Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część X - Strona 114 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-23, 11:30   #3391
phdwao
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część X

Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
moskitiery widziałam w zwykłych drogeriach (typu Rossmann)

Pisałam, że czułam, że tak będzie? (vide załącznik)
No to mam. Jakby się ktoś dziwił dlaczego u mnie - mimo zaawansowanego stanu wyprawki i tygodnia ciąży - wszystko wciąż nieustawione i niezamontowane, to już wiecie
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-23, 11:34   #3392
kasikkkkka
Zadomowienie

Cytat:

No to mam. Jakby się ktoś dziwił dlaczego u mnie - mimo zaawansowanego stanu wyprawki i tygodnia ciąży - wszystko wciąż nieustawione i niezamontowane, to już wiecie
Stary 2012-05-23, 11:36   #3393
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 201704110948 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Jak dla mnie jest ok. Porównywałam go z innymi i gołym okiem nie widać różnicy. Choć pewnie to co ważne jest niewidoczne. Nie planuję z małą jeździć, tym bardziej, że bezpieczny samochód kupimy dopiero za jakiś czas. Wiem, że część z nas tu uważa, że trzeba kupić fotelik po testach, nawet jeśli będzie się z maluchem jeździć sporadycznie. I mają w tym swoje racje. Część natomiast planuje sprawdzony fotelik kupić jako drugi - już w pozycji siedzącej malca. Prawda jest też taka, że te, które nie są sprawdzone nie znaczy, że są złe. Firmy czasem nie wykładają kasy na to, żeby robić testy. Choć fakt, że niektóre wykładają i okazuje się, że fotelik testów nie przechodzi.

Linka i Norniczka, kciuki za wizyty!
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-23, 11:38   #3394
phdwao
Zakorzenienie

Ja równiez trzymam kciuki za Wasze wizyty Dziewczyny!
Stary 2012-05-23, 11:44   #3395
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
nie zauważyłam za pierwszym razem

---------- Dopisano o 11:44 ---------- Poprzedni post napisano o 11:42 ----------

Prince, też się wkurzałam, że mnie tak trzymają w szpitalu bez sensu. Choć u Ciebie, to badania robią i faktycznie co dzień Cię bolało - dobrze, że gin się zainteresował i nie zostawił Cię samej sobie. Choć szpital, to nie wymarzone miejsce. I to nie jest tak, że jak nie boli, to można śmigać. Właśnie trzeba odpoczywać, żeby nie bolało. Grunt, żeby okazało się, że wszystko jest w porządku - a na to liczę. Przykro mi jednak, że musisz tam tyle siedzieć
Stary 2012-05-23, 11:45   #3396
houserka
Rozeznanie

hej,
wstawiam zdjęcia z weekendu z moim bebechem robione u moich rodziców przed domem.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 8miesiac.jpg (68,3 KB, 56 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20maja2012.jpg (143,4 KB, 56 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg brzu.jpg (206,6 KB, 68 załadowań)
houserka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-23, 11:48   #3397
houserka
Rozeznanie

a przy okazji zdjecie Poli 3 tygodnie temu
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC01056.jpg (21,8 KB, 55 załadowań)
houserka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-05-23, 11:49   #3398
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
Jak dla mnie jest ok. Porównywałam go z innymi i gołym okiem nie widać różnicy. Choć pewnie to co ważne jest niewidoczne. Nie planuję z małą jeździć, tym bardziej, że bezpieczny samochód kupimy dopiero za jakiś czas. Wiem, że część z nas tu uważa, że trzeba kupić fotelik po testach, nawet jeśli będzie się z maluchem jeździć sporadycznie. I mają w tym swoje racje. Część natomiast planuje sprawdzony fotelik kupić jako drugi - już w pozycji siedzącej malca. Prawda jest też taka, że te, które nie są sprawdzone nie znaczy, że są złe. Firmy czasem nie wykładają kasy na to, żeby robić testy. Choć fakt, że niektóre wykładają i okazuje się, że fotelik testów nie przechodzi.

Linka i Norniczka, kciuki za wizyty!
Blue a czy on ma jakieś podtrzymanie główki dziecka? tak jak np. ten:
http://divina-sklep.pl/allegro/aukcj...1730D5E58.JPEG
bo to niby pierdoła, ale jednak bardzo ważna, inaczej przy zderzeniu główka dziecka lata na wszystkie strony.
Pytałam wiele znajomych mamusiek o foteliki sprzedawane w zestawie z wózkami, różnych marek (o tych tańszych wózkach mówię). Za każdym razem opinia była jedna: zero przytrzymania główki, ja w ogóle bałabym się dziecko w tym wozić.
Fotelik do tako jumpera widziałam na żywo i tam nie ma absolutnie żadnego podparcia główki. Przy zderzeniu bocznym w takim foteliku dziecko po prostu uderza głową w elementy konstrukcyjne auta
Poza tym po raz kolejny napiszę, widziałam crash testy fotelików takich najtańszych, nie robili ich producenci a jakaś telewizja na to wydała kasę robiąc reportaż na temat fotelików i ich bezpieczeństwa. Większość z nich przy zderzeniu się po prostu rozlatywała w drobny mak - sama ich konstrukcja! Owszem, być może i niektóre tańsze foteliki nie odbiegają niczym od tych, co przechodzą crash testy, ale ja wolałabym nie przekonywać się o tym na skórze mojego dziecka czy tak na pewno jest. Dopóki fotelik nie przeszedł crash testu, to nie wiemy o nim NIC jak się zachowa w czasie wypadku. I tyle.

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2012-05-23 o 11:53
agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-23, 11:57   #3399
nicki86
Zadomowienie

Wszystkie z nas bliżej niż dalej gratuluje rozpoczętych tygodni mamuśki
Linkai Norniczka trzymam kciuki i czekam na relacje z usg

Ja się byczę jeszcze, prócz zjedzenia śniadania i wstawienia pralki nic nie zrobiłam i chodzę po domu w majtkach i podkoszulce... jest mi strasznie gorąco. Zastananwiam się poważnie czy to nie te tabletki na tarczycę tak działają, bo nigdy latem jeszcze tak nie cierpiałam, a teraz dłonie i stopy najchętniej bym cały dzień trzymała w zimnej wodzie...

Dzisiaj mamy SR i temat o porodzie

Prince, dobrze że Cię potrzymają, bo jeśli faktycznie byłoby te zagrożenie porodem przedwczesnym a Ty w domu byś z mopem zasówała to niewiadomo jak by się to skończyło.. tylko współczuje tychgrzejników, nie można ich jakoś cichaczem skręcić??

Ja mam 4 zęby mądrości i już dały mi kilka razy się odczuć, raz się skończyło antybiotykiem,wiem że powinnam usunąć, ale jak teraz tak grzecznie siedzą to jakoś mi się nie śpieszy.. wiem że to nie takie zwykłe usówanie tylko jakieś chirurgiczne i to mnie odstrasza... moja dentystka jak miałam stan zapalny dziąsła (a później i mięśni) przy jednym z nich to mówiła że jak przejdzie to do usunięcia. Jak przeszło i obejrzała to powiedziała że jak się nic nie dzieje to możemy na razie tak zostawić

---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ----------

houserka, jakie zgrabne, długie nogi a z przodu w ogóle nie widać Poluni domku taka zgrabna mama... a sama Pola śliczna już nie mogę się doczekać zdjęć maleństw ze świata zewnętrznego
nicki86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-23, 12:05   #3400
chmielinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez houserka Pokaż wiadomość
hej,
wstawiam zdjęcia z weekendu z moim bebechem robione u moich rodziców przed domem.
śliczny brzuszek, a Pola cudna

zrobiłam sobie właśnie truskawki z kwaśną śmietaną i cukrem waniliowym i od razu mi lepiej... ehh

Franuś
chmielinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-23, 12:07   #3401
kasikkkkka
Zadomowienie

Cytat:
Treść usunięta
o właśnie, też chętnie zobaczę

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-23, 12:08   #3402
linzey
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
hej

Witamy się z Jankiem w 32 tygodniu
Gratulacje

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
No i zostaje w szpitalu lekarz ordynator Mowil że tO że nie boli to dlatego że leze. ale w wysokiej ciazy nie wypuści mnie. jeśli do piatku będzie ok i nie stwierdza zagrożenia przedwczesny porodem UO w piątek wyjde. a jeśli tak to podadzą mi sterydy by dziecko szybciej się rozwinęło
a jutro mam mieć usg nerek i dołu brzucha czy tam się zastoj moczu nie robi i czy nie od tego te bole.
no a wyników nie ma jeszcze naraziE.

tego mojego GINA to Trzepne był i zamiast powiedzieć że wszystko ok i sio do domu to siedział cicho
Szkoda że musisz się tam w tym cieple parzyć ale może dla Rozalci wyjdzie to na dobre

Cytat:
hej,
Sliczny brzuś
Ale Ty szczuplutka- ile przytyłaś??
linzey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-23, 12:18   #3403
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Treść usunięta
Jest otulenie z obu stron.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 100_1974.jpg (27,7 KB, 42 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (52,0 KB, 42 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (53,3 KB, 42 załadowań)

Edytowane przez blueberry88
Czas edycji: 2012-05-23 o 12:29
Stary 2012-05-23, 12:42   #3404
prince_polo
Zakorzenienie

dzięki dziewczyny !
tz właśnie poszedł z praca to trzeba czekać aż zadzwonią.
głowa mi pęka normalnie i tak Duszno że coś okropneGo.

moje dziecko ma czkawke

Cytat:
hej,
Slicznay brzus !

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-23, 12:46   #3405
Selay
Raczkowanie

slonecznie sie witam...lato nawet w NL dzisiaj czuc

leniuchowalam w domu kilka dni i tyle mam do nadrobienia...ze se poczytam teraz

wczoraj bylam u ginki podgladnoc malego ... koncze wlasnie 30tydzien a on juz glowa do dolu...ciekawe czy sie utrzyma jeszcze te pare tygodni w tej pozycji ...generalnie wsio OKI wiec i humor odrazu mialam lepszy....poskarzylam sie jej odnosnie ZGAGI i dala mi wkoncu jakies kapsulki do lykania 1x dziennie...wzielam wczoraj jedna i .....ZEROOOOOOO ZGAGI ...ludzie jak reka odjol....spalam jak zabita wstalam wyspana a i glowa nic nieboli .... ze ja glupia wczesniej jej niepowiedzialam ze az tak mnie meczy...no ale coz lepiej pozniej nic w cale

prince trzymam kciuki za was...dasz rade w tym szpitalu ... wknocu to dla dobra dzidzi

houserka slicznie wygladasz....ahhh te nogi

phdwao gratki za 32 tydzien...jeszcze 5 i mozesz rodzic

powodzenia dla wszystkich na wizytach
Selay jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-05-23, 12:47   #3406
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nicki86 Pokaż wiadomość

Prince, dobrze że Cię potrzymają, bo jeśli faktycznie byłoby te zagrożenie porodem przedwczesnym a Ty w domu byś z mopem zasówała to niewiadomo jak by się to skończyło.. tylko współczuje tychgrzejników, nie można ich jakoś cichaczem skręcić??

)
No kochana nie można niestety bo są stare i zepsute

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
Stary 2012-05-23, 12:52   #3407
agusiaaaa1234
Raczkowanie

Cytat:

super
agusiaaaa1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-23, 12:55   #3408
lipus89
Rozeznanie

Witam wszystkie
Dzięki za wszystkie opinie na temat wózek i Tż mówi że raczej go weźmiemy ... sama już nie wiem.
Z innych ciekawostek : byłam dzisiaj niedaleko na rynku z koleżanką i oczywiście zrobiło mi się słabo ;] usiadłam chwilę na krawężniku, napiłam wody i jakoś doszłam do domu ... oczywiście ta moja znajoma mnie opierdzieliła, że za mało wychodzę i to od tego ... Porażka.

lipus89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-23, 13:07   #3409
agunia82
Zakorzenienie

melduję, że wózek mam już w domku Jestem mega pozytywnie zaskoczona, bo był wysłany pocztą (z ubezpieczeniem przesyłki) wczoraj i już dzisiaj dotarł
Wózek jest właściwie w super stanie, widać minimalne ślady użytkowania, ale jest czyściutki i ogólnie wygląda na zadbany
A tak w ogóle to dopiero po postawieniu go w domu widać, jaki on jest mega wielki
Fotki wrzucę później, muszę odpocząć bo zmachałam się rozpakowywaniem i składaniem wózka, no ale nie mogłam się już doczekać aż go zobaczę w całości

Cytat:
Napisane przez Selay Pokaż wiadomość

wczoraj bylam u ginki podgladnoc malego ... koncze wlasnie 30tydzien a on juz glowa do dolu...ciekawe czy sie utrzyma jeszcze te pare tygodni w tej pozycji ...generalnie wsio OKI wiec i humor odrazu mialam lepszy....poskarzylam sie jej odnosnie ZGAGI i dala mi wkoncu jakies kapsulki do lykania 1x dziennie...wzielam wczoraj jedna i .....ZEROOOOOOO ZGAGI ...ludzie jak reka odjol....spalam jak zabita wstalam wyspana a i glowa nic nieboli .... ze ja glupia wczesniej jej niepowiedzialam ze az tak mnie meczy...no ale coz lepiej pozniej nic w cale
super wieści

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-23, 13:27   #3410
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
melduję, że wózek mam już w domku Jestem mega pozytywnie zaskoczona, bo był wysłany pocztą (z ubezpieczeniem przesyłki) wczoraj i już dzisiaj dotarł
Wózek jest właściwie w super stanie, widać minimalne ślady użytkowania, ale jest czyściutki i ogólnie wygląda na zadbany
A tak w ogóle to dopiero po postawieniu go w domu widać, jaki on jest mega wielki
Fotki wrzucę później, muszę odpocząć bo zmachałam się rozpakowywaniem i składaniem wózka, no ale nie mogłam się już doczekać aż go zobaczę w całości

super wieści
rewelacja!czekam y na fotki
Stary 2012-05-23, 13:39   #3411
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lipus89 Pokaż wiadomość
Witam wszystkie
Dzięki za wszystkie opinie na temat wózek i Tż mówi że raczej go weźmiemy ... sama już nie wiem.
Z innych ciekawostek : byłam dzisiaj niedaleko na rynku z koleżanką i oczywiście zrobiło mi się słabo ;] usiadłam chwilę na krawężniku, napiłam wody i jakoś doszłam do domu ... oczywiście ta moja znajoma mnie opierdzieliła, że za mało wychodzę i to od tego ... Porażka.
No jasne, znajoma wie lepiej. A możesz powiedzieć za ile ten wózeczek macie wziąć?

Cytat:
Treść usunięta
Owieczka służyła już do ćwiczeń z chustą Oparcie nie jest regulowane.
Nie strasz z tych ruchem, bo mi nie wolno się za wiele ruszać

Cytat:
To super! Dostawy coraz lepiej działają! Czekamy na foty

---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ----------

Zrobiłam mamie wypasione wizytówki - mam nadzieję, że jej się spodobają i czekam aż szparagi się ugotują, bo jestem głodna
Stary 2012-05-23, 13:41   #3412
Alexandraaa88
Raczkowanie

Witam po dosyć długiej nieobecności. Jakoś tak nie było kiedy tu zajrzeć. Cały czas jestem zestresowana swoją uczelnią, męczeniem się nad poprawą błędów w pracy magisterskiej a już w sobotę zapadnie wyrok czy będę się bronić w lipcu czy też nie...
Ze wzrokiem mi się pogorszyło Jeszcze na dodatek miałam ostatnio wypadek i trafiłam na obserwację - całe szczęście wszystko jest w porządku.

prince_polo
widzę, że znów jesteś w szpitalu Trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze i żeby jak najszybciej Cię wypuścili.

Gratuluję nowo rozpoczętych tygodni i trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty
Stary 2012-05-23, 13:48   #3413
ajka89
Zadomowienie

Cześć dziewczyny!
Nie nadrabiam, bo nie mam teraz czasu...u mnie znowu gorąco ( a miało być dzisiaj chłodniej) muszę jechać pomóc mężowi w pracy.
Chciałam tylko napisać, że cukier mam wzorowy! u Ginekologa też wszystko cacy. Szyjka się trzyma, usg nie miałam z wymiarami, tylko zajrzała czy wszystko ok, więc nie wiem ile mała waży. Ja sama przytyłam 3 kg przez 4 tygodnie, nie ma takiej tragedii. Hemoglobina mi wzrosła po żelazie i tych tabletkach z buraka. No cóż - następna wizyta 20 czerwca z pełnym usg
i dzisiaj zaczynamy z Klarą 28 tydzień!
ajka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-23, 13:48   #3414
muminek82
Wtajemniczenie

Cytat:

Cytat:
hej,
jaki bebech ?jesteś bardzo zgrabna i brzuszek ślicznie wygląda!
Cytat:
a przy okazji zdjecie Poli 3 tygodnie temu
cudna Pola
Cytat:
Napisane przez Selay Pokaż wiadomość

super wiadomości
Cytat:
Agunia super że Jesteś zadowolona czekamy na foty jak odpoczniesz

poprasowałam wszystko i mam dość,jest tak duszno że nie da się wytrzymać
jutro mam stomatologa
muminek82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-23, 13:50   #3415
lipus89
Rozeznanie

Blue, za ten wózek tż mi dzisiaj pisał, że 300 zł ... Jestem rozdarta.

lipus89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-23, 13:55   #3416
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Przecież to oczywiste, że kot musi mieć kontrolę nad wszystkim.

Prince - skoro chcą Ci podać coś na przyspieszenie rozwoju dziecka, to lepiej nie marudź, tylko siedź w tym szpitalu. Też myślę, że gin wie, co robi.
Cytat:
Treść usunięta
Te pierwsze foteliki chyba nie mają regulowanego oparacia. Akurat przed chwilą rozłożyłam Maxi Cosi Cabrio Fix prawie na części pierwsze i część konstrukcyjna na pewno składa się z z jednego kawałka, ale są dwie możliwe wysokości do przełożenia pasów nad ramionkami. No i u większego niemowlaczka pewnie zdejmuje się tą wkładkę wypłycającą.

Moja córcia bywa dość ruchliwa i leżała główką na szyjce, więc na razie nie zamierzam jej nigdzie zapraszać! Na dłuższe spacery zacznę chodzić dopiero za miesiąc.

Mam za to inne pytanie do wszystkich - jak zapiąć pasy, jeśli dziecko będzie w rożku, albo w śpiworze? Rozumiem, że z innego, niż przystosowany do pasów po prostu muszę je wyjąć?
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-23, 13:55   #3417
muminek82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Alexandraaa88 Pokaż wiadomość
Witam po dosyć długiej nieobecności. Jakoś tak nie było kiedy tu zajrzeć. Cały czas jestem zestresowana swoją uczelnią, męczeniem się nad poprawą błędów w pracy magisterskiej a już w sobotę zapadnie wyrok czy będę się bronić w lipcu czy też nie...
Ze wzrokiem mi się pogorszyło Jeszcze na dodatek miałam ostatnio wypadek i trafiłam na obserwację - całe szczęście wszystko jest w porządku.
co za wypadek?dobrze że wszystko ok!i trzymam kciuki za obrone
Cytat:
Napisane przez ajka89 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny!
Nie nadrabiam, bo nie mam teraz czasu...u mnie znowu gorąco ( a miało być dzisiaj chłodniej) muszę jechać pomóc mężowi w pracy.
Chciałam tylko napisać, że cukier mam wzorowy! u Ginekologa też wszystko cacy. Szyjka się trzyma, usg nie miałam z wymiarami, tylko zajrzała czy wszystko ok, więc nie wiem ile mała waży. Ja sama przytyłam 3 kg przez 4 tygodnie, nie ma takiej tragedii. Hemoglobina mi wzrosła po żelazie i tych tabletkach z buraka. No cóż - następna wizyta 20 czerwca z pełnym usg
i dzisiaj zaczynamy z Klarą 28 tydzień!
super że wszystko ok i gratuluje t.c.
muminek82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-23, 14:01   #3418
agusiaaaa1234
Raczkowanie

ojej.... jak ciężko
Już ubranka i pieluchy wyprasowane i poukładane w kosteczkę Dopiero teraz zdałam sobie sprawę z tego ile ich naprawdę jest
Torba do szpitala po raz 2 już spakowana Mam nadzieję, że nie będzie to zły znak (ostatnio po spakowaniu tobry na 2. dzieś wylądowalam w szpitalu).
Jeszcze tylko obiad i koniec roboty na dziś.
Tak strasznie chciałabym wyjść na zakupy, ale kurcze boję się sama wychodzić.
Stary 2012-05-23, 14:02   #3419
agusiaaaa1234
Raczkowanie

Czekam jeszcze dziś na łóżeczko które zamówilam na allegro. mam nadzieję że dziś już je dostanę, w końcu wczoraj gość miał kurierem wysłać.
Jak dostanę to się pochwalę
Stary 2012-05-23, 14:02   #3420
prince_polo
Zakorzenienie

Kurde się trochę zdrzemnelam i jest mi tak słabo i w ogole głową mi pęka poszłam kawe zrobić pielęgniarki mi zalały.

i se jem 7daysa

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości