|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4651 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Sierpniowe Panny Młode cz.III
Dzwoniłam po kościołach i jest straszliwa lipa - mamy się zgłosić na jesieni (?!), jest jeden kurs weekendowy - koszt 300 zł za parę, ale wszystkie miejsca zajęte ;/
|
|
|
|
#4652 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja nie wiem ile kosztuje kurs weekendowy ale nie macie innego wyjścia chyba i szukaj może dalej takich kursów nawet wyjazdowe są, albo zagadać z tym księdzem z garnizonowego
|
|
#4653 |
|
Zadomowienie
|
u mnie w Kielcach jest kurs weekendowy, darmowy całkowicie, możesz dać jedynie "co łaska"
|
|
|
|
#4654 |
|
Zakorzenienie
|
Uuu bardzo drogo sobie liczą.
Edytowane przez ona8686 Czas edycji: 2012-05-24 o 20:16 |
|
|
|
#4655 |
|
Raczkowanie
|
Ja też robiłam wekeendowy i u nas kosztował 180 zł czyli po 90 zł od osoby.
11.08.2012 godz 18:00
|
|
|
|
#4656 | |||||
|
Rozeznanie
|
Hej!
Cytat:
Jak nam ksiądz za sam zapowiedzi od razu ( bez "co łaska" ) powiedział 100zł... to boje się, że za sam ślub powie tak lekko 1000zł ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
za załatwione sprawy ![]() Pod koniec czerwca będę mieć drugą przymiarkę i wtedy zrobię ![]() Cytat:
U mnie nauki przedślubne trwały prawie dwa miesiące A poradnia to teoretycznie 3 spotkania ( ale my w praktyce mieliśmy tylko dwa ) pochwal się
|
|
#4657 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny tak zaczęłam się zastanawiać nad prezentami dla rodziców, świadków, itd I myślimy, żeby dla rodziców kupić kosz i do niego osobno zakupić zawartość np. kawa, wino, czekoladki (tak myślimy za około 100zł), i chcemy im to dać po błogosławieństwie w domu. Świadkom wręczymy wino i whisky, babciom kwiaty a chrzestnym?? Nic??
|
|
|
|
#4658 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zdradzisz skąd dokładniej ![]() Co do organizacji ślubu: Zapisaliśmy się do poradni rodzinnej, ale dopiero na 23 lipca. Dziewczyny załatwiała któraś z Was już papiery z USC? Czy jeśli mój akt urodzenia jest w innym mieście niż w tym w którym teraz mieszkam to muszę po niego jechać? Przywoziłam już do mojego USC akt kiedy wyrabiałam dowód osobisty, więc powinni go mieć i nie wiem czy teraz znowu potrzebują ... Orientuje się któraś z Was jak to wygląda? |
|
|
|
|
#4659 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
)Zasada jest taka, że jeżeli urodziłaś się w tym samym mieście w którym będziesz miała ślub, żadnych dokumentów nie musisz wyciągać (bo już numer aktu urodzenia będą mieć w systemie) Jeżeli jednak ślub masz w mieście do którego podlega inny urząd niż Twój macierzysty musisz wyciągnąć akt urodzenia, bo muszą wpisać w system numer tego aktu ( i oczywiście musisz uiścić opłatę skarbową)
|
|
#4660 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co do reszty prezentów to my nie dajemy nic babciom ani dziadkom bo ich nie będzie, świadkom damy potem wino, chrzestnym chyba też damy tylko wino ale to już na koniec imprezy ![]() Cytat:
![]() Mimo wszystko że kiedyś dawałaś do dowodu to i tak Ci będzie potrzebny bo nie ma na tamtym co dawałaś do dowodu pieczątki że pobrano opłatę skarbową ![]() A więc tak jeżeli mieszkasz w mieście X i tu będzie ślub to musicie się zgłosić do tego USC i jeżeli się urodziłaś w mieście Y i tam jest twój akt urodzenia to musisz go donieść do tego X tylko nie musisz po niego jeździć możesz tam zadzwonić oni Ci podadzą numer konta bankowego na który będziesz musiała zrobić wpłatę i wysyłasz do nich wniosek wraz z dowodem wpłaty i oni Ci przyślą do domu ten akt mam nadzieję że coś pomogłam jak nie to pytaj dalej
|
|
#4661 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Dobrze, że nie trzeba osobiście jechać po ten akt tylko wyślą mi. Muszę w pon zająć się tym. Jakie macie piosenki na pierwszy taniec? Mi bardzo podoba się http://www.youtube.com/watch?v=Hk5wEgvIRj8 tylko nie wiem, czy nasz zespół poradzi sobie z nią i zastanawiam się czy innej nie wybrać... Edytowane przez martusia15cc Czas edycji: 2012-05-25 o 22:17 |
||
|
|
|
#4662 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4663 |
|
Raczkowanie
|
My będziemy mieli "Zawsze tam gdzie Ty", mało oryginalne, ale mieliśmy takie dzikie pomysły, że nie dało się przy tym tańczyć bez kursu ;p np. Nothing else matthers w wykonaniu Apocaliptiki ;p
|
|
|
|
#4664 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dla chrzestnych też nic nie planujemy, bo nie wiem za co mielibyśmy im dziękować. Czy Wasi chrzestni zastępują Wam faktycznie rodziców? moja chrzestna całe życie miała mnie w nosie, a chrzestny hmm wujek jak to wujek... mieszka za granicą i czasem jakąś czekoladę przywiezie... no comment. Mój narzeczony ma chrzestnego, którego ostatni raz widział na komunii świętej, czyli jakieś 20 lat temu. Jedynie jego chrzestna jest w miarę. Nie udali się nam rodzice chrzestni :/ nie dostaną prezentów i nie będzie tej całej szopki z publicznym dziękowaniem. Rodzicom podziękujemy gdzieś na osobności. My na 1. taniec wybraliśmy przepiękną piosenkę Bajora: http://www.youtube.com/watch?v=91SVmJ4h1oY Jest niesamowita
|
|
|
|
|
#4665 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co wy o tym myślicie pasuje czy nie ![]() Cytat:
A my z TŻ w sobotę zamówiliśmy obrączki
|
|
#4666 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4667 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ta piosenka jest piękna....bardzo mi się podoba...odkryłam ją jakiś czas temu i już zajęła odpowiednie miejsce w naszej play liście
|
|
#4668 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Pewnie, że pasuje ) My obrączki już dawno kupiliśmy Zwykle klasyczne z żółtego złota, ale fajny pomysł z tymi cyrkoniami
|
|
|
#4669 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gratuluje obrączek my dzisiaj idziemy po pracy zamówić też chcemy z dwukolorowego złota, ale bez cyrkonii, bo na tym samym palcu, będę nosiła zaręczynowy z brylantem i mi "ssstarczy" a boje się jak przy zmianie rozmiarów te błyskotki mi się zachowają.Przymierzamy się też do kupna wina. Możecie doradzić coś dobrego w przystępnej cenie? oprócz El Sol, Carlo Rossi, Varny i Brasco
|
|
|
|
|
#4670 |
|
Raczkowanie
|
Też tak sobie teraz myślę, że chyba zrobimy w ten sposób, że kosze damy rodzicom po błogosławieństwie, babciom kwiaty, które dostaniemy jako prezent, chrzestnym nic a świadkom możemy wręczyć po weselu, następnego dnia w ramach podziękowań za poświęcenie.
Wczoraj byliśmy zaprosić naszą świadkową z rodziną i poinformowaliśmy ją dopiero teraz, że chcemy by została naszym świadkiem powiedziała, że czuje się zaszczycona :P DZISIAJ MAMY RÓWNE 3 MIESIĄCE DO ŚLUBU!! |
|
|
|
#4671 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
a mogłam to załatwić z Tż, kiedy on jechał po swój
|
||
|
|
|
#4672 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A mi Pan powiedział żeby się nie martwić o te cyrkonie bo to co on słyszy co gadają w sklepach jubilerzy to mu się śmiać chce że jak to nic się nie da z czymś zrobić Co do wina my mamy Imiglykos i czasem można go na promocji kupić nawet za 8 zł, a tak kosztuje w granicach 16 zł jest to wino greckie ![]() Boże wy macie dopiero 3 miesiące, a ja już za parę dni mam 2 ![]() Cytat:
|
|
#4673 |
|
Raczkowanie
|
Mam do Was pytanie jutro umówiłam się z dwójką znajomych żeby wręczyć im zaproszenia na ślubi wesele i zastanawiam się jak wypisać zaproszenia. Są to znajomi z poprzedniej pracy i o ile z koleżanką nie mam problemu, bo nie jest w stałym związku to napiszę z os.towarzyszącą. Natomiast zastanawiam się jak wypisać zaproszenie dla kolegi z żoną mają różne nazwiska i czy jako pierwszego napisać kolegę a później jego żonę czy odwrotnie. Jego żonę widziałam kilka razy tylko, on jest moim znajomym ale z drugiej strony chyba zawsze powinno się jako pierwszą wpisywać kobietę?
|
|
|
|
#4674 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
czy ona ma podwójne
|
|
#4675 |
|
Raczkowanie
|
nie są małżeństwem ale mają różne nazwiska ona po ślubie została całkowicie przy swoim
|
|
|
|
#4676 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4677 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Słyszałam rożne teorie z wypadaniem cyrkonii i brylantów z obrączek. Jeśli nie widzą problemu to ok możesz spać spokojnie. Mój złotnik powiedział, że nie podjął by się tego, ale widać dla chcącego nic trudnego ![]() Czytalam dobre opinie o tym winie, jaki rodzaj kupiliście? wytrawne, półwytrawne, półsłodkie.... ? Spędziłam sporo czasu wertując po necie odnośnie win i mam pytanie, czy znacie te wina: La carillon, J.P. Chenet Chardonnay i J.P. Chenet Medium Sweet, Tokaji Furmint medium sweet, Sutter Home Merlot, Kazayak ![]() Cytat:
Ogólnie wypisywaliśmy intuicyjnie zaproszenia. Wiadomo, że najpierw powinno się wpisywać kobietę, a później mężczyznę, ale my postawiliśmy na logikę w wielu przypadkach. Szczególnie jeśli kobieta jest nam prawie obca, a zapraszamy ulubionego kolegę. Też wydawało mi się to oczywiste dopóki nie trafiły się nam przypadki, że Pani X nie znamy :/ ona jest osobą towarzyszącą jakby nie było i powinna być na drugim miejscu. Zresztą jest równouprawnienie :P |
||
|
|
|
#4678 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4679 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4680 |
|
Zakorzenienie
|
Na winach sie nie znam, wiec nie pomogę. Sami jeszcze do konca nie wiemy jakie kupimy.
Co do zaproszenia wypisałabym jedno i drugie z nazwiska i z imienia, albo dodała ' z małżonką'. Dziewczyny mam dylemat. Na ile wcześniej zapraszacie osoby z pracy? Jutro rada i beda wszystkie koleżanki i nie wiem czy to nie za wcześnie, czy poczekać do końca czerwca i wtedy? Chce zaprosić na sam ślub. Pracujemy do końca czerwca, a w lipcu sa dyżury. I tu dylemat czy nie za późno
Edytowane przez ona8686 Czas edycji: 2012-05-29 o 17:22 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:56.

Jak nam ksiądz za sam zapowiedzi od razu ( bez "co łaska" ) powiedział 100zł... to boje się, że za sam ślub powie tak lekko 1000zł 
to ten model: 
jeszcze trzecie znalazłam ładne i się zastanawiam
za załatwione sprawy 

Widzę, że już kilka kobitek z 18 sierpnia jest