|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4741 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.3
Kradzież jest czynem zawsze tak samo paskudnym, ale: no ludzie, na paczkę stringów to już chyba większość osób może sobie pozwolić
Mnie to bardzo dziwi, że ktoś posuwa się do ohydnej kradzieży żeby wzbogacić swoją szafę o 3 pary gaci.
|
|
|
|
#4742 | |
|
Zakorzenienie
|
Bardziej chodziło mi o sam fakt kradzieży w sklepach. Tyle, że akurat dzisiaj te stringi(chyba ze względu na fakt co to był za produkt) mnie rozbroiły
![]() Cytat:
. Gdyby ktoś wziął "na szybko" i nie przeliczył, ile par jest, a przy kasie pani/pan by nie zauważyli, to ktoś mocno by się zdziwił w domu A! Jeszcze jedno mnie rozwala w tym temacie.Kilka razy zdarzyło mi się np.(zresztą też w H&M ), że ktoś przypiął kolczyki na kartonik z tańszą ceną, a jak kupowałam jakieś kolczyki za 19,99 to na kasie wyskakiwało 29,99. Albo ostatni kartonik z zestawem wkrętów, a tutaj kilka miejsc pustych po kolczykachA już hitem dla mnie była sytuacja w Naturze Czaiłam się na paletkę z limitowanej kolekcji Essence i kiedy zastałam ostatnią, nie posiadałam się z radości. Otworzyłam ją jednak, żeby sprawdzić, czy nie była macana. Widok jaki ukazał się moim oczom? Na większości cieni zostawione odciski palców, pędzelka brak, a jeden cień został po prostu... wyrwany z paletkiZmieniając temat Nie rozumiem ludzi, którzy mimo tego, że klimatyzacja w autobusie działa(chodzi mi o prawdziwy chłodny nawiew, a nie pseudoklimatyzację ) i jest napisane, żeby nie otwierać okien, to i tak otwierają okna na oścież. Moja siostra opowiadała mi związaną z tym historię. Wczoraj jechała na zajęcia w klimatyzowanym autobusie, a jakieś dziewczę otworzyło okno. Starsi ludzie(o dziwo ) zwrócili jej uwagę, że jak otworzy okno to gorące powietrze "wejdzie" do autobusu. Na co dziewczę odpowiedziało, że to jest komunikacja publiczna i ma prawo robić to, co chce Dwóch starszych panów podobno bardzo się zezłościło i zaczęli wołać do kierowcy, żeby coś zrobił. Kierowca włączył mikrofon i ochrzanił dziewczynę, która ponoć w końcu zamknęła okno
Edytowane przez Olkaaaa_s Czas edycji: 2012-05-22 o 20:20 |
|
|
|
|
#4743 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wiesz,a mi się wydaje, że ludzie właśnie częściej kradną tego typu artykuły.Częściej kradną chleb niż trufle .. bo jest im bardziej potrzebny. Tak samo majtki czy skarpetki. Wydaje mi się, że to mogą być po prostu biedne osoby, nie usprawiedliwiam tego oczywiście, ale jednak potrafię zrozumieć poniekąd . Ale oczywiście mogę się mylić ![]() Cytat:
bardziej mnie to rozwala niż kradzież majtek, co za bezczelność
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post34053713 ->Majowa nowa wymiana !in my past life I was a dancer, I danced my life away ... Edytowane przez kreaturkka Czas edycji: 2012-05-22 o 20:42 |
||
|
|
|
#4744 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Właśnie nie jestem pewna czy kradną głównie biedni. Jeśli ktoś jest aż tak biedny, że nie ma na jedzenie to dostaje zasiłek, pomoc z urzędu (choć niewielką), idzie do mopsu, pck, do księdza, prosi o pomoc rodzinę, itd. Da się bardzo skromnie przeżyć wtedy od pierwszego do pierwszego. Często kradną osoby, którym się nie chce na daną rzecz zapracować choć mają taką mozliwość. To tak z moich obserwacji, mogę się mylić
|
|
|
|
|
#4745 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
. Pewnie różnie bywa. Ale z tego co wiem, to w H&M bielizna również jest zabezpieczana
|
|
#4746 |
|
Zakorzenienie
|
Ale kraść niezdrowe stringi
? Ludzie, przecież to działanie na własną szkodę. Pomijając konsekwencje prawne i sferę moralną, które są bezdyskusyjne.
|
#4747 |
|
Konto usunięte
|
Mnie trochę dziwi nazywanie teściową matki swojego chłopaka który nie jest mężem ani narzeczonym.
|
|
|
|
#4748 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4749 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4750 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4751 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4752 |
|
Raczkowanie
|
A co mają zrobić ci, którzy nigdy ślubu nie wzięli i nie wezmą a są ze sobą wieeele lat? Mówienie teściowa jest po prostu szybsze niż "mama mojego partnera".
|
|
|
|
#4753 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4754 |
|
Zakorzeniona
|
A moim zdaniem ludzie powinni nazywać siebie tak, jak lubią
Mnie to nie przeszkadza i nie dziwi. Ja nawet po ślubie nie mam zamiaru mówić "mamo" i "tato" do nikogo poza moimi własnymi rodzicami, ale wielu osobom mówienie w ten sposób do teściów odpowiada.
|
|
|
|
#4755 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja sądzę, że nie będę miała z tym problemu, ale tylko i wyłącznie dlatego, że TŻ ma bardzo fajnych rodziców. gdybym ich nie lubiła lub miała jakieś "problemy" z nimi, to nie sądzę, że te słowa przeszłyby mi przez gardło.
|
|
#4756 | |
|
po prostu Em :)
|
Cytat:
|
|
|
#4757 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Uważam jednak, że nikt nie powinien być zmuszany ani do mówienia "mamo" i "tato" do teściów ani do mówienia jakoś inaczej, jeśli nie ma ochoty. Ja jednak żałuję, że nie ma osobnego określenia dla teściów. Ogólnie dziwi mnie to, że mówi się do nich jak do rodziców, przecież ja i TŻ nie staniemy się po ślubie rodzeństwem
|
|
|
|
|
#4758 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4759 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Właśnie dlatego żałuję, że nie ma innej formy, bo "mamo" i "tato" mówić nie chcę, ale znowu "pani" i "pan" jest zbyt oficjalne Nie wiem jeszcze, jak to rozwiązać, ogólnie to podejrzewam, że będzie burza
|
|
|
|
|
#4760 |
|
Zakorzenienie
|
Zawsze możesz im zaproponować mówienie po imieniu. Chociaż, np. ja tego unikam, jak ognia. Mimo, że we wrześniu nam stuknie 2 rocznica ślubu, a znamy się 9 lat, to nie odważyłabym się mówić do teściów po imieniu. Bardziej odpowiada mówienie mamo i tato. Poza tym, oni są tak kochani, że aż głupio byłoby mi tak do nich nie mówić. Nie chodzi o to, że z M. jesteśmy rodzeństwem. Po prostu tak się przyjęło zwyczajowo. Tak samo mówię ciociu, wujku do jego cioć i wujków. On też tak mówi do moich i jest ok.
Mnie bardziej razi, jak ktoś jest w związku ledwo parę miesięcy i już wypala do rodziców partnera na ty. |
|
|
|
#4761 |
|
Zadomowienie
|
Ja mieszkam z teściami i do ślubu mówiłam Pani/Pan (mieszkając już razem
) a po ślubie mamo/tato. Ale wg mnie każdy niech mówi jak chce, znam osoby, które do teściów mowią: ciociu, wujku.
|
|
|
|
#4762 |
|
Konto usunięte
|
Źle sformułowałam poprzednie zdanie (jestem mężatką notabene
)Edit: każdy nazywa tak jak chce, mnie nic do tego, ot luźne spostrzeżenie.
Edytowane przez Senses Woman Czas edycji: 2012-05-23 o 11:21 |
|
|
|
#4763 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4764 |
|
Wtajemniczenie
|
I to jest kolejny argument za tym, by ludzie pisali wedle własnego uznania - wówczas możemy mieć lepszy wgląd w to kim są, a nie na kogo chcą się kreować.
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
|
|
|
#4765 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() czasem się śmiejemy z tż, że choć w kontaktach z osobami trzecimi jesteśmy tacy ą, ę, piękne słowa, kulturka, to zdarzają nam się rozmowy (raczej między sobą, albo ze znajomymi) tak rynsztokowe, że ręce opadają mój wniosek z tego taki, że nie tylko język, ale i wyczucie chwili. bo słownictwo jakie ujdzie przy "kielichu", nie sprawdzi się u cioci na imieninach.prostując - mój status społeczny nie jest na tyle wysoki, żebym musiała wyzbywać się swojego rynsztokowego pierwiastka
|
|
|
#4766 | ||
|
BAN stały
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;34260741]
Skoro zacytowałaś moje posta przed zarzutem o nieznajomości ortografii, to domyślam się, że mi tą nieznajomość zarzucasz. Od początku piszę w jakim kontekście używam słowa bóg (nigdy jako nazwy własnej), a ty od początku zarzucasz mi (i innym) niezrozumienie zasad ortografii i usiłujesz tłumaczyć rzeczy, które od dawna wiem.[/QUOTE] Może po prostu się nie dogadałyśmy. Odebrałam Twoje wypowiedzi jako sprzeciw wobec pisania Boga z dużej litery w każdym znaczeniu. Również kiedy masz na myśli konkretnego Boga. Cytat:
Znak to bardzo dobre słowo. ![]() Cytat:
Zgadzam się, ładnie wysławiający się człowiek zawsze zrobi lepsze wrażenie, nawet jeśli nie jest bardzo inteligentny, a geniusza który zaleci gwarą nikt do pracy nie przyjmie, bo nie uwierzy mu, że jest geniuszem. Co do form żeńskich, jestem przeciw z kilku powodów: - brzmią debilnie i mniej poważnie (-ka to przecież też sufiks zdrobnienia, czegoś mniej poważnego niż całość) - formy żeńskie często już coś znaczą i to niekoniecznie to, czego by nazywana osoba chciała (sekretarz to nie to samo, co sekretarka, że o pielgrzymkach czy drukarkach nie wspomnę) - umniejszają zasługi osoby, o której się tak mówi (bo najlepszy psycholog na świecie, to najlepszy ze wszystkich psychologów, a najlepsza psycholożka jest najlepsza tylko wśród kobiet wykonujących ten zawód) - nie jestem przekonana, czy podkreślanie jakiej płci jest dana osoba służy równouprawnieniu, czy wręcz przeciwnie. Podkreślamy, że jakaś osoba jest kobietą, jakby to było jakieś niezwykłe, a płeć przecież w świecie, gdzie panuje równouprawnienie nie powinna mieć znaczenia. (Dla przykładu, w angielskim odchodzi się od podkreślania i tak nielicznych form żeńskich i uchodzi to za staromodne, bo przecież mamy równouprawnienie.) |
||
|
|
|
#4767 |
|
Zadomowienie
|
Jeszcze o rodzicach narzeczonego to w sumie moge zrozumiec (choc mnie dziwi), tak chłopaka, gdzie dziewczyna po 3 mies znajomosi mowi moja teściówka (aaaaa!!!!!) nie moge pojąc.
Ja przez 5 lat do rodzicow TŻ mówiłam pan/pani. Po ślubie to sie zmieniło. |
|
|
|
#4768 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Co innego jak oni mówią „pan”/„pani”, a taki pan, czy taka pani powiedzą nagle „a wiesz Małgosiu/Karolu”
|
|
#4769 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4770 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Postrzegamy świat poprzez język czy tego chcemy czy nie. Dodawanie żeńskich końcówek jest próbą od-maskulinizowania języka, moim zdaniem słuszną. Pewne rzeczy brzmią dla nas śmiesznie, bo są zwyczajnie nowe, ale z czasem staną się powszechne i nikt nie będzie się im dziwił. Weźmy na przykład słowo "kobieta" - czy ktoś już pamięta co pierwotnie znaczyło? Że etymologię wywodzi się od słowa kob - bydło, albo jeszcze lepiej, od kobu - chlewu? Czy to słowo jest dla nas obelżywe? Nie jest, ale pierwotnie było...
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:27.

Mnie to bardzo dziwi, że ktoś posuwa się do ohydnej kradzieży żeby wzbogacić swoją szafę o 3 pary gaci.

Dwóch starszych panów podobno bardzo się zezłościło i zaczęli wołać do kierowcy, żeby coś zrobił. Kierowca włączył mikrofon i ochrzanił dziewczynę, która ponoć w końcu zamknęła okno
. Ale oczywiście mogę się mylić
bardziej mnie to rozwala niż kradzież majtek, co za bezczelność

Nie wiem jeszcze, jak to rozwiązać, ogólnie to podejrzewam, że będzie burza