Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 37 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-09, 19:45   #1081
dance makabre
Wtajemniczenie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

Cytat:
Napisane przez Andora Pokaż wiadomość
heeej podczytuję Was od dawna i zapisuję sobie jadłospisy na P, bo straszny ze mnie chudzielec (52 kg na 180 cm) i w związku z tym mam pytanie - czy jedzenie kanapek na śniadanie to duży błąd? w większości jadłospisów są owsianki, a szczerze mówiac, nie przepadam za nimi
Jasne, że możesz jeść kanapki Tylko dużo ilościowo... Poza tym jest tyle innych opcji- placki, omlety, puddingi, kaszki, tosty, granole, gofry...
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata
dance makabre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-09, 19:55   #1082
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

Cytat:
heeej podczytuję Was od dawna i zapisuję sobie jadłospisy na P, bo straszny ze mnie chudzielec (52 kg na 180 cm) i w związku z tym mam pytanie - czy jedzenie kanapek na śniadanie to duży błąd? w większości jadłospisów są owsianki, a szczerze mówiac, nie przepadam za nimi
Oczywiście, że nie jest to błąd. Jeśli lubisz, to na zdrowie. Tylko pamiętaj:
-używaj masła, albo jeśli go nie lubisz to przynajmniej solidnej warstwy serka śniadaniowego (typu Almette, Tartare- te "tłuściochy" )
-dużo dodatków. Serki, wędliny, warzywa... W wersji "sweet" np. ricotta, miód i owoce albo ricotta i dżemy, masło orzechowe i powidła... Co tam lubisz.
-jedz tych kanapek sporo!

Do kanapek możesz zrobić sobie koktajl (sezon owocowy trwa ) z maślanki lub jogurtu i dowolnych owoców (możesz też dodać awokado- będzie miał taką maślaną konsystencję, podbijesz kalorie, a jego smak jest w takim koktajlu niewyczuwalny) lub wypić kakao na tłustym mleku.

A lubisz kaszę manną na mleku/płatki ryżowe/puddingi z ryżu/kaszę jaglaną z owocami, dżemami, itp.? Albo chociażby zwykłe muesli zalewane mlekiem/jogurtem?

Aparatka
20.12.2012 - góra
21.03.2013 - dół + wyciągi
aniolbezskrzydel89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-09, 19:56   #1083
AshtrayGirl86
Rozeznanie

Milka, Phynn, Teczowa bardzo ładne jadło dziewczyny oby więcej takich
AshtrayGirl86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-09, 19:56   #1084
Andora
Raczkowanie

problem w tym, że nie bardzo mam czas na takie pyszności, zazwyczaj mam do szkoły na 7.10. No i wszystko ,leczne odpada, bo mi potem niedobrze.
Andora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-09, 20:00   #1085
Espoir91
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dance makabre Pokaż wiadomość
Na początek polecam przejrzenie wątków podczepionych pod Dietetykę, to naprawdę skarbnica wiedzy, znajdziesz tam informacje o tym, jak powinny wyglądać proporcje jedzenia na diecie, przykładowe jadłospisy itd.

Co mi się rzuca w oczy to brak zdrowych tłuszczów (oliwa do sałatki, orzechy, awokado, ryby morskie)... i strasznie dużo szpinaku

Jeżeli o rower chodzi- lepiej zrobiłaby Ci bardziej zróżnicowana aktywność, no i daj sobie jednak chociaż jeden dzień w tyg na regenerację mięśni
dziękuję bardzo już zaglądam
Stary 2012-06-09, 20:13   #1086
dirtysoul
Raczkowanie

P:
Śniadanie: bułka z ziarnami mała z 2 łyżkami twarogu rzodkiewkowego President, 2 plasterkami sera salami, plastrem szynki kurczak gotowany, rzodkiewką, sałatą zieloną, ogórkiem małosolnym

Drugie śniadanie: owsianka ze sliwkami Nesvita (tak, wiem, ale lubię też te gotowe)

Obiad: zupa pomidorowa z makaronem nitki na gęsto, pierś z kurczaka grillowana 100g, mały młody ziemniak, porcja modrej kapusty

Podwieczorek: micha truskawek polanych jogurtem naturalnym

Kolacja- będzie: serek wiejski 200g Piątnica chyba

Oceniajcie, poprawiajcie, proszę
dirtysoul jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-09, 20:17   #1087
AshtrayGirl86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dirtysoul Pokaż wiadomość
P:
Śniadanie: bułka z ziarnami mała z 2 łyżkami twarogu rzodkiewkowego President, 2 plasterkami sera salami, plastrem szynki kurczak gotowany, rzodkiewką, sałatą zieloną, ogórkiem małosolnym

Drugie śniadanie: owsianka ze sliwkami Nesvita (tak, wiem, ale lubię też te gotowe)

Obiad: zupa pomidorowa z makaronem nitki na gęsto, pierś z kurczaka grillowana 100g, mały młody ziemniak, porcja modrej kapusty

P? Będąc na R jadłam więcej.
Stary 2012-06-09, 20:23   #1088
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniolbezskrzydel89 Pokaż wiadomość
Oczywiście, że nie jest to błąd. Jeśli lubisz, to na zdrowie. Tylko pamiętaj:
-używaj masła, albo jeśli go nie lubisz to przynajmniej solidnej warstwy serka śniadaniowego (typu Almette, Tartare- te "tłuściochy" )
-dużo dodatków. Serki, wędliny, warzywa... W wersji "sweet" np. ricotta, miód i owoce albo ricotta i dżemy, masło orzechowe i powidła... Co tam lubisz.
-jedz tych kanapek sporo!

Do kanapek możesz zrobić sobie koktajl (sezon owocowy trwa ) z maślanki lub jogurtu i dowolnych owoców (możesz też dodać awokado- będzie miał taką maślaną konsystencję, podbijesz kalorie, a jego smak jest w takim koktajlu niewyczuwalny) lub wypić kakao na tłustym mleku.

A lubisz kaszę manną na mleku/płatki ryżowe/puddingi z ryżu/kaszę jaglaną z owocami, dżemami, itp.? Albo chociażby zwykłe muesli zalewane mlekiem/jogurtem?
Zgadzam sie w 100%. może spróbuj musli z mlekiem/jogurtem i owocami albo z serkiem wiejskim

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-09, 20:29   #1089
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

Cytat:
problem w tym, że nie bardzo mam czas na takie pyszności, zazwyczaj mam do szkoły na 7.10. No i wszystko ,leczne odpada, bo mi potem niedobrze.
Część rzeczy możesz spokojnie zrobić wieczorem... Albo rano wstać trochę wcześniej. Ja z domu wychodzę o 6:20 i mimo to staram się jeść solidne i wartościowe śniadania- to najważniejszy posiłek dnia!
Hm, wszystko mleczne (jogurty, maślanki, kefiry, serki homo) odpada, czy tylko mleko krowie w czystej postaci?
Próbowałaś napojów sojowych (tzw. "mleka sojowego")?

Cytat:
Napisane przez dirtysoul Pokaż wiadomość
P:

To wygląda jak przeciętne R...
Zawalcz o siebie...

Aparatka
20.12.2012 - góra

Edytowane przez aniolbezskrzydel89
Czas edycji: 2012-06-09 o 23:24
Stary 2012-06-09, 20:55   #1090
Andora
Raczkowanie

[QUOTE=aniolbezskrzydel89; 34603949]Część rzeczy możesz spokojnie zrobić wieczorem... Albo rano wstać trochę wcześniej. Ja z domu wychodzę o 6:20 i mimo to staram się jeść solidne i wartościowe śniadania- to najważniejszy posiłek dnia!
Hm, wszystko mleczne (jogurty, maślanki, kefiry, serki homo) odpada, czy tylko mleko krowie w czystej postaci?
Próbowałaś napojów sojowych (tzw. "mleka sojowego")?

QUOTE]
O 6.20 to ja mam autobus mleko odpada zupełnie, a co do jogurtów to na dwoje babka wróżyła. W każdym razie jeśli zjem w ciągu dnia, na przykład z bułką, to nic sie nie dzieje, ale jeśli zjem na śniadanie to mnie mdli. Nie mam pojęcia dlaczego
A czy ciasto na te pełnoziarniste pancakesy mogę zrobić wieczorem i przechować w lodówce czy lepiej nie ryzykować?
Andora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-09, 21:03   #1091
Jorelia
Rozeznanie

P:

I. Jajecznica z dwóch jaj z pomidorem, cebulką i żółtym serem, dwie kromki chleba słonecznikowego z masłem;
kawa z mlekiem, pasek gorzkiej czekolady.

II. Omlet biszkoptowy z truskawkami i prażonymi płatkami migdałów,
nutridrink waniliowy, brzoskwinia.

III.Rosół z makaronem i marchewką,
potrawka z kurczaka curry, pół woreczka brązowego ryżu, surówka z białej kapusty;
szklanka soku pomarańczowego.

IV. Cappuccino, duży kawałek ciasta kruchego z rabarbarem i kruszonką,
miseczka truskawek ze śmietaną i cukrem.

V. Długi, bagietkowy paluch wieloziarnisty:
- z masłem, serem Brie, polędwicą drobiową, pomidorem i świeżą bazylią
- z masłem, twarożkiem, rzodkiewkami i szczypiorem
kubek kakao na mleku, jabłko pieczone z orzechami włoskimi i miodem

Miłość, sen i śmierć nadchodzą pomału;
Schwyć mnie za włosy i mocno pocałuj...
Jorelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-09, 21:07   #1092
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jorelia Pokaż wiadomość
P:

I. Jajecznica z dwóch jaj z pomidorem, cebulką i żółtym serem, dwie kromki chleba słonecznikowego z masłem;

potrawka z kurczaka curry, pół woreczka brązowego ryżu, surówka z białej kapusty;

No i ponownie ładne menu

Stary 2012-06-09, 21:36   #1093
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
I moje dzisiejsze:

1. pancakes na serku homo z mąką pełnoziarnistą, otrębami i wiórkami kokosowymi z melonem( w środku i sporo jako dodatek) i z serkiem
2. tu było to samo co w 1. przygotowałam 3 porcje. Pierwszą i drugą zjedliśmy na śniadanie z Tż, a trzecia miała być na jutro, lecz nie doczekała, również z dodatkiem melona galia.
/kawa z mlekiem/
3. to co wczoraj: pół wędzonej makreli z cebulką i musztardą francuską, sałata lodowa,masłowa,marchew,rz odkiewki, pomidor i micha młodej kapustki, ale już się skończyła
4.około 18.30 sałatka(trochę małe miałam pole do manewru bo nie zbyt duży wybór warzywa, ale było): sałata lodowa,masłowa, ztarkowana marchew, duży pomidor,cebula,szczypior, przyprawy i pierś z kurczaka
po: jabłko
zapchałam się
/będzie kawa z mlekiem/
i w planach 5.pół kostki twarogu z dodatkami jakieś orzechy lub/i pestki ,warzywo itp.

a teraz mi się przypomniało że mam oliwki, mogłam dodać do sałatki, niech to.... za późno, może dodam do twarogu,jadła któraś? pasuje twaróg z oliwkami??

i mam ochotę na czekoladę lub lody i chyba Tż trzeba namówić by poszedł do sklepu
wszystko fajne i smaczne
ja lubie wiesniaka z oliwkami

Cytat:
Napisane przez Jorelia Pokaż wiadomość
P:

klask i:
chodz do nas na KZ
przyda Nam sie twoje wsparcie
Stary 2012-06-09, 21:39   #1094
Bellamy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tapetka22 Pokaż wiadomość
chodz do nas na KZ
przyda Nam sie twoje wsparcie
nie sprowadzaj innych na złą drogę
Stary 2012-06-09, 22:39   #1095
blax5
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez hauuu Pokaż wiadomość

Wygląda na R a nie na U. 4 posiłki i "parę łyżek kaszy" jest trochę podejrzane. Ale sniadanie wymiata Cos dawno nie jadłam owsianki i chyba jutro się skuszę.

Cytat:
blax5 Za mało, za mało! Te parę łyżek kaszy... Wybacz że spytam, ale ED?
Czasem jem 5 posiłków, ale zazwyczaj 4 + jakieś owoce/warzywa w przerwach, ze względu na to, że tak mi bardziej odpowiada.
'parę łyżek kaszy' bo gotuje na sypko, nie z woreczka i nie mam pojęcia ile może ważyć moja porcja, ale cały obiad zajmował zwykły duży talerz.
dance makabre Kto pyta nie błądzi...

I żeby nie było out-topic to... U:
I. owsianka z serkiem wiejskim, 3 plastrami arbuza i garścią podprażonych ziaren słonecznika
II. duży jogurt naturalny z płatkami kukurydzianymi i chipsami bananowymi
+ średniej wielkości kalarepa
III. talerz kaszy jęczmiennej z wątróbką i buraczkami
IV. omlet z 2 jaj z pomidorem, szynką i serem żółtym na wierzchu
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 08:57   #1096
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez blax5 Pokaż wiadomość
I żeby nie było out-topic to... U:
I. owsianka z serkiem wiejskim, 3 plastrami arbuza i garścią podprażonych ziaren słonecznika
II. duży jogurt naturalny z płatkami kukurydzianymi i chipsami bananowymi mało, przydałby się jakiś konkret, kanapki
+ średniej wielkości kalarepa
III. talerz kaszy jęczmiennej z wątróbką i buraczkami
gdzie podwieczorek?
IV. omlet z 2 jaj z pomidorem, szynką i serem żółtym na wierzchu tu bym dodała kromkę chleba jeszcze
Lepiej, ale wciąż mogłabyś dodać trochę zdrowych węgli

Na dziś R:
I owsianka z truskawkami, cynamonem i łychą wieśniaka
II jogurt naturalny z wkrojonym jabłkiem i domową granolą czekoladową (na niskotłuszczowym kakao, mało słodzona); marchewka do pochrupania
III pół torebki brązowego ryżu z mieszanką chińską warzyw (solidna porcja, bo uwielbiam) i kurczakiem
IV reszta wieśniaka ze śniadania z przyprawą do piernika i garstką nerkowców
V jajecznica z pomidorem, cukinią i czosnkiem
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Stary 2012-06-10, 10:47   #1097
CoffeeMonster
Wtajemniczenie

Witam,

Spowiadam się ze wczoraj

RRRRR

troche luzno mi wyszlo:

I. kawałek ciasta z rabarbarem, malinami i jabłkami i pianą z białek + kawa z mlekiem (wiem wiem to nie śniadanie....ale wstałam późno )

II. sałatka z mieszanki sałat, rukoli, pstrąg wędzony (200g) i wiejski, pół papryki, 2 kromki razowca

III. zapiekanka z razowego makaronu, piersi kurczaka z łyżka jogurtu naturalnego, cukini, szpinaku z odrobiną gorgonzzoli do smaku (jakies 25 g) bez tłuszczu robione w piekarniku + mizeria z ogórków z jogurtem greckim i przyprawami (grecki jest ok???)

IV. sałatka z pomidorów, tuńczyka w warzywach, sałaty łyżka oliwy (ten tuńczyk był ochydny) pare rzodkiewek

V. serek homo z mixem orzechów

Niby wydaje mi się mało, ale nie byłam głodna. Ten serek praktycznie dla musu zjadłam na koniec.

Jakby co to prosze o komenty
Łucja 15.10.2014
Aniela29.03.2016

Edytowane przez CoffeeMonster
Czas edycji: 2012-06-10 o 10:49
CoffeeMonster jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 14:36   #1098
daria715
Raczkowanie

Proszę o ocenę mojego 2 dniowego jedzenia

Śniadanie; 2 naleśniki z serem półtłustym z rozgniecionymi truskawkami + pasek dużej milki jogurtowej + kawa 3in1.
Obiad; pół opakowania warzyw na patelnię z połową woreczka kaszy jęczmiennej.
Podwieczorek;3 kromki chleba żytniego na zakwasie z szynką, sałatą i ogórkiem zielonym.
Kolacja; grillowana pierś z kurczaka + grillowana cukinia.

Śniadanie; owsianka na szklance mleka( 5łyżek płatków owsianych, duże tarte jabłko, cynamon, arbuz pokrojony w kostkę) + 3 kostki czekolady straciatella+ wafel ryżowy słonecznikowy+ kawa 3in1.
Obiad; gotowana pierś z kurczaka + ziemniaki z koperkiem+ mizeria na jogurcie naturalnym.
Podwieczorek; danio waniliowe z orzechami włoskimi i borówkami(250gramowe opakowanie).
Kolacja;3kromki chleba żytniego na zakwasie + serek wiejski(200gram, nie lekki) ze świeżym szczypiorkiem.

Teraz kilka wyjaśnień. Jestem na utrzymaniu. Nie jadam 2 śniadania ze względu na to, że pierwsze jem po 9, a obiad jest zazwyczaj już przed 13 i po prostu po sytym śniadaniu nie odczuwam głodu. Kromki chleba są małe, dlatego zawsze jem 3. Serek wiejski uwielbiam ze szczypiorkiem, ale tylko świeżym, sam lub z owocami/ orzechami, nie zjadłabym na słono. Nie używam masła, po prostu go nie lubię.

19. 04. 2014

Antoś
15. 01. 2015
daria715 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 14:50   #1099
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez daria715 Pokaż wiadomość
Proszę o ocenę mojego 2 dniowego jedzenia

Śniadanie; 2 naleśniki z serem półtłustym z rozgniecionymi truskawkami + pasek dużej milki jogurtowej + kawa 3in1. ok
Obiad; pół opakowania warzyw na patelnię z połową woreczka kaszy jęczmiennej. [COLOR="rgb(255, 0, 255)"]where is białko? dosyć dziwny posiłek, czy nie był on suchy? :P dlaczego żadnej rybki czy też mięcha nie dodałaś? albo chociaż jajka sadzonego? nnkt by były : ] [/COLOR]
Podwieczorek;3 kromki chleba żytniego na zakwasie z szynką, sałatą i ogórkiem zielonym. [COLOR="rgb(255, 0, 255)"]tu ok [/COLOR]
Kolacja; grillowana pierś z kurczaka + grillowana cukinia. [COLOR="rgb(255, 0, 255)"]białkowa kolacja widzę...utrzymujesz na tym wagę, czy chudniesz?[/COLOR]

Śniadanie; owsianka na szklance mleka( 5łyżek płatków owsianych, duże tarte jabłko, cynamon, arbuz pokrojony w kostkę) + 3 kostki czekolady straciatella+ wafel ryżowy słonecznikowy+ kawa 3in1. [COLOR="rgb(255, 0, 255)"]ok, choć ta kawa to syf trochę, lepiej zrobić sobie taką samą z trzech składników spożywczych ,zamiast takiego gotowca pić[/COLOR]
Obiad; gotowana pierś z kurczaka + ziemniaki z koperkiem+ mizeria na jogurcie naturalnym. [COLOR="rgb(255, 0, 255)"]tu ok, o ile porcja spora.[/COLOR]
Podwieczorek; danio waniliowe z orzechami włoskimi i borówkami(250gramowe opakowanie). [COLOR="rgb(255, 0, 255)"]o ile orzechów garść co najmniej, to też ładnie[/COLOR]
Kolacja;3kromki chleba żytniego na zakwasie + serek wiejski(200gram, nie lekki) ze świeżym szczypiorkiem. [COLOR="rgb(255, 0, 255)"]ładnie,, ładnie[/COLOR]

Teraz kilka wyjaśnień. Jestem na utrzymaniu. Nie jadam 2 śniadania ze względu na to, że pierwsze jem po 9, a obiad jest zazwyczaj już przed 13 i po prostu po sytym śniadaniu nie odczuwam głodu. Kromki chleba są małe, dlatego zawsze jem 3. Serek wiejski uwielbiam ze szczypiorkiem, ale tylko świeżym, sam lub z owocami/ orzechami, nie zjadłabym na słono. Nie używam masła, po prostu go nie lubię.
całkiem ładne jadłospisy, choć pierwszy redukcyjny. Trzymasz na tym wagę? nie jesteś głodna? fajnie, że się na tę czekoladę zdecydowałaś

osobiscie, kieeedyś na redukcji niemal co drugi dzień jadłam lody ,a i tak chudłam, więc spoko. ^^ liczy się bilans kcal, jeśli generalnie jest zdrowo - a u Ciebie wlasnie tak jest - to nie zaszkodzą Ci słodycze, nawet jedzone w rozsądnych ilościach codziennie. (bo czym jest pasek czekolady do jednego posiłku ???)

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 14:59   #1100
daria715
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Pokaż wiadomość
całkiem ładne jadłospisy, choć pierwszy redukcyjny. Trzymasz na tym wagę? nie jesteś głodna? fajnie, że się na tę czekoladę zdecydowałaś

osobiscie, kieeedyś na redukcji niemal co drugi dzień jadłam lody ,a i tak chudłam, więc spoko. ^^ liczy się bilans kcal, jeśli generalnie jest zdrowo - a u Ciebie wlasnie tak jest - to nie zaszkodzą Ci słodycze, nawet jedzone w rozsądnych ilościach codziennie. (bo czym jest pasek czekolady do jednego posiłku ???)

Dzięki za zerknięcie!

Tak, utrzymuje na tym wagę i nie jestem głodna Kiedy odczuwam głód , to staram się coś przekąsić, chociażby pyszne truskawki!Zdecydowałam się na tą czekoladę, chociaż teraz męczą mnie z tego powodu wyrzuty sumienia, że negatywnie odbije się to na wadze, ale staram się z tym walczyć. Co do kolacji w pierwszym jadłospisie, to nie trzymam się zasady, że kolacja ma być białkowa, po prostu był grill u narzeczonego, a że nie przepadam za kiełbaską, to zadowoliłam się piersią. Warzywa na patelnię uwielbiam jeść same, ale że to mało kalorycznie i wartościowo, to dodaje do nich kaszę, no chyba, że w domu jest mięsko I nie są dla mnie wcale za suche, uwielbiam jeść je w takiej postaci. Kawę niestety toleruje tylko 3in1, nie potrafię napić się takiej prawdziwe;(

19. 04. 2014

Antoś
15. 01. 2015
daria715 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 15:53   #1101
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Podbijam swoje z wczoraj bo jednak się pozmieniało, spojrzy ktoś

1. pancakes na serku homo z mąką pełnoziarnistą, otrębami i wiórkami kokosowymi z melonem( w środku i sporo jako dodatek) i z serkiem
2. tu było to samo co w 1. przygotowałam 3 porcje. Pierwszą i drugą zjedliśmy na śniadanie z Tż, a trzecia miała być na jutro, lecz nie doczekała, również z dodatkiem melona galia.
/kawa z mlekiem/
3. to co wczoraj: pół wędzonej makreli z cebulką i musztardą francuską, sałata lodowa,masłowa,marchew,rz odkiewki, pomidor i micha młodej kapustki, ale już się skończyła
4.około 18.30 sałatka(trochę małe miałam pole do manewru bo nie zbyt duży wybór warzywa, ale było): sałata lodowa,masłowa, ztarkowana marchew, duży pomidor,cebula,szczypior, przyprawy i pierś z kurczaka
zapchałam się
/kawa z mlekiem/
5. ok.22 pół kostki twarogu z oliwkami i szczypiorkiem, marchewki z pestkami dyni, rzodkiewka,pomidor,sałata
6 około 24.kawa z mlekiem a przed pierwszą w nocy: drugie pół kostki twarogu z rzodkiewką i szczypiorkiem, sałata

Stwierdziłam że nie zasnę głodna. Dziewczyny co sądzicie o taki jedzeniu przed snem? macie tak też?

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 16:01   #1102
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
Podbijam swoje z wczoraj bo jednak się pozmieniało, spojrzy ktoś

/kawa z mlekiem/
zapchałam się
/kawa z mlekiem/
5. ok.22 pół kostki twarogu z oliwkami i szczypiorkiem, marchewki z pestkami dyni, rzodkiewka,pomidor,sałata
6 około 24.kawa z mlekiem a przed pierwszą w nocy: drugie pół kostki twarogu z rzodkiewką i szczypiorkiem, sałata

Stwierdziłam że nie zasnę głodna. Dziewczyny co sądzicie o taki jedzeniu przed snem? macie tak też?
jak dla mnie super, naprawdę świetny jadłospis!
mnie czasem twaróg przeszkadza w zasypianiu, bo chyba ciężkostrawny dosyć jest, ale czasami SIADA idealnie nawet pół godziny przed snem. : ]

uuuuu:

1. trzy kromki żytniego z masłem, szynką, jajkiem na twardo, musztardą i pomidorem, kawa z mlekiem

2. pół makreli wędzonej , miks warzyw, sałata, pomidor, ogórek kiszony i świeży, taka sałatka, no serek homo z truskawkami i granolą truskawkowo-migdałową

3. znoowu ryż brązowy z sosem pomidorowym, piersią z kurczaka w kawałkach, z pieczarkami i cieciorką

4. bułka żytnia z łososiem wędzonym i twarogiem, truskawek dużo

5. tutEj wypiłam odżywkę białkową na mleku, której próbkę podarował mi kolega i zagryzłam :P ją dwoma paskami milki karmelowej

w międzyczasie herbat dużo, kawy ze dwie, pewnie truskawek trochę

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 16:35   #1103
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

To moje dzisiejsze, jedno z ostatnich P (waga docelowa już jest , ale jeszcze z 3 dni się potuczę i wracam na U).
Dziś późno wstałam (powiedzieć, że się wy-spałam, to za mało. Ja się wręcz prze-spałam. Wstałam jakaś obolała o dość późnej porze).
I Miękkie płatki owsiane i orkiszowe z jabłkiem pokrojonym w kostkę i truskawkami, prażonym siemieniem lnianym, garścią nerkowców i orzechów laskowych, zalane zimnym mlekiem

II
Kluski śląskie z sosem, smażony karczek i czerwona kapusta;
deser: lody waniliowo-czekoladowe w rożku i kilka młodych, chrupiących marchewek (
♥)

III
2 solidne kawały sernika na zimno z truskawkami (jakiś stary przepis mamy, lekko zmodyfikowałam i wyszedł cuuudny!), duża inka z mlekiem; i jeszcze prosto z gara 3 obiadowe kluski z sosem

IV
Będzie miska gęstego kremu z brokułów z czosnkiem, serem feta i makaronem pełnoziarnistym lub grzankami, 2 kromy razowca; z awokado, kawałkami gotowanego kurczaka i sosem majonezowym / z masłem, polędwicą sopocką, żółtym serem i pomidorkiem.

PS
Jeśli przejdę na U, to czy organizm nie spowolni metabolizmu? Będzie dostawał jednak mniej pożywienia, niż przez ostatni miesiąc... Pomyślałam, że póki co dalej nie będę ćwiczyć, bo zmniejszenie kaloryczności + ćwiczenia może potraktować jak dietę redukcyjną i zacznie magazynować, i dalej będzie problem z @... Jak myślicie drogie Panie?

Aparatka
20.12.2012 - góra
Stary 2012-06-10, 17:42   #1104
poppy seed
Zakorzenienie

U!
wstałam o 11, haha

1. Dwie kromki żytniego z szynką drobiową, jajkiem na twardo, majonezem i szczypiorem. Kilka pasków surowej papryki.
2 morele, kawa z mlekiem.
2. Green way: pierożki aromatyczne (z farszem z cukinii i pieczarek i sosem czosnkowo-rozmarynowym), zestaw surówek.
3. Kawa z mlekiem, 2 duże kawałki arbuza
4. Zjem sobie kromkę żytniego z serkiem kanapkowym, wędzonym łososiem i koprem (kocham koperek ) & twaróg z czymś tam.

świetnie się czuję na moich ostatnich jadłospisach, w końcuuu

poppy seed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 17:54   #1105
AshtrayGirl86
Rozeznanie

Iza wiosenna bardzo ładny jadłospis

Moje niedzielne R/U:

I: owsianka z 5 łyżek płatków, po 1 otrąb i crunchy, z serkiem homo nat, truskawkami i kostką gorzkiej czeko, świeża morela.
II: dwa sandwiche z 4 małych kromek grahamu, każdy z bieluchem, po 2 plastry filetu z indyka, jeden sera żółtego, kiełki i ketchup.
1.5 godziny na rowerze.
III: dwa ziemniaki, gotowana pierś z kury, sałatka z lodowej i innych warzyw z sosem na oliwie. Na deser dwa biszkopty
IV: dwie gałki sorbetu pożeczkowego, jabłko.
V: kromka grahamu z twarożkiem domowym, plastrem wędzonego łososia i ogórkiem, resztka twarożku z masłem orzechowym.

Będę wdzięczna za zerknięcie

---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ----------

Poppy seed podoba mi się obiad brzmi mega smacznie!
Stary 2012-06-10, 18:12   #1106
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez poppy seed Pokaż wiadomość
U!
wstałam o 11, haha

1. Dwie kromki żytniego z szynką drobiową, jajkiem na twardo, majonezem i szczypiorem. Kilka pasków surowej papryki.
2 morele, kawa z mlekiem.
2. Green way: pierożki aromatyczne (z farszem z cukinii i pieczarek i sosem czosnkowo-rozmarynowym), zestaw surówek.
3. Kawa z mlekiem, 2 duże kawałki arbuza
4. Zjem sobie kromkę żytniego z serkiem kanapkowym, wędzonym łososiem i koprem (kocham koperek ) & twaróg z czymś tam.

świetnie się czuję na moich ostatnich jadłospisach, w końcuuu

Strasznie redukcyjnie to wygląda... Podlicz sobie kalorię,wątpię żeby wyszło więcej niż 1200
Stary 2012-06-10, 18:12   #1107
misia332
Zakorzenienie

Moje U :

Ś: pół banan, morelka, pół serka homo Vitalinea truskawkowego, muffinka mała ze szpinakiem i fetą..

3 godziny spaceru

wpadła gałka lodów na jogurcie greckim z łyżką czegoś czereśniowego (kocham Hiszpanie za takie cuda )

O: kawalki piersi kurczaka duszone ze szpinakiem, trzy maleńkie ziemniaki w mundurkach, zielone ogórki

P: dwie muffinki kawowe z migdałami, kawa, dwie lampki wina, cwiartka jabłka

i chyba nic więcej, bo zaraz się położe..
misia332 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 18:21   #1108
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Pokaż wiadomość
jak dla mnie super, naprawdę świetny jadłospis!
mnie czasem twaróg przeszkadza w zasypianiu, bo chyba ciężkostrawny dosyć jest, ale czasami SIADA idealnie nawet pół godziny przed snem. : ]

uuuuu:

1. trzy kromki żytniego z masłem, szynką, jajkiem na twardo, musztardą i pomidorem, kawa z mlekiem

2. pół makreli wędzonej , miks warzyw, sałata, pomidor, ogórek kiszony i świeży, taka sałatka, no serek homo z truskawkami i granolą truskawkowo-migdałową

3. znoowu ryż brązowy z sosem pomidorowym, piersią z kurczaka w kawałkach, z pieczarkami i cieciorką

4. bułka żytnia z łososiem wędzonym i twarogiem, truskawek dużo

5. tutEj wypiłam odżywkę białkową na mleku, której próbkę podarował mi kolega i zagryzłam :P ją dwoma paskami milki karmelowej

w międzyczasie herbat dużo, kawy ze dwie, pewnie truskawek trochę
supeeeer

Cytat:
Napisane przez misia332 Pokaż wiadomość
Moje U :

Ś: pół banan, morelka, pół serka homo Vitalinea truskawkowego, muffinka mała ze szpinakiem i fetą..

3 godziny spaceru

wpadła gałka lodów na jogurcie greckim z łyżką czegoś czereśniowego (kocham Hiszpanie za takie cuda )

O: kawalki piersi kurczaka duszone ze szpinakiem, trzy maleńkie ziemniaki w mundurkach, zielone ogórki

P: dwie muffinki kawowe z migdałami, kawa, dwie lampki wina, cwiartka jabłka

i chyba nic więcej, bo zaraz się położe..
to sie na kz nadaje...
Stary 2012-06-10, 18:43   #1109
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniolbezskrzydel89 Pokaż wiadomość
To moje dzisiejsze, jedno z ostatnich P (waga docelowa już jest , ale jeszcze z 3 dni się potuczę i wracam na U).
Dziś późno wstałam (powiedzieć, że się wy-spałam, to za mało. Ja się wręcz prze-spałam. Wstałam jakaś obolała o dość późnej porze).
I Miękkie płatki owsiane i orkiszowe z jabłkiem pokrojonym w kostkę i truskawkami, prażonym siemieniem lnianym, garścią nerkowców i orzechów laskowych, zalane zimnym mlekiem

II
Kluski śląskie z sosem, smażony karczek i czerwona kapusta;
deser: lody waniliowo-czekoladowe w rożku i kilka młodych, chrupiących marchewek (
♥)

III
2 solidne kawały sernika na zimno z truskawkami (jakiś stary przepis mamy, lekko zmodyfikowałam i wyszedł cuuudny!), duża inka z mlekiem; i jeszcze prosto z gara 3 obiadowe kluski z sosem

IV
Będzie miska gęstego kremu z brokułów z czosnkiem, serem feta i makaronem pełnoziarnistym lub grzankami, 2 kromy razowca; z awokado, kawałkami gotowanego kurczaka i sosem majonezowym / z masłem, polędwicą sopocką, żółtym serem i pomidorkiem.

PS
Jeśli przejdę na U, to czy organizm nie spowolni metabolizmu? Będzie dostawał jednak mniej pożywienia, niż przez ostatni miesiąc... Pomyślałam, że póki co dalej nie będę ćwiczyć, bo zmniejszenie kaloryczności + ćwiczenia może potraktować jak dietę redukcyjną i zacznie magazynować, i dalej będzie problem z @... Jak myślicie drogie Panie?
Już tak szybko ?

Stary 2012-06-10, 18:48   #1110
poppy seed
Zakorzenienie

Cytat:
Strasznie redukcyjnie to wygląda... Podlicz sobie kalorię,wątpię żeby wyszło więcej niż 1200
kurczę, dzisiaj ilościowo faktycznie było mało, głównie przez to, że późno wstałam, ale jakościowo chyba nie jest za bardzo redukcyjnie, co? nie zapycham się białkiem, nie tnę węgli, podwieczorek minimalny, bo obiad mnie zapchał, nie mieszczę zbyt dużo na raz i mam kłopoty z żołądkiem ostatnio

jutro będzie więcej na pewno, bo wcześniej wstaję, idę do szkoły itp.

poppy seed jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości