|
|||||||
| Notka |
|
| Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#301 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Fuerteventura;)
Dzisiaj w nocy wrociłam z Fuerty. Jestem totalnie zakochana w wyspie. Byłam w Sunrise Paraiso Playa. Hotel super, wcale niebyło silnych wiatrow w okolicach Esquizno gdzie bylismy, za to w Corralejo wiało tragicznie. Tak bardzo,ze było mi aż zimno na tamtejszej plaży (wydmy). Pogoda zdradliwa, baaardzo mocne słońce, ktore przy lekkim wietrze nie było mocno odczuwalne. Polecam wypozyczalnie Orlando. Za 2 dni Renault Clio zaplacilam z wszystkimi kosztami 75 euro. W razie pytan sluze pomocą
|
|
|
|
|
#302 |
|
Raczkowanie
|
Do tych, którzy byli na Fuercie w lipcu - czy faktycznie bardzo wieje? Czy lepiej wybrać się na Teneryfę albo Lanzarote? Jestem naprawdę okropnym zmarzluchem
|
|
|
|
|
#303 | |
|
Rozeznanie
|
baby montana
Cytat:
poproszę o bieżące informacje co do pogody zwłaszcza latem bo jak ja się spakuję ![]() Dog in the fog o ktoś też się na fuertę wybiera w lipcu a kiedy dokładnie masz w planach jechać ? i masz już jakiś pomysł na hotel ? ja jestem taki zmarzluchem więc też mam trochę obaw tym bardziej że wtedy kiedy my jedziemy jest ponoć najmocniejszy wiatr ( 16 lipca do 30 lipca) ....ale znowu np w Egipcie obwiłam się upałów .....w planach mam spakować kilka bluzeczek z długim rękawkiem by zawsze móc narzucić na ramiona i jakoś może przeżyję chociaż z tego co wyczytałam na necie to ten wiatr jest ciepły i inaczej niż w Polsce o tej porze roku ....na jakieś stronie znałam informację że to tak jak w Polsce przy 20 stopniach stalibyśmy osłonięci od wiatru parawanem
|
|
|
|
#304 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Teneryfa
Travis a na jakiej plazy bedziesz odpoczywac?
|
|
|
#305 |
|
Zakorzenienie
|
lajcik, w lipcu było ciepło
wieczorami czasem zakładałam coś z długim rękawem (ale koszulę a nie bluzę
'zapytaj się siebie, czy chcesz mieć "poważaną" pracę, czy być szczęśliwa' http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3 mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce |
|
|
|
|
#306 |
|
Zakorzenienie
|
hotel mamy pomiedzy playa de americas a los christianos(czy jaos tak,nie pamietam jak sie pisze
)
|
|
|
#307 |
|
Rozeznanie
|
baby montana własnie jak o parawanie to są ogólnie tam jakieś takie sklepy z takimi rzeczami blisko plaży ? no bo wieść parawan z polski to trochę śmieszne
trochę się boję że w bagażu się nie zmieszczę a taki parawan swoje waży w sumie to nawet oglądałam na allegro ale może lepiej kupić na miejscu? w sumie to coś czuję że pewnie i tak go tu kupie bo się bedę martwić gdzie ja go dostanę ale pytam teoretycznie
|
|
|
#308 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() o, siostra mi własnie powiedziała ( bo ona tam więcej na plaży siedziała niż ja
'zapytaj się siebie, czy chcesz mieć "poważaną" pracę, czy być szczęśliwa' http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3 mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce Edytowane przez baby montana Czas edycji: 2012-04-17 o 21:39 |
|
|
|
|
|
#309 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jakos nie zaczecily mnie te ciemne piaski do lezakowania i odpoczywałam plazując tylko na dwoch: Las Teresitas w Santa Cruz, i El Duque w Costa Adeje, -te polecam
|
|
|
|
#310 |
|
Zakorzenienie
|
Hej,
Ja własnie wrociłam z Teneryfy tydzień temu. Był to wyjazd rodzinny. Pogoda była w sam raz na pobyt z dzieckiem.Do 10.00 trzeba na długi rękaw się ubrać.Punkt 10.00 słońce wychodziło zza chmur i grzało tak do 18.00.Były chmurki ale dobrze bo się nie dało wytrzymać.Po 18.00 nowu trzeba było założyć coś cieplejszego.2 ostatnie dni były super bo do 20.00 było bardzo cieplutko.Jeden dzien mieliśmy zachmurzony to wybraliśmy sie do zoo. Miasteczko Costa Adeje w sam raz dla rodzin.Mało rozrywkowe a moze było rozrywkowe ale my tego nie szukaliśmy wiec nie widzieliśmy.No ale mało młodzieży było, więcej starszych ludzi lub rodzin z dziećmi.Być moze dlatego,ze pojechaliśmy w roku szkolnym. Teren pagórkowy ,po prostej drodze szło się tylko promenada nad morzem.Albo w góre się szlo albo w doł. Hotel Isabel Familly to wielki kompleks małych domków jednorodzinnych plus hotel.Wyglądało jak strzeżone osiedle.Dużo takich hoteli tam było.Koło hotelu 2 sklepy spożywcze.Radze ten na prawo w kompleksie hadlowym jest taniej niż w Dino markecie. Dużo restauracji było typowo angielskich. Do każdego rachunku był doliczany automatycznie napiwek +5% Rozrywka.My skorzystaliśmy z wycieczki do Siam Parku-radze kupić sobie na lewo w tym centrum handlowym bilety, są tańsze niż na miejscu.Autobus bezpłatny staje na przeciwko miejsca gdzie kupuje się bilety.Cena biletu 32e/os Byliśmy też w Jungle Parku -bilety zakupione w tym samym miejscu 18e/os.Autobus bezpłatny staje po stronie pkt z biletami koło taxsowek. Dużo sklepów,centrów handlowych z firmowymi i orginalnymi ciuchami ale ceny sa bardzo wysokie.Sporo jest perfumerii gdzie sa fajne ofertty 30,40% mniej. Radze sobie zakupić kremy z aloesu lub z jadem węża w Dino markecie cos koło 10-12e a w pl te same kremy sa po 150zł. Koło hotelu jest plac gdzie w czw i sob odbywa sie targ-ciuchy glównie podróbki Prada Gucci itp,torebki, pamiatki, kosmetyki. Liczyłam na świerze owoce ale nie było jedzenia. |
|
|
|
|
#311 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To nie napiwek jest doliczany Podatek ten obecnie podlega debacie i byc moze w najblizszym czasie wzrosnie do 7%. Uproszczenie IGIC- to Europejski VAT. Czasami, IGIC jest wliczony w cene wowczas jest odpowiednia adnotacja- IGIC Incluido. W barach , tawernach , pubach IGIC jest wliczony, w restauracjach najczesciej doliczany. |
|
|
|
|
|
#312 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja cały czas myślałam,że to napiwek Dzięki za wyjaśnienie. |
|
|
|
|
|
#313 |
|
Raczkowanie
|
Lanzarote czy Dżerba?
Witam
Razem z przyjaciółką (po 19 lat) postanowiłyśmy po maturze wyjechać na wakacje. Zaciekawiła nas wyspa Lanzarote (Kanary). Czy jest to dobre miejsce dla młodych osób? Dodam, że wybrałyśmy tą mniej znaną wyspę na Kanarach (nie przykładowo Teneryfe), gdyż nie chcemy spotkać żadnych znajomych i wolimy jak otaczają nas inne narodowości, niekoniecznie Polacy (a podobno 80% wczasowiców na tej wyspie to Niemcy). W grę wchodzi również Dżerba, która jest na pewno bardziej tropikalna. Byłam już zarówno w Hiszpanii (Costa Brava) jak i Tunezji (Souse), ale teraz mam ochotę zwiedzić i być na wyspie, które nie cieszą się aż takim zainteresowaniem (przynajmniej nie takim jak Rodos, Kreta, na której spędza swój urlop co 2 znajomy). Nie jesteśmy bardzo nastawione na imprezowanie, ale raz czy dwa mamy zamiar wybrać się do jakiegoś pubu. Proszę o porównanie tych 2 wysp
|
|
|
|
|
#314 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Lanzarote czy Dżerba?
Cytat:
sporo też ludzi 40-50lat. Co do obecności Polaków to też zależy jak trafisz bo np. w hotelu w którym ja byłam 95% gości to właśnie byli Polacy. Sama wyspa jest ładna i warto ją zobaczyć.Co do Djerby to z opowieści słyszałam że też bardzo spokojna i przeważają podobno rodziny z dziećmi. |
|
|
|
|
|
#315 |
|
Wtajemniczenie
|
Na Lanzarote jest dużo pubów, ale raczej nie tanecznych. W wielu miejscach muzyka jest grana na żywo, ale raczej ludzie siedzą przy drinku, a nie tańczą.
|
|
#316 |
|
Zakorzenienie
|
Lanzarote nie jest mało znane... może być tam mnóstwo Irlandczyków i Anglików, bo to bardzo popularne miejsce ich wakacji. Wybierz inny termin niż Twoi znajomi i będzie po sprawie
|
|
|
|
|
#317 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
my właśnie w tym hotelu będziemy w terminie 10-17 czerwca Mogłabyś coś więcej napisać o warunkach? Czy czysto, czy jedzenie smaczne itp Opinie ogólnie są dobre, ale wiadomo że zawsze lepiej dowiedzieć się od kogoś, kto właśnie stamtąd wrócił już nie mogę się doczekać
|
|
|
|
|
|
#318 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
my będziemy właśnie w tym hotelu od 10 czerwca, czyli za 3 tygodnie, już się nie możemy doczekać mogłabyś coś więcej powiedzieć na temat hotelu? Interesuje mnie przede wszystkim, czy hotel posiada własną, bezpłatną sieć wi-fi, czy jest blisko wypożyczalnia samochodów i czy jedzenie faktycznie jest takie dobre ? Jak ogólne wrażenia?? Może coś wartego polecenia?? Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#319 |
|
Przyczajenie
|
Oj, coś mi się 2 razy wysłało
sorry za to
|
|
|
|
|
#320 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Witaj. Fajnie masz Chetnie bym tam wrocila. Na Fuerte wroce jeszcze na pewno bo jestem zachwycona tą "pustością" i pięknymi krajobrazami.Hotel czysty, bardzo miła obsluga. Dogadasz sie w kazdym jezyku. Jedzenie smaczne, w restauracji na 5 pietrze sniadania, obiady i kolacje. Codziennie cos innego, no sniadania raczej codziennie takie same, ale wybor ogoooromny. W barze przy basenie sa 3 posilki dziennie: poznie sniadanie, lunche, przekąski a popoludniami ciasta i lody. W barze "pod" brodzikiem mozna zamawiac caly dzien piwo, napoje i hmaburgery, hotdogi i snadwiche. Glodna na pewno nie bedziesz. O kazdej porze cos zjesz. Hotel posiada wlasną sieć WiFi, ale z zasiegiem kiepsko. Tzn ja bylam na 3 pietrze. W pokoju nie bylo internetu, ale najlepszy zasieg jest oczywiscie w repecji. Tam sa tez 2 komputery. Internet jest paltny. Najlepiej oplaca sie kupic dostep na 7 dni. Nie pamietam ceny Chyba 25 euro za tydzien, a dzien chyba 6-7 euro. Ale na tydzien sie najlepiej oplacalo. Internet ma zasieg rowniez przy basenach, na 3 pietrze w barze Wykupjesz dostep w recepcji, dostajesz karte z adresem go logowania i loginem i czas liczy sie od peirwszego logowania, a nie od wykorzystanych minut/ godzin. Animacje- nie bylo nikogo Polski, wszyscy animatorzy raczej z Włoch, jedna Niemka byla. Ciekawie dosyc, wieczorami organizowali wystepu w teatrze na 3 pietrze. Co do wypozyczalni, to jak pisalam polecam Orlando. Maja swoje miejsce przy recepcji. Maja tam najtaniej. Nie poelcam u rezydnetow bo drogo. My mielismy Clio i spokojnie jezdzilismy po gorach, bo drogi maja naprawde dobre, lepsze niz u nas! Cena za benzyne 1,15 euro litr. Taniocha. Za 40 euro zjezdzilismy cala wyspe. Okolica: tam nic nie ma . Do Jandi 10 minut taxi ( 10 euro). Ale plusem jest to ze nie wiało tak bardzo jak sie tego spodziewalam. W Corralejo za to wiało okrponie, na palzy zmarzlam. Ale uwazaj na slonce. Filt w KWietniu to minimum 20 spf bo mimo ze nie czuc tego goraca slonce naprawde piecze. Skora nam schodzila z ciala Polecam wypad do Oasis Parku, super zwierzątka, surygatki, malpy i duuuzo wiecej. Z corralejo na Lanzarote plywają wodoloty- 13 minut i jestes na sasiedniej wyspie. Jest tez w Jandii pare miejsc gdzie mozna zapisac sie na rejs łodzią podwodną. Poelcam wypad do Punta de Jandi, sam cypel na dole. ciekawe miasteczko, takie malenkie, gdzie Marina krecila teledysk. Stoja tam charakterystyczne przyczepy bez kol, wbudowane tak jakby byly domkami. Super widok. No i plaze. Plaze cudowne, bardzo widowiskowa plaza w Cofete. Tam tylko dojedziesz górami, niesamowite widoki, krete, strome drogi. Super! Polecam jeszcze punkt widokowy Morro Velosa. Tam jest tak wysoko, ze czuejsz sie jakbys maila glowe w chumrach. Cos niesmowitego. Jezeli masz jeszcze jakies pytania to pisz smialo, chetnie odpowiem.
|
|
|
|
|
|
#321 |
|
Przyczajenie
|
O matko, ale wyczerpująca odpowiedź!! Dzięki wielkie, nie spodziewałam się dowiedzieć AŻ tyle
na pewno skorzystam z podpowiedzi jeśli mogę spytać Cię o cenę tego internetu, byłabym wdzięczna teraz jeszcze bardziej nie mogę się doczekać jeszcze raz dzięki, jak sobie coś jeszcze przypomnę, będę pisać ![]() ---------- Dopisano o 16:36 ---------- Poprzedni post napisano o 16:33 ---------- A i jeszcze mam pytanko. Rozumiem że całą wyspę za 40 e zjeździliście wliczając w to cenę samochodu?? Czy samochód można wypożyczyć na jedną dobę, słyszałam że w niektórych wypożyczalniach z góry na dwie. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#322 |
|
Zakorzenienie
|
z tego co pamiętam można było wypożyczyć i na kilka dni
tylko trzeba miec pare E na kaucję![]() i podobno trzeba przestrzegać przepisów i przepuszczać ludzi na pasach, rezydentka nam mowiła, że baaardzo tego pilnują ![]() na początku z niedowierzaniem podchodziłam do pasów
|
|
|
|
|
#323 | |
|
Przyczajenie
|
No i teraz dopiero doczytałam o cenie internetu, nie wiem jak, poprzednio ominęłam całą linijkę :P gamoń ze mnie :P
---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ---------- Cytat:
A czy któraś z Was miała jakieś problemy z zakwaterowaniem w hotelu na dowód osobisty? Znajomy mnie straszył, że na Kanarach niektóre hotele wymagają podobno mimo wszystko paszportu. Wierzyć mi się jakoś w to nie chce (tym bardziej, że mój paszport jest już mega "przeterminowany"). chyba coś mi ściemniał
|
|
|
|
|
|
#324 |
|
Zakorzenienie
|
ooo i wysokie mandaty
![]() my rejestrowalismy sie na dowody bez problemu, wzięliśmy paszporty bo chcieliśmy miec chociaz jedną pieczątkę no ale nic nie wbijali(na lotnisku)
|
|
|
|
|
#325 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
witaj Za auto na 2 dni (Renault Clio) zaplacilismy 70 euro + bezyna ( 40 euro na 2 dni spokojnie wystarczylo). Mozna bylo wypozyczyc oczywiscie na 1 dzien, ale na im dluzej bierzesz auto tym cena nizsza. Zadnych euro nie trzeba bylo zostawiac absolutnie. Aha i przypomnialo mi sie, ze jak pokazywalismy umowe z Orlando Car Rental to dostalismy znizke na Oasis Park Jezlei chodzi o paszport to absolutnie nie trzeba. Kanary są w UE przeciez Co do mandatow to sa rzeczywiscie baaardzo wysokie. Z jakim biurem jedziesz? Bo nam rezydentka z TUI opowiadala o nieoznakowanych autach + helikopterze Nie pamietam niestety marek tych samochodow.Jezszce co mi sie przypomnialo. Polecam zakupy w Fund Grube. Sklep jest m.in w Jandii. Same markowe rzeczy duzo tansze. Perfumy, torebki, okulary ubrania itd. Ze wzgledu na brak VATU i niskie podatki a niektorze produkty naprawde oplaca sie robic tam zakupy. Np ZARA ( w centrum w Puerto del Rosario) mega tania Ogolnie to nie oplaca sie kupowac na lotnisku. Duzo wyzsze ceny! Za sam sos mojo zaplacilam 50% ceny wiecej niz normalnie w miescie lub w hotelu. Polecam produkty z aloesu. Bardzo ich tam duzo na wyspie mozna kupic. Aha i uwazaj na kozy Są wszedzie, chodzą po całej wyspie. Samopas totalny Ale bardzo sympatyczne są. Karmilismy je z ręki Przy plazy hotelowej po prawej stronie, za pagorkiem mozna spotkac pregowce , sa cudowne. Jedza rowniez z reki,wiec przygotuj orzeszki ziemne w skorupce
|
|
|
|
|
|
#326 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki Beffana
to w sumie niedrogo za 2 dni za samochodzik tak też pewnie zrobimy no i zamierzamy tam przestrzegać przepisów drogowych, bo nie warto kusić losu... tak ja wiem że Kanary to UE, ale mój znajomy twierdził, że niektóre hotele mimo wszystko robią problemy. Ale teraz jestem już spokojna Fuerteventura to strefa bezcłowa więc nastawiam się na owocne zakupy, dzięki za info o Zarze, na pewno wstąpię ja już się nie mogę doczekać tych słodkich pręgowców, wiele o nich słyszałam i obowiązkowo zaopatrzymy się w fistaszki. Mam nadzieję że odwdzięczą się pozowaniem do zdjęć My też lecimy z TUI, więc tym bardziej dobrze wiedzieć, że wróciłaś zadowolona. Jeszcze mam takie pytanie odnośnie tv w pokojach. Pewnie na polskie kanały nie ma co liczyć, ale czy przynajmniej jest co oglądać w tej tv i jakoś to w miarę odbiera?? Może głupie pytanie, ale ja nie potrafię zasnąć bez telewizji... jestem wdzięczna za odpowiedzi i rady, naprawdę
|
|
|
|
|
#327 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I tu Cię zaskocze. Jest polska TV ![]() Oczywiscie odbierajaca na calym swiecie Polonia i jeszcze jeden kanał, nie pamietam tylko jaki Odbiór jest dobry. Jest jeszcze masa niemieckich, włoskich no i hiszpańskich programów.Zycze Ci udanego urlopu, jestem pewna, ze wrocisz zadowolona
|
|
|
|
|
|
#328 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki jeszcze raz za informację
Na pewno opiszę tu wrażenia po powrocie. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#329 |
|
Przyczajenie
|
Hejka
ja lecę na Fuerte 20 czerwca na tydzień do hotelu Riu Oliva Beach. Postawiłam na ten hotel ze względu na to, że jest na samiutkiej plaży, a właściwie na wydmach Corralejo. Cieszę się jak dziecko na ten wyjazd i niecierpliwie odliczam dni więc nie chcę ryzykować. Fajną opcją byłoby spotkać po przyjeździe jakiś fajnych ludzi, z którymi można by się wybrać na tour po wyspie (zawsze to taniej) . Kurcze jeszcze nie wyjechałam a już jestem zakochana w wyspie oglądając zdjęcia i filmiki na youtube. Aż strach pomyśleć co to będzie jak już tam dotrę i nie będę chciała wracać
|
|
|
|
|
#330 |
|
Raczkowanie
|
Nie martw sie ze nie prowadzilas auta od 10 lat, ja nie prowadzilam 3 i tez czulam sie nieswojo jak usiadlam za kierownica ale to dlatego ze nie wiedzialam jak ustawic lusterka i wlaczyc swiatla! sama jazda jest bezstresowa bo nie jezdzisz po duzym zapchanym miescie.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:42.

)

no ale nic nie wbijali(na lotnisku)
więc nie chcę ryzykować. Fajną opcją byłoby spotkać po przyjeździe jakiś fajnych ludzi, z którymi można by się wybrać na tour po wyspie (zawsze to taniej)