|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1351 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy część XI
Cytat:
Moim zdaniem sposób cięcia powinien być dostosowany do włosów. Moje np naturalnie są lekko falowane, a były ścinane na mokro (wtedy jak mówisz są proste jak drut) no i kiedy wysychały naturalnie (nie na szczotkę czy jakoś inaczej układane) to wyglądały po prostu źle. Dlatego teraz już nie robię żadnych wymyślnych cięć, cieniowań, tylko po prostu ścinam wszystkie włosy na równo bo bardzo trudno trafić na dobrego fryzjera.. |
|
|
|
|
#1352 |
|
Zakorzenienie
|
Nie zawsze miła dobrze ścięte, pewnie tak jak piszesz - to zależy
![]() Ale zazwyczaj było OK... |
|
|
|
#1353 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale tu na forum pytanie zadała dziewczyna ktora dba o włosy i ich nie prostuje do tego chciała nakłądac kokosa do obcinania żeby jej ta prostownica nie popsula włosów.
|
|
|
|
|
#1354 |
|
Zadomowienie
|
Szukam jakiegoś delikatnego delikatnego szamponu. Bo teraz to już się pogubiłam - sls mocno myje, als (?) też, a w takim dziecięcym liliputzie jest scs (coś takiego?) i to też jest mocno myjące. To czy jest jakiś szampon taki delikatny, bez tych wszystkich "gratisów"?
|
#1355 |
|
Zakorzenienie
|
już wszystko prostuję
nie nałożyłam kokosa. Włosów mi nie prostował w końcu, bo stwierdził, że ładnie wszystko widać i bez tego. A miał taki zamiar jak się dowiedział, że chcę zrównać włosy, a mam kilka różnorakich warstw, ale zobaczył, że mam proste i po szczotce i było spoko. Miałam ścinane na sucho, bo na mokro nie będę widziała rzeczywistej długości, po wysuszeniu się rozczaruję i będzie niedobrze (tak mi wytłumaczył), uznał, ze ta metoda będzie lepsza mimo że dłużej się schodzi. Generalnie chłopak miał wiedzę o włosach jak z nim rozmawiałam, więc byłam spokojna, na koniec nawet olejkiem arganowym mnie posmarował :-D No i naprawdę ścinał co trzeba a nie ciachał bez namysłu, jak sam powiedział on frajdy nie ma w psuciu ludziom humoru ![]() Nie wiem jak to wszystko wygląda od strony technicznej, bo pewnie ile ludzi, tyle opinii, jednakże ja wyszłam zadowolona z efektu włosy mam zrównane w większości (te najkrótsze dalej są krótsze, ale nie wyróżniają się), chociaż nie wyglądają jakby ktoś mi nałożył garnek i ciął od linijki Są łagodne przejścia, nie widać, zebym bardzo dużo straciła na długości, chociaz ja to widzę jak przejadę ręką (jednak pamiętam, że dalej mi ręka sięgała ) no i co tam jeszcze... kolor też mi się podoba... Usłyszałam, ze mam dużo włosów :d moje narzekania skwitował, że są ładne włosy, tylko końce do ścięcia. I że przylizane sa dlatego, ze są cienkie i długie, przez co ciężkie. Proponował tylnią warstwę jakoś tam inaczej ściąć żeby się podnosiły, ale się nie zgodziłam. Hmm... nie mógł uwierzyć, ze 2 lata nie obcinałam włosów i... generalnie było przyjemnie, opinie innych też są pozytywne
|
|
|
|
#1356 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1357 |
|
Zakorzenienie
|
a no i miałam spryskiwane wodą jeszcze
![]() generalnie nie wiem jak się kosztowo rozkłada, ja poszłam z polecenia, więc stawkę miałam z góry ustaloną nieco niższą, wiem, ze obcinanie na mokro jest łatwiejsze dla fryzjera i szybsze, tak mi wytłumaczył ten gostek
|
|
|
|
#1358 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1359 |
|
Raczkowanie
|
Podczytuję czasem wątek i mam pytanie. Otóż potrzebuję dobrej maski do włosów przesuszonych i nieco zniszczonych, co byłoby najlepsze?
|
|
|
|
#1360 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny złożyłam zamówienie w sklepie "kalina"
Wiecie może ile czeka się na paczkę?
|
#1361 |
|
seriously? no.
|
jeśli ktoś stosuje silikony to chyba ciężko je zmyć odżywką (nie wiem czy jest to w ogóle możliwe?)
jeśli stosuję silikony, np. CHI, raz na 2tyg umyję szamponem z sls dla oczyszczenia a w międzyczasie będę myła odżywką to stworzą one od razu warstwę nieprzepuszczalną dla składników odżywczych z masek? czy oczyszczanie raz na tydzień czy dwa wystarczy żeby się ich pozbyć? |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1362 |
|
Zakorzenienie
|
ja też już z tym oczyszczaniem i sls-ami ostatnio wariuję i gubię się co i jak, przydałaby się opinia kogoś kto się zna albo jakiś link to bloga/artykułu/pigułki/czegokolwiek
|
|
|
|
#1363 |
|
Raczkowanie
|
A co sądzicie o tym składzie? Z takimi substancjami myjącymi się jeszcze nie spotkałam
![]() Niby jest alkohol benzylowy, ale dość daleko w składzie... Skład: Aqua, Sodium Cocoamphoacetate, Glyceryl Oleate, Sodium Lauroyl Gluta Mate, Sodium Chloride, Coco-Glucoside, Citric Acid, Olea Europaea Leaf Extract, Allantoin, Glycerin,Lavendula Angustifolia Oil, Parfum, Linalol,Benzyl Alcohol, Phenoxyethanol, Potassium Sorbate https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...oc.html&next=1 |
|
|
|
#1364 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Z łagodnych detergentów można wyróżnić betainę kokamidopropylową(czasem podrażnia), Lauryl Glucoside, Coco Glucoside. Oczyszczanie? Jak włosy potrzebują - u jednego będzie to tydzień - dwa tygodnie(u mnie: włosy niskoporowate, łatwe do obciążenia), a znam przypadki, które oczyszczają włosy mocnym szamponem raz na dwa miesiące (przy pielęgnacji bezsilikonowej i włosach trudnych do obciążenia). Z oczyszczaniem jak ze zwykłym myciem - stosujemy, gdy włosy potrzebują, gdy "coś im jest" - obciążenie, przenawilżenie... ---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ---------- Cytat:
Ustawiłabym go jako szampon o mocy średniej w kierunku niższej![]() W czym przeszkadza Ci alkohol benzylowy? Jesteś uczulona?
|
|
#1365 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1366 | |
|
seriously? no.
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1368 |
|
Zakorzenienie
|
a ja zakochałam się w olejku Gliss Kura...... Bardzo
|
|
|
|
#1370 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Używałam BD, nie pasował mi, dość mocno plątał włosy i ma ten nieszczęsny rumianek w składzie. Teraz powoli kończę Hippa. Jest ok, ale to jeszcze nie to. Próbowałam kilka razy myć odżywką. Początkowo efekt wooow, super miękkie włosy, ale za pięknie być nie może, na drugi dzień miałam klasyczny przyklap
|
|
|
|
|
#1371 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1372 |
|
Zakorzenienie
|
a ja tak się zastanawiam właśnie. Skoro zmieniłam kolor w odstawkę na pewno pójdą moje szampony do włosów blond, zostanie mi sam BD - czy warto żebym myła czyms jeszcze prócz niego w sensie na zmianę czy ten 1 szampon mi starczy?
|
|
|
|
#1373 |
|
Raczkowanie
|
No właśnie. I bądź tu człowieku mądry
chyba pozostaje mi Hipp, tylko po nim nie mam problemów ze skalpem
|
|
|
|
#1374 |
|
Zakorzenienie
|
Też mam problemy z tymi szamponami - rumianek u mnie także średnio pasuje, chociaż teraz jeszcze przez najbliższe dwa tygodnie mogę używać, bo farbuję dopiero w połowie czerwca...
Myłam Isaną - nie sprawdziło się na dłuższą metę. Mycie balsamami GP - też nie. Potters - nie... ![]() Moje włosy najlepiej czują się po szamponach z sls i najlepiej wyglądają ![]() A co do ziół to używam w sumie sporo ziołowych preparatów - Sesa, Jantar, eliksir GP, maska Bingo z ekstraktami ziołowymi, olejek łopianowy... i w sumie boję się o jakieś przesuszenie, dlatego nawilżam masłem shea i maskami nawilżającymi. Więc mam nadzieję, że te rosyjskie szampony będą dobre dla mnie. Ale najbardziej zadowolona byłam z Pharmaceris H i Farmony Herbal Care... no i ta Alterra teraz też się u mnie dobrze spisuje. Ale każdy z nich ma mocny detergent. |
|
|
|
#1375 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oprócz Ciebie znam tylko jedną dziewczynę, która ma odczucia takie jak Ty.Ewentualnie możesz jeszcze spróbować mycia Hegronem - to najlżejsza odżywka do mycia jaką znam.
|
|
#1376 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam przetłuszczający się skalp, myślałam że jak przestanę używać mocne detergenty to przetłuszczanie się zmniejszy - niestety nie. Niweluję to jedynie Bingo z glinką ghassoul, nawet glinka zielona tak na mnie nie działa...
Wszystko poza szamponami z sls/sles powoduje u mnie obciążenie i ogólnie kończy się to tym, że włosy po kilku godzinach wyglądają jak tłuste strąki. Dzisiaj umyłam BabyDreamem, zobaczymy jak jutro będę wyglądała, ale już widzę że są jakieś sianowate ![]() Jedynie po tych standardowych szamponach jestem w stanie uzyskać gładką taflę włosów A porowatość mam niską.
|
|
|
|
#1377 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja myje długość odzywką a skalp zawsze SLesem i nie widze powodu żeby o zmieniać No czasem myje całe włosy odżywką
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1378 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przyrost też ładnie widać ![]() Cytat:
Cytat:
Co prawda nie mam pocieniowanych włosków, ale moje niektóre bejbiki są już długie i właśnie z nimi się męczę.Jedyne co robię, to kupiłam jedną odżywkę d/s z dimethicone, aby trochę zabezpieczyć, stosuję ją co drugie mycie i po każdym myciu psikam Schaumą ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
A tu dla porównania BD: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...m-shampoo.html Cytat:
Ja nie jestem ich przeciwniczką Na mnie nigdy źle nie działały i często sięgam po takie szampony. Jest wiele włosomaniaczek, które z powodzeniem stosują takie szampony Dla mnie idealnym rozwiązaniem okazał się żel 2w1 Liliputz ten biały, wyżej link do niego ![]() Dzięki niemu pozbyłam się łupieżu, który dostałam po innym szamponie i moje włoski wytrzymują dwa dni, a nie jeden jak wcześniej
16.09.11 - pielęgnacja bezsilikonowa 29.09.11 - oleje 25.01.12 - ścięcie 1.04.12 - Seboradin 12.04.12 - Eclipta 11.01.12 - kwasy i naturalna pielęgnacja twarzy Moje włosy Edytowane przez izus_86 Czas edycji: 2012-06-02 o 23:32 |
|||||||
|
|
|
#1379 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Już nie wspomnę o tym ile razy zostałam delikatnie "zakrzyczana" za polecanie szamponu z sles Także tego....chyba musze mniej kierować się wątkami na Wizażu, a bardziej zadbać o to co sprawdza się na moich włosach...
|
|
|
|
|
#1380 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na każdego działa co innego i niektóre skalpy potrzebują mocniejszego oczyszczania ![]() A doczytałaś o tym szamponie Lilliputz co Ci napisałam?
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:32.

Są łagodne przejścia, nie widać, zebym bardzo dużo straciła na długości, chociaz ja to widzę jak przejadę ręką (jednak pamiętam, że dalej mi ręka sięgała 

I to najgorsze, że te dolne nie są rozdwojone, tylko te krótsze - widać się połamały
Co prawda nie mam pocieniowanych włosków, ale moje niektóre bejbiki są już długie i właśnie z nimi się męczę.