Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część XII - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-14, 11:15   #751
hanjah
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część XII

Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość
Jak się ma 37 skończonych wiec 38 trwa
No to u mnie jeszcze tydzień

Cytat:
Napisane przez asia665 Pokaż wiadomość

No i pytanie dnia- bigos lepiej zamrozić czy zapakować w słoiki??
Jak mam miejsce to mrożę (w workach do mrożenia albo w pojemnikach plastikowych). A jak chcesz w słoiku trzymać to musisz taki gorący do słoików pakować. Moja teściowa takie słoiki zapieka jeszcze w piekarniku. Ale myślę, że wystarczy taki gorący do słoika i postawić go do góry dnem żeby się zassał. I też raczej w chłodnym miejscu trzymać.
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-14, 11:16   #752
Paulaaa23
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Ja dziś tak się obkupiłam Ale mam wyprawkę skompletowaną
o! dobrze, że zdjęcie wkleiłaś, bo zapomniałabym o pojemniku na mydło

Cytat:
Zaczęliśmy 37 tydzień jedzta póki możeta!

Cytat:
To jak za darmo A ja za 2 sztuki siatkowych 5 zł
Ja to na bank 3 dni posiedzę Oby nie 5
to ja dzisiaj za 2sztuki majtek ale wielorazowych zapłaciłam prawie 8zł

Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość
właśnie wyleciało mi troche śluzu podbarwionego krwią... teraz chyba zaczynam się bać...

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
dziewczyny uważajcie na opuchliznę - jak byłam w szpitalu to byla ze mna dziewczyna w 34 tc. która wylądowała w nim tylko z powodu opuchniętych nóg i nieco podwyższonego ciśnienia - 140/90
moja ciocia też trafiła do szpitala przez opuchnięte stopy i musiała leżeć 2 tygodnie...

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
dokładnie ja mam w zaleceniach dla ciężarnych, które dali mi w przychodni napisane, że jeśli opuchlizna nie schodzi po nocy i odpoczynku to powinno się udać do lekarza
mi nie schodzi własnie, ale aż tak bardzo nie mam opuchniętych chyba...

Zauważyłam dzisiaj, że jak dłużej chodzę, to mam takie głupie odczucie, jakby dziecko mi miało zaraz dołem wypaść i takie lekkie kłucie
Paulaaa23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-14, 11:19   #753
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paulaaa23 Pokaż wiadomość

Zauważyłam dzisiaj, że jak dłużej chodzę, to mam takie głupie odczucie, jakby dziecko mi miało zaraz dołem wypaść i takie lekkie kłucie
pewnie dzidzia zaczęła powoli schodzić w kanał rodny (wtedy też brzuch opada zwykle) i naciska na szyjkę

mnie dzisiaj co i rusz boli brzuch jak na @ i plecy bolą

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-14, 11:19   #754
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Blue a ja wczoraj uswiadomiłam sobie co bym zjadła.. Gofra!
Także zazdroszczę. Mam taki toster z wkładami do robienia gofrów - to będzie ok??
Będzie ok Im wyższa moc, tym lepsze, ale na pewno będą smakować jak gofry.
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-14, 11:20   #755
karmeelek
Zadomowienie

Cytat:
to cudeńko występuje też pod nazwą coatminator, i one są zwykle tańsze a tak samo dobre Dla psów też takie robią
Dzięki Porównam sobie ceny.
Musze się rozejrzeć za czymś takim właśnie bo u mojej mamy to kłak na kłaku - mimo wyczesywania to z jednej naszej kotki sypie się aż miło a tu są aż 4 koty teraz.
karmeelek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-14, 11:23   #756
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość
dziewczyny u jakiego sprzedawcy na allegro kupowałyście materacyk do łóżeczka?
PPMTrzemeszno, ale to dlatego, że zamawiałam u niego łóżeczko, a nie chciałam dwa razy płacić za wysyłkę.
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-14, 11:24   #757
ewka5891
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez houserka Pokaż wiadomość
hej,
jestem po wizycie, rozwarcie na 0,5 cm, mała rośnie dobrze, przez 2 tyg przytyła 0,5 kg i będzie dalej rosnąć, na dzień dzisiejszy ma 2845 g. łożysko bez cech odklejania i przodowania, stopnia II.Jak donoszę do terminu to pewnie z 3,5 kg będzie.
super wiadomosci

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Moja mama zabookowała bilety Przylatuje 30 lipca na prawie trzy tygodnie
fajnie, przynajmniej bedziesz miala wsparcie kogos bliskiego

Cytat:
Z rzeczy ciekawszych opadł mi dziś brzuch więc spakowałam torbę jakby coś się działo...
Karolciu tez nie widze aby brzuch Tobie opadł, moze po prostu mały sie inaczej ułożył

Synek

"Wędrówką jedną życie jest człowieka..."
ewka5891 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-06-14, 11:26   #758
asia665
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
ja lubie i taki i taki
Dzięki

Cytat:
Napisane przez ewka5891 Pokaż wiadomość
Witam

wczoraj TZ zrobił mi niespodziankę i dostałam ładny bukiet kwiatów, tak bez okazji
nie jest on typem faceta, ktory co chwila kupuje mi kwiaty wiec tym bardziej cieszy taki drobiazg
wieczorem nie mialam okazji aby poczytac co tu sie dzieje, bo same rozmowy na skype prowadzilismy
rozmawialam z kumpelą jak to było kiedy urodzila swojego synka, jak sie czuła itp juz dwa lata u niej mineło, jak ten czas leci. Pamiętam jak była w ciąży
Ja kwiaty od męża dostałam ostatni raz . . . na zaręczynach . On nie uznaje kwiatów

Cytat:

Jak mam miejsce to mrożę (w workach do mrożenia albo w pojemnikach plastikowych). A jak chcesz w słoiku trzymać to musisz taki gorący do słoików pakować. Moja teściowa takie słoiki zapieka jeszcze w piekarniku. Ale myślę, że wystarczy taki gorący do słoika i postawić go do góry dnem żeby się zassał. I też raczej w chłodnym miejscu trzymać.
Kurcze to chyba lepiej zamrożę,bo jedyne chłodne miejsce u mnie w mieszkaniu to lodówka.Chociaż lodówke mam ogromną więc i tam mogłyby być. Moja mama kiedyś zapiekała, a teraz pakuje do słoików i później jeszcze wkłada na 10 minut do gotującej się wody . I później obraca je do góry dnem .I tak stoją sobie przez noc.
Z jednej strony jak zamroże to później będzie się długo odmrażał. A jak zrobie w słoiki to będzie trzeba go tylko odgrzać . Kurcze . . . musze to przemyśleć

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-14, 11:26   #759
karmeelek
Zadomowienie

depoison, agunia a który furminator byście zamówiły z all? Myślałam w sumie, że one a droższe....
karmeelek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-14, 11:27   #760
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny a donoszona ci aza to kidy jest? bo jedni mowia tak inni inaczej. Jak sie ma 37 skonczonych wiec 38 tydzien. czy jak sie ma 36 skonczonych i 37 tydzien ?????
W PL skończony 37 tc, a depoison pisała, że w DE skończony 36 tc.
Mój gin mówił o skończonym 37 tc, ale ostatno stwierdził, że teraz też (skończony 36) już byłoby ok.
Stary 2012-06-14, 11:29   #761
Kasik_12
Zadomowienie

Cytat:
No mi jeszcze rano TŻ buty wiązał A brzucha przecież dużego nie mam...

No ja właśnie myślałam, że jakby coś to przepiorę te siatkowe i przez noc to szybko wyschnie. No, ale też nie planuję nie wiadomo ile siedzieć w szpitalu

Szkoda by mi było tyle wydać

To ile Ty planujesz leżeć w szpitalu?

Zaczęliśmy 37 tydzień
jedzta póki możeta!
Ja tak robię jem ostatnio rzeczy , których nie będę mogła jeść przy karmieniu.
Co do majtek to mam te siateczkowe 8 sztuk mam nadzieję , że tyle starczy

Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość
żeby mi nie płakali że nie mam świeżych badań

właśnie wyleciało mi troche śluzu podbarwionego krwią... teraz chyba zaczynam się bać...
Oj Nadalka szykuj się ...

Cytat:
Napisane przez 201704110948 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Gratki

Cytat:
Dzień dobry
Dziś zaczynam 37. tydzień I stawiam serniczek z truskawkami

Po pierwszym porodzie miałam takie siateczkowe i nikt mi w szpitalu nic nie mówił że mam mieć zwykłe Te siateczkowe to tak na pierwsze 2-3 dni, bo tej krwi będzie sporo i szkoda brudzić zwykłą bieliznę-choć takie zwykłe majtki z primarka też biorę.

Ostatnio mam takiego śpiocha, że hej Wczoraj spałam do 9, dziś do 9.30 Ale to wszystko zależy jak śpi Dorotka Dziś ją oddelegowałam do łóżeczka o 5 jak tż do pracy wychodził i dzięki temu mogłam spokojnie pospać
Także współczuję Wam problemów ze snem Mam nawet takie noce, że do wc nie wstaję
Też zbliżasz się juz do finiszu , gratki

Któraś pisała, ze ciagle wstaje w nocy na siku , ja też tak mam jak nie wstanę minimum 4 razy to aż dziwne
W Toruniu strasznie leje, a ja niedługo idę do dentysty bo mi plomba kolejna wyleciała i znowu 200 zł nie moje. Przy okazji muszę kupić sobie stanik do karmienia

Edytowane przez Kasik_12
Czas edycji: 2012-06-14 o 11:31
Kasik_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-14, 11:29   #762
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
W PL skończony 37 tc, a depoison pisała, że w DE skończony 36 tc.
Mój gin mówił o skończonym 37 tc, ale ostatno stwierdził, że teraz też (skończony 36) już byłoby ok.
acha. Ciekawe co moj gin na to, we wtorek spytam ale chyba mu chodizlo o skoncozny 37a tez wspomniał ze do 36 zebym wytrwała. Wiec niewiem.

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-14, 11:30   #763
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Kurcze to chyba lepiej zamrożę,bo jedyne chłodne miejsce u mnie w mieszkaniu to lodówka.Chociaż lodówke mam ogromną więc i tam mogłyby być. Moja mama kiedyś zapiekała, a teraz pakuje do słoików i później jeszcze wkłada na 10 minut do gotującej się wody . I później obraca je do góry dnem .I tak stoją sobie przez noc.
Z jednej strony jak zamroże to później będzie się długo odmrażał. A jak zrobie w słoiki to będzie trzeba go tylko odgrzać . Kurcze . . . musze to przemyśleć
Taki zamrożony to wystarczy na noc wyjąć i potem też podgrzać. Tylko to oczywiście trwa dłużej niż z takim wyjętym ze słoika
Ja mam teraz małą lodówkę i maleńki zamrażalnik i muszę nieźle kombinować gdzie pomieścić mięso jak tż je przynosi z pracy
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-14, 11:31   #764
ewka5891
Zakorzenienie

Cytat:

Zaczęliśmy 37 tydzień
jedzta póki możeta!
gratuluje

mozesz juz sie powoli szykowac do porodu

Synek

Stary 2012-06-14, 11:33   #765
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karmeelek Pokaż wiadomość
depoison, agunia a który furminator byście zamówiły z all? Myślałam w sumie, że one a droższe....
ja nie doradzę, bo ten co ja mam jest typowo dla psów (przynajmniej tak podaje producent, o kotach nie ma mowy)

Stary 2012-06-14, 11:41   #766
ewka5891
Zakorzenienie

olciu jak sie martwisz to jedz na IP, tam wszystko sprawdza i będziesz spokojniejsza

Cytat:
Dzień dobry
super

Synek

Stary 2012-06-14, 11:43   #767
Paulaaa23
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 201704110948 Pokaż wiadomość
Treść usunięta

i u mnie też cały czas leje

Cytat:
Dzień dobry

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
Hej!
Obudził mnie kurier - przyniósł filtr do wody i gofrownicę - to już wiemy, co dziś jem
I tak jak co dzień mama wątpliwości co rano zjeść, tak dziś rzuciłam się na bułkę z czekoladą tak jej potrzebowałam, że nawet nie mam wielkich wyrzutów sumienia
gofry

Cytat:
pewnie dzidzia zaczęła powoli schodzić w kanał rodny (wtedy też brzuch opada zwykle) i naciska na szyjkę

mnie dzisiaj co i rusz boli brzuch jak na @ i plecy bolą
brzuch mi nie opadł na szczęście.. i w ogóle coś mi się zdaje, że ja to pewnie jeszcze przenoszę tak czy tak...

Nie możemy się z mężem dogadać co do imienia dla dziecka... Już jakiś czas temu dla ułatwienia wypisałam wszystkie możliwe imiona na kartce i pozaznaczałam kilka... Mąż natomiast nie zaznaczył żadnego, i ciągle ma jeszcze czas i on nie wie, itp... Wkurza mnie to już coraz bardziej

---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ----------

olcia i jak, pojechałaś??
Paulaaa23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-14, 11:45   #768
anna99302
Zadomowienie

ehh właśnie się dowiedziałam, że pan z kwiaciarni obok zginął w wypadku dzisiaj rano...a dopiero brałam od niego kwiaty ale przykra informacja............ nie radzę sobie z takimi newsami w ciąży...Boże nie wiem co bym zrobila jakby zabrakło mojego męża
anna99302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-14, 11:52   #769
asia665
Wtajemniczenie

Cytat:
Taki zamrożony to wystarczy na noc wyjąć i potem też podgrzać. Tylko to oczywiście trwa dłużej niż z takim wyjętym ze słoika
Ja mam teraz małą lodówkę i maleńki zamrażalnik i muszę nieźle kombinować gdzie pomieścić mięso jak tż je przynosi z pracy
My niby mamy lodówko zamrażarke typu side by side. Ale po moich ostatnich mięsnych zakupach też się jakoś mniej miejsca zrobiło

Dziewczyny ale jestem zła .

Pamiętacie jak się Was pytałam czy te wymazy trzeba odebrać samemu czy szpital je sobie zostawia? Otóż w poniedziałek na wizycie dowiedziałam się ,że trzeba je samemu odebrać. Więc dzisiaj mój mąż miał wyjazd służbowy do miasta gdzie będę rodziła to od razu zajechał do szpitala żeby odebrać wynik.Przed chwilą zadzwonił do mnie bo okazało się że tego wyniku nie ma bo wymaz nie został pobrany. A to był wynik na to GBS .
Sama więc zadzwoniłam do szpitala i im mówie że ja jestem pewna,że miałam pobierany ten wymaz,bo był przy tym mój lekarz i on go pobierał. Na co pani mi uprzejmie oznajmiła,że przeprasza ale oni nic takiego nie mają i widocznie lekarz nie pobrał tego wymazu.

Dziewczyny co mam teraz robić?? Zadzwonić do mojego gina?? Czy może jutro pojechać do niego osobiście i pogadać?

Jestem mamą

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-14, 11:53   #770
ewka5891
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anna99302 Pokaż wiadomość
ehh właśnie się dowiedziałam, że pan z kwiaciarni obok zginął w wypadku dzisiaj rano...a dopiero brałam od niego kwiaty ale przykra informacja............ nie radzę sobie z takimi newsami w ciąży...Boże nie wiem co bym zrobila jakby zabrakło mojego męża
przykre to

ja staram sie nie myslec co by było jakby zabrako mi kogos bliskiego, wystarczająco sie martwie o wszystkich dookoła, zwariowałabym chyba
i tak TZ uwaza ze jestem przewrazliwiona na tym punkcie, ale on chyba nie wie jak to jest stracic kogos bliskiego, na szczescie....

Synek

Stary 2012-06-14, 11:54   #771
Kasik_12
Zadomowienie

Cytat:
My niby mamy lodówko zamrażarke typu side by side. Ale po moich ostatnich mięsnych zakupach też się jakoś mniej miejsca zrobiło

Dziewczyny ale jestem zła .

Pamiętacie jak się Was pytałam czy te wymazy trzeba odebrać samemu czy szpital je sobie zostawia? Otóż w poniedziałek na wizycie dowiedziałam się ,że trzeba je samemu odebrać. Więc dzisiaj mój mąż miał wyjazd służbowy do miasta gdzie będę rodziła to od razu zajechał do szpitala żeby odebrać wynik.Przed chwilą zadzwonił do mnie bo okazało się że tego wyniku nie ma bo wymaz nie został pobrany. A to był wynik na to GBS .
Sama więc zadzwoniłam do szpitala i im mówie że ja jestem pewna,że miałam pobierany ten wymaz,bo był przy tym mój lekarz i on go pobierał. Na co pani mi uprzejmie oznajmiła,że przeprasza ale oni nic takiego nie mają i widocznie lekarz nie pobrał tego wymazu.

Dziewczyny co mam teraz robić?? Zadzwonić do mojego gina?? Czy może jutro pojechać do niego osobiście i pogadać?
Podjedz osobiście do swojego lekarza, co za gafa

Anna też nie wyobrażam sobie sytuacji jakbym nagle została sama, straszne są takie wiadomości

Edytowane przez Kasik_12
Czas edycji: 2012-06-14 o 11:55
Kasik_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-14, 11:57   #772
agunia82
Zakorzenienie

Asiu zadzwoń jeszcze dzisiaj i najlepiej od razu umów się na ich zrobienie, bo na wynik czeka się kilka dni a u Ciebie czas już goni

Stary 2012-06-14, 12:01   #773
asia665
Wtajemniczenie

Dobra, dzwonie do mojego gina. Zaraz się wszystkiego dowiem. . . .

Jestem mamą

Stary 2012-06-14, 12:07   #774
depoison
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karmeelek Pokaż wiadomość
kurczę, nie wiem, sama mam jakiś nieoryginalny (bo oryginalne furminatory kosztują dobre 40€, więc postanowiłam wypróbować tańszy i sprawdza się ok). Mój ma jakieś 6-7 cm szerokości i dla kota (takich nieskromnych wymiarów, jak moja córcia ) jest w sam raz.

(o - znalazłam, ja mam dokładnie taki http://allegro.pl/karlie-furmaster-d...375142546.html
Ale myślę, że te tańsze powinny być równie dobre, one wszystkie działają chyba na identycznej zasadzie)

Le roi est mort, vive le... reine!

depoison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-14, 12:08   #775
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Najpierw zadzwoń.

Olcia - kopniaków prawie nie czuję, bo malutka raczej nie ma już miejsca na rozmach, ale za to mocno się rozpycha. Czasem się wierci przez prawie cały dzień, a czasem przez kilka godzin jest cisza, ale później nadrabia.
Skoro słabsze ruchy mogą oznaczać owinięcie pępowiną, to ja postarałabym się o USG i przy okazji ocenę przepływów.
Stary 2012-06-14, 12:10   #776
asia665
Wtajemniczenie

Już.

Gin powiedział ,że mam jutro przyjechać do szpitala i mi pobierze w szpitalu ten wymaz. Ogólnie był zły ,bo powiedział że nigdy mu się nie zdarzyło nie pobrać wymazu na tak ważne badanie. I że to już druga taka sytuacja że wynik gdzieś znika. Przeprosił mnie i powiedział ,że na pewno tej sprawy tak nie zostawi.

Jestem mamą

Stary 2012-06-14, 12:10   #777
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
Najpierw zadzwoń.

Olcia - kopniaków prawie nie czuję, bo malutka raczej nie ma już miejsca na rozmach, ale za to mocno się rozpycha. Czasem się wierci przez prawie cały dzień, a czasem przez kilka godzin jest cisza, ale później nadrabia.
Skoro słabsze ruchy mogą oznaczać owinięcie pępowiną, to ja postarałabym się o USG i przy okazji ocenę przepływów.

lepiej sprawdzić, dmuchać na zimne niż później czegoś żałować.

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-06-14, 12:11   #778
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Już.

Gin powiedział ,że mam jutro przyjechać do szpitala i mi pobierze w szpitalu ten wymaz. Ogólnie był zły ,bo powiedział że nigdy mu się nie zdarzyło nie pobrać wymazu na tak ważne badanie. I że to już druga taka sytuacja że wynik gdzieś znika. Przeprosił mnie i powiedział ,że na pewno tej sprawy tak nie zostawi.
no i dobrze, że zadzwoniłaś

Stary 2012-06-14, 12:12   #779
ewka5891
Zakorzenienie

Cytat:
Już.

i bardzo dobrze, niech ludzie w szpitalu zaczną bardziej pilnowac swoich obowiązków i szanowac czas pacjentow i innych lekarzy....

Synek

Stary 2012-06-14, 12:14   #780
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mlodaj Pokaż wiadomość
Ja po wczorajszym usg zadowolona. Mały waży 2200 gr czyli dobrze na wiek ciąży. Wszystko z nim w najlepszym porządku. A dziś w ciuchu kupiłam mu za to, że wczoraj podczas badania był grzeczny 2 bluzy, sweterek, koszulę i spodnie . Masakra jak mnie cieszą takie zakupy
To super!

---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ----------

Cytat:
dziewczyny jak paseczek mi wyszedł zolty to znaczy ze niema infekcji tez nie??
Nie miałam takie badania papierkami, ale koleżanka mówiła, że gin jej to w środek wkłada aż...
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości