|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1231 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
Hej
![]() Mąż zabral Filipa na spacer, przed chwila dziadek (moj tesc) wrocil z Szymonem ze spacerku ale ze jeszcze spi to mam chwile na wizaz. ![]() Cytat:
Te bańki to musi byc fajna sprawa, tylko trzeba umiec sie nimi posluzyc![]() Cytat:
Szymon jak jest dobrze pojedzony, bez problemu usypia mi w łożeczku sam. Tylko oczywiscie tez musi byc dobry moment na to, czyli musi byc wybawiony, nakarmiony, przebrany i jak tylko ziewa i go położe zasypia bez problemu sam. A przy Filipie nie bylo takiej opcji polozenia do lozeczka. A Szymonek przeciez tez lubi zasnąć przy cycu czy czasem na reku no i w chuscie tez zasypia po tym jak sobie popatrzy na swiat a jednak nie mam problemu zeby sam zasnal w lozeczku samodzielnie. ![]() ---------- Dopisano o 14:00 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ---------- Cytat:
Ja z pozzcatku tez za luzno wiazalam i smiesznie mi to wychodzilo. Zwroc uwage przy wiazaniu, zeby naciagac kawalek po kawalku no i zeby w okolicach pleckow byl wyrownany ten material ![]() Mam nadzieje ze zrobisz zdjecie jak sie zamotasz Eryczka w chuste ![]() Powodzenia!
|
|
#1232 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
Hej Dziewczynki, mam nadzieję, że dziś humorki lepsze?
Dida super, że dało się uratowac wózek! Tikki, Gosiu, Allegna super, że Wasze dzieciaczki coraz lepiej sypiają! Moja Kaja akurat dziś budziła się często.. A miała już noc że przesypiała 5 godzin.. także nie wiem o co chodzi.. Martwi mnie trochę, bo na buźce pojawiły się małe krosteczki (szczególnie na bródce i w okolicach ust), nie chcą zniknąc już od kilku dni.. Jakie miałyście sposoby na pozbycie się krosteczek? Krochmal?czy to tyko w przypadku cimieniuchy?spirytus?bepa nthen? |
|
|
|
#1233 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja brałam wilgotny wacik, na niego trochę mąki ziemniaczanej i papką przecierałam całą buźkę - to robiłam przed kąpielą. Po kąpieli jak buźka przeschła, nakładałam kremik nawilżający z Musteli Bebe. Pomogło. Natomiast Bepanthen super nam pomógł na łuszczące się płatki skóry na uszach
|
|
|
|
|
#1234 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A długo przed kąpielą to robiłaś? Jak długo ta papka na buźce zostawała?
|
|
|
|
|
#1235 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
[QUOTE=MoniaHan;34611572]Mi ostatnio Hania zanosi sie raz dziennie. karolca super ze U Was lepiej. I ze nocki ogolnie przewaznie byly fajne. U nas nocka srednia,Hania co dwie godziny chciala jesc,a raczej pociumkac cycusia,tak sie przyzwyczaila do tego ze ma cycka obok,budzi sie punkt o tych samych porach co noc,ja mam dosc I dzis zaczynam ja przenosic do lozeczka,najwieksza glupota bylo nauczenie ja spania w lozku,tylko ze trudno bedzie miec cierpliwosc aby ja uczyc,gdy sama jestem niewyspana. Piekna pogoda U nas,wlasnie siedzimy sobie w ogrodzie,Hanka zasnela bez protestow. Aaalegna to tylko moje zdanie,ale ja bym z chusta byla ostrozna z tego wzgledu ze dziecko szybko sie przyswyczaja,kilka moich kolezanek teraz ma problem,bo dzieci nie chca inaczej usypiac niz na rekach. ---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#1236 |
|
Raczkowanie
|
Przed włożeniem małego do wody, ale ta papka się tak wchłaniała, że nie było białego śladu, potem czasami przecierałam zwilżonym wacikiem, a po skończonym ubieraniu i masażu pokąpielowym, nakładałam krem.
|
|
|
|
#1237 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Ja chcialam zamawiac krem o ktorym Aguska mowila,ze pomogl na krosteczki,a tu okazalo sie,ze prawie z dnia na dzien zniknely,a bylo ich bardzo duzo ![]() Moje dzieci wlasnie ze soba rozmawiaja ![]() Juz teraz widac,ze Eryk uwielbia starsza siostre.Jak tylko ja zobaczy to sie usmiecha i to do niej najwiecej sie odzywa po swojemu.
|
|
#1238 |
|
Zakorzenienie
|
lenka ja raczej nic specjalnego na takie krostki nie robie. One najczesciej same znikaja. Myje codziennie rano i wieczorem buzke woda przegotowana jesli sa jakies krostki a jak nie ma to zwykla z kranu i smaruje buzke kremem oilatum soft.
|
#1239 | |||
|
Zakorzenienie
|
Mam tyle do nadrobienia, że szok ale od dziś czytam po kilka stron ![]() Co do smoczków my mamy od samego początku TT ![]() Za nie cały miesiąc wymieniam smoczki na 3+ i do ssania i w butelkach ![]() Małemu podaje do picia herbatke Bobovity rumiankowa i koperkowa na przemian w jeden dzień jedna w drugi druga i tak w kółko codziennie po 100ml ale nie zawsze wypija te 100. * Co ile chodzicie z maluchami do pediatry? * Jak napisać wniosek o dodatkowe 4 tygodnie macierzyńskiego? Bo ja nie wiem co pisać ![]() * Mamy które karmią mm ile razy wasze dzieci jedzą w ciągu doby i jakie porcje ? Cytat:
był taki jak by go wcale nie było ![]() Cytat:
ale nie mam zbytnio czasu, a jak mam to nie chce mi się nic. Teraz TŻ poszedł z małym na spacer więc siedze i czytam ale jestem dopiero na 14 stronie Cytat:
|
|||
|
|
|
#1240 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Aguska to swietnie,ze Szymonek spi tez w lozeczku,ja tylko mowie co moje kolezanki mowia o chuscie,ze icy dzieci teraz inaczej nie chca zasypiac niz na rekach,ale jak widac na Waszym przykladzie tak byc nie musi. U nas popoludniowa drzemka udala sie bez zasniecia przy cycu,uparlam sie I Hania musiala zasnac obok mnie bez cyca,byl lament ale sie udalo.od wtorku proby przeprowadzki do lozeczka,bo jutro spia U nas znajomi I tz wiezie ich nad ranem na lotnisko,wiec nauki nie chce zaczynac dzis bo jutro w nocy nie moglabym kontynuowac bo znajomi I tz by sie nie wyspali. |
|
|
|
|
#1241 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję Wam dziewczyny za rady co do krostek.
Cytat:
Zaczęłam się trochę martwic czy to nie skaza białkowa.. ![]() ---------- Dopisano o 16:40 ---------- Poprzedni post napisano o 16:37 ---------- Cytat:
Na podstawie art. 182¹ k.p. uprzejmie proszę o udzielenie mi dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze 4 tygodni. Jednocześnie informuję, iż ojciec dziecka nie zamierza korzystać z ww urlopu. |
||
|
|
|
#1242 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
najczesciej chodzi o chociazby lyk wodyCytat:
Jula je ok 5 razy po 150-180 ml lub 6 razy po 120-130 ml
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|||
|
|
|
#1243 |
|
Gang Iren
|
Lena fajne zdjecia na mailu,ale kibic maly rosnie
|
#1244 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No ale nie dało rady i byłam na uczelni tylko z rana razem z Hanią i zostawiłam indeks koleżance, bo nie chciałam rysykować, że zostawię Ją z Mężem w domu - ona wydulda całe zapasy żywieniowe i Mąż będzie musiał przywozić mi zawodzące dziecko. Muszę zacząć próbować przy krótszych i bliższych wypadach... więc we wtorek idę do fryzjerki i zostawię porcję w butelce - no i w razie czego będę bliziutko, bo 5minut od mieszkania... No i mam wrażenie, że jak już Hania popróbowała mleczka z butelki, to stwierdziła, że woda w butelce już niedobra (nawet próbowałam rumianek, żeby był jakiś smak, ale nic z tego) A tak w ogóle, to ile Wasze dzieci zjadają odciąganego mleczka na jeden raz? bo wiem, że kilka z Was tak robiło... Hania ma teraz 7tygodni skończone Edytowane przez gkatarzynka Czas edycji: 2012-06-10 o 18:32 |
|
|
|
|
#1245 |
|
Zakorzenienie
|
Moja Julcia dzisiaj zaczela sie smiac na glos
) to ja glupia plakalam ![]()
|
|
|
#1246 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
* Ja daje herbatki HIPPA - koper wloski i uspokajajaca z melisa. Czasem wypija 2*100 ml dziennie a czasem tylko raz mu daje jedna 100 ml - zalezy od pogody. *Ja bylam u pediatry raz na samym poczatku, a potem kolejne 2 razy na szczepionkach, wiec Adas zaliczyl juz 3 wizyty u swojego pediatry. *Moj Głodomorek je 6-7 razy dziennie po 130 ml albo 170 ml. Te 170 ml zazwyczaj dostaje przed snem nocnym albo w nocy po tym najdluzszym snie - ok 6 godzinnym.
|
|
|
#1247 |
|
Zakorzenienie
|
ufff ciezki dzien za nami
![]() bylismy na chrzcinach u siostry ciotecznej, w sumie same dzieciaki byly a Wiktorek najmlodszy i to rodzynek w dodatku bo ma same siostry wszyscy zachwyceni ze on taki spokojny ze na rekach posiedzi i ladnie zasypia, choc pozniej nie spal 5h jak na niego to strasznie duzo ale tyle wrazenin to co on bedzie spal ale w samochodzie padl, wykapalismy go i teraz na szczescie spi wiec i my mozemy odpoczac jutro ide do neurologa dowiedziec sie czy przyjmnie mnie bez kolejki bo w rejestracji powiedziala babka ze jest taka mozliwosc
|
|
|
|
#1248 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też chyba muszę spróbować coś na krosteczki. Andrea ma jakieś na policzkach, ale wydaje mi się, że są one z ulewania i właśnie ze ślinienia się.
Zadziwia mnie moja kobiecinka . Boję się o dzisiejszą noc . Po karmieniu o 12.00 odłożyłam ją na chwilkę na łóżku, bo musiałam wyjść na chwilę do kuchni. Przychodzę a Andrea śpi tak, jak ją odłożyłam .
|
|
|
|
#1249 | |
|
Zakorzenienie
|
Hej,
jestem i ja dzisiaj nockę mieliśmy skopaną bo Ania kiepsko spała mam nadzieję że dzisiaj będzie lepiej bo ja jak wstałam o 9 (bo tż Anię zabrał ze sypialni) to chodziłam śpiąc . A po obiedzie wsiadłam w auto i pojechałam na termy maltańskie z koleżanką było super. 3 godziny w wodzie.A propo tego co chyba Konia pisała o tym wypadku tego dziecka na termach to niczego nikogo ten wypadek nie nauczył. Rodzice zabierają mimo upomnień ratowników dzieci na ten basen gdzie jest ta sztuczna fala i naprawdę momentami to byłam przerażona ![]() ---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#1250 |
|
Zakorzenienie
|
a i zapomialam dodac ze Wiktorek poszedl spac wczoraj o 23 to wstal dopiero o 8.30
szok!!! a zasnal przy karmieniu w lozku kolo mnie ale jak go odkladalam to lypal kontrolnie okiem gdzie go niose
|
|
|
|
#1251 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1252 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1253 |
|
Zakorzenienie
|
Dobra znikam pojawię się jutro skoro świt
![]() Spokojnej nocki życzę Wam wszystkim
|
|
|
|
#1254 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A czy mimo tego noszenia Filip nie przyzwyczaił się za bardzo do rączek tzn. że nauczył się do takiego zasypiania i cięzko go było oduczyć?? No to z Oskarem jest tak samo jak z Ty miałaś z Filipem , wszystko co pisałaś o jego zachowaniu to tak jakbym o Oskarze czytała. Cytat:
No to naprawdę Ewelinka już dużo potrafi nowych rzeczy ![]() Cytat:
![]() Dziś znów zasypianie bez rączek - ciągle ziewał , przysypiał ale zawsze coś go jeszcze zainteresowało a to na karuzelę musiał popatrzeć a to sie powiercić, ale zasnął sam bez mojej pomocy ja tylko cichutko leżałam na łóżku w razie czego aby zareagować aby bardzo się nie rozpłakał, jak tak dalej pójdzie to nawet nie będę musiała być w tym pokoju ![]() PS. Rano znów teściowa mnie wkurzyła bo Oskar śpiący ja go usypiam w wózku a że musiałam na chwilę wyjść do WC to mąż bujał wózek a ta przychodzi i zaczyna do niego gadać i mi go rozbudziła. No i poszła a potem ja muszę uspakajać jak płacze bo jest zmęczony i zasnąć nie umie bo go rozbudziła!! A dziewczyny dajecie herbatkę między karmieniami czy zamiast któregoś?? Mój Oskar za bardzo nie chce z butelki pić a podaje mu wodę z glukozą tak poradziła położna aby go tym dopajać - ale cięzko jest. Dobra uciekam bo mąż mnie wygania spać mówi że mam iść i wykorzystać to że Oskar śpi i sama też iść aby dłużej pospać ![]() Dobranoc
Edytowane przez Nikii89 Czas edycji: 2012-06-10 o 21:37 |
|||
|
|
|
#1255 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A jak odciągam (z bardzo napełnionej piersi) to tak na 100-120 ml butli wychodzi (i jeszcze w piersi mleczko jest, ale ciężko mi je już ściągnąć laktatorem pod koniec) Julka za jednym zamachem wypija wszystko albo prawie wszystko z butelki. Ale nie starcza jej to na bardzo długo , więc kilka butelek takich musiałoby być w ciągu dnia, bo widocznie z piersi więcej ciągnie, zresztą tak czuję..Jutro znowu do pracy, pracownica urlop musiała wziąć. I przez to dziś jedną pierś przez pół dnia Julce tylko dawałam, żeby druga się ostro napełniła i udało mi się niedawno ściągnąć butlę na jutro rano. A nad ranem ściągnę na drugą butlę. W połowie dnia TŻ z Małą przyjedzie do firmy to przerwę zrobię i nakarmię z piersi. A w razie czego mam zamrożony zapas. Nie lubię takiego kombinowania, trochę mnie to stresuje, ale trzeba jakoś sobie radzić. Całe szczęście, że TŻ nie robi problemu, że spędzi z Małą 8 h, podczas gdy tak naprawdę on sam ma sporo swoich spraw firmowych na głowie.. Kochany jest ![]() A i w ogóle to troszkę przerażona jestem, bo w połowie przyszłego tygodnia TŻ wyjeżdża na 7 dni i będę całkowicie sama z Małą przez te dni. Wiem, że sobie poradzę, ale to będzie ciężkie 7 dni, będę musiała odstawić firmę na bok na ten czas, żeby bez nerwów zajmować się Julką. Ok ja śmigam lulu, prawie 3 godziny spędziłam dziś na końskim grzbiecie (z przerwą na karmienie za stodołą ) to już mnie strasznie muli. Dobrej nocki
Edytowane przez julliczka Czas edycji: 2012-06-10 o 21:49 |
|
|
|
|
#1256 | |||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Cytat:
dla synusia!Cytat:
A tobie kazala w upaly tylko dopajac,czy ogolnie?Bo na piersi nie kaza dopajac,wiec sie troche dziwie.A powiedziala dlaczego?
|
|
#1257 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1258 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a zakladacie juz Waszym maluszkom buciki? Ja mam dla Julki dwie pary sandalkow, buty na chrzest (takie balerinki) i trampki, ale nosi czasami tylko trampki. A teraz zamowilam na allegro adidaski z Pumy
byly tak slodkie ze zal bylo nie kupic hehe
|
|
|
#1259 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Fajne sa takie bucie,tylko nie zawsze sie nadaje zalozyc,bo np do wozka nie bardzo moim zdaniem.Ja Erykowi zakladam trampeczki jak jedziemy na zakupy i bierzemy go w foteliku do koszyka marketowego,albo bede mogla np teraz gdy bede go w chuscie nosic.Za kilka dni przyjda nam adidaski,tez sie nie moglam oprzec ![]() A dla dziewczynek to jest duze pole do popisu i naprawde sa cudenka.Jak ide kupic ubranka dla Eryczka zawsze tez poogladam dziewczece kreacje,no i buciki,boskie sa
|
|
#1260 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:10.

ale mialam np urzadzenie a la banka wlasnie na prad - zasysalo i nie chcialo puscic, bolalo jak cholerka, nie polecam! Banka chinska sam czlowiek kontroluje sile ssania, jak jest za mocno to zasysa slabiej, z kazdym nastepnym masazem mocniej i dluzej, bo sie skora przyzwyczaja i nie boli juz tak bardzo
Te bańki to musi byc fajna sprawa, tylko trzeba umiec sie nimi posluzyc

Trzymaj sie!
No to naprawdę Ewelinka już dużo potrafi nowych rzeczy
. Od 20.00-3.00