Koty część IV - Strona 93 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-22, 13:32   #2761
monika01011986
Zakorzenienie

Dot.: Koty część IV

Cytat:
Napisane przez monika_sonia Pokaż wiadomość
Dużo by opowiadać . Pisałam tu wszystko od 16. października.
W skrócie: miała dwa razy amputowaną tylną nogę (najpierw większość, później trzeba było poprawić, bo za mało wet uciął), sterylkę, usuwane palce z łapki (jeden jej jeszcze został bez czucia, więc w sumie ma dwa sprawne palce tam) i operowaną złamaną przednią łapkę, wszystko pod trzema narkozami, w lecznicy spędziła jakoś tak chyba 3 tygodnie w sumie, szybko się oswoiła (złowiliśmy ją dziką zakrwawioną, brudną i nieładnie pachnącą w sieć rybacką ) w klatce mieszkała dwa miesiące, ja ćwiczyłam z nią chodzenie na czworakach, Młoda ćwiczyła łapkę przednią (weci nie dawali dużych szans na to, że rozprostuje kiedykolwiek łapkę, a udało się jej to dość szybko i teraz prostuje maksymalnie jak zdrowy kot).
Ale jaki był powód amputacji łapki?
Jezuu to ktoś jej łapki połamał i wrzucił ją do wody???czy jakiś pies ją tak pogryzł? W sieć ją złowiliście? Jak ona dała radę pływać z takimi łapkami.... jeju straszne to musiało być, jak ona musiała cierpieć Jak dobrze, że trafiła w Twoje ręce! inaczej pewnie by nikt jej nie pomógł
Taka malutka jeszcze była....jak patrzę na te zdjęcia to az się płakać chce
Teraz jaka szczęśliwa jest i to wyraźnie widać po niej mimo że łapki nie ma, a z drugim kotkiem widać że się chyba bardzo lubią, co? Świetne masz te kociaki i jak sie wylegują śmiesznie na drapaku

06.2010 - 85 kg

06.2011 - 57 kg

2013 - 60-62 kg
2014 - 61-65
2016 - 71 kg

aktualnie jest : 66 kg

cel : 60 kg

monika01011986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 13:47   #2762
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez monika01011986 Pokaż wiadomość
Ale jaki był powód amputacji łapki?
Jezuu to ktoś jej łapki połamał i wrzucił ją do wody???czy jakiś pies ją tak pogryzł? W sieć ją złowiliście? Jak ona dała radę pływać z takimi łapkami.... jeju straszne to musiało być, jak ona musiała cierpieć Jak dobrze, że trafiła w Twoje ręce! inaczej pewnie by nikt jej nie pomógł
Taka malutka jeszcze była....jak patrzę na te zdjęcia to az się płakać chce
Teraz jaka szczęśliwa jest i to wyraźnie widać po niej mimo że łapki nie ma, a z drugim kotkiem widać że się chyba bardzo lubią, co? Świetne masz te kociaki i jak sie wylegują śmiesznie na drapaku
Amputowana była łapka, bo ktoś jej odciupał łopatą stopę, noga była zaropiała i zaczęła ... gnić? Drugą łapę miała połamaną, przyszła do nas na podwórko na dwóch łapkach, brudna i zakrwawiona i złowiliśmy ją w piwnicy w sieć, dzikie to było, wetowi rękawice (takie porządne jak mają spawacze czy drwale) potargała na dzień dobry. Przeszła swoje, ale teraz jej dobrze. Z Sonią się tolerują, lubią, potrzebują się, ale kociej miłości dozgonnej nie widzę, może dlatego, że Sonia nie jest wylewna a Milka woli mnie niż przedstawicielkę swojego gatunku .

---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ----------

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Matko, Milka na pierwszym zdjęciu to..naprawdę ona?
Dobrze, że tak się to wszystko dla niej skończyło, domem u Ciebie.
Ona .
Na drugim zdjęciu źle widać, ale w tym czasie była w połowie wygolona, cała w tym sreberku i z "gipsem" na łapce, obraz nędzy i rozpaczy.

A teraz poluje na muchę .

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 13:48   #2763
monika01011986
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Uprzejmie informuję, iż przyjadę i Ci go ukradnę!
hehehe no to musisz się pospieszyć bo ja niedługo do Niemiec się wyprowadzam

06.2010 - 85 kg

06.2011 - 57 kg

2013 - 60-62 kg
2014 - 61-65
2016 - 71 kg

Stary 2012-05-22, 13:54   #2764
Lenka 91
Zadomowienie

hej dziewczyny

już przesadzone ze balkon nie będzie zabezpieczony (jest duży i ciężko o montaż i koszta duże) ale zawsze ktoś jest z kotem na balkonie bo ona bardzo lubi spać na dywaniku który tam leży dodatkowo zamówiłam już jej szelki i smycz.

hehe zawsze jak pije wodę z butelki ona podlatuje i prosi to nalewam jej do nakrętki i wypija ją

---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ----------

Cytat:
Napisane przez monika01011986 Pokaż wiadomość

A ja dziś pstryknęłam fotki Chesterkowi ciężko mu zdjęcia się robi bo on ciągle mi ucieka :/

Załącznik 4686303

Załącznik 4686304

Załącznik 4686305
ale przystojniak

Nensi 22.09.11 jest ze mną od 11.11.11

6.08.2014r.

Lenka 91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 14:07   #2765
asia27100
Zakorzenienie

jestem po wizycie u weta

kot zostal odrobaczony, zważony (3 kg) i dostał antybiotyk na te biegunkę. ale choinka, nie chce mi go jesć.. co ja sie wczoraj nakombinowałam zeby mu kawalek tej tabletki dać... ale lekarka ostrzegała że będzie gorzka. nawet podawanie z serem zółtym i szyneczką nie pomogło (kiedys tak mi zjadł całą partie leków bez problemów). jakieś pomysły? help!

swoja droga przeczuwał chyba wizyte u lekarza, bo z TŻtem go szukaliśmy 15 minut po domu. siedział schowany w szafie i narobił rodzicom na łóżko.. (nigdy mu sie to wczesniej nie zdarzyło..)

asia27100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 14:13   #2766
donka_bez_ogonka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez asia27100 Pokaż wiadomość
jestem po wizycie u weta

kot zostal odrobaczony, zważony (3 kg) i dostał antybiotyk na te biegunkę. ale choinka, nie chce mi go jesć.. co ja sie wczoraj nakombinowałam zeby mu kawalek tej tabletki dać... ale lekarka ostrzegała że będzie gorzka. nawet podawanie z serem zółtym i szyneczką nie pomogło (kiedys tak mi zjadł całą partie leków bez problemów). jakieś pomysły? help!

swoja droga przeczuwał chyba wizyte u lekarza, bo z TŻtem go szukaliśmy 15 minut po domu. siedział schowany w szafie i narobił rodzicom na łóżko.. (nigdy mu sie to wczesniej nie zdarzyło..)
Mi kiedyś Pani weterynarz pokazywała jak kotu podawać tabletkę. Złapać jedną ręką skórę pomiędzy uszami, a drugą ręką delikatnie rozchylić pyszczek i tabletkę wrzucić. Ona zrobiła to rewelacyjnie, ja niestety nie zdążyłam przetestować tej metody
Stary 2012-05-22, 14:15   #2767
monika01011986
Zakorzenienie

Cytat:
Amputowana była łapka, bo ktoś jej odciupał łopatą stopę, noga była zaropiała i zaczęła ... gnić? Drugą łapę miała połamaną, przyszła do nas na podwórko na dwóch łapkach, brudna i zakrwawiona i złowiliśmy ją w piwnicy w sieć, dzikie to było, wetowi rękawice (takie porządne jak mają spawacze czy drwale) potargała na dzień dobry. Przeszła swoje, ale teraz jej dobrze. Z Sonią się tolerują, lubią, potrzebują się, ale kociej miłości dozgonnej nie widzę, może dlatego, że Sonia nie jest wylewna a Milka woli mnie niż przedstawicielkę swojego gatunku .
jezuuu no brak mi słów normalnie... jak można tak zwierze potraktować....
Aaa ja myslałam że Wy ją w tą sieć gdzieś w jeziorze złowiliście.... tak mi się jakoś skojarzyło :/
Całe szczęscie wyszła z tego i teraz jest zdrowa, na prawdę wielki ukłon w Twoją stronę że uratowałaś to kociątko

Ja wrzucam Chesterka fotki i uciekam na spacer z synkiem. Jezuu jaki dzisiaj upał
Chesterek właśnie w tej chwili tak śpi :

DSC_0055.jpg

DSC_0059.jpg

06.2010 - 85 kg

06.2011 - 57 kg

2013 - 60-62 kg
2014 - 61-65
2016 - 71 kg

Stary 2012-05-22, 14:17   #2768
esfira
Zakorzenienie

Naljepsza metoda to otworzyc kotu dziob i wsadzic tabletki, lekarz pokaze Ci, jak to zrobic, kombinowanie z maslem czy szyneczka sie raczej nie sprawdza

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 14:31   #2769
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
Naljepsza metoda to otworzyc kotu dziob i wsadzic tabletki, lekarz pokaze Ci, jak to zrobic, kombinowanie z maslem czy szyneczka sie raczej nie sprawdza
Polecam nie trzymać tabletki palcami, tylko pęsetą.
Stary 2012-05-22, 15:41   #2770
iwona1110
Zadomowienie

U mnie szał balkonowy wygląda tak
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00510.jpg (155,6 KB, 43 załadowań)

Mój facebook
iwona1110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 15:47   #2771
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez iwona1110 Pokaż wiadomość
Powtórzę się : jaki on zgrabny i sprytny .

Stary 2012-05-22, 15:57   #2772
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Hihihi! Mam taką surykatkę na oknie i jeszcze merda ogonem.
Stary 2012-05-22, 16:16   #2773
aga_tka_2
Zakorzenienie

GG do aga_tka_2

Cytat:
Niedobra Pańcia tak więzić koteczka

aga_tka_2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 16:23   #2774
anty_lopka
Raczkowanie

U nas też niestety balkon nie będzie osiatkowany (wielki wymiar i na dodatek administracja nie wyraża zgody). Ale mój zmyślny TŻ zamierza zrobić taką siatkę na ramce i to będziemy wstawiać w drzwi balkonowe. Trochę skomplikowane, ale cóż... Lepszy rydz, niż nic.

GRATUJĘ - http://gratyzchaty.pl/?ref=38599

Kocia stronka
anty_lopka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 18:17   #2775
anjya
Rozeznanie

Cytat:
mogłabyś mi powiedzieć, jaką siatkę do tego użyliście? czy ona jest taka "miękka" czy twarda, sztywna? i gdzie kupiliście? bo my mamy obecnie tak siatkę na wysokość 150cm i kurcze jest miękka i się ugina i chcemy zrobić coś od sufitu ..

Cytat:
anjya - jakie jest postępowanie w przypadku mocznicy?
szczerze nie byłam w domu od dwóch tygodni, i będę dopiero po bożym ciele, więc wiem tyle ile mi rodzina przez telefon powiedziała - generalnie kotka dostaje codziennie kilka zastrzyków .. wiem że dostaje też elektrolity. ale nazw leków ani nic nie powiem ..
anjya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 18:35   #2776
kasiazabrze
Raczkowanie

monika_sonia a może drabinka sznurkowa? dobrze napiąć, powinno być łatwiejsze do zdobycia lub samodzielnego zrobienia. No i mobilna drabina by była.
kasiazabrze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 18:36   #2777
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez kasiazabrze Pokaż wiadomość
monika_sonia a może drabinka sznurkowa? dobrze napiąć, powinno być łatwiejsze do zdobycia lub samodzielnego zrobienia. No i mobilna drabina by była.
Dzięki za pomysły, ale nic nie robię oprócz przemeblowania jakiegoś, musi się nauczyć jak wchodzić i jak schodzić, w taką drabinkę by się mogła zaplątać .

Stary 2012-05-22, 18:37   #2778
iwona1110
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anjya Pokaż wiadomość
mogłabyś mi powiedzieć, jaką siatkę do tego użyliście? czy ona jest taka "miękka" czy twarda, sztywna? i gdzie kupiliście? bo my mamy obecnie tak siatkę na wysokość 150cm i kurcze jest miękka i się ugina i chcemy zrobić coś od sufitu ..
Siatka ocynkowana metalowa kupiona w Leroy Merlin, ma 1,5 m szerokości - u nas jest łączona drutem też ocynkowanym. Do tego prety metalowe + kołki. Całość kosztowała około 250 zł + czas mojego TŻ i kolegi. Z zewnątrz jest mało widoczna, kot na nią skacze jak widać i nic się nie dzieje. U mnie Horus od rana żąda otwarcia balkonu i spędza tam prawie cały dzień, wieczorem muszę go do domu prawie na siłę ściągać Nawet ostatnio burza go nie zmusiła żeby do domu wrócił.

Mój facebook
Stary 2012-05-22, 18:47   #2779
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Całość kosztowała około 250 zł + czas mojego TŻ i kolegi.
Tylko tyle Nie znam się na cenach siatek, myślałam, że jak tu dziewczyny pisały, że za drogo i lepiej kota pilnować, to że faktycznie drogo będzie A Ty Iwona małego balkonu nie masz chyba? Jak dla mnie taniocha, operacje kota po upadku w tysiącach można by liczyć...

Edytowane przez monika_sonia
Czas edycji: 2012-05-22 o 18:48
Stary 2012-05-22, 19:05   #2780
anjya
Rozeznanie

Cytat:
Siatka ocynkowana metalowa kupiona w Leroy Merlin, ma 1,5 m szerokości - u nas jest łączona drutem też ocynkowanym. Do tego prety metalowe + kołki. Całość kosztowała około 250 zł + czas mojego TŻ i kolegi. Z zewnątrz jest mało widoczna, kot na nią skacze jak widać i nic się nie dzieje. U mnie Horus od rana żąda otwarcia balkonu i spędza tam prawie cały dzień, wieczorem muszę go do domu prawie na siłę ściągać Nawet ostatnio burza go nie zmusiła żeby do domu wrócił.
nasze kotki też kochają balkon. koteczki niestety to akrobatki i próbują wskakiwać na balustradę, dlatego trzeba je pilnować i dlatego jest obecnie ta siatka. kocurek natomiast jest powiedzmy "nieskoczny" słabo mu idzie skakanie więc na balustradę się nie czai - potrafi obudzić mamę o 1 w nocy że chce wyjść i siedzi np do 5 rano i nie trzeba się o niego bać bo siedzi i patrzy po prostu - jest niesamowicie spokojny na szczęście nauczył się w miarę wskakiwać na parapety, bo na początku biedak był taki jakoś niewysportowany, że co próbował to runął w dół ...
anjya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 19:08   #2781
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez aga_tka_2 Pokaż wiadomość
Niedobra Pańcia tak więzić koteczka
Napisała ta, co nie więzi .

Stary 2012-05-22, 19:09   #2782
iwona1110
Zadomowienie

Cytat:
Tylko tyle Nie znam się na cenach siatek, myślałam, że jak tu dziewczyny pisały, że za drogo i lepiej kota pilnować, to że faktycznie drogo będzie A Ty Iwona małego balkonu nie masz chyba? Jak dla mnie taniocha, operacje kota po upadku w tysiącach można by liczyć...
Mój balkon ma ponad 4 metry długości więc jest długi. Monika nawet trochę mniej niż 250 zł bo kołki musieliśmy kupić dwa razy - pierwsze się ukręcały Mój balkon był dosyć prosty do osiatkowania bo tylko jedna "ściana" ale jakby był trudniejszy i tak bym siatkowała w jakiś sposób. Ja mieszkam na parterze więc nie chodziło o wysokość ale mogę spokojnie coś robić w kuchni lub w innym pokoju i nie martwić się o Horusa. To zdjęcie z Horusem na siatce to efekt polowania na muchy i chrząszcze więc z wyższego piętra na pewno by wyskoczył...Przedtem wychodziłam z nim na balkon w szelkach i na smyczy, musiałam go pilnować albo zamykać balkon - teraz mamy i ja i Horus balkon do dyspozycji....

Mój facebook
Stary 2012-05-22, 20:04   #2783
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
chyba sama otapiceruję zwykłą drabinę .
Kup plusz, takera, zszywki i do dzieła!

---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ----------

Cytat:
Dzielą się drapakiem .
Jakie słodkie krejzolki

---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ----------

Cytat:
Napisane przez asia27100 Pokaż wiadomość
jakieś pomysły? help!
Cytat:
Napisane przez donka_bez_ogonka Pokaż wiadomość
Mi kiedyś Pani weterynarz pokazywała jak kotu podawać tabletkę. Złapać jedną ręką skórę pomiędzy uszami, a drugą ręką delikatnie rozchylić pyszczek i tabletkę wrzucić
+ dmuchać delikatnie, acz stanowczo w nos, albo pyszczek, nie pamietam, może któraś z Was kojarzy?

---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ----------

Była tu mowa o karmach. Ja właśnie ostatnio kupiłam Royala: dla wybrednych, dla persa, dla kotów niewychodzących i jeszcze jeden, chyba dla kastratów. Wszystkiego po 10 dag na spróbowanie. Wiecie, z czego się śmieję? Że 'dla wybrednych' Cham niechętnie je

Ja kiedyś przez niego nerwicy się nabawię Przyszłam z pracy po 14, a ten pajac cały umorusany na łbie i uchu

Wyszczotkowałam go i 'umyłam' pudrem.

Zamówiłam furminator.
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 20:05   #2784
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
Jakie słodkie krejzolki

Stary 2012-05-22, 21:20   #2785
stasiek
Wtajemniczenie

Cytat:
Royal Canin nie jest wybitną karmą, bo ma mięsa ok. 20%, a istnieją karmy o zawartości 80%. RC jest drogi jak na swoją zawartość i ma świetny marketing. Firma stosuje chemiczne konserwanty - wprawdzie dopuszczone przez UE, ale po co szprycować nimi kota, skoro są na rynku karmy konserwowane naturalnie. .
Cytat:
Royal ujdzie, ale to nie jest najlepsza karma, za to chyba najdroższa z tej średniej półki. Są karmy przez pół tańsze jak RC a lepsze kilkakrotnie. To samo mokry Hill's - w Polsce drogie to a skład średni.
mozecie podac nazwy tych lepszych karm prosze?
Stary 2012-05-22, 21:27   #2786
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez stasiek Pokaż wiadomość
mozecie podac nazwy tych lepszych karm prosze?
Tak na szybko - mój post z II części Klik!

Stary 2012-05-22, 21:40   #2787
Ostrowczanka
Zakorzenienie

W swoim mieszkaniu balkon koniecznie osiatkuję, w obecnym wynajmujący się nie zgadza. Na razie wstawiłam w okna moskitierki i tyle mogłam zrobić . No i nigdy nie zostawiam Lunki bez opieki z nawet uchylonym oknem.
Na swoim mieszkaniu wstawię w okna takie wzmocnione moskitierki na ramce .

Wszystko można, co nie można - byle z cicha, i z ostrożna.
Ostrowczanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 21:45   #2788
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ostrowczanka Pokaż wiadomość
W swoim mieszkaniu balkon koniecznie osiatkuję, w obecnym wynajmujący się nie zgadza. Na razie wstawiłam w okna moskitierki i tyle mogłam zrobić . No i nigdy nie zostawiam Lunki bez opieki z nawet uchylonym oknem.
Na swoim mieszkaniu wstawię w okna takie wzmocnione moskitierki na ramce .
Ja mam same okna dachowe (uchylne) i w upał jest problem bo mogą być tylko lekko uchylone aby kotom coś do główek nie przyszło

Kryśka dzisiaj na spacerze:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCI0110.jpg (129,5 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCI0106.jpg (113,8 KB, 17 załadowań)

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2012-05-22 o 23:03
laisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-23, 08:19   #2789
ziazik
Rozeznanie

Euzebiuszek znów zrobił dwie brzydkie kupy, dziś ma być wynik posiewu, ale już od rana odstawiam mu karmę z kurczakiem i zbożem (Purinę Proplan Kitten), na rzecz co prawda dorosłej karmy, ale z rybą i ryżem (Almo Nature Adult) - taką je teraz Safirka. Jeśli to alergia i zacznie się poprawiać, kupię mu coś dla kociaków bezglutenowego i najlepiej bez kurczaka, ale nie wiem, czy takie są. W razie czego bezzbożówkę uniwersalną. Być może jeśli/gdy się ustabilizuje popróbuje jeszcze z kurczakiem, ale to za jakiś czas dopiero.

Pani weterynarz ma jeszcze podejrzenie, że może partia karmy jest jakaś niedobra, bo ma równolegle dwa małe kotki z tym samym problemem i też jedzą Purinę, ale chyba nie tą samą, co mój kotek.
ziazik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-23, 08:35   #2790
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez ziazik Pokaż wiadomość
Euzebiuszek znów zrobił dwie brzydkie kupy, dziś ma być wynik posiewu, ale już od rana odstawiam mu karmę z kurczakiem i zbożem (Purinę Proplan Kitten), na rzecz co prawda dorosłej karmy, ale z rybą i ryżem (Almo Nature Adult) - taką je teraz Safirka.
Wątpię, że to alergia . Raczej zmiana diety.
Jak już wcześniej pisałam - ja bym odstawiła całkowicie wszystkie suche karmy i żywiła kota dobrym mokrym dopóki się to nie unormuje.

---------- Dopisano o 08:35 ---------- Poprzedni post napisano o 08:32 ----------

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Kryśka dzisiaj na spacerze:
Zaczynam chorować na trikolorki .

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości