Oleje i olejki do włosów, część VI - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-07, 15:16   #1411
moooniek
Zakorzenienie

Dot.: Oleje i olejki do włosów, część VI

Cytat:
Napisane przez uolcia Pokaż wiadomość
dobra dzisiaj zaszalałam... noc z winogronowym, truskawkowym i rycyną na końcach, rano po zmyciu gloria+słodkie migdały+gliceryna+keratyn a+pantenol+hialuronowy ciekawe co z tego będzie trzymam pod folią i czapką hyhy
ja na noc mialam Amle na psikadło własnorobione, a po myciu biovax latte na godzine, a później płukanka z kawy,herbaty czarnej i pokrzywy;D
Stary 2012-06-07, 15:39   #1412
ChocolateSparkle75
Przyczajenie

GG do ChocolateSparkle75
Smile Dot.: Oleje i olejki do włosów, część VI

Hej zakupiłam ostatnio troche rzeczy na zsk i wyczytałam że maksymalne stężenie aloesu zateżonego 10x to właśnie 10 % I tak sie zastanawiam ,czy zawsze odmierzacie dokładną ilość ,czy poprostu dodajecie na oko ? i czy ktoras z was kiedyś ,,przedawkowała" Pytam bo to sie staje coraz bardziej męczace

PS: Czytam wasze forum od początku VI części i jestem pod wrażeniem ilości rzeczy, które testujecie . Sama dopiero zaczynam swoja przygodę z olejami
Stary 2012-06-07, 15:52   #1413
vivinn
Zakorzenienie

moooniek, przypomniałaś mi, co miałam zrobić A miałam zrobić psikacza na jakimś naparze, więc już parzy mi się rumianek 50ml do psikacza, resztę wypiję, a następnym razem pokrzywa będzie bazą.
Ehh, jak ja lubię eksperymenty
Ale żeby nie było tylko offu, to dziś mam w planach także oleje, ale po kolei:
eliksir GP na skalp
psikacz rumiankowo-nie.wiem.jeszcze.jaki na długość
Sesa na skalp
olej nie.wiem.jeszcze.jaki na długość
maść BD sutkowa na końcówki

Sesa mi się wcale nie kończy, choć używam jej najczęściej na skalp. Navratna wygląda na ledwo-napoczętą, mimo że też używałam jej często swego czasu (tylko ostatnio leży odłogiem i wcale nie mam na nią ochoty). Wczoraj zacnie się czułam z rycyną na skalpie, którą to rycynę też męczę już ze dwa lata (na paznokcie i włosy). W olejach przeznaczonych na długość też nie widzę wielkich ubytków... a ciągle myślę co kupię, kiedy jakiś olej się skończy
Stary 2012-06-07, 15:54   #1414
sylvi300
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ChocolateSparkle75 Pokaż wiadomość
Hej zakupiłam ostatnio troche rzeczy na zsk i wyczytałam że maksymalne stężenie aloesu zateżonego 10x to właśnie 10 % I tak sie zastanawiam ,czy zawsze odmierzacie dokładną ilość ,czy poprostu dodajecie na oko ? i czy ktoras z was kiedyś ,,przedawkowała" Pytam bo to sie staje coraz bardziej męczace

PS: Czytam wasze forum od początku VI części i jestem pod wrażeniem ilości rzeczy, które testujecie . Sama dopiero zaczynam swoja przygodę z olejami
ja zamówiłam łyżeczki na zsk z 1ml, 5 ml, 2,5 i odmierzam

Zapraszam na bloga!!!!

http://tocosalata.blogspot.com/
sylvi300 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 15:57   #1415
vivinn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylvi300 Pokaż wiadomość
Można też odmierzać strzykawką z igłą
Stary 2012-06-07, 16:00   #1416
emilia129
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sylvi300 Pokaż wiadomość
ale wtedy też musicie mierzyć ile macie ml odzywki żeby wiedzieć ile jest to 10% aloesu prawda?
emilia129 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 16:09   #1417
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:

Ja kiedyś dałam za dużo aloesu, też zbyt często używałam go na skalp i włosy mi się trochę przesuszyły Na szczęście jak odstawiłam wróciły do poprzedniego stanu

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 16:16   #1418
sylvi300
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emilia129 Pokaż wiadomość
ale wtedy też musicie mierzyć ile macie ml odzywki żeby wiedzieć ile jest to 10% aloesu prawda?
ja aloes nakładam na skalp, do 10 ml wody dodaje 1 ml aloesu

Zapraszam na bloga!!!!

http://tocosalata.blogspot.com/
sylvi300 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 16:23   #1419
ChocolateSparkle75
Przyczajenie

GG do ChocolateSparkle75
Red face Dot.: Oleje i olejki do włosów, część VI

Cytat:
Napisane przez vivinn Pokaż wiadomość
Można też odmierzać strzykawką z igłą
Właśnie próbowałam to robić strzykawką ,ale bez igły i zasysałam wiecej powietrza niz tego co powinnam Także już wiem w co sie zaopatrze w tym tygodniu ,a do następnego zamówienia dorzuce łyżeczki Dziekuje

A i jeszcze chciałam spytać czy wasze oleje lniane długo utrzymuja zapach, bo moj około 3 dni
Stary 2012-06-07, 17:04   #1420
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie próbowałam to robić strzykawką ,ale bez igły i zasysałam wiecej powietrza niz tego co powinnam Także już wiem w co sie zaopatrze w tym tygodniu ,a do następnego zamówienia dorzuce łyżeczki Dziekuje

A i jeszcze chciałam spytać czy wasze oleje lniane długo utrzymuja zapach, bo moj około 3 dni
w sensie, że na włosach pachnie 3 dni czy w buteleczce? mój w buteleczce "pachnie" tak samo jak przy otwarciu, a minął chyba tydzień od tego momentu
Stary 2012-06-07, 17:51   #1421
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izus_86 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem ta oliwka nie ma nic w sobie takiego, aby nakładać ją na włoski. Za dużo chemii, do tego na pierwszym miejscu parafina, a tak to tylko rumianek
popieram, nieciekawa ta oliwka
Cytat:
Napisane przez Czarna93 Pokaż wiadomość
Myślałam, że ta maska fajniejsza, a tu perfum wysoko w składzie
Cytat:
Napisane przez Czarna93 Pokaż wiadomość
Znam twą historię z tą maską, bo czytam Twojego bloga
Ale nadal mnie ta maska nie kręci
to niech cie zakręci, bo jest naprawde świetna

naprawde byłam pod wrazeniem gdy uzyłam ja pierwszy raz

Doceniamy dopiero kiedy stracimy.

Zapuszczanie włosów z wizażem : 65cm completed

Moja pielęgnacja włosów
karmazynka99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 18:03   #1422
nafiyqa
Zakorzenienie

Czy to prawda, ze olej z orzecha wloskiego powinien byc zuzyty w 3 miesiace po otwarciu?

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 18:27   #1423
Madallllena
Raczkowanie

Witam wszystkie włosomaniaczki Czytam wizażowe wątki olejowe, czytam i czytam i czytała będę, ale w związku z tym że końca nie widać, postanowiłam juz teraz rozwiać kilka moich wątpliwość. Proszę o tolerancję dla całkowitego laika olejowego
Może zacznę od tego że z włosami większych problemów nie miałam, do teraz. Po zimie i po 6 misiącach kuracji przeciwtrądziowej od wewnątrz Acnenorminem są w fatalnej formie. Suche, paskudnie porozdwajane, nieukładające się, całkowicie bleee. Już je podcięłam ale jeszcze w tym miesiacu poprawiam obetnę jeszcze kilka centymetrów bo chyba fryzjerka pożałowała moich włosów a takich rozdwojonych końcówek nie uratuję już w żaden sposób.
W każdym bądź razie jedyną nadzieje widzę w olejkach, dowiedziałam się o nich przez przypadek. Przez przypadek również zostałam uswiadomiona tutaj co do slsów silikonów itd.
Włosów nie maluję, prostuję w sumie tylko grzywkę. Problemem jest suszenie, muszę suszyć włosy (zimny nawiew) ponieważ wracam stosunkowo późno i włosy mi nie zdążają naturalnie wyschną a rano gdy sie kładę z wilgotnymi wyglądają okropnie. A wstaję o 5.30 więc też nie ma opcji że mi wyschną w 1 h 15 min które mam do wyjścia z domu. To tak na moją obronę
Po jakimś tam już oczytaniu się na wizażu zakupiłam vatikę klasyczną na kokosie oraz olejek kokosowy 100% nierafinowany. Vatika użyta już raz na noc. Przyjemna w użyciu. Rano skoro postanowiłam zmienić całkowicie pielegnacje zastosowałam metodę OMO. Odżywką była emulsja Gloria a zamiast szamponu Babydream balsam do kąpieli.
Nie miałam wrażenia nieumytych włosów może dlatego że zrobiłam wszystko bardzo starannie. Efekt mnie nei zachwycił jakoś, ale nie było źle, zresztą nie nastawiałam sie na jakieś spektakularne rezultaty po jednym razie :P
Po kilku godzinach włosy się zrobiły jednak jakieś takie paskudne, suche, okropnie szorstkie i nieprzyjemne. Patrząc na siebie w lustrze stwierdziałam ze wyglądają brzydko..
Co zrobiłam źle, oleju z pewnością nie była za dużo, 1 łyżka na długie włosy. Czy OMO mi nie służy? Może spróbować samo mycie balsamem do kąpieli i emulsja gloria?? A może muszę używać odżywkę z silikonami żeby wyglądać jak człowiek ??
TAKŻE MOJE PYTANIE CO MAM POPRAWIĆ ABY PO DZISIEJSZYM OLEJOWANIU EFEKT BYŁ JUTRO ZADOWALAJĄCY A NIE KOMBINOWANIE JAK TU WCZESNIEJ WRÓCIĆ DO DOMU I NIE POKAZYWAĆ SIĘ LUDZIOM :p :p :p
Będę wdzieczna za rady, przepraszam że tak dużo napisałam ale musiałam opisać sytuacje abyście mogły mi pomóc.
Pozdrawiam
Madallllena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 20:00   #1424
ChocolateSparkle75
Przyczajenie

GG do ChocolateSparkle75
Smile Dot.: Oleje i olejki do włosów, część VI

Cytat:
Napisane przez Iclosemyeyes Pokaż wiadomość
w sensie, że na włosach pachnie 3 dni czy w buteleczce? mój w buteleczce "pachnie" tak samo jak przy otwarciu, a minął chyba tydzień od tego momentu
Na włosach, przeważnie olejuje włosy w niedziele popołudniu ,wieczorem zmywam daje odżywke i nadal go czuć bardzo mocno. Później ten efekt stopniowo słabnie ,ale jeszcze w srode wieczór idzie go wyczuć.
Napisałam ,że pachnie bo znajomi (w wiekszosci płeć brzydsza ) zaczeli pytać czego używam i porównują jego zapach do dziecięcej oliwki i właśnie zastanawiam sie czy ja na taki trafiłam czy wszystkie lniane tak mają.
Stary 2012-06-07, 20:08   #1425
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madallllena Pokaż wiadomość
Witam wszystkie włosomaniaczki Czytam wizażowe wątki olejowe, czytam i czytam i czytała będę, ale w związku z tym że końca nie widać, postanowiłam juz teraz rozwiać kilka moich wątpliwość. Proszę o tolerancję dla całkowitego laika olejowego
Może zacznę od tego że z włosami większych problemów nie miałam, do teraz. Po zimie i po 6 misiącach kuracji przeciwtrądziowej od wewnątrz Acnenorminem są w fatalnej formie. Suche, paskudnie porozdwajane, nieukładające się, całkowicie bleee. Już je podcięłam ale jeszcze w tym miesiacu poprawiam obetnę jeszcze kilka centymetrów bo chyba fryzjerka pożałowała moich włosów a takich rozdwojonych końcówek nie uratuję już w żaden sposób.
W każdym bądź razie jedyną nadzieje widzę w olejkach, dowiedziałam się o nich przez przypadek. Przez przypadek również zostałam uswiadomiona tutaj co do slsów silikonów itd.
Włosów nie maluję, prostuję w sumie tylko grzywkę. Problemem jest suszenie, muszę suszyć włosy (zimny nawiew) ponieważ wracam stosunkowo późno i włosy mi nie zdążają naturalnie wyschną a rano gdy sie kładę z wilgotnymi wyglądają okropnie. A wstaję o 5.30 więc też nie ma opcji że mi wyschną w 1 h 15 min które mam do wyjścia z domu. To tak na moją obronę
Po jakimś tam już oczytaniu się na wizażu zakupiłam vatikę klasyczną na kokosie oraz olejek kokosowy 100% nierafinowany. Vatika użyta już raz na noc. Przyjemna w użyciu. Rano skoro postanowiłam zmienić całkowicie pielegnacje zastosowałam metodę OMO. Odżywką była emulsja Gloria a zamiast szamponu Babydream balsam do kąpieli.
Nie miałam wrażenia nieumytych włosów może dlatego że zrobiłam wszystko bardzo starannie. Efekt mnie nei zachwycił jakoś, ale nie było źle, zresztą nie nastawiałam sie na jakieś spektakularne rezultaty po jednym razie :P
Po kilku godzinach włosy się zrobiły jednak jakieś takie paskudne, suche, okropnie szorstkie i nieprzyjemne. Patrząc na siebie w lustrze stwierdziałam ze wyglądają brzydko..
Co zrobiłam źle, oleju z pewnością nie była za dużo, 1 łyżka na długie włosy. Czy OMO mi nie służy? Może spróbować samo mycie balsamem do kąpieli i emulsja gloria?? A może muszę używać odżywkę z silikonami żeby wyglądać jak człowiek ??
TAKŻE MOJE PYTANIE CO MAM POPRAWIĆ ABY PO DZISIEJSZYM OLEJOWANIU EFEKT BYŁ JUTRO ZADOWALAJĄCY A NIE KOMBINOWANIE JAK TU WCZESNIEJ WRÓCIĆ DO DOMU I NIE POKAZYWAĆ SIĘ LUDZIOM :p :p :p
Będę wdzieczna za rady, przepraszam że tak dużo napisałam ale musiałam opisać sytuacje abyście mogły mi pomóc.
Pozdrawiam
moze poprostu zmien olej, bo kokos ci nie służy?

Doceniamy dopiero kiedy stracimy.

Zapuszczanie włosów z wizażem : 65cm completed

Moja pielęgnacja włosów
karmazynka99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 20:48   #1426
Czarna93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karmazynka99 Pokaż wiadomość

to niech cie zakręci, bo jest naprawde świetna

naprawde byłam pod wrazeniem gdy uzyłam ja pierwszy raz
Gdyby była tańsza to bym się skusiła
Czarna93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 21:42   #1427
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sasabina Pokaż wiadomość
A-ha, prawie jak yeti: wszyscy mówią, że istnieje, a nikt (czyt. ja) go nie widział.
Przepraszam za wprowadzenie w błąd, pomyliło mi się
Ta maska jest tylko w tej pojemności

Cytat:
Napisane przez moooniek Pokaż wiadomość
ja na noc mialam Amle na psikadło własnorobione, a po myciu biovax latte na godzine, a później płukanka z kawy,herbaty czarnej i pokrzywy;D
Długo już stosujesz tą płukankę? Zauważyłaś przyciemnienie

Cytat:
Napisane przez dylacom Pokaż wiadomość
kolejne pytanie: mozecie mnie nakierowac na artykuly o olejkach- te najbardziej obfite w rady? ktos tu pisal np.: o p.Basi? sporo juz czytalam, ale na wizazu jest tyle infromacji ze czasem trudno znalezc ta najbardzeij wartosciowa

dziekuje bardzo
Tutaj pigułka o olejowaniu:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post32264362

i tekst Narka:
https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=10861
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

11.01.12 - kwasy i naturalna pielęgnacja twarzy

Moje włosy
izus_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 21:49   #1428
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Cytat:
Na włosach, przeważnie olejuje włosy w niedziele popołudniu ,wieczorem zmywam daje odżywke i nadal go czuć bardzo mocno. Później ten efekt stopniowo słabnie ,ale jeszcze w srode wieczór idzie go wyczuć.
Napisałam ,że pachnie bo znajomi (w wiekszosci płeć brzydsza ) zaczeli pytać czego używam i porównują jego zapach do dziecięcej oliwki i właśnie zastanawiam sie czy ja na taki trafiłam czy wszystkie lniane tak mają.
ja wcale nie czuję tego zapachu na włosach po zmyciu i bardzo się z tego cieszę
Stary 2012-06-07, 21:58   #1429
201607231719
Konto usunięte

Jakie oleje polecacie z Lidla? Co tam można ciekawego dostać i za ile w przybliżeniu?
201607231719 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 22:15   #1430
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tisiphone Pokaż wiadomość
Jakie oleje polecacie z Lidla? Co tam można ciekawego dostać i za ile w przybliżeniu?
Z tygodnia azjatyckiego, który był jakiś czas temu, można spotkać jeszcze w niektórych Lidlach olej arachidowy rafinowany i sezamowy nierafinowany za 9,99 zł/250 ml
Dziewczyny polecają sezam
Tylko w razie co musisz szukać tam gdzie promocje, albo jakieś resztki
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

Moje włosy
Stary 2012-06-07, 22:16   #1431
ChocolateSparkle75
Przyczajenie

GG do ChocolateSparkle75

[QUOTE=tisiphone;34570592]Jakie oleje polecacie z Lidla? Co tam można ciekawego dostać i za ile w przybliżeniu?[/QUOTE

Z orzechów arachidowych, sezamowy i wok 9to chyba jakaś mieszanka oleji)
Ale tylko w czasie tygodnia azjatyckiego ,bo normalnie to widzialam zwykla oliwe i chyba nic wiecej,ale moze u mnie lidl jakis wybrakowany
Stary 2012-06-07, 22:17   #1432
moooniek
Zakorzenienie

Cytat:

Długo już stosujesz tą płukankę? Zauważyłaś przyciemnienie
dzisiaj pierwszy raz ale mam zamiar używać teraz płukanek regularnie więc dam znać, zamówię jeszcze jakieś ziołka przyciemniające i będę kombinowała
Stary 2012-06-07, 22:28   #1433
201607231719
Konto usunięte

Cytat:
Z tygodnia azjatyckiego, który był jakiś czas temu, można spotkać jeszcze w niektórych Lidlach olej arachidowy rafinowany i sezamowy nierafinowany za 9,99 zł/250 ml
Dziewczyny polecają sezam
Tylko w razie co musisz szukać tam gdzie promocje, albo jakieś resztki
Dzięki
201607231719 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 22:30   #1434
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moooniek Pokaż wiadomość
dzisiaj pierwszy raz ale mam zamiar używać teraz płukanek regularnie więc dam znać, zamówię jeszcze jakieś ziołka przyciemniające i będę kombinowała
Ja właśnie od dawna planuję tego typu płukanki, ale coś nie mogę się zmotywować i ciągle zapominam
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

Moje włosy
Stary 2012-06-07, 22:34   #1435
moooniek
Zakorzenienie

Cytat:
Ja właśnie od dawna planuję tego typu płukanki, ale coś nie mogę się zmotywować i ciągle zapominam
ja tak samo
Stary 2012-06-07, 22:53   #1436
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Czy to prawda, ze olej z orzecha wloskiego powinien byc zuzyty w 3 miesiace po otwarciu?
Mój jest przeterminowany pół roku, a nadal sprawuje się świetnie

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 22:58   #1437
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jigoku Pokaż wiadomość
Mój jest przeterminowany pół roku, a nadal sprawuje się świetnie
Super
Czyli tak jak w przypadku lnianego - konsystencja i zapach ten sam, wiec mozna uzywac

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 23:01   #1438
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Super
Czyli tak jak w przypadku lnianego - konsystencja i zapach ten sam, wiec mozna uzywac
Nie wiem jak orzech włoski, ale np. mój z orzechów laskowych jest ważny do czerwca i nadal pachnie i wygląda tak samo, więc go używam

Aha w sumie z orzecha włoskiego też mam otwarty i to chyba lekko ponad 3 miesiące i jest ok
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

Moje włosy
Stary 2012-06-07, 23:13   #1439
201605090958
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez tisiphone Pokaż wiadomość
W ubieglym tygodniu kupiłam Suhadę z granatem 100ml za 4,99 w kąciku wyprzedażowym. Sprawdzalam na cialo i jest na wlosy jeszcze nie dawałam, ale poleca wiele osob
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 23:24   #1440
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem jak orzech włoski, ale np. mój z orzechów laskowych jest ważny do czerwca i nadal pachnie i wygląda tak samo, więc go używam

Aha w sumie z orzecha włoskiego też mam otwarty i to chyba lekko ponad 3 miesiące i jest ok
Ale olej orzechowy, jak inaczej nazywa się olej z orzecha włoskiego, ma zupełnie inne właściwości, niż olej z orzechów laskowych. Jest to olej schnący i jak inne oleje tego rodzaju, ma krótki termin przydatności, musi być chroniony przed światłem i wysoką temperaturą Olej z orzechów laskowych jest znacznie bardziej trwały i jest olejem nieschnącym.

Co nie znaczy, że olej po terminie przydatności na pewno jest zepsuty szczególnie, jeśli był przechowywany we właściwych warunkach
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości