makaron, szynka krojona w kostkę, groszek, majonez, jogurt (duży pojemnik )

IV
Muesli: domowa granola miodowa, żurawina, płatki kukurydziane, prażone pestki dyni i słonecznika, fistaszki, jogurt nat., jabłko i 1/2 dużej pomarańczy

V
2 kromki razowca: 1 z masłem i swojską szynką wędzoną , 2 z tym samym + ketchup, duży kubek gęstej zupy pomidorowej zabielanej śmietaną z garścią pełnoziarnistych farfalline; marchewki do chrupania

i dzisiejsze:
I Owsianka (płatki, otręby, siemię) na mleku z dużym bananem, orzechami nerkowca, jogurtem naturalnym, czekoladkami z nadzieniem miętowym i gorącym musem truskawkowym*

II
2 kromki razowca z masłem, szynką, papryką i pomidorem, duże jabłko

III
Sałatka z brązowego ryżu (~3/4 woreczka), czerwonej fasoli i kukurydzy (po 1/2 puszki) z kurkumą i przyprawami, kurczak curry

Duże lody amerykańskie z przyjaciółką

IV
4 tosty z pszennego chleba (z tą pyszną swojską szynką, roladą ustrzycką i ketchupem); marchewki do chrupania; inka z mlekiem

V
Będzie albo zupa mleczna z lanymi kluseczkami i masełkiem albo grahamka z masłem i jajecznicą z 2 jaj; + miseczka sałatki ze świeżych warzyw z miodowo-musztardowym dressingiem

*te truskawki co drugi dzień to stąd, że mam jeszcze jedną pełną torebkę w zamrażalniku i sukcesywnie ją opróżniam.

Czy to możliwe, żebym w 10 dni przytyła 1,5kg? Fakt- jem koło 3000kcal dziennie (a moje zapotrzebowanie plasuje się na poziomie 2100 przy codziennych ćwiczeniach) i nie ćwiczę wcale, ale nie sądziłam, że tak szybko będą mi "przybywać" dodatkowe dekagramy...

Aparatka
20.12.2012 - góra
21.03.2013 - dół + wyciągi

Edytowane przez aniolbezskrzydel89
Czas edycji: 2012-05-22 o 19:56
aniolbezskrzydel89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 19:36   #314
nikol12
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Nowhere Pokaż wiadomość
i o to mi chodziło, póki nie ma wśród nas kulturystek zawodowo pakujących, nie warto aż tak zawracać sobie głowy posiłkami okołotreningowymi, a zadbać o jakość całodziennego jadłospisu

taaak, 30 day shred, takie ćwiczenia z youtube z Jilian Michaels niecałe pół h dziennie, a daje jakąś tam satysfakcję i podnosi kondycję.

no szczerze to jakościowo tylko obiad w sumie i ewentualnie śniadanie... reszta to wypełniacze żołądka. no i tłuszczy też niewiele, w ogóle rzuca mi się to w oczy w wielu Twoich jadłospisach, że ich chyba trochę unikasz?
dobrze że jesz to na co masz ochotę, rozumiem też że w upały się nie chce jeść, ale coś bardziej konkretnego mogłabyś jednak przemycać

bardzo fajny, wartościowy jadłospis, taki typowy jak na Ciebie w sumie tak naprawdę II, III i IV ciut małe, ale wiadomo że nikomu się nie chce napychać gdy na dworze tak ciepło.
na ten chleb był twarożek czy unikam tłuszczy ? nie raczej nie , po prostu jakoś tak wychodzi . no i musze kupic orzechy bo dawno nie goscily u mnie w domu a je uwielbiam
a napisałam 50 -60 g tak na oko -, nie mierzylam nic szklankami , ani na wadze
kurczę mam pytanie : od ok. 2 miesięcy pojawia się czasami u mnie plamienie między okresami . dodam że mam regularne ... ale kurczę martwii mnie to i zastanawiam się czy nie iść do lekarza...

Edytowane przez nikol12
Czas edycji: 2012-05-22 o 19:43
nikol12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 19:45   #315
Sunday Rose
Zakorzenienie

Hej, wrzucam dzisiejsze U/R

I miska płatków ciasteczkowych z mlekiem
II dwie kromki grahama z masłem, polędwicą łososiową, pomidorem, jabłki
III domowy 'cheeseburger ' biała bułka zapieczona z kotletem mielonym, serem i surówką z białej kapusty ; po : dwie malutkie rureczki do połowy oblane czekoladą (ktoś wie, dlaczego je wycofują z Biedronki? )

lód Frugo :P

IV omlet z dwóch jaj, plasterka sera, szynki z ziołami i łyżeczką ketchupu

dziś tylko I program Tamilee na pośladki, upaaaaaaaaaaaaał!

Stary 2012-05-22, 19:52   #316
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
U

---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ----------

Cytat:
Napisane przez aniolbezskrzydel89 Pokaż wiadomość
Wczorajsze P /II i III na uczelni/
I Pełnoziarniste orkiszowe naleśniki (3 duże sztuki); 1 z twarożkiem i cukrem, 2 z twarożkiem ze startą czekoladą, 3 z twarożkiem tiramisu (kakao, rozpuszczalna inka, aromat rumowy, cukier) z jogurtem naturalnym, gorącym musem truskawkowym i prażonymi płatkami migdałów , duża inka z mlekiem

II
Podwójna kanapka z chleba razowego, z masłem, goudą, polędwicą sopocką, papryką, pomidorem i oliwkami, posypana ziołami; jabłko

III
Sałatka farfalle: makaron, szynka krojona w kostkę, groszek, majonez, jogurt (duży pojemnik )

IV
Muesli: domowa granola miodowa, żurawina, płatki kukurydziane, prażone pestki dyni i słonecznika, fistaszki, jogurt nat., jabłko i 1/2 dużej pomarańczy

V
2 kromki razowca: 1 z masłem i swojską szynką wędzoną , 2 z tym samym + ketchup, duży kubek gęstej zupy pomidorowej zabielanej śmietaną z garścią pełnoziarnistych farfalline; marchewki do chrupania

i dzisiejsze:
I Owsianka (płatki, otręby, siemię) na mleku z dużym bananem, orzechami nerkowca, jogurtem naturalnym, czekoladkami z nadzieniem miętowym i gorącym musem truskawkowym*

II
2 kromki razowca z masłem, szynką, papryką i pomidorem, duże jabłko

III
Sałatka z brązowego ryżu (~3/4 woreczka), czerwonej fasoli i kukurydzy (po 1/2 puszki) z kurkumą i przyprawami, kurczak curry

Duże lody amerykańskie z przyjaciółką

IV
4 tosty z pszennego chleba (z tą pyszną swojską szynką, roladą ustrzycką i ketchupem); marchewki do chrupania; inka z mlekiem

V
Będzie albo zupa mleczna z lanymi kluseczkami i masełkiem albo grahamka z masłem i jajecznicą z 2 jaj; + miseczka sałatki ze świeżych warzyw z miodowo-musztardowym dressingiem
*te truskawki co drugi dzień to stąd, że mam jeszcze jedną pełną torebkę w zamrażalniku i sukcesywnie ją opróżniam. Czy to możliwe, żebymw 10 dni przytyła 1,5kg? Fakt- jem koło 3000kcal dziennie (a moje zapotrzebowanie plasuje się na poziomie 2100 przy codziennych ćwiczeniach) i nie ćwiczę wcale, ale nie sądziłam, że tak szybko będą mi "przybywać" dodatkowe dekagramy...
Rewelacja zwłaszcza te naleśniki. Swoją drogą moja mama tez lubi swojską polędwicę

Stary 2012-05-22, 19:53   #317
siostraelwa
Zadomowienie

U dzisiaj

ś:
serek wiejski z miodem i orzeszkami ziemnymi, sok pomidorrowy z chilli
iiś:
serek homogenizowany maćkowy z otrębami owsianymi, błonnikiem kakaowym, zurawiną, śliwkami suszonymi, kawałkami gorzkiej czekolady. Jabłko

godzina ćwiczeń siłowych

o:
wafelki ryżowe, naleśnik owsiany z farszem: kurczak, szpinak, czosneeeek
k:
pomidor
pół wieśniaka, pół twarogu chudego, łycha jogurtu, cynamon, prażone pestki dyni

za dużo nabiału... teraz to widzę. dwa pierwsze posiłki w trasie, a ostatni- czyszczenie lodówki. Jutro się poprawię
siostraelwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 20:10   #318
flame5
Raczkowanie

upalne U

Śniadaniewsianka(6 łyżek,szklanka mleka,pieczone jabło,gruszka,łyżka nutelli) kawa z mlekiem

2 Śniadanie:2 kromki razowca,z seram żółtym,pomidorem,kalarepk ą
rurka z bitą śmietaną

Obiad:3 duże krokiety ze szpinakiem i surówka

podweiczorek(po szkole spadek cukru we krwi):gofr z lodami truskawkowo-waniliowymi i truskawkami
1/3 dużego słoika nutelli

kolacja(będzie) omlet z 2 jaj ze szczypiorkiem,sałatka z pomidora,papryki ogórka,kromka razowca z masłem

potem do tv gorzka czekolada lub orzech,,ale pewnie to drugie bo czekolady to mam chyba dość na dzisiaj

i jak?

Ervisha jak zwykle pyszny jadłospis,a mnie też ostatnio do ciast ciągnie,tylko upiec nie mam kiedy,ale w weekend zroibie sernik malinowy-piankowy

flame5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 20:16   #319
nikol12
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez flame5 Pokaż wiadomość
upalne U

Śniadaniewsianka(6 łyżek,szklanka mleka,pieczone jabło,gruszka,łyżka nutelli) kawa z mlekiem

rurka z bitą śmietaną

podweiczorek(po szkole spadek cukru we krwi):gofr z lodami truskawkowo-waniliowymi i truskawkami
1/3 dużego słoika nutelli hehe nie wiem czemu ale ja po szkole też mam ogromną ochotę na slodkie

kolacja(będzie) omlet z 2 jaj ze szczypiorkiem,sałatka z pomidora,papryki ogórka,kromka razowca z masłem

potem do tv gorzka czekolada lub orzech,,ale pewnie to drugie bo czekolady to mam chyba dość na dzisiaj

i jak?

Ervisha jak zwykle pyszny jadłospis,a mnie też ostatnio do ciast ciągnie,tylko upiec nie mam kiedy,ale w weekend zroibie sernik malinowy-piankowy
według mnie ślicznie jak nie jesteś głodna, nie chudniesz to jest pięęęęknie
Stary 2012-05-22, 20:21   #320
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez flame5 Pokaż wiadomość
upalne U

rurka z bitą śmietaną

i jak?

Dziekuję Ja już jem czwarty dzień chyba Obawiam się że to mogą być pasożyty bo oprócz tego mam inne objawy. Jeśli to lamblie to z kału nic nie wyjdzie

Jadłospis bardzo ładny. Zazdroszczę Ci obiadu i tych gofrów z lodami. U mnie takich nie sprzedają I to jeszcze truskawkowe (moje ulubione zaraz obok cytrynowych) I tak zapytam z ciekawosci: lody cytrynowe dają z kawałkami cytryny ?

Stary 2012-05-22, 20:24   #321
Nowhere
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nikol12 Pokaż wiadomość
na ten chleb był twarożek czy unikam tłuszczy ? nie raczej nie , po prostu jakoś tak wychodzi . no i musze kupic orzechy bo dawno nie goscily u mnie w domu a je uwielbiam
a napisałam 50 -60 g tak na oko -, nie mierzylam nic szklankami , ani na wadze
kurczę mam pytanie : od ok. 2 miesięcy pojawia się czasami u mnie plamienie między okresami . dodam że mam regularne ... ale kurczę martwii mnie to i zastanawiam się czy nie iść do lekarza...
takie wątpliwości to chyba nie to forum ale odpowiem, że mi osobiście (kiedy jeszcze miesiączkowałam) zdarzały się takie plamienia w cyklu, poczytałam na necie, popytałam mamy, i okazało się że to normalnie, nic groźnego. nie ma chyba powodów do niepokoju, zawsze jednak możesz to powiedzieć swojej mamie, a ona na pewno dobrze doradzi.
Cytat:
Napisane przez siostraelwa
U dzisiaj

ś:
serek wiejski z miodem i orzeszkami ziemnymi, sok pomidorrowy z chilli
iiś:
serek homogenizowany maćkowy z otrębami owsianymi, błonnikiem kakaowym, zurawiną, śliwkami suszonymi, kawałkami gorzkiej czekolady. Jabłko

godzina ćwiczeń siłowych

o:
wafelki ryżowe, naleśnik owsiany z farszem: kurczak, szpinak, czosneeeek
k:
pomidor
pół wieśniaka, pół twarogu chudego, łycha jogurtu, cynamon, prażone pestki dyni

za dużo nabiału... teraz to widzę. dwa pierwsze posiłki w trasie, a ostatni- czyszczenie lodówki. Jutro się poprawię
to raczej redukcja, biorąc pod uwagę godzinę ćwiczeń siłowych. ogólnie jak na posiłki w podróży to pierwsze dwa fajne, obiad mało konkretny a kolacja redukcyjna.
Cytat:
Napisane przez flame5
upalne U

rurka z bitą śmietaną

i jak?

baardzo fajne, co prawda węgle mocno przeważają nad białkiem, ale mniejsza o to, jest luz
Moje U :
I. pudding z kaszy manny kakaowo-orzechowy podany z bananem, malinowa herbata
II. grahamka z masłem, sałatą, serem żółtym i pomidorkami koktajlowymi
jabłuszko
III. kotlet smażony drobiowy, młode ziemniaki ( może jutro będzie coś innego ) i fasolka szparagowa
IV. grahamka z masłem, sałatą na pół: - z jajkiem/ ze schabem pieczonym i żurawiną, po garści pomidorków i rzodkiewek
do picia woda i zielona herbata
Stary 2012-05-22, 20:30   #322
Sunday Rose
Zakorzenienie

Nowhere przepycha!

a tak w ogóle, to tęsknię za jadłospisami emelie
Stary 2012-05-22, 20:30   #323
flame5
Raczkowanie

dziękuje wagę trzymam,głodna nie jestem

co do gofrów to były domowe(wg mnie takie są najlepsze,a nie to co w tych budkach serwują,ostatnio trafił mi sie surowy w środku)

wiem że mało białka ,ale nie jem mięsa poza rybami,no i czasem kurczakiem i jakośnie umiem skomponowac tej diety żeby białko uzupełniać
flame5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 20:31   #324
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
takie wątpliwości to chyba nie to forum ale odpowiem, że mi osobiście (kiedy jeszcze miesiączkowałam) zdarzały się takie plamienia w cyklu, poczytałam na necie, popytałam mamy, i okazało się że to normalnie, nic groźnego. nie ma chyba powodów do niepokoju, zawsze jednak możesz to powiedzieć swojej mamie, a ona na pewno dobrze doradzi.

to raczej redukcja, biorąc pod uwagę godzinę ćwiczeń siłowych. ogólnie jak na posiłki w podróży to pierwsze dwa fajne, obiad mało konkretny a kolacja redukcyjna.

baardzo fajne, co prawda węgle mocno przeważają nad białkiem, ale mniejsza o to, jest luz
Moje U :
jabłuszko
III. kotlet smażony drobiowy, młode ziemniaki ( może jutro będzie coś innego ) i fasolka szparagowa
IV. grahamka z masłem, sałatą na pół: - z jajkiem/ ze schabem pieczonym i żurawiną, po garści pomidorków i rzodkiewek
[/SIZE][/FONT]
Bardzo fajnie

Stary 2012-05-22, 20:34   #325
poziomka011
Raczkowanie

dzisiejsze U

I grahamka z szynka sałata pomidorem twarożkiem wędzonym łososiem

II w szkole: sałatka brokułowa( brokuły jajko kurczak kukurydza papryka sos jogurtowy) jabłko

III pierogi z białym serem polane sosem waniliowym

IV bułka z ziarnami z szynka serem sałatą pomidorem ogórkiem szczypiorkiem

V i właśnie jem lody

do picia dużo wody i zielonej herbaty

i jak ?
poziomka011 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 20:39   #326
Poa alpina
Zadomowienie

Nowhere, dziękuję To prawda, w takie upały to przede wszystkim chce się pić, a nie jeść - a i tak mam wrażenie, że dość sporo wciągnęłam dziś. A pewnie to przez to, że pierwszy raz od daaaawna mam tak potwornie dolegliwości związane z okresem (mega wzdęty brzuch, potwornie zamulenie itd. - ale mam nadzieję, że to oznaka mojego powrotu do zdrowia -> patrz mój podpis). A kolację rozdzieliłam sobie na 2 części, bo jeszcze dużo posiedzę nad książkami
Cytat:
Moje U :
jabłuszko
[/SIZE][/FONT]
Kasza manna the best Jak przyrządzasz?
Twój jadłospis też ładny Białko, węgle, warzywa i owoce z których przecież trzeba korzystać teraz o takiej cudnej porze roku! Choć ja moim maniackim zwyczajem bym wrzuciła gdzieś jeszcze jakieś pestki/orzechy - choć piszesz, że pudding był orzechowy, ale co to oznacza?

---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:37 ----------

Cytat:
Napisane przez poziomka011 Pokaż wiadomość
dzisiejsze U

II w szkole: sałatka brokułowa( brokuły jajko kurczak kukurydza papryka sos jogurtowy) jabłko

V i właśnie jem lody

i jak ?
Pyyyysznie! I też wszystko czego trzeba. Ale wiesz, co się aż prosi o dodanie do posiłku nr III? TRUSKAWKI!!! To już w ogóle było by idealnie. Aż nabrałam ochoty na pierogi, a nie jadłam ich z milion lat (za to truskawki idę zakupić jutro )

Czas edycji: 2012-05-22 o 20:41
Stary 2012-05-22, 20:41   #327
Nowhere
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sunday Rose Pokaż wiadomość
Nowhere przepycha!

a tak w ogóle, to tęsknię za jadłospisami emelie
dzięęki, Sunday Twoje też jak zwykle świetne, najpierw narobiłaś mi ochoty na kiełbę z grilla, a teraz na takiego domowego cheeseburgera...
a co do emelie, sto procent racji! też je bardzo lubiłam, zarówno utrzymaniowe, jak i przytyciowe. pyszne, pełnowartościowe...
Ervisha, też dzięki i biedna jesteś z tymi pasożytami
Cytat:
Napisane przez flame5
wiem że mało białka ,ale nie jem mięsa poza rybami,no i czasem kurczakiem i jakośnie umiem skomponowac tej diety żeby białko uzupełniać
no strączki, ryby... jest tyle fajnych przepisów z wykorzystaniem soczewicy, cieciorki
Cytat:
Napisane przez poziomka11
dzisiejsze U

V i właśnie jem lody

i jak ?
baaardzo fajnie, wszystko co trzeba
Cytat:
Nowhere, dziękuję To prawda, w takie upały to przede wszystkim chce się pić, a nie jeść - a i tak mam wrażenie, że dość sporo wciągnęłam dziś. A pewnie to przez to, że pierwszy raz od daaaawna mam tak potwornie dolegliwości związane z okresem (mega wzdęty brzuch, potwornie zamulenie itd. - ale mam nadzieję, że to oznaka mojego powrotu do zdrowia -> patrz mój podpis). A kolację rozdzieliłam sobie na 2 części, bo jeszcze dużo posiedzę nad książkami
tak, pamiętam Twoje zawirowania z hormonami itp, trzymam kciuki by już było w porządku.
Cytat:
Kasza manna the best Jak przyrządzasz?
Twój jadłospis też ładny Białko, węgle, warzywa i owoce z których przecież trzeba korzystać teraz o takiej cudnej porze roku! Choć ja moim maniackim zwyczajem bym wrzuciła gdzieś jeszcze jakieś pestki/orzechy - choć piszesz, że pudding był orzechowy, ale co to oznacza?
pudding był z masłem orzechowym, też nnkt z tego przepisu: http://emmagotuje.blogspot.com/2011/...zechowe-i.html

Edytowane przez Nowhere
Czas edycji: 2012-05-22 o 20:46
Stary 2012-05-22, 20:47   #328
Poa alpina
Zadomowienie

A i właśnie - Ervisha... Jak nie daj Boże się okaże, że rzeczywiście masz jakieś pasożyty, to się załamię... Bo póki co, to jesteś dowodem na to, że można jeść dużo, pełnowartościowo, smacznie i trzymać przy tym wagę nie ukatrupiając się bez przerwy ćwiczeniami. Choć jesteś po ED, no to jednak... No a właśnie... Czy w tym wątku udziela się KTOKOLWIEK, co nie miał NIC wspólnego z ED?

Nowhere, cieszę się, że jestem zapamiętywana I dzięki
A przepis na pudding fajny! Teraz się zorientowałam, że chyba nigdy nie jadłam prawdziwego masła orzechowego! To karygodne dla takiej maniaczki orzechów, jaką jestem

Czas edycji: 2012-05-22 o 20:49
Stary 2012-05-22, 20:50   #329
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
dzięęki, Sunday Twoje też jak zwykle świetne, najpierw narobiłaś mi ochoty na kiełbę z grilla, a teraz na takiego domowego cheeseburgera...
a co do emelie, sto procent racji! też je bardzo lubiłam, zarówno utrzymaniowe, jak i przytyciowe. pyszne, pełnowartościowe...
Ervisha, też dzięki i biedna jesteś z tymi pasożytami

no strączki, ryby... jest tyle fajnych przepisów z wykorzystaniem soczewicy, cieciorki

baaardzo fajnie, wszystko co trzeba

tak, pamiętam Twoje zawirowania z hormonami itp, trzymam kciuki by już było w porządku.

pudding był z masłem orzechowym, też nnkt z tego przepisu: http://emmagotuje.blogspot.com/2011/...zechowe-i.html
Wiesz z badań rzadko co wychodzi. Jak na razie odrobaczam sie naturlanymi sposobami (zielarka, przyjaciółka rodziny poleciła) i zobaczymy jak skończe kurację co będzie. Możliwe ze mój metabolizm to nie metabolizm tylko lokatorzy którzy zagnieździli się w moim żołądku lub jelitach Albo to takie zachcianki i już... Tak czy siak nie żałuje zjedzonego ciasta nwet jeśli było jego tak dużo. w końcu to biszkopt a to lekkie ciasto, więc da się dużo zjeść. Zwłaszcza kiedy smakował i bardzo dawno jadło sie podobne ciasto, tylko ze śliwkami i to maluteńki kawałek (bo rodzinka zjadła ;D )

Co do ćwiczeń to nie ćwicze bo mi sie nie chce. troszke rowerem jeżdże i chodze na spacery. ale w taki upał to tylko lezec A apetyt mam nie powiem pomimo gorąca

---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ----------

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Pokaż wiadomość
A i właśnie - Ervisha... Jak nie daj Boże się okaże, że rzeczywiście masz jakieś pasożyty, to się załamię... Bo póki co, to jesteś dowodem na to, że można jeść dużo, pełnowartościowo, smacznie i trzymać przy tym wagę nie ukatrupiając się bez przerwy ćwiczeniami. Choć jesteś po ED, no to jednak... No a właśnie... Czy w tym wątku udziela się KTOKOLWIEK, co nie miał NIC wspólnego z ED?
A przeszkadza Ci że kiedyś chorowałam na ED? Tamto to już przeszłość. A pasożytów nie musze mieć. Moze po protu to taki okres???? Zobaczymy

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2012-05-22 o 20:58
Stary 2012-05-22, 20:54   #330
Monian
Zakorzenienie

dzisiejsze R

I Śniadanie- serek wiejski 3% z błonnikiem, mały tost z pieczywa pełnoziarnistego razowego z serem żółtym light
II Śniadanie- pomarańcza, mała marchewka surowa
Obiad- pierś z kurczaka z limonką i rozmarynem pieczona w piekarniku, trochę gotowanych ziemniaków z natką pietruszki, sałaka z tartej marchwi i mieszanki sałaty polana jogurtem naturalnym
Kolacja- 3 pieczywa chrupkie z warstwą twarogu chudego i zielonym
ogórkiem

1,5 litra wody , szklanka soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
Monian jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości