Mamusie listopad-grudzień 2011 vol. IV - Strona 120 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-13, 08:53   #3571
dominej
Raczkowanie

Dot.: Mamusie listopad-grudzień 2011 vol. IV

Piszecie o dietach - ja odkąd pamiętam to się odchudzałam - i głupimi dietami i głodówkami nabawiłam sie kamieni w pęcherzyku żółciowym i musiałam mieć usuwany.... W sumie na mnie najlepiej działają takie krótkie restrykcyjne diety - np. Kopenhaska - a potem po prostu trzymanie diety 1000 - 1200 ckal. Kiedyś tak schudłam z 15kg i wyglądałam i czułam się najlepiej. No ale teraz po porodzie to jem jak głupia - zwłaszcza słodycze - i nie mogę wrócić do wagi sprzed ciąży. Robiłam nawet ta kopenhaską - no i co z tego, że wytrzymałam te 13 dni jak potem tylko kilka dni jadłam mądrze, a później znów wróciłam do objadania się.... Przydałby mi się jakiś wysiłek fizyczny - ale nie ma u nas fajnego flubu fitness, a biegać albo "łazić z kijami" po lesie(przed ciążą częśto to robiłam) mi sie nie chce - do tego te nogi mnie bolą....

Sens mojego życia - Dobrusia (12.10.2011r.)
dominej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-13, 09:00   #3572
nettka_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez princessskaa Pokaż wiadomość
Oj i u nas coś nie widać ani zębów ani białych kropek na dziąsłach. A pediatra mówiła m-c temu, że w ciągu 2m-cy powinien się jakiś zębulek pokazać. A tu nic nadal

Dzwoniła moja koleżanka, że jest w ciąży - cieszę się, ale i zazdroszczę

to już do roboty

---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ----------

Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość

Dziewczyny, w jakich proszkach pierzecie ubranka dzieci??? Nadal dzieciowych czy już przeszłyście na zwykłe, np. E czy Omo???

persil

''Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się - ze wszystkich sił - tego, czego pragnie.''
nettka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-13, 09:09   #3573
fatal21
Wtajemniczenie

Witam.u Nas nocka znosna.ale po 5 pobudka.przez ten mecz to mialam calkiem przyjemne sny z jednym pilkarzem...to chyba rozlaka z Tz tak dziala.moja gadzina nadal bezzebna.co do diet to ja bylam weg,bralam meridie=20kg i na Dukanie z 10.a teraz karmie i waga nie lecituz przed zrobieniem testu bylam u dietetyka wiec chyba teraz ogarne jej zalecenia.moze cos spadnie.

---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:06 ----------

Piore w niemieckim persil sensitive a plukanie Jelp
Stary 2012-06-13, 09:14   #3574
pokszyfka
Zadomowienie

Cytat:
...
Dziewczyny, w jakich proszkach pierzecie ubranka dzieci??? Nadal dzieciowych czy już przeszłyście na zwykłe, np. E czy Omo???

...
w persilu i jest ok
a od dwóch dni testujemy mydełko dzidziuś i też jest ok, nawet zaryzykuję i powiem że jej skóra jest ładniejsza niż po oilan czy jakoś tak...dziwne...przedtem miała taką troszkę jakby przesuszoną
pokszyfka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-13, 09:19   #3575
dygotka8
Zakorzenienie

dominej-ja jestem anty głodówkowej kopenhaskiej,ale jesli dorosła osoba wybiera ta metode to wie co robi.mi szkoda byłoby zdrowia

ja piore w dzidziusiu-mam zapasy wiwec mudsze jec wykorzystac

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-13, 09:21   #3576
owieczka86
Zadomowienie

princessskaa mam nadzieję że maść majerankowa i na mojego synka zadziała ile się tego "kładzie" i ile razy dziennie??

nikaa2 Fifi narazie nie marudzi i mam nadzieję że tak zostanie i że katarek szybko naszym dzieciom przejdzie

Seona
ja nadal piorę w proszku Lovela,ale dlatego że mam duże opakowanie.

olka1610 śliczną masz córcię

u Was też tak leje deszcz???
owieczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-13, 09:24   #3577
amarantas
Raczkowanie

witam z ranka, mały zalicza pierwszą drzemkę (już prawie 2 h ) a ja nadrabiam zaległości. Niestety ja też nie mam motywacji i siły do diet, co dzień rano postanawiam sobie zero słodyczy, ale jak przychodzi czas popołudniowej kawki, to buszuję po szafkach, aby coś podjeść uważam że najlepsza była dla mnie dieta cukrzycowa, podczas ciaży, bo wtedy po ciaży ważyłam 10 kg mniej niż przed, ale zachciało mi się nadrobić i zjeśc tego czego nie mogłam w ciąży i i tak to wróciłam do swojej wagi ;/ grunt to motywacja, a dzidziuś był idealną motywacją, teraz niestety jej nie mam W najbliższym czasie zamierzam sobie sprawić orbiterka. Ma któraś? Polecacie jakieś konkretne firmy, modele czy funkcje?
W ogródku coraz więcej warzyw, wiec może uda mi się więcej warzyw jeść.

wymianka
amarantas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-13, 09:25   #3578
dominej
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
dominej-ja jestem anty głodówkowej kopenhaskiej,ale jesli dorosła osoba wybiera ta metode to wie co robi.mi szkoda byłoby zdrowia

ja piore w dzidziusiu-mam zapasy wiwec mudsze jec wykorzystac
dygotko ja doskonale wiem, jak głupia jest to dieta - mnie było potrzebne coś do skurczenia żołądka -a że ta dieta jest prosta, a ja zawsze w lodówce mam jej elementy - nie musiałam robić specjalnych zakupów, ani gotować - to w akcie desperacji się na nią zdecydowałam. Tyle, że już wóciły mi te kg które przez nią zgubiłam - bo znów sie objadam. Ja jem za dużo węglowodanów i słodyczy - ale jak mi źle to jem słodycze, jak mi dobrze to też jem słodycze- głównie ciasta - uwielbiam!!!!

Sens mojego życia - Dobrusia (12.10.2011r.)

Edytowane przez dominej
Czas edycji: 2012-06-13 o 09:29
dominej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-13, 09:35   #3579
agulan82
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny, w jakich proszkach pierzecie ubranka dzieci??? Nadal dzieciowych czy już przeszłyście na zwykłe, np. E czy Omo???[/B][/SIZE]
Ja od daaawna już w persilu sensitive i lenor płukanie. Wszystkich pranie robię razem tylko teraz ze względu, że są dwie dziewczynki i ja trzecia kobitka to oprócz białego, czarnego to robię rtóżowe jeszcze pranie tak to nazywam hihi w tym różowym to są wszystkie kolory z palety różowo-fioletowo- żółto - zielono- niebieskiej
Stary 2012-06-13, 09:41   #3580
wariateczka88
Zadomowienie

my nadal w dzidziusiu pierzemy bo mala ma straszna wysypke po innych :/ nawet nasze rzeczy wcześniej w tym pralam,bo wystarczyło ze sie do kogos przytulila i masakra ale teraz widze lekka poprawę więc może jak skonczy sie dzidzius to sproboje w tym persilu co mowicie
a pokszyfko gdzie zakupilas takie mydełko dzidziuś? my używamy emolium caly czas ale mala wedlug mnie ma ciągle szorstką i sucha skore,nic nie pomaga chyba

Wymianka

wariateczka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-13, 09:44   #3581
nettka_
Zadomowienie

śliczna

dobrze,że tak łagodnie przeszła to choróbsko

''Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się - ze wszystkich sił - tego, czego pragnie.''
nettka_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-13, 09:48   #3582
owieczka86
Zadomowienie

znowu nie mogę dodać zdjęć na forum chciałam dodać przepisy i foto łazienki a tu dooopa nie da się
czy wie ktoś dlaczego tak się dzieje???

Edytowane przez owieczka86
Czas edycji: 2012-06-13 o 09:50
Stary 2012-06-13, 10:04   #3583
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wariateczka88 Pokaż wiadomość
my nadal w dzidziusiu pierzemy bo mala ma straszna wysypke po innych :/ nawet nasze rzeczy wcześniej w tym pralam,bo wystarczyło ze sie do kogos przytulila i masakra ale teraz widze lekka poprawę więc może jak skonczy sie dzidzius to sproboje w tym persilu co mowicie
a pokszyfko gdzie zakupilas takie mydełko dzidziuś? my używamy emolium caly czas ale mala wedlug mnie ma ciągle szorstką i sucha skore,nic nie pomaga chyba
ja nie pokszyfka,ale odpowiem Ci,że mydło dzidzius mozna kupić niemal w każdym sklepie z chemia gosodarczą,my akurat kupujemy w carrefourze-koszt 1.20.

Stary 2012-06-13, 10:07   #3584
wariateczka88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez owieczka86 Pokaż wiadomość
znowu nie mogę dodać zdjęć na forum chciałam dodać przepisy i foto łazienki a tu dooopa nie da się
a wyświetla Ci sie jakiś komunikat?czy po prostu zdjęcia się nie załączają?

co do ospy to faktycznie mialaś szczęście olu,moja siostreznica jak przechodziła była wysypana od góry do dołu i nawet w buzi miala krosty,nie mogla jesc ile sie umęczyło dziecko,miala chyba 4 lata

---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ----------

Cytat:
ja nie pokszyfka,ale odpowiem Ci,że mydło dzidzius mozna kupić niemal w każdym sklepie z chemia gosodarczą,my akurat kupujemy w carrefourze-koszt 1.20.
dziekuje bardzo dygotko
to chyba musimy wypróbować,miałam mydło chyba oilatum albo oilan juz nie pamietam,bylo niezle ale 30zl kosztowalo
a dobrze pamiętam ze Ty tez mama alergika?czy tylko azs?chodzi mi o to czy wprowadzałaś juz gluten

Wymianka

Stary 2012-06-13, 10:11   #3585
agulan82
Rozeznanie

Cytat:
Może są za duże i trzeba zmniejszyć???
Stary 2012-06-13, 10:11   #3586
kasia_aa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Oliveira79 Pokaż wiadomość
zgadza się pół roku minęło ale jeszcze nie próbowalam - jakos tak przez te chrzciny się odwlekło i chyba mam trochę obawy, że sie nie uda ale na dniach na pewno sprobuje, więc dam znać co i jak
ja juz daje na noc butle, nie to zeby lepiej spał, ale poprostu mlek anie starcza mojego, wiec pije z 2 cyców i reszte dociaga z butli, ale tez sie dłuugo wahałam czy dac czy nie dawać, wielkie miałam opory

Cytat:
Mąż dostał wielką bombonierkę od studentów i jemy od wczoraj i tak ciągle coś co chwila coś podjem, nie że kromkę za Patrycję, ale ostatnio a to ciastko, a to czekoladka a to batonik itp. itd. Jestem jak świnia. Jak to leży to ja zjem. Jakby nie było to bym nie jadła. A ciągle mąż coś kupuje i zawsze coś słodkiego jest. Ja się chyba muszę zacząć leczyć , żeby no nie móc się tak opanować?????
ja tez tak mam, dlatego ZAKAZAŁAM kupowania słodyczy do domu, tz ma przykaz, chcesz cos słodkiego kup sobie i zjedz w pracy ja tez jak mam ochote to kupie sobie batonika albo cos innego i zjadam i koniec bo jak mam czekolade w domu ciasteczka itp to stopniowo powoli pochlaniam...nawet zerzarlam bomboniere wiśnie w czkoladzie których niecierpie, ale ze nie było nic innego....to weszło ale od jakiegos czasu koniec!

co to ja miałam jeszcze?wiedzialam ze jak nie zacytuje to zapomne;/
kasia_aa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-13, 10:12   #3587
owieczka86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wariateczka88 Pokaż wiadomość
a wyświetla Ci sie jakiś komunikat?czy po prostu zdjęcia się nie załączają?
nie wyświetla się żaden komunikat, zdjęcia się ładują...ładują....łądują ... i nic,wcześniej normalnie się dodawały a teraz się zatrzymuje na ładowaniu i tyle , nie wiem o co chodzi
Stary 2012-06-13, 10:13   #3588
kasia_aa
Zadomowienie

doczytam jeszcze potem to moze sobie przypomne a teraz ide mlodemu robic zupe w słoiki na wyjazd

aaaa witam nową mamusie
kasia_aa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-13, 10:15   #3589
dygotka8
Zakorzenienie

Owieczko-może zdjęcia mają za duży rozmiar??

Wariateczko
-nie wprowadzam gluetnu p[óki co.tylko kaszkę bezglutenową.do kapeili używamy oilatum,czasem nivea płynu

Stary 2012-06-13, 10:19   #3590
princessskaa
Wtajemniczenie

Cytat:
princessskaa mam nadzieję że maść majerankowa i na mojego synka zadziała ile się tego "kładzie" i ile razy dziennie??

u Was też tak leje deszcz???
Na palucha i smarujesz wąsy, jak zobaczysz, że już ich nie ma to smarujesz

Padało, teraz nie.

---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ----------

Cytat:
Za duży format zdjęcia. Ja w takiej sytuacji trochę przycinam

---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ----------

Jak jest taka pogoda do d... to nic mi się nie chce, o!

---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ----------

A w kwestii tych siedzisk to nobody nie poleca? Pamiętam, że Joa ma fajne
princessskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-13, 10:22   #3591
wariateczka88
Zadomowienie

owieczko możliwe ze za duze zdjęcie,tylko powinien sie chyba do tego komunikat pojawic ze za duze ale nie wiem juz sama
moze spróbuj zmniejszyć i załadować
dygotko my tez kaszke bezglutenowa i belzmleczna wprowadzamy,a nasz alergolog kazał mięso wprowadzać,a mala ma 5,5 miesiąca
wprawdzie to lekarz to powinien sie znać chyba nie?

Wymianka

Stary 2012-06-13, 10:27   #3592
dygotka8
Zakorzenienie

wariateczko-my mięska jeszcze nie wprowadzaliśmy,a od jakiego masz zacząć?królika?ja chyba jutro podam mięsko,chyba,że ugotuję coś warzywnego małej bo zostały mi słoiczki tylko z mięskiem już.

i banana dziś spróbowała-smakowało jej,więc teraz wypadałobby nie podawać niczego nowego tylko tego banana po trochu i obserwować,ale nie wiem czy udami się gdzieś jakąś zupkę kupić/ugotować.chyba,że marchew,ziemniak i pietruszka...

Stary 2012-06-13, 10:29   #3593
princessskaa
Wtajemniczenie

Mała wczoraj 7 m-cy świętowała i nasza pediatra kazała zacząć podawać gluta. 1/2 płaskiej łyżeczki kaszy mannej. Do mleczka bede jej od dzisiaj dodawać raz dziennie. Tylko powiedzcie, miałyście jakieś problemy przez gluten?
Stary 2012-06-13, 10:34   #3594
Seona
Zakorzenienie

Dzięki za odpowiedzi ja nie pamiętam kiedy przy Patrycji przeszłam na dorosły proszek? wiem, że te dziecięce są na pewno łagodniejsze, bo nie dopierają mi plam po jedzonku a dorosłe dopierały (tak było przy pierwszym dziecku). Ale ciągle mi się ona jeszcze za mała wydaje

Ten E sensitive miałam to on mi nie dopierał. Tylko do białego mam E i jest ok.

Dominej, ja nawet nie wiem jak wygląda ta dieta kopenhaska. Aż muszę poczytać. Wiem tylko, że ta "piękna" Iwona Węgrowska, piosenkarka od 7 boleści ją stosowała i niby schudła a wogóle nie widać, żeby była chudsza więc mnie to nie przekonuje ani Dukan, gdzie superniania faktycznie super schudła a teraz wróciły jej te kg

Kasia
u mnie też tak jest, że jak mam ochotę na coś słodkiego, a w domu jest coś za czym nie przepadam to i tak to zjem

Ślub
Pati
Lili

Edytowane przez Seona
Czas edycji: 2012-06-13 o 10:35 Powód: dopisek
Seona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-13, 10:37   #3595
princessskaa
Wtajemniczenie

Cytat:
jakąś zupkę kupić/ugotować.chyba,że marchew,ziemniak i pietruszka...
Ja własnie takie małej gotuję Czasami dodam troszkę ugotowanej piersi z kurczaka. A kupne to z Hippa dynia z indykiem kupuję.

Dzisiaj mam zamiar dac małej buraka- pierwszy raz. Tylko co do tego? ziemniak tylko i pietruszka?

---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ----------

Wy tu o dietach, a ja w życiu żadnej nie stosowałam... Jak kiedyś w gimnazjum chciałam zrzucić pare kg to mniej jadłam. Ale ze słodyczy never ever nie zrezygnuję
Stary 2012-06-13, 10:41   #3596
Aniolina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Bahamadia_25 Pokaż wiadomość

wiesz, nie mam już tak nabrzmiałych, więc odciąganie trwałoby chyba wieki
teraz mleko leci na zyczenia, czyli najpierw nic, a potem jak zalapie to nagle duzo leci szybciutko. Mi pomaga jak sie patrze na Mala i mysle o niej- oksytocyna

Cytat:
Napisane przez dominej Pokaż wiadomość
Taki jak w tym lkinku - super jej się mieścił w rączne, w buzi.. I zgubiłysmy go gdzieś na spacerze.. JA do IKEI mam kawałek, więc nie opłaca się tam jechac tylko po tego wężyka. A kupując na allero to też mam wrażenie przepłacę. Chodzi mo po głowie ten wężyk bo jak sobie przypomne jak go cały czas w rączce trzymała... Ech - ona chyba szybciej zapomni niż ja :/
my zgubilismy na spacerze zyrafke moze sie wybierzemy do ikei jak te zwierzatka takie fajne

Cytat:
Napisane przez elf27 Pokaż wiadomość
kurde młody zrobił czarnawy twardy stolec (będę kulturna i nie napiszę kupa ) do tego cuchnie jak nie wiem co to moze być, nie wiem- trzeba z tym od razu do lekarza?

---------- Dopisano o 18:21 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ----------

glam - super
jak to przypomina to co je to powinno byc w porzadku. Po zupkach kupki powinny byc juz takie ludzkie- stale i smierdzace

Cytat:
Napisane przez mszpilka Pokaż wiadomość
A co do pracy to spodziewałam sie tego, bo juz samo to ze zapropnowano mi rozwiązanie umowy i odprawę coś znaczyło.
Zresztą chamstwo wyszło juz jak byłam w ciąży, bo byli też bardzo "niemili". Ale to długo by opowiadać. Niestety bede musiłą sie bardzi polnować.
to moze jednak idz na to rozwiazanie umowy?

Cytat:
Napisane przez kasia_aa Pokaż wiadomość
jaaaak sie ciesze ze ktoś ma tez takie dylematy, właśnie dzis sie z tżtem zastanawialismy co z tego dziecka wyroście że na bank ma adhd (A JA W DUCHU ZASTANAWIAŁAM SIE NAD LEKARZEM JAKIMS) ALE WIDZE ZE (ups sorki za capslock) nie jestem sama, może tak ma byc co?poznają świat WSZYSTKIMI zmyslami. Ale naprawde ostatnio cięzko z nim wytrzymać, rzuca się, krzyczy,wścieka sie na wszystko ehhh faktycznie potem nam tylko zawadzka zostanie
jak dziecko jest wstanie sie na czyms skupic chwilke, zainteresowac to raczej nie ma adhd

Cytat:
Napisane przez amarantas Pokaż wiadomość
Włąśnie dzisiaj ugotowałam rosołek z gołąbka. Młody dostał rosołek+ miesko + warzywka. Póki co nic go nie boli i kupki ok. Zobaczymy rano czy go coś nie uczuli, jeśli będzie dobrze, to jutro dostanie powtórkę.

Ale dzisiaj pędzicie z wątkiem, nadrobić nie idzie. Mały śpi, więc mogę wystawić na all. zbędne rzeczy, może komuś się przydadzą.
my alergicy, wiec wywaru to ja i tak na razie nie dam, ale miesko niebawem wykorzystam, bralas mieso tylko z piersi czy skrobalas male udka i skrzydelka- nie lubie golebi

Cytat:
Napisane przez goldika Pokaż wiadomość
nie rozumiem dlaczego uwazasz, ze to nie jest normalne?
3 pelne posilki sa, przekaski w tej fazie musza byc takie niewielkie ale potem zastapie je owocami
pewnie masz taka przemiane materii ze nie mozesz duzo jesc

Cytat:
Napisane przez olka1610 Pokaż wiadomość
zdjęcie pierwsze- jak miała 4 dni,
drugie- ok. 6 tygodni
i trzecie- z niedzieli
slodziutka

Cytat:
Napisane przez amarantas Pokaż wiadomość
Polecacie jakieś konkretne firmy, modele czy funkcje?
W ogródku coraz więcej warzyw, wiec może uda mi się więcej warzyw jeść.
moi rodzice maja ketlera, fajny jest, zwroc uwage do jakiej wagi jest, bo niektore nadaja sie tylko do lekkich ludzi, chyba ze u was wszyscy lekcy

my mamy drzemki co 2 h, wieczorem czasem aktywnosc max 4 h jak dluzej to potem nie moze zasnac

dzis dosyc ciezka nocka, pobudki co 2 h na jedzenie i wstala dopiero o 8:30, normalnei o 6 wstaje. Jakiegos mega gloda ma.

dzis planuje ja karmic metoda blw, zobaczymy czy cokolwiek z tego wyjdzie. jak dostaje chrupka ryzowego to rozmemluje calego i wypluwa.

Dziewczyny jak przekonalyscie dzieci do mniej zblendowanego jedzenia?!? czytalam wczoraj w mojej madrej ksiazce ze najlepiej to wczesnie zrobic bo potem jest trudniej. a juz ponad miesiac jemy mega papki, wiec chyba czas najwyzszy

wariateczka, ja wprowadzalam 2 miesiace gluta w formie owsianki, jest ok, teraz daje 2-3 g pszenicy i chyba jej nie wchodzi, miesko zaczelismy dopiero teraz. Jak alergolog radzi to ja bym sie raczje posluchala.
Aniolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-13, 10:44   #3597
wariateczka88
Zadomowienie

Cytat:
wariateczko-my mięska jeszcze nie wprowadzaliśmy,a od jakiego masz zacząć?królika?ja chyba jutro podam mięsko,chyba,że ugotuję coś warzywnego małej bo zostały mi słoiczki tylko z mięskiem już.

i banana dziś spróbowała-smakowało jej,więc teraz wypadałobby nie podawać niczego nowego tylko tego banana po trochu i obserwować,ale nie wiem czy udami się gdzieś jakąś zupkę kupić/ugotować.chyba,że marchew,ziemniak i pietruszka...
tak,od królika i indyka,powiedziała że to są najbezpieczniejsze i bardzo rzadko uczulają
moja tez niedawno probowala banana i była w 7 niebie,nic jej nie było po nim,a z kolei po jabłuszku obsypana ehh
marchwe ziemniak i pietrucha to w sam raz

princ ja tez nigdy zadnej diety nie stosowałam,mi to by sie przydała taka na przytycie,ale takiej chyba nikt nie wynalazł
teraz jak karmie i nie jem praktycznie w ogole slodyczy jedyne co zaobserowalam to ze mi sie cera trochę poprawiła

Wymianka

Stary 2012-06-13, 10:46   #3598
Aniolina
Rozeznanie

Cytat:
Ja własnie takie małej gotuję Czasami dodam troszkę ugotowanej piersi z kurczaka. A kupne to z Hippa dynia z indykiem kupuję.

Dzisiaj mam zamiar dac małej buraka- pierwszy raz. Tylko co do tego? ziemniak tylko i pietruszka?

---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ----------

Wy tu o dietach, a ja w życiu żadnej nie stosowałam... Jak kiedyś w gimnazjum chciałam zrzucić pare kg to mniej jadłam. Ale ze słodyczy never ever nie zrezygnuję
dynia z indykiem mniam, jak dla mnie bardzo smaczna zupka, tez zaczelismy od tego mieska

mysle ze ziemniak burak i pietrucha bedzie ok

w ogole moja tak ma, ze czasem to samo jedzonka zjada z apetytem a nastepnego dnia jest mega placz, ehh dzis na sniadanko jaglanka ze swiezymi morelami i miarka mm. Zrobilam bez mm ale strasznie kwasne bylo i nie chciala jesc.
Aniolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-13, 10:47   #3599
dygotka8
Zakorzenienie

co ile karmicie dzieciaki piersią?

Stary 2012-06-13, 10:47   #3600
elf27
Zadomowienie

Cytat:
zasada TEJ dietyto nie byc głodnym!!!
jeslibys poznała zasady dety,przepisy-mozna pysznosci jkesc-łacznie z lodami domowej roboty
przede wszystkim je sie zdrowo:
nie je sie tyle,soli,przetworzonej zywnosci,cukru!!itp itd
dokładnie

Cytat:
Dominej ta co zazdrosna to jestem w stanie zrozumiec ale ta co uwaza, ze za malo zarabiasz co za pustak, debil, sucz...

Ja mam 2prawdziwe przyjaciolki. Mam do nich 400km ale codziennie sie kontaktujemy, czasami co 2-3dnia jak mamy duzo obowiazkow. I tak od 2LO. Bo poznalysmy sie 1 LO ale po skonczeniu 1klasy przenioslam sie pod Warszawe
a tutaj mam jedynie kolezanki ktore przypominaja sobie o mnie jak maja interes. No jest jedna ktora moge zaliczyc do dobrych kolezanek bo odzywa sie bezinteresowanie i raz na 2mce sie spotykamy
też mam takie "kumpele"

Cytat:
Napisane przez agulan82 Pokaż wiadomość
Witam mamusie i nową też

U nas dzisiaj nocka nie ciekawa chyba 1000 pobudek było ale takich nie wiadomo po co bo cyca nie chciałą, jestem mega niewyspana a Gwiazda wstałą już 6.30 teraz już sobie ucina drzemkę a ja kawkuję i starsza też już wstałą także już dziś nie będę spała

Pogoda do bani - pada - w tym kraju jak nie pada to święto normalnie.

Goldi ja też na diecie ale takiej wymyślonej przeze mnie i koleżankę z innego wątku,tzn. pięć zbilansowanych posiłków, zero podjadania między nimi (nawet nie muszę, bo nie chodzę głodna) i zero słodyczy plus skakanka co 2-3 dni po 15 minut i już dwa kilo poleciała waga w dół więc jestem happy Jeden dzień wygląda, np. tak: i pod spodem założenia ogólne

posiłek 1

3 kromeczki pieczywa light Wasa;
200 ml mleka 0,5%,
jedno jajko

posiłek 2

2 kromki pełnoziarnistej Wasy,
100g filetu z indyka
1 łyżka oliwy z oliwek
pomidor, ogórek, cebula (jakaś sałatka niech z tego wyjdzie )
woda mineralna

posiłek 3

100 g piersi z kurczaka,
30g brązowego ryżu
100 g gotowanych warzyw (tez jakas salatka),
1 łyżka oliwy z oliwek
woda mineralna

posiłek 4

100g łososia,
100g surówki (np. kapusta+marchewka+por itd.)
woda mineralna

posiłek 5

130g tuńczyka (w sosie własnym rzecz jasna ),
100g papryki,
50g kukurydzy,
łyżka oliwy z oliwek
woda mineralna

To jest przykładowy jadłospis na 1 dzień.
W każdym Twoim posiłku musi się znaleść pełnowartościowe białko (np. po 100g kurczaka, indyka, tuńczyka lub innej rybki, twarogu, 1-2 jajka, ser żółty ok. 50g...), zdrowy tłuszcz (łyżka oliwy z oliwek albo innego dobrego oleju, garstka orzechów, połówka awokado; jeśli jesz tłustą rybkę, np. łososia czy makrelę albo ser żółty, jajka- nie dodawaj już dodatkowego tłuszczu). Złożone węglowodany (płatki owsiane, pieczywo chrupkie, kasze, ryż, pełnoziarnisty makaron- po ok. 30g= ważone przed ugotowaniem, chleb razowy- ok. 50g, ziemniaki- max. 150g) jedz w pierwszych 3 posiłkach (ew. czterech ), ostatni posiłek niech będzie bez węglowodanów (np. porcja twarożku z orzechami albo awokado, tuńczyk z oliwą, kawałek sera żółtego), dlatego, że węglowodany dostarczają energii do ruchu, a Ty już jej nie potrzebujesz, bo idziesz spać
Koniecznie jedz śniadanie (najpóźniej godzinę po przebudzeniu), ostatni posiłek 2 godziny przed snem.
Owoce, póki co- ogranicz do 1-2 szt. (1 sztuka=np. jabłko, gruszka, 150g truskawek itd.) co drugi dzień, w godzinach przedpołudniowych Zamiast owoców możesz też wypić szklankę soku.
Po miesiącu dietowanie (bez oszustw) wybierz sobie jeden dzień w tygodniu i wtedy jedź to, co lubisz- ale w małych ilościach Taki mały Dzień Dziecka

tylko ile czasu trzeba mieć na komponowanie takiej diety

Cytat:
Napisane przez olka1610 Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Moje dziecko już od pół godziny nie śpi... Na szczęście bawi się sama na podłodze więc mam trochę czasu żeby napisać coś więcej o sobie, tylko nie bardzo wiem co ?

Jak już pisałam 02.11.2011 urodziłam pierwsze dziecko, córeczka- Ala. Odpukać zdrowo się chowa ( nie licząc ospy w wieku 3 miesięcy), jest pogodnym dzieckiem. Mniej więcej dwa tygodnie temu zaczęła sprawnie raczkować więc nie można jej nawet na chwilę spuścić z oka. Najlepsza zabawa w tej chwili to podchodzenie do komputera i wyciąganie modemu i przy tym taki zadziorny uśmieszek .
Wiem że kilkoro dzieciaczków na wątku miało zdiagnozowane wzmożone napięcie mięśniowe- moja Ala też. Chodzimy na rehabilitacje, na szczęście jeszcze tylko trzy razy i koniec, chociaż Ala właściwie polubiła te ćwiczenia ale na początku był ryk straszny.
Zębów ma osiem

A o sobie to już kompletnie nie wiem co napisać...
Mam 23 lata, na razie siedzę na urlopie wychowawczym do 2015roku heh kiedy to będzie, ale pewnie przerwę wcześniej.

Z tego co wiem to macie jakiś klub tu na wizazu i na facebooku ale kompletnie nie wiem o co chodzi i jak to działa więc gdyby któraś była tak miła i mnie uświadomiła . Wrzuciłabym zdjęcia małej bo u na forum jakoś mam troszkę opory.
witamy

Cytat:
mi chodzi o ilosc a nie co sie je oczywiscie jezeli idzie sie w "ludzi" to nie odstawiam cyrkow: o boze nie zjem tego bo przytyje 10kg!
jasne ze czasami mozna zjesc cos bardziej kalorycznego, nie raz zdarza mi sie zjesc zestaw w mcdonalds ale to w ramach obiadu.

Wydaje mi sie, ze wazne jest jesc regularnie. Ja staram sie o tych samych porach ciagle jesc i w ten sposob nawet nie mam czasu poczuc glodu. Zatem nie robie dzikich napadow na lodowke

---------- Dopisano o 08:22 ---------- Poprzedni post napisano o 08:21 ----------

Cytat:
Napisane przez nikaa2 Pokaż wiadomość
mój zasypia podczas karmienia zarówno w dzien jak iw nocy.... takze zazdroszczę mamom, ktyre odkłądają pociechy do łóżeczka a te same zasypiają- u nas krzyk jest po minucie i p/p nie skutkuje

wstaje ok 7mej i aktywny jest ok 1h... potem już trze oczka i musi iść spać, dokarmiamy się i wstaje ok8mej i z 2 h aktywności kończy się drzemką 2h- ale ze mną jak mnie nie ma to max pół godziny

ale tort

witay

łał 8 zęboli??? a to ja myslałam, ze my mamy dużo... hehehe... a to dopiero półmetek
a bezboleśnie wychodziły? czy gorączkowała/marudziła?
Oliveira dobrze napisała o tym klubie ))))

my zamiast o 8mej to o 23 poszliśmy spać z młodym-dzielnie kibicował hehehe no to remis, to się będzie działo w sobotę.... ze hohoho

a tak w ogle to dzień dobry

Baha- podoba mi się ten szczurek chyba kupię z okazji pół roczku
mój dzisiaj zrobił mi dzień mamy, sam się bawi i sam zasypia OMG

Cytat:
Molaa jakbym jadla bez opamietania to bym miala duza nadwage. W mojej rodzinie to norma. A South Beach to dla mnie bedzie pikus (jak przetrzymam te 2tyg wstepnej fazy) bo jak sie zorientowalam niewiele rozni sie od tego jak sie odzywiam od porodu
okazalo sie, ze moj znajomy (a raczej rodzicow) stosuje sie do zasad tej diety od 20lat
wow

Cytat:
Napisane przez saaraa_lub Pokaż wiadomość
Właśnie bo dieta nie moze być na chwilę tylko powinna sie stać sposobem odzywiania w ogóle i nie ma wtedy problemu z efektem jo jo.
Dzięki goldi.
właśnie, bo tak to nie ma sensu

Cytat:
Mała wczoraj 7 m-cy świętowała i nasza pediatra kazała zacząć podawać gluta. 1/2 płaskiej łyżeczki kaszy mannej. Do mleczka bede jej od dzisiaj dodawać raz dziennie. Tylko powiedzcie, miałyście jakieś problemy przez gluten?
Cytat:

fajnie, że Wasze dzieci mogą wszystko jeść. zazdroszczę

z glutem to dziwnie, mi laergolog mówiła, że albo wprowadza się 5-6mc albo dopiero 10ty, coś tłumaczyła z jakąś luką nie pamiętam, w każdym razie nie spieszę się

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości