![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy ja jestem egoistką?;(
Cytat:
Uwierz, że można. Mnie będzie to dotyczyło jeszcze przez 1,5 roku z krótkimi przerwami na wizyty moje i mojego M. Po tym też nie wiadomo jak się uloży. Pozwól Tż-owi, aby wykorzystał szansę, jaka jest mu dana. Jeśli tego nie zrobisz, sama możesz żałować, co miłym uczuciem nie jest. A myśli o tych samotnych wakacjach rzeczywiście są nieco egoistyczne.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
Niestety, tak już jest że o pracę trzeba się postarać. Wytrzymasz tych kilka miesięcy a potem będziecie razem. Poco odkładać na kiedyś szukanie pracy, moze byc jeszcze trudniej
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
A ja Ciebie świetnie rozumiem. Uważam, że masz prawo powiedzieć mu to, co naprawdę myślisz na ten temat. Decyzję niech podejmie sam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
wg mnie masz prawo miec dylemat, chciec zrobic tak, jak mialas w planach. Wiele dziewczyn pisze da sie wytrzymac, to taka szansa itp. ale mysle, ze kazdy czuje inaczej. Dla kogos to chleb powszedni czekac za TŻ. Ja np nie wybralabym takiego zycia i nie czuje z tego powodu ujmy.
Jedyne co sobie mysle to, ze TŻ troche nie fair powiedzial, ze wszystko zalezy od Ciebie, to kladzie na Tobie zbyt duza odpowiedzialnosc za ta decyzje. Nie po to czlowiek jest w zwiazku z druga osoba zeby decydowac samodzielnie, a potem w razie czego dzwigac wszystkie tego konsekwencje. Ja tam rozumiem, ze wyczekalas sporo i chcialabys troche TŻ dla siebie, ze chcialabys pozyc, pobyc razem. Mysle, ze Wasza rozmowe nie powinna opierac sie na Twojej decyzji, ale na wspolnym spojrzeniu. Czy On wogole sie na ten temat wypowiedzial, czy tylko dal Ci prawo wyboru? 3maj sie dzielnie ![]()
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pozwoliłabym mu pojechac...... tak postapiłabym na Twoim miejscu ![]() Teraz nie jest tak łatwo dostac sie do strazy. Wspieraj swojego TŻeta. W tym czasie jak on bedzie na szkółce (wszyscy moi znajomi jezdzili na szkółkę do Kętrzyna a nie Cieszyna) Ty możesz udac sie do Anglii i zarabiac na waszą wspólna przyszłosc ![]()
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się z dziewczynami. O pracę teraz trudno, ja bym się nie zastanawiała.
Rozumiem też, że jest Ci ciężko. Wiem, że masz dosyć, ale niestety w życiu tak już jest. Nie można mieć wszystkiego. Ale uderzyło mnie coś innego : Dlaczego to Ty masz podjąć decyzję? TŻ się boi? Niebezpieczna sytuacja, potem może powiedzieć, że to przez Ciebie. Ja bym po prostu powiedziała, co czuję. Ale decyzja jest jego lub Wasza wspólna, nie Twoja. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Rozeznanie
|
Nie byłabym surowa w ocenie Pati_j i jej desperacji.
Nie wszyscy są skonstruowani do przetrzymania próby czasu w związku na odległość i rytualnego powtarzania, że trzeba czekać, czekać i jeszcze raz czekać. Możemy teoretyzować o definicji prawdziwej miłości jako wiecznej więzi, która wszystko przetrzyma. Ale takie rzeczy to tylko w Erze ![]() Miłość trzeba stale podsycać i pielęgnować, jak głoszą mądre poradniki dla par. Niektórym ograniczenie tych "zabiegów pielęgnacyjnych" do SMSów i długich nocnych telefonów nie wystarczy... na dłuższą metę. Zresztą partner to ten pan potrzebny m. in. do pocieszania, ocierania łez, podtrzymywania na duchu i poklepywania po ramieniu z zapewnieniem, że wszystko się ułoży. Wojsko + 5 (lub 8) miesięcy dalszej rozłąki - to wystarczająco długi dystans, żeby się zbuntować, zwłaszcza jeśli uczucie jest w życiu priorytetem. Nie czuję się na siłach, aby Ci radzić Pati_j (może poza tym, że decyzja powinna zostać podjęta przez niego, bądź wspólnie) i właściwie to chciałam tylko napisać, że nie jesteś egoistką.
![]() |
#38 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tamo,masz rację w tym ,co piszesz. Ale pisałam już to wcześniej . Trzeba wziąć pod uwagę także i to: Cytat:
Więc niby są razem,a jednak osobno. I w tej sytuacji są jeszcze na etapie-gdy każde powinno mysleć przede wszystkim o sobie-bo jednością jeszcze nie są.
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Ja jeszcze dodam od siebie taką historię: mój exTż miał kiedyś możliwość zostania w Stanach na jakiś czas. Postanowił, ze jednak nie, bo jestem ja i dla mnie wrócił (nawet nie wiedziałam, że miał taką szansę, dowiedziałam się po fakcie). Potem ta kwestia była powodem każdej kłótni, lub też każdej kłótni zakończeniem. 1000 razy mi wypomniał, jak żałuje tej decyzji i obwiniał mnie. Rozstaliśmy się z kilku powodów, ale ten również odegrał sporą rolę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
wiec tak, troche musialam sie sama zastanowic co o tym myslec, bo szczerze mowiac nie przyszlo mi nigdy byc w takiej sytuacji, wiec nie moge napisac cos od siebie. Boje sie wiec, ze moje przemyslenia beda tym samym bardzo teoretyczne.
Napisze najpierw to, co rzucilo mi sie w oczy - pytasz czy jestes egoistka? Jesli tak to zdecydowanie za mala. Powaznie tak uwazam. Piszesz co robi ON, jakie ON ma plany, ale nie piszesz jakie Ty masz plany. Wiemy juz, ze Twoj mezczyzna jest w wojsku i planuje prace w wojsku, ale my kompletnie nie wiemy co Ty planujesz. Kompletnie nie wiemy jakie sa Twoje plany. Czy sie uczysz, czy pracujesz, na czym Tobie zalezy. Owszem piszesz o wyjezdzie do Anglii, ale to raczej krotkoterminowe plany, typu troche zarobic i spedzic razem czas. Ja kompletnie nie widze tu Twoich zyciowych aspiracji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zadomowienie
|
Tak jak większość dziewczyn pisze, w trosce o Waszą przyszłość, co prawda z wielkim bólem, ale zgodziłabym się na wyjazd.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
i wierzę w to że mój Łukasz dostałby tą pracę też później czyli np. we wrześnium, nawet miał tam rok temu odbyty staż na stanowisku konserwatora czegoś tam...
![]() |
#44 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
I teraz mogę odpowiedzieć Ci na pytanie ,które zadałaś w tytule. Tak,jesteś egoistką . Chcesz sobie podporządkować TŻeta nie licząc sie z jego potrzebami (tak,tak-praca to potrzeba),tylko ze swoimi zachciankami(pobyć trochę z nim ,żeby nabrać sił do ponownego rozstania). Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
Fresa uważasz że to jest egoizm że chcę być z moim TŻ widzieć go i czuć a nie tylko opierać się na telefonach itp? Bo ja uważam że milość trzeba pielęgnować a nie da się tego robić przez same smsy i rozmowy telefoniczne, przynajmniej nie na tak długi okres. i skoro mój TŻ nie chce sam podjąć decyzji to myślę ze on też ma dosyć takiego "fikcyjnego" zwiazku
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
A mozesz sie uczyc w Cieszynie? tzn tam robic mature?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
nie ma szans
![]()
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
myślę że powiem mu że moje zdanie jest takie iż ja bym wolała żeby poczekał z tą pracą do września bo zależy mi żebyśmy do tej Anglii jechali razem i zresztą nieźle się stęskniłam za nim w ciagu tych ostatnich miesięcy... ale jeśli uważa że nasz związek to przetrwa to może się zdecydować na tą pracę już teraz, no trudno przecież go z tego powodu nie zostawię
![]() ![]()
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewnie, ze to nie bylo takie proste, bo z tym wiazalyby sie koszty mieszkania, zmiana otoczenia, wyjechanie z rodzinnych stron, bylabys z dala od przyjaciol. Ja nie chce, zebys odebrala, ze Cie namawiam, bo rozumiem, ze to duze wyrzeczenie, ale przynajmniej to rozwaz. Czasem milosc wymaga poswiecen. A rodziny wojskowych podrozuja przewaznie za zolnierzem. Decyzja nalezy do Ciebie. Badz otwarta na swiat ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
a i jeszcze jedno - jak chcesz teraz jechac do tej Anglii, jak masz szkole az do czerwca?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
Rena nie chodzi o to ze bym nie chciała ale przede wszystkim o moich rodziców, przecież nie ma sensu im nawet o czymś takim wspominać, oni wciąż traktują mnie jak małą dziewczynkę która się zaraz zgubi w dorosłym świecie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
do Anglii chcieliśmy jechać na pracę sezonową na wakacje na 2 miesiące, nocleg mielibyśmy pewny bo mieszka tam przyjaciel mojego TŻ
![]() |
#53 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie przejmuj sie wiekszosc rodzicow tak ma, ale przewaznie i tak dzieci sie wczesniej czy pozniej usamodzielniaja ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#55 |
Rozeznanie
|
Pati nie dziwię się, że masz już dość rozłąki z TŻ' tem i chciałabyś go mieć na chwilę dla siebie
![]() Ja może napisze coś z innej beczki... Długie rozstania mają to do siebie, że bliskie sobie osoby oddalają się od siebie, po jakimś czasie chłopak nie jest już tym samym chłopakiem, którego widziało się np 2 miesiace temu. Ludzie cały czas się zmieniają, a przez czas, który nieubłaganie upływa od ostatniego spotkania, wiele rzeczy może się zmienić w zachowaniu partnera. Trzeba też wziąść pod uwagę to, że w pewnym stopniu wojsko także go zmieni. A co do wyjazdu do Anglii, to nie jest to tak hop-siup. Teraz jest tam naprawde bardzo ciężko z pracą i jeśli nie ma się załatwionego czegoś pewnego, to nie warto wyjeżdżać. Już niejedna osoba wróciła z niczym...
Rozterka zapomniana... Edytowane przez Rozterka Czas edycji: 2007-01-14 o 21:18 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#57 |
Rozeznanie
|
masz "załatwiony" tylko nocleg, czy pracę też?
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
pracę też, kumpel powiedział że to żaden problem, on wie gdzie mozemy coś znaleźć i ja mu akurat ufam bo on sam pracował w róznych miejscach. wiem że wiele z was myśli ze jestem naiwna ale wolę już jechać tam z takim podejściem niż wogóle nigdzie nie jechać myśląc ze i tak nigdzie nic nie znajdę
![]() |
#59 |
Rozeznanie
|
grunt to pozytywne myślenie
![]() ![]() Z własnego doświadczenia wiem, że znalezienie pracy [w Londynie] w czasie letnich wakacji może być problemem. Po prostu bardzo dużo ludzi przyjeżdża do Anglii za pracą, której brakuje, bo jest tam zbyt dużo chętnych do pracy w tym okresie.
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
Pati - ale musisz miec swiadomosc, ze to co zarobicie z TZ-em przez dwa miesiace w Anglii to i tak za mało, aby razem mieszkac. Slowem Ty tez musisz pomyslec o pracy tutaj, a dokladnie to w Cieszynie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:34.