"Wiosna przyszla, roczek mamy, wszystko w kolo rozwalamy"-mamusie III-IV 2011 - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-15, 11:27   #481
coralady
Wtajemniczenie

Dot.: "Wiosna przyszla, roczek mamy, wszystko w kolo rozwalamy"-mamusie III-IV 2011

Cytat:
Napisane przez olsza30 Pokaż wiadomość
cora może spróbuj z obiadków nie drugie dania, tylko same zupy narazie z drobniutko pokrojoną kosteczką i niezbyt gęste, że do nich sie przekona na początek ( zupki jarzynowe z dodatkiem kaszki manny ). Z moją małą miałam tez chwilowy taki problem gdzieś w oklicach 9 miesiąca, tylko sloiki chciała a nic z tego co jej ugotowałam, ale nie dałam za wygraną i codziennie jej gotowałam zupy. Wiadomo, że nie można zagadywać dziecka podczas jedzenia bo ma się skupić nad tym co robi i jeść świadomie, ale ja często biorę książkę, sadzam ją na łóżku wygodnie i czytamy, oglądamy obrazki i jemy- bo czasami nie chce jeść i jakbym jej tak nie zgadała to by nie zjadła.
Ja jej gotuje właśnie takie zupy jarzynowe i blenderuje coraz mniej,żeby ją przyzwyczaić do innej konsystencji,ale teraz ma chyba w ogóle jakis bunt obiadkowy i nic nie chce jesć.A juz jadła takie rzeczy,teraz jej się zmieniło.

Słoiczkowe zje,ale nie wszystkie tylko kika ulubionych,ale to takie po 5 meisiącu czyli papki.Ona powinna jeśc juz stałe pokarmy,a jak ma sie nauczyć jak wszystkim pluje???

Sił już nie mam do jej jedzenia.Od 3 dni nie jadła wcale obiadu,tylko kaszkę,mleko i banany.Pzreciez mi w anemie wpadnie

Parówki,jajka są be,mięso to juz w ogóle najgorsze z rzeczy do jedzenia.

Kurde...moze ona jest wegetarianka i próbuje mi to po swojemu powiedzieć? I się biedne dziecko zbuntowało i jeść nie będzie wcale za karę,ze mama jej ciągle mięcho wciska,a ona tak lubi zwierzątka przecież Mogłaby zacząc już gadać
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy!

28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi

Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia.
Fiodor Dostojewski
coralady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-15, 12:21   #482
kasiuni_a
Wtajemniczenie

Dot.: "Wiosna przyszla, roczek mamy, wszystko w kolo rozwalamy"-mamusie III-IV 2011

Cytat:
Napisane przez marta_27 Pokaż wiadomość
Mateusz je sam widelcem deserowym, chociaż takim normalnym też umie łyżką próbuje ale odwraca ją do góry brzuchem tak jak Oliwka mordki

jakbym o Mateuszu czytała łazi po całym łóżku przez sen i śpi przykryty tylko przez pierwsze 30min. ja śpię pod pierzyną, przykryta po szyję a ten na k.rękaw i w k.spodenkach bez skarpet i odkryty. po mnie tego nie ma
strasznie podobne te nasze chłopaki
Dawid śpi w rampersie z rękawkami do łokci i nogawkami do kolan i też wiecznie poodkrywany, gorący z niego chłopak

Cytat:
Napisane przez coralady Pokaż wiadomość
Moja Lilia to straszny niejadek Nic nie chce jeść,co nie jest słodkie czyli np.kaszka,deserki,jogurty są ok.Z owoców to tylko banan,czasem jabłko,ale razcej sie nim bawi niż je.I chlebek,ale broń Boże nie z masłem,albo z czymkolwiek innym.

Obiadki są be,czasem zje,ale takie papki jak dla niemowlaków,żadnych grudek nie moze być bo pluje.Ja się wykończę Przestałam jej juz gotować bo ciagle wyrzucam jedzenie.I dodam,ze waży tylko 9 kg!
hej cora
strasznie Ci współczuję takiej sytuacji, mój Dawid miał ok. roczku taki okres że strasznie wybrzydzał i mało co jadł, a ja już chciałam się nerwowo wykończyć, bo nie dość że gotowałam na darmo to też bałam się, czy jemu to nie zaszkodzi
przeszło samo i nagle, od półtora miesiąca zjada praktycznie wszystko co dostanie, a waży też niewiele więcej od Lili bo 9,7kg

a dorosłego obiadu z Waszych talerzy też nie chce jeść??
jak mówisz, że chce papki tylko to może trzeba od początku próbować tak jak kiedyś, najpierw zupełnie gładkie papki, potem stopniowo grudki jak u niemowlaczka?
może z takich papkowatych rzeczy zjadłaby twaróg albo pastę jajeczną?

Cytat:
kasiunia, moje dziecko też tak sie wierci i non stop odkrywa, więc już stwierdziłam, ze widocznie jej za gorąco i tak śpi odkryta, w sumie jak się tak odkryje to się nie pzrebudza, a jak jest okryta to się wierci i odkrywa. Wczesniej ciągle ją przykrywałam, ale teraz to już rzadko, jak się sama rozbudzę. Ona najbardziej lubi spać w poprzek, na kołdrze, albo ostatnio wogóle z pupą w górze zasypia
czyli to normalne zachowanie ja też już rzadziej wstaję przykrywać, choć jakoś nie mogę się przekonać, że jemu tak ciepło jest, no ale jak jest odkryty to śpi i się nie kręci
mój tak niemal od początku śpi na brzuchu z pupą w górze i kolankami podciągniętymi pod siebie

Mel B 14/14 +
kasiuni_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-15, 12:37   #483
mik23
Rozeznanie

Witajcie!
Z góry przepraszam ze nie podpisuje Wam kazdej z osobna ale jestem dzios nie do zycia wiec tak z szybka poczytalam o cztym piszecie i ide sie polozyc choc na chwile poki moje dziecko spi...
Moja mała nie zjada sama widelczykiem nie mowiac juz o lyzeczce... Mamy 2 zestawy sztuccow takich plastykowych, dla dzieci bo boje sie jej dawac nawet malego ale takiego "normalnego" Moja mala jesli juz wezmie widelec i to co jej tam nadzieje na tego widelca to i tak przekreca i 2 raczka zdejmuje i wklada do buzi...wiec z reguly to ja ją karmie...

Co do krecenia sie w nocy to moje dziecko jest w tym mistrzem, wierci sie kreci, co chwile odkrywa i juz sobie dalam spokoj zwstawaniem i przykrywaniem bo to bez sensu, ja ja przykrywam a zdaze sie polozyc i slysze jak rzuca nozkami i zrzuca kołderkę ( w zimie) albo kocyk (jak jest cieplo-tak jak teraz), widocznie jej tak dobrze, a spi w body z dlugim rekawem i w rajstopkach (bo skarpetki sobie zdemuje jak sie kreci w nocy...

lece milego dnia
Stary 2012-06-15, 13:19   #484
izunia233
Zadomowienie

Hej

Dziś chciałam się zarejestrować w bezrobotnym bo mam zamiar otworzyc własną działalnośc i liczę na dotację od nich ale zabrakło mi jednego papierka i nici z tego. Tylko wysiedziałam się tam 2,5 godziny po to by usłyszeć, że nie mam zaświadczenia o czasowym meldunku

Eh.... szkoda gadać.

Maja śpi a ja piję kawkę i wcinam ciacho. A już miałam nie jeść słodkiego

Cytat:
Napisane przez żurawinka Pokaż wiadomość

To ja tez mam pytanie - Wasze dzieci jedza same łyżeczką/widelcem? Bo moja tylko widelcem dla dorosłych, w sumie nie przyszło mi do głowy żeby mały kupić A jak jest z łyżeczką? Czy jest sens skoro zupę i tak rozleje?
Maja nie potrafi korzystać ze sztućców. Co prawda na widelczyk deserowy coś tam sobie nabije ale łyżeczka służy wyłącznie do moczenia jej w zupie i wkładania pustej do buzi. To chyba jeszcze nie ten etap i czas.

Cytat:
Napisane przez Ahtaga Pokaż wiadomość
tak jak pisałam wyżej, próbuje ale mu nie wychodzi

---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ----------

Dziewczyny, czy dajecie swoim dzieciom do picia Kubusie?
Ja podaje i rozcieńczam wodą, ale ostatnio Michał dostał plam na buzi i drobniutkich podskórnych krostek na nosku i widzę, że zaczyna się na skroniach. Myślałam, że to po buraku, bo kiedyś miał podobnie, ale wtedy po dwóch dniach smarowania kremem plamki zeszły, a teraz coraz gorzej no i codziennie te soczki pije. Dzisiaj dodatkowo kupa za kupą. Nosek i bródka, aż chropowate z tych krosteczek
Ahtaga to co piszesz to typowe objawy alergii pokarmowej. Ostatnio nafaszerowałam Maję truskawkami i dosłownie wysypało ją małymi krosteczkami na całej buzi a nawet za uszami. Już tak chodzi z 1,5 tygodnia i mało co jej zeszło. Smaruję jej kremem Emolium specjalnym ale czy to on pomaga to trudno mi stwierdzić.
Ja Mai daję do picia albo wodę albo robię jej wodę z sokiem.

Cytat:
kasiunia, moje dziecko też tak sie wierci i non stop odkrywa, więc już stwierdziłam, ze widocznie jej za gorąco i tak śpi odkryta, w sumie jak się tak odkryje to się nie pzrebudza, a jak jest okryta to się wierci i odkrywa. Wczesniej ciągle ją przykrywałam, ale teraz to już rzadko, jak się sama rozbudzę. Ona najbardziej lubi spać w poprzek, na kołdrze, albo ostatnio wogóle z pupą w górze zasypia
Jakbym czytała o swoim dziecku. Jak tylko ją przykryję to zaczyna się wiercić, kręcić, płakać. Doszłam do wniosku, że jak jej tak wygodnie to niech śpi odkryta. Śmieję się do Tż, że ma to po nim bo on wiecznie odkryty.

Kasiunia nie masz się co bać o paluszki. Maja chodzi jak skończyła 10 miesięcy i już ładnie opanowała tę sztukę na równym podłożu. Na nierównym trochę gorzej ale jakoś nie ma poobdzieranych paluszków. Nie raz gdzieś tam się potknie ale nic się nie dzieje.

Cora współczuję Ci z takim niejadkiem. Maja zawsze ładnie mi wszystko jadła ale ostatnio po jelitówce mam z nią cyrki. Potrawy, które do tej pory zajadała nagle stały się blee i też nie mam pomysłu co z tym zrobić. Chyba trzeba przeczekać i może tak jak u Dawidka kasiuni samo minie.

03.05.2011 r Majeczka jest już z Nami

url=http://pierwszezabki.pl] http://s2.pierwszezabki.pl/047/0471299c0.png?5880 [/url]
izunia233 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-15, 14:25   #485
mordka_1985
Zadomowienie

GG do mordka_1985

Cytat:

To ja tez mam pytanie - Wasze dzieci jedza same łyżeczką/widelcem? Bo moja tylko widelcem dla dorosłych, w sumie nie przyszło mi do głowy żeby mały kupić A jak jest z łyżeczką? Czy jest sens skoro zupę i tak rozleje?
widelcem
łyżką uczę ją w wannie (trochę to głupio zabrzmi)
daję jej łychę albo łopatkę i jakiś pojemniczek, wiaderko i ma nabierać wodę i wlewać do pojemniczka
na początku wszystko wylewała zanim dotarło do pojemniczka ale idzie jej coraz lepiej i wie już jak trzymac żeby się nie wylało
czasem je sama płatki z mlekiem ale zdarzy się że rozlewa

Cytat:
tak jak pisałam wyżej, próbuje ale mu nie wychodzi

---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ----------

tak, chociaż wolę takie soki Hortexu bez cukru, które mają ciekawsze smaki (mango, ananas, gruszka) i też są w małych szklanych buteleczkach
nie rozcieńczam, ale teraz chcemy się przestawić na wodę smakową

Cytat:
Napisane przez kasiuni_a Pokaż wiadomość
Hej
Wczoraj po południu się rozpogodziło, zaliczyliśmy długi pobyt na dworze i dziś od rana też już nie pada, a nawet słońce wyszło
Dawid super spał w nocy, nie budził się wcale, ale ja znów wstawałam kilka razy do niego. Nie wiem, czy Wasze dzieci też tak się wiercą w czasie snu? Mój Młody a to w poprzek łóżeczka, a to na kołdrze, a to z nogami na poduszce Co się przebudzę w nocy to on odkryty, więc wstaję go przykryć, a za chwile znów się odkrywa. Od paru nocy to już nawet nie za każdym razem wstaje przykryć My jesteśmy przykryci kołdrami po szyję, a jemu za ciepło pod kocykiem?
.
moja ma to samo z tym spaniem bez kołdry
dlatego jak jest ciepło spi w bodziaku a jak chłodniej to w piżamce z długimi spodenkami, bez skarpet bo zawsze ściąga
kiedyś wstawałam po 10 razy ją przykryć ale już odpuściłam

Jaką zieloną herbatę pijecie, bo każda którą kupię jest obrzydliwa a chce się zmusić do picia?

Dobra, muszę obudzić mała na obiadek a potem do rodziców znowu jedziemy.
Synek tp. 15.03.2015
mordka_1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-15, 14:32   #486
izunia233
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mordka_1985 Pokaż wiadomość

Jaką zieloną herbatę pijecie, bo każda którą kupię jest obrzydliwa a chce się zmusić do picia?

Ja ostatnio kupiłam Irving zielona-malinowa i powiem Ci, że mi smakuje. Tyle, że ja ją słodzę
Fajny pomysł z tą wanną

url=http://pierwszezabki.pl] http://s2.pierwszezabki.pl/047/0471299c0.png?5880 [/url]
Stary 2012-06-15, 14:32   #487
Tity
Zakorzenienie

Agatha ja dałam parę dni temu kubusia, ale od jest dosładzany i raczej będę wyciskać sok z marchwi w sokowirówce.
kasiuni_a Leoś nic sobie nie obtarł do tej pory i noga mu nie leci do przodu Co do wiercenia się w nocy to u nas też jest okropnie. Jakby mu zrobić łóżko 2x2m, to też by pewnie mało było. A jak z nami śpi to nie ma prawa mieć kołdry na sobie. Wierzga nogami dotąd, aż całą z siebie zdejmie i na niej nogi kładzie.
Wczoraj Leoś nauczył się sam wsiadać na bujanego konika i się bujać na nim Ale ma radochę Jeszcze miesiąc temu na mały był, żeby wsiąść na niego A poza tym strasznie się cieszę, bo posadziłam w tym roku truskawki i Leoś uwielbia takie prosto z krzaczka, niestety zielonych też trochę oberwał Ale grunt, że polubił. Natomiast tych z targu nie chce jeść.
Jutro zjazd i mamy w ten weekend 3 zaliczenia. Nie mam motywacji i chęci do nauki....co będzie...
Któraż z Was pisała, że dzisiaj dzień jakby coś przejechało, ja tak wczoraj miałam bo jeszcze @ przyszła....nie do życia. A dzisiaj też chęci na cokolwiek brak, tylko na odpoczywanie

L
J
Tity jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-15, 14:35   #488
olsza30
Raczkowanie

Cytat:
widelcem
daję jej łychę albo łopatkę i jakiś pojemniczek, wiaderko i ma nabierać wodę i wlewać do pojemniczka
na początku wszystko wylewała zanim dotarło do pojemniczka ale idzie jej coraz lepiej i wie już jak trzymac żeby się nie wylało

tak, chociaż wolę takie soki Hortexu bez cukru, które mają ciekawsze smaki (mango, ananas, gruszka) i też są w małych szklanych buteleczkach
nie rozcieńczam, ale teraz chcemy się przestawić na wodę smakową

moja ma to samo z tym spaniem bez kołdry
dlatego jak jest ciepło spi w bodziaku a jak chłodniej to w piżamce z długimi spodenkami, bez skarpet bo zawsze ściąga
kiedyś wstawałam po 10 razy ją przykryć ale już odpuściłam

Pomysł z wanną bardzo fajny, a co do herbaty to piłam kiedyś z opuncją figową i mi smakowała, ale tak ogólnie to nie przepadam za zieloną i nie piję.
olsza30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-15, 16:27   #489
marta_27
Zadomowienie

Mateusz ma drugą drzemkę właśnie. byliśmy na spacerze i nareszcie ciepło się robi. tak jak dzisiaj mogłoby by być cały czas

Cytat:
Moja Lilia to straszny niejadek Nic nie chce jeść,co nie jest słodkie czyli np.kaszka,deserki,jogurty są ok.Z owoców to tylko banan,czasem jabłko,ale razcej sie nim bawi niż je.I chlebek,ale broń Boże nie z masłem,albo z czymkolwiek innym.

Obiadki są be,czasem zje,ale takie papki jak dla niemowlaków,żadnych grudek nie moze być bo pluje.Ja się wykończę Przestałam jej juz gotować bo ciagle wyrzucam jedzenie.I dodam,ze waży tylko 9 kg!

Może jest tutaj podobny niejadek i jego mama mi coś doradzi???
o kurczę, współczuję ci bardzo. nie wiem co poradzić bo u nas zupełnie przeciwna sytuacja. może spróbuj zacząć od początku z papkami przez kilka dni, później coraz większe kawałki itd.
a jajko lubi? jak mięsa nie chce to niech jajka z żółtkiem je, jakieś pasty może, albo jajecznice

Cytat:
Ja jej gotuje właśnie takie zupy jarzynowe i blenderuje coraz mniej,żeby ją przyzwyczaić do innej konsystencji,ale teraz ma chyba w ogóle jakis bunt obiadkowy i nic nie chce jesć.A juz jadła takie rzeczy,teraz jej się zmieniło.

Kurde...moze ona jest wegetarianka i próbuje mi to po swojemu powiedzieć? I się biedne dziecko zbuntowało i jeść nie będzie wcale za karę,ze mama jej ciągle mięcho wciska,a ona tak lubi zwierzątka przecież Mogłaby zacząc już gadać
a może po prostu to przejściowe jest w anemie pewnie nie wpadnie po kilkudniowym poście mięsnym

Cytat:
strasznie podobne te nasze chłopaki
Dawid śpi w rampersie z rękawkami do łokci i nogawkami do kolan i też wiecznie poodkrywany, gorący z niego chłopak

mój tak niemal od początku śpi na brzuchu z pupą w górze i kolankami podciągniętymi pod siebie
hehe, właśnie zauważyłam że są podobni pod względem spania pozycja z pupą w górze to Mateusza ulubiona

Cytat:
Napisane przez izunia233 Pokaż wiadomość
Hej

Dziś chciałam się zarejestrować w bezrobotnym bo mam zamiar otworzyc własną działalnośc i liczę na dotację od nich ale zabrakło mi jednego papierka i nici z tego. Tylko wysiedziałam się tam 2,5 godziny po to by usłyszeć, że nie mam zaświadczenia o czasowym meldunku
współczuję. nerwa można niezłego dostać w takiej sytuacji

Cytat:
widelcem

super pomysł z tą wanną

ja kupuje w carefour zieloną sir roger liściastą bo najtańsza
zaczynałam od smakowych i w torebkach, później smakowe liściaste a teraz piję bezsmakowe najbardziej smakuje mi kupowana w zielarskim lub aptece zielona w kostkach, pakowanych oddzielnie
ze smakowych dobra była z opuncją figową bo słodka.
a teraz najbardziej mi smakują śmierdziuchy niesłodkie np. czerwona liściasta

ja po sobie zauważyłam że szybko się człowiek przyzwyczaja do niedobrego smaku. początkowo piłam czerwoną z zatkanym nosem a teraz to moja ulubiona herbata

marta_27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-16, 09:28   #490
mordka_1985
Zadomowienie

GG do mordka_1985

Cytat:
Napisane przez izunia233 Pokaż wiadomość
Ja ostatnio kupiłam Irving zielona-malinowa i powiem Ci, że mi smakuje. Tyle, że ja ją słodzę
Fajny pomysł z tą wanną
o to może się na nią skuszę,bo miałam opuncję i mi nie podeszła

wczoraj pospacerowałam po lesie z mama i Oliwią
nazbierałyśmy poziomek i jagód. mniam! było ich pełno.
troszkę zamroziłam w małych porcyjkach
dziś na pewno znowu pójdziemy na zbiory

Oliwia obudziła się o 6:30 i już nie chciała spać
mam do sprzątania mieszkanie bo podłogi aż się kleją
jak mi się nie chce
taka ładna pogoda że już mnie ciągnie na spacer z małą
Synek tp. 15.03.2015
Stary 2012-06-16, 10:32   #491
marta_27
Zadomowienie

dzień dobry
a gdzie was wywiało wszystkie?
my na nogach od 5!!!! no masakra po prostu, oczy same mi się zamykają czy to moje dziecko nie może pospać jak normalny człowiek do 7 tylko o 5 już bawić się chce za kim to taki skowronek to ja pojęcia nie mam. i w dodatku poszedł wczoraj spać później o godzinę. padam na nos a dopiero 10:30 i przede mną sprzątanie chałupy

mordka jak ja cię dziś rozumiem też mi się nie chce strasznie. w dodatku mąż w pracy do 17. chyba do ogrodu pojedziemy po obiedzie bo co tu robić

Stary 2012-06-16, 10:57   #492
izunia233
Zadomowienie

Dzień dobry

Mordka i marta współczuję tak wczesnej pobudki. Ja dziś miałam o 7.20 i narzekam

U nas śliczna pogoda, że aż chce się żyć Domek już posprzątałam a teraz biorę się za obiad póki maja śpi chociaż podejrzewam, że długo to nie potrwa.

Dziś mecz i mam nadzieję, że Polaczkom się uda.

Miłego dnia

Stary 2012-06-16, 13:05   #493
mordka_1985
Zadomowienie

GG do mordka_1985

u mnie dopiero sprzątnięte, włącznie z umyciem okna balkonowego
teraz czas na przyjemności

obiad z wczoraj
kalafiorowa-bez rewelacji
potem się zje coś lepszego u rodziców
Oliwia i Zuzia umówiły się na kąpiel w baseniku w ogrodzie dziadków
więc niedługo się zbieramy, jak wstanie
Synek tp. 15.03.2015
Stary 2012-06-16, 14:00   #494
mik23
Rozeznanie

Witajcie! Przyłączam się do tych, ktore maja dzis totalnego lenia...-jesli takie są
Ja kolejna noc mam nieprzespaną, mała poszla spac po 21 ,kolo 21 zjadla kasze a i tak obudzila sie o 1 w nocy i chciala mleko, potem wiercila sie wlozeczku i kweczala, a ja tak do niej wstawalm co chwile, w koncu mialam dosc i ja wzielam do nas, no ale i tak sie wiercila, kweczala trochę a ja nie potrafie zasnac jak slysze ze kreci sie zboku na bok i jęczy pod nosem, zawsze sprawdzam czy nic jej nie jest, potem zasnela w koncu kolo3 a kolo 6 znow zaczela sie krecic jęczec, plakac tez...a wiercila sie jak szalona zboku na bok, a wkoncu znalazla sie w nogach u tż-a..., takie bylo moje spanie..Powoli padam po 3 takich nockach, ale chyba to zebiska bo na gorze widze cos sie przebija..
milego dnia kobietki
Stary 2012-06-16, 19:48   #495
żurawinka
Zakorzenienie

Witamy się wieczorowo
Cytat:

Może jest tutaj podobny niejadek i jego mama mi coś doradzi???
Niepoznałam Cię po avku
Moja nie niejadek ale po biegunce czy odczynie poszczepiennym była niejadkiem i tak... wszystko dziewczyny napisały, spróbowałabym jajeczka jako pastę albo jajecznicę (?) Może tez mieć tak że raz, dwa jej cos nie zasmakowało a teraz to lubi? Słodkie warzywa? Papryka, ogórek, pomidor pokrojony w cienkie esy floresy, niech wybiera sobie z talerza, zawsze coś tam dziabnie Mięska nie lubi? pulpecika nie zje? a smażonego mielonego np.? Wiem że niezyt zdrowo ale może chwyci? A jecie obok niej w tym samym czasie? Moze to ją zmotywuje, niech widzi ze też macie "to samo"
A między posiłkami nie pije za dużo słodkiego soku np.?
A używasz jakiś przypraw mocnych lub wogóle?
Uff sto pytań do

[QUOTE=mordka_1985;3472779 1]widelcem

QUOTE]
To moja sie tak chyba uczy w piaskownicy

A co do zielonej to może zalewasz ją za gorącą wodą i gorzknieje?
Jako stara herbaciara polecam senche na początek. Zaparzasz i wyrzucasz fusy/torebkę i voila.
Może nienajwyższych lotów ale ok jest zielona zwykła z Biedry w torebkach, parzysz niewrzątkiem 1 minutę i wywalasz torebkę.
A najlepsiejsze to te sypane np. z truskawkami

Cytat:
Napisane przez Tity Pokaż wiadomość
Wczoraj Leoś nauczył się sam wsiadać na bujanego konika i się bujać na nim Ale ma radochę Jeszcze miesiąc temu na mały był, żeby wsiąść na niego A poza tym strasznie się cieszę, bo posadziłam w tym roku truskawki i Leoś uwielbia takie prosto z krzaczka, niestety zielonych też trochę oberwał Ale grunt, że polubił. Natomiast tych z targu nie chce jeść.

Któraż z Was pisała, że dzisiaj dzień jakby coś przejechało, ja tak wczoraj miałam bo jeszcze @ przyszła....nie do życia. A dzisiaj też chęci na cokolwiek brak, tylko na odpoczywanie
Moja też truskawki uwielbia, 1/4 kg zjada

To ja pisałam i ... tez dostałam okresu a juz myślałam że jestem w ciąży, ach ...

Za to dzis spałysmy do 9 i po sniadanku poleciałyśmy na dwór na 2,5 godz a potem do domku na objad i spać ... 3 godz niemal. Ja na wizazu, dom nie zrobiony ale co tam sie będę przejmować, kiedys się ogarnie Wieczorkiem drugi spacer, spaliłam sobie plecy, byłam w bokserce i teraz mam X blady na plecach Męża nie ma, będziemy tylko we dwie oglądać mecz
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-16, 22:31   #496
marta_27
Zadomowienie

ja pierdziele, to sobie mecz obejrzałam w połowie obraz się zaciął i miałam żółtą plamę na ekranie i stękanie komentatora, a teraz to mam już czarny ekran i jakieś urywki tylko słyszę

Stary 2012-06-17, 10:22   #497
kasiuni_a
Wtajemniczenie

Hej
Chłopaki na spacerze, ja odpoczywam chwilę, a potem biorę się za robotę w kuchni. Mamy dziś posiadówę u znajomych i coś trzeba przygotować żeby gospodynię odciążyć.
Pogoda znów piękna i od razu więcej czasu siedzimy na dworze. Wczoraj Dawid wylatał się za gołębiamy w parku i padł wieczorem, a dziś przed 7 niestety obudziła nas kupa
Wybraliśmy się wczoraj na zukupy i po obejściu dwóch CH nie mogliśmy żadnych sandałów młodemu kupić Albo jakieś badziewne na pierwszy rzut oka, albo podeszwa gruba i sztywna, a to znów rozmiarów brak. W końcu zdecydowaliśmy się na jedne, trochę już dlatego że wyjścia nie było, no ale całe skórzane, podeszwa ujdzie, nawet ładne, cena w porządku, tylko trochę jakby za wysokie mi się wydają. Dawid latał w nich wczoraj po południu bez skarpetek i ma maleńkie odgniecenie na dużym palcu, ale nie wiem czy może za mocno zapięłam albo stopa nieprzyzwyczajona. Na wszelki wypadek dziś założyłam mu skarpety. Butki są bez palców, ale rzeczywiście to nie przeszkadza i dobrze sobie w nich radzi.
Poza tym są już jakieś wyprzedaże, ale w h&m u nas nic zupełnienie ma, w kapphal ceny i tak wysyokie, za to w cubusie kupiliśmy fajne jeansy i bodziaki po 19,90.

Cytat:
Za to dzis spałysmy do 9 i po sniadanku poleciałyśmy na dwór na 2,5 godz a potem do domku na objad i spać ... 3 godz niemal. Ja na wizazu, dom nie zrobiony ale co tam sie będę przejmować, kiedys się ogarnie
święta racja ja dopiero po 19 wczoraj się zebrałam i w 40 minut podgarnęłam trochę i jest ok

Cytat:
Napisane przez marta_27 Pokaż wiadomość
ja pierdziele, to sobie mecz obejrzałam w połowie obraz się zaciął i miałam żółtą plamę na ekranie i stękanie komentatora, a teraz to mam już czarny ekran i jakieś urywki tylko słyszę
nie masz czego żałować, serio

Mel B 14/14 +
Stary 2012-06-17, 10:37   #498
żurawinka
Zakorzenienie

Hej
No niestety mecz był jaki był, czy tylko mnie Obraniak denerwował?
Ja kibicuję teraz Grekom, trudno.

Moje dziecko porzuciło zabawki na rzecz piłki, biega i rzuca albo kopie ale wtedy musi być oparta rączkami o regał.
Mąż będzie popołudniu a mi się mało co chce.
Miłego dnia
Stary 2012-06-17, 19:19   #499
mordka_1985
Zadomowienie

GG do mordka_1985

żurawinka - o widzisz, zawsze zalewałam zielonkę wrzątkiem i rzeczywiście gorzka jak piołun była.

taaaa, to se pograli
chociaż już nie będę do 1 w nocy wysłuchiwać krzyków ,, Polska......!"

u nas wczoraj były 4 burze
2 po południu i 2 bardzo potężne w nocy
na szczęście Oliwia spała do 7 bez pobudki

upiekłam dziś sernik i właśnie zjadła mój kawałek
Synek tp. 15.03.2015
Stary 2012-06-17, 21:16   #500
marta_27
Zadomowienie

hej
my dziś byliśmy na długim spacerze, fajnie tak całą rodzinką pospacerować u nas w ten weekend były dni naszego miasta więc poszliśmy dziś zobaczyć co się tam dzieje. były stoiska z różnymi rzeczami i aż żałuję że miałam mało pieniędzy bo były świetne zabawki drewniane i rzeczy decoupage. no i nic nie kupiłam niestety

Cytat:
Cytat:
Wybraliśmy się wczoraj na zukupy i po obejściu dwóch CH nie mogliśmy żadnych sandałów młodemu kupić Albo jakieś badziewne na pierwszy rzut oka, albo podeszwa gruba i sztywna, a to znów rozmiarów brak. W końcu zdecydowaliśmy się na jedne, trochę już dlatego że wyjścia nie było, no ale całe skórzane, podeszwa ujdzie, nawet ładne, cena w porządku, tylko trochę jakby za wysokie mi się wydają. Dawid latał w nich wczoraj po południu bez skarpetek i ma maleńkie odgniecenie na dużym palcu, ale nie wiem czy może za mocno zapięłam albo stopa nieprzyzwyczajona. Na wszelki wypadek dziś założyłam mu skarpety. Butki są bez palców, ale rzeczywiście to nie przeszkadza i dobrze sobie w nich radzi.
Poza tym są już jakieś wyprzedaże, ale w h&m u nas nic zupełnienie ma, w kapphal ceny i tak wysyokie, za to w cubusie kupiliśmy fajne jeansy i bodziaki po 19,90.

nie masz czego żałować, serio
lipa z tymi butami. ja pewnie pod koniec m-ca będę latać i szukać
w h&m byłam dziś i też za wiele nie było były świetne ogrodniczki, które miałam upatrzone od dawna ale rozmiar 80 więc takie na już by były albo i przy małe. a większych nie widziałam. z braku laku wzięłam 2pak koszulek bez rękawów za 10zł od jutra upały mają być to się przydadzą, hehe

szkoda że nie ma czego żałować
przydałaby się wygrana, no ale cóż.
ja drugiej połowy nie widziałam nie licząc pierwszych 10min. a później miałam czarny ekran

Cytat:
żurawinka - o widzisz, zawsze zalewałam zielonkę wrzątkiem i rzeczywiście gorzka jak piołun była.

taaaa, to se pograli
chociaż już nie będę do 1 w nocy wysłuchiwać krzyków ,, Polska......!"
ja czekam jakieś 10-15min od zagotowania wody i taką zalewam. ale jak za dużo liści sypnę to też mam gorzką

mi te wrzaski wczorajsze Mateusza wybudzały co chwilę. musiałam okna pozamykać bo co chwilę latałam do pokoju usypiać bąbla

Stary 2012-06-17, 21:46   #501
Eirene1987
Zakorzenienie

hej mieliśmy intensywny weekend sobota rano basen z Oliwierkiem a dziś zakupy kupiliśmy mu sandałki o takie

https://wizaz.pl/forum/picture.php?a...ctureid=132888

i kalosze https://wizaz.pl/forum/picture.php?a...ctureid=132889

Kasiunia nam babka w daichmannie też mówiła że lepiej z zakrytymi palcami dla dzieci bo się potykają itd ale Oli się nie potyka poza tym tamte były straszne te zakryte a te są takie elastyczne dopasowane i przewiewne. no i Oli śmiga w nich fajnie

Cytat:
mój nie je. tzn ja mu nabieram podaję i wtedy weźmie ale odrwotnie to co jest to spada chyba że nabiję na widelczyk np parówkę to zje

Cytat:

mój nie pił nigdy. pije albo wodę albo herbatkę owocową taką jak my a teraz ostatnio hitem jest sok truskawkowy mojej mamy rozcieńczony z wodą

Cytat:
Napisane przez Anessa Pokaż wiadomość
Zaraz chyba cos sobie zrobie...

:

Tak o to sie czuje i tyle mam do powiedzenia na dzien dzisiejszy po tym jak caly dzien odpisywalam, sama sie naprodukowalam i w koncu zacial mi sie internet i wszystko poszloooooooo sie walic!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jestem wsciekla
łojej aż się przestraszyłam ciebie

aha w albumie Oliwierka parę nowych zdjęć

Wreszcie z nami Oliwier 3.04.2011r.

Wreszcie wszyscy razem Marcel 7.01.2015 rok.

Eirene1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-17, 22:06   #502
agus235
Raczkowanie

GG do agus235

Witam u nas szpital w domu dwa tygodnie temu córka zachorowała na ospę ona już zdrowa a dzisiaj Igorka wysypało ;(
Nadal mamy 6 zągbków dziąsła opuchniete ale żeby nie chcą wyjść nadal się karmimy piersią ale dostaje też na noc butle z mm.Igor uwielbia truskawki i jakby mu dać to pewnie zjadłby i cały koszyk

IGOREK 3.03.2011

ZĄBKI
faza III od 13.08.2012
agus235 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-17, 22:28   #503
Anessa
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez Yahoo do Anessa Send a message via Skype™ to Anessa

Hej dziewczyny.

Tak sie wtedy wkurzylam, ze po prostu odeszla mi ochota na pisanie czegokolwiek

Dzis juz lepiej no ale raczj nie powroce do starych postow, bo by mnie znow krew chyba zalala

To co pamietam, to pisalyscie o soczkach typu Kubus.
Ja ogolnie nie daje Adriano sokow a jesli jakies to swiezo wyciskane i tymi sie zapija az, bo uwielbia Pije przez slomke albo z bidonu albo z niekapka albo ze szkalnki - mam wszechstronnie uzdolnione dziecko jesli chodzi o picie i jedzenie
Colorady - pisalas, ze masz niejadka i chudzinke a u mnie na odwrot Moj syn moglby jesc na okraglo - zwlaszcza owoce Ostatnio bardzo mu wzrosl apetyt weczorem i godzine przed spaniem musze mu dac jedzenie typu banan, jogurt z owocem albo zupe Jesli nie to o 19 czyli w porze kapania jest taki cyrk i wrzask, do wanny wejsc nie chce, zapiera sie nozkami albo prawie ze wyskakuje z niej, placze okropnie i ciagle tylko "am am" i "am am" czyli jedzenie. A takto przynajmniej spokojny, wesoly, chlapie sie radosnie i rozwala zabawki w wannie

Moj Nino

02.06.2014, 4.24 - Flavia e' con noi!!!

Edytowane przez Anessa
Czas edycji: 2012-06-17 o 22:34
Anessa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-18, 10:31   #504
Eirene1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agus235 Pokaż wiadomość
Witam u nas szpital w domu dwa tygodnie temu córka zachorowała na ospę ona już zdrowa a dzisiaj Igorka wysypało ;(
Nadal mamy 6 zągbków dziąsła opuchniete ale żeby nie chcą wyjść nadal się karmimy piersią ale dostaje też na noc butle z mm.Igor uwielbia truskawki i jakby mu dać to pewnie zjadłby i cały koszyk
ojej zdrówka!

Wreszcie z nami Oliwier 3.04.2011r.

Wreszcie wszyscy razem Marcel 7.01.2015 rok.

Eirene1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-18, 12:45   #505
kasiuni_a
Wtajemniczenie

Cześć
Ale jest upalnie, rewelacja Uwielbiam taką pogodę, ale już widzę że się chmurzy i coś po południu popada. U nas w mieszkaniu gorąco, momentami powyżej 25 stopni i Młody sypia teraz tylko w pieluszce i bluzeczce na ramiączkach, na noc przykryłam go pieluchą flanelową to ją skopał i wywalił z łóżeczka
Wczoraj byliśmy u znajomych i Dawid od wejścia czuł się jak u siebie, biegał po całym mieszkaniu, wszędzie zaglądał, wszystko ruszał, a najlepiej mu się bawiło z 10-letnią dziewczynką, choć jeszcze był tam dwuletni chłopczyk. A i moje dziecko połowę czasu tam przelatało z mopem i wiadrem
Do domu wróciliśmy wprost na kąpiel, ale jemu nagle całe zmęczenie minęło i do 22 jeszcze u nas podłogi zmywał
A dziś zjadł cały pojemnik poziomek (oby mu nic nie było ) i poszedł spać ponad godzinę temu.

Cytat:
Hej
No niestety mecz był jaki był, czy tylko mnie Obraniak denerwował?
Ja kibicuję teraz Grekom, trudno.
nie tylko Ciebie ale chyba tylko mnie Lewandowski denerwował
a ja kibicuję Włochom, ale jakby mi dziś przypadkiem odpadli to się na Niemców przerzucam

Cytat:
Napisane przez Eirene1987 Pokaż wiadomość
hej mieliśmy intensywny weekend sobota rano basen z Oliwierkiem a dziś zakupy kupiliśmy mu sandałki o takie

fajne buciki kupiliście w deichmannie?
nasze kurcze niby fajne, Dawid lata w nich jak szalony, ale zapiąć je ciężko
te nasze to takie jak w załączniku

Cytat:
współczuję choroby ale będą mieć ospę z głowy
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2220022790002sur.jpg (63,8 KB, 13 załadowań)

Mel B 14/14 +

Edytowane przez kasiuni_a
Czas edycji: 2012-06-18 o 12:56
Stary 2012-06-18, 14:06   #506
Tity
Zakorzenienie

Witam Wczoraj mieliśmy 4 godzinny egzamin... Ale nie było źle i można było ze sobą się konsultować Tyle, że do domu dotarliśmy przed 21. Dziadkowie już mocno zmęczeni byli. Leoś też i dzisiaj pospał do 9, teraz znowu poszedł spać. Był nad jeziorem, miał drzemkę nad wodą pierwszy raz z dziadkami Wyszła mu ostatnia czwórka, więc już jest spokojniejszy Dzisiaj zjadł truskawki z ogrodu Lubi prosto z krzaczka Tak jak mamusia jak była mała
Eirene, kasiuni_a fajne buciki
Chyba dzisiaj nadmuchamy basenik

L
J
Tity jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-18, 14:44   #507
żurawinka
Zakorzenienie

Cytat:
No masz babo placek nie drapała/drapie się?

Która pisała o poziomkach? Dawać mi tu zaraz, od lat nie jadłam

U nas ok, w środę idziemy do alergologa ( w sumie nie wiem po co) i mam nadzieję ze ostatni raz, nie wiem czemu denerwuje się przed każdą wizytą u lekarza

Czy w Deichmannie są teraz jakies promocje? bo chyba też będę butki odkryte kupować dla małej bo mi wyrasta z obecnych.
Stary 2012-06-18, 21:56   #508
mordka_1985
Zadomowienie

GG do mordka_1985

Cytat:
Napisane przez Tity Pokaż wiadomość
Witam Wczoraj mieliśmy 4 godzinny egzamin... Ale nie było źle i można było ze sobą się konsultować Tyle, że do domu dotarliśmy przed 21. Dziadkowie już mocno zmęczeni byli. Leoś też i dzisiaj pospał do 9, teraz znowu poszedł spać. Był nad jeziorem, miał drzemkę nad wodą pierwszy raz z dziadkami Wyszła mu ostatnia czwórka, więc już jest spokojniejszy Dzisiaj zjadł truskawki z ogrodu Lubi prosto z krzaczka Tak jak mamusia jak była mała
Eirene, kasiuni_a fajne buciki
Chyba dzisiaj nadmuchamy basenik
trzymam kciuki za dobry wynik egzaminu.
Oliwia też lubi truskawki, Jak dziś kupiłam na rynku to mi z reklamówki chciała wyjadać.
fajnie będzie, miał basenik w taką pogodę-też bym się popluskała

Tatuś Oliwi dziś był z nią w piaskownicy a potem przyszedł i godzinę ją moczył w wannie (bawili się), bo cała spocona była.
Ja miałam wychodne

A na poziomki uważajcie.
Oliwia zjadła chyba z 5 i ją wysypało, no chyba że to po 2 jagodach.
nie wiem ale zamroziłam i na razie nie daję

żurawinka- u nas w lesie wysyp poziomek jest. Nie masz lasu gdzies blisko, bo w sklepie widziałam po 12 zł za 30dag.

---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:50 ----------

a zapomniałam wam napisać, u nas na upały ta woda Kubuś waterrr jest rewelacyjna. Otworzyliśmy małej w sklepie i oczywiście tak się przyssała,że już nie dała do skasowania. Całe dnie z butlą chodzi i popija.
Muszę jej kupić kilka flaszek na wyjazd, bo już za tydzień jedziemy nad morzeeeeee. Jeee!
Synek tp. 15.03.2015
Stary 2012-06-18, 22:58   #509
agus235
Raczkowanie

GG do agus235

Cytat:
No masz babo placek nie drapała/drapie się?

Która pisała o poziomkach? Dawać mi tu zaraz, od lat nie jadłam

U nas ok, w środę idziemy do alergologa ( w sumie nie wiem po co) i mam nadzieję ze ostatni raz, nie wiem czemu denerwuje się przed każdą wizytą u lekarza

Czy w Deichmannie są teraz jakies promocje? bo chyba też będę butki odkryte kupować dla małej bo mi wyrasta z obecnych.
Córka drapała się trochę przez sen a Igorek narazie się nie drapie zobaczymy co bedzie dalej
Cytat:

nie tylko Ciebie ale chyba tylko mnie Lewandowski denerwował
a ja kibicuję Włochom, ale jakby mi dziś przypadkiem odpadli to się na Niemców przerzucam

współczuję choroby ale będą mieć ospę z głowy
No tak jedna choroba z głowy
co do Lewandowskiego to mnie też strasznie wkurzał a Obraniak w każdym meczu działał mi na nerwy
Cytat:
ojej zdrówka!
Dziekujemy

IGOREK 3.03.2011

ZĄBKI
faza III od 13.08.2012
agus235 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 08:03   #510
marta_27
Zadomowienie

dzień dobry
padłam wczoraj przez ten upał szybciej niż chciałam nie dla mnie taka duchota cały dzień na dworze byliśmy, wracaliśmy tylko na posiłki i drzemki a Mateusz wczoraj w ciągu dnia spał 2 razy po 2h w szoku byłam bo zawsze druga drzemka nie trwa dłużej niż 1h. tyle że na noc poszedł spać dopiero o 21:30. coś za coś

Cytat:

fajne te sandałki, też się muszę rozejrzeć powoli za jakimiś
a kalosze bombowe

Cytat:
o mamusiu, to was dopadło. oby szybko przeszło
przynajmniej z głowy już ospa będzie, zawsze to jedna choroba mniej do odchorowania
a szczepiłaś dzieci na ospę??

Cytat:
Cześć
Ale jest upalnie, rewelacja Uwielbiam taką pogodę, ale już widzę że się chmurzy i coś po południu popada.

A i moje dziecko połowę czasu tam przelatało z mopem i wiadrem

te nasze to takie jak w załączniku
a ja nie lubię takich upałów jestem w stanie zaakceptować w opcji z basenem/jeziorem i jakimś wiatrakiem
słońce tak ale takiej duchocie to ja dziękuję

co te dzieci widzą w tych mopach, szczotkach do zamiatania i wiadrach Mateusz codziennie zamiata podłogę

fajne te sandałki i przynajmniej rzepów nie będzie odpinał

lecę chatę ogarnąć

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości