|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1831 | |
|
Gang Iren
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
Cytat:
Ale ci fajnie,tez tak chce
|
|
#1832 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
hej, nadrobiłam Was, choć było ciężko
![]() Też natknęłam się na patologiczny temat i ...jakoś trudno mi to skomentować..z kilkoma racjami się zgadzam, ale nie wydaje mi się, żeby to był powód do oczerniania matek w takim dziwnym wątku...każda z nas ma swoje i tylko swoje racje i już. Nie wierzę, że są jakieś "niepatologiczne"matki:br zydal: Jednego nie znoszę- przegrzewania dzieci...jak widzę pozapinane gondole i poprzykrywane niemowlęta zimowymi kocami w letnia porę, to mnie jasny szlag trafia I tych śmiesznych ubranek typu "garniturek do chrztu" +lakierki no![]() U nas kolejna porcja mm z kleikiem kuku na noc. Toleruje dobrze Dziś kupiłam nowe butle i smoczki dla młodej. Do tej pory miała Dr Brownsa. Teraz Avent. Bez problemu je przyjęła- smoczki są całkiem podobne. Do mleka z kleikiem musi być ten trójprzepływowy, inaczej baaardzo słabo leci i np. wczoraj i ja i Aga dostawałyśmy szału Poza tym dalej karmimy się też cycem. Trochę w nocy, nad ranem i w ciągu dnia. Aga już ładnie wygląda, nabrała ciała, co mnie niezmiernie cieszy, bo przecież długo dochodziła do siebie po szpitalu... Tyle na dziś, zmykam lulu, dobranoc, mamuśki
|
|
#1833 |
|
Zakorzenienie
|
Młody śpi,tzn zasnął niedawno po ostatnim karmieniu i moge zjeść kolacje
![]() i rozwiesić pranie Iiii nadrobić co nieco
|
|
|
|
#1834 |
|
Rozeznanie
|
A mój maruda dopiero zasnął!!! Myślałam,że się
Bo T ma nockę niestety. Gugali z 5min i ja patrzę a Julek ma mętny wzrok, i widzę, że chwilka moment a go złamie Czy już Wam pisałam,że nie ogarniam mojego syna?![]() U nas dziś było w końcu w miarę pogodnie-tzn nie płakałabym jakby wiało ciut słabiej. Więc wykorzystalismy moment i poszliśmy na długaśny spacerek... Lekarz kazał go dotleniać mimo choroby,więc tak robię.. I jak na razie to widzę,że mu i kaszel się zmniejszył, i mniej pociągający jest. Tylko matka z ćpikiem do pasa po mieście ganiała ![]() Monia pytałaś o to USG. U nas to było robione ze względu na moje kłopoty z bioderkami w niemowlęctwie. Miałam zwichnięty staw biodrowy i do dziś kuleję z tego powodu. Więc uprosiłam o to badanie lekarza jak oglądał Julka zaraz po porodzie. I już myślalam, że o tym zapomnieli,ale z 2tyg temu pismo przyszło Flow kurcze,biedny Morfik.. Pewnie bidulek jeść nie może przez to cholerstwo... Dopiero teraz odczytałam,ale Aguśka Ci dobrze powiedziała z tym Aphtinem. No i wiesz jak nie będzie skutkować-choć nie powinno- to zostają jeszcze siuśki. Jego oczywiście. Ja tak młodemu profilaktycznie robię 2-3razy w tyg i odpukać na razie nie mamy problemów. A nie chwaliłam się jaką du.pę urżnęłam.. Kupiłam młodemu nowy korek ,bo tego zajechał. I nie sprawdziłam jaki on jest. Po otwarciu okazało się,że nie ma tego uchwytu czy rączki! Taki łysy jest,nie ma nawet za co złapać. No i malutki w cholerę. Julek go całego do buzi mieści A na opakowaniu jak zwykle wołami pisze,zeby nie panikować,bo one są tak skonstruowane,że dziecko nie łyknie go... No,bo uwierzę Nie łyknie,ale buzie sobie może porysować nieźle. Wzięłam dziadostwo,bo Aventu były takie krowice wielkie tylko ( 12-18 m-cy) i stwierdziłam,że dziecku by się szeroki uśmiech mógł od nich zrobić![]() Wracam nadrabiać
"Hell is empty and all the devils are here." William Shakespeare Julian:22.03.2012 Leon:26.02.2015 Iiiii nadchodzi nowe ❤️ Edytowane przez balbinka20 Czas edycji: 2012-06-16 o 00:25 |
|
|
|
#1835 |
|
Zakorzenienie
|
oto ja nocny marek
najlepiej sie nadrabia watek noca, bo nic nie przybywa ![]() koniakonia i balbinka duzo zdrowka dla was, i dla Julka ![]() MoniaHan to znaczy, ze przyzwyczajanie do smoka/butli nic nie daje, bo dziecku w kazdym momencie moze sie odmienic Tez myslalam o tym co bedzie jak przestane karmic piersia, ale moze tak jak mowi Gosia-od razu kubeczek z dziobkiem ![]() ewelajna ja nie wiem kiedy zaczne podawac jakies stale pokarmy. Wiem, ze tutaj zalecaja od skonczonego 6. miesiaca. Na razie nawet o tym nie mysle, ale pod koniec lipca lecimy do Polski, corcia bedzie miala skonczone 4msc, ja jakis czas tam zostane, wiec pewnie tam poszerze diete, moze jak bedzie miala jakies 5msc Mama mnie do niczego nie namawia, mowi mi tylko jak bylo kiedys i dodaje, ze teraz sa inne zalecenia i metody wychowawcze, wiec mam robic jak uwazam za sluszne, ale ona wychowala kilkoro dzieci, wiec jej ufam. Tyle ze jestem tu i stosuje sie do tutejszych zalecen, bo w razie gdyby cos sie dzialo, zebym nie miala przypalu w przychodni, ze chce byc od nich madrzejsza...Mysle tylko, ze 7.miesiac to troszke pozno, bo jesli zalecaja od 6 miesiaca, to czemu chcesz czekac dluzej? Matylda tez chce miec cos od zycia hahaGosia, ale bedziesz miala zahartowanego synka Ja sie boje tej angielskiej pogody, jak jest deszcz albo silny wiatr to nie wychodze z corcia. I przyznaje sie, ze prawie zawsze zakladam malej czapeczke, jestem jednak wychowana po polsku... hihi ;p Ale maz jest jeszcze bardziej przewrazliwiony na punkcie uszek i nie mam wyjscia Oczywiscie jak byly u nas upaly, to malutka w samych bodach byla w wozku, zeby nie bylo... ;pMoja corcia lubi TV i przyznaje, ze czasem troche oglada... Lubi byc noszona na rekach, wiec jak ja nosze to sobie ogladam zazwyczaj tvn, wiec i ona oglada jakies W11 czy Trudne sprawy... ot samo zycie hahaW lezaczku boje sie ja zostawiac sama, bo chce wstawac, wiec jak wychodze z pokoju to na macie ja zostawiam lub w kolysce. Ide spac, bo dziwny humor mi sie zalacza. Poza tym nie dlugo chyba karmienie, moze jeszcze zmruze oko do tego czasu. Ale mala duzo baczkow wypuscila na pokoj ![]() Buzki |
|
|
|
#1836 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry!!!
A co Wy tak przy sobocie leniuchujecie?? Ja musiałam wstać, żeby się ogarnąć, bo jestem sama w domku i Hania jeszcze zasnęła po karmieniu o 6.30... więc korzystam, bo jak teściowie przyjadą to pewnie się będę miała totalnie na nic czasu a już napewno nie dla siebie i nie na wizaż... Bo Oni to się mogą Małą zająć jak śpi albo się śmieje No cóż... w sumie to nie mojego Męża wina, bo jak im powiedział, że lepiej, żeby przyjechali w niedzielę (nawet i przed południem, a ON wraca ok14) to się teściowa bardzo oburzyła... bo Oni mi przecież pomogą...ciekawe w czym ![]() Ale już kończę te żale... i nastawiam się pozytywnie ![]() |
|
|
|
#1837 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzien dobry
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
|
#1838 |
|
Zakorzenienie
|
Hej,
ja tak na szybko , mam zapalenie oskrzeli, dostałam antybiot do brania, może wywołać uczulenie u dziecka ( czasami, ale może), wydaję mi się ( bo bo wiadomo ,ze jakieś tam krostki miała na buźce czasem) że coś Jej wychodzi.... i teraz pytanie....czy Któraś z Was przechodziła na mm "na ostro"? czyli tak bez mieszania ze swoim i jak to zniosły dzieci....no jestem w kropce , bo leczyc sie musze , zapalenie jest dość ostre , boję się zapalenia płuc Na ten tydzień dałabym Małej mm , a ściagałabym cyc i bym wylewała...nie wiem co począć?ps. chyba uczulenie na coś powinno wychodzic na całym ciele ? tzn nie tylko na twarzy ...miała Któraś z Was uczulenie na antybiotyk ? Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-06-16 o 09:06 |
|
|
|
#1839 | ||
|
Gang Iren
|
Dzien dobry!
Dzisiaj nocka kiepska,czeste karmienia po kilka lyczkow. Zaczelam czytac w koncu "Jezyk niemowlat".Lepiej pozno niz wcale ![]() Pogoda znowu nie fajna,a nas czeka dlugi spacer do polskiej szkoly. Cytat:
![]() Co do TV to w przyszlosci bedziesz mogla porozmawiac z corcia na rozne tematy,jakas wiedza jej zostanie Cytat:
)wiec w sumie ten nawyk i tak mu sie wyrobi,prawda?
|
|
#1840 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
koleżanka mówiła, a jej dziecię prawie od samego początku na mm, że córka na to Bebilon w płynie lepiej reagowała, niż na proszkowe, generalnie dziecko raczej będzie miało rewoltę brzuszkową, koleżanka córce przy mm dawała zapobiegawczo sab simplex i podobno dobrze reagowała.Kuruj się bidulko |
|
|
|
|
#1841 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To ja Ci życzę szybkiego powrotu do zdrowia...będzie dobrze Edytowane przez gkatarzynka Czas edycji: 2012-06-16 o 09:23 |
|
|
|
|
#1842 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Postanowiłam karmić, mm tż już przywiózł, Bebilon 1, jeśli coś wysypie "bez dopatrywanie się " ze mojej strony , to podamy mm , bo zmieniać mój antybiot będzie bez sensu , znów Ją narażać ? ![]() A już wiemy chyba skąd to przyszło do nas....byl mecz w piątek , bylo dziecko przedszkolne ( wczoraj jego tata mówił ze mały jest chory) , Nina z nim się bawiła,ale ma tylko katar, a mnie siekło, bo osłabiona jestem przez inną dolegliwość....koleżankę, która była w gościach i bawiła się z przedszkolakiem też siekło i jest na l4 ---------- Dopisano o 09:34 ---------- Poprzedni post napisano o 09:26 ---------- Cytat:
Też właśnie myślę,że to by wysypało bardziej i inaczej by to wyglądało, też miałam jako dziecko wysypkę od leku i to było na brzuchu i wygladało inaczej ... do spowiedzi się nie dostaliśmy ,bo wczoraj sluchali do 12 zaraz też muszę na 30 minut wyskoczyć do sklepów ![]() I dziękuję
Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-06-16 o 09:58 |
||
|
|
|
#1843 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Oj Koniu,wspolczuje ci bardzo! Nigdy nie widzialam uczulenia na antybotyk. Na mm przeszlam u Wiki bez mieszania z mlekiem,ale ona miala juz 9 miesiecy,wiec to chyba nic nie daje,ale nic jej nie bylo.
|
|
#1844 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Wykończy mnie to dziecko. Cały dzień jest ok, bawi się itp a po kapaniu i jedzeniu, kiedy widzę że zaczyna przysypiac jest wrzask. Niczym nie da się jej uspokoić. Wczoraj było koszmarnie. Krzyk trwał 45 minut jestem załamana
|
|
|
|
#1845 |
|
Wtajemniczenie
|
Konia wracaj szybko do zdrowia!!
co do mm, to ja tez Hani dawalam, ale tylko 1-2x dziennie jak mialam kryzys laktacyjny, nic jej nie bylo. ale nie mam pojecia jaka reakcja bylaby gdyby tylko na mm byla. co do uczulenia na antybiotyk, nie wiem nic na ten temat. Karolca super ze Ewelinka tez Ci tak ladnie wczoraj zasnela. Balbinka faktycznie Wasz Julek to niezly agent jest gkatarzynka powodzenia dzis z tesciami, moze mantra (nie wiem czy tak sie to nazywa) ''lubie tesciow'' cos pomoze ![]() w ogole to dzien dobry ![]() u nas piekna pogoda, na spacer po lakach trza sie wybrac tylko niech Hanka sie najpier obudzi![]() noc....wow u nas, musze pochwalic swoje dziecko: jak zasnela w lozeczku sama o 21 to sie obudzila o 2, wzielam ja na lozko na lezaco zjadla z dwoch cycow az brzuszek duzy sie sie zrobil, jak przestala ssac, to ja ja do lozeczka, spala do 4:30 niezbyt dlugo jak na tyle mleka co wypila.wiec ja znow podkarmilam, ale tylko chyba o ciumkanie jej chodzilo, wiec ja znow do lozeczka a ona sobie cos tam mamrotala i troche bzziiii bzzziii bylo, mi sie nie chcialo nad lozeczkiem okolo 5 rano wisiec (patologiczna matka ze mnie , i sie polozylam do lozka a Hania po 5 min sama w lozeczku zasnela i sie obudzila o 7, pogadala sobie tam sama wzielam ja do lozka, podkarmilam troche, sama poszlam sobie sniadanie zrobic, zjadlam a Hania mnie obserwowala i smiala sie jak lyzeczka w miseczke stukalam , troche pomarudzila - dalam cyca i spi obok mnie na lozku.a Tz z racji ze ostro duma nad biznesem jaki by to zalozyc i jak cos mu zaswita w glowie to wtedy wbiega jak slon na gore do sypialni i na caly glos : Monia ...juz wiem!!!!Monia a moze to, a tamto!!!! i wiem co jeszcze mozna zalozyc....., juz go opiep...lam kilka razy bo akurat Hanka usypiala. |
|
|
|
#1846 |
|
Zakorzenienie
|
Wkońcu wczoraj nienadrobiłam,bo jeeszcze coś musiałam proobić i zeszło chwile.a potem poszłam spać.U nas nocka to standart,mały ją przesypia całą noc Teraz zjadł znowu i fika i piszczy,albo bardziej miauczy.Ad wczorajszego dnia,to z pamięci napisze,że ciesze się ze pudełko się podobało,noi dziękuje za przywitanie |
|
|
|
#1847 |
|
Wtajemniczenie
|
Konia zapalenie oskrzeli? Współczuję Ci strasznie :/ I to jeszcze zaraz przed chrzcinami :/ Może Kajulka nie dostanie tego uczulenia i mm nie będzie konieczne. Oby. Zdrowiej szybko kochana
![]() Joanaros kurczę to co się dzieje? Od dawna tak córcia ma? U nas spokój Chociaż o dziwo pierwszy raz chyba od miesiąca Gabi się w nocy obudziła na jedzonko. I na pewno była głodna bo się smokiem nie dała zbyć. CIekawe czy się znów na nocne budzenie przestawi czy to takie jednorazowe ![]() A pogoda dziś jest śliczna |
|
|
|
#1848 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak w ogóle to dzień dobry nocka chyba spokojna bo dzisiaj rządził tż a ja spałam jak zabita a rano zostaliśmy obudzeni przed 9 przez Antka krzyczącego "wstawać lenie bo 18 stopni jest na dworze" ![]() Miłego dnia życzę ![]() ---------- Dopisano o 10:34 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ---------- Cytat:
a dawałaś jakieś kropelki ??
|
||
|
|
|
#1849 |
|
Zakorzenienie
|
konia,ja również Ci współczuje choroby
![]() A u mnie niby ładna pogoda,ale jest wietrznie. :/ |
|
|
|
#1850 |
|
Zakorzenienie
|
Ma 3,5 miesiąca. Od 3 dni tak jest. Po kąpieli je, tule ja, odkładam do łóżeczka jest ok. Widzę że zaczyna trzeć oczy i jest wrzask. Pręży się. Brałam na ręce, dawałam cyca, kładłam na wersalkę, przykładam ciepłą pieluchę, kropelki daję i nic. Wczoraj zasnęła na moich rękach ale ja wykończona byłam. Kolek nie miała wcześniej. Nic nie jadłam takiego i nie wiem czemu tak się dzieje
![]() Do tej pory usypiała ładnie w łóżeczku sama Edytowane przez joanaros Czas edycji: 2012-06-16 o 10:40 |
|
|
|
#1851 | ||
|
Raczkowanie
|
A ja próbowałam swoje mleko, jest smaczne. Gdzies czytałam ze warto znac smak mleka zeby wyczuc gdy się zepsuje. A ze ja mam troche zamrozonego swojego pokarmu zawsze probuje przed podaniem
Mi tesciowa też próbowała "przemówić do rozsądku" - "bo ona zakładała czapeczki takie cienkie bawełaniane...". Ale stanowczo dałam jej do zrozumienia, że Ja nie będę w lecie dziecku czapki zakładać i odpuściła. Jak jest chlodniej to jest i czapeczka ! A uszy chyba chorują od nie leczonego kataru Cytat:
Cytat:
Co do uczulenia to tez szukałam troche informacji odnosnie truskawek. I uczulenie zazwyczaj zaczyna sie na twarzy później może roznosić się plecki, brzuszek. Oby Was to omineło a tobie życzę dużo zdrówka. lena_mi ze mnie taki specjalista jak przysłowie mówi ...
Edytowane przez MoniqW Czas edycji: 2012-06-16 o 10:58 |
||
|
|
|
#1852 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Cytat:
A moze skok rozwojowy,bo to ten czas w sumie? Ja nie sadze zeby byla to kolka,bo ona trwa dluzej i raczej u mlodszych dzieci jest. I ja tez tego nie lubie.Jak widze,ze ktos podnosi smoczek,oblizuje go (czyszczac niby w ten sposob) i podaje dziecku to sie we mnie gotuje.A wiem,ze jest to bardzo czeste niestety.
|
|
#1853 |
|
Zakorzenienie
|
Emigra, widziałam jak Julka podnosi główkę. Moja Ewelinka też tak dźwiga swój największy ciężar
No i odkryła swoje stopy Dwa dni temu w wanience, aż się zdziwiła. Potem ruszała paluszkami i była jeszcze bardziej zdziwiona.Dziś założyłam jej skarpetki z pomarańczowym kotem. Nic nie było takie ciekawe jak podnoszenie wysoko nóżek i oglądanie skarpetek
|
#1854 |
|
Zakorzenienie
|
witam, u nas karmienie znow o 12 i o 3 w nocy
ale dzis spal od 7 do 11 ja czapeczke zakladam w cieple dni jak wyjmuje z wozka tylko a w chlodne w dni w gondoli jest w czapeczce |
|
|
|
#1855 |
|
Zakorzenienie
|
Karolca jaki av
Nie mam dziś czasu, bo jutro chrzciny . Pozdrawiam Was gorąco i wysyłam do Polski słońce i +10st więcej, żeby Wam ciepło było a mi trochę chłodniej! |
|
|
|
#1856 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- Bylam na mailu! Emigra ale Julcia jest silna,ze tak sama glowke podnosi,wow! Karolca cudowne minki Ewelinki Cziqua slicznosci twoj Filipek,a ten pan to to ciacho tak?Nie w moim typie
|
|
#1857 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdrowiej szybko ![]() Cytat:
Monia masz z tymi pomyslami meza Pamietam jak kiedys pisalas jaki on ma slomiany zapal do wszystkiego, najbardziej mi zapadlo w pamieci jego gotowanie Ale moze wyjdzie jakis biznes, trzymam kciuki ![]() Cytat:
Cytat:
![]() U nas nieciekawa pogoda :/ hej hej hello
|
||||
|
|
|
#1858 |
|
Zadomowienie
|
Konia wracaj szybko do zdrowia
Tiki udanych chrzcin U nas nocka super mała od 21 do 7.30 spała, zjadła i spała do10. Pośmiała się iprzed chwilą zasnęła. Dostałam rano 2 okres
|
|
|
|
#1859 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja pewnie tez bede dawac slodycze ale bez przesady - nie chce zeby moje dziecko zamiast obiadu jadlo tabliczke czekolady w wieku 6 miesiecy powiedzmy Cytat:
Jula ciagle by chciala siedziec, jak tylko lapie ja za przedramiona to sie dzwiga i nawet jak sie podciagnie do siadu to glowa jej sie prawie nie kiwa cos czuje ze szybko zacznie siadac.Poki co dzien mam zrypany, mala od rana ciagle marudzi, placze i widze ze chce jesc ale nie je pospala h obudzila sie glodna to dalam butle i znowu troche zjadla i cyrk Konia, Kaja juz ma 3 miechy skonczone wiec mniejsze prawdopodobienstwo rewolucji brzuszkowych moim zdaniem, na Twoim miejscu zrobilabym zwyczajnie mleko rzadsze (jak np kaza dac 150 ml wody i 5 miarek mieszanki to ja dalabym 160 ml wody i 5 miarek) Dzieki temu uchronisz ja od zaparcia, bo wiadomo ze mleko mamy jest rzadsze.
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
||
|
|
|
#1860 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
A z ciekawosci wiesz moze czego odpowiednikiem jest aptamil?Bo kolezanka takim karmi i mowi ze podobno najlepsze mleko,ale w sumie nie zaglebialam sie w temat,bo poki co nas nie dotyczy. No no,wiadomo.Moja Wiki ma zakodowane to,ze slodycze je sie dopiero po normalnym posilku.
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:45.

pobudka dopiero o 8 rano

I tych śmiesznych ubranek typu "garniturek do chrztu" +lakierki
A na opakowaniu jak zwykle wołami pisze,zeby nie panikować,bo one są tak skonstruowane,że dziecko nie łyknie go... No,bo uwierzę
Tez myslalam o tym co bedzie jak przestane karmic piersia, ale moze tak jak mowi Gosia-od razu kubeczek z dziobkiem 

, a ściagałabym cyc i bym wylewała...nie wiem co począć?

jestem załamana