Wszystko co chciecie wiedzieć, ale nie macie kogo zapytać - cz. XIII - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-29, 20:15   #4531
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108
Dot.: Wszystko co chciecie wiedzieć, ale nie macie kogo zapytać - cz. XIII

Cytat:
Napisane przez _kocimietka Pokaż wiadomość
bo słodzę ok. 3 łyżeczki i to już nie herbata tylko lukier a dziennie pije kilka takich herbat.
Ja tez tak slodze Nie jestes sama . Jesli chcesz to moze probuj slodzic kazda herbate o pol lyzeczki mniej ? Na poczatek 2,5 lyzeczki. Jak sie przyzwyczaisz to zmniejsz do 2 tak stopniowo.

---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ----------

Cytat:
Napisane przez Gofrzyca Pokaż wiadomość
matko no tak
chyba mam amnezję dotyczącą studiów

jak coś to się odezwę do ciebie ok??
Pewnie, pisz To taka ksiazeczka bardziej o rozwoju dziecka ale nie taka szczegołowa W internecie napewno bedzie cos podobnego.
Stary 2012-05-29, 20:22   #4532
ha psi
Wtajemniczenie

ja jak zaczęłam rezygnować ze słodzenia herbaty to najpierw słodziłam normalnie 2 łyżeczki.. zmniejszyłam na jedną a później wcale nie dodawałam cukru i tak od kilku lat nie pijam słodzonej bo jest dla mnie do porzygu

i kiedy spada tyle gwiazd
ja chcę ocalić choćby Nas..

Najbardziej na tym forum dziwi mnie tekst:
"korzystamy z tego konta w kilka osób,
wcześniej pisała koleżanka
a teraz przedstawiam swój problem.."
ha psi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 20:28   #4533
Stace
Zakorzenienie

Widziałam na ulicy dwie dziewczyny w takich butach, coś pomiędzy litami a kopytkami, tylko zgrabniejsze , przód sznurowany, cienki obcas, koloru chyba beżowego czy brązowego. Ktoś wie gdzie coś takiego dostać? Podejrzewam, że to z sieciówki

Cytat:
Wszystko sprowadzasz do "bo ja": "bo ja zawsze czytam", "bo ja umiem ocenic ryzyko". A poza toba jest multum spoleczenstwa, wiec lepiej zalozyc jego glupote, niz przecenic geniusz
No tengas miedo a volar
Stace jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 20:31   #4534
Gofrzyca
Zakorzenienie

No dobra dziewczyny, jakieś tabelki znalazłam, coś tam się dowiedziałam. Ale... jak wy byście to widziały.
Powiedzmy jest 2-2.5 letnia dziewczynka, która ani sekundy nie ustoi w miejscu, nie to że biega skacze czy coś, tylko wierci się, kręci, przewraca, nie może utrzymać równowagi, nietrzymana za rękę na bank by upadła. Przy spacerowaniu trzymana za rękę co krok się potyka, nawet na gładkim podłożu. Dochodzi do tego mowa, oczywiście dziecko w jej wieku nie będzie mówić całymi zdaniami itp. Ona ładnie dosyć mówi ale tak jakby szeptem i sycząc, ktoś kto nie przebywa z nią na co dzień słyszy strzępy wyrazów a reszta to właśnie takie mocne seplenienie jakby co drugą literkę było S.
Powiedzcie mi czy to bardzo mocno odbiega od normalności czy tylko mi się tak wydaje?
Zatrzasnęłaś je na klucz, wystawiłaś mnie na bruk.
Choć rację masz, że nie znasz mnie,
jak mogłaś tak dać wkręcić się.
Gofrzyca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 20:38   #4535
lucciola
Zakorzenienie

Cytat:
No dobra dziewczyny, jakieś tabelki znalazłam, coś tam się dowiedziałam. Ale... jak wy byście to widziały.
Powiedzmy jest 2-2.5 letnia dziewczynka, która ani sekundy nie ustoi w miejscu, nie to że biega skacze czy coś, tylko wierci się, kręci, przewraca, nie może utrzymać równowagi, nietrzymana za rękę na bank by upadła. Przy spacerowaniu trzymana za rękę co krok się potyka, nawet na gładkim podłożu. Dochodzi do tego mowa, oczywiście dziecko w jej wieku nie będzie mówić całymi zdaniami itp. Ona ładnie dosyć mówi ale tak jakby szeptem i sycząc, ktoś kto nie przebywa z nią na co dzień słyszy strzępy wyrazów a reszta to właśnie takie mocne seplenienie jakby co drugą literkę było S.
Powiedzcie mi czy to bardzo mocno odbiega od normalności czy tylko mi się tak wydaje?
Nie jestem ekspertką, ale ja bym się wybrała z taką dziewczynką do neurologa. A że czasy mamy jakie mamy, to trzeba i tak zacząć ścieżkę od pediatry. I chyba dobrze, bo on lepiej doradzi do jakiego specjalisty pójść z dzieckiem.
lucciola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 20:41   #4536
Gofrzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lucciola Pokaż wiadomość
Nie jestem ekspertką, ale ja bym się wybrała z taką dziewczynką do neurologa. A że czasy mamy jakie mamy, to trzeba i tak zacząć ścieżkę od pediatry. I chyba dobrze, bo on lepiej doradzi do jakiego specjalisty pójść z dzieckiem.
super dzięki
Stary 2012-05-29, 20:44   #4537
Lavi92
Zakorzenienie

[1=75ddc484932d6abe7412778 5cb7415263f83996c;3438881 0]U chirurga szczękowego?[/QUOTE]

Tak.
Stary 2012-05-29, 21:02   #4538
enamour
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez enamour Pokaż wiadomość
Czy to ma jakąś przyczynę? Nie ważne czy zasypiam o 22 czy po 24, rano ok. 8 jestem tak śpiąca, że jak chodzę to się o każdą ścianę obijam i mam opóźnione reakcje.
Dodam, że nie mam jakiejś ciężkiej pracy czy obowiązków w domu po których byłabym tak zmęczona. To się już jakiś czas utrzymuje. Może brakuje mi jakiś witamin czy co? Ostatnio wstałam po 10 i również nie mogłam jakiś czas dojść do siebie. ;/
nikt nie pomoże?
Stary 2012-05-29, 21:03   #4539
Darkoz
Zakorzenienie

Cytat:
Jak przestać słodzić herbatę?

Uwielbiam słodką herbatę, każdą - owocową, czarną, nawet zieloną. Chciałabym się od tego odzwyczaić, bo jest o wiele zdrowiej Kawy nie słodzę, ze słodyczami nie mam problemu (nie jem prawie w ogóle).
Najpierw ogranicz cukier, z trzech łyżeczek do dwóch, potem do jednej. Możesz przyzwyczajać się do picia herbaty bez cukru poprzez picie takiej, która jakoś bez niego smakuje, np. ja zielonej nie słodzę, ale owocową muszę, bo inaczej smakuje mi ohydnie. Moja ulubiona metoda to branie kawałka czekolady do ust i picie jednocześnie herbaty - skoro i tak ten kawałek potem zjem, to równie dobrze może mi ,,zasłodzić'' herbatę . Wydaje mi się, że jak będziesz słodzić miodem, to wystarczy jedna łyżeczka, a i tak będzie słodkie, poza tym miód jest zdrowszy niż cukier.
enamour - sprawdź hormony.

Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 21:10   #4540
Mitsukki
Naczelny Hipster

Czy da się na gmailu dodać inne maile (mam jeszcze dwa - osobnego od bloga + maila oficjalnego z imieniem i nazwiskiem, ale z tego gmailowego najczęściej korzystam) tak, żeby wyświetlały się jakoś w formie folderów czy czegoś logicznegi? Czy da się tylko zrobić, żeby przekierowywało? Jak to wygląda? Będzie się to wyświetlało osobno, że będzie widać co jest czym?

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Jestem dzieckiem chaosu, tylko chaotyczne działania mają u mnie prawo bytu i nie przyprawiają mnie o zniechęcenie, poczucie bycia niewolnikiem, marazm i łzy w oczach.
Mitsukki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 21:11   #4541
Phoce
Flawless

Cytat:
nikt nie pomoże?
Uprawiasz jakiś sport? może masz za mało tlenu?
a może to ciąża
Check out your worth because you're worth more than that."
Phoce jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 21:12   #4542
enamour
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Phoce Pokaż wiadomość
Uprawiasz jakiś sport? może masz za mało tlenu?
a może to ciąża
sport? hmm.. jak można tak nazwać lenistwo.
nieee, ciąża wykluczona.

mam czasami problemy z dusznościami, ogólnie jeśli to pomoże - chodzę czasami do endokrynologa.
lekarz mówi, że może od nerw się tak czuję. jestem tragiczny nerwus

Edytowane przez enamour
Czas edycji: 2012-05-29 o 21:14
enamour jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 21:16   #4543
malina330
Raczkowanie

Pomocy :
Szukam jakiejś farby do włosów, która zejdzie po możliwie najszybszej ilości myć. Wie ktoś jakiej marki i czy jest duży wybór w kolorach i gdzie w ogóle tego szukać?

"Never let the fear of striking out, keep you from playing the game"
malina330 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 21:18   #4544
tobb
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mitsukki Pokaż wiadomość
Czy da się na gmailu dodać inne maile (mam jeszcze dwa - osobnego od bloga + maila oficjalnego z imieniem i nazwiskiem, ale z tego gmailowego najczęściej korzystam) tak, żeby wyświetlały się jakoś w formie folderów czy czegoś logicznegi? Czy da się tylko zrobić, żeby przekierowywało? Jak to wygląda? Będzie się to wyświetlało osobno, że będzie widać co jest czym?
Możesz ustawić filtr, który automatycznie po pobraniu maila z drugiego konta będzie mu nadawał wybraną przez ciebie etykietę.
Jeśli korzystasz z funkcji "Sprawdź pocztę na innych kontach (używając POP3)" możesz też zaznaczyć opcję "Przychodzące wiadomości oznaczaj etykietą ..."
Potem możesz przeglądać maile wg etykiet.

Edytowane przez tobb
Czas edycji: 2012-05-29 o 21:25
tobb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 21:19   #4545
Phoce
Flawless

Cytat:
sport? hmm.. jak można tak nazwać lenistwo.
nieee, ciąża wykluczona.

mam czasami problemy z dusznościami, ogólnie jeśli to pomoże - chodzę czasami do endokrynologa.
lekarz mówi, że może od nerw się tak czuję. jestem tragiczny nerwus
Całkiem możliwe.
To może popróbuj wieczorami się trochę wymęczyć? najlepiej na świeżym powietrzu. Organizm zmęczona i dotleniony lepiej wypocznie
Jeżeli to nie pomoże, to zgłoś się do lekarza...
Check out your worth because you're worth more than that."
Phoce jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 21:26   #4546
Nusia7
Zakorzenienie

Cytat:
Jak przestać słodzić herbatę?

Uwielbiam słodką herbatę, każdą - owocową, czarną, nawet zieloną. Chciałabym się od tego odzwyczaić, bo jest o wiele zdrowiej Kawy nie słodzę, ze słodyczami nie mam problemu (nie jem prawie w ogóle).
Ja słodzę kawę i jem dużo słodyczy Za to herbaty od lat nie słodzę. Kiedyś dawałam 1,5 łyżeczki cukru. A żeby się oduczyć, to po prostu pewnego razu przestałam słodzić Najpierw smak oczywiście był wstrętny, ale byłam twarda i przywykłam. Dziś nawet jak jest 0,5 łyżeczki cukru w herbacie, to nie jestem w stanie jej przełknąć Stopniowe zmniejszanie ilości cukru wydłuża czas przyzwyczajania się, po prostu z dnia na dzień przestań całkowicie słodzić

Edytowane przez Nusia7
Czas edycji: 2012-05-29 o 21:27
Nusia7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 21:33   #4547
havana
Zadomowienie

Kocimietka, napiszę Ci jak ja się odzwyczaiłam od słodzonej herbaty, a jeszcze niedawno nie wyobrażałam sobie wypić gorzkiej. Co prawda ja wsypywałam dwie płaskie łyżeczki, trzy to już dla mnie ulepek Podobno cukier działa uzależniająco, więc najpierw drasytcznie ograniczyłam jego spożycie w jakiejkolwiek postaci, a w herbacie zastąpiłam ksylitolem, smak odrobinę inny, ale naprawdę odrobinę. Odzwyczaiłam organizm od cukru, a jednocześnie kubki smakowe były usatysfakcjonowane. Ale że ksylitol drogi, to stopniowo używałam go w coraz mniejszej ilości, aż w końcu byłam w stanie wypić herbatę niczym nie słodzoną. Przestałam kupować ksylitol, dzisiaj kupiłam bo wydawało mi się, że mam ochotę na słodką herbatę... i co? Nie smakowała mi
havana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 21:33   #4548
ha psi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez malina330 Pokaż wiadomość
Pomocy :
Szukam jakiejś farby do włosów, która zejdzie po możliwie najszybszej ilości myć. Wie ktoś jakiej marki i czy jest duży wybór w kolorach i gdzie w ogóle tego szukać?
farba Ci nigdy nie zejdzie z włosów .. chyba że odrosną
jeżeli chcesz żeby coś całkowicie zeszło to są pianki koloryzujące które schodzą po pierwszym myciu..

i kiedy spada tyle gwiazd
ja chcę ocalić choćby Nas..

Najbardziej na tym forum dziwi mnie tekst:
"korzystamy z tego konta w kilka osób,
wcześniej pisała koleżanka
a teraz przedstawiam swój problem.."
ha psi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 21:51   #4549
Wolha
Zadomowienie

enamour znajdz sobie e-booka "Sztuka spania. Sztuka wstawania".

Co do słodzenia herbaty to najlepiej zmniejszać ilość używane cukru, aż do zera. Dla lepszej motywacji poczytać trochę o cukrze.

Edytowane przez Wolha
Czas edycji: 2012-05-29 o 21:53
Wolha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 21:54   #4550
havana
Zadomowienie

Cytat:
Dzieci własnych nie mam, ale "cudze" które miałam okazję obserwować - po tym jak nauczyły się chodzić, przez jakiś czas jeszcze miały trudności z utrzymaniem równowagi, jednak były w stanie zrobić samodzielnie kilka kroków, a zaczynały w wieku 10-13 miesięcy. Po kilku miesiącach przestają mieć problemy z równowagą, także u tak dużego dziecka mnie by to mocno niepokoiło. Moja bratanica ma 2 lata i 2 mies, oczywiście zdarzy się potknięcie na nierównym trawniku, ale ogółem biega, skacze, tańczy... Tak jak Lucciola radzi chyba trzeba zacząć od pediatry, dziwi mnie tylko, że do tej pory nie zwrócił na to uwagi, a widuje przecież dziecko przy okazji okresowych kontroli i szczepień. Jeśli twierdziłby że problemu nie ma, to dla pewności poszukałabym neurologa na własną rękę.
havana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 21:58   #4551
malina330
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ha psi Pokaż wiadomość
farba Ci nigdy nie zejdzie z włosów .. chyba że odrosną
jeżeli chcesz żeby coś całkowicie zeszło to są pianki koloryzujące które schodzą po pierwszym myciu..
Właśnie, właśnie! o to mi chodziło Kojarzę coś z jakimiś piankami ale są też takie farby ale nietrwałe chyba lub szamponetki. Tylko mi chodzi o coś co nie zostanie za długo.
A gdzie takich pianek szukać?

"Never let the fear of striking out, keep you from playing the game"
malina330 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 21:59   #4552
enamour
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malina330 Pokaż wiadomość
Właśnie, właśnie! o to mi chodziło Kojarzę coś z jakimiś piankami ale są też takie farby ale nietrwałe chyba lub szamponetki. Tylko mi chodzi o coś co nie zostanie za długo.
A gdzie takich pianek szukać?
Szampony koloryzujące i pianki znajdziesz w drogeriach. Z tego co widziałam, to nie każdy szampon mający np. napisane, że zmyje się po 4 myciach - faktycznie zejdzie.
Stary 2012-05-29, 22:03   #4553
Gofrzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez havana Pokaż wiadomość
Dzieci własnych nie mam, ale "cudze" które miałam okazję obserwować - po tym jak nauczyły się chodzić, przez jakiś czas jeszcze miały trudności z utrzymaniem równowagi, jednak były w stanie zrobić samodzielnie kilka kroków, a zaczynały w wieku 10-13 miesięcy. Po kilku miesiącach przestają mieć problemy z równowagą, także u tak dużego dziecka mnie by to mocno niepokoiło. Moja bratanica ma 2 lata i 2 mies, oczywiście zdarzy się potknięcie na nierównym trawniku, ale ogółem biega, skacze, tańczy... Tak jak Lucciola radzi chyba trzeba zacząć od pediatry, dziwi mnie tylko, że do tej pory nie zwrócił na to uwagi, a widuje przecież dziecko przy okazji okresowych kontroli i szczepień. Jeśli twierdziłby że problemu nie ma, to dla pewności poszukałabym neurologa na własną rękę.
ano to wiadomo że jak się uczy to się potyka, ta dziewczynka zaczęła chodzić już bardzo dawno temu a chodzi jakby uczyła się dopiero. I w ogóle dziwnie stawia stopy, nie dosyć że do środka to jeszcze na palcach.
Ja nie wnikam czy rodzice tego dziecka widza to ale podejrzewam, ze dla mamusi ona jest najwspanialszym dzieckiem, idealnym wręcz bo chwali się nim na około, np wlokąc ją w upale prawie 50 km, żeby pochwalić się nią przed koleżankami ze szkoły.
Ja się wtrącać nie będę bo pewnie skończy się "obrazą majestatu" ale szczerze mówiąc czuję do tego dziecka bardzo solną niechęć. Wiem wiem dziwne to brzmi no ale...

---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ----------

A pianka z Venity tez po jednym myciu zlezie?
Stary 2012-05-29, 22:04   #4554
Stace
Zakorzenienie

Jakieś 2 tygodnie temu pomiędzy nosem, okiem a brwią zaczęła mi rosnąć jakaś bulwa. Myślałam, że to może pryszcz, bo już wcześniej miałam ogromnego w tym miejscu (). Na początku bolało, ale teraz nie. I to coś tak już jest 2 tygodnie, w sumie jak się spojrzy to tego nie widać, ale jak dotknę to ewidentnie czuć jakąś bulwę. Ale żeby pryszcz tyle czasu rosnął

Cytat:
Wszystko sprowadzasz do "bo ja": "bo ja zawsze czytam", "bo ja umiem ocenic ryzyko". A poza toba jest multum spoleczenstwa, wiec lepiej zalozyc jego glupote, niz przecenic geniusz
No tengas miedo a volar
Stace jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 22:34   #4555
Brangien
Rozeznanie

W skali od 1 do 5 jak podoba się wam ta piosenka? (jeśli się nie podoba to w skali od -1 do -5 )
Rains of Castamere
http://www.youtube.com/watch?v=sn2l2_v6Ur8
Stary 2012-05-29, 22:39   #4556
olasia99
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to olasia99

Chciałam się pochwalić, że koleżanka oddała w końcu spodenki trzymane prawie 2 lata i - jak sie okazało - najprawdopodobniej przez ten okres w nich chodziła. Wyblakłe, trochę sprane Misja zakończona. Dobrze, że ich nigdy nie lubiłam i raczej chodziło mi o to, by dać jej nauczkę, a nie by odzyskać ulubioną rzecz
Stary 2012-05-29, 22:46   #4557
Brangien
Rozeznanie

Śledzę wątek, wiem o co chodzi i powiem, że jestem zdziwiona. Powiedziałaś jej coś ostrzejszego albo tak jak któraś wizażanka radziła - napisałaś pismo niby od prawnika ?

Ja mam podobnie, ale z pieniędzmi, od listopada nie mogę się doprosić o zwrot 500 zł No niby wiem, że ciężką sytuację w domu ma ta osoba, na dodatek kiedyś była mi bliska i utrzymujemy dobre relacje i jakoś głupio mi się dopraszać. A potrzebna mi ta kasa i mnie to tak uwiera. W sumie to chciałam tylko się pożalić, bo obiecałam sobie, że pieniędzy już temu komuś nie pożyczę nigdy. Ech :/
Stary 2012-05-29, 22:47   #4558
201703061232
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Jasne. Poszukaj pod hasłem "normy rozwojowe", wpisz w google to, co Cię interesuje, np."mowa". Pewnie jest też jakaś strona która ma zsumowane wszystkie normy rozwojowe, ale tego trochę jest (psychologia rozwojowa dziecka wciąż mi się śni po nocach )

.
Ja właśnie przez nią przechodzę. Masakra

Ja przestałam słodzić herbatę z dnia na dzień (słodziłam 1 łyżeczkę). Cukier zastąpiłam cytryną. Może spróbuj na początek ograniczyć
201703061232 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 22:49   #4559
Brangien
Rozeznanie

A ja przestałam słodzić kawę i herbatę, gdy zaczęłam pracować i ktoś mi notorycznie podwędzał cukier. No to stwierdziłam, że nie będę podkarmiać pasożyta Także polecam metodę odstawienną "na hienę", jeśli macie kogoś takiego w swoim otoczeniu.

PS. niestety mleko do kawy wciąż mi ktoś podbiera, ale nic na to nie poradzę, bo lodówka stoi we wspólnej kuchni. No trudno. W tym akurat przypadku wyjścia nie mam. A ostatnio ktoś zjadł całe masło w pracy - zniknęło z lodówki.

Edytowane przez Brangien
Czas edycji: 2012-05-29 o 22:51
Brangien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 22:49   #4560
Ketamina
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez olasia99 Pokaż wiadomość
Chciałam się pochwalić, że koleżanka oddała w końcu spodenki trzymane prawie 2 lata i - jak sie okazało - najprawdopodobniej przez ten okres w nich chodziła. Wyblakłe, trochę sprane Misja zakończona. Dobrze, że ich nigdy nie lubiłam i raczej chodziło mi o to, by dać jej nauczkę, a nie by odzyskać ulubioną rzecz
Ooo.. Święto lasu! Co się stało? Tak sama z siebie nagle zaskoczyła, że wypadałoby jednak oddać?

Czy ósemki mają jakiś swój specjalny 6 zmysł?
Moje mi wychodzą na raty i zazwyczaj to się dzieje przed egzaminami
A że w sobotę mam to się menda jedna odezwała
Ketamina jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości