Sierpniowe Panny Młode cz.III - Strona 156 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-24, 15:55   #4651
lilitha
Raczkowanie

Dot.: Sierpniowe Panny Młode cz.III

Dzwoniłam po kościołach i jest straszliwa lipa - mamy się zgłosić na jesieni (?!), jest jeden kurs weekendowy - koszt 300 zł za parę, ale wszystkie miejsca zajęte ;/
lilitha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-24, 16:08   #4652
Kessi_86
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lilitha Pokaż wiadomość
Dzwoniłam po kościołach i jest straszliwa lipa - mamy się zgłosić na jesieni (?!), jest jeden kurs weekendowy - koszt 300 zł za parę, ale wszystkie miejsca zajęte ;/
uuuu strasznie późno wam kazali się zgłosić dopiero po ślubie
Ja nie wiem ile kosztuje kurs weekendowy ale nie macie innego wyjścia chyba i szukaj może dalej takich kursów nawet wyjazdowe są, albo zagadać z tym księdzem z garnizonowego
Stary 2012-05-24, 18:48   #4653
kallisto89
Zadomowienie

GG do kallisto89

Cytat:
Napisane przez Kessi_86 Pokaż wiadomość
uuuu strasznie późno wam kazali się zgłosić dopiero po ślubie
Ja nie wiem ile kosztuje kurs weekendowy ale nie macie innego wyjścia chyba i szukaj może dalej takich kursów nawet wyjazdowe są, albo zagadać z tym księdzem z garnizonowego
u mnie w Kielcach jest kurs weekendowy, darmowy całkowicie, możesz dać jedynie "co łaska"

kallisto89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-24, 20:12   #4654
ona8686
Zakorzenienie

Cytat:
Uuu bardzo drogo sobie liczą.

Franuś
29.06.2013 godz. 22:12

Edytowane przez ona8686
Czas edycji: 2012-05-24 o 20:16
ona8686 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-24, 21:13   #4655
malinka22
Raczkowanie

Cytat:
Ja też robiłam wekeendowy i u nas kosztował 180 zł czyli po 90 zł od osoby.
11.08.2012 godz 18:00
malinka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 10:58   #4656
anusia-girl
Rozeznanie

Hej!
Cytat:
Napisane przez malinka22 Pokaż wiadomość
Liczę, że w 1000 zł się zmieścimy. Jak myślicie ? czy raczej liczyć więcej? jak to wygląda u Was?
Ja mam nadzieję, że zamknę się w max 600 zł... ale szczerze to wątpię Jak nam ksiądz za sam zapowiedzi od razu ( bez "co łaska" ) powiedział 100zł... to boje się, że za sam ślub powie tak lekko 1000zł
Cytat:
Napisane przez LaLoca Pokaż wiadomość

Mam sukienkę, ale nie mam zdjęcia na sobie. Ostatnią przymiarę mam w czerwcu to wtedy zrobię fotkę to ten model: http://www.slubne-atelier.com.pl/upl...iaty-36042.jpg ale bez tego ramiączka.
Resztą pochwalę się później. Tylko na spokojnie przeanalizuję
To czekamy na fotkę na żywo! Sukienka bardzo ciekawa!
Cytat:
Napisane przez klaudusk_a Pokaż wiadomość
Sierpień coraz bliżej a mnie już stres zżera w czerwcu przymiarka a ja nie mam bielizny i butów
Trzeba spiąć pośladki w takim razie i na zakupy w poszukiwaniu bucików i bielizny!!
Cytat:
Przyjdzie czas na stresowanie się ja też właśnie w czerwcu mam przymiarkę i w tym celu już kupiłam dwie pary butów jeszcze trzecie znalazłam ładne i się zastanawiam
Dodam jeszcze parę słów co mamy załatwione, a więc:
za załatwione sprawy
Cytat:
Szkoda że nie ma fotek
No i za poradnię
Pod koniec czerwca będę mieć drugą przymiarkę i wtedy zrobię
Cytat:
Witam Widzę, że już kilka kobitek z 18 sierpnia jest
My również 18.08.2012 17:00

Jesteśmy po pierwszym spotkaniu z księdzem, ale z powodu przeprowadzki jesteśmy w polu z naukami, ile one w waszym przypadku trwały?
Witaj
U mnie nauki przedślubne trwały prawie dwa miesiące ( spotkania raz w tygodniu na godzinę, czasem dłużej)
A poradnia to teoretycznie 3 spotkania ( ale my w praktyce mieliśmy tylko dwa )
Cytat:
Napisane przez przytulanka87 Pokaż wiadomość
Nam wczoraj przyszła księga gości....bardzo się mi podoba
pochwal się
Stary 2012-05-25, 19:43   #4657
pedagozka86
Raczkowanie

GG do pedagozka86

Dziewczyny tak zaczęłam się zastanawiać nad prezentami dla rodziców, świadków, itd I myślimy, żeby dla rodziców kupić kosz i do niego osobno zakupić zawartość np. kawa, wino, czekoladki (tak myślimy za około 100zł), i chcemy im to dać po błogosławieństwie w domu. Świadkom wręczymy wino i whisky, babciom kwiaty a chrzestnym?? Nic??
pedagozka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 19:49   #4658
martusia15cc
Raczkowanie

Cytat:

Wiesz chyba mamy te same karteczki bo u mnie jest to samo co u Ciebie, tylko że u mnie ksiądz nic na ten temat nie mówił że to jest potrzebne, sama poradnia i spowiedź tylko a z której części Polski jesteś
Jestem z Podlasia, widzę że podobnie jak Ty Zdradzisz skąd dokładniej

Co do organizacji ślubu:
Zapisaliśmy się do poradni rodzinnej, ale dopiero na 23 lipca.

Dziewczyny załatwiała któraś z Was już papiery z USC? Czy jeśli mój akt urodzenia jest w innym mieście niż w tym w którym teraz mieszkam to muszę po niego jechać? Przywoziłam już do mojego USC akt kiedy wyrabiałam dowód osobisty, więc powinni go mieć i nie wiem czy teraz znowu potrzebują ... Orientuje się któraś z Was jak to wygląda?
martusia15cc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 20:07   #4659
anusia-girl
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez martusia15cc Pokaż wiadomość

Dziewczyny załatwiała któraś z Was już papiery z USC? Czy jeśli mój akt urodzenia jest w innym mieście niż w tym w którym teraz mieszkam to muszę po niego jechać? Przywoziłam już do mojego USC akt kiedy wyrabiałam dowód osobisty, więc powinni go mieć i nie wiem czy teraz znowu potrzebują ... Orientuje się któraś z Was jak to wygląda?
A ślub będziesz mieć w tym mieście w którym obecnie mieszkasz? Bo jeśli tak to musisz wybrać do tego obecnego urzędu. (nie wiem czy to zrozumiale napisałam )
Zasada jest taka, że jeżeli urodziłaś się w tym samym mieście w którym będziesz miała ślub, żadnych dokumentów nie musisz wyciągać (bo już numer aktu urodzenia będą mieć w systemie)
Jeżeli jednak ślub masz w mieście do którego podlega inny urząd niż Twój macierzysty musisz wyciągnąć akt urodzenia, bo muszą wpisać w system numer tego aktu ( i oczywiście musisz uiścić opłatę skarbową)
Stary 2012-05-25, 20:35   #4660
Kessi_86
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pedagozka86 Pokaż wiadomość
Dziewczyny tak zaczęłam się zastanawiać nad prezentami dla rodziców, świadków, itd I myślimy, żeby dla rodziców kupić kosz i do niego osobno zakupić zawartość np. kawa, wino, czekoladki (tak myślimy za około 100zł), i chcemy im to dać po błogosławieństwie w domu. Świadkom wręczymy wino i whisky, babciom kwiaty a chrzestnym?? Nic??
My sami z TŻ dajemy rodzicom kosze ze słodyczami tylko nie wiem czy się wyrobicie w tej kwocie co podałaś
Co do reszty prezentów to my nie dajemy nic babciom ani dziadkom bo ich nie będzie, świadkom damy potem wino, chrzestnym chyba też damy tylko wino ale to już na koniec imprezy

Cytat:

Co do organizacji ślubu:

Tak naprawdę to jestem z mazowieckiego, ale mój TŻ jest już z Podlasia także graniczymy ze sobą, bo ja na końcu mazowieckiego a on na początku podlasia

Mimo wszystko że kiedyś dawałaś do dowodu to i tak Ci będzie potrzebny bo nie ma na tamtym co dawałaś do dowodu pieczątki że pobrano opłatę skarbową

A więc tak jeżeli mieszkasz w mieście X i tu będzie ślub to musicie się zgłosić do tego USC i jeżeli się urodziłaś w mieście Y i tam jest twój akt urodzenia to musisz go donieść do tego X tylko nie musisz po niego jeździć możesz tam zadzwonić oni Ci podadzą numer konta bankowego na który będziesz musiała zrobić wpłatę i wysyłasz do nich wniosek wraz z dowodem wpłaty i oni Ci przyślą do domu ten akt mam nadzieję że coś pomogłam jak nie to pytaj dalej
Stary 2012-05-25, 20:44   #4661
martusia15cc
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anusia-girl Pokaż wiadomość
A ślub będziesz mieć w tym mieście w którym obecnie mieszkasz? Bo jeśli tak to musisz wybrać do tego obecnego urzędu. (nie wiem czy to zrozumiale napisałam )
Zasada jest taka, że jeżeli urodziłaś się w tym samym mieście w którym będziesz miała ślub, żadnych dokumentów nie musisz wyciągać (bo już numer aktu urodzenia będą mieć w systemie)
Jeżeli jednak ślub masz w mieście do którego podlega inny urząd niż Twój macierzysty musisz wyciągnąć akt urodzenia, bo muszą wpisać w system numer tego aktu ( i oczywiście musisz uiścić opłatę skarbową)
Cytat:
My sami z TŻ dajemy rodzicom kosze ze słodyczami tylko nie wiem czy się wyrobicie w tej kwocie co podałaś
Co do reszty prezentów to my nie dajemy nic babciom ani dziadkom bo ich nie będzie, świadkom damy potem wino, chrzestnym chyba też damy tylko wino ale to już na koniec imprezy

Tak naprawdę to jestem z mazowieckiego, ale mój TŻ jest już z Podlasia także graniczymy ze sobą, bo ja na końcu mazowieckiego a on na początku podlasia

Mimo wszystko że kiedyś dawałaś do dowodu to i tak Ci będzie potrzebny bo nie ma na tamtym co dawałaś do dowodu pieczątki że pobrano opłatę skarbową

A więc tak jeżeli mieszkasz w mieście X i tu będzie ślub to musicie się zgłosić do tego USC i jeżeli się urodziłaś w mieście Y i tam jest twój akt urodzenia to musisz go donieść do tego X tylko nie musisz po niego jeździć możesz tam zadzwonić oni Ci podadzą numer konta bankowego na który będziesz musiała zrobić wpłatę i wysyłasz do nich wniosek wraz z dowodem wpłaty i oni Ci przyślą do domu ten akt mam nadzieję że coś pomogłam jak nie to pytaj dalej
Dzięki dziewczyny za informacje!
Dobrze, że nie trzeba osobiście jechać po ten akt tylko wyślą mi. Muszę w pon zająć się tym.

Jakie macie piosenki na pierwszy taniec?
Mi bardzo podoba się http://www.youtube.com/watch?v=Hk5wEgvIRj8 tylko nie wiem, czy nasz zespół poradzi sobie z nią i zastanawiam się czy innej nie wybrać...

Edytowane przez martusia15cc
Czas edycji: 2012-05-25 o 22:17
martusia15cc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-27, 14:06   #4662
ona8686
Zakorzenienie

Cytat:
Rodzicom jakies kwiaty albo kosze. Dla chrzestnych i świadków niczego nie przewiduje.

Cytat:
Dzięki dziewczyny za informacje!
Dobrze, że nie trzeba osobiście jechać po ten akt tylko wyślą mi. Muszę w pon zająć się tym.

Mi bardzo podoba się http://www.youtube.com/watch?v=Hk5wEgvIRj8 tylko nie wiem, czy nasz zespół poradzi sobie z nią i zastanawiam się czy innej nie wybrać...
Spytaj sie zespołu czy dadzą rade nauczyć sie i zagrać. U nas po wielu zmianach ostatecznie stanęło na piosence "Zakochani". Chcieliśmy wolna i w miare rytmiczną, aby można było sie do niej jakoś pobujać

Franuś
Stary 2012-05-27, 21:37   #4663
lilitha
Raczkowanie

My będziemy mieli "Zawsze tam gdzie Ty", mało oryginalne, ale mieliśmy takie dzikie pomysły, że nie dało się przy tym tańczyć bez kursu ;p np. Nothing else matthers w wykonaniu Apocaliptiki ;p
lilitha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 08:40   #4664
LaLoca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ona8686 Pokaż wiadomość
Rodzicom jakies kwiaty albo kosze. Dla chrzestnych i świadków niczego nie przewiduje.

Spytaj sie zespołu czy dadzą rade nauczyć sie i zagrać. U nas po wielu zmianach ostatecznie stanęło na piosence "Zakochani". Chcieliśmy wolna i w miare rytmiczną, aby można było sie do niej jakoś pobujać
My też dla rodziców prawdopodobnie wręczymy kosze upominkowe. Dla świadków raczej nic, ale zastanowimy się. Na pewno nie będą to kiczowate puchary, ani medale
Dla chrzestnych też nic nie planujemy, bo nie wiem za co mielibyśmy im dziękować. Czy Wasi chrzestni zastępują Wam faktycznie rodziców? moja chrzestna całe życie miała mnie w nosie, a chrzestny hmm wujek jak to wujek... mieszka za granicą i czasem jakąś czekoladę przywiezie... no comment. Mój narzeczony ma chrzestnego, którego ostatni raz widział na komunii świętej, czyli jakieś 20 lat temu. Jedynie jego chrzestna jest w miarę. Nie udali się nam rodzice chrzestni :/ nie dostaną prezentów i nie będzie tej całej szopki z publicznym dziękowaniem. Rodzicom podziękujemy gdzieś na osobności.

My na 1. taniec wybraliśmy przepiękną piosenkę Bajora: http://www.youtube.com/watch?v=91SVmJ4h1oY Jest niesamowita też nie umiemy dobrze tańczyć, ale wymyśliłam jak można to łatwo zatańczyć i myślę, że podołamy
LaLoca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 11:51   #4665
Kessi_86
Wtajemniczenie

Cytat:

My chyba będziemy mieć taką piosenkę http://www.youtube.com/watch?v=f5zU4LAYfJk
Co wy o tym myślicie pasuje czy nie

Cytat:
My też dla rodziców prawdopodobnie wręczymy kosze upominkowe. Dla świadków raczej nic, ale zastanowimy się. Na pewno nie będą to kiczowate puchary, ani medale
Dla chrzestnych też nic nie planujemy, bo nie wiem za co mielibyśmy im dziękować. Czy Wasi chrzestni zastępują Wam faktycznie rodziców? moja chrzestna całe życie miała mnie w nosie, a chrzestny hmm wujek jak to wujek... mieszka za granicą i czasem jakąś czekoladę przywiezie... no comment. Mój narzeczony ma chrzestnego, którego ostatni raz widział na komunii świętej, czyli jakieś 20 lat temu. Jedynie jego chrzestna jest w miarę. Nie udali się nam rodzice chrzestni :/ nie dostaną prezentów i nie będzie tej całej szopki z publicznym dziękowaniem. Rodzicom podziękujemy gdzieś na osobności.
O to widzę że taka sama sytuacja z chrzestnymi jak u mnie mojej chrzestnej nie będzie bo jesteśmy skłócone więc nie mam za co jej dziękować, mój chrzestny jest w porządku a u TŻ jest na odwrót jego chrzestna super kobieta a chrzestny TŻ go nie lubi

A my z TŻ w sobotę zamówiliśmy obrączki będą z żółtego i białego złota, a moja będzie miała jeszcze 5 cyrkoni tyle co razem byliśmy parą do ślubu
Stary 2012-05-28, 12:06   #4666
klaudusk_a
Zakorzenienie

Cytat:
no pewnie że pasuje

Zapraszam na mój blog
http://kikalifestyle.blogspot.com/
klaudusk_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 13:16   #4667
przytulanka87
Zadomowienie

Cytat:

Ta piosenka jest piękna....bardzo mi się podoba...odkryłam ją jakiś czas temu i już zajęła odpowiednie miejsce w naszej play liście

18.08.2012 - 15.00

Bloguję sobie
http://agadidesign.blogspot.com/

Zajrzyj też proszę tutaj
https://www.facebook.com/agaczesze

przytulanka87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 13:26   #4668
Uera
Rozeznanie

Cytat:

A my z TŻ w sobotę zamówiliśmy obrączki będą z żółtego i białego złota, a moja będzie miała jeszcze 5 cyrkoni tyle co razem byliśmy parą do ślubu
Bardzo ładna Pewnie, że pasuje )
My obrączki już dawno kupiliśmy Zwykle klasyczne z żółtego złota, ale fajny pomysł z tymi cyrkoniami

http://www.lifebyewelina.blogspo t.com

„Okazuj dobro wszystkim ludziom, bo nigdy nie wiesz,
jaki krzyż przyszło im dźwigać ani jak bardzo potrzebują twojego wsparcia”
Uera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 13:59   #4669
LaLoca
Zakorzenienie

Cytat:
O to widzę że taka sama sytuacja z chrzestnymi jak u mnie mojej chrzestnej nie będzie bo jesteśmy skłócone więc nie mam za co jej dziękować, mój chrzestny jest w porządku a u TŻ jest na odwrót jego chrzestna super kobieta a chrzestny TŻ go nie lubi

To się nam nie poszczęściło :/

Gratuluje obrączek my dzisiaj idziemy po pracy zamówić Już nie mogę się doczekać też chcemy z dwukolorowego złota, ale bez cyrkonii, bo na tym samym palcu, będę nosiła zaręczynowy z brylantem i mi "ssstarczy" a boje się jak przy zmianie rozmiarów te błyskotki mi się zachowają.

Przymierzamy się też do kupna wina. Możecie doradzić coś dobrego w przystępnej cenie? oprócz El Sol, Carlo Rossi, Varny i Brasco
Stary 2012-05-28, 16:06   #4670
pedagozka86
Raczkowanie

GG do pedagozka86

Też tak sobie teraz myślę, że chyba zrobimy w ten sposób, że kosze damy rodzicom po błogosławieństwie, babciom kwiaty, które dostaniemy jako prezent, chrzestnym nic a świadkom możemy wręczyć po weselu, następnego dnia w ramach podziękowań za poświęcenie.

Wczoraj byliśmy zaprosić naszą świadkową z rodziną i poinformowaliśmy ją dopiero teraz, że chcemy by została naszym świadkiem powiedziała, że czuje się zaszczycona :P

DZISIAJ MAMY RÓWNE 3 MIESIĄCE DO ŚLUBU!!
pedagozka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 16:17   #4671
ona8686
Zakorzenienie

Cytat:
pewnie, że pasuje

Cytat:

Co do organizacji ślubu:

Własnie dzis załatwiłam akt, bo ktos mnie lekko wprowadził w blad. I tak skoro mieszkam w mieście W, a urodzona byłam w mieście G, to ktoś mi powiedział, że skoro od urodzenia mieszkam w mieście W to tu w USC jest akt, zadzwoniłam, spytałam i sie okazało, że nie. Musiałam jechać do miasta G, gdyż tam sie urodziłam i tam zostałam wpisana do ludności
a mogłam to załatwić z Tż, kiedy on jechał po swój

Franuś
Stary 2012-05-28, 17:42   #4672
Kessi_86
Wtajemniczenie

Cytat:
To się nam nie poszczęściło :/

Gratuluje obrączek my dzisiaj idziemy po pracy zamówić Już nie mogę się doczekać też chcemy z dwukolorowego złota, ale bez cyrkonii, bo na tym samym palcu, będę nosiła zaręczynowy z brylantem i mi "ssstarczy" a boje się jak przy zmianie rozmiarów te błyskotki mi się zachowają.

Przymierzamy się też do kupna wina. Możecie doradzić coś dobrego w przystępnej cenie? oprócz El Sol, Carlo Rossi, Varny i Brasco
Ja zaręczynowy przekładam na drugą rękę bo mam za duży żeby razem z obrączka był na jednym palcu albo ręce
A mi Pan powiedział żeby się nie martwić o te cyrkonie bo to co on słyszy co gadają w sklepach jubilerzy to mu się śmiać chce że jak to nic się nie da z czymś zrobić

Co do wina my mamy Imiglykos i czasem można go na promocji kupić nawet za 8 zł, a tak kosztuje w granicach 16 zł jest to wino greckie

Cytat:
DZISIAJ MAMY RÓWNE 3 MIESIĄCE DO ŚLUBU!!
Boże wy macie dopiero 3 miesiące, a ja już za parę dni mam 2

Cytat:
Napisane przez ona8686 Pokaż wiadomość
Własnie dzis załatwiłam akt, bo ktos mnie lekko wprowadził w blad. I tak skoro mieszkam w mieście W, a urodzona byłam w mieście G, to ktoś mi powiedział, że skoro od urodzenia mieszkam w mieście W to tu w USC jest akt, zadzwoniłam, spytałam i sie okazało, że nie. Musiałam jechać do miasta G, gdyż tam sie urodziłam i tam zostałam wpisana do ludności
a mogłam to załatwić z Tż, kiedy on jechał po swój
No to ktoś nieźle cię wprowadził w błąd, zawsze akt urodzenia znajduje się w tym mieście gdzie człowiek się urodził
Stary 2012-05-28, 21:05   #4673
malinka22
Raczkowanie

Mam do Was pytanie jutro umówiłam się z dwójką znajomych żeby wręczyć im zaproszenia na ślubi wesele i zastanawiam się jak wypisać zaproszenia. Są to znajomi z poprzedniej pracy i o ile z koleżanką nie mam problemu, bo nie jest w stałym związku to napiszę z os.towarzyszącą. Natomiast zastanawiam się jak wypisać zaproszenie dla kolegi z żoną mają różne nazwiska i czy jako pierwszego napisać kolegę a później jego żonę czy odwrotnie. Jego żonę widziałam kilka razy tylko, on jest moim znajomym ale z drugiej strony chyba zawsze powinno się jako pierwszą wpisywać kobietę?
Stary 2012-05-28, 21:17   #4674
Kessi_86
Wtajemniczenie

Cytat:
Mam do Was pytanie jutro umówiłam się z dwójką znajomych żeby wręczyć im zaproszenia na ślubi wesele i zastanawiam się jak wypisać zaproszenia. Są to znajomi z poprzedniej pracy i o ile z koleżanką nie mam problemu, bo nie jest w stałym związku to napiszę z os.towarzyszącą. Natomiast zastanawiam się jak wypisać zaproszenie dla kolegi z żoną mają różne nazwiska i czy jako pierwszego napisać kolegę a później jego żonę czy odwrotnie. Jego żonę widziałam kilka razy tylko, on jest moim znajomym ale z drugiej strony chyba zawsze powinno się jako pierwszą wpisywać kobietę?
Jak to nazwiska mają różne ona inne a on inne czy ona ma podwójne
Stary 2012-05-28, 21:20   #4675
malinka22
Raczkowanie

Cytat:
Jak to nazwiska mają różne ona inne a on inne czy ona ma podwójne

nie są małżeństwem ale mają różne nazwiska ona po ślubie została całkowicie przy swoim
Stary 2012-05-28, 22:16   #4676
Kessi_86
Wtajemniczenie

Cytat:
nie są małżeństwem ale mają różne nazwiska ona po ślubie została całkowicie przy swoim
A to ja bym wpisała najpierw kobietę a później mężczyznę mimo wszystko, że to kolega jest bliższy niż żona jego, ale tak jest grzeczniej i ładniej
Stary 2012-05-29, 08:51   #4677
LaLoca
Zakorzenienie

Cytat:
Ja zaręczynowy przekładam na drugą rękę bo mam za duży żeby razem z obrączka był na jednym palcu albo ręce
A mi Pan powiedział żeby się nie martwić o te cyrkonie bo to co on słyszy co gadają w sklepach jubilerzy to mu się śmiać chce że jak to nic się nie da z czymś zrobić

Co do wina my mamy Imiglykos i czasem można go na promocji kupić nawet za 8 zł, a tak kosztuje w granicach 16 zł jest to wino greckie
Ja niestety na palcu serdecznym drugiej ręki mam inny złoty pierścionek od narzeczonego, więc odpada, a na żaden inny mi się nie zmieści. Mam pozostałe palce sporo większe i nie da się tak mocno poszerzyć pierścienia, a dokładać złota nie chciałam. Więc wyjścia nie miam, ale znaleźliśmy śliczne obrączki, które super komponują się z zaręczynowym i jest git
Słyszałam rożne teorie z wypadaniem cyrkonii i brylantów z obrączek. Jeśli nie widzą problemu to ok możesz spać spokojnie. Mój złotnik powiedział, że nie podjął by się tego, ale widać dla chcącego nic trudnego

Czytalam dobre opinie o tym winie, jaki rodzaj kupiliście? wytrawne, półwytrawne, półsłodkie.... ?
Spędziłam sporo czasu wertując po necie odnośnie win i mam pytanie, czy znacie te wina: La carillon, J.P. Chenet Chardonnay i J.P. Chenet Medium Sweet, Tokaji Furmint medium sweet, Sutter Home Merlot, Kazayak

Cytat:
(...) jak wypisać zaproszenie dla kolegi z żoną mają różne nazwiska i czy jako pierwszego napisać kolegę a później jego żonę czy odwrotnie. Jego żonę widziałam kilka razy tylko, on jest moim znajomym ale z drugiej strony chyba zawsze powinno się jako pierwszą wpisywać kobietę?
Ja napisałabym tak: Jana Kowalskiego wraz z Małżonką. Ja tak wypisałam na zaproszeniu swoich sporo starszych kolegów z pracy i szefa. Wydawało mi się bardziej elegancko, bo nie znam ich żon prawie wogóle. Tak też wpisałam kolegę narzeczonego, bo jego żonę też słabo znamy.
Ogólnie wypisywaliśmy intuicyjnie zaproszenia. Wiadomo, że najpierw powinno się wpisywać kobietę, a później mężczyznę, ale my postawiliśmy na logikę w wielu przypadkach. Szczególnie jeśli kobieta jest nam prawie obca, a zapraszamy ulubionego kolegę.

Cytat:
A to ja bym wpisała najpierw kobietę a później mężczyznę mimo wszystko, że to kolega jest bliższy niż żona jego, ale tak jest grzeczniej i ładniej
Też wydawało mi się to oczywiste dopóki nie trafiły się nam przypadki, że Pani X nie znamy :/ ona jest osobą towarzyszącą jakby nie było i powinna być na drugim miejscu. Zresztą jest równouprawnienie :P
Stary 2012-05-29, 09:26   #4678
Kessi_86
Wtajemniczenie

Cytat:
Czytalam dobre opinie o tym winie, jaki rodzaj kupiliście? wytrawne, półwytrawne, półsłodkie.... ?
Spędziłam sporo czasu wertując po necie odnośnie win i mam pytanie, czy znacie te wina: La carillon, J.P. Chenet Chardonnay i J.P. Chenet Medium Sweet, Tokaji Furmint medium sweet, Sutter Home Merlot, Kazayak
Z tego co wiem to chyba te wino jest tylko półsłodkie, akurat te jest dobre reszty nie piłam jak jest wytrawne i półwytrawne, my mamy wszystkie półsłodkie
Stary 2012-05-29, 10:25   #4679
LaLoca
Zakorzenienie

Cytat:
Z tego co wiem to chyba te wino jest tylko półsłodkie, akurat te jest dobre reszty nie piłam jak jest wytrawne i półwytrawne, my mamy wszystkie półsłodkie
Dziękuję bardzo w takim razie spróbujemy w weekend
Stary 2012-05-29, 17:19   #4680
ona8686
Zakorzenienie

Na winach sie nie znam, wiec nie pomogę. Sami jeszcze do konca nie wiemy jakie kupimy.

Co do zaproszenia wypisałabym jedno i drugie z nazwiska i z imienia, albo dodała ' z małżonką'.

Dziewczyny mam dylemat. Na ile wcześniej zapraszacie osoby z pracy? Jutro rada i beda wszystkie koleżanki i nie wiem czy to nie za wcześnie, czy poczekać do końca czerwca i wtedy? Chce zaprosić na sam ślub. Pracujemy do końca czerwca, a w lipcu sa dyżury. I tu dylemat czy nie za późno

Franuś

Edytowane przez ona8686
Czas edycji: 2012-05-29 o 17:22
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości