|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2521 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Starania, problemy i pierwsze objawy ciąży- porozmawiajmy!:)
Witam wszystkie tutejsze staraczki. Jestem tu nowa, choć od kilku dni was podczytuję. Pozwolę sobie do Was dołączyć, ponieważ jedziemy niejako na tym samym wózku.
Po 10 niemal latach związku i kilku latach namów z mojej strony mój TŻ w końcu zdecydował się zostać tatusiem Jestem wniebowzięta, ale i pełna obaw, ponieważ przez około 6 lat naszą jedyną metodą "antykoncepcyjną" był stosunek przerywany. TŻ się bardzo pilnował i nie zaliczyliśmy żadnej wpadki. No i od jakiegoś czasu zaczęliśmy się zastanawiać czy wszystko z nami w porządku, bo przez tyle lat nic się nie przytrafiło. Mam jednak nadzieję, że jednak jesteśmy zdrowi, także jesteśmy w trakcie pierwszego cyklu starań. Mój cykl jest krótki trwa 26 dni. Pierwszy dzień cyklu przypadł na 20.05. Według kalkulatora owulacja powinna przypadać na 31.05. Według moich objawów nastąpiła wczoraj, choć pewna nie jestem, bo nie mierzę temperatury, ani nie stosuję testów owulacyjnych. Przytulanki były 27.05, 30.05 i 1.06. Wczoraj miałam bóle podbrzusza oraz lekkie plamienie koloru beżowego i zaobserwowaną jedną nitką bladziutkiej krwi. Pierwszy raz zdarzyło mi się to w okresie okołoowulacyjnym, choć może po prostu wcześniej nie zwracałam na to uwagi. Czekam zatem teraz na termin kolejnej @, która według moich obliczeń powinna nadejść 14.06. Także mam jeszcze całe 2 tygodnie oczekiwania. |
|
|
|
#2522 | |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję. To cytat z "Ani z Zielonego Wzgórza" ---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ---------- Cytat:
|
|
|
#2523 |
|
Zadomowienie
|
Nie liczę na to, że to plamienie implantacyjne, no chyba że owulka wystąpiła zaraz po @ w co wątpię. Raczej stawiam na plamienie owulacyjne, bo wiem, że i takowe się zdarzają.
|
|
|
|
#2524 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Co do stosunku przerwanego to robiłam tak przez 3 lata z byłym i tez sie zastanawiałam czy aby wszystko wporzadku. Do tej pory nie wiem czy z nim wszystko ok, ale ze mną jestem pewna że tak Wydaje mi sie ze stosunek przerwany to faktycznie dosc dobra metoda antykoncepcyjna, wbrew pozorom. Fajnie ze masz krótkie cykle, bedzie mniej czekania ![]() Mozliwe ze plamienie jest owulacyjne, ale mozliwe ze implantacyjne tylko owulka byla jednak np 3 dni wczesniej ![]() Cytat:
![]() Plamienie impl. moze byc nawet po 4 dniach nie ma regóły
|
|||
|
|
|
#2525 |
|
Zadomowienie
|
LunaO, stosunek przerywany jest dobry, ale tylko dla par, które są siebie pewne.
My stosując tą metodę liczyliśmy się z ryzykiem, a ja to nawet miałam nadzieję, że uda nam się wpaść ![]() Co do plamienia implantacyjnego to czytałam, że występuje po około 6 dniach od zapłodnienia, więc raczej się nie łudzę, że to właśnie ono u mnie wystąpiło. Właściwie to nawet ciężko nazwać to plamieniem, bo na bieliźnie śladów nie było, jedynie na papierze zostawał śluz o zabarwieniu beżowym z tą nitką bladej krwi. Faktem jest, że czuję się od dwóch dni bardzo dziwnie. Wczoraj nawet przez chwilę było mi niedobrze. Bóle podbrzusza są niespotykane, a bynajmniej ja takich u siebie nigdy nie zaobserwowałam. Ale domyślam się też, że może sobie wmawiam pewne objawy
|
|
|
|
#2526 |
|
Zakorzenienie
|
z przerwanym masz racje, ja tez mialam nawet nadzieje ze wpadne, bylismy ze soba 4 lata i slub mial byc teraz za tydzien wiec tez bylam "pewna"
![]() To plamienie jest bardzo dziwne, szczegolnie te nitki bo u mnie tez byly i to jest wlasnie charakterystyczne. Mnie tez bolal brzuch jak na @, albo czulam jakby mnie ktos za niego trzymał. I chociaz wczesniej nie mialam jakis bolow przed@ to wtedy mialam No nic zobaczysz, ale masz powody do nakrecania
|
|
|
|
#2527 |
|
Raczkowanie
|
No i zrobiłam ten test bo nie wytrzymałam. Akurat miałam w domu Bobo-Test. I wyszedł negatywny. Czy to znaczy, że owulke miałam 30 dc, jak pokazał test LH, czy może w 24, kiedy pojawiło się plamienie? Nic z tego nie rozumiem już.
A co do tych ledwo widocznych kresek na teście ciążowym to sugeruję się za bardzo tym nie nakręcać. W moim poprzednim (69 dniowym!) cyklu 3 testy ciażowe robione co drugi dzień pokazały ledwo widoczną drugą kreskę a w ciąży nie byłam bo @ w końcu przyszła
|
|
#2528 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
może jednak się udalo,, i w tym czasie chyba z 5 testów zrobiłam więc jak przyszła @ to trochę się rozczarowałam... Cytat:
Dziewczyny kiedy najlepiej zrobic test o czulości 10mLu? w dniu @ czy mogę spróbowac 2-3 dni wczesniej?
Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała.. Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło.. W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny, bo tą kruszyną jesteś Ty... 17.05.2014- Nasz Dzień |
||
|
|
|
#2529 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Domyślam się, że bardzo sie niecierpliwisz, jak każda z nas, ale na swoim przykładzie wiem, że nie warto robić testu wcześniej. Poczekaj 2-3 dni po spodziewanym terminie @. Bo i tak jeśli miałby wyjść negatywny to w wynik nie uwierzysz i będziesz chciała testować ponownie za kilka dni. A to naprawdę nie ma sensu, bo tylko cie zestresuje i humor popsuje
|
|
|
#2530 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2531 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała.. Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło.. W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny, bo tą kruszyną jesteś Ty... 17.05.2014- Nasz Dzień |
|
|
|
|
#2532 |
|
Rozeznanie
|
Według mnie wszystko zależy czy ma sie cykle krótkie czy długie, terminowe oraz czy owulacja była o czasie. W moim przypadku test wyszedł 4 dni przed @ czyli 10 dni po owulacji. Tylko u mnie jak w zegarku z 28 dniowymi cyklami oraz owulacja potwierdzona testami była punktalnie;-)
|
#2533 |
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=aigrene;34460537]No i zrobiłam ten test bo nie wytrzymałam. Akurat miałam w domu Bobo-Test. I wyszedł negatywny. Czy to znaczy, że owulke miałam 30 dc, jak pokazał test LH, czy może w 24, kiedy pojawiło się plamienie? Nic z tego nie rozumiem już.
A co do tych ledwo widocznych kresek na teście ciążowym to sugeruję się za bardzo tym nie nakręcać. W moim poprzednim (69 dniowym!) cyklu 3 testy ciażowe robione co drugi dzień pokazały ledwo widoczną drugą kreskę a w ciąży nie byłam bo @ w końcu przyszła ![]() Jeszcze nie wszystko starcone, dopóki nie ma @ to wszystko jest możliwe.
|
|
|
#2534 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wiedziałam, ze tak będzie
|
|
|
#2535 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2536 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny jak mam okres co 26 dni to owulacja jest 11 dnia cyklu???
|
|
|
|
#2537 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo naprawde bardzo czesto nie odrazu pokazuje sie druga kreseczka. Ale na drugi dzien to juz bez sensu
|
|
|
|
|
#2538 |
|
Zakorzenienie
|
Tego Ci nikt nie powie, musisz obserwować swój organizm.
|
#2539 |
|
Raczkowanie
|
Tylko, że moje kreski pokazywały się w ciągu 5 minut.
|
|
#2540 |
|
Zakorzenienie
|
no obserwuję i nie umiem "zdiagnozować" siebie
))obserwuję śluz i tak średnio łapię te delikatne zmiany u mnie. |
|
|
|
#2541 |
|
Zadomowienie
|
Mój cykl też trwa 26 dni, kalkulator mi wyliczył owu na 12 dzień cyklu, ale jak jest naprawdę to nie potrafię stwierdzić.
Edytowane przez dedra Czas edycji: 2012-06-02 o 12:49 |
|
|
|
#2542 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
około no nic, poczekamy jeszcze tydzień i zaczniemy działać
|
|
|
|
|
#2543 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze chyba za bardzo sie posppieszylam i niepotrzebnie zalozylam watek osobny, to wszystko ze stresu jaki mam :?/ no nic trudno sam zniknie w czelusciach innych wątków. wkleje to co napisałam pewnie tutaj szybciej mi pomozecie niz tam.....
Dziewczyny nie wiem już sama czy panikuję czy co, otóz test ciazowy zrobilam w 3 dniu po braku miesiaczki wyszedl pozytywny, po tygodniu od braku @ poszlam do pani ginekolog ktora zrobila mi usg przez pochwe, powiedziala ze to bardzo wczesna ciaza, ze jest pęcherzyk ciazowy, ale nie mówila nic czy jest bicie serca ani nic powiedziala tylko ze "tak moze byc bo to wczesna ciaza" zapisala mi badania krwi, i luteinę dopochwowo, wszystko bylo ok wczoraj bylam na badaniach krwi i moczu itp nie umiem sama odczytac ale beta hcg wyszla mi 8090 to wg norm wynik na 6 tydzień, i wczoraj wieczorem dodtałam lekkich plamień nie czysta krew tylko taka w śluzie... zadzwonilam do pani doktor powiedziala ze mam w poniedzialek przyjsc ale jesli wystapi krwawienie oczywiscie szpital. Wiem że pewnie zbytnio mi nie doradzicie ale to moja pierwsza ciaza i chcialabym wiedziec czy takie cos jest normalne? Aha dodam jeszcze ze w brzuchu wczoraj wieczorem odczuwalam takie dziwne ruchy jakbym miala gazy (ktorych oczywiscie nie mialam ) wzielam nospe bo pani doktor powiedziala że moge przez cala ciąże brac, i przeszlo. Mam 24 lata.
|
#2544 |
|
Zakorzenienie
|
Widzisz moje nie, a w ciazy byłam. Gdybym nie odczekała pewnie wyrzuciłabym do kosza i piła piwo przez nastepne 2 tyg
![]() Jeśli ktoś robi test za wczesnie to tak moze byc, jeśli robi po @ to juz wychodzi normalnie odrazu gruba krecha. Ja byłam zaraz po @ ale podczas niej byłam już w ciąży dlatego nie ma reguły |
|
|
|
#2545 |
|
Rozeznanie
|
Witaj,
nie słyszałam o takich objawach ciąży, pojechałabym na Twoim miejscu na IP- tam zrobią Ci USG. A tak to się stresujesz, co też źle wpływa na Ciebie i płód.
|
#2546 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2547 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tylko i wyłącznie obserwacja cyklu! każda ma inaczej i nie u każdej faza lutealna trwa 14 dni. Co więcej, jeśli nie trwa minimum 12 dni to nie jest dobrze, bo zarodek może nie mieć warunków, by się utrzymać. Trzeba poobserwować cykl, nauczyć się swojego ciała. Tylko wtedy będziecie mogły stwierdzić, kiedy mniej więcej owulacja MOŻE była (bo CZY w ogóle była i dokładnie KIEDY to Wam powie tylko monitoring USG).
|
|
#2548 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#2549 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2550 |
|
Zadomowienie
|
Hej Dziewczyny
Jestem tu u Was nowa, ale tak jak Wy również pomału z mężem stramy się o dzidziusia Fajnie się was czyta, i dużo ciekawych rzeczy można się od Was dowiedzieć.My z mężem postanowiliśmy, że to już czas najwyższy na macierzyństwo (prawie rok po ślubie, a 10 lat razem Na tygodniu byłam u swojej ( JUŻ BYŁEJ ) ginekolog, z aktualnymi badaniami krwi, moczu, i chciałam z nią porozmawiąć na temat przygotowań do ciąży- niestety tylko się na mnie wydarła .......Powied ziała, że absolutnie niepowinnam się starać o dziecko, że mam anemię,...... że nerki chore,.....że będąc w ciązy bym miła kłopoty ze zdrowiem, a ona wówczas ze mną!!!!!Po tych jej słowach, i jeszcze [po dobitnym tekście- "żebym sobie tą ciąże wybiła z głowy" to się normalnie załamała, popłakałam i postanowiłam, że nigdy już do niej niepójdę!!!!Ja poszłam do niej, by mi pomogła się przygotować do ciąży, skierowała na badania, przepisała jakieś leki na wzmocnienie, skierowała na badania (np. na toksoplazmoze),a ona tylko się wydarałą Nawet niedałą mi wytłumaczyć , że niechcę już w tym miesiącu zajść w ciąze, tylko powiedzmy za 3 miesiące się zacząć strać, a do tego czasu się przebadać, podleczyć.....Wiec mam apel w szczególności do kielczanek- jeśli któraś zna dobrego ginekologa z Kielc, który przygotuje mnie do ciązy, i poprowadzi ją to błągam piszcie!!!!! Mam dość tej swej ginekolog. Co najśmieszniejsze, po tym jak nastraszyła mnie, że w ciązy "wysiądą" mi nerki, bo mam chore, odrazu tego samego dnia udałąm się prywatnie do urologa , i po m.in usg nerek, pęcherza, badaniu moczu.... strwierdził , że z nerki ma całkowicie zdrowe, i z punktu widzenia urologa niewidzi , żadnych przeciwskazań bym byłą w ciąży.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:31.

Jestem wniebowzięta, ale i pełna obaw, ponieważ przez około 6 lat naszą jedyną metodą "antykoncepcyjną" był stosunek przerywany. TŻ się bardzo pilnował i nie zaliczyliśmy żadnej wpadki. No i od jakiegoś czasu zaczęliśmy się zastanawiać czy wszystko z nami w porządku, bo przez tyle lat nic się nie przytrafiło. Mam jednak nadzieję, że jednak jesteśmy zdrowi, także jesteśmy w trakcie pierwszego cyklu starań. 

.......Powied ziała, że absolutnie niepowinnam się starać o dziecko, że mam anemię,...... że nerki chore,.....że będąc w ciązy bym miła kłopoty ze zdrowiem, a ona wówczas ze mną!!!!!Po tych jej słowach, i jeszcze [po dobitnym tekście- "żebym sobie tą ciąże wybiła z głowy" to się normalnie załamała, popłakałam i postanowiłam, że nigdy już do niej niepójdę!!!!Ja poszłam do niej, by mi pomogła się przygotować do ciąży, skierowała na badania, przepisała jakieś leki na wzmocnienie, skierowała na badania (np. na toksoplazmoze),a ona tylko się wydarałą