|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Kochane Mamusie, czesc 8 zbliza sie ku końcowi więc czas na głosowanie
|
|||
| Pierwsze roczki, pierwsze kroczki kręcą się już nasze loczki. |
|
5 | 11,11% |
| Pierwsze ząbki wszyscy mamy, więc już mamie nie dokuczamy |
|
0 | 0% |
| Lato w pełni, słońce praży, wszystkie dzieci już na plaży. |
|
2 | 4,44% |
| Dzieciaczki swoje bardzo kochamy i na nowe bociany czekamy |
|
1 | 2,22% |
| Jedno już chodzi, drugie raczkuje, a dumna mama ostro wizażuje |
|
0 | 0% |
| Attenzione, attenzione - dzieciaczki dreptają jak szalone |
|
2 | 4,44% |
| Rok temu na świat pchaliśmy się hardo, dziś pierwsze kroki stawiamy twardo. |
|
3 | 6,67% |
| Mamo daj płetwy, tato lej wodę, bo przyszedł czas na letnią przygodę |
|
1 | 2,22% |
| Na torciku jedna świeczki mała, cały rok z uwielbieniem patrzy na mnie mama uśmiechnięta cała. |
|
0 | 0% |
| Jeden kroczek, drugi kroczek, mamo jesteśmy razem cały roczek! |
|
3 | 6,67% |
| Mam już roczek, stawiam kroczki i w ogóle jestem boski! |
|
4 | 8,89% |
| Rok już mają, chodzić chcą - nasze dzieci boskie są! |
|
3 | 6,67% |
| Mamusie nam na roczki torty dekorują i na zlot swój pierwszy z radością się szykują. |
|
1 | 2,22% |
| Czasem się przewrócą robiąc pierwsze kroczki - wakacyjne dzieci właśnie kończą roczki. |
|
10 | 22,22% |
| Mamo, tato, czy Wy wiecie, że już rok jestem na świecie? |
|
6 | 13,33% |
| Roczki już mają nasze słodkie dzieci, a nam ze sobą nawzajem lepiej jest na świecie |
|
0 | 0% |
| Roczek już mamy i powoli już chodzić sami zaczynamy! |
|
0 | 0% |
| Lato w pełni, hitza straszna, lecz ja z mamą mimo wszystko po placach zabaw chętnie latam |
|
0 | 0% |
| chodzę, gryzę, gugam wkoło i już wszystkim jest wesoło |
|
0 | 0% |
| pierwszych rocznic to początek - zaczynamy nowy wątek |
|
3 | 6,67% |
| papier, drewno, plastik, woda - to dopiero jest przygoda |
|
0 | 0% |
| chodzić i mówić zacznę tuż tuż, bo przecież roczek mija mi już |
|
1 | 2,22% |
| Głosujący: 45. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3331 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Codziennie nowe powody do dumy, letnie bobasy i ich mamy - Kuny. Mamy VII - VII
Cytat:
to może kiedyś tak było ustanowione, a teraz dzieci się chrzci nawet kilkuletnie, i co? po roku się roczek robi? chyba jednak zanika ta tradycja
|
|
#3332 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Codziennie nowe powody do dumy, letnie bobasy i ich mamy - Kuny. Mamy VII - VII
U nas ma przełomie września/ października jest msza dla wszystkich dzieciaczków które skończyły rok.
|
#3333 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Dominik i Filip - sto lat! Cytat:
Cytat:
![]() Ale ja mam na ten temat pewną teorię, która oczywiście nie zawsze się sprawdza, ale do mnie przemawia. W zasadzie to nie moja teoria, bo jedna psycholog, zajmująca się dziećmi z adhd, mi o niej powiedziala. Dość często jest tak, że pierwsze dziecko jest spokojniejsze, a drugi okazuje się istnym diabełkiem. I być może ma na to wpływ sama ciąża. Bo ponoć dowiedziono, że usposobienie niemowlaka zależy od tego, jak matka się czuła w czasie ciąży - jaki miała nastrój i jak ją emocjonalnie przeżywała. A łatwiej celebrować i cieszyć się pierwszą ciążą. Ja np. byłam uosobieniem spokoju i radości, ale zdaję sobie sprawę, że w następnej aż tak nie będzie. Bo będę miała masę obowiązków związanych z szalejącym dwu- lub kilkulatkiem. Chociaż dla mnie i tak prawdą objawioną jest to, że dużo w życiu zależy od podejścia ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Dzięki dziewczynki W końcu za pisanie mi płacą ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Pięknie było, ale chyba zaraz lunie ![]() ---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ---------- Cytat:
Bo nigdy w życiu nie byłam tak zmęczona i niewyspana, jak teraz, ale to mi tej radości nie zaburza. A max w ciągu doby śpię 5,5 godziny. Więc nieśpiące dziecko mi nie straszne Za to, gdyby Tymek całe dnie marudził, płakał, był ciągle "na nie", to podejrzewam, że taka radosna bym nie była Czyli dla mnie ważniejsze pogodne dziecko w dzień, takie które jest fajnym towarzyszem, niż śpiące w nocy
|
|
#3334 |
|
Zakorzenienie
|
Witam, u nas dzien caly w biegu. Jezdzilismy w poszukiwaniu rowerku na roczek dla bratanka Smart trike i co w tych zas... CK nie ma. Zamowimy na allegro. Ale za to na wyprzedazy kupilam Marysi 3 pary fajniusich spodenek na lato. Bo ma geterki w kolanko i dlugie, a spodenek ostalo jej sie 2 sztuki. Takze na lato Marys mam juz z glowy.
Bylam u taty - jaki byl zaskoczony jak weszlismy z mama. Ale widac bylo ze sie rozpogodzil bo i zartowal i wogole. A jak wyszlismy mama powiedziala ze nie spodziewala sie ze az tak zle wyglada. No coz zycie. Znowu go dokarmialam strzykawka. Teraz bylismy na chwilke na rowerku z Marysia i czekamy bo maja znajomi wpasc. TZ pojechal po jakies ciastka, bo zapomnialam nabyc. Gapa ze mnie. Marysi kupilismy balona, wiec mega szczesliwa. Co do dzieci - tez jak brumek slyszalam, ze jaka kobieta w ciazy takie i dziecko. Jesli o mnie chodzi, to sie sprawdzilo. Ja zawsze nerwus w ciazy oaza spokoju, wiecznie usmiechnieta i wogole. Poprostu ciezko mnie bylo wyprowadzic z rownowagi. I marysia tez taka jest. Owszem teraz juz pokazuje rogi czasem ale bywa. Co do mszy na roczek. U nas w parafii sie zamawia na urodziny, wiec Marysia na swoje ma juz zamowiona.
|
#3335 | |
|
Wtajemniczenie
|
Aniu piękny tort
, napewno był smaczny ![]() Co do mszy na roczek - pierwsze słyszę My nic nie zamawiamy.Cytat:
![]() U Nas dzisiaj bardzo leniwa niedziela Wybyczyliśmy się, pojechaliśmy na zakupy do Lidla, teraz Szymon drzemie, Tż pojechał do księgowej z papierkową robotą, a ja nadrabiam przy kawie
|
|
#3336 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:35 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ---------- Dominiku I Filipku sto lat chlopaki
|
|
|
#3337 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny mam problem z Sarą. Przez cały dzień zjadła 150 ml mleka i ok25o picia. Nic obiadu i deseru. Nigdy tak mało nie zjadła. 3 razy wylewałam mm. Od 4 godzin ma suchą pieluszkę, w ogóle nie ma siku.
Spała przez cały dzień tylko pół godz. Ryczała jak w nocy, dałam znowu nurofen i się uspokoiła. Co mam robić? Martwi mnie ta pieluszka...
|
#3338 |
|
Wtajemniczenie
|
hej mamolki
śliczne dzieciaki wszystkie, a torcik Adasiowy wygląda na bardzo smaczny, aż się chce spróbować Agatko spóźnione buziaki Filip, Dominik najlepszego chlopcy brumku co do podejścia do macierzyństwa to ja Ci powiem, że zazdroszczę Tobie... o sobie nie umiem powiedzieć, że się odnajduję w 100% w macierzyństwie..ja jestem nerwus i panikara i do tego cierpliwości mam za grosz...bardzo łatwo i szybko się rozdrażniam niestety...staram się uczyć być najlepszą mamą, jaką umiem i cieszyć się tym, ale czasami bardzo się boję, że zrobię coś nie tak, co kiedyś okaże się dla Hani krzywdzące...chyba nie potrafię sobie w 100% zaufać i może dlatego aż tak bardzo nie przepełnia mnie radość??? marinko jak impreza roczkowa?? iustyna, patik za wyniki!!!a poniżej zdjęcie z naszego weekendu
|
|
|
|
#3339 |
|
Raczkowanie
|
Witam niedzielnie!
Jejku zleciało - 11 miesięcy, nie wiem kiedy, mój synek za miesiąc będzie obchodził roczek... Dominik dziękuje wszystkim za życzenia. Brumku doskonale Cie rozumie, myślę bardzo podobnie, że macierzyństwo było moim celem w życiu i czuje się teraz spełniona, tym bardziej, ze staraliśmy się o D. rok, zaraz po ślubie. A o dzidziusiu bardzo mocno myślałam o wiele szybciej, gdzieś 3 lata przed ślubem Życzę Ci aby to szczęście nigdy Cię nie opuściło i byś zawsze była tak promieniująca i radosna, i żeby Tymek w każdym wieku był dumny i chwalił się wszystkim jaką ma wspaniałą mamę![]() A my właśnie wróciliśmy do domku i Dominik padł po całym dniu. Miał tylko jedna drzemkę i już w drodze powrotnej do domku przekimał 10 min. Bylismy na urodzinowym grilu u brata Karola, tzn u tesciów, bo brat mieszka z teściami. Trochę mnie wkurzał teść, ale jakoś wytrzymałam. Także pół dnia D. spedził na powietrzu, może dzisiaj przespi całą noc - tak pomarzyć można![]() Idę czytać co tam dzisiaj naskrobaliście.. Ciekawa co u Natki pewnie już Domek pomyka.
|
#3340 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Miałam masakryczny dzień :// Zęby Filipowi idą już ponad miesiąc. Teraz te biegunkowe koopy, dzisiaj już przeszedł samego siebie. Ciągle beczał, rączki do buzi wkładał. ( Wymiękłam. Ostatnio dał mi tak popalić jak miał kolki. Koniec marudzenia. Patik ja nie mam pojęcia co z tym moczem. Ale kurcze obserwuj i w razie co lekarz.
|
|
#3341 |
|
Zadomowienie
|
Dla dzisiejszych solenizantów Filipa i Dominika buziaki
Patik, pewnie próbowałaś jakąś zupkę, ale może dopraw ją dziś mocniej? Może Sara ma dziś wybredny dzień. A próbowałaś jakiś przysmaków Sary? Albo karmić na śpiocha? Nie sika, bo nie ma czym. Musi więcej płynów przyjąć. Może to przez te dzisiejsze upały, dorośli też tracą apetyt jak jest 30 stopni. W nocy powinna być głodna. |
|
|
|
#3342 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A ja mam problem bo D. nie chce jeść naszych obiadów. Tzn zaczęłam mu próbować dawać to co my jemy, np osobno ziemniaczka, mięsko, surówkę i myślałam, że takie doprawione, dorosłe jedzonko mu posmakuje, ale nie bardzo mu to podchodzi. W ogóle ostatnio z obiadkami jest u nas ciężko, wszytko inne je i pije. ---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ---------- No właśnie może Sara w nocy nadrobi, u nas tak było, że w nocy jeszcze jakoś D. pił mleko.
|
|
#3343 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3344 |
|
Zakorzenienie
|
Crazy nie próbowałam zupki, jej przysmak- banan nie chciała, ani ze słoika ani normalny owoc. Jak zjadła o 23 wczoraj tak rano z 5 łyżek kaszy i trochę wody. Potem dopiero koło 15 mleko. I teraz jakoś zjadła. No i kilka chrupek.
zastanawiam się ile takie dziecko powinno w ciągu dnia pić? Sara max 250 wypija, czasami więcej. To nie za mało? tym bardziej że kazali nam jej dużo pić dawać po szpitalu... Madzia tak, zęby..już się boję powtórki z nocy. W dzień położyłam się spać ale ledwo usnęłam i już się obudziła. Ledwo żyję, jeszcze taki upał. Muszę kupić czopki bo mam problem żeby jej doustnie podać, nie chce ![]() Wcześniej nie przechodziła tak ząbkowania,nawet jednoczesnie 4 górne zęby tak się nie dawały we znaki. Troszkę marudziła, ale nie wyła... teraz górne 3 się pchają No i z kopą coś nie tak. Nie zrobiła przez cały dzień, a prężyła się, bąki puszcza i w brzuchu się przelewało coś słyszałam. No masakra. Już czuję się siwieję. Pieleszka ja mogę się podpisać pod tym co piszesz na temat macierzyństwa
|
#3345 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do picia, to nie wiem jakie są normy, ale zauważyłam, że moja Młoda wypija dużo przez rurkę - bo się jej to podoba oraz kiedy dostaje butelkę z wodą sama do ręki. Bawi się nią długo i co chwilę pociąga. |
|
|
|
|
#3346 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dziecko śpi, a ja mam dylemat czy brać się za księgowość czy oglądać mecze... Ale chyba rozsądek wygra, bo 20 się zbliża, a samo się pewnie nie zrobi
![]() Cytat:
Żeby kolejne dziecko było jeszcze "życzliwsze" ![]() Cytat:
U Ciebie to w ogóle inna sytuacja i nie wiem, jak bym się w niej odnalazła, bo Ty faktycznie masz więcej powodów do obaw niż my. Tyle stresu, ile przeżyłaś, nikomu nie życzę! To nie może być bez wpływu na nerwowość i poczucie niepewności.Ale piękne z Was, letnie dziewczyny ![]() Cytat:
Ja też pragnęłam dziecka, ale porodem nie spodziewałam, że to będzie aż tak niesamowite i silne COŚ ![]() Cytat:
Biedna się tak męczy No pewnie zęby, jak piszą dziewczyny, ale wydaje mi się, że może to też być ból brzuszka ![]() Cytat:
|
|
#3347 | |
|
Zakorzenienie
|
TZ tak popszalal wczoraj na meczu, że dziś o 15 wzywałam karetke. Jęczał i panikował że ma mrowienie w rekach i nogach, że chodzic nie może, to wezwałam dla świętego spokoju. Przyjechali dali cos na uspokojenie+elektrolity i powiedzieli że będzie żył do samej śmierci
Chłop to panikara. Masakra. Cytat:
niee 250 samej wody czy tam soczku, czy to łącznie z mlekiem? Jeśli samego picia to ok, jak z mlekiem to malutko. |
|
|
|
|
#3348 |
|
Zakorzenienie
|
Carmela samego picia. No nic, narazie śpi.
Uśmiechnęłam się z tżta
|
#3349 |
|
Zakorzenienie
|
Ja teraz cały dzień się z niego śmieje, a on już też się z tego nabija że narobił afery. Bo cała akcja była na parkingu, jak wróciliśmy z Biedry, stwierdził że nie wysiądzie z samochodu bo ma dreszcze, później sie już tak wkręcił że i o zawale gadał i o śmierci jak nie zadzwonie po pogotowie. Zadzwoniłam. Wszyscy sąsiedzi na balkonach jak karetka na sygnale podjechała
|
|
|
|
#3350 |
|
Zakorzenienie
|
Carmela.. padłam
|
#3351 |
|
Zadomowienie
|
E tam, lepiej raz zrobić z siebie widowisko, niż nie wezwać pomocy gdy potrzebna. Nigdy nie wiadomo co to.
|
|
|
|
#3352 |
|
Zakorzenienie
|
Hmm mówicie o ciąży i dziecku?
Ja miałam fatalną ciążę, najgorszy okres mojego życia. ( w sensie samopoczucie, dolegliwości ). Cztery razy szpital w tym mega niebezpieczne dolegliwości ( świńska grypa, kamica nerkowa i inne ). Czułam się b. zle i byłam nieszczęśliwa. My po roczku. Udał się. Prezentów niewiele ( kasy zero ) , dostał buty od chrzestnej, od rodziców M. torcik. od wujka M. koszulkę ze spodenkami. Heh ![]() A, u nas nie było żadnej mszy.
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
Edytowane przez Marina1 Czas edycji: 2012-06-17 o 21:39 |
|
|
|
#3353 |
|
Wtajemniczenie
|
carmela to niezly Twój mąż
![]() mój był we Wrocławiu na strefie kibica i też się nieźle zaprawił-i to tak, że się kłóci ze mną, że nie padało |
|
|
|
#3354 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3355 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3356 |
|
Zakorzenienie
|
Brumek ja zgadzam się z Tobą, że duże znaczenie ma samo podejście.Jak widzę siebie z przed kilku miesięcy że panikowałam, bałam się, nie wiadomo co jeszcze, sraczki za przeproszeniem dostawałam, płakałam itd wiadomo hormony swoje też zrobiły,ale kiedy powiedziałam dość i chce być mamą w 100% to tylko zależy ode mnie czy te 100% normy wyrobię
teraz zupełne inne podejście mam i nawet to, że marudzi bo ząbkuje mnie nie przeraża, fakt czasem padam wymiękam,ale zaraz sobię tłumaczę że wiecznie to trwać nie będzie i po prostu trzeba przeczekać razem z Emilie ten ząbkująco-marudny dzień i nawzajem się wspierać i mam takie powera że wiecznie myślę o drugim dziecku,choć muszę jeszcze poczekać.Patik żeby miała co w pieluszce to musi właśnie dużo pić. Ja nie wiem ile moja wypija na dzień, bo podaję jej w butelce w której nie ma miarki,pije wtedy kiedy woła "tutu".U nas koopy nie ma codziennie... czasem się zdarzy że raz zrobi dwie w dniu,następnego dnia nic...Ja sobie to tłumaczę w ten sposób, że jej organizm co raz więcej przyswaja i wydala jakieś tam resztki albo i nie, bo przyswoił wszystko. Może mieć słaby dzień albo ząbkuje. Co Ci intuicja mówi ? Carmela mój mimo, że popił wczoraj i myślałam, żę dzisiaj będzie jak dętka, ale na szczęście tak nie było![]() Mogę oficjalnie napisać, że dama sama wstaje do chodzenia, nie potrzebuje pod-raczkować do czegoś aby wstać. I oczywiście tą umiejętność musiała pokazać podczas zasypiania na noc,ale jej to nie wychodziło bo była tak wiotka że upadała od 3 dni coś kombinowała przy zasypianiu - nie wiedziałam o co chodzi, a tu pyk wczoraj wstała sama na trawniku i poszła...skok mamy ![]() ---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:50 ---------- Marina jakie dolegliwości miałaś przy kamicy nerkowej? Ja ciąże wspominam bardzo miło, tylko komplementów co się nasłuchałam w tym okresie to łohohoh a teraz tylko słyszę" Nooo w końcu przybrałaś" |
|
|
|
#3357 |
|
Zakorzenienie
|
Byliśmy z Radkiem na IP. Z kleszczem
![]() ---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ---------- Marina to się z prezentami nie popisali.... Eh, życie. Patik nie poradzę Ci nic mądrego bo ja cykor straszny też bym panikowała. Pozostaje Ci chyba obserwować i w razie czego lekarz. Moja kuzynka się powoli szykuje do porodu. Na lipca ma termin, pierwsze dziecko. Ja już "doświadczona" mama służę pomocą o dobrymi radami : ---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ---------- Jak robicie płyn do baniek mydlanych? Kiedyś coś czytałam o glicerynie
Edytowane przez Lili 83 Czas edycji: 2012-06-17 o 22:10 |
|
|
|
#3358 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3359 |
|
Zakorzenienie
|
ja na chwilę :
spóźnione ale najszczersze życzenia dla Agatki i dla dziesiejszych solenizantów weekend spędziliśmy u moich rodziców , mały coraz wcześniej wstaje rano-dziś zaczął dzień o 6 a ,że spaliśmy w jednym pokoju to jak nas zobaczył , nie było opcji spania(w swoim pokoju pewnie by coś dospał )nie wiem co robić z roczkiem to już za chwilę -a tata będzie wtedy w szpitalu -nie wyobrażam sobie roczku bez niego
|
|
|
|
#3360 |
|
Wtajemniczenie
|
Moi rodzice przylatują na roczek Szymcia
Będą od 20 do 29 lipca ![]() Carmela dobry twój Tż
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:21.

Tylko nie wszystkie potrafimy to tak pięknie opisać jak Ty
I marudzić czasem lubimy 

12.06.2010
, napewno był smaczny 

za wyniki!!!
Życzę Ci aby to szczęście nigdy Cię nie opuściło i byś zawsze była tak promieniująca i radosna, i żeby Tymek w każdym wieku był dumny i chwalił się wszystkim jaką ma wspaniałą mamę
pewnie już Domek pomyka.

zębole