Oleje i olejki do włosów, część VI - Strona 49 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-07, 23:38   #1441
izus_86
Zakorzenienie

Dot.: Oleje i olejki do włosów, część VI

Cytat:
Napisane przez weegirl Pokaż wiadomość
Ale olej orzechowy, jak inaczej nazywa się olej z orzecha włoskiego, ma zupełnie inne właściwości, niż olej z orzechów laskowych. Jest to olej schnący i jak inne oleje tego rodzaju, ma krótki termin przydatności, musi być chroniony przed światłem i wysoką temperaturą Olej z orzechów laskowych jest znacznie bardziej trwały i jest olejem nieschnącym.

Co nie znaczy, że olej po terminie przydatności na pewno jest zepsuty szczególnie, jeśli był przechowywany we właściwych warunkach
O, na to nie zwróciłam uwagi, dziękuję

Ja oleje przechowuje zawsze w odpowiednich warunkach i jeszcze żaden mi się nie zepsuł, nawet tak jak napisałam z orzechem laskowym i włoskim jest póki co wszystko ok
Tylko mam nadzieję, że nie straciły swoich właściwości

Ogólnie mój orzech włoski ma datę do listopada 2012, tylko został otwarty w lutym jakoś.
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

11.01.12 - kwasy i naturalna pielęgnacja twarzy

Moje włosy

Edytowane przez izus_86
Czas edycji: 2012-06-07 o 23:41
izus_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-08, 00:13   #1442
sylvi300
Zakorzenienie

zużyłam już sesę, w sumie cieszę się bo muszę ograniczyć moją kolekcję

Zapraszam na bloga!!!!

http://tocosalata.blogspot.com/
sylvi300 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-08, 00:53   #1443
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izus_86 Pokaż wiadomość
O, na to nie zwróciłam uwagi, dziękuję

Ja oleje przechowuje zawsze w odpowiednich warunkach i jeszcze żaden mi się nie zepsuł, nawet tak jak napisałam z orzechem laskowym i włoskim jest póki co wszystko ok
Tylko mam nadzieję, że nie straciły swoich właściwości

Ogólnie mój orzech włoski ma datę do listopada 2012, tylko został otwarty w lutym jakoś.
A ja kokosa zawsze jednego trzymam w łazience, żeby był choć trochę płynny Na jednym to mi się rozwinęła nowa forma życia w postaci pleśni Olej kokosowy popsuł mi się tak w sumie ze 3 razy- ale to zawsze końcówka już była
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-08, 09:09   #1444
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Ale olej orzechowy, jak inaczej nazywa się olej z orzecha włoskiego, ma zupełnie inne właściwości, niż olej z orzechów laskowych. Jest to olej schnący i jak inne oleje tego rodzaju, ma krótki termin przydatności, musi być chroniony przed światłem i wysoką temperaturą Olej z orzechów laskowych jest znacznie bardziej trwały i jest olejem nieschnącym.

Co nie znaczy, że olej po terminie przydatności na pewno jest zepsuty szczególnie, jeśli był przechowywany we właściwych warunkach
Czyli jaka ma date przydatnosci skoro trzymam go w ciemnej, suchej szafce?
Na butelce niby jest 04.2013, ale otworzylam go w styczniu.
Pachnie i wyglada tak samo jak wczesniej.

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-08, 10:21   #1445
201607231719
Konto usunięte

Dziś na włosach - babydream, jiva w stosunku 1:1. Na końcach maska alterry z granatem. Trzymam tak długo jak mi się uda. Choć u mnie najlepsze efekty są jak zostawiam na noc-ale wiadomo to kwestia hormonów i systemów naprawczych organizmu.

Mam parę pytań...

- Gdzie kupujecie olej rycynowy?

- Jaki olej daje objętość? Te lekkie - kokos, z orzechów laskowych, pestek moreli? Czy to indywidualna sprawa i trzeba samemu popróbować?

- Jakie oleje przyciemniają włosy [ prócz rycynowego ], a co rozjaśnia kłaczki?

- Czy rycynowy ma skłonność do nadbudowywania się? Czy taki nadbudowany olej trzeba umyć szamponem z sls, czy wystarczy przystopować z olejowaniem na trochę i myć szamponem bez sls?

- Czy można całkowicie wyeliminować sls z pielęgnacji, jeśli nie stosuje się silikonów? Czy czasem warto przemyć czymś z sls, żeby domyć kłaczki?
201607231719 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-08, 10:26   #1446
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
A ja kokosa zawsze jednego trzymam w łazience, żeby był choć trochę płynny Na jednym to mi się rozwinęła nowa forma życia w postaci pleśni Olej kokosowy popsuł mi się tak w sumie ze 3 razy- ale to zawsze końcówka już była
O właśnie kokosa nie trzymałam tak jak powinnam, bo był schowany w szufladzie, ale w sumie chłodnym miejscu i wytrzymał do końca terminu ważności

---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:22 ----------

Cytat:
Napisane przez tisiphone Pokaż wiadomość
Dziś na włosach - babydream, jiva w stosunku 1:1. Na końcach maska alterry z granatem. Trzymam tak długo jak mi się uda. Choć u mnie najlepsze efekty są jak zostawiam na noc-ale wiadomo to kwestia hormonów i systemów naprawczych organizmu.

Mam parę pytań...

- Jaki olej daje objętość? Te lekkie - kokos, z orzechów laskowych, pestek moreli? Czy to indywidualna sprawa i trzeba samemu popróbować?

- Jakie oleje przyciemniają włosy [ prócz rycynowego ], a co rozjaśnia kłaczki?

- Czy rycynowy ma skłonność do nadbudowywania się? Czy taki nadbudowany olej trzeba umyć szamponem z sls, czy wystarczy przystopować z olejowaniem na trochę i myć szamponem bez sls?

- Czy można całkowicie wyeliminować sls z pielęgnacji, jeśli nie stosuje się silikonów? Czy czasem warto przemyć czymś z sls, żeby domyć kłaczki?
Ta maska z Alterrą ma alkohol w składzie i ja bym sie bała na bardzo długo ją zostawiać

- Rycynowy do kupienia w aptece.

- Co do objętości, to sprawa indywidualna

- Przyciemnianie i rozjaśnianie było już tu poruszane pełno razy. Zajrzyj do pigułki: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post32264362

- Jak dla mnie SLeSy są potrzebne raz na jakiś czas, może być nawet raz na 3 miesiące, ale wtedy przynajmniej masz pewność, że nic się nie nadbuduje
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

11.01.12 - kwasy i naturalna pielęgnacja twarzy

Moje włosy
izus_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-08, 10:36   #1447
201607231719
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez izus_86 Pokaż wiadomość
O właśnie kokosa nie trzymałam tak jak powinnam, bo był schowany w szufladzie, ale w sumie chłodnym miejscu i wytrzymał do końca terminu ważności

---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:22 ----------

Ta maska z Alterrą ma alkohol w składzie i ja bym sie bała na bardzo długo ją zostawiać

- Rycynowy do kupienia w aptece.

- Co do objętości, to sprawa indywidualna

- Przyciemnianie i rozjaśnianie było już tu poruszane pełno razy. Zajrzyj do pigułki: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post32264362

- Jak dla mnie SLeSy są potrzebne raz na jakiś czas, może być nawet raz na 3 miesiące, ale wtedy przynajmniej masz pewność, że nic się nie nadbuduje
Dzięki za odpowiedź
Stary 2012-06-08, 10:36   #1448
ChocolateSparkle75
Przyczajenie

GG do ChocolateSparkle75

Stosowała któraś z was płukanke z hibiskusa? Czytałam ,że może nadać rudy odcień , jest bardzo widoczny ?? Chciałam cos zakwaszającego spóbować ,a ocet nadal mnie jakoś przeraża
Stary 2012-06-08, 13:41   #1449
anoska
Zakorzenienie

Cytat:
Mam parę pytań...

rycyna w aptece, ale jeśli chcesz zacząć olejowanie od rycyny to nie polecam, bo zrazisz się maksymalnie
ja swoje pierwsze olejowanie zaczęłam właśnie od niej i myślałam, że zwariuję podczas mycia, bo nawet slsem trudno było mi ją ruszyć... tylko, że to było ze 2 lata temu, to wprawy w myciu człowiek nabrał

Co do objętości to sprawa indywidualna

Nie tylko rycyna, ale dosłownie wszystko może Ci się nadbudować na włosach i raz na jakiś czas umycie włosów slsem jest wskazane
Stary 2012-06-08, 14:41   #1450
uolcia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez uolcia Pokaż wiadomość
dobra dzisiaj zaszalałam... noc z winogronowym, truskawkowym i rycyną na końcach, rano po zmyciu gloria+słodkie migdały+gliceryna+keratyn a+pantenol+hialuronowy ciekawe co z tego będzie trzymam pod folią i czapką hyhy
Już kocham pólprodukty...nigdy nie miałam takich miękkich i pięknych włosów... teraz niech już tylko rosną Polecam takie zabiegi!
Dziś niestety nie mam nawet czasu nic zrobić z włosami..buu
uolcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-08, 19:27   #1451
201607231719
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez anoska Pokaż wiadomość
rycyna w aptece, ale jeśli chcesz zacząć olejowanie od rycyny to nie polecam, bo zrazisz się maksymalnie
ja swoje pierwsze olejowanie zaczęłam właśnie od niej i myślałam, że zwariuję podczas mycia, bo nawet slsem trudno było mi ją ruszyć... tylko, że to było ze 2 lata temu, to wprawy w myciu człowiek nabrał

Co do objętości to sprawa indywidualna

Nie tylko rycyna, ale dosłownie wszystko może Ci się nadbudować na włosach i raz na jakiś czas umycie włosów slsem jest wskazane
Nie, to nie początki, olej nakładam od paru lat z przerwami
Chciałam spróbować rycyny na rzęsy, przy okazji na włosy trochę, żeby przyciemnić.
Stary 2012-06-08, 20:05   #1452
karmazynka99
Zakorzenienie

o płukanka z hibiskusa
nie słyszałam jeszcze o takiej

Doceniamy dopiero kiedy stracimy.

Zapuszczanie włosów z wizażem : 65cm completed

Moja pielęgnacja włosów
karmazynka99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-08, 22:54   #1453
blondyna16
Raczkowanie

Dziewczyny! Zwracam się do was jako do tych doświadczonych w olejowaniu Dopiero niedawna zaczełam interesować się olejowaniem włosów i mam dość nietypowe pytanie..

Czy naolejowane włosy mogą włożyć pod saunę do włosów? Lepiej będą działały w cieple i parze czy tylko mogą sobie zaszkodzić? Mam na myśli konkretnie nawilżacz fryzjerski do wlosów z foxa.

59-58-57-56-55

Zapuszczam włosy
blondyna16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-09, 00:31   #1454
sylvi300
Zakorzenienie

ja dziś daję włosom spokój, ale jutro znów olejuje na odżywkę są bardziej miękkie wtedy

Zapraszam na bloga!!!!

Stary 2012-06-09, 09:42   #1455
karmazynka99
Zakorzenienie

a jak myslicie czy po fryzjerze(głowa z silikonami) mam olejowac włosy, czy ten jeden raz sobie odpuścic?

wiem ze nie tworza one nieprzepuszczlnej arstwy, ale sie zastanawiam czy jest sens kłaśc olej

Moja pielęgnacja włosów
Stary 2012-06-09, 11:50   #1456
Madallllena
Raczkowanie

KARMAZYNKA99 = > dziękuję za pomoc z tym kokosem to sama nie wiem jak jest tak naprawdę przedwczoraj nakładałam Vatikę jeszcze raz, efekt mnie nie powalił ale siana też nie było, wloski delikatne raczej gładkie. Ale tak jak proponowałaś rozglądam się za innym olejem, może sezam? Chyba że macie jaką lepszą propozycję na włosy które nie tak fajnie reagują na kokos? Jeszcze go nie skreślam definitywnie ale dobrze będzie z czymś porównać
Madallllena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-09, 11:55   #1457
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karmazynka99 Pokaż wiadomość
a jak myslicie czy po fryzjerze(głowa z silikonami) mam olejowac włosy, czy ten jeden raz sobie odpuścic?

wiem ze nie tworza one nieprzepuszczlnej arstwy, ale sie zastanawiam czy jest sens kłaśc olej
Też mam dzisiaj ten dylemat, ale nałożę olej wnikający Nie wiem czy to coś da, ale co mi szkodzi

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-09, 12:53   #1458
201607231719
Konto usunięte

Jakie nawilżające odżywki polecacie? Takie typowo nawilżające, bez protein. Nie chcę robić własnych mikstur. Na razie mam isanę z babassu, a coś innego?

sylvi300- najpierw odżywka potem olej? hm... Isana się nada? <układa szatański plan>
Stary 2012-06-09, 14:49   #1459
ChocolateSparkle75
Przyczajenie

GG do ChocolateSparkle75

Cytat:
o płukanka z hibiskusa
nie słyszałam jeszcze o takiej
No właśnie ja też cos tak 5 przez 10 slyszlaam
Stary 2012-06-09, 16:52   #1460
sylvi300
Zakorzenienie

Cytat:
Jakie nawilżające odżywki polecacie? Takie typowo nawilżające, bez protein. Nie chcę robić własnych mikstur. Na razie mam isanę z babassu, a coś innego?

sylvi300- najpierw odżywka potem olej? hm... Isana się nada? <układa szatański plan>
zwilżyłam włosy, nałożyłam maskę Bingo shea i na to olej jeszcze i poszłam spać

myślę, że się nada

Zapraszam na bloga!!!!

Stary 2012-06-09, 22:58   #1461
Caarroolliinnee
Raczkowanie

A ja sobie dzisiaj w końcu(!!!!!!) zamówiłam Vatikę, pierwszy raz w życiu, już tak długo się czaję, że to masakra, ale dzisiaj pod impulsem zamówiłam i już się nie mogę doczekać |):

Caarroolliinnee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-09, 23:33   #1462
_Blacky_
Raczkowanie

Cytat:
Podpinam się pod pytanie
_Blacky_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 01:44   #1463
uolcia
Rozeznanie

Może gloria?
uolcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 02:48   #1464
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez uolcia Pokaż wiadomość
Może gloria?
Dla mnie Gloria jest średnio nawilżająca Z takich, które mają dużo dobrych opinii to może Organique Anti-age, ale sama jeszcze nie używałam.

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 09:29   #1465
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:

Bioetika kokos i aloes.
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 09:47   #1466
Madallllena
Raczkowanie

W Biedronce namierzyłam wczoraj olej z pestek winogron 1 litr za 14,99 zł. Tylko nie mogłam się doszukać na butelce jakichkolwiek informacji które mogły by sugerować jak z jego jakością.. Dziewczyny jak to jest z winogronowym? Bo kokosowy dobrze jak nierafinowane. Wogóle dobrze jak olej tłoczony jest na zimno. Coś tam coś tam. A na tej butelce 0 info o czymkolwiek.
I co teraz?? Warto kupić czy nie?
Stary 2012-06-10, 09:50   #1467
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madallllena Pokaż wiadomość
KARMAZYNKA99 = > dziękuję za pomoc z tym kokosem to sama nie wiem jak jest tak naprawdę przedwczoraj nakładałam Vatikę jeszcze raz, efekt mnie nie powalił ale siana też nie było, wloski delikatne raczej gładkie. Ale tak jak proponowałaś rozglądam się za innym olejem, może sezam? Chyba że macie jaką lepszą propozycję na włosy które nie tak fajnie reagują na kokos? Jeszcze go nie skreślam definitywnie ale dobrze będzie z czymś porównać
kokos ci moze np nie słuzyć jeśli masz porowate włosy, a sezam to ja od siebie bardzo polecam
Cytat:
Napisane przez Jigoku Pokaż wiadomość
Też mam dzisiaj ten dylemat, ale nałożę olej wnikający Nie wiem czy to coś da, ale co mi szkodzi

ja niestety nie mam na stanie oleju wnikającego, ale coś tam chociaz na kilkadziesiąt minut pewnie nałoże
Cytat:
Napisane przez ChocolateSparkle75 Pokaż wiadomość
No właśnie ja też cos tak 5 przez 10 slyszlaam
a ta płukanke z hibiskusa to poprosty z herbatki sie robi ?

weegirl - nie wiem czy juz kiedys nie pytałam, ale gdzie dostać ta bioetikę?

Moja pielęgnacja włosów

Edytowane przez karmazynka99
Czas edycji: 2012-06-10 o 09:53
Stary 2012-06-10, 10:02   #1468
Madallllena
Raczkowanie

KARMAZYNKA99 => dzieki jeszcze raz a gdzie nabyć sezam jak nie w Lidlu?? Bardziej mi się go chce niż winogronowego, mam dobrze przeczucie. Ale niestety będąc w Lidlu zauważyłam że go już nie ma... A wiem że can była bardzo atrakcyjna..
Stary 2012-06-10, 10:11   #1469
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madallllena Pokaż wiadomość
KARMAZYNKA99 => dzieki jeszcze raz a gdzie nabyć sezam jak nie w Lidlu?? Bardziej mi się go chce niż winogronowego, mam dobrze przeczucie. Ale niestety będąc w Lidlu zauważyłam że go już nie ma... A wiem że can była bardzo atrakcyjna..
w sklepach zielasrkich/ ze zdrową żywnością, a czasem nawet w zwykłych spozywczych, tyhc dobrz zapoatrzonych moga sie trafić, a i w almie możesz poszukac

Moja pielęgnacja włosów
Stary 2012-06-10, 12:15   #1470
sylvi300
Zakorzenienie

Cytat:
weegirl - nie wiem czy juz kiedys nie pytałam, ale gdzie dostać ta bioetikę?
ja kiedyś kupiłam w Makro

Zapraszam na bloga!!!!

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości