|
|
#1621 | ||
|
Raczkowanie
|
Dot.: I znów wątek zapisujemy od nowa, łącząc wszystkie PMki z Tarnowa!
Cytat:
![]() Wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia ---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ---------- Cytat:
![]()
ŻONA OD 01.09.2012 Edytowane przez Maurycenta Czas edycji: 2012-05-24 o 10:09 |
||
|
|
|
#1622 |
|
Raczkowanie
|
Gratulacje dla wszystkich Panien Młodych
![]() Dziewczyny mam pytanie zostało nam ok 3 miesiecy do ślubu, planuje isć do ksiedza na to pierwsze spotkanie. Na co mam się nastawić i czy już bede za coś płacić bo nie wiem ile mam brać pieniędzy i czy wogóle mam coś brać?
|
#1623 |
|
Wtajemniczenie
|
Odnośnie samochodu to mój TŻ chciał koniecznie limuzyne na 12 m ale mnie się strasznie nie podobają.
Dlatego trwa mały spór właśnie o samochód. Jest jeszcze taka propozycja że pojeciemy "L" bo TŻ jest instruktorem, albo wkońcu pojedziemy zwykłym samochodem wynajętym (np.z tarnowiaka)
|
#1624 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tez stresowalam sie pierwsza rozmowa, ale spokojnie przeszla Bedzie dobrze
|
|
|
|
|
#1625 |
|
Raczkowanie
|
Moje pytanko - może głupie - ale ciekawi mnie :
Na pierwsze spotkanko trzeba przynieść dowód osob. i świadectwo ze szkoły średniej, tak? I czy ksiądz może "odpytać" jakichś modlitw, przykazań itd jeśli się miało złą ocenę z religii? Słyszałam i takie opinie hehe , a mój niesforny narzeczony miał AŻ dwóję :P teraz go straszę, że się musi od nowa katechizmu uczyć ale jak to jest w rzeczywistości?
|
|
#1626 |
|
Rozeznanie
|
nie wime jak z pytaniem o wiedze z religii, a;le z dokumentow to jeszcze wazny jest akt chrztu z adnotacja o bierzmowaniu jesli mialo sie te sakramenty w innej parafii niz w tej co sie aktualnie bierze slub. bez tego nie ma szans na spisanie protokolu. aha i jesli ktos mial chrzest pod innym nazwiskiem niz nosi dzisiaj to na wszelki wypadek lepiej wziac sobie odpis zupelny aktu urodzenia jakby sie okazalo ze nie maja w ksiegach
|
|
#1627 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#1628 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1629 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale niektórzy biorą na 1. spotkaniu na zapowiedzi, więc lepiej się przygotować. Zabierz dokumenty, czyli akt chrztu, świadectwo ukończenia szkoły, dowód osobisty i świadectwo ukończenia katechizacji przedmałżeńskiej. Resztę donosi się na 2. spotkanie, które u nas wyznaczył na 3 tyg. przed ślubem. Cytat:
Stresowałam się przed tym spotkaniem, ale mój TŻ rozładował atmosferę i było bardzo wesoło i luzacko. Księża to też ludzie
|
||
|
|
|
#1630 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie rozumiem co w tym dziwnego jesli ksiadz jednak zapytal by o jakas modlitwe? Wkoncu to jest slub koscielny a nie cywilny ... ![]() Czasem to mam wrazenie ze ludzie biora sluby koscielne tylko dla imprezy , balej sukni itp a zapominaja o co tak naprawde chodzi ...
|
|
|
#1631 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to jakim wy samochodem chcecie jechać ?
|
|
#1632 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Popieram! też mam często takie wrażenie... |
|
|
|
|
#1633 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
otóż to najpiękniejsza w tym dniu jest panna młoda ![]() Cytat:
Cytat:
pomysł z L jak najbardziej na tak ! ![]() Cytat:
ja poszłam wyluzowana na spotkanie,że nic mi nei trzeba bo komunię brałam już w obecnej parafii, bierzmowanie też a tu się okazuje,że jak miałam chrzest w innej parafii to potrzebuję aktu chrztu mimo, że resztę sakramentów miałam już w obecnej parafii udzielane :P
|
|
|
#1634 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie rozumiem par,które im lepszy samochód tym no właśnie co..? samopoczucie Dla mnie to najmniej ważne czym się jedzie,no może oprócz traktoraCytat:
fajny pomysłMy np jechaliśmy naszą kochaną mazdeczką(17 letnią Teraz już jedynie możemy pooglądać nasz samochodzik na fotkach Cytat:
![]() Myślę że niektórym osobom przydałoby się sprawdzenie tej wiedzy religijnej,tak pisze ogólnie obserwując niektóre pary
|
|||
|
|
|
#1635 |
|
Wtajemniczenie
|
Są tam różne do wynajęcia do ślubu np. VW, czy Audi.
|
#1636 |
|
Zakorzenienie
|
My jedziemy Audi A8 , jest naprawdę ładna , ale nie dlatego,że jakos mega przywiązujemy wage do auta, ie mielismy w sumie żadnej opcji bo nie należy do do spraw najważniejszych, ale znajomy sam nap zaproponowal to auto to czemu nie
ważna w upalny dzień przede wszystkim jest klima to tyle
|
#1637 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Otórz wszystko zależy od księdza moją koleżanke i jej TŻ którzy mają ślub 2.06 br ksiądz zapytał 10 przykazań, ile jest prawd wiary, która z 3 osób Boskich jest najważniejsza i która za co odpowiada. coś takiego z tego co pamięta. Dodam jeszcze że oboje na świadectwach mieli 5 wiec nie wiem od czego to zależy wydaje mi się osobiście że od humoru i widzi mi się proboszcza
|
|
#1638 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że proboszcz może poprosić o wyjaśnienia tak słabej oceny z religii i wszystko. To jest moje zdanie, ale może w innych parafiach inaczej taka rozmowa wygląda. To współczuję. Brać ślub dla sukienki i imprezy? Świetnie :P różni są ludzie i różne mają podejście do wiary... krzyż im na drogę... Cytat:
|
||
|
|
|
#1639 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
co do samochodów na ślub - również nie podobają mi się limuzyny - jak dla mnie - straszne szpanerstwo... Nas zawiezie do kościółka i domu weselnego po prostu znajomy z jakimś lepszym autkiem niż mój gracik
|
|
|
#1640 |
|
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny. W końcu mogę na spokojnie wszystko opisać. Pochwalić się fotkami na razie nie mogę, gdyż sama widziałam tylko jedno zdjęcie
Pewnie coś w przyszłym tygodniu będę miała. Ja najbardziej bałam się o pogodę. Jeszcze w piątek paradowałam w jesiennym płaszczu. Jednak pogoda się udała i nawet nie musiałam bolerka zakładać. Ślub mieliśmy u Filipinów. Jak weszliśmy do kościoła to aż dech nam zaparło! Dekoracja była przepiękna! Mnóstwo kwiatów, czerwony dywan a na jego obrzeżach duże wazony z wodą i pływającymi zapalonymi świeczkami. Cudnie Fryzurę robiłam u Moniki Smoły w Hollywood - bardzo polecam!Fryzurka trzymła się całą noc. A do domu wróciłam o 9 rano, więc chyba ok ![]() Makijaż wykonywałam w salonie Estetica. Byłam na prawdę zadowolona trwałością oraz profesjonalnym efektem makijażu. Osobiście jednak byłam trochę zdziwiona sposobem doklejania rzęs, które nie były tuż przy moich naturalnych, tylko jakiś 1 mm od nich. Ja to widziałam, inni pewnie nie Do ślubu jechaliśmy Warszawą taką białą perłową ![]() Wszystkie bukiety, t.j. mój ślubny, dla świadkowej, butonierki dla męża i świadka, 2 x 2 złączone róże dla mam, 2 stroiki na cmentarz dla naszych ojców, 2 bukiety dla mam oraz bukiet na nasz stół zamawialiśmy u Pani z Kwiatowego Pola z Pleśnej. Ona robi naprawdę cudne wiązanki i baaardzo ją polecam ![]() Wesele odbyło się w Domu Weselnym Wiolin w Sufczynie. Jedzonko pyszne i bardzo dużo, piękna sala, miła obsługa, ogród i miejsce na papieroska. Ogólnie lokal gości przede wszystkim bardzo zaskoczył. Z zewnątrz w ogóle nie wskazuje na to, co jest w środku. Na ich stronie są jeszcze strae zdjęcia, więc gdyby ktoś z Was brał go pod uwagę to warto tam jechać. Po weselu zostało nam mnóstwo jedzenia, które starczyło na 2 dni poprawin (łącznie jakieś 40 osób) oraz dużo żarełka porozdawaliśmy rodzinie. Wszystkie wyroby cukiernicze były zamawiane u Piotra Rydza. Tort był ekstra i jak wjechał i wlali ciekły azot to dzieci chciały ten cały dym łapać haha Tort byl bardzo dobry w smaku. Z resztą cały słodki stół oraz fontanna czekoladowa robiły furorę. Goście z początku trochę niechętni, natomiast potem wsuwali ciasto aż miło Naprawdę słodki stół nam poszedł w dużej ilości. Jak zazwyczaj ciasto stoi, to u nas dużo znikło Orkiestra ORION ze Szczepanowic naprawdę dawała czadu! Nie robili długich przerw, a tak naprawdę były one podyktowane daniami gorącymi. Chociaż mieliśmy na weselu niecałe 60 osób dorosłych to wszyscy się tak wybawili, że orkiestra grała do 05:10! A jak skończyła to i tak by się znalazły osoby do tańczenia Fotograf Maciej Łoziński - jeszcze nie widziałam efektów ale jak tylko będę coś miała to dam znać. Wiem, że zdjęcia wyjdą cudnie Maciek to profesjonalista, który przede wszystkim pyt jakie zdjęcia chcemy mieć. Kamerzysta Mariusz Wójcik z MSM FILM - serdecznie polecam. Przed ślubem nagraliśmy podziękowania dla mam, które zrobiły prawdziwą furorę na weselu Już nie mogę doczekać się filmu ![]() Suknie kupowałam w Alis Bridal na Bema. Obsługa rewelacyjna. Na każdym spotkaniu czułam się jak najważniejsza pnna młoda na świecie. Mój model to VERISE BRIDAL - FABIOLA. Przeszła moje najśmielsze oczekiwania - była wprost przepiękna Gdyby ktoś z Was był zainteresowany to proszę o kontakt, gdyż pewnie będę ją musiała sprzedać ( a tak nie chce tego ). Garnitur męża kupowaliśmy w Giacomo Conti i też będziemy polecać, gdyż mąż wyglądał w nim świetnie. Tak samo buty - bardzo wygodne podobno. Poza tym Panie wjechały mu na ambicję i powiedziały, że prawdziwy gentlemen nosi marynarkę cały czas. I choć Młodemu było momentami gorąco, to nie ściągnął jej nawet na minutę Nie miał kamizelki tylko krawat. I to chyba tyle mojej relacji Trochę się rozpisałam. Ale uważam, że dzień mojego ślubu był naprawdę wymarzony od początku do końca ![]() Pozdrawiam |
|
|
|
#1641 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam pytanie dotyczące formalności po ślubie. Wiem , że ksiądz ma 5 dni na dostarczenie tych papierków do USC. A ja to wszystko pózniej wygląda czasowo z wyrobieniem nowego dowodu, paszportu i prawa jazdy. ile się czeka itd.
|
#1642 |
|
Rozeznanie
|
tyle co zwykle, skladasz dokumenty i czekasz tak samo jakbys pierwszy raz wyrabiala czyli okolo miesiaca a paszport to chyba dluzej, nie wime bo jeszcze nie wyrabialam, zgubilam zdjecia paszportowe a poza tym nie byl mi jeszcze potrzebny
|
|
#1643 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
|
|
#1644 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Paszport też jak kiedyś wyrabiałam około 4 tygodni,z tym że przed wakacjami jest większy ruch w interesie i można sobie dłużej poczekać(wszyscy przypominają sobie w ostatnim momencie) Prawa jazdy nie wymieniałam |
||
|
|
|
#1645 |
|
Zakorzenienie
|
a ile po ślubie trzeba iśc to wszystko załatwiać ?
|
#1646 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
powodzenia Cytat:
jej ale pedzicie gratuluje dziewczetom swiezo poslubionym i zycze duuzo milosci a dziewczetom ktore mi polecily instruktora Wiesława Krupe serdecznie dziekuje mialam jazde z nim i jest bardzo profesjonalny
|
|
#1647 |
|
Zakorzenienie
|
Najlepiej jak najszybciej,żeby mieć z głowy.
Edit:Znalazłam karteczkę na której jest napisane że zmiana danych zamieszczonych w dow.osob. powoduje obowiązek wymiany dowodu w terminie 14 dni Jeżeli nie zostanie złożony wniosek o wymianę dowodu osobistego w terminie 3 miesięcy,dowód zostanie unieważniony. No i trzeba zabrać ze sobą odpis aktu małżeństwa. I jeszcze trzeba pamiętać o Urzędzie Skarbowym(chyba wypełnia się jakiś wniosek o ile dobrze pamiętam). |
|
|
|
#1648 |
|
Przyczajenie
|
Jak się jest z Tarnowa, to urząd ma akt slubu i nie trzeba przynosić. Wystarczą same fotografie. Byłam wczoraj
![]() a tu jest stronka gdzie wszystko jest opisane jak trzeba A do skarbówki potrzebny jest zdaje się formularz ZAP-3 (kiedyś nip 3), można pobrać z neta. Edytowane przez miłek_wiosenny Czas edycji: 2012-05-25 o 20:44 |
|
|
|
#1649 |
|
Zakorzenienie
|
Ewka Pan Krupa jest superowy
zdasz przy nim za 1 razem tak jak ja
|
#1650 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:38.

my też załatwiliśmy już USC
jeśli chodzi o samochód, nie ma nikt w rodzinie jakiegoś fajnego autka co by was przewiózł? my z TŻ chcieliśmy jakiś starszy klasyk ale jak sobie życzą za godzinę ze 150-180 to ja dziękuję 
Ślub 1.09.2012r. 

Dla mnie to najmniej ważne czym się jedzie,no może oprócz traktora
fajny pomysł
).
kla ski: