|
|
#3721 |
|
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Koty część IV
Czemu przysłali Ci z gratisowym kotem?
|
|
#3722 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() chyba stwierdzili, że mam ich za mało
|
|
#3723 | |
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Ja mam wokół wszystko czarno-białe Koty, psy. No, Melman odziedziczył po mamie rude plamki na łapach, ale tylko na łapach i nie są mega widoczne ![]() ---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ---------- Bo to była 'suprajs' ![]() To co dziewczyny, zamawiamy masowo legowiska
|
|
#3724 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale wezme moze cosme zielona dla odmiany )
|
|
#3725 |
|
Zakorzenienie
|
A ja kupiłam legowisko, bo w tym miejscu stał taki kartonik co go kiedyś z Lidla z zakupami przywieźliśmy i Arasz non stop w nim siedział
i tak mi się go żal zrobiło... na podłodze, w pudełku to kupiłam legowisko... niech będzie moja strata ![]() ---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ---------- Anitast, a te łóżeczka co masz z zoo+ tez fajne i cena przystępna może też się w takie zaopatrzę
|
#3726 |
|
Zakorzenienie
|
Moje wlasnie wybraly te poduszki bardziej plaskie
niż takie z poducha wysokie chociaż osobiście mi podobają sie te wysokie bo są cieplejsze i kotom nie zimno od podłogi
|
#3727 |
|
Wtajemniczenie
|
Może komuś kociaka?
https://www.facebook.com/media/set/?...0213155&type=1 Moj brat znalazł w garażach, koleżanka przygarneła na DT ![]() Edytowane przez marea Czas edycji: 2012-06-12 o 21:12 |
|
|
|
#3728 | |
|
|
Cytat:
Kociaki śliczne
|
|
#3729 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3730 |
|
Zakorzenienie
|
Slodziaki
tutaj tez w parkach porzucają , byłam w tamtych tygodniu dwa czarne i biało- czarny wszystkie dziewczynki ale i chętni do wzięcia koteczkow do domu tez byli więc na pewno któryś poszedł w dobre ręce ....
|
#3731 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja w swoich okolicach jako tako opanowałam nieplanowane rozrody
znaczy posterylizowałam masę kotek, ale niestety wciąż i wciąż przybywają nowe ehh
|
|
|
|
#3732 |
|
Zakorzenienie
|
Mi tez wpadł w oko ten pregowany
|
#3733 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#3734 | |
|
Wredna Ruda Beczka Soli
|
Cytat:
źle się wyraziłam. Nie o sam fakt kastracji chodziło, tylko o to, że mój miał ostatnio problemy z drogami moczowymi (które pojawiły się niedługo po ciachaniu). Nie wiem czy miało to związek z obcięciem jajec, czy być może słabą karmą czy jeszcze z innego powodu (stres?) w każdym razie osad w pęcherzu był. I tak jakoś mi się pomyślało, czy czasem zbyt duża ilość białka (bo kotowi od czasu do czasu spadnie również co nieco surowego) nie będzie miała na to wpływu...Cały-niecały kot (bo z uciętym ogonem )kott2.jpg I to co zastałam wczoraj po powrocie do domu: kott.jpg (kocur zrzuca papier z półki przy 'grubszej sprawie' i zakrywa ścinkami kupsko jak człowieki )
|
|
|
#3735 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Zazdroszczę Wam wszystkim, które kupujecie kotuchom legowiska to takie fajne gadżety, a u mnie nie mają racji bytu, moje chłopaki na mnie wrzeszczą jak chcę je wywalić z wyra ^^Przedstawiam Wam koleżanki Kicię
|
|
|
#3736 | |
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Po powrocie z meczu zastałam obrzygany parapet i buty, tym razem bezbarwną wodą. Przed moim wyjściem dużo pił, więc wiedziałam, co się stanie. Dobrze, że przynajmniej nie śmierdzi. Kot się zachowuje normalnie, tylko ostatnio jestem rzadziej w domu...
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2012-06-13 o 00:40 |
|
|
|
|
#3737 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
Powinnaś to jeszcze skonsultować z wetem, ale nie wiem czy coś Ci mądrego powie oprócz tego, że lepszy będzie np. RC Urinary Różnica między tymi karmami jest taka, że w TOTW na pewno jest mniej węglowodanów (jak będę miała czas to mogę wyliczyć) a białko pochodzi z mięsa a nie z ryżu, glutenu kukurydzianego, mączki kukurydzianej, pulpy buraczanej, oleju roślinnego itp. Te dane pochodzą z pierwszej lepszej strony, nie sprawdzałam u producentów, ale mam nadzieję, że są poprawne. |
|
|
|
|
#3738 | ||
|
Wredna Ruda Beczka Soli
|
Cytat:
Tylko się zastanawiam, czy jeżeli dajmy na to karmię kota karmą wysokobiałkową (TOTW ma białko na poziomie 42-43%) i podaje mu Uropeta na te drogi moczowe, to czy czasem to nie mija się z celem? Skoro z jednej strony dostaje coś co może (nie musi) szkodzić mu na pęcherz, a z drugiej coś, co zakwasza mocz by nie było takich problemów. Wolę się dopytać, bo pamiętam jeszcze jak kocisko się męczyło. Aż serducho boli. Do weta może i przedzwonię, ale raczej nie poleci mi Urinary, bo ostatnio nie zdało egzaminu (uczulenie) ;( Cytat:
![]() Zastanawiam się, czy owłosione legowisko wrzucić do pralki (czy nie zapcha mi tam niczego) czy w jaki inny sposób doprowadzić je do porządku..?
|
|
|
#3739 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
Ja wyżej pisałam, że 32, czyli mniej niż RC, czy coś pomyliłam?Jak dla mnie nic się nie mija z celem . Dietę niskobiałkową podobno mają mieć koty z niewydolnością nerek. Tam jeszcze trzeba na fosfor uważać. Chyba nawet trzeba bardziej obniżyć fosfor Jeżeli weterynarz zalecił Uropet a wcześniej RC Urinary to świadczy o tym, że raczej nie ma tu problemów z nerkami tylko struwitami? Nie znam się na tym, ale ja Uropet miałam właśnie na struwity, znaczy mój kocur miał. Wiem, że nerki, pęcherz i struwity się łączą, ale gdyby był problem z niewydolnością nerek to chyba wet by działał inaczej? Sam Uropet by tu chyba wtedy nic nie pomógł?
Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2012-06-13 o 10:09 |
|
|
|
|
#3740 |
|
Nie depcze krokusów
|
Monika, skąd brałaś analizę TOTW? W sklepach internetowych podają białko 42%, tłuszcz 18%, a dla RC Urinary białko 34,5%, tłuszcz 15%.
Mnie ciekawi bardziej niż białko - pH moczu po tych karmach.
|
|
#3741 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
. 32 czy 42%, liczy się też wilgotność karmy i dopiero w suchej masie można porównywać RC z TOTW . Uropet jest na "poprawę" pH, ja bym nie liczyła na karmę |
|
|
|
|
#3742 | |
|
Wredna Ruda Beczka Soli
|
Cytat:
ja to już zgłupiałam
|
|
|
#3743 | |
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
A czy rozcieńczanie moczu przez RC pełni jakąś funkcję? Beczka Soli - masz 8,5% na opakowaniu TOTW? W necie podają 10%.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2012-06-13 o 10:57 |
|
|
|
|
#3744 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
Mi tak na szybko wyszło RC 41,3% (ale dokładnie się nie da bo nie podają popiołu, wzięłam +/- 7%) a TOTW 46,7% (10% wilgotnośc W kcal wychodzi mi, że żeby się kot najadł RC to musi zjeść białka ponad normę (ok. 7 g na kmc), a żeby się najadł TOTW to wychodzi idealnie 5,1 g na kmc, nic się na czerwono nie świeci . Nie wiem czy ktoś mnie zrozumiał, ale nadal chodzi mi o to, że karma i białko nie mają nic do kastracji.
Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2012-06-13 o 11:19 |
|
|
|
|
#3745 | |
|
Wredna Ruda Beczka Soli
|
Cytat:
http://www.e-karma.pl/data/include/c...naliza_web.pdf Chociaż na stronie TOTW podają 10.
Edytowane przez Beczka Soli Czas edycji: 2012-06-13 o 11:30 |
|
|
|
|
#3746 |
|
Zadomowienie
|
Kurcze, po kropelkach Ancijomacze oczko wyglądało ładnie, a teraz znów spuchło. Tym razem wydzielina nie ma koloru żółtego, tylko czarny, a w słońcu wygląda na lekko czerwoną. Zaczął wczoraj drapać to biedne oczko
Muszę znów iść do weta ![]() ---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ---------- Anitast, Esfira, Aga_tka_2, Beczka Soli, Olivvek piękne kotki ![]() Ziazik- te zdjęcia zniszczyły system
Edytowane przez Siejusia Czas edycji: 2012-06-13 o 11:36 |
|
|
|
#3747 | ||
|
|
Cytat:
To bardzo dobrze wychowany kot ![]() ---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- Moja babcia ma takiego kocura, u mnie na podwórku też jest młody taki ![]() ---------- Dopisano o 11:44 ---------- Poprzedni post napisano o 11:42 ---------- Cytat:
|
|
#3748 | |
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Już za pierwszym razem naciągane mi się wydawało podejrzenie alergii na Daisy... Trzymam kciuki za szybką diagnozę.
|
|
|
#3749 |
|
Zadomowienie
|
Malla gratulacje dla Ciebie i Danielsa
wyróżnienie za taką minkę to fajna sprawa
|
|
#3750 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ogólnie białko ma działanie zakwaszające, dlatego mocz mięsożernych jest kwaśny, więc można by od biedy powiedzieć, że białko pomaga przy struwitach, choć to by było spore uproszczenie poza tym są przecież jeszcze szczawiany . W latach 80 pojawiła się epidemia struwitów i szybko odkryto, że struwity wytrącają się w alkalicznym moczu, więc lekarstwem na to będzie zakwaszenie moczu, ale wtedy- niespodzianka, zaczęła się epidemia szczawianów, a szczawiany się nie chcą rozpuszczać okazało się jednak, że rozcieńczenie moczu zapobiega powstawaniu szczawianów, więc stanęło na tym, że karma urinary lekko zakwasza mocz i zawiera podwyższony poziom chlorku sodu, co ma zwiększać pobranie wody przez kota, do tego jeszcze kontroluje poziom fosforu i magnezu, się rozpisałam, mam nadzieję, że coś rozjaśniłam ![]() to mi wygląda na jakąś infekcję, a nie na alergię Edytowane przez esfira Czas edycji: 2012-06-13 o 12:34 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:00.

(zdjęcie kiepskiej jakości, bo z komórki)

no chyba, że zamawiałaś takie z odblaskami
Koty, psy. No, Melman odziedziczył po mamie rude plamki na łapach, ale tylko na łapach i nie są mega widoczne
może też się w takie zaopatrzę

źle się wyraziłam. Nie o sam fakt kastracji chodziło, tylko o to, że mój miał ostatnio problemy z drogami moczowymi (które pojawiły się niedługo po ciachaniu). Nie wiem czy miało to związek z obcięciem jajec, czy być może słabą karmą czy jeszcze z innego powodu (stres?) w każdym razie osad w pęcherzu był. I tak jakoś mi się pomyślało, czy czasem zbyt duża ilość białka (bo kotowi od czasu do czasu spadnie również co nieco surowego) nie będzie miała na to wpływu...
To bardzo dobrze wychowany kot