|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#331 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wiosna przyszla, roczek mamy, wszystko w kolo rozwalamy"-mamusie III-IV 2011
Hej dziewczyny! W końcu znalazłąm chwilę, żeby napisać. Miałam cieżyki tydzień , bo zaczęliśmy zaliczenia i musieliśmy oddać projekty, więc każdą wolną chwilę poświęcałam na naukę. I kilka dni z rzędu praca do 12 w nocy. Za 2 tygodnie znowu wesoło będzie
![]() Leonka męczy wychodząca już 4 tydzień czwórka, myślę, że dziś czy jutro już się przerżnie, ale goni ją już druga, więc będzie miał 4 jedynki i 4 czwórki ![]() Od tygodnia moje dziecko nie chce wejść do wanny. Pamiętam, że dzieci niektórych z Was też miały taki lęk przed kąpaniem. Wczoraj sam wszedł bo stała na podłodze, coś sopbie przypomniał i zaczął z niej wyłazić z płaczem... A poza tym, Leoś zaczyna powoli kiwać głową na tak Próbuje powtarzać coraz więcej, strasznie płacze, że chce wejść do samochodu, a jak dziadek przyjeżdża swoim to już w ogóle nie ma dziecka. Musiałam z nim wsiąść ostatnio do koparki...![]() Agatha zawsze czapkę zabieram, jak Leoś siedzi w wózki i cień z budki pada na jego głowę to mu nie wkładam czapki. Jak nie ma mocnego słońca i wiatru to też raczej nie, ale zawsze mam w pogotowiu, chociaż taką czapkę z rondkiem jak na ryby
|
|
|
|
|
#332 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wiosna przyszla, roczek mamy, wszystko w kolo rozwalamy"-mamusie III-IV 2011
hej hej
![]() miałam szkołę w weekend trochę nauki ale napisałam egzamin teraz czekam na wyniki i koniec laba do października ![]() Cytat:
dopiero teraz coraz śmielej śmiga ale i tak jeszcze niepewnie Cytat:
![]() Cytat:
albo chustkę bandamkę albo siedziym wtedy po prostu w cieniu ale czapy nie daję ![]() Cytat:
![]() Cytat:
też widzę nauka nauka i nauka powodzenia ![]() to na bank chwilowe z tym lękiem. dużo dzieci tak ma. mój też miał przez jakiś czas był ryk, płacz czepianie się nas nie chciał puścić. ale już jest ok trwało to chyba z tydzień tylko.
|
|
|
#333 |
|
Zakorzenienie
|
Hej z rana
![]() Proszę o zmianę wieku na 31 bo właśnie tyle od dzisiaj mam Ahtaga u nas czapka jest jak jest b.gorąco i dziecko siedzi na placu zabaw w pełnym upale, jak jest wiatrzysko że nawet mi mało głowy nie urwie lub jak jest zima. Przypomniało mi się jak niedawno były jeszcze ciepłe dni , niby 28 stopni ale wiatrzysko, przenikające do kosci a my wyszłyśmy na krótki rękawek, legginsy... czapeczka z daszkiem. Na placu mi było ciut zimno, dziecku na oko ok. Były też dzieci ubrane w bluzy z kapturami i spodnie, ale też w cienką sukieneczkę na ramiączka, mama tej dziewczynki też była rozebrana mocno. I chyba to kwestia dostosowania ubrania/nakrycia głowy do potrzeb dziecka, jedno lubi chłodno, drugie bardziej chłodno, innemu jest za zimno... czapkę lepiej mieć i zdjąć niż potem leczyć się z przewianych uszu. Dzis spałyśmy do 9 ładnie, zastanawiam się czy brać się za sprzątanie czy może lenić się zgodnie z zasadą "w końcu jest mój dzień" Najwyżej jakiś plan minimum będzie. Lecę oglądać u Was zdjęcia. |
|
|
|
|
#334 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My nie zakładamy, jakby były na prawdę upał a my będziemy np. na plaży godzinami siedzieć to założę jej kapelusz oczywiście. Choć wątpię, że będzie w szczerym słońcu siedzieć tak długo.
|
|
|
#335 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Hej
Znów wstaliśmy po 8, ale za to noc była okropna, bo Dawid często się kręcił i nie spał wcale od 1 do 2. Najpierw w łóżeczku po prostu siedział, a potem wzięliśmy go do nas i też siedział między nami. Mąż poszedł rano do pracy, choć strasznie mu marudziłam żeby dziś został, a za pół godziny wrócił, bo zapomniał że ma dziś wolne za sobotę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
ja też mam kryzys od pewnego czasu po kilkudniowym pobycie u dziadków było lepiej, a teraz znów mnie dopadło nie zakładamy czapki ![]() Cytat:
wreszcie się doczekałaś tych pierwszych kroczkówCytat:
Edytowane przez kasiuni_a Czas edycji: 2012-06-04 o 11:39 |
||||
|
|
|
|
#336 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
żurawinka wszystkiego co najlepsze i spełnienia marzeń!!!
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
|
|
|
|
|
|
#337 | ||
|
Rozeznanie
|
Witajcie kochane
![]() Po długim niebycie pojawiam się znów - pewnie na chwilę... Chciałabym być z Wami na bieżąco, ale doba jest za krótka... Dziś mam wolne od pracy, więc jestem, trochę nadrobiłam, ale to i tak za mało ![]() Ostatnio Lenka też przechodziłą jelitówkę - lekarka powiedziała mi, że biegunka może trwać od 7 do 1o dni - u nas było 9. Nie miała gorączki, tylko co chwilę kupa była - średnio od 6 do 9 dziennie. Schudła po tym bardzo - widzę po legginsach - nóżki ma jak patyki... Od soboty na szczęście już jest norma. Na dodatek jeszcze w ubiegły poniedziałek rozbiła sobie głowę - narcyzka moja mała przeglądała się w lustrze i podziwiała, no i w tym samym czasie chciała wziąć książeczkę z podłogi, no i przydzwoiniła w próg szafy rozsuwanej - krew zalała jej oczy - myślałam, że na szycie trzeba będzie jechać, ale po obmyciu zobaczyłam rozcięcie na ok 1-1,5 cm. Zakleiłam więc i poszłam do lekarza (w związku z jelitówką). Lekarka po wejściu od razu zauważyła wielkiego guza i ranę i zapytała czy to powód wizyty - wytłumaczyłam więc jak było i ,że to tak przy okazji wyszło... Kazała mi kupić plaster zamiast szwów i nakleić, aby jej się ładnie zagoiło, bo wg niej rana była na dwa szwy. Dziś jest tylko niewielki strupek, więc myślę, że śladu nie będzie ![]() Cytat:
U nas różnie jest.. Jak rano pośpi dłużej to ma jedno, ale jak wcześnie wstaje to musi mieć dwa... Cytat:
![]() Parę razy próbowałam jej przemycić coś, ale pluła, więc jeszcze odczekać muszę, ale próbować będę... Anessa - jak to dobrze, że Nino już lepiej się czuje!! Pisałyście coś o kołach w wózkach - ja mam x- landera i odpukać od nowości z nim problemów nie miałam, chwalę sobie bardzo!! Ahtaga - ja czapkę zakładam jak jest zimno i wietrznie, tak to jakiś kapelusik lub rogówkę. Kwartalinka - jak miło, że się odzywasz ![]() Cieszę się, że u Ciebie wszystko w porządku, maleństwa rosną, a mamusia szczęśliwa! Oby tak dalej!!! Pisałyście o włoskach dzieci - chwaliłyście się ich czuprynkami - ja obcięłam Lence jej znikome loczki, bo ma cieniutkie włoski i na razie niewiele - mam nadzieję, że po zcięciu zaczną w końcu rosnąć i się wzmocnią. Miłego dnia
Szymek Lenka Edytowane przez szymelka Czas edycji: 2012-06-04 o 12:45 |
||
|
|
|
|
#338 |
|
Rozeznanie
|
żurawinka 100 lat!
![]() co tam kobiety u was słychac? Moje dziecko spi a ja ide sobie robic kawke i mam nadzieje ze zdaze was poczytac zanim niunia mi wstanie-oby nikt nie wiercił a sąsiad z gory siedzial spokojnie na milego dnia
|
|
#339 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny dzięki za życzonka
Szymelka a Lenka ma apetyt teraz? Moja też po biegunce może nie schudła ale znacznie mniej zaczęła jeść. Dziewczyny mam pytanie ile macie chrześniaków? Tak z ciekawości pytam, bo coś przeczuwam ze ktoś mnie niedługo poprosi o coś a mam juz dwójkę plus mąż jedno. Z jednej strony to jest fajna rzecz, ale finansowo ciężko. W tym roku mieliśmy komunię i plus nasz remont to b. duzy wydatek się zrobił. Gdzieś z tyłu glowy mam cały czas takie myśli nieładne że to finansowo nas wykańcza ( święta, urodziny, komunia itp.) :-/
|
|
|
|
|
#340 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#341 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja też mam x-landera i tylko 2 razy mi przednie kółko odpadło i raz powietrze uciekło, poza tym ok
|
|
|
#342 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale on jeszcze mały jest - tzn ma 5 lat - dla starszych prezenty rzadziej się kupuje...
|
|
|
#343 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakoś odkąd mam własne dziecię większą uwagę przywiązuję do bycia dobrą chrzestną ( dobrą ciotką niech będzie )
|
|
|
|
|
|
#344 |
|
Zakorzenienie
|
Tz swojego chrzestniaka widzi tak z 5 razy w miesiacu jak nie wiecej, ale bez przesady kazdy ma jakis tam budzet i nie bede go nadrywac bo mikolaj dzien dziecka dzien dobroci dla zwierzat:P Zreszta tu nie ma ani mikolaja ani dnia dziecka wiec luz:P
|
|
#345 |
|
Zakorzenienie
|
A w Tż -ta rodzinie jest tak że robi się i zaprasza całą rodzinę na święta, urodziny dziecka, chrzest i komunię, itd. U mnie w rodzinie też nie było tylu imprez więc dostałam męża z dobrodziejstwem inwentarza wielu rodzinnych przyjęć . A najlepsze że sama jestem jedynaczką a chrześniaków mam na pęczki.
Moje dziecię własnie mnie w stopę gryzie.
|
|
|
|
|
#346 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczynki
![]() pamiętacie mnie jeszcze??? chyba nie za bardzo bo nie znalazłam siebie nawet w mamach zaginionych ![]() kajam się bardzo, wiem że mnie całe miesiące nie było ale tyle sie działo ze masakra... teraz też się dzieje ale już inaczej i może troszku wolniej wiec mam nadzieje że będę miała dla Was więcej czasu - o ile na z Remikiem przyjmiecie z powrotem do siebie pozdrawiamy cieplutko
|
|
#347 | |||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
za pozytywny wynik egzaminuCytat:
najlepszego dużo zdrowia Iza Cytat:
... dzięki ... tak też mi powiedziała moja fryzjerka mam przyprowadzić Małą żeby jej podcięła końcówki to włoski będą szybciej rosły Cytat:
szczerze przyznaję, że mi wystarczy, wcale nie proszę o kolejnych Cytat:
dopiero przy swoim dziecku widzę ile mogłam ale nie przyszło mi do głowy bo na zupełnie innym etapie życia byłam ja swoich mam daleko, jedno 500 km, drugie mieszka na stałe w Dublinie więc widujemy się raczej rzadko wcale nie tak łatwo być chrzestną na odległość, wolałabym mieć ich bliżej Cytat:
raz jedno się posypało zupełnie i był problem z blokowaniem i odblokowywaniem drugiego jeszcze mi się kosz na zakupy popsuł trochę ale mimo tych przygód żaden wózek, który miałam okazję prowadzić (w tych kategoriach wagowych oczywiście) nie był tak zwrotny Cytat:
|
|
|
|
#348 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Chłopaki na dworze, a ja oglądam tenis.
Odwiedziła mnie dziś koleżanka w ciąży, jest w 18 tyg. i ma już widoczny brzuszek, zresztą po mnie w tym czasie też już było widać. Zszokowała mnie bardzo, bo mówi że gdzie nie pójdzie, nawet rodzice czy w pracy, mówią jej że strasznie utyła i jak to można już mieć taki brzuch ![]() Dawid dziś zaczął sam pić z doidy cup Na dworze, po zakupie kilku drogich kubków okazało się, że chce pić tylko ze zwykłej butelki z dziubkiem po wodzie mineralnej ![]() Cytat:
dobrze, że jak masz wolne to o nas pamiętasz i zaglądasz napisać co u Was ![]() współczuję Lence jelitówki, dobrze że już minęło, a czoło się zagoi, pewnie jeszcze śladu nie będzie po wypadku Cytat:
moje siostry młodsze i jeszcze kuuupa czasu zanim dzieci jakieś u nich będą, męża jeden brat nie ma dzieci a u drugiego właśnie się drugie dziecko urodziło i podejrzewamy, że któreś z nas zostanie uszczęśliwione ![]() jego starsza córeczka ma dwa lata i do tej pory na święta i urodziny kupujemy jej prezenty, myślę że z chrześniakiem byłoby tak samo, bo dodatkowo mikołaj, dzień dziecka czy co tam jeszcze to dla mnie przesada Cytat:
![]() pisz co u Was słychać |
|||
|
|
|
|
#349 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
hej
nie miałam w ogóle czasu przez weekend bo gości mieliśmy. w sobotę przyjechał Mateusza chrzestny i jego narzeczona z prezentem na dzień dziecka i zaproszeniem na swoje wesele wczoraj odjechali a dziś ogarniałam mieszkanie cieszę się z tego wesela tym bardziej że będzie w moje urodziny tylko nie wiemy jeszcze czy Mateusz z nami będzie jechał czy zostanie z kimś![]() lecę poczytać jak tam u Was po weekendzie ![]() ---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ---------- pierwsza część Cytat:
zazdroszczęCytat:
![]() ![]() ![]() dla IdusiCytat:
u nas nadal 5:30-6super że z oczkami już lepiej ![]() no trafiliśmy na felerny model chyba. ale już naprawiony na szczęście ![]() Cytat:
toż to przestępstwo ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
dziś było chłodno ale bez wiatru więc dziecię z gołą głową Cytat:
za chodzenielecę kąpać Mateusza reszta później
|
||||||||
|
|
|
|
#350 | ||
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem, głupia jestem bo ja to czekałam na dzień kiedy juz tylko będzie chodzić
![]() Dzisiaj Iduś już pół na pół, chodzenie/raczkowanie ![]() ---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:34 ---------- Cytat:
Ja mam jedną a mąż ma parkę. ![]() Pamiętamy o Bożym Narodzeniu oraz urodzinach. Ja swojej z racji że najczęściej ją widujemy, także daję drobiazg bez okazji czy na Dzień dziecka. ---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ---------- Cytat:
moja siostra zawsze o Idi pamięta, na Dzień dziecka dostaliśmy 3 ciuszki
|
|
|
#351 | |||||||
|
Zadomowienie
|
część druga
![]() Cytat:
![]() oby w końcu wyszły Mateusz też miał etap ryku w wannie ale jakoś samo minęło. Cytat:
![]() Twoje zdrówko Cytat:
![]() współczuję kryzysu. ja ostatnio sama się sobie dziwię bo jestem oazą spokoju. coś mi się poprzestawiało w łepetynie i nawet jak Mati marudzi dłuższy czas to jakoś nieźle to znoszę. a najbardziej płacze przy usypianiu na drugą drzemkę bo mu smoka brakuje. Cytat:
![]() Cytat:
ale to nic...witaj i pisz co tam u was![]() Cytat:
![]() kosz też mam popsuty, tzn. jest zamontowany tak nisko że jak coś się włoży do niego to szuram po ziemi i się dziura zrobiła. masakra ten wózek nasz ![]() Cytat:
![]() Mateuszowi jutro minie m-c odkąd chodzi i czasami poraczkuje ale już zdecydowanie woli poruszanie się na 2 nogach ![]() dużo zdrówka dla Ciebie |
|||||||
|
|
|
|
#352 |
|
Wtajemniczenie
|
zurawinko - 100 lat 100 lat!!!
![]() Ja mam jedna chrzesnice a TZ nikogo, wiec nie jest tak zle ![]() Dzis zaszalalam z kumpela i caly dzien z naszymi dzieciakami na zakupach spedzilysmy Ninek ma 4 pary nowych spodni, 2 koszulki a mamusia 8 nowych koszulek he he ![]() Syncio ma sie juz calkiem niezle i spi ladnie a goraczka poki co nie wraca Dzis zauwazylismy razem z TZem, ze coraz czesciej Adriano maszeruje kolo mebli i coraz czesciej tez probuje sie puszczac, chocby na 10 - 15 sekund, tak wiec moze jeszcze przed wakacjami - wyjezdzamy 30 czerwca, uda nam sie zrobic samodzielnie kroczki :brzydal :
|
|
#353 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie
Brawo za postępy Nina Anesso Po Twoich zakupach stwierdziłam że przydałoby się jeszcze trochę rzeczy w szafie U nas ok, wcześniej dzisiaj dziecko wstało, wyszło z łóżeczka i weszło mamie na głowę. Po za tym zauważyłam że wykonuje proste polecenia " zanieś tacie" albo "zanieś do pokoju" już od dawna, ale dzisiaj "wyrzuć do śmieci" było i tak zrobiła
|
|
|
|
|
#354 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i pewnie jeszcze troche
|
|
|
#355 |
|
Raczkowanie
|
dzien dobry
![]() cieszę się że jesteśmy jeszcze pamiętani ![]() Remik ma już 13,5 miesiąca - paszcza pełna zębów - 15 i dwa następne wychodzą - i mam wrażenie że jeden nadprogramowy chodzi od 10 miesiąca a od 11 biega a ja nie nadążam bo.... wszystko wskazuje na to że jestem w ciąży!!!!!! jutro podjade sobie zrobic beta hcg bo na razie tylko domowe testy były miałam w planie was nadrobic z czytaniem ale to nierealne bo przestałam zaglądać w pierwszym lub drugim wątku odchowalni wiec pewnie czytałabym miesiąc ![]() a nie było nas bo duzo się działo - TZ 2 razy zmieniał prace, ja miałam szopki ze swoją i w końcu wylądowałam na wychowawczym, ale za to zrobiłam w końcu prawko ![]() do tego życie codzienne czyli problemy z dziadkami którzy ze mna mieszkają, rehabilitacje Remika itd. czytam o surowych warzywkach - właśnie sie zastanawiałam czy zacząc dawać bo do tej pory raczej gotowane były albo duszone na masełku ziołowym - ale widzę że wy juz dajecie więc też sie odważę ![]() idę oderwać mojego Bzikuska od biednego kotka
|
|
#356 | |
|
Zakorzenienie
|
Moja też od roczku ale dziś zrobiła "wyrzuć do śmieci"
Wczesniej nic takiego nie kazałam jej robić . Moja też robi "wytrzyj buzię i rączki" , pociesznie to wygląda. Zawsze mi włącza pralkę i zmywarkę,widać chce robic to co mama, układa na półkach po swojemu. Raz patrzę a ona wzięła swój kubeczek, rozlewa na siedzonko i bierze szmatkę i wyciera ![]() ---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ---------- Cytat:
To gratulować można brzuszka już ? A dlaczego się rehabilitujecie? Pewnie ze juz dawno można dawać, w sumie ja wszystko daję, nawet loda już lizała oczywiście z głową ( chociaz mój mąż dawał by bez głowy wszystko)
|
|
|
|
|
|
#357 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
beherowka- gratki
|
|
|
#358 |
|
Raczkowanie
|
dziękujemy
![]() jutro myślę że będziemy wiedzieć na pewno bo na razie tylko brak okresu i dwie kreseczki na domowym teście mamy rehabilitacje bo Remik od urodzenia ma wzmożone napięcie mięśniowe - na początku były masaże na plecki a teraz na nóżki - w poniedziałek zaczynamy właśnie 3-cią sesje nie jest to ani groźne bardzo ani uciążliwe ale mamy takiego lekarza że woli na zimne dmuchać i mimo że większości dzieci to samo przechodzi on nam się każe masować a mnie to na rękę bo widzę że Remikowi to pomaga ![]() co do słuchania to fajnie macie - Remik mnie słucha tylko jak mu pasuje - jak mu czegoś zabraniam to udaje że nie słyszy ale jak mówię chodź jeść to zaraz biegnie
|
|
#359 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2 kreseczki an tescie t*o- +na bank ciaz/a... w uk po takim tescie nie robia nawet bety, bo jest sie wciazy na bank lena mi przeszkadza
|
|
|
#360 | ||||
|
Zadomowienie
|
dzień dobry
u nas dziwna noc, Mateusz prawie całą spał z nami, wiercił się niemiłosiernie więc się nie wyspałam Cytat:
dziś może do lumpka się wybiorę na buszowanie dla Nina, pewnie niedługo ruszy do przodu ![]() Cytat:
i zauważyłam że coraz szybciej uczy się nowych rzeczy. wczoraj raz mu pokazałam "tak mocno mamusia cię kocha" i teraz jak pytam jak bardzo Mati kocha mamusię to pokazuje dziś poprosiłam żeby odkurzacz mi wyjął i poszedł do przedpokoju i wyciągnął. super już taki jest że aż się nadziwić nie mogę ![]() Cytat:
![]() no to na razie tak cichutko gratuluję ![]() czytanie tego wszystkiego to pewnie z pół roku by zajęło ![]() za zdane prawkoa dlaczego się rehabilitowaliście? Mateusz już prawie wszystko je, tzn w granicach rozsądku ![]() Cytat:
![]() Mati też loda już jadł, kilka liźnięć ale zawsze jak jem loda to jemu kupuję wafelki od lodów i sobie je ładnie
|
||||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:14.

Próbuje powtarzać coraz więcej, strasznie płacze, że chce wejść do samochodu, a jak dziadek przyjeżdża swoim to już w ogóle nie ma dziecka. Musiałam z nim wsiąść ostatnio do koparki...

Mam nadzieję, że to przejdzie.

za pozytywny wynik egzaminu

zazdroszczę![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
u nas nadal 5:30-6