Jedne Mamy mają dzieci, a do innych bocian leci.Mamy maj-czerwiec cz.VIII - Strona 99 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-24, 07:12   #2941
anulka4771
Wtajemniczenie

Dot.: Jedne Mamy mają dzieci, a do innych bocian leci.Mamy maj-czerwiec cz.VIII

Cytat:
Napisane przez clauudik Pokaż wiadomość
Kism świetny opis
Timii mi też suty odpadają przez pierwsze 20 sekund karmienia. A właściwie to jeden - lewy. Ale to z tego względu, że nie mogę go zagoić i ciągle jest tam rana. Jutro wyślę męża na poszukiwania tej ziajki, bo Maltan nie pomaga, widocznie obrażenia zbyt duże.
Co do pieluch, to właśnie testujemy Babydream z Rossmana. Tak jak pisałyście, przy takiej ilości kup i częstotliwości przewijania nie widać różnicy. Pieluszki są przyjemnie miękkie, małego nic nie odparza, nie przeciekają. Tylko nawet nie wiem jak wychodzą cenowo, bo mama kupowała. A Dady ile kosztują??
Dady chyba ok 27zł.
Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość
witam

co z Wami ? wątek nam podumiera

wstaje z myślą, że poczytam sobie co tam naskrobałyście a tu niic

w takim razie jestem zmuszona w kuchni sprzątać, bo mąż śpi,ja nie mogę spać a nie mam co robić... ale mnie załatwiłyście
Mam to samo,mogłabym poczytać bo mam chwilkę ale nie ma co

Noc boska,Szymon spał,jadł,srał i spał.Tylko zasnąć mu było ciężko na noc.filipek już wstał,ogląda poranną dawkę bajek i babcia po niego przyjedzie,zawiezie go do przedszkola.

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę

Edytowane przez anulka4771
Czas edycji: 2012-05-24 o 07:13
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-24, 08:04   #2942
8ewus8
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Tacca Pokaż wiadomość
Witam!

U mnie czas powoli leci, prawie codziennie jeżdżę do rodziców. Tata powoli dochodzi do siebie, też na zwolnieniu siedzi...

Pokój oczywiście nie gotowy. W sobotę zamówiliśmy wózek i fotelik. Zła jestem bo chłopaki chcieli zaoszczędzić 500zł i kupili Tako Lareta a on ponoć jest ciężki... Fotelik ok. Maxicosi. Ale za ten wózek to się gniewam. Dobrze, że chociaż tapicerkę pozwolili mi wybrać...

Czuję się dobrze, skurczy nie mam, mały szaleje w brzuchu. Wizyta 31 maja...

Spróbuję coś poczytać, choć kilka stron, na całość nie liczę.

Nie obiecuję, że będę zaglądać częściej, bo pewnie nie dotrzymam słowa...
Tacca witaj, a już się zastanawiałam gdzie Ty się podziewasz.

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
pokazuje wam mojego robaczka.
super

Dzisiaj obudziłam się o 2ej w nocy, leżę sobie i slyszę jakieś dziwne dźwięki, nasłuchuje, w pewnym momencie myślalam, ze to z brzucha męża, bo mi zakłócał odsłuch jakimś poburkiwaniem.
No ale jakiś taki dźwięk jak piłowanie czy coś w tym stylu, stwierdziłam, ze może do auta mi się ktoś włamuje, wstałam i idę na balkon, w międzyczasie słyszę cmokanie, więc stwierdziłam, że pewnie ktoś cmoka żeby sprawdzić gdzie moje ratlerki.
Wychodzę na balkon po cichu a tam te dźwięki wydaje gigantyczny jeż, który sobie zapitalał pod bramą garażową.
Potem oczywiście 2 godziny nie moglam zasnąć.

---------- Dopisano o 08:04 ---------- Poprzedni post napisano o 07:58 ----------

Aaa, jeszcze muszę napisać, że moja koleżanka, która będzie miała bliźniaki, wczoraj dowiedziała się, że będzie parka

No i w trakcie rozmowy poruszyłyśmy też temat jej kuzynki, która miała termin kilka dni przede mną i we wtorek urodziła!!!!! Ponad 3 tyg wcześniej wody jej odeszly.
8ewus8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-24, 08:22   #2943
nasteczka83
Raczkowanie

Cytat:
witam

w takim razie jestem zmuszona w kuchni sprzątać, bo mąż śpi,ja nie mogę spać a nie mam co robić... ale mnie załatwiłyście
No właśnie czyży cisza przed burzą? Ja dziś nawet do 7 pospałam ale plecy dalej nasuwają cóż chyba będę musiała się przyzwyczaić

Cytat:
Napisane przez 8ewus8 Pokaż wiadomość
Tacca witaj, a już się zastanawiałam gdzie Ty się podziewasz.

super

Dzisiaj obudziłam się o 2ej w nocy, leżę sobie i slyszę jakieś dziwne dźwięki, nasłuchuje, w pewnym momencie myślalam, ze to z brzucha męża, bo mi zakłócał odsłuch jakimś poburkiwaniem.
No ale jakiś taki dźwięk jak piłowanie czy coś w tym stylu, stwierdziłam, ze może do auta mi się ktoś włamuje, wstałam i idę na balkon, w międzyczasie słyszę cmokanie, więc stwierdziłam, że pewnie ktoś cmoka żeby sprawdzić gdzie moje ratlerki.
Wychodzę na balkon po cichu a tam te dźwięki wydaje gigantyczny jeż, który sobie zapitalał pod bramą garażową.
Potem oczywiście 2 godziny nie moglam zasnąć.

---------- Dopisano o 08:04 ---------- Poprzedni post napisano o 07:58 ----------

Aaa, jeszcze muszę napisać, że moja koleżanka, która będzie miała bliźniaki, wczoraj dowiedziała się, że będzie parka

No i w trakcie rozmowy poruszyłyśmy też temat jej kuzynki, która miała termin kilka dni przede mną i we wtorek urodziła!!!!! Ponad 3 tyg wcześniej wody jej odeszly.
jeż
ja dziś kończę 37 tydzień myślałam, że urodzę ok 38 ale nic na to nie wskazuje jutro badania a w sobotę wizyta zobaczymy co mi powie gin. Pewnie usłyszę, że szyjka daleko i pozamykana na cztery spusty. Dobrze, że dziś trochę chłodniej będzie może coś uda mi się zrobić konstruktywnego.
nasteczka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-24, 08:24   #2944
GaTTa
Raczkowanie

Kism za opis

anulka4771 kochaniutki bobas

Witam
Ciężko mi Was nadrabiać bo jeszcze źle mi się siedzi na krześle Bo jeszcze na wypisie doczytałam że miałam szyta pochwę....

Gratuluje tym mamą którym nie gratulowałam
Dziękuję za miła słowa na temat mojej Niuni
A i zapomniałam napisać jak daliśmy a imię
Nasza niunia ma na imię Adrianna

Mam pytanie czy wasze maluchy tez mają przerwę w karmieniu np. 5h??
GaTTa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-24, 08:40   #2945
moniczka1302
Wtajemniczenie

czesc!

ja juz po sniadaniu, Hania wlasnie wcina swoje.

Widze, ze ustalila sobie tryb nocny marek, budzi mi sie o 1 w nocy i bawimy sie w karmienie do 3...

AAAA musze sie pochwalic - mamy juz tydzien
Dzis troszke mi marudzila ale ja zagadywalam i sie do mnie usmiechala myslalam , ze sie porycze wiem, ze to pewnie przypadkowe odruchy, ale i tak to bylo slodke

anulka - ale slodziak
tacca - wpadaj czeciej dobrze, ze z tatinkiem lepiej

---------- Dopisano o 08:40 ---------- Poprzedni post napisano o 08:36 ----------

Cytat:
Napisane przez GaTTa Pokaż wiadomość

ładne imie wybraliscie

co do przerw to tylko w szpitalu miala takie dluzsze i jak popytalam polozne, to kazaly budzic co3-3,5h
moja Hania budzi sie srednio co 2,5-3,5h...

kism - wzruszylam sie Twoim opisem

Edytowane przez moniczka1302
Czas edycji: 2012-05-24 o 08:42
moniczka1302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-24, 08:45   #2946
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
Kism za opis

Witam
Ciężko mi Was nadrabiać bo jeszcze źle mi się siedzi na krześle Bo jeszcze na wypisie doczytałam że miałam szyta pochwę....

Moja też pękła u góry ale mnie nie szyli bo nie krwawiła Mój czasami potrafi nie jeść 4godziny,5 jeszcze mu się nie zdarzyło,w szpitalu kazali mi go budzić na karmienie bo ma lekką żółtaczkę a po mleku lepiej schodzi.
Cytat:
Napisane przez moniczka1302 Pokaż wiadomość
czesc!

Widze, ze ustalila sobie tryb nocny marek, budzi mi sie o 1 w nocy i bawimy sie w karmienie do 3...

Dzis troszke mi marudzila ale ja zagadywalam i sie do mnie usmiechala myslalam , ze sie porycze wiem, ze to pewnie przypadkowe odruchy, ale i tak to bylo slodke

anulka - ale slodziak
tacca - wpadaj czeciej dobrze, ze z tatinkiem lepiej

---------- Dopisano o 08:40 ---------- Poprzedni post napisano o 08:36 ----------

ładne imie wybraliscie

co do przerw to tylko w szpitalu miala takie dluzsze i jak popytalam polozne, to kazaly budzic co3-3,5h

kism - wzruszylam sie Twoim opisem
za tydzień

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
Stary 2012-05-24, 08:49   #2947
Gaabbi
Wtajemniczenie

Dzień dobry.

Noc minęła nawet dobrze, chociaż wstawałam dwa razy na siusiu i było mi baaardzo gorąco

Cytat:
Napisane przez _Maya_ Pokaż wiadomość
no widzisz w tym "naszym" szpitalu podczas cięcia (samej operacji) możliwa jest obecność męża - stoi od strony głowy i nie zagląda jak wyjmują dzieciaczka... no i za tą przyjemność ściągają 200zł, gdybym ja nie była w stanie przytulić dziecka to tatuś go dostaje na swoją pierś...
bo obecność męża przy cc jest generalnie możliwa w charakterze tzw. asystenta Czy to jest dobre, żeby tż był przy operacji, nie wiem, każdy ma pewnie własne zdanie na ten temat. Na pewno nie powinno być to odpłatne Ja nie zapłaciłabym ani grosza, jeszcze zrobiłabym wojnę w tym szpitalu
Cytat:
fajny robaczek

Cytat:
nie strasz....

Tacca, pozdrawiam Ciebie i Twojego Tatę. Trzymaj się dzielnie Dziewczyno
kism...dzięki za opis wzruszający...
_agata, ale w jakim sensie ziajka jest taka sama jak purlean? składu?
Maya, na czym byliście w kinie? Może my też przed porodem jeszcze skoczymy na jakiś film
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-24, 09:01   #2948
sweetjoy
Raczkowanie

Witam! Też się rozczarowałam, że nie mam co poczytać do porannej kawki
Ociągacie się dziewczyny!
sweetjoy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-24, 09:06   #2949
andzya
Zakorzenienie

Gatta mój Antoś robi sobie takie przerwy Np. wczoraj, spał od 15 do praktycznie 20 i dopiero jak się obudził to chciał zjeść
Stary 2012-05-24, 09:07   #2950
cate_
Zadomowienie

Witam

Kism super opis

Cytat:

Cytat:
Z tym wybudzaniem to co położna inne zdanie, ja pytałam pediatry o to i wytłumaczyła mi to tak, że skoro Alex waży niecałe 3kg to mam go wybudzać co 3h i karmić, gdyby ważył 4kg to bym nie musiała

A ja mam mega doła, wczoraj jechaliśmy samochodem a że upał duży to po ulicy chodzą rozebrane szczupłe dziewczyny poryczałam się, wyglądam jak wieloryb, tak mnie boli podbrzusze że nie mogę zrobić kroku, stopa mi urosła o jeden rozmiar, chciałam kupić legginsy, nie było rozmiaru, totalna załamka

MAXIMILIAN
cate_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-24, 09:13   #2951
andzya
Zakorzenienie

Kism a propo's to Ty wkleiłaś kiedyś to pozytywne zdjęcie z porodówki w wannie?
Stary 2012-05-24, 09:16   #2952
GaTTa
Raczkowanie

Cytat:
czesc!

ładne imie wybraliscie

U nas też tydzień dziś o 21.00 Leci to

A powiedz mi karmisz piersią czy butelką?? W szpitalu tez mówili ze co 3-3,5 h ale mi mojej szkoda budzić bo tak słodko śpi
Stary 2012-05-24, 09:18   #2953
Gaabbi
Wtajemniczenie

centipede napisała:

"Jednak dzisiaj nie będą przyspieszać, ale jutro już wywołują więc Dominisia będzie z 25 maja i okazało się że wcale taka mała nie jest, bo 3800g się ma potrzebujemy dużi kciuków bo nie wiem kto taką dużą kluskę urodzi skurczy nie mam żadnych i nic się nie dzieje "

"A któraś urodziła albo rodzi?"

"Może jak odblokuję kolejkę to coś ruszy bo już blokuję strasznie długo trzymajcie się Mamusie "
Stary 2012-05-24, 09:21   #2954
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
centipede napisała:

"Jednak dzisiaj nie będą przyspieszać, ale jutro już wywołują więc Dominisia będzie z 25 maja i okazało się że wcale taka mała nie jest, bo 3800g się ma potrzebujemy dużi kciuków bo nie wiem kto taką dużą kluskę urodzi skurczy nie mam żadnych i nic się nie dzieje "

"Może jak odblokuję kolejkę to coś ruszy bo już blokuję strasznie długo trzymajcie się Mamusie "
zaciskamy

Ja urodziłam większą kluske

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
Stary 2012-05-24, 09:22   #2955
nasteczka83
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cate_ Pokaż wiadomość
Witam

A ja mam mega doła, wczoraj jechaliśmy samochodem a że upał duży to po ulicy chodzą rozebrane szczupłe dziewczyny poryczałam się, wyglądam jak wieloryb, tak mnie boli podbrzusze że nie mogę zrobić kroku, stopa mi urosła o jeden rozmiar, chciałam kupić legginsy, nie było rozmiaru, totalna załamka
rozumiem Cię doskonale. Ostatnio przestałam wychodzić z domu bo wstyd. jeszcze się pocieszam, że będzie lepiej po porodzie
Stary 2012-05-24, 09:25   #2956
Gaabbi
Wtajemniczenie

A ja się chwalę swoim brzuszyskiem Zawsze o tym marzyłam Uwielbiam swój brzuch
Ludzie się do mnie uśmiechają, a znajomi komplementują Czuję się z tym świetnie.

Właśnie mam zamiar wrzucić jakąś sukienkę na siebie i wybyć z domu A niech "paczą"
Stary 2012-05-24, 09:29   #2957
ałła
Rozeznanie

Cześć dziewczyny!!
Gratuluję rozpakowanym i trzymam kciuki za te którym termin się zbliża wielkimi krokami

Wczoraj byłam u swojej położnej, zbadała mnie i szyjka co prawda wysoko ale rozpulchniona i 3cm rozwarcia. Mam się zgłosić jutro żeby sprawdzić jak to rozwieranie postępuje. Termin mam na 14 czerwca ale pewnie urodzę wcześniej. W sumie to jestem gotowa
Byłam wczoraj u kosmetyczki stopy zrobić żeby wstydy nie było, bo po zimie miałam masakryczne pięty

A poza tym dowiedziałam się że Maciek dostał się od września do przedszkola. Będzie miał wtedy 2 lata i 3 miesiące I muszę go czym prędzej odpieluchować
ałła jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-24, 09:30   #2958
nasteczka83
Raczkowanie

Cytat:
A ja się chwalę swoim brzuszyskiem Zawsze o tym marzyłam Uwielbiam swój brzuch
Ludzie się do mnie uśmiechają, a znajomi komplementują Czuję się z tym świetnie.

Właśnie mam zamiar wrzucić jakąś sukienkę na siebie i wybyć z domu A niech "paczą"
Powiem tak do 7 miesiąca było ok nie czułam się taka ociężała i było mi łatwiej ze wszystkim. Teraz chodzę jak słoń wszystko mnie boli ciuchy wszystkie za małe a na nowe bez sensu wydawać i tak się męczę Ciąża powinna trwać 7 miesięcy max

Cytat:
Napisane przez ałła Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny!!
Gratuluję rozpakowanym i trzymam kciuki za te którym termin się zbliża wielkimi krokami

Wczoraj byłam u swojej położnej, zbadała mnie i szyjka co prawda wysoko ale rozpulchniona i 3cm rozwarcia. Mam się zgłosić jutro żeby sprawdzić jak to rozwieranie postępuje. Termin mam na 14 czerwca ale pewnie urodzę wcześniej. W sumie to jestem gotowa
Byłam wczoraj u kosmetyczki stopy zrobić żeby wstydy nie było, bo po zimie miałam masakryczne pięty

A poza tym dowiedziałam się że Maciek dostał się od września do przedszkola. Będzie miał wtedy 2 lata i 3 miesiące I muszę go czym prędzej odpieluchować
OOO to trzymam kciuki i super wieści z przedszkolem

Edytowane przez nasteczka83
Czas edycji: 2012-05-24 o 09:34
Stary 2012-05-24, 09:34   #2959
8ewus8
Zadomowienie

Ja wlaśnie do tej pory uważałam, ze wyglądam w miarę ok, brzuch był, ale nigdzie indziej nie przytyłam, ale wczoraj jak przymierzałam ubrania, bo nie wiem co w niedziele założyć na komunię, to się przeraziłam.
Jakoś bardzo mi się plecy powiększyły, z tyłu beznadziejnie wygladam.
Tunika, którą kupilam z miesiąc temu, raczej nie założę, bo jest za krótka, brzuch mi ją podniósl do góry. Nie wiem w ogóle co ja mam założyć. Sukienkę mam jedną taką letnią, ale też jakoś grubo w niej wygladam
Stary 2012-05-24, 09:35   #2960
GaTTa
Raczkowanie

*
Cytat:
centipede napisała:

trzymam kciuki :kc iuki:

Cytat:
Cześć dziewczyny!!

Powodzenia
Brawo za dostanie się do przedszkola synka życzę powodzenia w odpieluchowywaniu

Mam jeszcze pytanie czy jak dostałyście kartę z apteki Doz "Dla mamy i maleństwa" to musiałyście ją aktywować czy już była aktywowana. Bo mi cały czas wyskakuje że nie właściwy nr kart.....
Stary 2012-05-24, 09:39   #2961
_Maya_
Zakorzenienie

Cytat:
bo obecność męża przy cc jest generalnie możliwa w charakterze tzw. asystenta Czy to jest dobre, żeby tż był przy operacji, nie wiem, każdy ma pewnie własne zdanie na ten temat. Na pewno nie powinno być to odpłatne Ja nie zapłaciłabym ani grosza, jeszcze zrobiłabym wojnę w tym szpitalu

Maya, na czym byliście w kinie? Może my też przed porodem jeszcze skoczymy na jakiś film
no właśnie ja też tak bym to interpretowała, ze skoro wpuszczają tatusiów na salę żeby byli przy cc to jest to pomoc, do której ja mam prawo...zobaczymy jak wyjdzie w praniu cc nie przewiduję, ale kto wie jak będzie

byliśmy na "nietykalnych" - genialny film, mega pozytywny, dawno się tak nie uśmialiśmy, mimo, ze to raczej nie jest komedia polecam

za tydzień też pójdziemy - wykorzystujemy te środy z orange w mulikinie

a właśnie złożyłam zamówienie na ziololek.pl i teraz pozostaje mi tylko czekać na kremy
linomagu sun nigdzie nie ma w aptekach a jak już to na zamówienie jest za 20-22zł a na stronce w promocji za 16zł, dokupiłam zwykłego linomagu a+e 2 szt do codziennej pielęgnacji pupki,
zielony jest jak doczytałam na lekkie zmiany skórne, więc nie będę nim codziennie smarowała, myślę, ze na zmianę raz jednym raz drugim
no i dla siebie linoderm kupiłam, a co

Edytowane przez _Maya_
Czas edycji: 2012-05-24 o 09:43
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-24, 09:42   #2962
sweetjoy
Raczkowanie

Cytat:
Super, zawsze będzie Ci lżej jak synek będzie w przedszkolu. A jak idzie odpieluchowanie? Bo ja mam z tym wielki problem, ale czekam aż urodzę, bo teraz nie mam siły na walkę. Moja córka ładnie robiła siku na nocnik, samam juz wołała, a teraz wszystko na nie, kupa obowiązkowo w pieluchę w swoim ulubionym kącie. Nie wiem jak się do tego zabrać

Centipede trzymamy kciuki (bardzo chciałabym urodzić 25 )

Ciekawe co u Pandzi, Patki, Blueelektron, Rinco, Niuni, Onething (jeszcze ktoś miał cesarkę we wtorek, ale mi wyleciało) może już co niektóre wróciły do domu z maluszkami, a reszta walczy... czekamy na wieści
sweetjoy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-24, 10:03   #2963
begie13
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez andzya Pokaż wiadomość
Kism a propo's to Ty wkleiłaś kiedyś to pozytywne zdjęcie z porodówki w wannie?
to była kism

Cytat:
centipede napisała:

oo to rzeczywiście kluseczka a 25.05.2012 - bardzo ładna data
trzymam kciuki i powodzenia

sweetjoy co za przerażenie w podpisie

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-24, 10:07   #2964
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
U nas też tydzień dziś o 21.00 Leci to

A powiedz mi karmisz piersią czy butelką?? W szpitalu tez mówili ze co 3-3,5 h ale mi mojej szkoda budzić bo tak słodko śpi
no to rowniez gratulacje
u nas 19:50
karmie piersia , ale przez kilka dni tez dokarmialam butelka, bo laktacja nie byla jeszcze pobudzona, a teraz wkladki laktacyjne mi przemakaja

mysle tez nad odciagnaiu pokarmu na noc bo nie usmiecha mi sie karmic ponad 2h w nocy

---------- Dopisano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ----------

Cytat:
no właśnie ja też tak bym to interpretowała, ze skoro wpuszczają tatusiów na salę żeby byli przy cc to jest to pomoc, do której ja mam prawo...zobaczymy jak wyjdzie w praniu cc nie przewiduję, ale kto wie jak będzie

byliśmy na "nietykalnych" - genialny film, mega pozytywny, dawno się tak nie uśmialiśmy, mimo, ze to raczej nie jest komedia polecam

za tydzień też pójdziemy - wykorzystujemy te środy z orange w mulikinie

a właśnie złożyłam zamówienie na ziololek.pl i teraz pozostaje mi tylko czekać na kremy
linomagu sun nigdzie nie ma w aptekach a jak już to na zamówienie jest za 20-22zł a na stronce w promocji za 16zł, dokupiłam zwykłego linomagu a+e 2 szt do codziennej pielęgnacji pupki,
zielony jest jak doczytałam na lekkie zmiany skórne, więc nie będę nim codziennie smarowała, myślę, ze na zmianę raz jednym raz drugim
ooo tez ogladalam i tez polecam chociaz j. francuski mnie odstraszal ,bo tyrzeba bylo napisy czytac
Stary 2012-05-24, 10:09   #2965
8ewus8
Zadomowienie

A jeszcze miałam Was o coś zapytać. Kupiłam sobie w poniedziałek 2 gazetki "mama i dziecko" i "twoje dziecko" i w obydwu są artykuły dotyczące kremów z filtrem, opalania itp. No i jest w jednej jak i drugiej stwierdzenie, że "dzieci, które nie ukończyły jeszcze pół roku, nie powinny być w ogóle smarowane preparatami z filtrem. Dermatolodzy przyznają, że nie wiadomo dotąd, jakie ewentualne skutki uboczne przyniosłoby smarowanie kremami przeciwsłonecznymi tak niedojrzałej skóry, dlatego lepiej nie ryzykować" no i potem jest, że dopiero półroczne dziecko może stosować.
W drugiej gazetce jest bardzo podobnie napisane, więc już nie cytuję.
Tekst napisany przy konsultacji lekarza pediatry dermatologa
Stary 2012-05-24, 10:11   #2966
_millena
Zadomowienie

witajcie, dzisiaj skończylismy równo 38 tygodni

dzisiaj też wizyta... zobaczymy co powiedzą pan dr i położna.

Cytat:

gratki !!

co do długości spania... wow! fajnie ! tez bym chciała żeby mój synek jak już sie objawi na tym świecie , długo sobie podsypiał.

Cytat:
centipede napisała:

[SIZE=3][COLOR=DarkRed][B]"Jednak dzisiaj nie będą przyspieszać, ale jutro już wywołują więc Dominisia będzie z 25 maja i okazało się że wcale taka mała nie jest, bo 3800g się ma potrzebujemy dużi kciuków bo nie wiem kto taką dużą kluskę urodzi skurczy nie mam żadnych i nic się nie dzieje "
zaciskamy !!!!!

Cytat:
Napisane przez nasteczka83 Pokaż wiadomość
rozumiem Cię doskonale. Ostatnio przestałam wychodzić z domu bo wstyd. jeszcze się pocieszam, że będzie lepiej po porodzie
oj no co TYYYYYY...... ja tylko ukrywam swój cellulit ogromny na udach ale cała reszta to moja duma, cierpię tylko na brak fajnych sukienek, ale nie opłaca mi się już kupować czegoś nowego ....

idę kupić farbę do włosów..... trza sie zrobić przed porodem

_millena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-24, 10:14   #2967
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
kiedyś pisało że wyprodukowane dla biedronki przez pampers.
teraz nie pisze, może kto inny produkuje, albo nie chcą już pisać

Cytat:
witam

wszystkie dziećmi się zajmują

Cytat:
Dady chyba ok 27zł.

Mam to samo,mogłabym poczytać bo mam chwilkę ale nie ma co

Noc boska,Szymon spał,jadł,srał i spał.Tylko zasnąć mu było ciężko na noc.filipek już wstał,ogląda poranną dawkę bajek i babcia po niego przyjedzie,zawiezie go do przedszkola.
dada teraz 28,99zł u mnie
Cytat:
Kism za opis

Witam

moje dziecko od dwóch nocy ma przerwę 8godzinną

Cytat:
Napisane przez sweetjoy Pokaż wiadomość
Super, zawsze będzie Ci lżej jak synek będzie w przedszkolu. A jak idzie odpieluchowanie? Bo ja mam z tym wielki problem, ale czekam aż urodzę, bo teraz nie mam siły na walkę. Moja córka ładnie robiła siku na nocnik, samam juz wołała, a teraz wszystko na nie, kupa obowiązkowo w pieluchę w swoim ulubionym kącie. Nie wiem jak się do tego zabrać

Centipede trzymamy kciuki (bardzo chciałabym urodzić 25 )

Ciekawe co u Pandzi, Patki, Blueelektron, Rinco, Niuni, Onething (jeszcze ktoś miał cesarkę we wtorek, ale mi wyleciało) może już co niektóre wróciły do domu z maluszkami, a reszta walczy... czekamy na wieści
pandzia już śmiga do domu by chciała iść

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-24, 10:14   #2968
_agata
Zakorzenienie

Cytat:

My dzisiaj też od 1 do 3 się bujaliśmy. Aż w końcu mąż wziął Maćka na klatę i zasnęli. 2 godziny spał jak zabity, później 1,5 godziny jeszcze dospał z nami w łóżku. Za to rano sobie odbił, darł się jak najęty, ale już śpi. Niech śpi!

Takie maluchy do ok. 1 miesiąca powinny jeść właśnie co ok. 3 godziny. Starsze jak prześpią 5-6 godzin to nic się nie stanie.

Cytat:

_agata, ale w jakim sensie ziajka jest taka sama jak purlean? składu?
Tak, jedno i drugie to czysta lanolina

Cytat:
Napisane przez andzya Pokaż wiadomość
Gatta mój Antoś robi sobie takie przerwy Np. wczoraj, spał od 15 do praktycznie 20 i dopiero jak się obudził to chciał zjeść
Antoś już starszy jest, ja staram się żeby Maciej jednak jadł co jakieś 3 godziny. Jeszcze trochę i go nie będę budzić

Cytat:
centipede napisała:

[SIZE=3][COLOR=DarkRed][B]"Jednak dzisiaj nie będą przyspieszać, ale jutro już wywołują więc Dominisia będzie z 25 maja i okazało się że wcale taka mała nie jest, bo 3800g się ma potrzebujemy dużi kciuków bo nie wiem kto taką dużą kluskę urodzi skurczy nie mam żadnych i nic się nie dzieje "
Trzymam kciuki żeby poszło gładko i jak najmniej boleśnie

Cytat:
W DOZ-ie jest za 19,20
3 zł w tę czy we w tę to chyba nie aż tak strasznie...

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-24, 10:20   #2969
moniczka1302
Wtajemniczenie

centipede - trzymam z Hania kciuki za Ciebie i dzidziusia!!!

---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ----------

MAMUSIE!!! obcinalyscie juz pazurki?? czy tylko zrywacie te kawaleczki?
Stary 2012-05-24, 10:22   #2970
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
A jeszcze miałam Was o coś zapytać. Kupiłam sobie w poniedziałek 2 gazetki "mama i dziecko" i "twoje dziecko" i w obydwu są artykuły dotyczące kremów z filtrem, opalania itp. No i jest w jednej jak i drugiej stwierdzenie, że "dzieci, które nie ukończyły jeszcze pół roku, nie powinny być w ogóle smarowane preparatami z filtrem. Dermatolodzy przyznają, że nie wiadomo dotąd, jakie ewentualne skutki uboczne przyniosłoby smarowanie kremami przeciwsłonecznymi tak niedojrzałej skóry, dlatego lepiej nie ryzykować" no i potem jest, że dopiero półroczne dziecko może stosować.
W drugiej gazetce jest bardzo podobnie napisane, więc już nie cytuję.
Tekst napisany przy konsultacji lekarza pediatry dermatologa
A napisali o jakie filtry chodzi? Bo chemicznych, owszem, u maluchów, stosować się nie powinno, bo wnikają w głąb skóry. Ale mineralne jak najbardziej, bo one pozostają na powierzchni tworząc na skórze warstwę ochronną.
Tutaj fajny artykuł: http://www.☠☠☠☠☠☠☠/czytelnia/a1272-C...ch_mineralnych

Ech, oczywiście nie można linka z DOZu wkleić, to przekleję artykuł.

Co powinniśmy wiedzieć o filtrach mineralnych

Rokrocznie, wraz z początkiem, lata prasa i reklama przypomina nam o konieczności zaopatrzenia się w tzw. kremy do opalania.

Osoby, które nie tolerują filtrów chemicznych nadal mogą stosować kremy ochronne, muszą tylko szukać kremów opartych na filtrach chemicznych i mineralnych, wtedy bowiem stężenie filtrów chemicznych w preparacie będzie mniejsze, a jeśli i to nie wystarcza to zawsze mamy do wyboru kremy ochronne oparte wyłącznie na filtrach mineralnych. Zwykle producent zaznacza na opakowaniu, że dany krem ochronny zawiera tylko filtry mineralne. Jest to bardzo ważna informacja w przypadku zakupu kosmetyku dla małych dzieci lub osób skłonnych do alergii.

Filtry mineralne

Filtry mineralne (fizyczne) są związkami, w których cząsteczki są na tyle duże, że nie mają zdolności wnikania w głąb naskórka, tylko tworzą na powierzchni skóry film ochronny - warstwę będącą zaporą dla promieni UV. Działają na zasadzie odbicia lub rozproszenia promieniowania UV stąd nazwa filtry fizyczne. Ich działanie ochronne nie wiążę się z reakcjami chemicznymi tylko z fizycznym procesem odbijania światła.

Filtry mineralne należą do grupy związków nieorganicznych, w odróżnieniu od filtrów chemicznych zaliczanych do grupy związków organicznych. Oznacza to, że cząsteczki wchodzące w skład filtrów fizycznych nie zawierają atomów węgla w cząsteczce, w przeciwieństwie do filtrów chemicznych (organicznych). Nie oznacza to jednak, że filtry chemiczne mają bardziej naturalne pochodzenie od filtrów fizycznych. Należy o tym pamiętać przy wyborze kosmetyku.

Do grupy filtrów mineralnych zaliczają się tylko dwa związki:

Dwutlenek tytanu (Titanium dioxide)
Tlenek cynku (Zinc oxide)

Oba uważane są za filtry szerokospektralne, tzn. chroniące zarówno przed UVA, jak i przed UVB. W kosmetykach zawartość ich sięga od ok. 2 do 25 % w zależności od tego czy filtr fizyczny występuje sam, czy w połączeniu z innymi filtrami chemicznymi.

Zalety filtrów mineralnych

Kremy ochronne oparte na filtrach fizycznych mają szereg zalet, główną z nich jest to, że są świetnie tolerowane, więc nadają się nawet dla najwrażliwszych cer oraz dla małych dzieci. Ponadto są stabilne, tzn., że nie tracą swoich właściwości wraz z upływem czasu ani pod wpływem promieniowania, ani pod wpływem tlenu. W praktyce oznacza to, że w idealnych warunkach, np. gdy produkt nie został starty lub zmyty z powierzchni skóry , nie ma potrzeby ponownej aplikacji kosmetyku ochronnego bazującego na filtrach fizycznych. Bezpieczniej jest jednak mimo wszystko aplikować kosmetyk co 2 godziny, szczególnie gdy jesteśmy na plaży.

Kolejną zaletą jest ochrona skóry zarówno przed promieniowaniem UVB jak i UVA. Tlenek cynku wykazuje lepsze zdolności ochronne przed UVA I czyli falami długimi, dwutlenek tytanu także chroni przed UVA, z tym że najbardziej skutecznie przed UVA II i w części przed UVA I. Najkorzystniej jest, gdy filtry te występują razem, wtedy wzajemnie się uzupełniają. Nie oznacza to jednak, że sam dwutlenek tytanu jest mało skuteczny. Filtry mineralne można stosować w recepturze kosmetycznej jako samodzielną barierę lub jako mieszankę z filtrami chemicznymi.

Wady filtrów mineralnych

Niestety, filtry mineralne mają też wady. Najbardziej uciążliwą jest barwienie skóry. Osoby zajmujące się malarstwem wiedzą, że zarówno tlenek cynku jak i dwutlenek tytanu są bardzo jasne. Biel cynkowa i tytanowa bazują na tych samych pigmentach, które latem nakładamy sobie na twarz i resztę ciała. Żeby osiągnąć odpowiednią ochronę należy nałożyć całkiem sporo kremu, czyli ok. 2,5 ml na twarz i szyję i ok. 30 ml na całe ciało (jednorazowo). Filtr mineralny nałożony tak grubą warstwą utworzy nam białą maskę teatralną mima. Ponadto większość receptur bazuje na minerałach rozpuszczalnych w tłuszczach, przez co kremy zawierające filtry fizyczne mogą się wydawać "ciężkie" (dla cer tłustych to zdecydowana wada, dla suchych może być zaletą). Dzięki procesowi mikronizacji nie pozostawiają już białego osadu na skórze.

O ile proces mikronizacji raczej nie wpłynął na zdolności ochronne tlenku cynku, o tyle dwutlenek tytanu stracił nieco swą moc ochronną i nie chroni już tak dobrze przed długimi falami UVA I. Dlatego w produktach do opalania mimo wszystko nadal jest lepiej stosować tlenki tytanu i cynku w postaci naturalnej, a jeśli już są to wersje mikronizowane to powinny występować zawsze wspólnie, czyli dwutlenek tytanu wraz z tlenkiem cynku. Z tego względu rokrocznie pojawiają się nowe odmiany filtrów mineralnych, w których cząsteczki pigmentów są modyfikowane przez otaczanie ich silikonami, krzemionką, łączenie z manganem etc. Te modyfikacje mogą znacząco zmieniać właściwości użytkowe, ale ochronę przeciw UVA zmieniają tylko nieznacznie.

Ponadto filtry mineralne mogą ulegać szybszemu ścieraniu po aplikacji, ponieważ nie wchłaniają się w skórę tylko osiadają na jej powierzchni. W związku z tym trzeba powtarzać ich aplikację podczas opalania i przebywania na słońcu.

Zdarza się, że preparaty oparte tylko na filtrach mineralnych o dużych rozmiarach cząsteczek mogą powodować zatykanie się porów skóry. Dotyczy to głównie preparatów zawierających większe stężenia filtrów mineralnych. Ta niedogodność nie zdarza się w przypadku kremów opartych na filtrach mineralnych zawierających zmikronizowane postaci dwutlenku tytanu i tlenku cynku. Z tego też powodu osoby o skłonnościach do wyprysków muszą przetestować preparat zawierający tylko filtry mineralne i sprawdzić reakcję swej skóry. W razie efektu zatykania porów muszą po prostu zawsze wybierać kremy oparte na filtrach chemicznych lub tylko częściowo na filtrach mineralnych.

Filtry mineralne w kosmetykach do makijażu

Innym sposobem jaki wykorzystano by poradzić sobie z efektem białego nalotu na skórze jest stosowanie kremów w wersji koloryzowanej. Są to, tzw. kremy tonujące, które bardzo lekko poprawiają koloryt cery. Dzięki barwnikom biały nalot nie stanowi już problemu i nie jest w ogóle zauważalny. Z tego powodu filtry fizyczne są często stosowane jako substancje ochronne w podkładach. Podkłady z filtrami są także skuteczną i wystarczającą ochroną na co dzień pod warunkiem, że zawierają filtry anty-UVA. Sam podkład, nie zawierający filtrów ze względu na obecność barwników zapewnia niską ochronę równą współczynnikowi SPF 3-4.

Podobnie jest ze szminkami, im większa ilość barwników tym wyższa ochrona przed promieniami UVB. Najlepiej chronią intensywnie czerwone szminki, gdyż czerwony kolor zawiera najwięcej chroniących usta pigmentów.

Filtry mineralne a odzież

Uzupełnieniem kremów ochronnych powinny być dobre okulary przeciwsłoneczne, z faktorem UV 400 i nakrycie głowy. W niektórych krajach europejskich można też dostać specjalną odzież ochronną UV. Specjalne ubrania ochronne robione są z niezwykle ściśle tkanego poliestru, wzbogaconego nanocząsteczkami dwutlenku tytanu, przy czym pigment jest wtapiany we włókno, co zapewnia trwałą ochronę przeciwsłoneczną, niezależnie od wieku tkaniny, czy ilości prań. Cechuje go bardzo wysoka ochrona, którą w przypadku tkanin oznacza się faktorem UPF (ultraviolett protection factor).

Stopień ochrony określa się dla wszystkich rodzajów promieniowania, tzn. ubrania takie chronią i przed UVA i przed UVB. Warto też zwrócić uwagę na standard UV 801. Odzież zachowująca tę normę nie traci właściwości ochronnych także w stanie mokrym i rozciągniętym. Ubrania tego typu są szczególnie godne polecenia dla dzieci jako osłona przed słońcem, tym bardziej, że szybko schną i są przewiewne.

o

Edytowane przez _agata
Czas edycji: 2012-05-24 o 10:24
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości