|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#391 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: "Wiosna przyszla, roczek mamy, wszystko w kolo rozwalamy"-mamusie III-IV 2011
Bry
![]() Subtelle - ciagle zapominam podziekowac za kremy, wiec teraz pisze - DZIEKUJE PIEKNIE! ![]() mordka - udanego weekendu ![]() ahtaga - ja mlodemu czapke zakladam jak wieje niemilosiernie i jak jest ponizej 15 stopni, ale taka cieniutka. A oczywiscie czpka z daszkiem lub kapelusik jak jest slonce i nie mozemy sie schowac w cieniu ![]() Zaraz sie zabieram za porzadki w mojej szafie, bo Ninek ma drzemke, wiec jego szafa pozniej ![]() Milego dnia ![]()
![]() |
#392 |
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wiosna przyszla, roczek mamy, wszystko w kolo rozwalamy"-mamusie III-IV 2011
Hej!
![]() beherovka gratuluję ciąży i zazdroszczę ![]() ![]() ![]() ![]() Anessa mi to Euro jakoś lata ![]() Nas dzisiaj Leoś obudził o 5....tak z okazji dnia wolnego ![]() ![]() A no i od wczoraj Leoś nie boi się już kąpieli. Przed wczoraj postał chwilę w misce z drewnianym Buddą, który go trochę ośmielił ![]() ![]() I cały czas sobie coś gada po swojemu, brzmi jak taki mały ptaszek "tiurlający" ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#393 |
Zadomowienie
|
hej
ja tylko na chwilkę bo zaraz zmykam do szwagierki na kawkę. chłopaki na dworze czekają już na mnie ![]() Mateusz dziś dał nam pospać i zamiast standardowej 5:30 była 7:30 ![]() ![]() beherovka nie stresuj się tą betą. poczekaj na wizytę u gina i tyle. w każdym razie 3mam kciuki żeby wszystko było ok przez calutkie 9m-cy ![]() mordka mam jeszcze pół butelki tego jantara. zupełnie o nim zapomniałam ![]() ![]() ![]() ok, reszta później, zmykam na kawusię. miłego dnia wszystkim życzę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#394 |
Raczkowanie
|
Dzień dobry
![]() Ja tam kibicem nie jestem i ubolewam nad tym, że nie będę wieczorem miała co w tv oglądać.Ale może to i lepiej bo i tak mała mi nie daje oglądać, jeszcze do neidawna zasypiała o 20 a teraz dopiero po 21. Takiego ma powera, że wogóel nei usiedzi na miejscu a ja latam za nią, to na dół to z powrotem na górę, potem podwórko i tak w kółko ![]() Beherovka-gratulacje!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#395 |
Zakorzenienie
|
olsza u nas też tak jest. Krzesełko do karmienia służy teraz do wspinania się....z jedzeniem marnie u nas ostatnio. Zwalam to na zęby. Czwórki ciągle się przebijają i już jedna jest tuż tuż i się przebić nie może...spanie w nocy to porażka.A w dzień tylko by na dworze siedział.W wózku też już nie chce jeździć, czasami siłą go muszę wsadzać. Po mieście go nie puszczę, bo idzie gdzie go wiatr poniesie i nie patrzy czy samochód, czy coś innego. A tu po polu, oczywiście tez wchodzi tam gdzie nie powinien i co pół metra znajduje coś fascynującego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#396 | ||||
Raczkowanie
|
hej
u nas dziś pogoda do niczego więc cały dzień siedzimy w domu a przed chwilą lunęło na całego ![]() Cytat:
a babsztyl z firmy kurierskiej, musiałam zorganizować przesyłkę i miałam kilka pytań bo sytuacja nieco skomplikowana była a ona chyba poranną kawę piła i jej przeszkadzałam bo była niesamowicie opryskliwa ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() przechodziliśmy przez to jakoś niedługo po tym jak zaczęła sama chodzić nic się nie liczyło oprócz przemierzania mieszkania a już przy jedzeniu wyjątkowo trudno było wysiedzieć ja też fanatycznie nie kibicuję ale niektóre mecze pewnie obejrzę skoro to euro i jeszcze w Polsce teraz też mamy włączony tv i oglądałyśmy z Łucją pierwszą bramkę ale niedługo przerwę robimy na kąpiel i usypianie bo kruszyna się już słania na nogach
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#397 |
Raczkowanie
|
hej dziewczynki
masakryczny dzień dzisiaj. wybraliśmy się z Remikiem rano na zakupy i o mało nie zdechłam. duszno, parno i w ogóle. pot lał się ze mnie strumieniami, czerwona jak upiór a w oczach obłęd bo Remik dokładnie jak u was - aktywność niesamowita, sam chce chodzić i na nic nie zważa a mamusia lata za nim że daj rączkę. Ha!Ha! Sama się mogę za rączkę trzymać on będzie sam i już. z jedzeniem to samo - nie wiem czy przez pogodę czy coś innego bo z ząbkami chwilowo spokój - idą 2 ale jak na razie łagodnie. A wieczorem byliśmy oblookać żłóbek i przyszłe ciocie. Trochę mały jak na mój gust ale poza tym ok. Z "ciociami" się nawzajem obwąchaliśmy i wstępnie zostały zaakceptowane. Oby jakoś to poszło bo jak do tej pory była tylko mama. Przezywam jak stonka wykopki chociaż pójdzie dopiero w sierpniu. Ehhhh.... Idę spać.
![]() |
#398 |
Wtajemniczenie
|
Hej,
dzieki za odpowiedzi odnośnie czapek. Będę nadal zakładała na bardzo wietrzne dni i na słońce. Oglądaliśmy mecz, ale Michał nie był nim zbytnio zainteresowany ![]() Ostatnio zauważyłam, że jedynki Michała nie są proste tylko skierowane lekko ku sobie. Zapewne ma tak przez to, że nadal pije z butelki mleko na noc i po przebudzeniu się. Pewnie dlatego ciężko mi go nauczyć picia z niekapka, bo nadal pije to mleko z butelki no i soczki w ciągu dnia. Tylko czasami z niekapka weźmie kilka łyków, ale jak bardzo chce mu się pić to szuka butelki:/ Czy Wasze dzieci nadal piją mleko z butelki?
![]() |
#399 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#400 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A jaka to butelka? Kubuś woda? nie widziałam chyba. Muszę się rozejrzeć w sklepie. Czy to poprostu taka butelka ze sportowym ustnikiem? ---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- Cytat:
Muszę i ja już zastąpić czymś tą butlę. Może na początku kaszkę na mm, ale na noc tak ładnie zasypia przy tej butli, że aż szkoda ![]()
![]() |
![]() |
#401 |
Rozeznanie
|
Witajcie, widzę ze tu sprawy "butelkowe", na to nie poradze chyba nic bo moja mała sama odrzucila butle... dałam jej kiedys kubek niekapewk-wtedy z miekkim ustnikiem zeby nauczyla sie pic- miala ok 6 ms i odtąd nie pila juz w dzien z butli, bo nie chciala..
A co poradzicie na nie przesypianie nocy? Wszędzie trąbia o tym zeby nie dawac dziecku mleka w nocy bo psuja sie zęby... moje dziecko mimo skonczonych 13 ms budzi sie codziennie ok 2 w nocy i zjada ok 200 ml mm... myslalam ze sie oduczy..probowalam oszukiwac ją wodą itd, ale to nie zdaje egzaminu, mała płacze dopoki nie dam jej mm... Dodam ze na kolacje zjada kaszkę ( 8 zbóż, bądz bobovita "Smaczna kolacja")na mm badz kaszę manna na mm... mojej kolezanki synek po takiej kolacji przesypia od godz ok 21 do 7 rano, a moje dziecko budzi sie co noc... Ja jeszcze zniosłabym to ze sie nie wysypiam, ale boję się o te jej zębiska... PS. moja mała z butli zjada mm ale tylko w nocy- jak sie przebudzi, w dzien picie pije z kubka z twardym ustnikiem, a kasze zjada łyżeczka z miseczki
Nasza księżniczka ![]() Edytowane przez mik23 Czas edycji: 2012-06-09 o 11:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#402 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#403 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wode i soczek pije z bidonu, chyba ze co jakis czas na drzemke z butli
![]() |
![]() |
#404 |
Raczkowanie
|
Załamałam się.
Remik w ciągu dnia pije herbatki niemal wyłącznie z butli. Z kubka- zwykłego tylko jak coś mu super zasmakuje np. koktajl truskawkowy. Niekapek to zależy od humoru czyli rzadko ![]() Jeść z butli dostaje tylko na noc ok. 23 - i po tym śpi mi całą noc - czasem się budzi ale po kilku łykach herbatki zasypia znowu i potem śniadanie je dopiero o 9. Nocne jedzienie odstawiliśmy jak miał jakieś 5-6 miesięcy - kilka nocy się awanturował ale potem się przyzwyczaił.. Nawet szybko to poszło. Pić tylko dostaje. I wszystkie posiłki w ciągu dnia je z łyżeczki lub widelca. A kaszkę śniadaniowa robię mu normalnie na mleku krowim i to zwykłym z biedronki 3,5 % - nic mu nie jest i chętnie wsuwa. Tylko tego picia z butli nie chce odstawić ![]() A fasolka dziś się odezwała z pierwszymi mdłościami ![]()
![]() |
#405 | |
Wtajemniczenie
|
hejo
podczytuje Was czasami ale jakos nie mam czasu odpisywac, bo od poniedziałku siedzimy w domku - mielismy trzydniówke, na szczęscie już po i w poniedziałek niestety do pracy w albuumie kilka nowych zdjęć Cytat:
![]() nie wiem co na to zaradzic lecę spac |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#406 |
Zakorzenienie
|
Nie łamcie się dziewczyny
![]() beherovka współczuję mdłości, ale i tak Ci zazdroszczę ![]() ![]() P.S. Również wstawiłam kilka zdjęć do albumu ![]() ![]() Edytowane przez Tity Czas edycji: 2012-06-10 o 06:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#407 | |||
Raczkowanie
|
hej
![]() ależ się spokojnie na forum zrobiło ![]() wczoraj pogoda była ok więc byłyśmy na długim spacerze na plaży, Łucja pospała, pochodziła, pobawiła się trochę jak wracałyśmy zaczął kropić deszcz, a za chwilę lunęło masakrycznie na szczęście my byłyśmy już w domu ![]() dziś też widać słońce więc pewnie wybierzemy się na spacer ale tym razem do lasu Cytat:
pytam z ciekawości bo myślę o wysłaniu Łucji do jakiegoś klubu malucha, szczególnie chodzi mi o jesień jak już maluszka będzie na świecie a pogoda nie będzie sprzyjać spacerom tak ![]() Cytat:
![]() jak ja jestem głodna to jem i swojemu dziecku też nie będę odmawiała zresztą sama nie wytrzymałabym bez jedzenia od 19 do 7 rano ![]() Łucja pije po kolacji 200 ml mm i wydaje mi się, że jej to do rana nie starcza po prostu a jednorazowo 400 ml nie da rady wypić bo to za duża porcja wczoraj np. mieliśmy dość późno obiad bo cały dzień byłyśmy poza domem zjadła po 18 królika w sosie śmietanowym i ryż, po kąpieli wypiła swoje 200ml mm i spała do 7 bez budzenia na jedzenie jak widać zapasy wystarczyły do rana ![]() współczuję ![]() ja już mdłości mam za sobą ![]() chociaż i tak wydaje mi się, że w obu ciążach miałam dużo mniejsze niż inne ciężarne, wymiotów też nie doświadczyłam na szczęście ![]() Cytat:
![]() miłej niedzieli kobietki ![]()
*mój wiosenny promyczek* **moje jesienne słoneczko** Edytowane przez kwartalinka Czas edycji: 2012-06-10 o 09:05 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#408 | ||
Zadomowienie
|
dzień dobry
u nas pogoda przepiękna się zrobiła więc znów całymi dniami na dworze jesteśmy. dziś po obiedzie jedziemy do babci do ogrodu. muszę aparat wziąć z sobą bo coś ostatnio mało zdjęć robimy ![]() Cytat:
![]() na razie obstajemy przy zabraniu Mateusza ze sobą wy też się nieźle najeździcie, współczuję. ja też obawiam się o moją fryzurę i make-up ![]() miał zalecone te buty bo stawał na palcach. ale nie staje już od dawna więc tak naprawdę te obuwie jest nam średnio potrzebne ![]() ![]() a teraz chodzi w zwykłych sandałkach z ccc. i pod koniec m-c musimy kupić nowe bo już widzę że te zaraz za małe będą ![]() ja też chciałam różnice wieku między dziećmi 2-3 lata a teraz wydaje mi się że to za szybko. tak szybko ten czas leci że aby różnicy było 2 lata to już musiałabym w ciąże zajść ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ale śliczna Zosia ![]() [QUOTE=olsza30;34580975]Ostatnio wogóle nawet jedzenie się nie liczy-tylko ciągle chce chodzić- mam wogóle wrażenie, że je znacznie mniej niż jak miała 10 miesięcy i grzecznie zjadała wszytsko co jej przygotowałam, teraz to wogóle nie chce jej się wysiedzieć w krzesełku do karmienia- wy też tak macie? /QUOTE] u nas -odpukać- problemu z jedzeniem nie ma. tzn jest taki że Mateusz z chęcią ciągle by coś jadł. w krzesełku wysiedzi tyle ile trzeba do zjedzenia posiłku czyli 10-15min ![]() tak. Mati pije rano i wieczorem mleko z butli. logopeda zalecała nam odstawienie smoka i butli do końca 2 roku życia więc jeszcze duuużo czasu ![]() ![]() w ciągu dnia pije wodę i soki z kubka. przez długi czas pił z takiego http://www.philips.pl/c/avent-baby-t...scf600_12/prd/ a od wczoraj pije z takiego http://www.philips.pl/c/avent-baby-t...scf604_11/prd/ |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#409 |
Raczkowanie
|
hej
![]() chłopcy na spacerze korzystają z tego, że jeszcze nie leje ale już się zbiera ![]() ![]() kwartalinka - myślimy o żłóbku bo to już duży chłop i chcę żeby się troszku zsocjalizował z innymi dziećmi. I na rozwój też to dobrze wpływa. Poza tym mam nadzieję , że dzięki temu łatwiej zaakceptuje braciszka lub siostrzyczkę. Tzn. jeszcze się okaże czy pójdzie bo podliczyłam dziś wszystkie przychody i wydatki i włosy mi dęba stanęły wszędzie gdzie tylko mogły. Nasza sytuacja finansowa na dzień dzisiejszy jest masakryczna a żłóbek to wydatek ok. 500 zł przy karnecie 100 h/m-c lub 750 zł gdy na cały dzień. Więc na razie się waham. Ale chciałabym bardzo żeby poszedł chociaż na te kilka godzin dziennie. Poza tym - zawsze to kilka godzin dziennie gdy będę mogła sobie posprzątać, ugotować lub odpocząć. A jeśli dodatkowo w tej ciąży też będę tak wielka jak z Remikiem to będzie mi to potrzebne ![]() Idę upichcić jakiś obiad. Miłej niedzieli ![]()
![]() |
#410 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Są takie smakowe wody kubusia (cytryna,truskawka,jabłko i ostatnio malina) ![]() ![]() ![]() A płatki robię mu na mm. Z butli - tak, z mleka - nie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#411 | |
Zakorzenienie
|
witajcie
ostatnio mam mniej czasu więc się nie odzwyam, u nas ok, tylko młoda ma bunt drzemkowy Moja nadal pije z butli, 3 razy mleko i z 2 razy wodę ![]() Uczę ja pic przez słomkę ale kiepsko jej idzie. Jak się nauczy pić ze słomki to będziemy powoli odstawiać butelkę, ale na razie nie mam ciśnienia na to ![]() Przecież do 18 stki z butli nie będzie pić ![]() Kiedyś dawałam jej niekapki ale nie umiała załapać o co chodzi, a teraz stwierdziłam, że bezsensu przerzuca się w bólach z butli na niekapaka, bo to ponoć tak samo niezdrowe dla zgryzu itp A niektórzy nawet uważają, że gorsze. Więc interesuję mnie tylko przejście z butli na słomkę. ![]() Ale tak jak pisze na spokojnie, nie będę przed 2 urodzinami włosów drzeć z tego powodu ![]() Ogólnie nie jest pod presja typu butla, smok, wózek wszystko beee jak najszybciej. Aczkolwiek jak juz postanowię, że jest zbyt późno to będę stanowcza. ---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- Cytat:
![]() Moja odkąd skończyła 4 miesiące budziła się o 4 na mleko ![]() Teraz przed roczkiem dopiero zaczęła przesypiać noce, a po roczku nagle naszła ją taka faza, że potrafiła jeść o 1 i o 5 w nocy, jak noworodek. Niby wróciło wszystko do normy i się z reguły nie budzi na mleko, ale np. dzisiaj o 2 chciała mleko. Też się martwię o zęby, więc zawsze najpierw jej proponuje wodę. Dopiero jak woda nie pomoże daję mleko, bo wychodzę z założenia, że może się budzić z pragnienia a nie głodu, w szczególności teraz latem.
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2012-06-10 o 11:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#412 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() I fakt. On sam nigdy pilki nie oglada, czaaaasem ze mna Mistrzostwa i to nie zawze caly mecz ![]() Cytat:
Dzien dobry ![]() Ahtaga - Nino tez jeszcze pije mleko z butli, zazwyczaj 2x dziennie ![]() ![]() Moze i rano zaczne podawac mu kaszke juz z talerzyka ale moze zaczne po wakacjach? Albo na nich ![]() ![]() Aaaa, i mam pytanie co do nocnika. Te z was, ktore juz zaczely jakis czas temu trening z maluchem - jak sie dzis przedstawia sytuacja? Dziala? Maluchy korzystaja? Ja mysle, ze zaczne na przyszla wiosne albo wtedy, kiedy Adriano sam poczuje sie gotowy ![]()
![]() |
![]() |
#413 |
Zakorzenienie
|
Anesska no właśnie szelek nie mamy. Nie wiem czy będę kupować. Póki co do miasta po zakupy jeszcze jakoś jeździmy, ale po południu idziemy na spacer na piechotę koło domu, a tu są tylko pola, albo kręcimy się w koło domu, wiec nie są szelki potrzebne.
Zobaczymy za jakiś czas, bo wózek jest coraz bardziej be. Dzisiaj nad jeziorem wsiadł dopiero jak się zmęczył. Dziękuję za miło komentarze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#414 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
takze jak narazie to polaga na mojej obserwacji..a mysle ze jak skonczy ok 2 lat to bedziemy sie ucvzyc tak na serio... no bo narazie chyba jeszcze nie jest w stanie kontrolowac swoich potrzeb fizjologicznych
![]() |
![]() |
#415 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ostatnio z 10 min. czekałam, aż zrobi siku, aż w końcu rozpłakał się, bo mu już było niewygodnie (miał mocno czerwone ślady na udach i wkoło pupy, więc widocznie go uwiera nocnik). Od tamtej pory dałam sobie spokój. A jak robi kope i widzę, że sie napina to zwykle już jest za późno a w trakcie robienia nie będę go sadzała ![]() ---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ---------- Widzę, że dużo dzieci pije jeszcze mleko z butelki, więc nie będę odbierała Michałkowi tej przyjemności ![]() A dzisiaj pił troszkę ze słomki, więc myślę, że już nie będę go męczyła niekapkami tylko niech pije z bidonu.
![]() |
![]() |
#416 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mało pije na noc Łucja, Olek pije mm z 270ml wody, czyli jakies 300ml ![]() mam pytanie: czy któras z Was była w Jastarni albo na półwyskie helskim i może coś polecić?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#417 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Zawsze do Kuznicy, bo tam byla najpiekniejsza plaza i w miare spokojnie, jeszcze nie tak turystycznie. Ale odkad nie mieszkam w Polsce - czyli juz 6 lat minelo... wczoraj ![]() ![]() Jesli jednak bedziecie nawet na chwile w Kuznicy to polecam 2 miejsca na pyyyyyyyyszne rybki ![]() Czy jednak jest tak pysznie jak bylo... ?Nie wiem ![]() TZa jakies chorobsko dzis dopadlo ![]() ![]() ![]() Oczywiscie jutro do lekarza nie pojdzie, bo on i lekarze to nie ta sama planeta ![]() Musialam wiec dzis podwojnie gotowac, zabawiac, pocieszac, uspakajac, przykrywac... Bylo ciezko, nie powiem ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#418 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zaraz oblukam tą Kuźnicę ![]() zdrówka dla tżta ![]() witam się z pracy po całym tygodniu leżenia w domku ![]() ojjj ciężko było Olek do żłobka poszedł chętnie, także jedyny plus |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#419 |
Zakorzenienie
|
hej
![]() ![]() mam chwilkę to nadrobiłam ![]() Becherovka wielkie gratulacje!!! pytał ktoś o jedzenie z butli - mój je 2 razy - na noc i w ciągu dnia no bo niby te dwie porcje mają być mm jeszcze. co do nocnikowania to nam się udało raz kupę zrobić ale to tak przy okazji ![]()
![]() |
#420 |
Raczkowanie
|
Witam sie i ja
![]() Co do butli to zawsze na noc mała pije tak z 240 wody, mm +kaszka Nestle 8 zbóż, pije około 19.30 a potem śniadanie jest o 7. Moje dziecko odkąd skończyła 5 m-cy nie budzi się w nocy na jedzenie, ale gdyby sie budziła i chciała jeść to napewno bym jej się nie starała oduczać, też uważam, że skoro dziecko sie budzi na jedzenie to widocznie ma taką potrzebę. Co do nocnika to my używamy, tak mniej więcej od 9 miesiąca i mała robi kupkę, sadzam ją po 1 drzemce i prawie zawsze się załatwi, tak jakoś nam sie to unormowało.Siku oczywiście nie robi, chyba że przez przypadek, ale nie sadzam jej wcale na siku żeby robiła. Kurcze brakuje mi weny co małej gotować, bo w sumie na tygodnie często nei ma mojego TŻ, więc nie gotuję, tylko dla małej i o ile zupki je pięknie to z drugim daniem jest problem, nie chce jeść za bardzo mięsa, a już nie ma mowy o jakimś smażonym w panierce bo go po prostu wypluwa.Ewentualnie mielony i jakieś pokrojone mięsko gotowane. Z zupami nie mam raczej problemu bo mam wyśmyślone 6 zup na każdy dzień tygodnia, jedna na dwa dni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:56.