|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4591 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Jedne Mamy mają dzieci, a do innych bocian leci.Mamy maj-czerwiec cz.VIII
Cytat:
rózowa to przekręcanie główki może wynikać z tego czy mala będzie lewo czy prawo stronna, że się tak wyraże albo może to być lekkie obkurczenie ścięgien podczas pobytu w brzuszku. Ja byłam pierwszym przypadkiem - moja mama myślała, że jestem niepełnosprawna , a drugi przypadek to mojej koleżanki. Ale wystaczył chyba miesiąc lub dwa rehabilitacji i fizjoterapeuty i jest super.
|
|
#4592 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Słodki ![]() Gratuluję Zdrzemnęłam się jeszcze 2h, a teraz idę zrobić sernik z truskawkami
|
|
|
|
|
#4593 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
trzeba być czujnym
|
|
|
|
|
#4594 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4595 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny słodkie wasze dzieciaczki
Mój Szymon jak zaśnie na boku,obudzi sie na plecach i na odwrot,pomimo mojego obkładania go kocykiem W ogóle nie można go zostawić samego,strasznie żywe dziecko,wierci się,kręci na wszystkie strony.Nie wspominając że główkę sam dzwiga.Dziecku trzeba zmieniać pozycję do spania raz na lewym boku,raz na prawym jak trzeba obłożyć wałkiem np z kocyka,żeby np główka nie była nie równa(tzn czaszka).Moja bratanica jak była mała miała płaską czaszke z jednej strony,wyglądało to nie ładnie a leżała cały czas na jednym boku. Chałupa ogarnięta trochę,jeszcze pranie i odkurze.Na obiad kotlety z mortadeli,młode ziemniaczki z koperkiem i mizeria
|
|
|
|
#4596 |
|
Zadomowienie
|
A mam pytanie, nie wiecie jak to jest z tymi położnymi, co niby mają przychodzić na wizytę po porodzie sprawdzać jak sobie dajemy radę??? Bo tak szczerze mówiąc to nie wiem jak to się ma do rzeczywistości w małych miastach? Czy u nas też chodzą? Czy może trzeba poprosić, żeby przyszła i pokazała? Bo one jakoś w szpitalu nie wyglądały na takie skore do pomocy... Jezu jak zobaczy ten bałagan
Jeszcze nie rozpakowaliśmy zakupów
|
|
|
|
#4597 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- jak sie w kńcu liczy koleżanka mówi ze moja liwka nie ma jeszcze mies bo dopiero 5 będzie ale dzisiaj wypada 4 tyg
|
|
#4598 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez justys1358 Czas edycji: 2012-06-02 o 11:53 |
|
|
|
|
#4599 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry z rana
![]() My po śniadanku. Myslałam, że coś w nocy się ruszy, a tu cisza Cytat:
ale tylko jeden i też wczoraj mówią, że coś się trzyma ich domu, to im uzmysłowiłam że wnuczkę im przyniesie ależ oni są niedomyślni Cytat:
---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ---------- Cytat:
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|||
|
|
|
#4600 |
|
Zakorzenienie
|
hej mam pytanie z innej beczki
![]() kupilam posciel z andropola- jest ladna i woglole, ale wyglada juz jakby miala z 10 lat bo zbiera wsyztskie kudly, siersc kota no i nie wiem- wsyztko. Nigdy nie mialam takiego problemu z posciela. poprostu wsyztko sie do niej tak jakby lepi. Macie jakies pomysly Panie Domu co zrobic zeby sie takw syztko do niej nie lepilo? chcialam kupic jeszcze jeden kpl no ale jak ma byc taki sam jak ten to wole posciel o polowe tansza, ktora nie przyciaga syfow z calego domu.
|
#4601 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
|
#4602 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ---------- Cytat:
skoro dajesz wodę i wypija tyle, ile wypija, to znaczy, że więcej nie potrzebuje---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ---------- Cytat:
Rozowa - to już miesiąc! Jej... a dopiero co wysyłałaś mi smsa, że urodziłaś
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-06-02 o 12:23 |
|||
|
|
|
#4603 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Słodkości! Cytat:
![]() Kotlety z mortadeli- studenckie czasy mi się przypomniały. ![]() Idę dalej sprzątać. Mycie podłóg chyba sobie zostawię na deser po obiedzie.
|
|
#4604 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
To w końcu jest dobra, czy nie ![]() Sernik siedzi już w lodówce |
|||
|
|
|
#4605 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4606 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja już miałam jedną wizytę położnej, bo trochę późno się zarejestrowałam. Może jeszcze jedną zdążymy w przyszłym tygodniu umówić. Generalnie jestem bardzo zadowolona więc polecam skorzystać. |
|
|
|
|
#4607 |
|
Zadomowienie
|
Bry
Ja trochę z rana posprzątałam w kuchni,bo dzisiaj mąż niestety nie pomoże w sprzątaniu, bo wozi do ślubu, więc musiał przygotować auto. Na obiadek knedle z truskawkami a na deser sernik na zimno z truskawkami. Nie to żeby mnie ktoś naśladował koleżanka z pracy dzwoniła, z godzinę chyba pogadałyśmy, zdała mi relację co się dzieje w pracy i coraz bardziej powatpiewam że tam wróce. rozmawiałam w sprawie pracy z jedną osobą i chyba od stycznia jednak nastawiam się, że bardziej prawdopodobne jest, że pójdę już w nowe miejsce. |
|
|
|
#4608 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A jak robisz ten sernik? Bo ja idę na łatwiznę i bazą jest mieszanka np. GELWE. Jak masz jakiś przepis bez tej mieszanki, to chętnie skorzystam ![]() A knedle robisz sama? |
|
|
|
|
#4609 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
.Właśnie się mały ssak budzi.
|
|
#4610 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Co do wit. K+D to z tego co mi mówiono w szpitalu to podaje się ją jak karmi się piersią, jeśli dziecko karmione jest sztucznie to odstawia się. Nie wiem ile w tym prawdy, ale mnie tak poinstruowano
|
||
|
|
|
#4611 |
|
Zakorzenienie
|
Położna nie mowila dlaczego słodzić. Co prawda kupilismy glukozę ale sama wolała bym jej nie podawać. Pewnie wykorzystam ja do czegos innego
![]() Kotlety z mortadeli
|
|
|
|
#4612 |
|
Zadomowienie
|
Gabbi, zrobilam sernik z tego przepisu, co któraś z dziewczyn podawała tutaj. Jest bardzo prosty i dobry, bo już połowy nie ma http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/S...anych-lub.html
tyle, że owoce miałam wyłącznie w galaretce tn. w tej warstwie serkowej nie kładłam. No i oprócz truskawek wzięłam trochę moreli i jagód ze słoiczka. Myślę, że jest nawet prostszy niż ten gotowy. A knedle sama, truskawek dużo miałam
|
|
|
|
#4613 |
|
Wtajemniczenie
|
Mimo iż karmienie pokarmem naturalnym jest najlepszą metodą żywienia niemowląt, nie ma możliwości dostarczać wystarczającej ilości witamin D oraz K. Jeśli niemowlę karmione jest wyłącznie piersią powinno dostawać witaminę D ( dawka 400j.m na dobę). Zalecane jest podawanie jej dziecku od trzeciego tygodnia życia w przypadku gdy mama w trzecim trymestrze ciąży przyjmowała tą witaminę. Natomiast jeśli chodzi o witaminę K, należy podawać ją od drugiego tygodnia życia do momentu ukończenia przez dziecko trzeciego miesiąca życia (dawka 25 mikrogram na dobę).
Fragment z mojej pracy o podawaniu witamin ![]() chcecie mój przepis na sernik? kiedyś chyba już podawałam ale mogę jeszcze raz
|
|
|
|
#4614 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4615 |
|
Wtajemniczenie
|
A czy chcecie czy nie,to wam wkleję
bo później nie będę miała dostępu do komputera.Składniki na spód brownies: 115 g masła 100 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 115 g mąki pszennej Do niewielkiego garnuszka włożyć masło, dodać czekoladę i rozpuszczać na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Ściągnąć z palnika, odłożyć do lekkiego przestudzenia. Jajka (w całości) ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą pianę. Powoli wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać przesianą mąkę i zmiksować. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). ja dzielę ciasto na dwie porcje, i wykłądam dużą tortownicę, i taką malutką warstwa spodu jest cienka,ale dobrze to współgra potem z masą serową. Na spód przelać masę brownies, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika.Kiedy spód z brownies się piecze, przygotować masę serową. Ser: 1kg sera 2 budynie śmietankowe /bez cukru/ 1/2 litra kremówki półtora szklanki cukru- 1/2 szkl.do sera, 1szkl.do białek 6-7 jajek (zależy jak duże) cukier waniliowy Ser: Ser zmielić lub kupić gotowy zmielony. Do sera dodać cukier i cukier waniliowy, kolejno po jednym żółtku oraz budynie, następnie ubitą pianę z białek, na końcu ubitą kremówkę. Jeżeli ktoś lubi może dodać bakalie- przed kremówką. Piec godzinę w 180 stopniach. masy jest dużo, również na dwie tortownice, dużą i małą. zawszze robię dwie z racji że ser do serników pakowany jest po 1kg w wiaderku,a ja robię właśnie z takiego wierzch lukrujję albo polewam roztopioną czekoladą. aha i uważajcie, bo lubi opadać ale warto, bo jest przepyszny !
|
|
|
|
#4616 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
gratuluje raz jeszcze ale laseczka mała się szykuje ![]() Cytat:
mój cycocholik od rana do tej pory wisiał na cycku z 5 razy, rzłopek jeden, dopiero teraz mogę coś naskrobać w nocy spał od 22 do 2:30 sama się obudziłam i pomyślałam no nic muszę go obudzić i dostał cyca miss albo inna doświadczona mama mam pytanko jak noworodek tygodniowy tak długo śpi<4,5 godz>, to należy go budzić do karmienia???? polecam muszle laktacyjne z aventu, jak na razie sprawdzają się i jeszcze jedno pytanko jakie podpaski kupić?chodzi mi o takie jakieś bawełniane a nie wielkie, mąż mi kupił always ultrta sensitive niby bawełniane, ale nie bardzo jestem do nich przekonana. Nie leci mi już tak mocno, więc podkłady poporodowe są już zbędne |
|||
|
|
|
#4617 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Po schłodzeniu poukładałam truskawki w całości i zalałam galaretką. Mój jeszcze nie ruszony, bo zabieram cały na posiadówkę do kuzynki Cytat:
|
||
|
|
|
#4618 |
|
Wtajemniczenie
|
A na pokuszenie wstawię fotkę
To nie mój, ale podobny
|
|
|
|
#4619 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
nie pamiętam, ale piekę tylko i wyłącznie z tego bloga Cytat:
![]() My z tżem wypiliśmy kawkę i zjedliśmy po kawałku wizażowego murzynka teraz pójdę się wykąpać i tż zabiera mnie na obiad w sumie to raczej nie chodziliśmy nigdzie w te rocznice, ale że już końcówka ciąży to chciałabym jeszcze gdzieś wyskoczyć ![]() ---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ---------- A te skurcze przedporodowe ...znowu Was pomęczę to są odczuwalne tylko w dole brzucha?? czy na całym brzuszku??
|||
|
|
|
#4620 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
powiedziała, ze "najlepsze" są takie skurcze jakby od góry brzucha - że to te właściwe, a cały brzuch ma się robić twardy jak deska. Bardzo się cieszyłam, bo takie właśnie miałam przez dwa dni, a potem tylko ćmiło mnie tak nieprzyjemnie, jak na okres - w dole brzucha, że pół nocy nie mogłam spać. Dorobiłam się małego rozwarcia niby i "wysokiej gotowości porodowej", ale co dalej Ja nie wiem, jak ja mam do poniedziałku urodzić, przecież nic normalnie się nie dziejeeee!!!Dziewczyny, dajcie mi tego bociana!!!!!
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-06-02 o 14:59 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:49.

Słodki
W ogóle nie można go zostawić samego,strasznie żywe dziecko,wierci się,kręci na wszystkie strony.Nie wspominając że główkę sam dzwiga.

trząchnę ramionkami , powiem : "pierd... nie robię ! " , odwróce się i wyjdę z bezsilności