|
|
#1441 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Styczniowo-lutowe mamusie 2013 :)
[QUOTE=meduzza;34493103]Ale jestem zła Dziewczyny... Wyobraźcie sobie, że pierwszy termin do ginekologa (pierwszy żeby w ogóle stwierdzić nawet ciąże, czy coś) mam na 3 lipca
Czyli nie obejdzie się bez prywatnych wizyt, co i tak nie zmienia faktu bo nie założe tam przeciez karty ciążowej... Ale lipa;/[/QUO Becikowe od stycznia 2013 r. nie będzie najprawdopodobniej przyznawane z "automatu". Zostanie wprowadzone kryterium dochodowe uprawniające do przyznania becikowego. Kryterium dochodowe ma obejmować dzieci urodzone po 1 stycznia 2013 r. Projekt ustawy wprowadzającej to kryterium wyznacza próg, od którego będzie uzależnione uzyskanie becikowego - 1922 zł miesięcznie na osobę w rodzinie.
|
|
|
|
#1442 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ja jutro mam wyniki ważnego zaliczenia, ale nie wiem jak to będzie jak polegne to wrrr :[ a dzisiaj właśnie teraz trwa zerówka z pedagogiki wczesnoszkolnej, ale nie poszłam nic nie zajrzałam do książek przez mojego Tż haha ale... oj tam, oj tam dobrze ze mi samochód zostawił, taka pogoda nie będę musiała się wlec autobusami
|
|
|
#1444 | |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=aplikacja24;3449644 1]
Cytat:
Ehhh mam taki magiel w pracy że szok ![]() Nie mam kiedy herbaty zrobić ... Za niecałe tygodnie mamy wielką galę, a wszystko jest na mojej głowie - sprawy techniczne, organizacyjne, kontakty ze sponsorami itd. Adresowałyście i wypisywałyście kiedyś 1000 zaproszeń?
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2012-06-04 o 12:30 |
|
|
|
|
#1445 | |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=Hosenka*;34496667]
Cytat:
|
|
|
|
|
#1446 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chce mi się krzyczeć jak coś takiego widzę, co za kraj- dobrze mówili,że nasz premier jest lepszy od Berlusconiego- bo wydymał dosłownie wszystkich w tym kraju ważniejsza jest legalizacja marihuany i tragedia smoleńska niż polityka prorodzinna kuzwa 1000 zł becikowego i to jeszcze z łaską -przepraszam bardzo co można kupić dziecku za 1000 zł? no pytam się mojego męża siostra mieszka w Austrii- tam na jedno dziecko miesięcznie dostaje od Państwa 250 euro(mają trójkę dzieciaków), ponadto oboje z mężem pracują- stać ich na to aby dzieci nakarmić ubrać i jeszcze wykształcić ja tu nie będę dyskutować jakie to soclane inne państwa mają i jak niektórzy polacy wykorzystują ową sytuację, bo to inny temat- ale powiedzcie mi dlaczego u nas w kraju nie ma wsparcia dla średniej klasy, która ma jednak największe szanse aby dzieciaki wykształcić? no i co? mamy niż demokratyczny. mamy tyrać do 67 roku życia tfffffffuuuuuuuu ej bo sobie ciśnienie podniosłam Edytowane przez marsi11 Czas edycji: 2012-06-04 o 12:56 |
|
|
|
|
#1447 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny - piszecie, że często biegacie do toalety bo chce Wam się siku - czy to jest związane z tym, że odczuwacie pragnienie i automatycznie więcej pijecie?
Czy raczej zmiany wewnątrz ciała w związku z ciążą (ucisk), aczkolwiek to mi się za wcześnie wydaje? Bo mnie tak suszy, że szok, właśnie od rana wypiłam już ponad 2 litry i właśnie zaczynam czuć tego konsekwencje i siusiać non stop. Wcześniej tak nie miałam. |
|
|
|
#1448 |
|
Zakorzenienie
|
Szczerze, to ja bym wolała np. 500 zł, ale co miesiąc przez jakiś tam czas, powiedzmy pół roku.
|
#1449 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale nie jest tego też tak mało jak np. przy zapaleniu pęcherza ( cierpiałam na nawracające zapalenie przez wiele lat przed urodzeniem pierwszego dziecka) czy piję więcej? hm w sumie chyba mniej- nadganiam owocami |
|
|
|
|
#1450 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) lot samolotem jest najbezpieczniejszą formą podróży w ciąży. W kabinie ciśnienie jest wyrównane i w ogóle nie zagraża ciąży. Jedynie trzeba się ruszać podczas dłuższych lotów, ze względu na możliwość zakrzepów ![]() Samochód i autokar niestety są trochę mniej bezpieczne - te wszystkie wstrząsy i pozycja nie są najlepsze. Ale mi ginekolog powiedziała, że co 2-3 godziny przerwa i pochodzić z 30 minut i nie powinno być problemu. Przepraszam za moje wtrącenie ![]() Mama z września |
|
|
|
|
#1451 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gabi - bardzo łądnie I widzę że jesteś z Częśtochowy Miło mi ja też (tzn teraz Wrzosowa, ale przez 25 lat mieszkałąm w mieście).
|
|
#1452 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1453 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ---------- Cytat:
ja ja byłam tez było widać tylko pęcherzyk , teraz mam wizytę na 14 ego ---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ---------- Cytat:
) Bardzo łądnie, polecam. Co do Aviomarinu itp to nie wiem, zadzwoń do gin albo przeczytaj ulotkę. ---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ---------- Cytat:
|
|
#1454 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mój TZ ma swoją działalność gospodarczą, w zębach niesie kasę dla ZUS i US - i to też niemało- no i co mamy z tych podatków? guzik,praktycznie wcale nie korzystamy z Państwej służby zdrowia, mimo iż mąż zus płaci jak za złoto jak na to wszystko patrzę mam ochotę się zawinąć gdzieś na południe Grecji i przyczynić się do tamtejszego kryzysu od naszego Państwa nic nie chcę, niech mnie cmokną |
|
|
|
|
#1455 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny, mam pytanie:
Czy któraś z Was zaczęła już robić badania ? Jeśli tak to w którym tyg. ? Prywatnie czy na NFZ ? Ja dzisiaj byłam u lekarza rodzinnego i babka tak mi ciśnienie podniosła, że do teraz nie moge się otrząsnąć..
|
|
#1456 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a w domu masz się relaksować bo niedługo już nie będziesz miała na to czasu :P ---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ---------- Cytat:
|
|
#1457 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Po kilku doświadczeniach na państwową służbę zdrowia już dawno przestałam liczyć. Podobna sytaucja jest w przedszkolach, tam też determinantą jest status rodziny, liczba dzieci, itp. Paradoksalnie jeśli siedzisz na zasiłku, jesteś w "kontrolowanej" separacji - masz większe szanse na przedszkole. Im więcej odprowadzasz podatków tym gorzej, bo tzn. że stać Cię na opiekunkę. To dokładnie usłyszała ostatnio moja znajoma w przedszkolu, próbując zapiać tam swoje dziecko |
|
|
|
|
#1458 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do częstego oddawania moczu to podobno jest to częste szczególnie na początku ciąży, bo powiększająca się macica uciska na pęcherz stąd trudności w jego całkowitym opróżnianiu i częstsze udawanie się do toalety. Ale takie odczucia mogą również świadczyć o infekcji, bo odczyn moczu w czasie ciąży zmienia się co może sprzyjać rozwojowi bakterii. To również częsta sytuacja. Ja np też miałam podobnie i jak odebrałam pierwszy wynik moczu okazało się, że to infekcja. Zalecono mi dużo pić, głównie wody mineralnej żeby oczyszczać organizm, dodatkowo herbatę żurawinową i rumianek z cytryną. Dziś robiłam wynik kontrolny, mam nadzieje, że będzie poprawa, w środę mam drugą wizytę więc tak czy inaczej będzie okazja, żeby skonsultować wyniki. Ale Ty jeśli odbierasz o 15 wyniki to wszystko się rozjaśni i będziesz wiedzieć co i jak. |
|
|
|
|
#1459 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
popatrz jak wygląda sytuacja podatkowe w Szwecji czy Norwegii, tam jest kosmos ale masz coś w zamian strasznie nieodwazajemnione są te uczucia patriotyczne |
|
|
|
|
#1460 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1461 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() wtedy prosta kalkulacja - mama+tata+dzidziuś i mają wspólnie 6000 zł na rękę to 1tys.becikowego im się nie należy jeżeli dzidziuś jest drugim dzieckiem wtedy nie należy się rodzince zarabiającej 8000 zł na rękę widocznie potraktowali to jak drobne na waciki... niech jeszcze od tego becikowego naliczą podatek i ZUS |
|
|
|
|
#1462 |
|
Zakorzenienie
|
ja właśnie dziś skończyłam maraton z badaniami, tydzień po wizycie zrobiłam pierwsze pół(7tc), dziś drugie (9tc) oczywiście tylko 4 badania na skierowanie (morfo, mocz, glukoza, tsh) a reszta płatnie. Niestety.
|
|
|
|
#1463 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
aż bym nie wiedziała co z tymi pieniędzmi zrobić. My mamy ok 3,500 tys (na 2 osoby), bo ja mam wypłatę zależną m.in. od wyników, raz jest to np. 1900 netto, w innym miesiącu 2500 netto. Mąż jest nauczycielem, ale spłaca jeszcze kredyt studencki i pożyczkę remontową, którą wziął na początku roku, wiec mu nawet 1000 netto nie zostaje
|
|
#1464 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, jak jest u Was z farbowaniem włosów? znacie jakieś farby które można używać w ciąży? wiem że nie może być amoniaku, ale przecież teraz prawie każda farba go zawiera. Jak znacie jakieś bez amoniaku to proszę podajcie bo ja nie mam zielonego pojęcia, zawsze używałam garniera, ale ma amoniak wrrrrrrrrrr :/ chyba że mozna farbowac juz normalnie w 2 trym? to może bym się jakoś przemęczyła
|
|
#1465 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
po tych 2 miesiacach bede miec chyba 10cm odrosty;d
|
|
#1466 |
|
Raczkowanie
|
z tego co sie orientuje to casting Loreala ma znikome slady amoniaku(chociaz pisze,ze jest bez amoniaku).Pierwsza ciąże to farbowałam sie ziołowymi a teraz to sama nie wiem
![]() czytałam o pensjach i becikowych..to naprawde masakra,ja nie narzekam bo mój mąż pracuje w Danii i srednie zarobki to 8 tys. ale to co jest w sumie jak zaczynamy sie od jesieni budowac.Kasa po prostu wyparowuje. My chyba dostaniemy wszelkie świadczenia duńskie bo nasze polskie to smiech po prostu. |
|
|
|
#1467 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na szczeście juzz niedługo, bo odrosty mam okropne ![]() a farbe uzywam z joanny , ale nie czytalam jeszcze skladu
|
|
#1468 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
do lekarza chodzę prywatnie wiec i badania tez będą prywatnie.
Edytowane przez pstryczek84 Czas edycji: 2012-06-04 o 14:18 |
|
|
|
|
#1469 |
|
Zakorzenienie
|
ja farbowałam normalną z amoniakiem Loreal preference- mam bardzo jasny blond. Tyle,że miałam maseczkę taką malarską na twarzy
![]() włosy mi rosną jak głupie myślę,że jeszcze tydzień i znowu muszę sobie odrost zrobić a co do becikowego to ja chyba jakis list do premiera napisze za pierwsze dziecko nie dostałam- bo wtedy jeszcze tak było, nie pracowałam dopiero szkołę skończyła no i wychodzi,że na drugie też nie dostanę co z ku...r..y i złodzieje Edytowane przez marsi11 Czas edycji: 2012-06-04 o 14:38 |
|
|
|
#1470 |
|
Zadomowienie
|
I jak robiłaś betę? Ja odebrałam wyniki z rana i mam 5777 (ok 5 tydzień) czyli się rozwija dobrze. Nie będę tak świrować i poczekam łaskawie na wizytę u prywatnego gina za tydzień na USG. To będzie już 8 tc więc już będę mogła zobaczyć co nieco.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:28.

ale... oj tam, oj tam