Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XII - Strona 71 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-31, 10:03   #2101
Nita6
Zakorzenienie

Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XII

Ja wszystko zniosę , rozpuszczone , roznoszone dziecko ,
ale choroba jest najgorsza , ja to zawsze choruje psychicznie jak mam dziecko chore
Nita6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 10:06   #2102
inutil
Zakorzenienie

GG do inutil
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XII

Cytat:
Napisane przez alonka00 Pokaż wiadomość
Hej! Dzień jak co dzień, traktory dookoła mi buczą bo to sianokosy są ale za to pachnie siankiem wszędzie
mmm, zapach siana - uwielbiam. Tak samo jak zapach skoszonej trawy

Cytat:
Napisane przez Nita6 Pokaż wiadomość
Ja wszystko zniosę , rozpuszczone , roznoszone dziecko ,
ale choroba jest najgorsza , ja to zawsze choruje psychicznie jak mam dziecko chore
przytulam

Zobaczcie co kupiłam, nie mogłam się oprzeć. Drogie, ale koleżanka miała zniżkę i nie mogłam się oprzeć
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC02661.jpg (41,8 KB, 30 załadowań)
Stary 2012-05-31, 10:07   #2103
Alfahelisa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
też mam brata z dpm.Widziałam wiele...
Moja współlokatorka z internatu też miała dpm. Poziom jej niepełnosprawności był o wiele wyższy niż mojego brata. Dziewczyna przeszła bardzo wiele ciężkich i bolesnych operacji (ścięgien). Powiem Wam, że spotkała cudownego faceta, ma 8 letnią córę, pracuje.
Nie potrafię, bez łez w oczach, pisać o dpm
heh widzisz a ja mam kuzyna, a jego rodzina chyba wyszła z założenia że nie ma sensu go kształcić i kiedy tylko osiągnął 18 lat ( a było to do końca gimnazjum, bo oni w czasie operacji i nawet po nie załatwiali mu indywidualnego, więc miał pare lat w plecy w szkole) to przestał chodzić do szkoły. Owszem nie chodzi i słabo widzi (więc miał program trochę dostosowany pod niedowidzących) ale umysłowo jest jak najbardziej sprawny, a siedzi w domu rodzice biorą na niego zasiłek, teraz gdzieś raz w tygodniu na zajęcia grupowe jeździ. On nawet nie domaga się jakiegokolwiek zajęcia czy odrobiny samodzielności, no ale jak od małego go "przekonywali" że nie da rady i to nie dla niego...
A znam znów drugi przykład, gdzie chłopak mimo że nie porusza się sam, prawo skończył zaocznie, bo mama się poświęciła i go woziła. Bardzo ambitny jest i też gdzieś teraz pracuje...

Podejście rodziny naprawdę dużo znaczy...

A mam też kumpla w pracy mpd w stopniu lekkim, po chodzie i głosie idzie poznać, tak pozytywnego, śmiałego i zdrowo zakręconaego kolesia niegdy nie widziałam
Bezpowrotnie elipsa ma"
Aniołek 7t4d [*] 25.05.2011 i nic już nie będzie takie samo
Wiktor 13.07.2012 kochany szczęściarz urodzony 13ego w piątek
Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka

Edytowane przez Alfahelisa
Czas edycji: 2012-05-31 o 10:10
Alfahelisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 10:07   #2104
Nita6
Zakorzenienie

alonka =uwielbiam takie zapachy
Stary 2012-05-31, 10:17   #2105
amilcia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zebrawpaski Pokaż wiadomość
To mnie uspokoiłaś z tą walizką
dla mnie ciastko to od razu takie z czekoladą, najlepiej batonik....a czekolady to chyba nie wolno...?
ale wymyśliłam takie ciasteczka zbożowe- chyba mogą być?
- Zeberko, ja jadłam czekolade, wprawdzie nie od razu po porodzie bo kazano mi jeszcze diete cukrzycową stosować ale jak tylko mogłam to się dopadłam, małej nic nie było.

Cytat:
od 6 maja już 6... je. Dla niego to coś nowego. Bo jadł cokolwiek już w pracy, normalny obiad, potem wieczorem. Teraz je 5 razy dziennie o, w miarę, stałych porach, pije dużo wody, ale też prawie codziennie biega.
wow - podziwiam.
Co dziś mówi Twój dzienniczek - powierniczek?

Cytat:
dzien dobry
noc taka sobie , wachania gorączkowe , spała z nami w łózku.
- tak to jest, miękniemy przy chorobie

Cytat:
Napisane przez aaaggusia Pokaż wiadomość
mamuśki ratujcie!!!
nie wiem dlaczego ale od wczoraj mam mega mało pokarmu :conf used:
- Basia pewnie już ci wszystko napisała. Walcz mała
Musicie przeczekać ten kryzys.

Cytat:
hejo
nie dzwonie do niego , niech mu ktos inny powie
- agentka

Cytat:
Napisane przez inutil Pokaż wiadomość
Amilcia wysyłam Ci priv, bo kocyk leży a ja nie miałam kiedy napisać do Ciebie
-odpisałam
Hej.
Stawiam ciasteczka i kawusie z okazji imieninek
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg francuskie_poduszeczki_z_malinami1.jpg (86,2 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Kawa_chroni_prostate_3727034.jpg (28,3 KB, 6 załadowań)

Amelka - 07.12.2006
Aniołek - 30.11.2010
Daria - 29.01. 2012
amilcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 10:25   #2106
inutil
Zakorzenienie

GG do inutil

Cytat:
Napisane przez amilcia Pokaż wiadomość
Hej.
STO LAT! STO LAT!

ciachem się częstuję, a co :brzyda l:
Stary 2012-05-31, 10:35   #2107
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Iwona ma 29lat. Jest całkowicie uzależniona od mamy :/

Cytat:
Napisane przez Alfahelisa Pokaż wiadomość
On nawet nie domaga się jakiegokolwiek zajęcia czy odrobiny samodzielności, no ale jak od małego go "przekonywali" że nie da rady i to nie dla niego...
krew mi buzuje w takich przypadkach. i serce pęka.
Cytat:
chłopak mimo że nie porusza się sam, prawo skończył zaocznie, bo mama się poświęciła i go woziła. Bardzo ambitny jest i też gdzieś teraz pracuje...
rola rodziców/opiekunów jest nieoceniona. Mój ojciec rzucił intratną pracę na prawie 5 lat (i został czynnym rolnikiem ), cała rodzina (moje koleżanki, sąsiedzi) była zaangażowana w rehabilitację Młodego (miał jeden rodzaj ćwiczeń, do zrobienia którego potrzebne było 5 osób - każda osoba odpowiadała za jedną kończynę + osoba "od" głowy).
Matka cały czas powtarza, że nie wiadomo jak zaangażowanie wpłynęło na obecny stan Młodego. I jak ktoś o to pyta, to mówi, że nie miała bliźniaków (i jeden był intensywnie rehabilitowany, a drugi pozostawiony sam sobie).

Cytat:
A mam też kumpla w pracy mpd w stopniu lekkim, po chodzie i głosie idzie poznać, tak pozytywnego, śmiałego i zdrowo zakręconaego kolesia niegdy nie widziałam
mój brat ma straszne kompleksy. Inteligentna, oczytana bestia. Ale zawsze mówi: "W trakcie piwa jest OK, ale kiedyś każdemu się siku zechce....". U niego po chodzie trochę widać. heh. Co nie przeszkadzało mu chodzić przez 3 lata na siłkę, jeździć samodzielnie (umieram za każdym razem z nerwów) po całej Europie na koncerty (ma fisia muzycznego)...

Cytat:
Napisane przez alonka00 Pokaż wiadomość
to sianokosy są ale za to pachnie siankiem wszędzie
uwielbiam ten zapach. 10 lat temu przywiozłam sobie ze Stanów mini-perfumy GAPa o zapachu skoszonej trawy

Cytat:
Zobaczcie co kupiłam, nie mogłam się oprzeć.
boooskiieeeee! Zrobisz zdjęcia W????

Cytat:
Co dziś mówi Twój dzienniczek - powierniczek?
nic. A wspominałaś???? Podaj datę urodzin

Cytat:
Sto lat Piękna!!!! kawę proszę.

Edytowane przez pani22ka
Czas edycji: 2012-05-31 o 10:37
pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 10:41   #2108
inutil
Zakorzenienie

GG do inutil

Cytat:

krew mi buzuje w takich przypadkach. i serce pęka.
rola rodziców/opiekunów jest nieoceniona. Mój ojciec rzucił intratną pracę na prawie 5 lat (i został czynnym rolnikiem ), cała rodzina (moje koleżanki, sąsiedzi) była zaangażowana w rehabilitację Młodego (miał jeden rodzaj ćwiczeń, do zrobienia którego potrzebne było 5 osób - każda osoba odpowiadała za jedną kończynę + osoba "od" głowy).
Matka cały czas powtarza, że nie wiadomo jak zaangażowanie wpłynęło na obecny stan Młodego. I jak ktoś o to pyta, to mówi, że nie miała bliźniaków (i jeden był intensywnie rehabilitowany, a drugi pozostawiony sam sobie).

mój brat ma straszne kompleksy. Inteligentna, oczytana bestia. Ale zawsze mówi: "W trakcie piwa jest OK, ale kiedyś każdemu się siku zechce....". U niego po chodzie trochę widać. heh. Co nie przeszkadzało mu chodzić przez 3 lata na siłkę, jeździć samodzielnie (umieram za każdym razem z nerwów) po całej Europie na koncerty (ma fisia muzycznego)...

uwielbiam ten zapach. 10 lat temu przywiozłam sobie ze Stanów mini-perfumy GAPa o zapachu skoszonej trawy

boooskiieeeee! Zrobisz zdjęcia W????
Zrobię kupiłam większe, myślałam, że będą na później a tu zonk i Julek w 74 wchodzi i akurat rośnie mi dziecko i nikt mi o tym nie powiedział

Hmm, Iwona też była rehabilitowana i przez kilka lat przychodziły pomagać im dzieci z Oazy. Pewnie było to to samo, z tego co pamiętam co teściowa opowiadała. Poza tym, oni dostosowali życie całkowicie do niej. Teść zrezygnował z pracy w wojsku (na cywilnym stanowisku), bo brakowało im kasy, założył własną firmę. Teściowa od jej urodzenia nie pracuje... Iwona przez pierwsze 20 lat życia spała po 1-2 godziny na dobę...
Stary 2012-05-31, 10:52   #2109
Maga83
Zakorzenienie

Dzień dobry

Cytat:
Zobaczcie co kupiłam, nie mogłam się oprzeć.
Jakie piękne. Szkoda, że Julek szybko z nich wyrośnie

Cytat:
Wszystkiego najlepszego

Maga83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 10:53   #2110
Alfahelisa
Zakorzenienie

jeszcze z tym kuzynem co ma mpd, to jest właściwie rówieśnik mojego brata, moja mama mówiła że jej się pewne zachowania tego kuzyna jako niemowlaka nie podobają (koordynacja, sposób patrzenia na zabawki itp), ma porównanie w domu i tu jest coś nie tak. Rodzina się poobrażała na nią, że złośliwa jest itp... W gruncie rzeczy moja mama szybciej coś zauważyła niż jacyś lekarze...
Bezpowrotnie elipsa ma"
Aniołek 7t4d [*] 25.05.2011 i nic już nie będzie takie samo
Wiktor 13.07.2012 kochany szczęściarz urodzony 13ego w piątek
Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka
Alfahelisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 10:54   #2111
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Teściowa od jej urodzenia nie pracuje... Iwona przez pierwsze 20 lat życia spała po 1-2 godziny na dobę...
Podziwiam. Podziwiam. Podziwiam.

Często zastanawiam się co ja bym zrobiła w takiej sytuacji. Wydaje mi się, że to co Twoi teściowie, czy moi rodzice. Ale jakby faktycznie było Czy miałabym takie pokłady cierpliwości???

To co? Julek dziś ma sesję ?

Stary 2012-05-31, 10:55   #2112
amilcia
Wtajemniczenie

Cytat:

Zobaczcie co kupiłam, nie mogłam się oprzeć. Drogie, ale koleżanka miała zniżkę i nie mogłam się oprzeć
- słodkie bodziaki

Cytat:

nic. A wspominałaś???? Podaj datę urodzin
- ja urodzin nie obchodzę bom stara! Odkąd na przedzie mam 3 to przestałam się chwalić data urodzin

Cytat:
Zrobię kupiłam większe, myślałam, że będą na później a tu zonk i Julek w 74 wchodzi i akurat rośnie mi dziecko i nikt mi o tym nie powiedział
- to Julek Cię zaskoczył A jak jego wysypka, lepiej
po nowych kosmetykach?

Darka jeszcze nosi bodziaki z przedziału 0-3 ale większość ubranek na 62.

Amelka - 07.12.2006
Aniołek - 30.11.2010
Daria - 29.01. 2012

Edytowane przez amilcia
Czas edycji: 2012-05-31 o 10:58
Stary 2012-05-31, 10:56   #2113
Maga83
Zakorzenienie

Cytat:

Często zastanawiam się co ja bym zrobiła w takiej sytuacji. Wydaje mi się, że to co Twoi teściowie, czy moi rodzice. Ale jakby faktycznie było Czy miałabym takie pokłady cierpliwości???
Też podziwiam takich ludzi i mam takie same myśli w głowie co Ty...

Maga83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 10:58   #2114
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
urodzin nie obchodzę bom stara. Odkąd na przedzie mam 3 to przestałam się chwalić data urodzin
ja to mam od 18stki. Urodzin nie obchodzę, bo nie lubię. A imieniny mam w tym samym dniu. I zawsze ktoś mi musi wypomnieć
Nie działa na mnie ten dzień. Za to do 30stki za każdym razem wyłam nad upływającym czasem w Sylwestra.

Stary 2012-05-31, 11:01   #2115
amilcia
Wtajemniczenie

Cytat:
Za to do 30stki za każdym razem wyłam nad upływającym czasem w Sylwestra.
- czas leci nieubłagalnie, ja to już odliczam do 40-stki Jaka ja stara jestem

Amelka - 07.12.2006
Aniołek - 30.11.2010
Daria - 29.01. 2012
Stary 2012-05-31, 11:03   #2116
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Jaka ja stara jestem
nie pyskuj, błagam. wyglądasz jak nastolatka

Stary 2012-05-31, 11:13   #2117
ewel28
Rozeznanie

Witam
Ostatnio się dowiedziałam, córka dziewczyny z mojego rocznika, po porodzie musiała dostać jaką kroplówkę i jak wbijali jej igłę to coś źle założyli i musieli jej amputować rączkę
Amilcia sto lat
Podziwiam rodziców, którzy poświęcają swoje życie dla chorego dziecka, Szkoda tylko, że w naszym kraju nie można liczyć na jakąś większą pomoc od państwa.

---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ----------

Inutil śliczne bodziaki
Stary 2012-05-31, 11:40   #2118
Nita6
Zakorzenienie

ktos tam mu powiedzial ze mnie nie bedzie

ale wreszcie poszli po rozum do glowy i wiedza ze takim malym dzieckiem póki co delegacje niemożliwe , leci ktos za mnie ...w środę
Stary 2012-05-31, 11:42   #2119
inutil
Zakorzenienie

GG do inutil

Alfa teściowa chyba dwa lata chodziła po lekarzach bo Iwona nie rozwijała się dobrze, nie robiła tego co powinna i WCALE nie spała. Przez pierwsze kilka lat wystarczyło jej kilka 10-15 minutowych drzemek... resztę czasu płakała. Lekarze mówili: że tak ma, takie dziecko, leniuszek - nadrobi później... itp... to było 30 lat temu
Cytat:

To co? Julek dziś ma sesję ?
sesji nie będzie bo tż zabrał aparat
myślę, że jak się jest w takiej sytuacji to cierpliwość czerpie się z powietrza, siłę tak samo. Gorzej z kasą, bo widzę jak to jest... Jeszcze jak jest dziecko to coś do niego dopłacają, ale po 25 (chyba) roku życia to prawie nic...

Cytat:
- to Julek Cię zaskoczył A jak jego wysypka, lepiej
po nowych kosmetykach?

Darka jeszcze nosi bodziaki z przedziału 0-3 ale większość ubranek na 62.
wysypka ok, teraz Julek wygląda super. Nie wiadomo co podziałało, czy leki, czy kosmetyki czy kolejna zmiana mleka. Ale mamy skierowanie na oddział żeby go przebadali, może wykryją na co jest uczulony. Byliśmy już w szpitalu w poniedziałek, ale się nie zgodziłam na przyjęcie. Pojedziemy po powrocie. ooo 0-3 i nas już dawno wyszły z użycia

Wyślę dziś kocyk to napiszę co i jak

Ostatni Julek i Pesta która nie może wchodzić na matę :brzyda l:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC02585.jpg (36,0 KB, 39 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02321.jpg (53,0 KB, 41 załadowań)
Stary 2012-05-31, 11:43   #2120
inutil
Zakorzenienie

GG do inutil

Cytat:
Napisane przez ewel28 Pokaż wiadomość
witam
ostatnio się dowiedziałam, córka dziewczyny z mojego rocznika, po porodzie musiała dostać jaką kroplówkę i jak wbijali jej igłę to coś źle założyli i musieli jej amputować rączkę
masakra
Stary 2012-05-31, 11:43   #2121
pani22ka
Zakorzenienie

Wszystkie macie pozdrowienia i buziaki od Eseski! U niej OK, czuje się lepiej niż dobrze. I ma nadzieje, że jutro net powróci

Stary 2012-05-31, 11:45   #2122
Nita6
Zakorzenienie

Inutil - jaki on jest świetny , i ma pilnowacza obok , bajerka
Stary 2012-05-31, 11:50   #2123
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Alfa teściowa chyba dwa lata chodziła po lekarzach bo Iwona nie rozwijała się dobrze, nie robiła tego co powinna i WCALE nie spała.
u mojego Młodego z założenia wszystko zrzucili na wcześniactwo (28 tc) i niską wagę urodzeniową (1700). Diagnoza była po roku.

Cytat:
Gorzej z kasą, bo widzę jak to jest... Jeszcze jak jest dziecko to coś do niego dopłacają, ale po 25 (chyba) roku życia to prawie nic...
i to jest... Polska właśnie.

Cytat:
Ostatni Julek i Pesta która nie może wchodzić na matę :brzyda l:
Ostatni Julek cudny. A Pestkę kocham. Karna bestia.

Stary 2012-05-31, 11:51   #2124
ewel28
Rozeznanie

Inutil Julinek jest śliczny Pestka widzę, że po mino zakazu chociaż troszeczkę, ale musi dotknąć matę i być bliżej małego
Stary 2012-05-31, 11:52   #2125
natalia_23
Zakorzenienie

witam

u nas też ciężko wszystko na raz, katarek, brak kupy i chyba ząbki cały czas na moich rękach bo co jest na brzuszki i kichnie to głową się uderzy i to dopiero jest płacz
Ja dalej słaba i niedobrze mi ;/ dziś dołapało moją mamę
nita dużo zdrówka dla Sylwii nie wiem co się dzieje, ale wszystkie dzieci znajomych coś chore chyba jakieś wirusy grasują

amilcia wszystkiego dobrego, super, że jedziecie na wczasy ja też bym chciała ale nie wiem jak będzie z urlopem męża jak będzie już po umowie próbnej to zobaczymy czy da się wyskoczyć na kilka dni. Chcielibyśmy jakiś groupon kupić.

aguś spokojnie, ja bym nie dokarmiała bo tylko będziesz miała mniej pokarmu. Często przystawiaj, zrelaksuj się, ( ważne, żebyś się nie stresowała ) odpoczywaj ( ja w taki kryzys nic nie robiłam, relaks totalny tylko z małym spędzałam czas )
Pamiętaj, że jeśli mały będzie potrzebował więcej mleczka to musi possać trochę dłużej pierś i wtedy na następne karmienie będzie go więcej.

zeberka ja miałam najpotrzebniejsze rzeczy w torbie a zapasowe tzn więcej podkładów, podpasek, pampersów, wody itp miałam w torbie w bagażniku żeby mężuś nie musiał nigdzie gonić. Jak coś potrzebowałam to tylko do auta musiał skoczyć. ( ale chyba niczego i tak nie brakło )

Co do jedzenia to jak wiesz u mnie pomiędzy skurczami były kanapeczki i mężuś coś zapakował do torby, 2h po po porodzie jak mnie przewieźli na sale smakowały bardzo poza tym miałam ciastka jakieś zbożowe.
Mniej więcej miałam wszystko spakowane to, co było na liście którą dostałyśmy w naszym szpitalu.

Mikołaj 19.11.2011
natalia_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 12:00   #2126
ewel28
Rozeznanie

Natalia ale się wymęczycie oboje, wszystko się Wam skumulowało
Dzisiaj po 5tej TŻ wrócił i od razu nadrabialiśmy zaległości, chociaż nie wiem czy jest jeszcze szansa żeby się udało, ale próbować warto
Stary 2012-05-31, 12:00   #2127
natalia_23
Zakorzenienie

Julek cudny

Mikołaj 19.11.2011
natalia_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 12:10   #2128
black secret
Wtajemniczenie

Amilcia wszystkiego najlepszego!!!!!

Intuli slodkie rzeczy....

Julek boski jest Pestka caly czas tak pilnuje??
Mam nadzieje,ze moj psinek bedzie tez przy dzidzi tak Tylko on mega zazdrosnik jest,wiec pewnie bedzie o czulosci sie ciagle sam upominal.

black secret jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 12:13   #2129
agatkaa1
Zakorzenienie

Dzień dobry

O jejku nadrobiłam i nie wiem co komu miałam odpisać wrr...

Panika nie koniecznie do inseminacji sa potrzebne badania Tż ale jak się mentalnie nastawił to niech robi te badania!!

Natalia trzymajcie się

INUTIL matko jaki on jest cudny

AMILCIA haha wiedziałam że coś knujesz jak pytasz Paniczki co jej dzienniczek-powierniczek mówi STO LAT I WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO

ALONKA na wynika nasienia czeka się około tygodnia....

26,01,2011[*]
23,04,2013[*]

Nasze Szczęście- IGOREK
agatkaa1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 12:22   #2130
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natalia_23 Pokaż wiadomość
kichnie to głową się uderzy i to dopiero jest płacz
kurujcie się Kochani!

Cytat:
Napisane przez ewel28 Pokaż wiadomość
od razu nadrabialiśmy zaległości, chociaż nie wiem czy jest jeszcze szansa żeby się udało, ale próbować warto

Cytat:
Napisane przez agatkaa1 Pokaż wiadomość
Panika nie koniecznie do inseminacji sa potrzebne badania Tż ale jak się mentalnie nastawił to niech robi te badania!!
nie poddam się inseminacji bez tego badania.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości