|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1561 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Oleje i olejki do włosów, część VI
Ja testowałam olej z kiełków pszenicy, opisywałam tutaj w wątku efekty, nie pamiętam już co mi tam dokładnie nie podeszło, w każdym razie byłam średnio zadowolona
)
|
|
|
|
#1562 |
|
Konto usunięte
|
Hejka wszystkim!
Od ok. 4 miesięcy olejuję włosy, zaczynałam od kokosowej Vatiki i Amli Dabur. Niedawno spróbowałam oleju Shikakai firmy Hesh. Nie ma na jego temat wiele w sieci, dlatego napiszę parę uwag (na początek, po 2-3 razach trudno ocenić rezultaty ). Zapach - dla mnie pachnie jak przyprawa Maggi Jest intensywny i jak go miałam na włosach (w ciągu dnia) to mnie drażnił. Moja mama wyczuwa w nim seler i cynamon. W każdym razie zapach Amli Dabur jest dla mnie bardziej znośny niż Shikakai.Konsystencja - w porządku, fajnie się nakłada, w mojej ocenie przyjemniej niż Amlę. Jest dość tłusty, ale dobrze się zmywa. Nie pamiętam na 100% jakim szamponem go zmywałam, ale na pewno był to szampon bez SLS/SLES, prawdopodobnie Babydream. Efekt - zbyt mało aplikacji aby ocenić. Mam krótkie włosy i na nich trudniej jest mi ocenić efekty niż na długich włosach Wstępnie porównałabym go do Amli. Opakowanie - dozownik z małym wylotem, butelkę należy trzymać w kartoniku. Skład: Vegetable oil, paraffinum liquidum, cocos nucifera (Coconut) oil, acacia concinna (Shikakai) extract, ricinus communis (Castor) oil, parfum, isopropyl myristate, cyclomethicone, extract of: aloe barbadensis (Aloe vera), phyllanthus emblica (Amla), centella asiatica (Brahmi), eclipta prostrata (Maka), melia azadirachta (Neem), trigonella foenum-graecum (Methi), ethylhexyl (Octyl) methoxycinnamate, santalum album (Sandal) oil, bht, ci 47000, ci 26100, ci 61565 |
|
|
|
#1563 |
|
Konto usunięte
|
Też jestem zachwycona. Chyba sobie go na dzisiejszą noc również nałożę. Szkoda, że olejki Alterry są - przynajmniej w moim odczuciu - mało wydajne. Miałam jeszcze pomarańczę z brzozą - daje odetchnąć skórze, włosy są po nim puszyste i lekkie.
|
|
|
|
#1564 |
|
Wtajemniczenie
|
U mnie Kokos (kocham) na zmianę z Alterrą- mam granat. Co do wydajności olejów Rossmanowskich- potwierdzam, szybko się kończą szczególnie jeśli ma się pół-długie i długie włosy. Gdy skończę granat, to zamierzam kupić olej ze słodkich migdałów
|
|
|
|
#1565 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Od kilku miesięcy regularnie piję siemie lniane cale, rzeczywiście jest lepiej z nawilżeniem, nie tylko wlosow ale i calej skóry...
|
|
|
|
|
#1566 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1567 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1568 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie, przyłączę się do wątku jaka mało aktywna , ale namiętna olejomaniaczka. Ponieważ pojawił się wątek siemienia, mam pytanie czy próbowałyście mieszać gluta z siemienia z olejkiem i to kłaść na włosy? Ja nie lubię olejować na sucho, moczenie włosów w rosole też jakoś mi nie odpowiada, bo to później cieknie po szyi...
A taki glucik z olejkiem może byłby fajny? Nie kapie, a nawilża i natłuszcza...?
Edytowane przez Dorisoo Czas edycji: 2012-06-14 o 21:42 |
|
|
|
#1569 |
|
Zakorzenienie
|
O, a mialam pytac, co robicie z siemieniem po przygotowaniu glutka
![]() Mi sie zdarzalo czasem je jesc i widze, ze wiecej osob tak robi ![]() Dorisoo, ja polecam wypackanie wlosow glutkiem i nalozenie na to oleju. Bardzo fajne, miekkie i gladkie wlosy po tym mam
|
|
|
|
#1570 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dorisoo-dziewczyny na wątku kręconowlosym robią z tego żel, a ja wolę jeść |
|
|
|
|
#1572 |
|
Przyczajenie
|
Ja też pijam siemię, choć nieregularnie niestety. Dodaję też trochę glutka do ostatniego płukania włosów. No i właśnie zdecydowałam się i siedzę z glutem + olejkiem babydream fur mama na głowie (łyżka gluta + łyżka olejku). Zmiksowałam to spieniaczem do kawy, dorzuciłam aloesu, panthenolu i zobaczymy co z tego wyjdzie
|
|
|
|
#1573 |
|
Przyczajenie
|
No własnie nie wiem ,a wszystko przez to ze zwyczajnie sie wystraszylam
![]() Myśle ,że ktos kto ma ciemne włosy szybciej sie na to zdecyduje
|
#1574 |
|
Zadomowienie
|
Noc z Vatiką zaliczona tzn. jeszcze nie zmyłam
Po nałożeniu już nie czułam zapachu Domestosa, na całe szczęście wybija się kokos. Ciekawa jestem efektów ![]() Jeśli chodzi o siemię lniane... danusiaes kiedyś przy wrzodach musiałam to pić i to był koszmar. Nie chodzi o smak, bo z drożdżami nie mam problemu, a przecież siemię jest prawie bez smaku, tylko ta konsystencja gluta sprawia, że przy próbie przełknięcia dostaję torsji Zdecydowanie wolę płukankę
|
|
|
|
#1575 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny! Z przykrością stwierdzam, że należę do małego grona osób którym Vatica i oliwka Hipp praktycznie nic nie daje.. próbuję od pół roku: na sucho na mokro, na godzinę, na całą noc i nic... ;/ stąd moje pytanie: jakich olejów zacząć używać żeby w końcu widzieć jakieś efekty?
|
#1576 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Dokładnie, lepiej winogronowy, słonecznikowy i oliwa z oliwek (w biedronie, lidlu czy tesco są tanie oliwki i winogronowe) - szkoda jojoby - lepiej dolać go trochę do maski z gotowego maceratu ![]() A zielska... na razie kupiłam w DOZie - tanie i duże paczki, latem pozbieram coś sama jak trafię w czyste rejony kraju a wtedy też ruszę z większą produkcją i zrobię zapasy na zimę ![]() Pochwal się, jakie będziesz robić, bo też zastanawiam się nad innymi składnikami
|
||
|
|
|
#1577 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiaj wieczorem będzie drugi raz sezam
Po pierwszym byłam bardzo zadowolona, włoski gładkie i błyszczące, teraz mając porównanie jestem tym bardziej pewna że kokos mi nie służy. Z vatiką nie wiem co zrobię ale na szczeście chociaż o masło kokosowe się nie martwię bo jest wielofunkcyjne i zużyję do ciała ![]() Troszke sie obawiałam ze zapach sezamu będzie mi przeszkadzać w spaniu ale powiem wam że mimo ze wydawałoby się że ma intensywny to mi nie przeszkadzało nic a nic A jeszcze teraz jak wiem jak działa to juz wogóle...
|
|
|
|
#1578 |
|
Zadomowienie
|
Takie głupie pytanie - czy Wam też vatika zmienia zapach ??
Przez pierwszy miesiąc pachniała kokosankami...a teraz, po 1,5 miesiąca od otwarcia zaczęła śmierdzieć i zrobiła się taka jakaś zielonkawa z farfoclami Nie trzymam w lodówce, może powinnam ??
|
|
|
|
#1579 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja swojego kokosa trzymałam w łazience, ale wielu osobom tak przechowywany spleśniał
|
|
|
|
|
#1580 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1581 |
|
Raczkowanie
|
Przez Was to aż wstawiłam Vatikę do lodówki. Nie lubimy się ale wyrzucić jej też nie chcę bo w końcu za nią zapłaciłam
![]() Mocno się zastanawiam nad tą maścią na brodawki sutkowe z Baby Dream fur mama. Rezultat przekopywania się przez starsze częście wątku olejowego. Tylko już sama nie wiem czy mam czego szukać w tych Rossmannach bo podobno mieli ją wycofywać. Wiecie coś na ten temat???? ![]() I jeszcze jedna sprawa, jest tutaj może jakaś olejomaniaczka z Białegostoku???? Fajnie by było razem poszwędać się zrobić zakupy olejowe podzielić wszystkie buteleczki na pół Miłego wieczoru dziewczyny
|
|
|
|
#1582 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1583 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja trzymam w łazience, ale jest to pomieszczenie stosunkowo chłodne. Z czasem Vatika zmieniała trochę barwę na bardziej żółtawą, ale nic poza tym się nie zmieniało. Może masz za ciepło w łazience (plus oczywiście wilgoć). |
|
|
|
|
#1584 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() hm moze kiedys tak tez sprobuje pić ![]() Cytat:
Twoje kłamstwo trwa tak długo, ze sam zaczynasz w nie wierzyć? Doceniamy dopiero kiedy stracimy. Zapuszczanie włosów z wizażem : 65cm completed Moja pielęgnacja włosów Edytowane przez karmazynka99 Czas edycji: 2012-06-15 o 18:56 |
||
|
|
|
#1585 |
|
Konto usunięte
|
Moje włosy mają niską porowatość, chciałabym spróbować oleju sezamowego z Kauflanda. Korci mnie, bo mam blisko do niemieckiego marketu
I ponoć ładnie pachnie Chyba zacznę pić siemię lniane. Przy okazji może przytyje Będę pić po posiłku. Bo ponoć jak chce się przytyć to tak się robi, a jak schudnąć to przed posiłkiem. Mniejsza o to - na pewno będę zdrowsza Jeja, granat z Alterry mnie oczarował |
|
|
|
#1586 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() mam takie pytanie, zwróciłyście może uwagę na oleje w promocji od poniedziałku w lidlu z pestek winogron, mnie osobiście zainteresował tez z dodatkiem rozmarynu, tymianku, majeranku i jałowca, są jeszcze inne mieszanki, ale ta wydaje mi się najbardziej "włosowa"
|
|
#1587 |
|
Zakorzenienie
|
A to takie kuchenne z dodatkami tez sie nadaja na wlosy?
Nie wiem czemu, ale zawsze myslalam, ze nie... Mam oliwe z oliwek z dodatkiem bazylii (całe 0,6% |
|
|
|
#1588 |
|
Wtajemniczenie
|
no właśnie nie wiem, dlatego pytam, ja stosuje tylko kuchenne czyste ewentualnie zatwierdzone przez Was kosmetyczne
|
|
#1590 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie się wydaje, że jak dodawane są tam rzeczywiście zioła w czystej postaci to o ile kogoś nie wysuszają to może być ok, ale jeśli to są jakieś chemiczne ekstrakty z ziół to nie wiem czy warto
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:48.

)

Od ok. 4 miesięcy olejuję włosy, zaczynałam od kokosowej Vatiki i Amli Dabur. Niedawno spróbowałam oleju Shikakai firmy Hesh. Nie ma na jego temat wiele w sieci, dlatego napiszę parę uwag (na początek, po 2-3 razach trudno ocenić rezultaty
Jest intensywny i jak go miałam na włosach (w ciągu dnia) to mnie drażnił. Moja mama wyczuwa w nim seler i cynamon. W każdym razie zapach Amli Dabur jest dla mnie bardziej znośny niż Shikakai.

Od kilku miesięcy regularnie piję siemie lniane cale, rzeczywiście jest lepiej z nawilżeniem, nie tylko wlosow ale i calej skóry...

A taki glucik z olejkiem może byłby fajny? Nie kapie, a nawilża i natłuszcza...?

kiedyś przy wrzodach musiałam to pić i to był koszmar. Nie chodzi o smak, bo z drożdżami nie mam problemu, a przecież siemię jest prawie bez smaku, tylko ta konsystencja gluta sprawia, że przy próbie przełknięcia dostaję torsji
Zdecydowanie wolę płukankę