Styczniowo-lutowe mamusie 2013 :) - Strona 49 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-04, 12:18   #1441
aplikacja24
Raczkowanie

Dot.: Styczniowo-lutowe mamusie 2013 :)

[QUOTE=meduzza;34493103]Ale jestem zła Dziewczyny... Wyobraźcie sobie, że pierwszy termin do ginekologa (pierwszy żeby w ogóle stwierdzić nawet ciąże, czy coś) mam na 3 lipca To będzie 11 tydzień... Chyba późno jak na pierwszą wizytę nie sądzicie? Przecież na becikowe trzeba wykazać, że się było pod opieką przed 10 tc......
Czyli nie obejdzie się bez prywatnych wizyt, co i tak nie zmienia faktu bo nie założe tam przeciez karty ciążowej... Ale lipa;/[/QUO

Becikowe od stycznia 2013 r. nie będzie najprawdopodobniej przyznawane z "automatu". Zostanie wprowadzone kryterium dochodowe uprawniające do przyznania becikowego. Kryterium dochodowe ma obejmować dzieci urodzone po 1 stycznia 2013 r. Projekt ustawy wprowadzającej to kryterium wyznacza próg, od którego będzie uzależnione uzyskanie becikowego - 1922 zł miesięcznie na osobę w rodzinie.
aplikacja24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-04, 12:19   #1442
Delicjanka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość
słusznie ujęte - świrujemy..
no już się doczekać nie mogę! Chcę mieć już pewność, że wszystko jest w jak najlepszym porządku i zobaczyć dzidziolka

a mnie chyba zawali zaraz mnóstwo rzeczy do zrobienia.. jeszcze jeden weekend i jedna tygodniówka, miejmy nadzieje bez Kampanii Wrześniowej w tym roku i będzie dobrze
W tamtym roku wszystkie poległy na Historii wychowania

no ja jutro mam wyniki ważnego zaliczenia, ale nie wiem jak to będzie jak polegne to wrrr :[ a dzisiaj właśnie teraz trwa zerówka z pedagogiki wczesnoszkolnej, ale nie poszłam nic nie zajrzałam do książek przez mojego Tż haha ale... oj tam, oj tam dobrze ze mi samochód zostawił, taka pogoda nie będę musiała się wlec autobusami

Skalpel wyzwanie z Ewką!
cel : piękne ujędrnione ciało
waga: 48, 60cm w brzucholu.

Delicjanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-04, 12:27   #1443
LadyWhisper
Zakorzenienie

aplikacja też to słyszałam, co bzdura......

.... Dziecko - to przecinek między ojcem a matką. Ale i spójnik.
Z Każdym Dniem Coraz Bardziej

LadyWhisper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-04, 12:27   #1444
Hosenka*
Zakorzenienie

[QUOTE=aplikacja24;3449644 1]
Cytat:
Napisane przez meduzza Pokaż wiadomość
Ale jestem zła Dziewczyny... Wyobraźcie sobie, że pierwszy termin do ginekologa (pierwszy żeby w ogóle stwierdzić nawet ciąże, czy coś) mam na 3 lipca To będzie 11 tydzień... Chyba późno jak na pierwszą wizytę nie sądzicie? Przecież na becikowe trzeba wykazać, że się było pod opieką przed 10 tc......
Czyli nie obejdzie się bez prywatnych wizyt, co i tak nie zmienia faktu bo nie założe tam przeciez karty ciążowej... Ale lipa;/[/QUO

Becikowe od stycznia 2013 r. nie będzie najprawdopodobniej przyznawane z "automatu". Zostanie wprowadzone kryterium dochodowe uprawniające do przyznania becikowego. Kryterium dochodowe ma obejmować dzieci urodzone po 1 stycznia 2013 r. Projekt ustawy wprowadzającej to kryterium wyznacza próg, od którego będzie uzależnione uzyskanie becikowego - 1922 zł miesięcznie na osobę w rodzinie.
To jest kwota netto czy brutto?

Ehhh mam taki magiel w pracy że szok
Nie mam kiedy herbaty zrobić ...

Za niecałe tygodnie mamy wielką galę, a wszystko jest na mojej głowie - sprawy techniczne, organizacyjne, kontakty ze sponsorami itd. Adresowałyście i wypisywałyście kiedyś 1000 zaproszeń? Ja już wymiękam, ale na szczęście dzisiaj wyjdzie ostatnia tura. W miedzy czasie oczywiście setki maili, telefonów

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu

Edytowane przez Hosenka*
Czas edycji: 2012-06-04 o 12:30
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-04, 12:36   #1445
aplikacja24
Raczkowanie

[QUOTE=Hosenka*;34496667]
Cytat:
Napisane przez aplikacja24 Pokaż wiadomość
To jest kwota netto czy brutto?

Ehhh mam taki magiel w pracy że szok
Nie mam kiedy herbaty zrobić ...

Za niecałe tygodnie mamy wielką galę, a wszystko jest na mojej głowie - sprawy techniczne, organizacyjne, kontakty ze sponsorami itd. Adresowałyście i wypisywałyście kiedyś 1000 zaproszeń? Ja już wymiękam, ale na szczęście dzisiaj wyjdzie ostatnia tura. W miedzy czasie oczywiście setki maili, telefonów
Ustawa mówi o progu 'dochodu', więc wydaje mi się, że to kwota netto.
Stary 2012-06-04, 12:39   #1446
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:

chce mi się krzyczeć jak coś takiego widzę, co za kraj- dobrze mówili,że nasz premier jest lepszy od Berlusconiego- bo wydymał dosłownie wszystkich
w tym kraju ważniejsza jest legalizacja marihuany i tragedia smoleńska niż polityka prorodzinna
kuzwa 1000 zł becikowego i to jeszcze z łaską -przepraszam bardzo co można kupić dziecku za 1000 zł? no pytam się

mojego męża siostra mieszka w Austrii- tam na jedno dziecko miesięcznie dostaje od Państwa 250 euro(mają trójkę dzieciaków), ponadto oboje z mężem pracują- stać ich na to aby dzieci nakarmić ubrać i jeszcze wykształcić

ja tu nie będę dyskutować jakie to soclane inne państwa mają i jak niektórzy polacy wykorzystują ową sytuację, bo to inny temat- ale powiedzcie mi dlaczego u nas w kraju nie ma wsparcia dla średniej klasy, która ma jednak największe szanse aby dzieciaki wykształcić?
no i co? mamy niż demokratyczny. mamy tyrać do 67 roku życia tfffffffuuuuuuuu

ej bo sobie ciśnienie podniosłam

Edytowane przez marsi11
Czas edycji: 2012-06-04 o 12:56
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-04, 12:53   #1447
Debrah
Zakorzenienie

Dziewczyny - piszecie, że często biegacie do toalety bo chce Wam się siku - czy to jest związane z tym, że odczuwacie pragnienie i automatycznie więcej pijecie?

Czy raczej zmiany wewnątrz ciała w związku z ciążą (ucisk), aczkolwiek to mi się za wcześnie wydaje?

Bo mnie tak suszy, że szok, właśnie od rana wypiłam już ponad 2 litry i właśnie zaczynam czuć tego konsekwencje i siusiać non stop. Wcześniej tak nie miałam.
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-04, 12:54   #1448
Hosenka*
Zakorzenienie

Szczerze, to ja bym wolała np. 500 zł, ale co miesiąc przez jakiś tam czas, powiedzmy pół roku.

Instagram

Stary 2012-06-04, 12:55   #1449
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
Dziewczyny - piszecie, że często biegacie do toalety bo chce Wam się siku - czy to jest związane z tym, że odczuwacie pragnienie i automatycznie więcej pijecie?

Czy raczej zmiany wewnątrz ciała w związku z ciążą (ucisk), aczkolwiek to mi się za wcześnie wydaje?

Bo mnie tak suszy, że szok, właśnie od rana wypiłam już ponad 2 litry i właśnie zaczynam czuć tego konsekwencje i siusiać non stop. Wcześniej tak nie miałam.
mi się wydaje,że to przez powiększoną macicę- mam tak samo jak cytrynowa- nie leją się ze mnie strumienie, tylko trochę
ale nie jest tego też tak mało jak np. przy zapaleniu pęcherza ( cierpiałam na nawracające zapalenie przez wiele lat przed urodzeniem pierwszego dziecka)
czy piję więcej? hm w sumie chyba mniej- nadganiam owocami
Stary 2012-06-04, 12:56   #1450
gda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iskierka0310 Pokaż wiadomość
samolotem to jasna sprawa bo jest zmiana ciśnienia,moja koleznaka tak własnie poroniła.Ale samochodem???eee bzdury...
Przepraszam, że się wtrącę (ale myślę, że mam cenne informacje w związku ze zbliżającymi się wakacjami ) lot samolotem jest najbezpieczniejszą formą podróży w ciąży. W kabinie ciśnienie jest wyrównane i w ogóle nie zagraża ciąży. Jedynie trzeba się ruszać podczas dłuższych lotów, ze względu na możliwość zakrzepów

Samochód i autokar niestety są trochę mniej bezpieczne - te wszystkie wstrząsy i pozycja nie są najlepsze. Ale mi ginekolog powiedziała, że co 2-3 godziny przerwa i pochodzić z 30 minut i nie powinno być problemu.

Przepraszam za moje wtrącenie
Mama z września
gda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-04, 12:56   #1451
gochaa_p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez antoinette Pokaż wiadomość
O właśnie, dobre pytanie

dla chłopca może i znalazłabym jakieś imię ale dla dziewczynki - tutaj ciężko. Mamy już córkę - Gabi, teraz jakby był chłopiec to... hm może Kacper (choć nie jestem pewna), a jeśli chodzi o dziewczynkę to pustka, żadne imię mi się nie podoba

Też macie takiego lenia strasznego? ja albo śpię albo jem... pełno kolokwiów na mnie czeka do sprawdzenia a nawet palcem nie ruszam w ich kierunku, wręcz je omijam szerokim łukiem [COLOR="Silver"]

[)
oj tak - lenia to ja mam przeogromnego!!!!
Gabi - bardzo łądnie

I widzę że jesteś z Częśtochowy Miło mi ja też (tzn teraz Wrzosowa, ale przez 25 lat mieszkałąm w mieście).
gochaa_p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-04, 12:58   #1452
aplikacja24
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez marsi11 Pokaż wiadomość
chce mi się krzyczeć jak coś takiego widzę, co za kraj- dobrze mówili,że nasz premier jest lepszy od Berlusconiego- bo wydymał dosłownie wszystkich
w tym kraju ważniejsza jest legalizacja marihuany i tragedia smoleńska niż polityka prorodzinna
kuzwa 1000 zł becikowego i to jeszcze z łaską -przepraszam bardzo co można kupić dziecku za 1000 zł? no pytam się

mojego męża siostra mieszka w Austrii- tam na jedno dziecko miesięcznie dostaje od Państwa 250 euro, ponadto oboje z mężem pracują- stać ich na to aby dzieci nakarmić ubrać i jeszcze wykształcić

ja tu nie będę dyskutować jakie to soclane inne państwa mają i jak niektórzy polacy wykorzystują ową sytuację, bo to inny temat- ale powiedzcie mi dlaczego u nas w kraju nie ma wsparcia dla średniej klasy, która ma jednak największe szanse aby dzieciaki wykształcić?

Mnie rówież ta informacja podniosła ciśnienie. Okazuje się, że jeśli się człowiek stara, nie siedzi na zasiłku, pracuje rzetelnie i ma trochę więcej niż najniższa krajowa - to dostaje za to po łapkach. Umiesz liczyć, licz na siebie...
Stary 2012-06-04, 13:06   #1453
gochaa_p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez truskaweczkaa25 Pokaż wiadomość
My też mamy huskiego śliczne psy!Mają piękne oczy.
Ile miesięcy ma wasz psiak?
dopiero 3 . szczeniaczek jeszcze.

---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ----------

Cytat:
Napisane przez bokeh Pokaż wiadomość
Ja byłam w 5 bo jakos tak nie wiedzialam co mam robic i chcialam z nia pogadac i jak zrobila usg to tylko byl ten pecherzyk ciazowy i przepisala mi ta luteine i dopiero po powrocie do domu zaczelam oczywiscie o tym czytac i sie stresowac ze czemu nie bylo widac zarodka itp.... a teraz musze isc bo mialam plameienie ale moze rzeczywiscie poczekaj do 15 wtedy na pewno zobaczysz cos wiecej i nie bedziesz sie stresowac jak ja ze "czemu nic nie bylo widac"?

Swoja droga jest tu moze ktoś z Katowic?
ja bym poczekała do 15 ego.

ja ja byłam tez było widać tylko pęcherzyk , teraz mam wizytę na 14 ego

---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ----------

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
To jest objazdówka, będzie Paryż, Luwr i kilka innych atrakcji.
Mam tylko nadzieję ze podróż dobrze zniosę.

Orientujecie się może, czy można zażywać aviomarin, albo lokomotiv? Nigdy nie potrzebowałam takich środków w trakcie podróży, ale w ciąży nigdy nic nie wiadomo.
też byłam w Paryżu niedawno ( na Święta Wielkanocne konkretnie ) Bardzo łądnie, polecam.
Co do Aviomarinu itp to nie wiem, zadzwoń do gin albo przeczytaj ulotkę.

---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ----------

Cytat:
Napisane przez meduzza Pokaż wiadomość
Ale jestem zła Dziewczyny... Wyobraźcie sobie, że pierwszy termin do ginekologa (pierwszy żeby w ogóle stwierdzić nawet ciąże, czy coś) mam na 3 lipca To będzie 11 tydzień... Chyba późno jak na pierwszą wizytę nie sądzicie? Przecież na becikowe trzeba wykazać, że się było pod opieką przed 10 tc......
Czyli nie obejdzie się bez prywatnych wizyt, co i tak nie zmienia faktu bo nie założe tam przeciez karty ciążowej... Ale lipa;/
maskara.
Stary 2012-06-04, 13:06   #1454
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie rówież ta informacja podniosła ciśnienie. Okazuje się, że jeśli się człowiek stara, nie siedzi na zasiłku, pracuje rzetelnie i ma trochę więcej niż najniższa krajowa - to dostaje za to po łapkach. Umiesz liczyć, licz na siebie...
tak ja też mam pensje ponad przeciętną krajową- a co za tym idzie mój pracodawca płaci też wyższe podatki
mój TZ ma swoją działalność gospodarczą, w zębach niesie kasę dla ZUS i US - i to też niemało- no i co mamy z tych podatków? guzik,praktycznie wcale nie korzystamy z Państwej służby zdrowia, mimo iż mąż zus płaci jak za złoto

jak na to wszystko patrzę mam ochotę się zawinąć gdzieś na południe Grecji i przyczynić się do tamtejszego kryzysu
od naszego Państwa nic nie chcę, niech mnie cmokną
Stary 2012-06-04, 13:17   #1455
calawdeszczu
Wtajemniczenie

dziewczyny, mam pytanie:
Czy któraś z Was zaczęła już robić badania ? Jeśli tak to w którym tyg. ? Prywatnie czy na NFZ ?

Ja dzisiaj byłam u lekarza rodzinnego i babka tak mi ciśnienie podniosła, że do teraz nie moge się otrząsnąć..

calawdeszczu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-04, 13:18   #1456
gochaa_p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bokeh Pokaż wiadomość
kurcze dziewczyny mam taki problem bo mialam male krwawienie w piatek wieczorem zwolnilam sie godzine z pracy (pracuje od 10-21) zadzwonilam do mojej gin ktora kazala mi lezec potem sobote mialam wolna a w niedziele i dzis mam niby prace z tym ze zadzwonilam do mojego szefa ze wezme l4 ktore on jak najbardziej poparl tlyko ze ta gin nic nie mowila o l4 teraz sie boje ze tam dzis pojde a ona mi nie bedzie chciala wypisac albo cos, nie wiem tez czy mam chodzic do pracy troche sie obawiam tak jak wspominalam mam od 10-21 i ciagle oprocz 30 min i 15 min przerwy stoje, chodze biegam nosze rozne rzeczy. ale z drugiej strony co ja zrobie tyle miesiecy w domu?
powiedz gin jak wygląda twoja praca to na pewno do Ci L4
a w domu masz się relaksować bo niedługo już nie będziesz miała na to czasu :P

---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ----------

Cytat:
Napisane przez iskierka0310 Pokaż wiadomość
Teraz to jest nic..jak przychodzi 9 miesiac,brzuch jest pod brode,człowiek ledwo sie ułoży a tu siku, i tak jest co godzine....

tak na rozluznienie napisze Wam kawał,usmiałam sie jak głupia:
kiedy sie trzeba zaczać odchudzać?????
KIEDY KUPIONE HULA HOP IDEALNIE PASUJE DO TALI

no dziewczyny jeszcze kilka misięcy i żaden hula hop na nas nie będzie pasował
Stary 2012-06-04, 13:19   #1457
aplikacja24
Raczkowanie

Cytat:
tak ja też mam pensje ponad przeciętną krajową- a co za tym idzie mój pracodawca płaci też wyższe podatki
mój TZ ma swoją działalność gospodarczą, w zębach niesie kasę dla ZUS i US - i to też niemało- no i co mamy z tych podatków? guzik,praktycznie wcale nie korzystamy z Państwej służby zdrowia, mimo iż mąż zus płaci jak za złoto

jak na to wszystko patrzę mam ochotę się zawinąć gdzieś na południe Grecji i przyczynić się do tamtejszego kryzysu
od naszego Państwa nic nie chcę, niech mnie cmokną
Wiem o czym mówisz, im wyższe pensje tym wyższe podatki. Niestety nie przekłada się to w jakikolwiek sposób na socjal. Ostatnio podczas rozliczania roczego stwierdziliśmy z mężem, że gdybyśmy tyle ile zabierają nam z wypłat na ubezpieczenie zdrowotne zapłacili w prywatnej służbie zdrowia to przyjeżdzali by po nas samochodem.
Po kilku doświadczeniach na państwową służbę zdrowia już dawno przestałam liczyć.

Podobna sytaucja jest w przedszkolach, tam też determinantą jest status rodziny, liczba dzieci, itp. Paradoksalnie jeśli siedzisz na zasiłku, jesteś w "kontrolowanej" separacji - masz większe szanse na przedszkole. Im więcej odprowadzasz podatków tym gorzej, bo tzn. że stać Cię na opiekunkę. To dokładnie usłyszała ostatnio moja znajoma w przedszkolu, próbując zapiać tam swoje dziecko
Stary 2012-06-04, 13:21   #1458
Basia_Bogusia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cytrynowo_piaskowa Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja mam od wczoraj problem, mam świadomość że dzidzia rośnie, ale to jakie mam ciśnienie na pęcherzu od wczoraj to jakaś masakra. Jak leże sobie w domu to jest OK, a jak tylko trochę pochodzę, wstanę, poruszam się zaraz czuję że chce mi się sikać. Idę do toalety i sikam ledwo co, kłuje mnie z prawej strony, wkręcam sobie że może boli.

Myślicie że powinnam się udać do lekarza skontrolować co i jak? Oczywiście już umowilam wizytę, a o 15 odbieram wyniki badania moczu, więc chyba troche mi się rozjaśni, czy to przeziębienie czy tylko dzidzia ciśnie

Co do częstego oddawania moczu to podobno jest to częste szczególnie na początku ciąży, bo powiększająca się macica uciska na pęcherz stąd trudności w jego całkowitym opróżnianiu i częstsze udawanie się do toalety. Ale takie odczucia mogą również świadczyć o infekcji, bo odczyn moczu w czasie ciąży zmienia się co może sprzyjać rozwojowi bakterii. To również częsta sytuacja. Ja np też miałam podobnie i jak odebrałam pierwszy wynik moczu okazało się, że to infekcja. Zalecono mi dużo pić, głównie wody mineralnej żeby oczyszczać organizm, dodatkowo herbatę żurawinową i rumianek z cytryną. Dziś robiłam wynik kontrolny, mam nadzieje, że będzie poprawa, w środę mam drugą wizytę więc tak czy inaczej będzie okazja, żeby skonsultować wyniki.

Ale Ty jeśli odbierasz o 15 wyniki to wszystko się rozjaśni i będziesz wiedzieć co i jak.
Basia_Bogusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-04, 13:22   #1459
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:

Wiem o czym mówisz, im wyższe pensje tym wyższe podatki. Niestety nie przekłada się to w jakikolwiek sposób na socjal.
no ale tylko u nas
popatrz jak wygląda sytuacja podatkowe w Szwecji czy Norwegii, tam jest kosmos ale masz coś w zamian
strasznie nieodwazajemnione są te uczucia patriotyczne
Stary 2012-06-04, 13:26   #1460
gochaa_p
Zakorzenienie

Cytat:

mojego męża siostra mieszka w Austrii- tam na jedno dziecko miesięcznie dostaje od Państwa 250 euro(mają trójkę dzieciaków), ponadto oboje z mężem pracują- stać ich na to aby dzieci nakarmić ubrać i jeszcze wykształcić

oj to jest bardzo drażliwy temat, ja mieszkałam kilka lat w Szwecji i taki socjal jak tam mają - to bajka. Polska to zacofanie na maxa!!!
Stary 2012-06-04, 13:39   #1461
aganieszkab
Raczkowanie

Cytat:
Mam nadzieję że to jest na osobę w rodzinie z uwzględnieniem nowego dzidziusia
wtedy prosta kalkulacja - mama+tata+dzidziuś i mają wspólnie 6000 zł na rękę to 1tys.becikowego im się nie należy
jeżeli dzidziuś jest drugim dzieckiem wtedy nie należy się rodzince zarabiającej 8000 zł na rękę
widocznie potraktowali to jak drobne na waciki...
niech jeszcze od tego becikowego naliczą podatek i ZUS
aganieszkab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-04, 13:42   #1462
hope01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez calawdeszczu Pokaż wiadomość
dziewczyny, mam pytanie:
Czy któraś z Was zaczęła już robić badania ? Jeśli tak to w którym tyg. ? Prywatnie czy na NFZ ?

Ja dzisiaj byłam u lekarza rodzinnego i babka tak mi ciśnienie podniosła, że do teraz nie moge się otrząsnąć..
ja właśnie dziś skończyłam maraton z badaniami, tydzień po wizycie zrobiłam pierwsze pół(7tc), dziś drugie (9tc) oczywiście tylko 4 badania na skierowanie (morfo, mocz, glukoza, tsh) a reszta płatnie. Niestety.

hope01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-04, 13:55   #1463
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aganieszkab Pokaż wiadomość
Mam nadzieję że to jest na osobę w rodzinie z uwzględnieniem nowego dzidziusia
wtedy prosta kalkulacja - mama+tata+dzidziuś i mają wspólnie 6000 zł na rękę to 1tys.becikowego im się nie należy
jeżeli dzidziuś jest drugim dzieckiem wtedy nie należy się rodzince zarabiającej 8000 zł na rękę
widocznie potraktowali to jak drobne na waciki...
niech jeszcze od tego becikowego naliczą podatek i ZUS
Nooo mieć 6000 zł netto co miesiąc to bym chciała aż bym nie wiedziała co z tymi pieniędzmi zrobić. My mamy ok 3,500 tys (na 2 osoby), bo ja mam wypłatę zależną m.in. od wyników, raz jest to np. 1900 netto, w innym miesiącu 2500 netto.
Mąż jest nauczycielem, ale spłaca jeszcze kredyt studencki i pożyczkę remontową, którą wziął na początku roku, wiec mu nawet 1000 netto nie zostaje

Instagram

Stary 2012-06-04, 13:58   #1464
Delicjanka
Zakorzenienie

Dziewczyny, jak jest u Was z farbowaniem włosów? znacie jakieś farby które można używać w ciąży? wiem że nie może być amoniaku, ale przecież teraz prawie każda farba go zawiera. Jak znacie jakieś bez amoniaku to proszę podajcie bo ja nie mam zielonego pojęcia, zawsze używałam garniera, ale ma amoniak wrrrrrrrrrr :/ chyba że mozna farbowac juz normalnie w 2 trym? to może bym się jakoś przemęczyła

Skalpel wyzwanie z Ewką!
cel : piękne ujędrnione ciało
waga: 48, 60cm w brzucholu.

Delicjanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-04, 14:03   #1465
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Delicjanka Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jak jest u Was z farbowaniem włosów? znacie jakieś farby które można używać w ciąży? wiem że nie może być amoniaku, ale przecież teraz prawie każda farba go zawiera. Jak znacie jakieś bez amoniaku to proszę podajcie bo ja nie mam zielonego pojęcia, zawsze używałam garniera, ale ma amoniak wrrrrrrrrrr :/ chyba że mozna farbowac juz normalnie w 2 trym? to może bym się jakoś przemęczyła
też sie nad tym zastanawiam, farbuje na czerwono rudy.... i gdybym wiedziala wczesniej to bym te okropne odrosty zafarbowala a teraz??? po tych 2 miesiacach bede miec chyba 10cm odrosty;d
Stary 2012-06-04, 14:04   #1466
iskierka0310
Raczkowanie

z tego co sie orientuje to casting Loreala ma znikome slady amoniaku(chociaz pisze,ze jest bez amoniaku).Pierwsza ciąże to farbowałam sie ziołowymi a teraz to sama nie wiem

czytałam o pensjach i becikowych..to naprawde masakra,ja nie narzekam bo mój mąż pracuje w Danii i srednie zarobki to 8 tys. ale to co jest w sumie jak zaczynamy sie od jesieni budowac.Kasa po prostu wyparowuje.
My chyba dostaniemy wszelkie świadczenia duńskie bo nasze polskie to smiech po prostu.
iskierka0310 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-04, 14:06   #1467
hania207
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Delicjanka Pokaż wiadomość
ja czekam do 2 trymestru
na szczeście juzz niedługo, bo odrosty mam okropne
a farbe uzywam z joanny , ale nie czytalam jeszcze skladu

hania207 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-04, 14:09   #1468
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez calawdeszczu Pokaż wiadomość
dziewczyny, mam pytanie:

Ja kolejna wizytę mam na 15.06 wiec zamierzam szturmem ruszyć na przychodnie w poniedziałek. Bedzie to 11/12 tydz. W tydzień czasu powinni się wyrobić do lekarza chodzę prywatnie wiec i badania tez będą prywatnie.

Edytowane przez pstryczek84
Czas edycji: 2012-06-04 o 14:18
pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-04, 14:36   #1469
marsi11
Zakorzenienie

ja farbowałam normalną z amoniakiem Loreal preference- mam bardzo jasny blond. Tyle,że miałam maseczkę taką malarską na twarzy

włosy mi rosną jak głupie myślę,że jeszcze tydzień i znowu muszę sobie odrost zrobić

a co do becikowego to ja chyba jakis list do premiera napisze

za pierwsze dziecko nie dostałam- bo wtedy jeszcze tak było, nie pracowałam dopiero szkołę skończyła
no i wychodzi,że na drugie też nie dostanę co z ku...r..y i złodzieje

Edytowane przez marsi11
Czas edycji: 2012-06-04 o 14:38
Stary 2012-06-04, 14:57   #1470
meduzza
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
Może zależy od miasta, ja jestem z Krakowa.
Co ja się nadzwoniłam dzisiaj.

Hm, może zrobię sobie dzisiaj znowu betę, i jak wyjdzie wyższa (ostatnią robiłam w piątek) to spokojnie poczekam do tego 15stego..
I jak robiłaś betę? Ja odebrałam wyniki z rana i mam 5777 (ok 5 tydzień) czyli się rozwija dobrze. Nie będę tak świrować i poczekam łaskawie na wizytę u prywatnego gina za tydzień na USG. To będzie już 8 tc więc już będę mogła zobaczyć co nieco.
meduzza jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości