Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2140 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-07, 23:09   #64171
yarrowia
Zadomowienie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez aleksandra987x Pokaż wiadomość
Mam próbkę Nivea Long Repair z keratyną i Romantic z jedwabiem, ale jedwab jest przed zapachem, więc prawie go nie ma... Ogólnie z proteinowych odżywek mozna u mnie dostać Gliss Kury i Nivea Long Repair i Intense Repair. Lipa... O, i jeszcze mam jajka i Ziaję b/s wygładzającą z hydrolizowanym jedwabiem
Przed każdym myciem uzywałam tej romantic, od dwóch tygodni przestałam. Chyba na jakiś czas wrócę do OMO, Romantic z olejem pójdzie wtedy przed myciem na jakieś 30-60 minut Mało tam jedwabiu, więc przy myciu dwa razy w tygodniu nie przekarmię ich chyba zbyt szybko
Hmm...jedwab i jajka to większe cząsteczki niż keratyna, mniej wnika i może nie dawać takiego kopa jak ona. Spróbuj dorwać Artiste różową,albo hydrolizowaną keratynę? Nivea ma keratynę, ale ma też sporo silikonu, więc wchłanianie może być utrudnione.
O przekarmienie tak od razu bym się nie martwiła, jednak odpuściłabym ten olej w masce skoro włosy są zbyt miekkie

Cytat:
Napisane przez szsz Pokaż wiadomość
Wygląda na to, że z Aleksandrą mamy ten sam problem. No ja po tej sodzie sięgnęłam po ciężkie działo: Artiste różową, do której hojnie dokapałam keratyny z ZSK (20-30 kropel). 10 minut tylko trzymałam (na skalpie Biovax, proteiny tylko na długości), bo bałam się trochę efektu. Spłukałam, potem płukanka lniano-octowa (na samym domknięciu łusek akurat mi teraz nie zależy, ale po sodzie jednak trzeba).
No i co? Włosy dosychają - dalej miękkie (za miękkie!), leciutkie, gładkie. Trochę się skręciły (nie dawałam żadnego stylizatora, chce zobaczyć je ,,gołe").
Może za krótko ta Artiste, a może dopiero po kilku razach włosy zaskoczą?
Stary 2012-06-07, 23:11   #64172
lulaluna
Rozeznanie

Cytat:
A może Ci się porowatość zmieniła? Taka różnica w czasie schnięcia może na to wskazywać?
Tyle razy myłaś włosy, silnymi szamponami, cokolwiek by to było - przecież użyłaś tego żelu tylko raz - dawno powinno się zmyć?

Ja mam podobny problem - włosy mi się zmieniły o 180 stopni, ale chyba w inną stronę, niż Twoje
Zawsze miałam super suche, sztywne włosy, im bliżej końcówek, tym bardziej, i wierzchnia warstwa różnila się od dolnej. Odkąd tu trafiłam, nawilżałam, domykałam łuski, i nie przyszło mi do głowy, że trzeba w pewnym momencie przestać.
Przed wyjazdem, w trakcie którego spodziwałam się narażenia włosów na słońce, zrobiłam sobie maskę super nawilżającą (a chyba nie było wcale takiej potrzeby). No i od 2 tygodni mam cudze włosy: miękkie, gladkie jedwabiste, fale słabiutkie, niepodatne na żadne stylizatory. Kiedyś po umyciu nakładałam bardzo dużo różnych rzeczy, włosy piły jak gąbka, teraz nakładam groszek Joaśki na końcówki i już mają dość.
Troszkę się przedtem elektryzowały - teraz wcale.
Na gęstych włosach efekt może byłby super, ale moje niestety już takie nie są. Bardzo smętnie to wygląda.

Podejrzewam u siebie prze-nawilżenie i domknięcie łusek - nie przyszło mi do głowy, że można uzyskać taki trwały efekt.
Chciałabym je trochę przesuszyć - a akurat skończył mi się szampon z SLS, więc dziś była soda na kucyku. Mam wrażenie, że jest trochę lepiej, ale jeszcze nie doschły, i już dzisiaj się nie doczekam; jutro się przekonam, czy coś to dało.

Jak ciągle jesteś przekonana, że ,,coś siedzi na włosach", to spróbuj z tą sodą - może na pasemku, jak się obawiasz o włosy?
(ja robię kucyk, kucyk maczam w mieszance sody z szamponem, wkładam w worek, zawiązuję, na to ręcznik - na pół godziny - włosom nic się nie stało, a cebulki w ten sposób nie ucierpią)

---------- Dopisano o 22:51 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ----------

Tak one się zmieniły całkowicie, wcześniej były śliskie i delikatne - nawet bez odżywki były mięciutkie. Tyle że cienkie i bez objętości.

Po tym żelu są sztywne, suche inaczej się układają- są bardziej proste. Zresztą już tego dnia gdy nałożyłam żel one ułożyły się zupełnie inaczej niż zazwyczaj- to nie był efekt loczków (jaki miałam po wszystkich innych utrwalaczach w ciągu całego swoje życia: silikonowych, bezsilikonowych, czy joaśki b/s czy żelu hegron- kiedyś namiętnie używanego) tylko efekt grubych, mięsistych odpitych od nasady fal- byłam zszokowana że ten kosmetyk robi taką gwiazdorską fryzurę, z takiego nic jak moje włosy. I jak następnego dnia wstałam z tym volumem na głowie!- żaden inny środek nigdy nocy nie przetrwał- nawet tony lakieru, tapiry, modelowanie na szczotce- oczywiście dzielę się tu praktykami których od dawna nie stosuje- żeby pokazać, że miałam do czynienia z wieloma środkami i metodami stylizacji-oczywiście po tym włosy były obcinane kilka razy na krótko- więc to nie tak że teraz miałam je zniszczone.

Szkoda gadać, gdy nabrałam podejrzeń że to ta keratyna się wessała w moje kudły zaczęłam je nawilżać. Wydawało mi się że pq powinno zejść po tej barwie- tyle razy myłam włosy. Teraz to ich prędko nie wymyje bo skóra na głowie musi się zagoić.

Ja czuję że coś siedzi na włosach a jeszcze bardziej we włosach!

Edytowane przez lulaluna
Czas edycji: 2012-06-07 o 23:15
lulaluna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 23:19   #64173
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez lulaluna Pokaż wiadomość
Tak one się zmieniły całkowicie, wcześniej były śliskie i delikatne - nawet bez odżywki były mięciutkie. Tyle że cienkie i bez objętości.

Po tym żelu są sztywne, suche inaczej się układają- są bardziej proste. Zresztą już tego dnia gdy nałożyłam żel one ułożyły się zupełnie inaczej niż zazwyczaj- to nie był efekt loczków (jaki miałam po wszystkich innych utrwalaczach w ciągu całego swoje życia: silikonowych, bezsilikonowych, czy joaśki b/s czy żelu hegron- kiedyś namiętnie używanego) tylko efekt grubych, mięsistych odpitych od nasady fal- byłam zszokowana że ten kosmetyk robi taką gwiazdorską fryzurę, z takiego nic jak moje włosy. I jak następnego dnia wstałam z tym volumem na głowie!- żaden inny środek nigdy nocy nie przetrwał- nawet tony lakieru, tapiry, modelowanie na szczotce- oczywiście dzielę się tu praktykami których od dawna nie stosuje- żeby pokazać, że miałam do czynienia z wieloma środkami i metodami stylizacji-oczywiście po tym włosy były obcinane kilka razy na krótko- więc to nie tak że teraz miałam je zniszczone.

Szkoda gadać, gdy nabrałam podejrzeń że to ta keratyna się wessała w moje kudły zaczęłam je nawilżać. Wydawało mi się że pq powinno zejść po tej barwie- tyle razy myłam włosy. Teraz to ich prędko nie wymyje bo skóra na głowie musi się zagoić.

nie masz możliwości wstawienia zdjęcia? na pewno masz jakieś sprzed użycia żelu i jakie są teraz, to co piszesz jest przerażające i chciałabym mieć jakiś pogląd na problem

Sarkazm to obrona osób inteligentnych przed otaczającą głupotą..

Miskaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 23:27   #64174
dziuwlenka
Raczkowanie

GG do dziuwlenka

w końcu znalazłam kabel USB, więc dodałam zdjęcia.. teraz liczę na ocenę tego co mam na głowie i na jakieś rady
dziuwlenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 23:33   #64175
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lulaluna
Wczoraj tigi nawilżającą, a ponieważ mam joaśkę z lnem jak napisałaś że tego im trzeba poszłam wypróbować- efekt jak po jojobie, więc się przestraszyłam i wymyłam głowę, chciałam eko szamponem ale się zeeltryzowały więc poprawiła barwą. I teraz schną. Oczywiście czuję że coś je oblepia, choć myłam 2 razy.

generalnie wlosy potrzebuja zabezpieczenia ale na chwile obecna mamy problem aby ustalic przyczyne

Cytat:
Elektryzują się od jojoby, joaśki, szamponów ekologicznych
jojoba to nie wiem na razie ale joasie i szampony ekologiczne to sa proste zazwyczaj skladowo rzeczy, moze w tym tkwi problem, nie pamietam ale raczej nie ma w nich antystatykow

Cytat:
Nie elektryzują się od tigi nawilżającej, masła kakaowego, oliwy z oliwek i odżywki JMO z lawendą.
to przynajmniej mamy baze, tigi zazwyczaj sa napakowane i napewno sa w nich antystatyki, maslo kakaowe to jakas nawilzajaco-ntluszczajaca mieszanka, oliwa w ogole pomaga obciazyc wlosy co pomaga tez domknac luski, nie pamietam skladu JMO ale dobrze ze jest

Cytat:
Od Barwy średnio, jak otworzą sklepy kupię joanne.
barwy nie polecam do czestego stosowania i do cienkich wlosow, dlaczego juz pisalam

Cytat:
Ja rozumiem że to od czego się elektryzują ma inny ładunek?Ale nie znam się na ładunkach.
wyjasnie za chwilke tak ze zrozumiesz

Cytat:
Przed tą całą sensacją z żelem elektryzowały mi się tylko od masła kakaowego, oliwy z oliwek, kokosowego i shea- ale w inny sposób. Teraz jakby całe się unoszą do góry, grawitacja sobie one sobie.

To coś na nich ciągle siedzi- kiedyś schły dużo szybciej niż teraz. Nic nie rozumiem.
troche to problematyczne jezeli nie uzylas suszarki, takie rzeczy zazywczaj rodza sie ze stosowania wysokiej temperatury

Cytat:
Dzisiaj to ja tej maski nie zrobie bo nie mam jajek ani octu.
maska z zoltek i oliwy odzywi i nawilzy (ale nie trzymaj za dlugo), koncowe plukanie woda z octem domknie luski

Cytat:
Mam grzebień drewniany, ale go nie używam, bo mi się włosy nie plączą, teraz to nawet po myciu barwą nie trzeba ich rozczesywać. Nie plączą się, są jak po odżywce, bo to coś na nich siedzi.

Wcześniej po barwie to by się splątały(tak myślę), po ekologicznych szamponach nigdy. Może po jednym minimalnie, ale raczej grzebienia nie używam.
rozumiem, to teraz szczegoly, jechalam do domu i myslalam intensywnie, przyczyn moze byc naprawde duzo i niestety ale tak na odleglosc to musze wypisac wszystko co mi przyjdzie do glowy

zacznijmy najpierw od ladunkow (tutaj musialam sprawdzic bo na polskich stronach o pielegnacji znalazlam informacje ze wlosy sa pozytywnie naladowane a kiedys na stronach angielskich chemicznych jak robilam tlumaczenia ze ujemnie, przyjac jednak nalezy ze chemicy maja racje) wlosy sa negatywnie naladowane, pq dla przykladu pozytywnie, wiesz jak dziala magnes? kiedy przylozysz do siebie przeciwne bieguny to one sie przyciagaja a jak te same to sie odpychaja, dokladnie to samo masz na wlosach, pq ciagnie do wlosa, pq jest dodatnie a wlos ujemny, pq maja to do siebie ze przyczepiaja sie naprawde trwale do wlosa, wypelniajac ubytki a takze wchodzac pod uchylone luski, dlatego wlasnie tak ciezko potem domyc wlosy, przy prostych wlosach problem jest mniejszy bo maja gladka strukture i luski przylegaja do siebie, my kreconowlose/falowane nie mamy tego luksusu, nasze wlosy z racji budowy maja miejsca (na skrecie S) gdzie luski i tak sa odchylone cokolwiek robimy

teraz sprawa elektryzowania sie:

- elektryzuja sie wlosy wysuszone, wlosy ktorych luski sa mocno odchylone (w wyniku stosowania silnego sls, suszarki), wlosy ktore sa bardzo wrazliwe na pobieranie z otoczenia i oddawanie do otoczenia wilgoci a sa niezabezpieczone (to jest wynik zaburzenia gospodarki wodnej we wlosie)

- wlosy elektryzuja sie rowniez gdy nasze rzeczy ktore nosimy sie elektryzuja, dlatego dobrze jest plukac rzeczy w specjalnym plynie (akurat wszystko zaczelo sie od zelu ale moze to tez warto rozwazyc)

- wlosy sie elektryzuja w pomieszczeniach nie wietrzonych gdzie zbiera sie kurz (zazwyczaj okres zimowy, grzanie)

mysle ze u Ciebie mamy dwie sprawy - pq oraz pvp (oraz czesciowo keratyna ktora pomogla uniesc luski) utworzyly mocna powloke na wlosie, chcialas to zmyc i siegnelas po barwe, napewno czesc tego juz zmylas ale jednoczesnie obdarlas wlosy z naturalnego loju/sebum, luski sa odchylone, podatne na wszelakie zmiany

ciagle nie moge znalezc powodu czemu jojoba nalozony na zel zelektryzowal wlosy

w kazdym razie to co musisz zrobic to:

- myc czyms co bedzie mylo ale nie bedzie zdzierac z wlosow ich ochrony
- stosowac odzywki wylacznie nawilzajace - z mala iloscia olejow w skladzie (masz dwie tigi i JM)
- tutaj nie spytalam - kiedy nakladasz odz bs na wilgotne wlosy czy na mokre ociekajace woda? lepiej byloby gdyby nakladala na ociekajace woda, delikatnie rekami odcisnela wode i tyle, zostawila do wyschniecia (ewentualnie podkoszulek tylko przylozyc do wlosow i przycisnac do glowy), ewentualne poprawki (przedzialek itp) robic mokrymi rekami, zmoczyc w chlodnej wodzie i dopiero robic cokolwiek, jako ze chwilowo nie mamy odzywki bs to proponuje uzyc tigi (wiem ze ona ds) - oczywiscie malutko i w rozcienczeniu woda (na mokra dlon dac troche odzywki, rozetrzec na rekach i nalozyc na wlosy

tutaj masz liste skladnikow ktore powinna miec odzywka aby niwelowac problem konfilktu ladunkow, musisz znalezc jakas bs ktora to ma, mysle ze dziewczyny czytajac to popatrza na sklady swoich odzywek i pomoga, bo jak nie to zostaje Ci przekopanie listy z watku analizowego (ale jak z tigi bedzie dobrze to mozesz z nia zostac, wiele wizazanek uzywa odzywek ds rowniez jako bs)

Apricotamidopropyl Ethyldimonium Ethosulfate
Apricotamidopropyl Ethyldimonium Lactate
Cocamidopropyl Ethyldimonium Ethosulfate
Cocamidopropyl Ethyldimonium Lactate
Lauramidopropyl Ethyldimonium Ethosulfate
Lauramidopropyl Ethyldimonium Lactate
Linoleamidopropyl Ethyldimonium Ethosulfate
Linoleamidopropyl Ethyldimonium Lactate
Myristamidopropyl Ethyldimonium Ethosulfate
Myristamidopropyl Ethyldimonium Lactate
Oleamidopropyl Ethyldimonium Ethosulfate
Oleamidopropyl Ethyldimonium Lactate
Stearamidopropyl Ethyldimonium Ethosulfate
Stearamidopropyl Ethyldimonium Lactate

przypomnialo mi sie: nastepnym razem jak bedziesz myc wlosy (byle nie barwa) wez porcje szamponu zmieszaj z sokiem z polowy cytryny - ta mieszanka umyj wlosy i dalej jak wyzej

chwilowo to tyle, wiem ze Ameryki nie odkrylam ale musimy probowac, napewno nie zniszczysz tym wlosow (dzieki cytrynie moze uda nam sie przywrocic Twoim wlosom prawidlowe ph bo cos mi sie widzi ze moze byc zachwiane)

przepraszam, po splukaniu tigi jako ds, ostatnie plukanie - 1 lyzka octu na litr wody i na takie ociekajace troche tigi jako bs (nie martw sie zapachem, wietrzeje szybko i nie bedziesz czula octu)

wlosy dojda do siebie ale badz konsekwentna, jak ten zestaw pomoze po pierwszym razie do sie go trzymaj az zauwazysz poprawe

padlam, ledwo widze na oczy, za ewentualne bledy jezykowe przepraszam ale jedna strona mozgu juz spi, druga ledwo zipie

Ave Cezar
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 23:42   #64176
lulaluna
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
nie masz możliwości wstawienia zdjęcia? na pewno masz jakieś sprzed użycia żelu i jakie są teraz, to co piszesz jest przerażające i chciałabym mieć jakiś pogląd na problem
Nie mam takiej możliwości. Nie mam zdjęć sprzed które przedstawiałyby moje włosy, ani (aktualnie) możliwości wstawienia zdjęcia po.
Stary 2012-06-08, 00:14   #64177
szsz
Raczkowanie

Cytat:

Raczej, tak jak Rybiorek pisała, masz odchylone łuski - czyli zmieniła Ci się porowatość. Jak są takie suche i łamliwe, to rzeczywiście mogą być przeproteinowane, ale dziwne, że po jednokrotnym użyciu żelu tak by się zrobiło.
Który to żel? Podawałaś tu https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=3570 skład, ale nie napisałaś nazwy (chyba że gdzieś indziej i przegapiłam) - to któryś z tych:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...-objetosc.html
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...creme-gel.html ?

Jeżeli skalp protestuje, a włosy trzeba umyć - pisałam wyżej, jak to zrobić.

Cytat:
Napisane przez yarrowia Pokaż wiadomość
Może za krótko ta Artiste, a może dopiero po kilku razach włosy zaskoczą?
Nie chciałam za długo trzymać po tej sodzie, żeby sobie znowu kuku nie zrobić Normalnie - czyli przed tą zmianą o 180 stopni - na kilka kropel keratyny reagowały usztywnieniem, suchością (ale łamliwe nie były nigdy).
To bardzo dziwne uczucie, mieć na głowie nie swoje włosy - muszę tym obcym przyznać, że są całkiem ładne, a jak się błyszczą Gdybym miała gęste włosy, to ten miękki, jedwabisty efekt byłby pożądany, ale ja akurat na moich włosach wolę spuszoną szopę
(dopuszczam myśl, że one wcale nie są ,,przenawilżone", może są nawilżone odpowiednio, ale wolałabym - ze względu na objętość - je trochę przesuszyć - nie chcę im jednak tego powiedzieć wprost i robić im przykrości, nad tą sodą zastanawiałam się tydzień, licząc, że prawdziwa natura i tak się w nich w końcu odezwie ).

Miskaa, cudnie w Codzienniku

Edytowane przez szsz
Czas edycji: 2012-06-08 o 00:21
szsz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-08, 00:20   #64178
lulaluna
Rozeznanie

Rybiorek dziękuję!

Co do odżywek to tigi się prawie skończyła- to była ta eco nawilżająca więc z trochę lepszym składem niż tradycyjne tigi. Już ją kładłam jako b/s spisała się świetnie, ale dzisiaj jak myłam włosy to zmyłam.

JMO- też się kończy,to już moja ostatnia próbka.

Muszę jakąś kupić, bo zostanie mi tylko lavera z róża ale ona ma alkohol i po tej aferze to jej nie używałam, a wcześniej też nie często bo capi tym alkoholem że hej.
Muszę coś kupić i musi mi na to coś starczyć kasy.

Co do masła kakaowego to ja mam, a raczej miałam bo już reszteczka czyste organiczne masło kakaowe, a nie jakąś mieszankę.

Oliwę mogę używać? Byłoby fajnie bo mam całą butlę.

Elektryzowanie się od ubrań w moim przypadku można wykluczyć. Dawno temu zauważyłam że elektryzują się od syntetycznych materiałów i u mnie wszystko naturalne. Obstawiam tą zaburzoną wodną gospodarkę, bo przed żelem nie miałam problemu z elektryzowaniem.

Kurcze, dziękuję ci z całego serca, teraz i ja padam. Jutro jeszcze przeczytam to wszystko kilka razy.

---------- Dopisano o 23:20 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ----------

Cytat:
Raczej, tak jak Rybiorek pisała, masz odchylone łuski - czyli zmieniła Ci się porowatość. Jak są takie suche i łamliwe, to rzeczywiście mogą być przeproteinowane, ale dziwne, że po jednokrotnym użyciu żelu tak by się zrobiło.
Który to żel? Podawałaś tu https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=3570 skład, ale nie napisałaś nazwy (chyba że gdzieś indziej i przegapiłam) - to któryś z tych:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...-objetosc.html
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...creme-gel.html ?

To ten curl definer creme gel, pisałam że do loków, oni mają jeden do loków.
Sorry, ale to ten curl definer dokładnie ten ze zdjęcia- odradzam.
Stary 2012-06-08, 08:39   #64179
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
...joasie i szampony ekologiczne to sa proste zazwyczaj skladowo rzeczy, moze w tym tkwi problem, nie pamietam ale raczej nie ma w nich antystatykow
W szamponach nie ale Joasie jak najbardziej mają antystatyki
Cytat:
ciagle nie moge znalezc powodu czemu jojoba nalozony na zel zelektryzowal wlosy
jest nie tym olejem na daną chwilę i obciążył=oblepił?
Cytat:
Apricotamidopropyl Ethyldimonium Ethosulfate
Apricotamidopropyl Ethyldimonium Lactate
...
Może być ciężko, nie spotkałam się z tymi składnikami

Ave Rybka! Ty to masz łeb

Dżem dobry

---------- Dopisano o 08:39 ---------- Poprzedni post napisano o 07:44 ----------

Mam małe pytanie do hennujących:
ile amli do cassii dać?
Chciałabym chłodniejszy odcień

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-08, 08:55   #64180
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:

Ave Cezar
Kochom Cię
Cytat:
mam jakies dzikie wrażenie, ze to pisanie dla pisania
Cytat:
Miskaa, cudnie w Codzienniku

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość

Mam małe pytanie do hennujących:
ile amli do cassii dać?
Chciałabym chłodniejszy odcień
ja bym sypała na oko, przeca wiesz
cassie w czym rozrabiasz?

Stary 2012-06-08, 09:30   #64181
aleksandra987x
Rozeznanie

Cytat:
Wygląda na to, że z Aleksandrą mamy ten sam problem. No ja po tej sodzie sięgnęłam po ciężkie działo: Artiste różową, do której hojnie dokapałam keratyny z ZSK (20-30 kropel). 10 minut tylko trzymałam (na skalpie Biovax, proteiny tylko na długości), bo bałam się trochę efektu. Spłukałam, potem płukanka lniano-octowa (na samym domknięciu łusek akurat mi teraz nie zależy, ale po sodzie jednak trzeba).
No i co? Włosy dosychają - dalej miękkie (za miękkie!), leciutkie, gładkie. Trochę się skręciły (nie dawałam żadnego stylizatora, chce zobaczyć je ,,gołe").
Właśnie moje też są miękkie, lekkie i gładkie. Co z tego, ze gładkie i błyszczące, jak się nie kręcą?

Cytat:
Napisane przez yarrowia Pokaż wiadomość
Hmm...jedwab i jajka to większe cząsteczki niż keratyna, mniej wnika i może nie dawać takiego kopa jak ona. Spróbuj dorwać Artiste różową,albo hydrolizowaną keratynę? Nivea ma keratynę, ale ma też sporo silikonu, więc wchłanianie może być utrudnione.
O przekarmienie tak od razu bym się nie martwiła, jednak odpuściłabym ten olej w masce skoro włosy są zbyt miekkie
O takich cudach jak Artiste różowa i keratyna mogę sobie na razie pomarzyć....
Używałam już protein jedwabiu w odżywkach i było fajnie. Silikonu się nie boję, po myciu całych włosów (zazwyczaj myję tylko skalp) muszę nałożyć coś z silikonami, bo inaczej mam puch po wyschnięciu i jedną wielką suszę. Dzisiaj ugniotę je z dużą porcją tej ziaj b/s, a jutro dam Romantic z miodem i olejem jako pierwsze O, potem umyję żelem BD z kapką szamponu Joanny z zieloną herbatą i dam tą próbkę Nivea Long Repair na drugie O. Później żel lniany i joaśka z lnem. Obie odżywki potrzymam tak po pół godziny. Opiszę efekty

Co ja bym bez was zrobiła?
aleksandra987x jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-08, 09:37   #64182
hahihehy
Rozeznanie

Cytat:
O takich cudach jak Artiste różowa i keratyna mogę sobie na razie pomarzyć....
Dlaczego? Artiste dostaniesz w Naturze (dzięki za poprawienie ), a ma końską dawkę protein.

Wczoraj nałożyłam Garnier AiK d/s na godzinę i... nic. Żadnego wygładzenia lub nabłyszczenia. Już Isana Babassu lepiej działa. Ruszam po morelową Alterrę, a Garniera zużyję do emolientowania Artiste.

blogujemy (nie tylko) włosowo
naturalna pielęgnacja, kosmetyki DIY, recenzje, teoria pielęgnacji włosów i inne

Edytowane przez hahihehy
Czas edycji: 2012-06-08 o 10:22
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-08, 09:45   #64183
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez hahihehy Pokaż wiadomość
Dlaczego? Artiste dostaniesz w Naturii, a ma końską dawkę protein.
w naturze
ale cos mi sie zdaje że Aleksandra nie klika z Polandii i dlatego ma ograniczony dostęp do tych kosmetyków

Stary 2012-06-08, 10:23   #64184
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
cassie w czym rozrabiasz?
z wodą i ciut soku z limonki
ostatnio dodałam też bingo shea - już go nie mm więc będzie bingo z glinką
w którym momencie tej amli? razem z liściem na noc?

Stary 2012-06-08, 10:29   #64185
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
W szamponach nie ale Joasie jak najbardziej mają antystatyki
pisalam ze mam skleroze?

Cytat:
jest nie tym olejem na daną chwilę i obciążył=oblepił?
tak wlasnie mysle ale zeby az eletryzowanie? ciezkosc, chropowatosc, ostrosc koncowek to tak, zdarzalo mi sie (zwlaszcza po amli na bazie parafiny)

Cytat:
Może być ciężko, nie spotkałam się z tymi składnikami
wszystkie ktore wymienilam?

Cytat:
Ave Rybka! Ty to masz łeb
proporcojonalny do budowy ciala

Cytat:
Kochom Cię
jo Cie tyz

Cytat:
powtorze raz jeszcze: pielegnacja wlosowa to nie jest jak zapalic swiatlo i zgasic, to znalezienie optymalnego zestawu produktow zawierajacych wlasciwe skladniki, to sprawa wybitnie indywidualna i niektorym zajmuje duzo czasu, ale warto (choc nie polecam mojego sposobu - wydalam fortune na kometyki z calego swiata zeby teraz uzywac prosty zestaw, polowa to polskie kosmetyki - odz ds i odz bs a polowa to amerykanskie - stylizator i mieszanka olejowa, myjadla mam rowniez dwa polskie i amerykanskie, teraz czasami mi cos odbije i kupie cos aby poeksperymentowac ale generalnie czymam sie mojej bazy)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2012-06-08, 10:30   #64186
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
z wodą i ciut soku z limonki
ostatnio dodałam też bingo shea - już go nie mm więc będzie bingo z glinką
w którym momencie tej amli? razem z liściem na noc?
aaaaa chcesz zostawić cassie do dojrzewania... kurcze to ja bym samą zostawiła a z amlą zmieszała juz na drugi dzień, ale może ktos będzie miał inny pomysł

masz samą amlę (samą dodałabym na koniec) czy henne z amlą (wtedy rozrobic w goracej wodzie i odczekac ze 2 h i dopiero połączyc z cassia)?

Boszzz ze tez nie mozesz zrobić jak fabryka henny proponuje

Stary 2012-06-08, 10:31   #64187
Rybiorek
Zakorzenienie

Ajrisz amla sie szybko utlenia, dodaj przed nalozeniem cassii
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2012-06-08, 10:39   #64188
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
tak wlasnie mysle ale zeby az eletryzowanie?
Bywało i tak moje są mistrzem w oblepianiu się czymkolwiek
Cytat:
wszystkie ktore wymienilam?
Typu nigdy nie widziałam a przeanalizował już conieco
Cytat:
proporcojonalny do budowy ciala

Cytat:
masz samą amlę (samą dodałabym na koniec) czy henne z amlą (wtedy rozrobic w goracej wodzie i odczekac ze 2 h i dopiero połączyc z cassia)?
Samą amlę i samą cassię
Cytat:
Boszzz ze tez nie mozesz zrobić jak fabryka henny proponuje
A ja nie wiem jak proponuje doope Wam zawracam bo na pudełku nie podali

Cytat:
Ajrisz amla sie szybko utlenia, dodaj przed nalozeniem cassii
Dziękować
Oby Wam
tek też uczynię
kiedyś ;]

Stary 2012-06-08, 11:20   #64189
szsz
Raczkowanie

Cytat:
Podzielam wrażenie

Cytat:
Tak tak, tylko na oko, i tak efektu nie da się przewidzieć

Cytat:
Właśnie moje też są miękkie, lekkie i gładkie. Co z tego, ze gładkie i błyszczące, jak się nie kręcą?
A może spróbuj ,,odwrócone OMO"? Czyli tylko na długości SLS? (troszkę może je wysuszyć). Dziewczyny mi poradziły mycie SLSem bo jeszcze przed pojawieniem się dziwnej jedwabistości, bo narzekałam, że się popasemkowały, no i cierpliwie próbowałam stosować. Tylko że... wczoraj, jak chciałam opisać moje bezskuteczne usiłowania, zorientowałam się, że to myjadło, co byłam przekonana, że to sam SLS - śladu po SLSie nie ma (Ciel de Provence, Gel Douche, Extra pur, Verveine).

U mnie dziś lepiej - pewnie trochę pomogła wczorajsza akcja, rano był lekki oklap, spsikałam je Seboradinem czarna rzodkiew po całości (ma alkohol) i ekstraktem z Green Pharmacy, troszkę ugniotłam, i nie jest źle (lepsza objętość, szczególnie przy glowie). Żadnego stylizatora na razie (tylko wczoraj była płukanka lniana), czekamy (włosy i ja) na rozwój wydarzeń

Nb próbowałam wcześniej takie gładkie jedwabiste włosy stylizować na prosto (przez rozczesanie) - i efekt był beznadziejny: rozczesane zawsze wyglądają wyprostowane na siłę. I na zniszczone
Z drugiej strony - jak próbowałam je stylizować na ,,falisto" (ugniatając z żelem) - też to średnio wyglądało: ugniecione na siłę, a żel się nie odgniatał.

---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ----------

Cytat:
pielegnacja wlosowa to nie jest jak zapalic swiatlo i zgasic, to znalezienie optymalnego zestawu produktow zawierajacych wlasciwe skladniki, to sprawa wybitnie indywidualna i niektorym zajmuje duzo czasu, ale warto (choc nie polecam mojego sposobu - wydalam fortune na kometyki z calego swiata zeby teraz uzywac prosty zestaw, polowa to polskie kosmetyki - odz ds i odz bs a polowa to amerykanskie - stylizator i mieszanka olejowa, myjadla mam rowniez dwa polskie i amerykanskie, teraz czasami mi cos odbije i kupie cos aby poeksperymentowac ale generalnie czymam sie mojej bazy)
To pogrubione powinno być w każdym poście w Pigułce i w jakimś nagłówku w tym wątku
Często pojawiają się posty ,,czy mi to pomoże/nawilży włosy?" ,,czy mogę najpierw nałożyć to czy tamto" - i jeżeli pytający nie pyta o jakąś ogólną zasadę, tylko o konkretny produkt, to odpowiedz jest zawsze tylko jedna: nie spróbujesz, nie przekonasz się.

Ja miałam/mam podobnie - ale przez tą fazę poszukiwań z wydawaniem fortuny chyba każdy musi przejść
Ale zawsze z obranej wytyczonej ścieżki mogą eksperymenty sprowadzać na manowce i przyznam się, że teraz - z czystej ciekawości - ten pechowy żel Joico mnie kusi
(powstrzymuje mnie cena - z żeli to mi przypasowała na dłużej jedynie Bielenda, najdroższy z mojej kolekcji JMO chyba zużyje do masek, bo ma niezły skład, ale użyty zgodnie z przeznaczeniem - powoduje, że mam na włosach ślady, jakby, za przeproszeniem, ślimaki mi po głowie przeszły)
szsz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-08, 11:36   #64190
aleksandra987x
Rozeznanie

Cytat:
w naturze
ale cos mi sie zdaje że Aleksandra nie klika z Polandii i dlatego ma ograniczony dostęp do tych kosmetyków
Z Polandii, ale mieszka na takiej prowincji, gdzie najbliższa Natura jest ponad 40 km od jej domu. W bliskiej okolicy mam Rossmana (wreszcie!), Schleckera i takie beznazwowe drogeryjki + kilka marketów...

Cytat:
A może spróbuj ,,odwrócone OMO"? Czyli tylko na długości SLS? (troszkę może je wysuszyć). Dziewczyny mi poradziły mycie SLSem bo jeszcze przed pojawieniem się dziwnej jedwabistości, bo narzekałam, że się popasemkowały, no i cierpliwie próbowałam stosować. Tylko że... wczoraj, jak chciałam opisać moje bezskuteczne usiłowania, zorientowałam się, że to myjadło, co byłam przekonana, że to sam SLS - śladu po SLSie nie ma (Ciel de Provence, Gel Douche, Extra pur, Verveine).

U mnie dziś lepiej - pewnie trochę pomogła wczorajsza akcja, rano był lekki oklap, spsikałam je Seboradinem czarna rzodkiew po całości (ma alkohol) i ekstraktem z Green Pharmacy, troszkę ugniotłam, i nie jest źle (lepsza objętość, szczególnie przy glowie). Żadnego stylizatora na razie (tylko wczoraj była płukanka lniana), czekamy (włosy i ja) na rozwój wydarzeń

Nb próbowałam wcześniej takie gładkie jedwabiste włosy stylizować na prosto (przez rozczesanie) - i efekt był beznadziejny: rozczesane zawsze wyglądają wyprostowane na siłę. I na zniszczone
Z drugiej strony - jak próbowałam je stylizować na ,,falisto" (ugniatając z żelem) - też to średnio wyglądało: ugniecione na siłę, a żel się nie odgniatał.
SLS na długość to nie jest zły pomysł Tylko skalp muszę potraktować BD, bo wyleczyłam niedawno przesusz Właśnie najlepiej byłoby mi je potraktować zestawem prostującym: SLS + Granier AiK+ Ziaja b/s wygładzająca. Ale dziwnie mi teraz w prostych
aleksandra987x jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-08, 11:36   #64191
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:

To pogrubione powinno być w każdym poście w Pigułce i w jakimś nagłówku w tym wątku
Często pojawiają się posty ,,czy mi to pomoże/nawilży włosy?" ,,czy mogę najpierw nałożyć to czy tamto" - i jeżeli pytający nie pyta o jakąś ogólną zasadę, tylko o konkretny produkt, to odpowiedz jest zawsze tylko jedna: nie spróbujesz, nie przekonasz się.
niestety, latami sie wlosy katowalo a potem sie chce w sekunde miec piekne loki jak z reklamy (zapominajac ze w reklame wlosy sa prostowane najpierw a potem zakrecane na lokowke i stad efekt gladkich, rownych lokow)

w pielegnacji wlosowej sprawdza sie niestety tylko metoda biblijna: SZUKAJCIE A ZNAJDZIECIE

Cytat:
Ja miałam/mam podobnie - ale przez tą fazę poszukiwań z wydawaniem fortuny chyba każdy musi przejść
Ale zawsze z obranej wytyczonej ścieżki mogą eksperymenty sprowadzać na manowce i przyznam się, że teraz - z czystej ciekawości - ten pechowy żel Joico mnie kusi
(powstrzymuje mnie cena - z żeli to mi przypasowała na dłużej jedynie Bielenda, najdroższy z mojej kolekcji JMO chyba zużyje do masek, bo ma niezły skład, ale użyty zgodnie z przeznaczeniem - powoduje, że mam na włosach ślady, jakby, za przeproszeniem, ślimaki mi po głowie przeszły)
dzialanie tego zelu jest proste, dzieki polimerom wlos jest otoczony filmem i najblizej lezace obok siebie wlosy zbijaja sie w peki bo jak pisalam wlosy i pq maja przeciwne naladowanie (parafina dziala podobnie), dlatego ma sie wrazenie pogrubienia wlosow i efekt grubych lokow
ten sam efekt da stylizator z parafina, uzywalam amerykanskie stylizatory z parafina z Miss Jessie's i wlasnie takie efekty uzyskiwalam choc moje naturalne wlosy to cienkie eski (czasami loczki zaleznie jak schna)

zel JMO mialam i tez mialam slimaki, probowalam dawac i na mokre i na wilgotne i efekt ten sam, chyba go komus oddalam
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2012-06-08, 12:22   #64192
AjriszMarta
Zakorzenienie

Odwrócone OMO - można też skalp zaolejować i nie szamponować go zbyt uparcie. Praktykuję z powodzeniem
Cytat:
A dałam w pierwszym poście

Stary 2012-06-08, 12:26   #64193
hahihehy
Rozeznanie

Cytat:
Odwrócone OMO - można też skalp zaolejować i nie szamponować go zbyt uparcie. Praktykuję z powodzeniem
Jaki olej nakładasz na skalp? Mi chyba też by się przydało... Ostatnio wszystko mnie podrażnia

naturalna pielęgnacja, kosmetyki DIY, recenzje, teoria pielęgnacji włosów i inne
Stary 2012-06-08, 12:36   #64194
lulaluna
Rozeznanie

Cześć Dziewczyny!

Żelu JMO ja też nie polecam- u mnie efekt był podobny jak po spryskaniu włosów aloesem- takim do picia tylko tą wersją z miąższem, kiedyś omyłkowo kupioną i zaaplikowaną- właśnie takie glutki we włosach.
Ale miał jedną zaletę- zmyłam go bez problemu ;-) I całe szczęście miałam tylko próbkę.

Ja tam wiem jedno, jak tylko moje włosy odzyskają swój dawny wygląd, ostatecznie je zetne- żaden chemiczny kosmetyk mnie już więcej nie skusi- mam nauczkę. Całe szczęście opamiętałam się i przy kupowaniu żelu nie pokusiłam się o inne kosmetyki tej firmy! Co mi po włosach które tylko wyglądały pięknie, a naprawdę zostały zniszczone i przebudowane tak że straciłam z nimi wspólny język. Chciałabym żeby chociaż utrzymały się na głowie aż odrost będzie miał jakąś sensowną długość do zrobienia krótkiej fryzurki, która nie będzie zapałką;-)

Szukałam odżywki z antystatykami, pierwsze co mi wyskoczyło to odżywki dla zwierząt do sierści- nic dziwnego keratyna pochodzenia zwierzęcego.
Nie pomyślałam że moje włosy razem ze mną przeszły na weganizm;-)
Plus ta chemia pq- jak rzep psiego ogona się trzyma- wszystko jasne gdyby moje włosy nie były teraz psim ogonem to i pq by szybciej się zmyło.
Tak to moje logiczne wytłumaczenie całego zajścia;-)
Idę poszukać odżywki w zoologicznym;-) Żart- idę ale wrócę.

Dzięki że jesteście moje Ratowniczki! Słoneczny patrol to przy was pikuś.
Stary 2012-06-08, 12:44   #64195
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hahihehy Pokaż wiadomość
Jaki olej nakładasz na skalp? Mi chyba też by się przydało... Ostatnio wszystko mnie podrażnia
lniany - z założenia łagodzi stany zapalne

Stary 2012-06-08, 12:49   #64196
hahihehy
Rozeznanie

pan olej-śmierdziel spróbuję

Stary 2012-06-08, 13:13   #64197
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
A dałam w pierwszym poście
ale mnie zaszczyt spotkal
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2012-06-08, 15:14   #64198
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Co mi po włosach które tylko wyglądały pięknie, a naprawdę zostały zniszczone i przebudowane tak że straciłam z nimi wspólny język.
Hmm, a możesz jakiejś (odważnej i chętnej) zakręconej podesłać próbkę tego żelu? może się ktoś skusi i da znać czy też takie kuku zrobiło

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-08, 15:57   #64199
Rybiorek
Zakorzenienie

Mini sciaga dla kazdego

Na poczatek dla leniwych 2 domowe sposoby na pielegnacje wlosowa

Maska z majonezu i avocado (gdy nie mamy czasu szukac profesjonalnych masek, majonezy polecam takie ktore nie maja skladnikow E cos tam)

Filizanka majonezu
½ avocado

Wymieszac majonez z roztartym avocado, jak skladniki sie polacza nalozyc na wlosy, nalozyc foliowy czepek, owinac recznikiem (mozna podgrzewac suszarka), potrzymac 20 min, splukac dokladnie i umyc (szampon/odzywka)
Stosowac 1 raz w tygodniu

Rozmarynowo-Szalwiowa Plukanka dodajaca blasku wlosom

3 lyzki rozmarynu
1.5 litra wody
2 lyzki szalwi

Zagotowac wode, wrzucic ziola i gotowac 15 minut, ostudzic, przecedzic i wode wlozyc na kilka godzin do lodowki. Po umyciu wlosow szamponem polac je ziolowa woda i poczekac 2 minuty, splukac i nalozyc odzywke co zwykle

Stosowac raz w tygodniu w celu utrzymania odpowiedniego PH na wlosach oraz aby zapobiegac nadbudowywaniu sie niektorych skladnikow
xxxxxxx

Teraz wielki skrot o skladnikach, tak naprawde to wszystko co ja pisze juz tu bylo, znajdziecie te informacje w pierwszym poscie – w liknach ktore sa dolaczone, inaczej napisane bo przez rozne osoby ale sens ten sam.

Wystarczy poczytac, polecam watek z tlumaczeniami artykulow zagranicznych, tam znajdziecie wiecej technicznych informacji o poszczegolnych skladnikach. Przeanalizujcie wszystko zanim znow zapytacie:
- W jakim stanie sa wlosy (zniszczone, zdrowe, wyszuszone, rozdwojone konce)
- Czy stosujecie suszarke (jaka? Z jonizacja czy bez, z dyfuzorem czy bez)
- Czy farbujecie / hennujecie wlosy
- Jaka macie porowatosc
- Jak czesto myjecie
- Czy zauwazacie jakos szczegolnie ze np. W czasie deszczu wlosy sie inaczej ukladaja
- Czy sa problemy ze skalpem

Zapewniam ze tutaj sa odpowiedzi na te i podobne pytania – ale nikt za Was nie zrobi pracy domowej bo tylko wlascicielka wlosow zna je najlepiej. I trzeba pamietac – cudow nie ma.

Ok to teraz mini sciaga.

Skladniki w odzywkach dzielimy na:
- Emolienty jak maslo shea, vegetable oils, wheat germ (protein), olive and walnut oils.
-Proteiny jak wheat, wheat germ or soy protein
-Humektanty jak panthenol, vegetable glycerine and sorbitol (przy czym jezeli sa w odzywce w niewielkich ilosciach to dzialaja jak nawilzacze, wprawdzie nigdy nie znamy stezen w odzywkach ale jezeli cos wystepuje pod koniec skladu raczej jest tego malo)
-Nawilzacze jak aminokwasy (amino acids), aloes

Lista przykladowych emolientow esters ktore pomoga nam nawilzyc wlosy i nadac im polysk
Butyl myristate
Butyl stearate
C12-15 Alkyl Benzoate
Caprylic/capric triglyceride
Cetyl octanoate
Cetyl stearate
Cetearyl stearate
Decyl oleate
Dimethyl Lauramine Isostearate
Glyceryl Stearate
Glyceryl adipate
Glyceryl arachidate
Glyceryl arachidonate
Glyceryl behenate
Glyceryl caprate
Glyceryl caprylate
Glyceryl caprylate / caprate
Glyceryl citrate / lactate / linoleate / oleate
Glyceryl cocoate
Glyceryl Diarachidate
Glyceryl Dibehenate
Glyceryl Dierucate
Glyceryl Dihydroxystearate
Glyceryl Diisopalmitate
Glyceryl Diisostearate
Glyceryl Dilaurate
Glyceryl Dilinoleate
Glyceryl Dimyristate
Glyceryl Dioleate
Glyceryl Dipalmitate
Glyceryl Dipalmitoleate
Glyceryl Diricinoleate
Glyceryl Distearate
Glyceryl Erucate
Glycol stearate
Isocetyl stearate
Isopropyl Myristate
Isopropyl palmitate
Isopropyl stearate
Isostearyl stearate
Octyl palmitate
Octyl stearate
Propylene Glycol Dicaprylate/Dicaprate
Sorbitan benzoate
Sorbitan caprylate
Sorbitan isostearate
Sorbitan laurate
Sorbitan Tristearate
Stearyl stearate
Tocopheryl linoleate

Generalnie nawilzajaco dzialaja emolienty, nawilzacze i niektore proteiny. Humektanty sa czasami nieprzewidywalne jako ze tak w uproszczeniu dziaja tak: jak jest sucho to oddaja wode z wlosow do otoczenia (wynik: efekt lwa, elektryzowanie), jak jest wilgotno to ja biora z otoczenia i wpychaja do wlosow (efekt: puch, sztywnosc wlosow, porowatosc), i to jest powod ze wiele kreconowlosych i falowanych nie lubi sie z gliceryna, najlepiej sprawdzaja sie humektanty przy umiarkowanej pogodzie

Najlepiej znalezc swoje optimum – ile potrzebuje sie protein (dziennie/tygodniowo/miesiecznie) i serwowac wlosom nawilzanie na codzien oraz solidne odzywianie 1-2 razy w tygodniu, nawilzanie to odzywki z emolientami i nawilzaczami a odzywianie to odzywki z emolientami, nawilzaczami i proteinami. Humektanty to juz osobna kwestia, przy naprawde zdrowych wlosach humektanty nie maja wielkiego pola do popisu (sama uzywam stylizatora z gliceryna i sluzy mi, teraz, bo kiedys roznie bywalo a mieszkam w miejscu gdzie czesto leje i jest wilgotno)

Oczywiscie na dobranie skladnikow ma wplyw czy wlosy sa cienkie/grube, z duza/mala porowatoscia, farbowane/naturalne.

To tak w uproszczeniu bo i tak wlosy kazdej z nas sa inne i sluza nam inne rzeczy, juz to pisalam ale powtorze, tutaj sprawdza sie tylko metoda biblijna (szukajcie a znajdziecie)

Wykonalam chyba roczny target udzielnia sie
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2012-06-08, 16:59   #64200
Loravandrel
Przyczajenie

Rybiorku, tą ściągę muszę chyba wydrukować i w portfelu nosić, bo jak byłam zielona, tak dalej jestem Ale za krótko włosy męczę, żeby były nie wiem jakie efekty. Będę próbować, w końcu zadziała
Loravandrel jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości)

Zasady wysyłania wiadomości