"Wiosna przyszla, roczek mamy, wszystko w kolo rozwalamy"-mamusie III-IV 2011 - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-07, 10:17   #391
Anessa
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez Yahoo do Anessa Send a message via Skype™ to Anessa
Dot.: "Wiosna przyszla, roczek mamy, wszystko w kolo rozwalamy"-mamusie III-IV 2011

Bry

Subtelle - ciagle zapominam podziekowac za kremy, wiec teraz pisze - DZIEKUJE PIEKNIE!

mordka - udanego weekendu

ahtaga - ja mlodemu czapke zakladam jak wieje niemilosiernie i jak jest ponizej 15 stopni, ale taka cieniutka. A oczywiscie czpka z daszkiem lub kapelusik jak jest slonce i nie mozemy sie schowac w cieniu.

Zaraz sie zabieram za porzadki w mojej szafie, bo Ninek ma drzemke, wiec jego szafa pozniej

Milego dnia

Moj Nino

02.06.2014, 4.24 - Flavia e' con noi!!!
Anessa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-07, 11:20   #392
Tity
Zakorzenienie

Dot.: "Wiosna przyszla, roczek mamy, wszystko w kolo rozwalamy"-mamusie III-IV 2011

Hej!
beherovka gratuluję ciąży i zazdroszczę Po co Ty tą betę robiłaś, tylko się denerwujesz niepotrzebnie, a na pewno wszystko jest w porządku Trzymam kciuki, żeby gładko ciąża minęła
Anessa mi to Euro jakoś lata Nigdy nie byłam fanką piłki nożnej.

Nas dzisiaj Leoś obudził o 5....tak z okazji dnia wolnego A szedł spać przed 23...Byliśmy na spacerze, nazbierałam sobie z pola kamieni do ogrodu, cały wózek kamieni mąż pchał
A no i od wczoraj Leoś nie boi się już kąpieli. Przed wczoraj postał chwilę w misce z drewnianym Buddą, który go trochę ośmielił A wczoraj już nie chciał wychodzić i odkręcał sobie ciągle wodę i jak mówiłam, że już wychodzimy to on wręcz krzyczał "Nie!"
I cały czas sobie coś gada po swojemu, brzmi jak taki mały ptaszek "tiurlający" Słodkie to

L
J
Tity jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-07, 16:54   #393
marta_27
Zadomowienie

hej
ja tylko na chwilkę bo zaraz zmykam do szwagierki na kawkę. chłopaki na dworze czekają już na mnie

Mateusz dziś dał nam pospać i zamiast standardowej 5:30 była 7:30 błagam, niech tak już zostanie

beherovka nie stresuj się tą betą. poczekaj na wizytę u gina i tyle. w każdym razie 3mam kciuki żeby wszystko było ok przez calutkie 9m-cy

mordka mam jeszcze pół butelki tego jantara. zupełnie o nim zapomniałam dzięki za przypomnienie dziś już wcierkę zrobiłam. tylko u mnie problem taki że udaje mi się 3-4 dni wytrzymać wcierając go systematycznie a później odpuszczam. nie wiem jak ja 3tyg wytrzymam

ok, reszta później, zmykam na kawusię. miłego dnia wszystkim życzę

marta_27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-08, 13:49   #394
olsza30
Raczkowanie

Dzień dobry

Ja tam kibicem nie jestem i ubolewam nad tym, że nie będę wieczorem miała co w tv oglądać.Ale może to i lepiej bo i tak mała mi nie daje oglądać, jeszcze do neidawna zasypiała o 20 a teraz dopiero po 21. Takiego ma powera, że wogóel nei usiedzi na miejscu a ja latam za nią, to na dół to z powrotem na górę, potem podwórko i tak w kółko.Ostatnio wogóle nawet jedzenie się nie liczy-tylko ciągle chce chodzić- mam wogóle wrażenie, że je znacznie mniej niż jak miała 10 miesięcy i grzecznie zjadała wszytsko co jej przygotowałam, teraz to wogóle nie chce jej się wysiedzieć w krzesełku do karmienia- wy też tak macie?

Beherovka-gratulacje!!!
olsza30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-08, 14:47   #395
Tity
Zakorzenienie

olsza u nas też tak jest. Krzesełko do karmienia służy teraz do wspinania się....z jedzeniem marnie u nas ostatnio. Zwalam to na zęby. Czwórki ciągle się przebijają i już jedna jest tuż tuż i się przebić nie może...spanie w nocy to porażka.A w dzień tylko by na dworze siedział.W wózku też już nie chce jeździć, czasami siłą go muszę wsadzać. Po mieście go nie puszczę, bo idzie gdzie go wiatr poniesie i nie patrzy czy samochód, czy coś innego. A tu po polu, oczywiście tez wchodzi tam gdzie nie powinien i co pół metra znajduje coś fascynującego

L
J
Stary 2012-06-08, 17:34   #396
kwartalinka
Raczkowanie

hej

u nas dziś pogoda do niczego więc cały dzień siedzimy w domu a przed chwilą lunęło na całego

Cytat:
Napisane przez kasiuni_a Pokaż wiadomość
Cześć
Chłopy na spacerze, ja dopijam kawę a potem chyba jeszcze drugą zrobię, bo w nocy tak mnie głowa bolała, że nie mogłam spać.
Lewe oczko Dawida już normalne, ale prawe jeszcze zaczerwienione, a nawet po tych nowych kroplach jakby gorzej Jutro na kontrolę, a jak pediatra nic sensowanego nie wymyśli to pójziemy chyba okulisty.
...
co to za babsztyl wredny i czym Cię tak zdenerwował?
no i jak na kontroli?

a babsztyl z firmy kurierskiej, musiałam zorganizować przesyłkę i miałam kilka pytań bo sytuacja nieco skomplikowana była
a ona chyba poranną kawę piła i jej przeszkadzałam bo była niesamowicie opryskliwa

Cytat:
Napisane przez becherovka 3 Pokaż wiadomość
Ostatnią @ miałam 06.05 czyli mam 33 dc dopiero.
Ale zawsze miałam między 28-30 a poza tym to beta jest jednak za wysokie jak na nic (ależ gramatyczne zdanie mi wyszło )
ale ponieważ staramy się od kilku miesięcy to ja robiłam test już w niedziele
ehhh... świruje i tyle - w poniedziałek wszystko się wyjaśni ale jestem baaaaardzo dobrej myśli
i tak trzymaj

Cytat:
Napisane przez Tity Pokaż wiadomość
Hej!
beherovka gratuluję ciąży i zazdroszczę Po co Ty tą betę robiłaś, tylko się denerwujesz niepotrzebnie, a na pewno wszystko jest w porządku Trzymam kciuki, żeby gładko ciąża minęła
Anessa mi to Euro jakoś lata Nigdy nie byłam fanką piłki nożnej.

Nas dzisiaj Leoś obudził o 5....tak z okazji dnia wolnego A szedł spać przed 23...Byliśmy na spacerze, nazbierałam sobie z pola kamieni do ogrodu, cały wózek kamieni mąż pchał
A no i od wczoraj Leoś nie boi się już kąpieli. Przed wczoraj postał chwilę w misce z drewnianym Buddą, który go trochę ośmielił A wczoraj już nie chciał wychodzić i odkręcał sobie ciągle wodę i jak mówiłam, że już wychodzimy to on wręcz krzyczał "Nie!"
I cały czas sobie coś gada po swojemu, brzmi jak taki mały ptaszek "tiurlający" Słodkie to
dobrze, że kąpielowy lęk już przeszedł

Cytat:
Napisane przez olsza30 Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Ja tam kibicem nie jestem i ubolewam nad tym, że nie będę wieczorem miała co w tv oglądać.Ale może to i lepiej bo i tak mała mi nie daje oglądać, jeszcze do neidawna zasypiała o 20 a teraz dopiero po 21. Takiego ma powera, że wogóel nei usiedzi na miejscu a ja latam za nią, to na dół to z powrotem na górę, potem podwórko i tak w kółko.Ostatnio wogóle nawet jedzenie się nie liczy-tylko ciągle chce chodzić- mam wogóle wrażenie, że je znacznie mniej niż jak miała 10 miesięcy i grzecznie zjadała wszytsko co jej przygotowałam, teraz to wogóle nie chce jej się wysiedzieć w krzesełku do karmienia- wy też tak macie?

Beherovka-gratulacje!!!
tak
przechodziliśmy przez to jakoś niedługo po tym jak zaczęła sama chodzić
nic się nie liczyło oprócz przemierzania mieszkania a już przy jedzeniu wyjątkowo trudno było wysiedzieć

ja też fanatycznie nie kibicuję ale niektóre mecze pewnie obejrzę skoro to euro i jeszcze w Polsce
teraz też mamy włączony tv i oglądałyśmy z Łucją pierwszą bramkę
ale niedługo przerwę robimy na kąpiel i usypianie bo kruszyna się już słania na nogach

*mój wiosenny promyczek*

**moje jesienne słoneczko**
kwartalinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-08, 20:22   #397
becherovka 3
Raczkowanie

hej dziewczynki
masakryczny dzień dzisiaj. wybraliśmy się z Remikiem rano na zakupy i o mało nie zdechłam. duszno, parno i w ogóle. pot lał się ze mnie strumieniami, czerwona jak upiór a w oczach obłęd bo Remik dokładnie jak u was - aktywność niesamowita, sam chce chodzić i na nic nie zważa a mamusia lata za nim że daj rączkę. Ha!Ha!
Sama się mogę za rączkę trzymać on będzie sam i już.
z jedzeniem to samo - nie wiem czy przez pogodę czy coś innego bo z ząbkami chwilowo spokój - idą 2 ale jak na razie łagodnie.

A wieczorem byliśmy oblookać żłóbek i przyszłe ciocie.
Trochę mały jak na mój gust ale poza tym ok.
Z "ciociami" się nawzajem obwąchaliśmy i wstępnie zostały zaakceptowane.
Oby jakoś to poszło bo jak do tej pory była tylko mama.
Przezywam jak stonka wykopki chociaż pójdzie dopiero w sierpniu.
Ehhhh.... Idę spać.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-06-09, 09:54   #398
Ahtaga
Wtajemniczenie

Hej,
dzieki za odpowiedzi odnośnie czapek. Będę nadal zakładała na bardzo wietrzne dni i na słońce.

Oglądaliśmy mecz, ale Michał nie był nim zbytnio zainteresowany

Ostatnio zauważyłam, że jedynki Michała nie są proste tylko skierowane lekko ku sobie. Zapewne ma tak przez to, że nadal pije z butelki mleko na noc i po przebudzeniu się. Pewnie dlatego ciężko mi go nauczyć picia z niekapka, bo nadal pije to mleko z butelki no i soczki w ciągu dnia. Tylko czasami z niekapka weźmie kilka łyków, ale jak bardzo chce mu się pić to szuka butelki:/

Czy Wasze dzieci nadal piją mleko z butelki?

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1281333
Ahtaga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-09, 10:14   #399
agaaga89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ahtaga Pokaż wiadomość
Ostatnio zauważyłam, że jedynki Michała nie są proste tylko skierowane lekko ku sobie. Zapewne ma tak przez to, że nadal pije z butelki mleko na noc i po przebudzeniu się. Pewnie dlatego ciężko mi go nauczyć picia z niekapka, bo nadal pije to mleko z butelki no i soczki w ciągu dnia. Tylko czasami z niekapka weźmie kilka łyków, ale jak bardzo chce mu się pić to szuka butelki:/

Filip też długo pił poranne mleko z butli, dopiero od miesiąca zamiast butli dostaje płatki na mleku i je łyżeczką. Za dnia pije z butelki po wodzie z kubusia, tak mu spasowało, a tylko w tej jest niekapek Co do ząbków, to u nas dolne jedynki tak delikatnie są skrzywione, ale bardziej mi się wydawało od smoka niż od butli

agaaga89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-09, 11:01   #400
Ahtaga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agaaga89 Pokaż wiadomość
Filip też długo pił poranne mleko z butli, dopiero od miesiąca zamiast butli dostaje płatki na mleku i je łyżeczką. Za dnia pije z butelki po wodzie z kubusia, tak mu spasowało, a tylko w tej jest niekapek Co do ząbków, to u nas dolne jedynki tak delikatnie są skrzywione, ale bardziej mi się wydawało od smoka niż od butli
mój smoka nie ma, ale za to palca ssie, ale na szczęście już bardzo rzadko. Gdziesz czytałam na stronie Hippa, że z butelkami już czas się pożegnać, bo picie z nich też powoduje wady zgryzu.

A jaka to butelka? Kubuś woda? nie widziałam chyba. Muszę się rozejrzeć w sklepie. Czy to poprostu taka butelka ze sportowym ustnikiem?

---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ----------

Cytat:
Napisane przez agaaga89 Pokaż wiadomość
a te płatki to na mm, czy na krowim?
Muszę i ja już zastąpić czymś tą butlę. Może na początku kaszkę na mm, ale na noc tak ładnie zasypia przy tej butli, że aż szkoda

Stary 2012-06-09, 11:45   #401
mik23
Rozeznanie

Witajcie, widzę ze tu sprawy "butelkowe", na to nie poradze chyba nic bo moja mała sama odrzucila butle... dałam jej kiedys kubek niekapewk-wtedy z miekkim ustnikiem zeby nauczyla sie pic- miala ok 6 ms i odtąd nie pila juz w dzien z butli, bo nie chciala..

A co poradzicie na nie przesypianie nocy? Wszędzie trąbia o tym zeby nie dawac dziecku mleka w nocy bo psuja sie zęby... moje dziecko mimo skonczonych 13 ms budzi sie codziennie ok 2 w nocy i zjada ok 200 ml mm... myslalam ze sie oduczy..probowalam oszukiwac ją wodą itd, ale to nie zdaje egzaminu, mała płacze dopoki nie dam jej mm... Dodam ze na kolacje zjada kaszkę ( 8 zbóż, bądz bobovita "Smaczna kolacja")na mm badz kaszę manna na mm... mojej kolezanki synek po takiej kolacji przesypia od godz ok 21 do 7 rano, a moje dziecko budzi sie co noc... Ja jeszcze zniosłabym to ze sie nie wysypiam, ale boję się o te jej zębiska...
PS. moja mała z butli zjada mm ale tylko w nocy- jak sie przebudzi, w dzien picie pije z kubka z twardym ustnikiem, a kasze zjada łyżeczka z miseczki

Edytowane przez mik23
Czas edycji: 2012-06-09 o 11:46
mik23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-09, 14:36   #402
Ahtaga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mik23 Pokaż wiadomość
Witajcie, widzę ze tu sprawy "butelkowe", na to nie poradze chyba nic bo moja mała sama odrzucila butle... dałam jej kiedys kubek niekapewk-wtedy z miekkim ustnikiem zeby nauczyla sie pic- miala ok 6 ms i odtąd nie pila juz w dzien z butli, bo nie chciala..

A co poradzicie na nie przesypianie nocy? Wszędzie trąbia o tym zeby nie dawac dziecku mleka w nocy bo psuja sie zęby... moje dziecko mimo skonczonych 13 ms budzi sie codziennie ok 2 w nocy i zjada ok 200 ml mm... myslalam ze sie oduczy..probowalam oszukiwac ją wodą itd, ale to nie zdaje egzaminu, mała płacze dopoki nie dam jej mm... Dodam ze na kolacje zjada kaszkę ( 8 zbóż, bądz bobovita "Smaczna kolacja")na mm badz kaszę manna na mm... mojej kolezanki synek po takiej kolacji przesypia od godz ok 21 do 7 rano, a moje dziecko budzi sie co noc... Ja jeszcze zniosłabym to ze sie nie wysypiam, ale boję się o te jej zębiska...
PS. moja mała z butli zjada mm ale tylko w nocy- jak sie przebudzi, w dzien picie pije z kubka z twardym ustnikiem, a kasze zjada łyżeczka z miseczki
ojej no to masz nieciekawie z tymi nocami. Mój maluch przesypial noc jeszcze jak na piersi byl, ale przeszedl na mm to tez czasami byly noce, że się budził i bez butli nie było mowy o ponownym śnie. Jeszcze teraz tak jest, ale sporadycznie. Chyba Twoje dziecko poprostu wyrośnie z tego. Mojej koleżanki 2 letnie dziecko jeszcze budzi się i musii być mleko z butli mimo,że w dzień pije z niekapka.

Stary 2012-06-09, 14:41   #403
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:
Hej,
dzieki za odpowiedzi odnośnie czapek. Będę nadal zakładała na bardzo wietrzne dni i na słońce.

Oglądaliśmy mecz, ale Michał nie był nim zbytnio zainteresowany

tak mysle ze jeszcze pare miesiecy bedzie, smoka nie ma od 3miesiaca zycia

wode i soczek pije z bidonu, chyba ze co jakis czas na drzemke z butli

tajka88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-09, 21:04   #404
becherovka 3
Raczkowanie

Załamałam się.
Remik w ciągu dnia pije herbatki niemal wyłącznie z butli.
Z kubka- zwykłego tylko jak coś mu super zasmakuje np. koktajl truskawkowy. Niekapek to zależy od humoru czyli rzadko
Jeść z butli dostaje tylko na noc ok. 23 - i po tym śpi mi całą noc - czasem się budzi ale po kilku łykach herbatki zasypia znowu i potem śniadanie je dopiero o 9. Nocne jedzienie odstawiliśmy jak miał jakieś 5-6 miesięcy - kilka nocy się awanturował ale potem się przyzwyczaił.. Nawet szybko to poszło. Pić tylko dostaje.
I wszystkie posiłki w ciągu dnia je z łyżeczki lub widelca.
A kaszkę śniadaniowa robię mu normalnie na mleku krowim i to zwykłym z biedronki 3,5 % - nic mu nie jest i chętnie wsuwa.

Tylko tego picia z butli nie chce odstawić

A fasolka dziś się odezwała z pierwszymi mdłościami
Stary 2012-06-09, 22:38   #405
ego_ego
Wtajemniczenie

hejo

podczytuje Was czasami ale jakos nie mam czasu odpisywac, bo od poniedziałku siedzimy w domku - mielismy trzydniówke, na szczęscie już po i w poniedziałek niestety do pracy

w albuumie kilka nowych zdjęć

Cytat:

mik ja mam ten sam problem, Olek jak miał ok 6 m-c juz nie jadł w nocy, potem ok 11 m-a chyba w nocy wyrzucil z łóżeczka smoczek i juz go nie chciał, więc jak sie budzil po tysiąc razy w nocy to dostawal wodę, ale woda starcza na krótko i ok 1-2 w nocy, muszę mu dac mm, nawet przez sen pokazuje rączką w stronę kuchni, bo chce mm i ja nie wiem co zrobic, moja pediatra powiedziała, ze widocznie tego potrzebuje, dużo w dzien sie rusza wiec duzo spala itd, ale mnie to czasami meczy no i te zeby
nie wiem co na to zaradzic

lecę spac
ego_ego jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-06-10, 06:29   #406
Tity
Zakorzenienie

Nie łamcie się dziewczyny Co ja mam powiedzieć jak Leoś 3-4 razy w nocy cyca chce i żadna butelka, ani żaden kubek nie są w stanie go zastąpić...Poza tym myślę, że dzieci jeszcze są małe i mają czas na odbutelkowanie czy zaprzestanie nocnego jedzenia, nie ma co stwarzać sobie presji. Dwójka dzieci znajomych w wieku 2,5 roku do tej pory wstaje w nocy, żeby coś zjeść, napić się itp. Co do butli, to Leoś nawet i by bez niej żył, ale czasami na spacer robię mu kaszkę w butlę, bo inaczej by rozlał wszystko. A poza tym pije z niekapka, takiego bez ustnika, tylko z takim silikonem na brzegu dookoła. Czasami mu dajemy pić z normalnego kubeczka, tylko pod kontrolą bo wylewa wszystko na siebie.
beherovka współczuję mdłości, ale i tak Ci zazdroszczę Trzymaj się

P.S. Również wstawiłam kilka zdjęć do albumu Zapraszam jak ktoś ma ochotę

L
J

Edytowane przez Tity
Czas edycji: 2012-06-10 o 06:38
Stary 2012-06-10, 09:03   #407
kwartalinka
Raczkowanie

hej

ależ się spokojnie na forum zrobiło

wczoraj pogoda była ok więc byłyśmy na długim spacerze na plaży, Łucja pospała, pochodziła, pobawiła się trochę
jak wracałyśmy zaczął kropić deszcz, a za chwilę lunęło masakrycznie
na szczęście my byłyśmy już w domu

dziś też widać słońce więc pewnie wybierzemy się na spacer ale tym razem do lasu

Cytat:
A wieczorem byliśmy oblookać żłóbek i przyszłe ciocie.
Trochę mały jak na mój gust ale poza tym ok.
Z "ciociami" się nawzajem obwąchaliśmy i wstępnie zostały zaakceptowane.
Oby jakoś to poszło bo jak do tej pory była tylko mama.
Przezywam jak stonka wykopki chociaż pójdzie dopiero w sierpniu.
Ehhhh.... Idę spać.
a dlaczego wysyłasz go do żłobka?
pytam z ciekawości bo myślę o wysłaniu Łucji do jakiegoś klubu malucha, szczególnie chodzi mi o jesień jak już maluszka będzie na świecie a pogoda nie będzie sprzyjać spacerom

Cytat:

tak wieczorem po kąpieli, często ok.północy i rano

Cytat:
wychodzę z założenia, że jeśli budzi się w nocy (u nas zwykle między 23 a 2) i chce jeść to znaczy, że jest głodna
jak ja jestem głodna to jem i swojemu dziecku też nie będę odmawiała
zresztą sama nie wytrzymałabym bez jedzenia od 19 do 7 rano

Łucja pije po kolacji 200 ml mm i wydaje mi się, że jej to do rana nie starcza po prostu a jednorazowo 400 ml nie da rady wypić bo to za duża porcja
wczoraj np. mieliśmy dość późno obiad bo cały dzień byłyśmy poza domem
zjadła po 18 królika w sosie śmietanowym i ryż, po kąpieli wypiła swoje 200ml mm i spała do 7 bez budzenia na jedzenie
jak widać zapasy wystarczyły do rana

Cytat:
A fasolka dziś się odezwała z pierwszymi mdłościami
współczuję ale takie uroki ciąży

ja już mdłości mam za sobą
chociaż i tak wydaje mi się, że w obu ciążach miałam dużo mniejsze niż inne ciężarne, wymiotów też nie doświadczyłam na szczęście

Cytat:
Nie łamcie się dziewczyny Co ja mam powiedzieć jak Leoś 3-4 razy w nocy cyca chce i żadna butelka, ani żaden kubek nie są w stanie go zastąpić...Poza tym myślę, że dzieci jeszcze są małe i mają czas na odbutelkowanie czy zaprzestanie nocnego jedzenia, nie ma co stwarzać sobie presji. Dwójka dzieci znajomych w wieku 2,5 roku do tej pory wstaje w nocy, żeby coś zjeść, napić się itp. Co do butli, to Leoś nawet i by bez niej żył, ale czasami na spacer robię mu kaszkę w butlę, bo inaczej by rozlał wszystko. A poza tym pije z niekapka, takiego bez ustnika, tylko z takim silikonem na brzegu dookoła. Czasami mu dajemy pić z normalnego kubeczka, tylko pod kontrolą bo wylewa wszystko na siebie.
popieram

miłej niedzieli kobietki

*mój wiosenny promyczek*

**moje jesienne słoneczko**

Edytowane przez kwartalinka
Czas edycji: 2012-06-10 o 09:05
kwartalinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-10, 10:05   #408
marta_27
Zadomowienie

dzień dobry
u nas pogoda przepiękna się zrobiła więc znów całymi dniami na dworze jesteśmy. dziś po obiedzie jedziemy do babci do ogrodu. muszę aparat wziąć z sobą bo coś ostatnio mało zdjęć robimy

Cytat:
no to rzeczywiście bardziej skomplikowana sytuacja, a któraś babcia by nie mogła zostać z Mateuszem?
u nas o tyle latwiej, że wesele u męża kolegi, więc tylko my idziemy, a dziadkowie mogą się Dawidem zajmować w tym czasie, ale jeżdżenia też mamy sporo, bo najpierw 100km zawieźć Dawida, potem stamtąd do pana młodego 60km (mój mąż świadkiem więc musimy), potem 80km do panny młodej, rano po weselu do rodziców też z 80km, po południu znów na poprawiny i powrót już mi się nie chcę jak o tym pomyślę, jak to moja fryzura i make up przetrDzień dobry

tak przewidywałaś, że jak w końcu dotrą to już małe będą
a Mateusz musi w tych ortopedycznych chodzić? teraz chyba kupowałaś mu normalne sandałki?

ja jeszcze niedawno mówiłam, że chcemy małą różnicę między dziećmi, tak 2-3 lata, ale teraz nie tylko nie mamy warunków ale też przestaliśmy chcieć jest nam dobrze tak jak jest
moi rodzice też na wesele jadą a teściowie nie zostaną z Mateuszem na tak długo bo nie daliby rady fizycznie. chociaż psychicznie pewnie też nie
na razie obstajemy przy zabraniu Mateusza ze sobą
wy też się nieźle najeździcie, współczuję. ja też obawiam się o moją fryzurę i make-up a kiedy to wesele macie?

miał zalecone te buty bo stawał na palcach. ale nie staje już od dawna więc tak naprawdę te obuwie jest nam średnio potrzebne dlatego za bardzo się nie przejmuję tym opóźnieniem
a teraz chodzi w zwykłych sandałkach z ccc. i pod koniec m-c musimy kupić nowe bo już widzę że te zaraz za małe będą

ja też chciałam różnice wieku między dziećmi 2-3 lata a teraz wydaje mi się że to za szybko. tak szybko ten czas leci że aby różnicy było 2 lata to już musiałabym w ciąże zajść chciałabym jeszcze kiedyś córkę (albo syna) ale na dzień dzisiejszy nie mamy warunków. no i wypadałoby pomyśleć o powrocie do pracy

Cytat:
Napisane przez izunia233 Pokaż wiadomość
My też chcieliśmy różnicę 2-3 lat ale teraz to już raczej zdanie zostało zmienione i poczekamy jeszcze.
u nas też nastąpiła zmiana planów

Cytat:
Napisane przez Olusiaa_ Pokaż wiadomość

dzisiaj rano było u nas 12 C:
ale śliczna Zosia

[QUOTE=olsza30;34580975]Ostatnio wogóle nawet jedzenie się nie liczy-tylko ciągle chce chodzić- mam wogóle wrażenie, że je znacznie mniej niż jak miała 10 miesięcy i grzecznie zjadała wszytsko co jej przygotowałam, teraz to wogóle nie chce jej się wysiedzieć w krzesełku do karmienia- wy też tak macie?
/QUOTE]

u nas -odpukać- problemu z jedzeniem nie ma. tzn jest taki że Mateusz z chęcią ciągle by coś jadł. w krzesełku wysiedzi tyle ile trzeba do zjedzenia posiłku czyli 10-15min

Cytat:
Hej,

tak. Mati pije rano i wieczorem mleko z butli. logopeda zalecała nam odstawienie smoka i butli do końca 2 roku życia więc jeszcze duuużo czasu smoka już się pozbyliśmy
w ciągu dnia pije wodę i soki z kubka. przez długi czas pił z takiego http://www.philips.pl/c/avent-baby-t...scf600_12/prd/ a od wczoraj pije z takiego http://www.philips.pl/c/avent-baby-t...scf604_11/prd/

marta_27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-10, 10:15   #409
becherovka 3
Raczkowanie

hej
chłopcy na spacerze korzystają z tego, że jeszcze nie leje ale już się zbiera a na popołudnie zapowiadają burze więc trzeba skorzystać

kwartalinka - myślimy o żłóbku bo to już duży chłop i chcę żeby się troszku zsocjalizował z innymi dziećmi. I na rozwój też to dobrze wpływa. Poza tym mam nadzieję , że dzięki temu łatwiej zaakceptuje braciszka lub siostrzyczkę.
Tzn. jeszcze się okaże czy pójdzie bo podliczyłam dziś wszystkie przychody i wydatki i włosy mi dęba stanęły wszędzie gdzie tylko mogły. Nasza sytuacja finansowa na dzień dzisiejszy jest masakryczna a żłóbek to wydatek ok. 500 zł przy karnecie 100 h/m-c lub 750 zł gdy na cały dzień.
Więc na razie się waham. Ale chciałabym bardzo żeby poszedł chociaż na te kilka godzin dziennie.
Poza tym - zawsze to kilka godzin dziennie gdy będę mogła sobie posprzątać, ugotować lub odpocząć. A jeśli dodatkowo w tej ciąży też będę tak wielka jak z Remikiem to będzie mi to potrzebne

Idę upichcić jakiś obiad.
Miłej niedzieli

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-10, 11:24   #410
agaaga89
Zakorzenienie

Cytat:
mój smoka nie ma, ale za to palca ssie, ale na szczęście już bardzo rzadko. Gdziesz czytałam na stronie Hippa, że z butelkami już czas się pożegnać, bo picie z nich też powoduje wady zgryzu.

A jaka to butelka? Kubuś woda? nie widziałam chyba. Muszę się rozejrzeć w sklepie. Czy to poprostu taka butelka ze sportowym ustnikiem?

a te płatki to na mm, czy na krowim?
Muszę i ja już zastąpić czymś tą butlę. Może na początku kaszkę na mm, ale na noc tak ładnie zasypia przy tej butli, że aż szkoda
Filip też już nie ma, ale w trakcie wychodzenia ząbków bardzo żuł smoka i ciągle o niego wołał, może mu to pomagało na swędzące dziąsełka, w każdym bądź razie wydaje mi się, że to przez smoka tak skrzywiły mu się jedynki
Są takie smakowe wody kubusia (cytryna,truskawka,jabłko i ostatnio malina) nie te nowości water sport, tylko takie niebieskie z wielorybem butelki To jest właśnie taki sportowy ustnik, z tym, że jest niekapek i o ile kubuś play rzucony cały się wylewał, to tutaj przy jakiejś wpadce się nie zalewa
A płatki robię mu na mm. Z butli - tak, z mleka - nie jak usypia ładnie na samym mleku, to nie zmieniałabym nawyku, co najwyżej sposób picia

agaaga89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-10, 12:20   #411
iizabelaa
Zakorzenienie

witajcie
ostatnio mam mniej czasu więc się nie odzwyam,
u nas ok,

tylko młoda ma bunt drzemkowy

Cytat:

Moja nadal pije z butli, 3 razy mleko i z 2 razy wodę
Uczę ja pic przez słomkę ale kiepsko jej idzie.
Jak się nauczy pić ze słomki to będziemy powoli odstawiać butelkę, ale na razie nie mam ciśnienia na to
Przecież do 18 stki z butli nie będzie pić

Kiedyś dawałam jej niekapki ale nie umiała załapać o co chodzi, a teraz stwierdziłam, że bezsensu przerzuca się w bólach z butli na niekapaka,
bo to ponoć tak samo niezdrowe dla zgryzu itp
A niektórzy nawet uważają, że gorsze.

Więc interesuję mnie tylko przejście z butli na słomkę.
Ale tak jak pisze na spokojnie, nie będę przed 2 urodzinami włosów drzeć z tego powodu

Ogólnie nie jest pod presja typu butla, smok, wózek wszystko beee jak najszybciej.

Aczkolwiek jak juz postanowię, że jest zbyt późno to będę stanowcza.

---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ----------

Cytat:

Na to chyba nie ma rady.

Moja odkąd skończyła 4 miesiące budziła się o 4 na mleko
Teraz przed roczkiem dopiero zaczęła przesypiać noce,
a po roczku nagle naszła ją taka faza, że potrafiła jeść o 1 i o 5 w nocy, jak noworodek.

Niby wróciło wszystko do normy i się z reguły nie budzi na mleko, ale np. dzisiaj o 2 chciała mleko.

Też się martwię o zęby,
więc zawsze najpierw jej proponuje wodę.
Dopiero jak woda nie pomoże daję mleko,
bo wychodzę z założenia, że może się budzić z pragnienia a nie głodu, w szczególności teraz latem.

Edytowane przez iizabelaa
Czas edycji: 2012-06-10 o 11:41
iizabelaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-10, 12:42   #412
Anessa
Wtajemniczenie

Cytat:
czasem się śmieję, że przedłużyłam wychowawczy żeby jeszcze EURO i Igrzyska obejrzeć w spokoju
no i ja od 14 lat kibicuję Włochom
He he TZ nawet postawil na Wlochow Narzeka na swoj kraj, psioczy na ekonomie i na wszystko inne ale stwierdzil, ze chociaz kopac pilke czasem potrafia, choc to jeden z glupszych sportow
I fakt. On sam nigdy pilki nie oglada, czaaaasem ze mna Mistrzostwa i to nie zawze caly mecz

Cytat:
Po mieście go nie puszczę, bo idzie gdzie go wiatr poniesie i nie patrzy czy samochód, czy coś innego. A tu po polu, oczywiście tez wchodzi tam gdzie nie powinien i co pół metra znajduje coś fascynującego
A macie te szeleczki, zeby miec go pod kontrola?

Dzien dobry

Ahtaga - Nino tez jeszcze pije mleko z butli, zazwyczaj 2x dziennie Rano mm z kaszka a wieczorem samo mleko. Jakos nie wyobrazam sobie podawac go w czyms innym, butla jest taaaaka wygodna
Moze i rano zaczne podawac mu kaszke juz z talerzyka ale moze zaczne po wakacjach? Albo na nich Co radzicie, bardziej doswiadczone mamuski?

Aaaa, i mam pytanie co do nocnika. Te z was, ktore juz zaczely jakis czas temu trening z maluchem - jak sie dzis przedstawia sytuacja? Dziala? Maluchy korzystaja?
Ja mysle, ze zaczne na przyszla wiosne albo wtedy, kiedy Adriano sam poczuje sie gotowy

Moj Nino

Stary 2012-06-10, 13:01   #413
Tity
Zakorzenienie

Anesska no właśnie szelek nie mamy. Nie wiem czy będę kupować. Póki co do miasta po zakupy jeszcze jakoś jeździmy, ale po południu idziemy na spacer na piechotę koło domu, a tu są tylko pola, albo kręcimy się w koło domu, wiec nie są szelki potrzebne.
Zobaczymy za jakiś czas, bo wózek jest coraz bardziej be. Dzisiaj nad jeziorem wsiadł dopiero jak się zmęczył.

Dziękuję za miło komentarze

L
J

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-06-10, 14:07   #414
mik23
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Anessa Pokaż wiadomość

Aaaa, i mam pytanie co do nocnika. Te z was, ktore juz zaczely jakis czas temu trening z maluchem - jak sie dzis przedstawia sytuacja? Dziala? Maluchy korzystaja?
Ja mysle, ze zaczne na przyszla wiosne albo wtedy, kiedy Adriano sam poczuje sie gotowy
Moja mała robi na nocnik odkąd skonczyla jakies 8-9 ms (dokladnie juz nie pamietam), no oczywiscie sama nie daje znac, wiec polega to na tym ze ja ja obserwuję i jak zaczyna stekać albo sie napinac to wiadomo ze siku albo kupka i ją sadzam. Ale kiedys chętniej siadała na nocnik niz teraz teraz to musze jejdawac jakąs zabawkę albo gazete bo przeciez mała woli sie bawic niz tracic czas na siedzenie na nocniku...
takze jak narazie to polaga na mojej obserwacji..a mysle ze jak skonczy ok 2 lat to bedziemy sie ucvzyc tak na serio... no bo narazie chyba jeszcze nie jest w stanie kontrolowac swoich potrzeb fizjologicznych
Stary 2012-06-10, 19:10   #415
Ahtaga
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja mam nocnik, ale do tej pory zrobił siusiu tylko raz przez przypadek
Ostatnio z 10 min. czekałam, aż zrobi siku, aż w końcu rozpłakał się, bo mu już było niewygodnie (miał mocno czerwone ślady na udach i wkoło pupy, więc widocznie go uwiera nocnik). Od tamtej pory dałam sobie spokój. A jak robi kope i widzę, że sie napina to zwykle już jest za późno a w trakcie robienia nie będę go sadzała

---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ----------

Widzę, że dużo dzieci pije jeszcze mleko z butelki, więc nie będę odbierała Michałkowi tej przyjemności
A dzisiaj pił troszkę ze słomki, więc myślę, że już nie będę go męczyła niekapkami tylko niech pije z bidonu.

Stary 2012-06-10, 19:21   #416
ego_ego
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kwartalinka Pokaż wiadomość
wychodzę z założenia, że jeśli budzi się w nocy (u nas zwykle między 23 a 2) i chce jeść to znaczy, że jest głodna
jak ja jestem głodna to jem i swojemu dziecku też nie będę odmawiała
zresztą sama nie wytrzymałabym bez jedzenia od 19 do 7 rano
tez tak mysle, ze jest glodny, tymbardziej, ze mój Olek pije bardzo duzo wody w nocy, ale przychodzi moment, ze wyrzuca butelke z woda i wtedy wiem, ze chce mleko, martwią mnie tylko te zęby

mało pije na noc Łucja, Olek pije mm z 270ml wody, czyli jakies 300ml

mam pytanie: czy któras z Was była w Jastarni albo na półwyskie helskim i może coś polecić??
Stary 2012-06-10, 20:37   #417
Anessa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ego_ego Pokaż wiadomość
mam pytanie: czy któras z Was była w Jastarni albo na półwyskie helskim i może coś polecić??
He he... Od brzucha mamy do moich 25 urodzin jezdzilam na Polwysep Helski 2x w roku a czasem czesciej. To byly czasy...
Zawsze do Kuznicy, bo tam byla najpiekniejsza plaza i w miare spokojnie, jeszcze nie tak turystycznie. Ale odkad nie mieszkam w Polsce - czyli juz 6 lat minelo... wczoraj - to niestety ale polskie morze poszlo na dluuuuga przerwe... i nie wiem, gdzie jest najlepiej.
Jesli jednak bedziecie nawet na chwile w Kuznicy to polecam 2 miejsca na pyyyyyyyyszne rybki Maszoperia w porcie i U Emila na glownej ulicy, prawie ze na poczatku miasta od strony granicy z Chalupami.
Czy jednak jest tak pysznie jak bylo... ?Nie wiem

TZa jakies chorobsko dzis dopadlo Mial 39, dreszcze, brak apetytu i wszystko go bolalo, nawet nerki Pewnie grypa ale skad?
Oczywiscie jutro do lekarza nie pojdzie, bo on i lekarze to nie ta sama planeta
Musialam wiec dzis podwojnie gotowac, zabawiac, pocieszac, uspakajac, przykrywac... Bylo ciezko, nie powiem No ale Ninek spi a TZ ma sie troszke lepiej, po przeciwgoraczkowej tabletce, wiec mam chwile dla siebie

Moj Nino

Stary 2012-06-11, 09:00   #418
ego_ego
Wtajemniczenie

Cytat:
He he... Od brzucha mamy do moich 25 urodzin jezdzilam na Polwysep Helski 2x w roku a czasem czesciej. To byly czasy...
Zawsze do Kuznicy, bo tam byla najpiekniejsza plaza i w miare spokojnie, jeszcze nie tak turystycznie. Ale odkad nie mieszkam w Polsce - czyli juz 6 lat minelo... wczoraj - to niestety ale polskie morze poszlo na dluuuuga przerwe... i nie wiem, gdzie jest najlepiej.
Jesli jednak bedziecie nawet na chwile w Kuznicy to polecam 2 miejsca na pyyyyyyyyszne rybki Maszoperia w porcie i U Emila na glownej ulicy, prawie ze na poczatku miasta od strony granicy z Chalupami.
Czy jednak jest tak pysznie jak bylo... ?Nie wiem

TZa jakies chorobsko dzis dopadlo Mial 39, dreszcze, brak apetytu i wszystko go bolalo, nawet nerki Pewnie grypa ale skad?
Oczywiscie jutro do lekarza nie pojdzie, bo on i lekarze to nie ta sama planeta
Musialam wiec dzis podwojnie gotowac, zabawiac, pocieszac, uspakajac, przykrywac... Bylo ciezko, nie powiem No ale Ninek spi a TZ ma sie troszke lepiej, po przeciwgoraczkowej tabletce, wiec mam chwile dla siebie
ooooo dzięki
zaraz oblukam tą Kuźnicę
zdrówka dla tżta

witam się z pracy po całym tygodniu leżenia w domku
ojjj ciężko było
Olek do żłobka poszedł chętnie, także jedyny plus
Stary 2012-06-11, 09:13   #419
Eirene1987
Zakorzenienie

hej nadrabiałam wczoraj i mnie wywaliło
mam chwilkę to nadrobiłam

Becherovka wielkie gratulacje!!!

pytał ktoś o jedzenie z butli - mój je 2 razy - na noc i w ciągu dnia no bo niby te dwie porcje mają być mm jeszcze.

co do nocnikowania to nam się udało raz kupę zrobić ale to tak przy okazji

Wreszcie z nami Oliwier 3.04.2011r.

Wreszcie wszyscy razem Marcel 7.01.2015 rok.

Eirene1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-11, 09:47   #420
olsza30
Raczkowanie

Witam sie i ja
Co do butli to zawsze na noc mała pije tak z 240 wody, mm +kaszka Nestle 8 zbóż, pije około 19.30 a potem śniadanie jest o 7. Moje dziecko odkąd skończyła 5 m-cy nie budzi się w nocy na jedzenie, ale gdyby sie budziła i chciała jeść to napewno bym jej się nie starała oduczać, też uważam, że skoro dziecko sie budzi na jedzenie to widocznie ma taką potrzebę.
Co do nocnika to my używamy, tak mniej więcej od 9 miesiąca i mała robi kupkę, sadzam ją po 1 drzemce i prawie zawsze się załatwi, tak jakoś nam sie to unormowało.Siku oczywiście nie robi, chyba że przez przypadek, ale nie sadzam jej wcale na siku żeby robiła.

Kurcze brakuje mi weny co małej gotować, bo w sumie na tygodnie często nei ma mojego TŻ, więc nie gotuję, tylko dla małej i o ile zupki je pięknie to z drugim daniem jest problem, nie chce jeść za bardzo mięsa, a już nie ma mowy o jakimś smażonym w panierce bo go po prostu wypluwa.Ewentualnie mielony i jakieś pokrojone mięsko gotowane. Z zupami nie mam raczej problemu bo mam wyśmyślone 6 zup na każdy dzień tygodnia, jedna na dwa dni rosół hehe.Ale na drugie kompletnie nie wiem co jej dawać. Wogóle mała ma takie momenty, że uwielbia kanapkę z szynką, a teraz np. nie zje szynki, tylko ser żółty i mogłaby go jeść na okrągło.Macie jakieś pomysły na II dania tylko, zeby dało je się ugotowac dnia poprzedniego, bo pracuję...??
olsza30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości