Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2144 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-10, 22:56   #64291
Chatul
ma zielone pojęcie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez Malwina_89 Pokaż wiadomość
I nie obciąża Ci włosów? Ja tu widzę, że może za bardzo się pieszczę z tym żelem
Nie obciąża. Dla mnie ten żel jest ratunkiem: dzięki niemu mam ładną fryzurę i włosy mi się nie przetłuszczają

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
A u mnie dzis depresyjnie wrecz. Wlosow leci duzo, a nie moge juz sobie wmawiac, ze moze zawsze tak bylo, tylko nie zwrocilam uwagi i nic zlego sie nie dzieje - stracilam prawie cm w obwodzie kucyka Napisalam PW do Indios Bravos, mam nadzieje, ze cos mi doradzi, a oprocz tego przejde sie do dermatologa, bo sama juz sobie z tym problemem nie poradze
1. Bierzesz jakieś leki?
2. Badałaś tarczycę?
3. Stosujesz środki hormonalne? Tabletki, plastry, spiralę?
4. Masz dobrze skomponowaną dietę?
5. Często olejujesz włosy?

Cytat:
Napisane przez wega1993 Pokaż wiadomość
Cóż przenoszę się w dział ,,Dla zakręconych".
Moje włosy nagle zaczęły się falować, a nigdy w życiu nie były podatne, 4 miesiące temu na dobre rzuciłam prostownicę i suszarkę (no używam jej bardzo rzadko, w wyjątkowych sytuacjach), a ostatnio zrezygnowałam z czesania włosów na mokro, schną naturalnie + oczywiście pielęgnacja włosów, oleje itp.

Chodzi o to, że skoro nagle zaczęły mi się falować, to boję się je stracić. Niebawem wybieram się do fryzjera na odświeżenie końcówek i zastanawiam się czy wycieniować je delikatnie czy zostawić tak jak mam (wycieniowane jedynie ok. 8 cm od dołu). Problem jest taki, że obiecałam sobie, że zejdę całkowicie z cieniowania, ale teraz sytuacja się zmieniła i wtedy mogłyby przestać mi się kręcić... hmm i co tu robić. ..

Dodam, że moja przygoda z prostownicą trwała od 6 lat, non stop - dzień w dzień.
Jaaaaakieeeee włoooooosyyyyyy *_*

Cytat:
Napisane przez affbe Pokaż wiadomość
No i poradźcie co zrobic z nadmiernie przetluszczajacym sie skalpem? Wczoraj wieczorem umylam wlosy, w lekko mokrych polozylam sie spac, dzisiaj rano wstalam i juz jakies byly przetluszczone i takie nijakie :/
1. Jakim szamponem myjesz włosy?
2. Często olejujesz włosy?
3. Stosujesz CG czy masz sylikony w swoich kosmetykach?
4. Od kiedy Ci się tak włosy przetłuszczają?
Stary 2012-06-10, 23:34   #64292
claudiiin
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
1. Bierzesz jakieś leki?
2. Badałaś tarczycę?
3. Stosujesz środki hormonalne? Tabletki, plastry, spiralę?
4. Masz dobrze skomponowaną dietę?
5. Często olejujesz włosy?
1. Tak, dosc czesto furagine i przez tydzien w kwietniu bralam tez nifuratel (wszystko w zwiazku z bez przerwy nawracajacym zapaleniem pecherza). Od tygodnia biore leki przeciwbolowe w zwiazku z nieznosnym bolem zeba (leczony kanalowo) no ale wypadanie trwa juz 3 m-ce. Natomiast stomatolog mowi ze proces zapalny tam sie rozwijal juz od jakiegos czasu (bezobjawowo i bez jakiegokolwiek ubytku), wiec moze to tez ma jakis zwiazek
2. Badalam ostatnio TSH i anty-TPO - norma. Kiedys badalam T3 i T4 i tez byly ok (z 2-3 lata temu? nie pamietam)
3. Bralam Yasminelle przez 5 lat, odstawilam w polowie kwietnia (po raz pierwszy). A wlosy zaczely mocno wypadac na przelomie lutego i marca. Ale wczesniej tez troche lecialy, choc nie do tego stopnia (np. nie osadzaly mi sie w duzych ilosciach na plaszczu, nie zatykaly odplywu pod prysznicem, a teraz moja mama bez przerwy na to narzeka)
4. Sądzę, że dobrze... Z pewnością lepiej niz "statystyczny Polak" Nie jem smieciowego zarcia, slodyczy niewiele, pije tylko wode i soki (no, alkohol sporadycznie, jak jest impreza), nie jem wprawdzie mięsa od 8 lat ale zelazo, ferrytyne i TIBC mam w porzadku, odkad wlosy zaczely mi wypadac jem wiecej orzechow, pestek, pelnego ziarna, ryb (w miare mozliwosci), owocow, warzyw. Choc zawsze mogloby byc lepiej - moglabym jesc jeszcze wiecej warzyw strączkowych, soi, ryb. Teraz jest sesja i zaczelam niestety jesc byle co i opijac sie energetykami, ale to kwestia ostatnich paru dni dopiero
5. Ostatnio rzadko, a skalpu w ogole juz nie olejuje bo pogarszalo to sprawe (zrobilam wyjatek dla sesy przez ostatnie 2 miesiace, ale nieregularnie, nie zauwazylam poprawy). A pare dni temu podjelam w ogole decyzje o calkowitym odstawieniu olejow, w zwiazku z wypadaniem wlasnie.
Any ideas?

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 23:34   #64293
wega1993
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dziuwlenka Pokaż wiadomość
to jest nazywane przeze mnie "śmierdzenie wsią"... ja tak mam jak pojadę do babci do domu.. coś tam w murach jest takiego, że ten zapach tzw. "wsi" jest obecny i zawsze jak wracam do domu to muszę myć włosy, bo się nie da wytrzymać..
z tym, że ja mam tak, bo mam niezwykle wyczulony węch..

---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ----------

te włosy się jakieś takie wydają wygładzone czy tylko tak widać? jak ja bym miała takie zamiast aureoli dookoła to nie wiem czy bym nadążyła za nie dziękować..

---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ----------

od jakiś dwóch tygodni stosuję metodę CG..
żeby odpowiednio zarysować problem na początek podam pielęgnację..
praktycznie zawsze przed myciem nakładam na noc olejek z alterry granat, myję włosy odżywką z hegrona różową, nakładam odżywkę kallosa kokos, lniany we włosy, ręcznikowanie i ostatnio joanne mrożącą..

cały problem polega na tym, że włosy są zszopione... jeżeli w ogóle istnieje takie słowo końce jakoś się jeszcze udaje reanimować, tylko najgorzej jest ze skalpem i włosach w pobliżu.. wydaje mi się, że to ma związek z odstawieniem szamponu.. w takim razie co? olejować też skalp? bo się wydaje jakiś taki przesuszony.. czy dawać na skalp lniany <help> bo nie wiem co czynić..

ps; zdjęcia włosów w albumie.. puch przy głowie widoczny najbardziej w spiętych włosach..

One są takie 'wygładzone' naturalnie, tuż po myciu włosów mam takie fale, a na drugi dzień oklap

,,
Większość ludzi jest silniejsza, niż sami sądzą. Tylko czasami zapominają o wierze."

wega1993 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 23:37   #64294
yarrowia
Zadomowienie

Cytat:
Problem jest taki, że obiecałam sobie, że zejdę całkowicie z cieniowania, ale teraz sytuacja się zmieniła i wtedy mogłyby przestać mi się kręcić... hmm i co tu robić. ..
Helou Według mnie masz teraz fajnie cięcie, widać fale...dlaczego chcesz się pozbyć cieniowania?
Cytat:
Dodam, że moja przygoda z prostownicą trwała od 6 lat, non stop - dzień w dzień.
Jak na takie traktowanie wyglądają zadziwiająco dobrze

Cytat:
Napisane przez dziuwlenka Pokaż wiadomość
cały problem polega na tym, że włosy są zszopione... jeżeli w ogóle istnieje takie słowo końce jakoś się jeszcze udaje reanimować, tylko najgorzej jest ze skalpem i włosach w pobliżu.. wydaje mi się, że to ma związek z odstawieniem szamponu.. w takim razie co? olejować też skalp? bo się wydaje jakiś taki przesuszony.. czy dawać na skalp lniany <help> bo nie wiem co czynić..

ps; zdjęcia włosów w albumie.. puch przy głowie widoczny najbardziej w spiętych włosach..
1. Dwa tygodnie to mało na początku CG włosy wyglądają średnio, tutaj potrzeba trochę więcej cierpliwości i wytrwałości
2. na najnowszym zdjęciu z rozpuszczonymi włosami nie widzę ani jednego odstającego włoska,ani trochę puchu, za to włosy bardzo ładne jak na dwa tygodnie pielęgnacji
na tych ze spiętymi większego puchu nie widzę, może trochę odstawaczy? to normalne jeśli bardzo ci to przeszkadza możesz próbować spacyfikować je odrobinką odżywki b/s
no i uzbroić się w cierpliwość
jednak nawet w spięciu i na kiepskim zdjęciu widać, że włosy fajnie się błyszczą i założę się, że żadnego powodu do wstydu tego dnia nie dawały. Prawdziwe włosy to nie reklamowa błyszcząca tafla
Stary 2012-06-10, 23:55   #64295
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
1. Tak, dosc czesto furagine i przez tydzien w kwietniu bralam tez nifuratel (wszystko w zwiazku z bez przerwy nawracajacym zapaleniem pecherza). Od tygodnia biore leki przeciwbolowe w zwiazku z nieznosnym bolem zeba (leczony kanalowo) no ale wypadanie trwa juz 3 m-ce. Natomiast stomatolog mowi ze proces zapalny tam sie rozwijal juz od jakiegos czasu (bezobjawowo i bez jakiegokolwiek ubytku), wiec moze to tez ma jakis zwiazek
Możliwe... Jeśli to jest przyczyną, to już chyba niewiele się da zrobić... Trzeba czekać.

Cytat:
2. Badalam ostatnio TSH i anty-TPO - norma. Kiedys badalam T3 i T4 i tez byly ok (z 2-3 lata temu? nie pamietam)
Czyli to raczej nie tarczyca. Chyba, że masz w bliskiej rodzinie osoby chore — wtedy lepiej co jakiś czas tarczycę badać.

Cytat:
3. Bralam Yasminelle przez 5 lat, odstawilam w polowie kwietnia (po raz pierwszy). A wlosy zaczely mocno wypadac na przelomie lutego i marca. Ale wczesniej tez troche lecialy, choc nie do tego stopnia (np. nie osadzaly mi sie w duzych ilosciach na plaszczu, nie zatykaly odplywu pod prysznicem, a teraz moja mama bez przerwy na to narzeka)
A dlaczego odstawiałaś? To znaczy: z powodu skutków ubocznych czy z innych? Czy po odstawieniu tabletek nasiliło się wypadanie?
Stary 2012-06-11, 09:53   #64296
Malwina_89
Zakorzenienie

Cytat:
Nie obciąża. Dla mnie ten żel jest ratunkiem: dzięki niemu mam ładną fryzurę i włosy mi się nie przetłuszczają
Ja dzisiaj poszłam po bandzie - pianka, mrożący (duuużo dość jak dla mnie) i lniany, zobaczymy, co z tego będzie

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Malwina_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 10:29   #64297
Chatul
ma zielone pojęcie

Wczoraj dałam na 3 godziny zieloną odżywką Artiste. Włosy są zadowolone. W końcu, bo przez ostatnie dni były suche i przyklapnięte... Może to przez przeolejowanie?

Cytat:
Napisane przez Malwina_89 Pokaż wiadomość
Ja dzisiaj poszłam po bandzie - pianka, mrożący (duuużo dość jak dla mnie) i lniany, zobaczymy, co z tego będzie
Daj znać
Stary 2012-06-11, 11:00   #64298
anjaa31
Raczkowanie

Wczoraj zależało mi na ładnych włosach, więc na noc dałam Vatike kokosową, potem myju bd, odżywka GF z olejkiem łopianowym, odcisnęłam włosy w koszulkę, żel lniany, po chwili mrożący Joaśki, schły 4 h i nawet ładnie wyglądały ;D Takie ładne zakrętaski się zrobiły (chyba mówicie na to korkociągi) Niestety, nie zdążyłam zrobić zdjęć, potem mnie przewiało, zmoczyło i była już tragedia, ale chociaż przez jakiś czas się cieszyłam.
Mam jeszcze pytanie. Chciałam wybrać się na zakupy (widać prześwit na półce w łazience ) i przeglądałam listę zanalizowanych kosmetyków. Kuszą mnie balsamy Mrs. Potter's, np. z aloesem. Czytałam gdzieś, może w codzienniku, że używacie go do mycia włosów, a tu jest informacja o niezgodności z cg. i zgłupiałam
Stary 2012-06-11, 11:02   #64299
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez anjaa31 Pokaż wiadomość
Czytałam gdzieś, może w codzienniku, że używacie go do mycia włosów, a tu jest informacja o niezgodności z cg. i zgłupiałam
Nie wszystkie tutaj są CG I balsamy Mrs.Potter's chyba mają jakiś sylikon, bodajże zmywalny wodą Ale nie pamiętam, niech się ktoś bardziej ogarnięty wypowie
Stary 2012-06-11, 11:12   #64300
affbe
Raczkowanie

Cytat:

1. Jakim szamponem myjesz włosy?
2. Często olejujesz włosy?
3. Stosujesz CG czy masz sylikony w swoich kosmetykach?
4. Od kiedy Ci się tak włosy przetłuszczają?
1.myje Facellem (czyli plyn do higieny intymnej z rossmana)
2. staram sie zawsze na przynajmniej 3 godziny przed myciem, jednak czasami sie zapominam , w losy myje tak co 2 czasami 3 dzien,lecz ostatniomusi byc codziennie:/
3. stosuje cg, jedynie uzywam silikonow naa koncowki czasami
( ostatnio nalozylam bebeauty ten zielony krem do rak z biedronki na calewlosy on mial w skladzie peg100 a ,poza tym zadnych silikonow
4. od ponad tygodnia

nie jestem pewna ale czy w joaskach b/s sa jakies lagodne silikony? Bo ich tez uzywam

Edytowane przez affbe
Czas edycji: 2012-06-11 o 11:21
affbe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 11:14   #64301
dziuwlenka
Raczkowanie

GG do dziuwlenka

Cytat:
Napisane przez yarrowia Pokaż wiadomość

1. Dwa tygodnie to mało na początku CG włosy wyglądają średnio, tutaj potrzeba trochę więcej cierpliwości i wytrwałości
2. na najnowszym zdjęciu z rozpuszczonymi włosami nie widzę ani jednego odstającego włoska,ani trochę puchu, za to włosy bardzo ładne jak na dwa tygodnie pielęgnacji
na tych ze spiętymi większego puchu nie widzę, może trochę odstawaczy? to normalne jeśli bardzo ci to przeszkadza możesz próbować spacyfikować je odrobinką odżywki b/s
no i uzbroić się w cierpliwość
jednak nawet w spięciu i na kiepskim zdjęciu widać, że włosy fajnie się błyszczą i założę się, że żadnego powodu do wstydu tego dnia nie dawały. Prawdziwe włosy to nie reklamowa błyszcząca tafla
czyli cierpliwość, no to będę cierpliwa..
puch jest.. może niewidoczny na tamtych zdjęciach, ale teraz na głowie jest widoczny, zaraz zrobię zdjęcie i zobaczę czy da się go ujrzeć na zdjęciu.. dzisiaj, po nocy, stwierdziłam, że włosy od góry się prostująco-zszopowały i jedynym winowajcom jakiego mogę wskazać jest żel mrożący.. no ale nic.. dzisiaj znowu mycie, zobaczymy co tym razem wyjdzie
dziuwlenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 11:19   #64302
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
2. staram sie zawsze na przynajmniej 3 godziny przed myciem, jednak czasami sie zapominam , w losy myje tak co 2 czasami 3 dzien,lecz ostatniomusi byc codziennie:/
3. stosuje cg, jedynie uzywam silikonow naa koncowki czasami
( ostatnio nalozylam bebeauty ten zielony krem do rak z biedronki na calewlosy on mial w skladzie peg100 a ,poza tym zadnych silikonow
4. od ponad tygodnia
Może po prostu Facelle nie daje rady zmyć olei?
Stary 2012-06-11, 11:20   #64303
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Może czas na SLS?

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 11:26   #64304
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wszystkie tutaj są CG I balsamy Mrs.Potter's chyba mają jakiś sylikon, bodajże zmywalny wodą Ale nie pamiętam, niech się ktoś bardziej ogarnięty wypowie
No
Cytat:
nie jestem pewna ale czy w joaskach b/s sa jakies lagodne silikony? Bo ich tez uzywam
Nie ma

Wczoraj partyzantka - nieplanowane mycie poza domem: żel do mycia ciała i włosów Nivea Baby ta biała seria zmieszany z kapką oleju z pestek winogron. lekki puszek ale w miarę git jest i skalp git!

....ja kce olej z orzechów włoskich ...

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 11:40   #64305
nez123
Rozeznanie

Cytat:
czy moze byc tak ze im wlosy są dluzsze to tym bardziej traca na skrecie, w sensie ze jest luzniejszy?
Tak U mnie tak jest Czym lżejsze/krótsze tym lepszy skręt.

Cytat:
Napisane przez anjaa31 Pokaż wiadomość
Kuszą mnie balsamy Mrs. Potter's, np. z aloesem. Czytałam gdzieś, może w codzienniku, że używacie go do mycia włosów, a tu jest informacja o niezgodności z cg. i zgłupiałam
Cytat:
Tak. Silikony w balsamach Potter's są zmywalne wodą.

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
A ja go nie lubię;P

Moje wczorajsze bodajże.
Jak tak was czytam, to dochodzę do wniosku, że ja chyba za mało stylizatora używam Tubka żelu starcza mi na...hoho...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC07382.jpg (128,9 KB, 53 załadowań)
Stary 2012-06-11, 11:51   #64306
claudiiin
Zadomowienie

Cytat:
Możliwe... Jeśli to jest przyczyną, to już chyba niewiele się da zrobić... Trzeba czekać.
Hmm, tylko ze OB mialam bardzo nieznacznie podwyzszone w badaniach (w marcu chyba robilam), leukocyty w ogole w normie, takze z badan wynikalo ze nic wielkiego sie nie dzieje wiec nie wiem czy to moze byc ten stan zapalny w zebie/pecherzu... Natomiast wlasnie sprawdzilam na przychodnia.pl ze wypadanie wlosow to jedno z dzialan niepozadanych furaginy tylko ze bez tego ciezko mi funkcjonowac

Cytat:
Czyli to raczej nie tarczyca. Chyba, że masz w bliskiej rodzinie osoby chore — wtedy lepiej co jakiś czas tarczycę badać.
Zdaje sie, ze nie mam

Cytat:
A dlaczego odstawiałaś? To znaczy: z powodu skutków ubocznych czy z innych? Czy po odstawieniu tabletek nasiliło się wypadanie?
Moj gin jak rowniez jedna pani profesor uznali za wskazane zrobienie przerwy po tak dlugim czasie przyjmowania tabletek. Poza tym moj gin powiedzial, ze zdarza sie, iz pacjentki po dlugotrwalym przyjmowaniu tabletek anty skarza sie na wypadanie wlosow, dlatego tez mialam odstawic i zobaczy czy bedzie poprawa (niestety lysienie tez jest jednym ze skutkow ubocznych yasminelle, wymienionym w ulotce). Ale nic sie nie poprawilo... Ostatnio nawet sie nasililo, ale to nastapilo po uzyciu szamponetki.

Kurde, jak to ciezko znalezc przyczyne i wymyslic jakis sensowny plan dzialania bo tak naprawde to wszystko moze sie na siebie nakladac...

Cytat:
ja kce móc sie zaolejowac czymkolwiek! moje wlosy sa tak suche i spuszone ze nie poznalybyscie ich... ewidentny brak nawilzenia

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...
Stary 2012-06-11, 12:07   #64307
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Hmm, tylko ze OB mialam bardzo nieznacznie podwyzszone w badaniach (w marcu chyba robilam), leukocyty w ogole w normie, takze z badan wynikalo ze nic wielkiego sie nie dzieje wiec nie wiem czy to moze byc ten stan zapalny w zebie/pecherzu... Natomiast wlasnie sprawdzilam na przychodnia.pl ze wypadanie wlosow to jedno z dzialan niepozadanych furaginy tylko ze bez tego ciezko mi funkcjonowac
No i teraz wiem, czemu włosy mi tak sakramencko szybko zaczęły rosnąć Razem z babyhairami. Odstawiłam furaginum
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 12:16   #64308
claudiiin
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
No i teraz wiem, czemu włosy mi tak sakramencko szybko zaczęły rosnąć Razem z babyhairami. Odstawiłam furaginum
Bardzo mozliwe A cos teraz bierzesz w zamian czy radzisz sobie zupelnie bez srodkow farmakologicznych? (jak wolisz to napisz mi prosze na PW)

Stary 2012-06-11, 12:45   #64309
yarrowia
Zadomowienie

Cytat:
Wczoraj dałam na 3 godziny zieloną odżywką Artiste. Włosy są zadowolone. W końcu, bo przez ostatnie dni były suche i przyklapnięte... Może to przez przeolejowanie?
O to ciekawe. Pasowała Ci wcześniej ta odżywka?
Raz się na nią skusiłam, myślałam, że jakieś zastosowanie dla niej znajdę, pomimo kiepskich opinii w katalogu. Jako d/s beznadziejna - włosy szorstkie jak po szamponie, zmieszana z inną odżywką też klapa. Jako b/s nic nie robiła, do mycia fajna ale znowu włosy bardzo sztywne...Używałam jej, kiedy miałam wrażenie, że moje włosy mają dość wszystkiego, ale tylko pogarszała ich stan? to pierwsza i jak na razie ostatnia odżywka, którą uznałam za zupełnie bezużyteczną
Stary 2012-06-11, 12:51   #64310
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Natomiast wlasnie sprawdzilam na przychodnia.pl ze wypadanie wlosow to jedno z dzialan niepozadanych furaginy tylko ze bez tego ciezko mi funkcjonowac
Dlaczego? Ciągle nawraca zapalenie pęcherza? Znalazłaś jego przyczynę?

Cytat:
Moj gin jak rowniez jedna pani profesor uznali za wskazane zrobienie przerwy po tak dlugim czasie przyjmowania tabletek. Poza tym moj gin powiedzial, ze zdarza sie, iz pacjentki po dlugotrwalym przyjmowaniu tabletek anty skarza sie na wypadanie wlosow, dlatego tez mialam odstawic i zobaczy czy bedzie poprawa (niestety lysienie tez jest jednym ze skutkow ubocznych yasminelle, wymienionym w ulotce). Ale nic sie nie poprawilo... Ostatnio nawet sie nasililo, ale to nastapilo po uzyciu szamponetki.
Yasminelle ma drospirenon, który ma działanie anty-androgenne, więc po jego odstawieniu też mogą wypadać włosy... Badałaś hormony?

Cytat:
Kurde, jak to ciezko znalezc przyczyne i wymyslic jakis sensowny plan dzialania bo tak naprawde to wszystko moze sie na siebie nakladac...
Niestety... Dlatego trzeba zacząć od eliminowania możliwych przyczyn. Zaczęłabym od badań hormonów I poziomu witaminy B12.

Cytat:
Napisane przez yarrowia Pokaż wiadomość
O to ciekawe. Pasowała Ci wcześniej ta odżywka?
Raz się na nią skusiłam, myślałam, że jakieś zastosowanie dla niej znajdę, pomimo kiepskich opinii w katalogu. Jako d/s beznadziejna - włosy szorstkie jak po szamponie, zmieszana z inną odżywką też klapa. Jako b/s nic nie robiła, do mycia fajna ale znowu włosy bardzo sztywne...Używałam jej, kiedy miałam wrażenie, że moje włosy mają dość wszystkiego, ale tylko pogarszała ich stan? to pierwsza i jak na razie ostatnia odżywka, którą uznałam za zupełnie bezużyteczną
Tak, pasowała mi wcześniej ta odżywka Jedna z moich ulubionych... Gdyby nie to, że mi do Natury nie po drodze, to bym ją częściej kupowała.
Stary 2012-06-11, 12:53   #64311
anjaa31
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nez123 Pokaż wiadomość
Moje wczorajsze bodajże.
Stary 2012-06-11, 14:19   #64312
szsz
Raczkowanie

Cytat:
moja cassia raczej wypłukała się szybko
Ale cassia to co innego jednak.

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
ale cassia nie laczy sie z keratyna, jak henna.
Indygo również, dlatego sie szybko wypłukuje, czysta henna tylko sie wiąże z włosem - przy farbowaniu dwuetapowym czysta henna "pomaga" indygo zostac dłużej
No własnie - pierwszy raz użyłam ciemnego brązu Khadi (henna plus indygo) w zeszłym roku w sierpniu (długo przed trafieniem tu, nie miałam pojęcia o włosach, na pewno miały wysoką porowatość, były szorstkie przy przeciągnięciu ,,pod włos" - uważałam że to normalne). Wtedy po pierwszych myciach woda była niebieska. Kolor szybko się wypłukiwał, malowałam mniej więcej raz w miesiącu (przeważnie ciemnym brązem, ale był też orzechowy brąz, różne mieszanki z amlą, próbowałam też dwuetapowo), czasem po malowaniu w ogóle nie widziałam, żeby kolor się zmienił. A teraz pomalowałam 19 maja - i trzyma się skubana, nic się nie wypłukuje.
Na związek trwałości hennowania z porowatością naprowadziły mnie posty Lisbeth na hennowym, której henna i pasemko pomalowane jakąś mieszanką z indygo (chyba własnie ciemny brąz Khadi) w ogóle się nie wypłukuje. A jej włosy wyglądają na niskoporowate. Tak jak moje teraz

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Cassia się nie liczy, bo ona działa inaczej niż henna

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
pare dni temu byłam u fryzjera obciąć kilka centymetrów najdłuzszej warstwy moich włosów. Fryzjerka mnie pytała, czy pokręciłam włosy na lokówkę wytłumaczyłam krótko, ze to efekt pielęgnacji a faloloczki powstały poprzez ugniatanie, nastepne pytanie brzmiało, czy przed ugniataniem podzieliłam włosy na pasemka
ale włoski obciete mam fajnie, warstwy cieniowania są w małych odstępach od siebie i widzę, ze lepiej to teraz wygląda
zapuszczam od nowa
Zdjęcie, zdjęcie koniecznie
Swoją drogą to straszne, że fryzjerzy nic nie wiedzą o włosach, boję się okropnie fryzjerów, bardziej niż dentystów

Cytat:
Napisane przez milena798 Pokaż wiadomość
ok wstawiam
Obłedne Strasznie się chce je dotknąć, pewnie się nie możesz opędzić od macających?

Cytat:
A u mnie dzis depresyjnie wrecz. Wlosow leci duzo, a nie moge juz sobie wmawiac, ze moze zawsze tak bylo, tylko nie zwrocilam uwagi i nic zlego sie nie dzieje - stracilam prawie cm w obwodzie kucyka Napisalam PW do Indios Bravos, mam nadzieje, ze cos mi doradzi, a oprocz tego przejde sie do dermatologa, bo sama juz sobie z tym problemem nie poradze
Ojejku, strasznie Ci współczuję, też tak miałam, więc wiem jak się czujesz.
Tak naprawdę nie wiem, co mi pomogło, pewnie się hormony jakoś same wyregulowały (lekarze mówili, że taka moja uroda), stresy trochę minęły.
Najgorsze jest to, że trudno jest znależć przyczynę - tak samo, jak przestają wypadać, też nie wiadomo, od czego (chyba, że ktoś miał zdiagnozowany konkretny powód).
Mnie ostatnio strasznie dużo włosów wypadło po oleju łopianowym - 260 przy jednym myciu, płakać mi się chciało. Ale potem po każdym myciu wypadało już mniej - teraz dwa dni pod rząd umyłam SLSem z Simply, i wypadło 11 i 15. No i nie wiem - może ten olej łopianowy ma długofalowe działanie (niektóre środki - np Neril - tak rzekomo mają działać, że najpierw mogą wzmóc wypadanie, ale potem ma być lepiej), czy moze ten szampon z Simply tak mi służy?

Cytat:
Napisane przez aleksandra987x Pokaż wiadomość
Dawaj adres na PW Jak dobrze pójdzie to wyślę już jutro
Posłałam

Cytat:
Moje włosy nagle zaczęły się falować, a nigdy w życiu nie były podatne, 4 miesiące temu na dobre rzuciłam prostownicę i suszarkę (no używam jej bardzo rzadko, w wyjątkowych sytuacjach), a ostatnio zrezygnowałam z czesania włosów na mokro, schną naturalnie + oczywiście pielęgnacja włosów, oleje itp.

Chodzi o to, że skoro nagle zaczęły mi się falować, to boję się je stracić. Niebawem wybieram się do fryzjera na odświeżenie końcówek i zastanawiam się czy wycieniować je delikatnie czy zostawić tak jak mam (wycieniowane jedynie ok. 8 cm od dołu). Problem jest taki, że obiecałam sobie, że zejdę całkowicie z cieniowania, ale teraz sytuacja się zmieniła i wtedy mogłyby przestać mi się kręcić... hmm i co tu robić. ..

Bardzo łądne wlosy i piękne fale
Ale jak to jest - 6 lat dzień w dzień używałaś prostownicy, a piszesz, że włosy teraz nagle zaczeły falować? To co Ty prostowałas wcześniej?

Co do cięcia - nic bym nie robiła na razie, tylko zaczekała, jak włosy się zaczną zachowywać - mogą rozwinąć skrzydła jeszcze, wtedy dopiero dobierać sposób ścięcia

Cytat:
Napisane przez nez123 Pokaż wiadomość
Tak U mnie tak jest Czym lżejsze/krótsze tym lepszy skręt.
Też tak mam - nawet w czasach, kiedy byłam przekonana, że mam proste włosy, obcięte na krótko falowały, a czasem się kręciły. Zawsze jednak uważałam to za chwilową przypadłość
szsz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 14:22   #64313
affbe
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Może czas na SLS?
tez o tym pomyslalam i wczoraj umylam , dzisiaj wlosy jak na razie sie trzymaja , zobaczymy
Tylko wiecie zauwazylam, ze moje wlosy sa zawsze o wieeeeele lepsze kiedy umyje sls ,podejrzewam ze moje wlosy bardzo łatwo jest przeciążyć i szybko idzie je obkleic tymi olejami, maskami,odzywkami. Wlosy mam cieniutkie
No więc jak myslicie, jak czesto powinnam myc wlosy szamponem z sls, takzeby nie narobic im krzywdy ale zeby tez ta swiezosc sie utrzymala
affbe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 14:39   #64314
201605170931
Konto usunięte

Cytat:
tez o tym pomyslalam i wczoraj umylam , dzisiaj wlosy jak na razie sie trzymaja , zobaczymy
Tylko wiecie zauwazylam, ze moje wlosy sa zawsze o wieeeeele lepsze kiedy umyje sls ,podejrzewam ze moje wlosy bardzo łatwo jest przeciążyć i szybko idzie je obkleic tymi olejami, maskami,odzywkami. Wlosy mam cieniutkie
No więc jak myslicie, jak czesto powinnam myc wlosy szamponem z sls, takzeby nie narobic im krzywdy ale zeby tez ta swiezosc sie utrzymala
Moje włosy też łatwo obciążyć, więc przy codziennym myciu używam SLS średnio co 4 dzień
201605170931 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 14:44   #64315
nez123
Rozeznanie

Cytat:
To zależy od tego jakich produktów używasz. Czym mniej silikonów i PQ itp. tym rzadziej możesz myć. Ja SLS myje co trzy tygodnie/ co miesiąc.
Stary 2012-06-11, 15:27   #64316
natalcia250
sentimental animal

Cytat:

Chodzi o to, że skoro nagle zaczęły mi się falować, to boję się je stracić. Niebawem wybieram się do fryzjera na odświeżenie końcówek i zastanawiam się czy wycieniować je delikatnie czy zostawić tak jak mam (wycieniowane jedynie ok. 8 cm od dołu). Problem jest taki, że obiecałam sobie, że zejdę całkowicie z cieniowania, ale teraz sytuacja się zmieniła i wtedy mogłyby przestazć mi się kręcić... hmm i co tu robić. ..

wciąż zachwyca mnie ten kolor mam słabość do blondu

efekt po olejku BD - rewelacja! pierwszy raz w życiu wstałam rano i kompletnie nic nie musiałam robić z włosami! zero reanimacji dla spokoju sumienia spacyfikowałam parę odstawaczy Biedrokremem i wio wstawiłabym zdjęcie, ale jak na złość aparat mi się rozładował.

zauważyłam, że im bardziej nawilżam włosy tym ciemniejsze mi się robią, co nieszczególnie mnie cieszy
When you've seen him use a gun, boy
When you've seen him use a gun

Edytowane przez natalcia250
Czas edycji: 2012-06-11 o 15:28
natalcia250 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 15:53   #64317
dziuwlenka
Raczkowanie

GG do dziuwlenka

nez123 : love: też takie chcę!!!
dziuwlenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 16:16   #64318
kasiaa87
Raczkowanie

Dziewczyny, czy odżywki Artiste są dostępne tylko w Naturze?? Tak się napaliłam na różową, a z mojego miasta wywiało wszystkie Natury :/
kasiaa87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 16:29   #64319
yarrowia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasiaa87 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy odżywki Artiste są dostępne tylko w Naturze?? Tak się napaliłam na różową, a z mojego miasta wywiało wszystkie Natury :/
Niestety Artiste to marka własna Natury
Stary 2012-06-11, 16:59   #64320
hahihehy
Rozeznanie

Po żelu mrożącym mam jakieś takie suche włosy... Chyba na razie zaprzestanę jego używania i trochę mocniej zadbam o mohery

blogujemy (nie tylko) włosowo
naturalna pielęgnacja, kosmetyki DIY, recenzje, teoria pielęgnacji włosów i inne
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 8 (0 użytkowników i 8 gości)

Zasady wysyłania wiadomości