Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,cz.IX - Strona 62 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-17, 17:08   #1831
Gaabbi
Wtajemniczenie

Dot.: Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,

Wróciliśmy ze spaceru.
Skarpetek jednak nie zakładałam i dobrze, bo miałam ochotę Hanię rozebrać do rosołu, tak jest gorąco Mała spała jak tralala. Pewnie wieczorem znowu da do wiwatu
Dzisiaj zauważyliśmy, że Hania jest za lekka i przednie kółka w wózku podnoszą się do góry i się trzaskają Chyba jakieś cegłówki będę woziła w wózku z Hanią
Cytat:
Napisane przez aga_bre Pokaż wiadomość
My smarujemy maścią z cynkiem z linomagu. A jak jest ogień to tormentiolem - dwa smarowanie i po problemie. Tormentiol nam poleciła położna.
Ja posmarowałam sudokremem. On też jest z cynkiem, może pomoże
Ogólnie serce mi się kraja, jak jest tak ciepło, jak dzisiaj, a Hania leży w pampersie Szkoda, że te wielorazówki są na Nią jeszcze za duże. I tak dużo wietrzymy tyłeczek. Leży sobie wtedy Księżniczka godzinami z gołą pupcią, a mamusia z tatusiem tylko pieluszki tetrowe spod dupci zmieniają co 5 min
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 17:20   #1832
natusiakac21
Raczkowanie

Dot.: Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,

Witam was. Podczytuje was od pierwszej części. Jestem mamą czerwcową (miał być 29.05.2012)chciałabym tylko zapytać o jedną rzecz. Mianowicie pamiętam jak któraś z was pisała, że na początku karmienia piersią przez kilka sekund czuje straszny ból. Chciałabym tylko się dowiedzieć czy to po jakimś czasie mija czy zostało do tej pory?z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam wszystkie mamusie
natusiakac21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 17:49   #1833
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

U mnie z tymi mlekami to było tak. Pomna doświadczeń z Michałkiem wiem, że wszystko co mały je, ma skutki w obrębie dwóch, trzech dób - potem jest tak samo, nie ma możliwości, żeby było lepiej albo gorzej. Oczywiście za względu na nasze jazdy zdecydowałam się wyłącznie na mleka hipoalergiczne. Przed porodem i tak na stałe chciałam karmić Enfamilem HA, ale kupiłam po jednej puszce każdego mleka HA, jakie jest dostępne (w miarę szeroko, żeby potem nie kombinować) - żeby nie ganiać potem codziennie do sklepu (na tym, co zostanie, można zrobić starszemu dziecku jedną kaszkę dziennie, więc się nie zmarnuje) tak więc miałam po jednej puszce: Enfamil HA, NAN HA, Bebilon HA, Bebilon Comfort (to dla dzieci z kolkami) i HIPP HA. W szpitalu niby mieli do wyboru 3 mleka typu HA, ale jak przyszło co do czego, to okazało się że tych mlek w jednorazowych ampułkach do szpitala nie mają innych niż NAN HA, więc z konieczności w szpitalu karmiłam tym Nanem HA. Moje wrażenie - w drugiej dobie nie najlepiej, w trzeciej jeszcze gorzej - po powrocie do domu przeszliśmy na nasz niby docelowy Enfamil HA. W drugiej dobie średnio, potem coraz gorzej, więc zmiana na HIPP HA. Po HIPPie HA to samo, więc przerzucenie na Bebilon Comfort i tu od samego początku super. Razem z Esputiconem i Delicolem mamy Trójcę Świętą idealną na razie, więc zostaję na tym komplecie.
Jedna uwaga: absolutnie nie sugerujcie się mlekami, które ktoś Wam poleca czy kupuje dla swojego dziecka, bo to bardzo indywidualna sprawa! Na temat np. Enfamilu są same superlatywy w necie, a Wojtkowi on w ogóle nie podszedł, na temat Bebilonu Comfort znalazłam tylko jedną opinię i to bardzo negatywną, a dla nas to najlepsze mleko.
Na pewno nie jest to najlepsze, takie ciągłe zmiany mleka, ale jeżeli jest i tak źle, to bez sensu moim zdaniem dziecko trzymać tygodniami na mleku, które mu nie pasuje i powoduje bóle brzuszka, lepiej sprawdzić kilka po 2-3 dni, znaleźć odpowiednie i mieć spokój. Ja natychmiast widziałam różnicę w zachowaniu i kupie. Modlę się, żeby mu to mleko cały czas pasowało
Ja wiem, że to dość radykalne działanie, ale przy drugim dziecku śm,ielej się podejmuje takie decyzje, zwłaszcza jak się widziało, ile się wycierpiało pierwsze. To jak reanimacja - jak ktoś jest martwy, bardziej mu nie zaszkodzimy reanimując go

Edytowane przez SzmaragdowyKotek
Czas edycji: 2012-06-17 o 17:57
SzmaragdowyKotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 18:04   #1834
aga_bre
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez SzmaragdowyKotek Pokaż wiadomość
U mnie z tymi mlekami to było tak. Pomna doświadczeń z Michałkiem wiem, że wszystko co mały je, ma skutki w obrębie dwóch, trzech dób - potem jest tak samo, nie ma możliwości, żeby było lepiej albo gorzej. Oczywiście za względu na nasze jazdy zdecydowałam się wyłącznie na mleka hipoalergiczne. Przed porodem i tak na stałe chciałam karmić Enfamilem HA, ale kupiłam po jednej puszce każdego mleka HA, jakie jest dostępne (w miarę szeroko, żeby potem nie kombinować) - żeby nie ganiać potem codziennie do sklepu (na tym, co zostanie, można zrobić starszemu dziecku jedną kaszkę dziennie, więc się nie zmarnuje) tak więc miałam po jednej puszce: Enfamil HA, NAN HA, Bebilon HA, Bebilon Comfort (to dla dzieci z kolkami) i HIPP HA. W szpitalu niby mieli do wyboru 3 mleka typu HA, ale jak przyszło co do czego, to okazało się że tych mlek w jednorazowych ampułkach do szpitala nie mają innych niż NAN HA, więc z konieczności w szpitalu karmiłam tym Nanem HA. Moje wrażenie - w drugiej dobie nie najlepiej, w trzeciej jeszcze gorzej - po powrocie do domu przeszliśmy na nasz niby docelowy Enfamil HA. W drugiej dobie średnio, potem coraz gorzej, więc zmiana na HIPP HA. Po HIPPie HA to samo, więc przerzucenie na Bebilon Comfort i tu od samego początku super. Razem z Esputiconem i Delicolem mamy Trójcę Świętą idealną na razie, więc zostaję na tym komplecie.
Jedna uwaga: absolutnie nie sugerujcie się mlekami, które ktoś Wam poleca czy kupuje dla swojego dziecka, bo to bardzo indywidualna sprawa! Na temat np. Enfamilu są same superlatywy w necie, a Wojtkowi on w ogóle nie podszedł, na temat Bebilonu Comfort znalazłam tylko jedną opinię i to bardzo negatywną, a dla nas to najlepsze mleko.
Na pewno nie jest to najlepsze, takie ciągłe zmiany mleka, ale jeżeli jest i tak źle, to bez sensu moim zdaniem dziecko trzymać tygodniami na mleku, które mu nie pasuje i powoduje bóle brzuszka, lepiej sprawdzić kilka po 2-3 dni, znaleźć odpowiednie i mieć spokój. Ja natychmiast widziałam różnicę w zachowaniu i kupie. Modlę się, żeby mu to mleko cały czas pasowało
Ja wiem, że to dość radykalne działanie, ale przy drugim dziecku śm,ielej się podejmuje takie decyzje, zwłaszcza jak się widziało, ile się wycierpiało pierwsze. To jak reanimacja - jak ktoś jest martwy, bardziej mu nie zaszkodzimy reanimując go
Kotku a Ty podajesz Wojtkowi już te kropelki?? One są od narodzin czy po prostu mu dajesz??

Mamy karmiące systemem mieszanym i mm - ile Wasze dzieci zjadają jednorazowo mm - Mikołaj ma 3 tygodnie.
i ile kup robią??

My odkąd zwiększyliśmy Mikolajowi dawki mm to robi 203 kupy dziennie. Malo chyb???
Stary 2012-06-17, 18:27   #1835
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Kotku a Ty podajesz Wojtkowi już te kropelki?? One są od narodzin czy po prostu mu dajesz??

Mamy karmiące systemem mieszanym i mm - ile Wasze dzieci zjadają jednorazowo mm - Mikołaj ma 3 tygodnie.
i ile kup robią??

My odkąd zwiększyliśmy Mikolajowi dawki mm to robi 203 kupy dziennie. Malo chyb???

One są do stosowania od pierwszej doby życia. Oczywiście nie podawałam na zapas, tylko jak zaczęło się już niedobrze dziać a w kwestii ilości jedzenia to się nie sugeruj ile zjada inne dziecko, bo każde jednak rodzi się z inną wagą i je inną ilość z piersi. Wojtek jak miał prawie 4200g przy urodzeniu, to po godzinie od porodu wciągnął od razu 90 ml
A ilość kup to też indywidualna sprawa - może robić 2 dziennie albo co 2 dni, jak nic mu nie dolega to jest ok

Czas edycji: 2012-06-17 o 18:30
Stary 2012-06-17, 18:27   #1836
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez natusiakac21 Pokaż wiadomość
Witam was. Podczytuje was od pierwszej części. Jestem mamą czerwcową (miał być 29.05.2012)chciałabym tylko zapytać o jedną rzecz. Mianowicie pamiętam jak któraś z was pisała, że na początku karmienia piersią przez kilka sekund czuje straszny ból. Chciałabym tylko się dowiedzieć czy to po jakimś czasie mija czy zostało do tej pory?z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam wszystkie mamusie
to mija sutki się muszą zahartować.
Stary 2012-06-17, 18:32   #1837
Efijy
Rozeznanie

Cytat:

My smarujemy maścią z cynkiem z linomagu. A jak jest ogień to tormentiolem - dwa smarowanie i po problemie. Tormentiol nam poleciła położna.
Nam też tormentiol pomógł i też dwa razy i po sprawie.
Efijy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 18:38   #1838
Gaabbi
Wtajemniczenie

A ten tormentiol jest do kupienia w aptece bez recepty?

Właśnie robimy wietrzenie pupy Hani i już zakupkała i zasiusiała z 10 pieluszek tetrowych, które podkładamy Jej pod pupcię

Jakieś bardzo niespokojne dzisiaj jest moje dziecko. Nie wiem, czy to wina pogody, czy coś innego się dzieje.

Miałam już kiedyś pytać, czy któraś z Was wie może co się dzieje z Dasti? Czy ja coś przegapiłam
Stary 2012-06-17, 18:42   #1839
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Efijy Pokaż wiadomość
Nam też tormentiol pomógł i też dwa razy i po sprawie.
Ja wiem, że Tormentiolu NIE WOLNO stosować poniżej 3 r.ż. w ogóle!!! Tu jest info: http://dziecko-info.rodzice.pl/archi.../t-142800.html. Tak samo jak linomagu czerwonego - też ma kwas borny. W każdym razie substancja kontrowersyjna. Ja smaruję Linomagiem biało-zielonym do codziennego użytku. Prócz tego też Bambino czy kremikiem z Rossmanna - co mi wpadnie w ręce

Czas edycji: 2012-06-17 o 18:44
Stary 2012-06-17, 18:54   #1840
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja wiem, że Tormentiolu NIE WOLNO stosować poniżej 3 r.ż. w ogóle!!! Tu jest info: http://dziecko-info.rodzice.pl/archi.../t-142800.html. Tak samo jak linomagu czerwonego - też ma kwas borny. W każdym razie substancja kontrowersyjna. Ja smaruję Linomagiem biało-zielonym do codziennego użytku. Prócz tego też Bambino czy kremikiem z Rossmanna - co mi wpadnie w ręce
Ja też smaruję na co dzień linomagiem biało- zielonym, oliwką hippa, albo kremem hippa. Nie wiem skąd to zaczerwienienie Przewijamy w miarę często, staramy się dokładnie oczyszczać...kurcze, jakie to wszystko jest trudne Mam nadzieję, że Hanię to nie piecze
Stary 2012-06-17, 19:53   #1841
Efijy
Rozeznanie

Cytat:
Tak pisze na opakowaniu że od 3 roku życia mi to poleciła siostra bo u niej w szpitalu to stosują ale ja jak przeczytałam na ulotce to zapytałam się lekarki i ona powiedziała ze można, ja tam stosuje to tylko wtedy kiedy coś się pojawi na szczęście nie muszę póki co używać często bo mały z tyłeczkiem nie ma problemów ostatnio tylko miał bo mu kupiliśmy inne chusteczki bo nie było tych co używałam i od razu tyłek się zaczerwienił. Poza tym położna kiedyś mi mówiła że im mniej kremików itp. się daje tym lepiej ja tam wycieram tylko chusteczkami a w razie giganycznego kupska to idzie w ruch wacik z woda i mydło ( biały jeleń) u nas to wystarcza, ale wiesz jak jest ile ludzi tyle opinii każdy będzie twierdził co innego.

---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:46 ----------

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
Ja też smaruję na co dzień linomagiem biało- zielonym, oliwką hippa, albo kremem hippa. Nie wiem skąd to zaczerwienienie Przewijamy w miarę często, staramy się dokładnie oczyszczać...kurcze, jakie to wszystko jest trudne Mam nadzieję, że Hanię to nie piecze
A używasz chusteczek?

ja jak użyłam innych to mojemu się zaczerwienił tyłek i chyba go to piekło bo jak smarował to płakał, tyle że raz posmarowałam sudocremem i nie było efektu a tym od razu na drugi dzień.
Efijy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 20:00   #1842
natusiakac21
Raczkowanie

dzięki gaabbi za odpowiedź. Mam nadzieje, że minie mi to szybko bo normalnie gwiazdy widze jak zaczynamy jeść.
natusiakac21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 20:16   #1843
aga_bre
Rozeznanie

Mikołaj od 16 nie poszedł spać tylko cały czas żre, ulewa płacze. Mam dość.
Stary 2012-06-17, 20:16   #1844
zaaaabcia
Zakorzenienie

SzmaragdowyKotek - wlasnie dlatego zapytalam o ta wode bo maly nie chcial ssac piersi a wiadomo ze mu sie chce pic. Ale lekarka powiedziala ze absolutnie nie mozna dawac bo to powoduje jakis obrzek u dziecka Ale widzisz Ty dajesz wode i nic sie nie dzieje moja mama tez mi dawala wode do picia i zyje.. W srode mamy znowu wizyte to zapytam dokladnie o co z tym chodzic.

A u nas coraz lepiej ... na poczatku maly wogole nie chcial zlapac sie za cyca a waga mu spadla wiec lekarze zaczeli mnie straszyc ze to nie dobrze. Mielismy wizyte w piatek i wczoraj waga bez zmian a moje cyce zaczely strasznie bolec myslalam ze zwariuje. Takze od wczoraj pompuje mleko i daje malemu z butli co 3h .. dzisiaj mielismy wizyte i jest poprawa Jeszcze wczoraj wazyl 7 lbs 6 oz a dzisiaj juz calutkie 8 lbs Teraz jak sutki mi sie troche wyciagnely wiec chce zaczac podkladac piers moze sie uda Zoltaczki tez maly nie mial a podobne dzieci ktore je nie maja ciezej lapia sie piersi?

Mam pytanie do dziewczyn ktore daja butle z pompowanym mlekiem albo formula ile Wasze dzieciaczki jedza za jednym razem?

Olivia 2.07.2014
zaaaabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 20:33   #1845
kapukat
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _millena Pokaż wiadomość
ja pamiętam jak pisałaś o własnym kryzysie. kiedys myslalam, ze moje dziecko podświadomie wyczuje że ze mna nie bedzie moglo tak pogrywać bo nie mam do takich akcji cierpliwości, ale jak widać, nie zakumało jeszcze
dla mnie najgorsze w tym wszystkim jest to ze moja frustracja zainstaniala sytuacja odbija sie nie tylko na mojej psychice, ale na relacjach z mezem i przede wszystkim na dziecku, ktore zaczynam traktować powoli jak ssaka - zło konieczne, na zasadzie przetrwać, zapomnieć. a przecież miało być tak rodośnie i wzniośle....

?
co do pogrubionego - dziecko wyczuwa, ale zupełnie co innego - Twoje dobre i złe emocje. Nie jest w stanie jeszcze rozróżnić, że nie wolno pogrywać na to musisz jeszcze poczekać z rok przynajmniej

co do sytuacji - miałam dokładnie wypisz wymyaluj to samo, wszystkie moje frustracje wylewałam na R i tylko jego cierpliwość i świadomość tego, że od początku ciąży miałam "złe dni" spowodowały że przetrwwaliśmy. Najbardziej było mi w tym wszystkim szkoda Adasia, bo tak jak R rozumiał co się dzieje to on nie - nie rozumiał dlaczego mowię do niego ze złością w głosie, dlaczego go odkładam z bezsilności - -po prostu go bolało i chciał być blisko. U mnie ta faza już przeszła, więć wierzę że u Ciebie też się poprawi.

Cytat:
Trzymam kciuki. No tak, delicolu nie ma w każdej aptece. A wyjaśniła, dlaczego się razem nie stosuje? Bo mnie nic nie mówili w aptece na ten temat, a generalnie mówią, nawet przypominają, żeby np. niektóre leki trzymamc w lodówce itp., więc jestem zdziwiona. Ja po prostu podałam razem i działa, nie słyszałam, żeby te preparaty wchodziły w jakies interakcje??? Na ulotce nic nie jest napisane, wręcz przeciwnie - wiem, że zwłąszcza esputicon nie koliduje z niczym. Owszem mówi się, zeby na początku dawać osobno, bo wtedy wiemy, czy działa np. esputicon czy delicol, ale jak maluch płacze, to ja nie będę czekać, co łaskawie zadziała. Niech Twój mąż dopyta, bo sama jestem ciekawa. Przy Michałku miałam inne leki - mocne, takie jak debridat, delicolu jeszcze wtedy nie było, więc nie stosowałam. Stosowałam espumisan z debridatem i innymi preparatami na zlecenie pediatry i absolutnie nie mówiła, że espumisanu czy esputiconu nie można podawać razem z czymś innym! wręcz przeciwnie, jak mówię, miałam stosowac je razem. To ja bardzo proszę o info, bo nic mi o tym nie wiadomo!

Nawet na szybko znalazłam, że stosuje się je razem, tak jak ja stosowałam - inni pediatrzy też zalecają esputicon w duecie z czymś innym, np. debridatem czy delicolem, więc sobie tego nie wymyśliłam... https://wizaz.pl/forum/archive/index.php/t-506975.html, http://ebobas. pl/forum/read.php?52,262520,482387 (przed .pl dałam spację)
SzmaragdowyKotek ma racje - moja mama wysyłając mi leki powiedziała, że można je stosować razem, bo tak powiedziała jej pani w aptece. Dziwne - bo to że Delikol to co innego niż espumisan i inne tego typu to nawet ja wiem bez studiowania medycyny

Cytat:
bedziemy probowac, jutro kupimy delicol.
ja już próbuję - dzisiaj sprawdzimy jak Adaś będzie reagował. Na razie pierwszy raz od dluższego czasu leży grzecznie w łóżeczku o tej porze....pewnie niedługo ale zawsze to jakiś odpoczynek dla mnie
kapukat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 21:17   #1846
_millena
Zadomowienie

Byliśmy na pierwszym prawdziwym ( nie tarasowym ) spacerze
młody był bardzo grzeczny , spał z otwartą paszczą co oznacza u niego wyjątkowy relaksik
wróciliśmy po 40 minutach ponieważ sie zapociłam w tych podpaskach (swoją drogą kiedy to się skonczy ) i mnie zaczela pupa boleć i szczypać.

spał do 20.30, przebudził sie, dostawiłam do cyca, 5 minut, zasnąl z powrotem, pewnie mu sie chcialo pić.
za chwilę kapiel wiec sie rozbudzi

Cytat:
moja Hania od rana "śmiga" w body bez rękawków (na ramiączkach) i zastanawiam się, czy Jej nie za gorąco

Czym smarujecie czerwoną pupę? Hania ma lekko czerwoną i nie chciałabym, żeby się to pogorszyło.
my lecimy caly czas na linomagu zielonym, a po kąpieli mocno oliwkuję.
na razie nie widzę , żeby miał jakieś problemy.

Cytat:
Millena miałam Ci wczoraj odpisać, ale padl mi komp. Z tego co pamiętam.

Może mały jest najnormalniej w świecie zmęczony?? Skoro mówisz, że marudzi i zasypia i dalej to samo - to on może nie chcieć cyca tylko spać a nie radzi sobie z zasypianiem?? My tak mamy z Mikołajem. Wtedy najczęściej działa bujanie i śpiewanie iskierka z popielnika . Ostatnio w nocy śpiewałam (M zasnął, ja prawie też, a mały dopiero po 40minutach), aż zachrypłam.

Co do tej skóry schodzącej to Mikołaj cały obchodził ze skóry. To nam polecono kąpać w krochmalu i po krochmalu ladnie mu wszystko poschodziło A teraz myjemy w oilatum i jest ok. A oliwka to tylko na początek,że jak mu skóra pękala to żeby mu krew nie leciała, bo u nas aż tak Mikołaj był wysuszony.

Jeżeli chodzi o te twarde cycki i niemożnośc przystawienia malego. Ja też tak mam z jednym cyckiem. Przed podaniem małemu po prostu spuszczam trochę pokarmu i wtedy brodawka staje się miększa i Mikołaj lepiej chwyta.

Jak coś pominęłam to sorki.

ja chyba wlasnie sprobuje sciagać przed karmieniem chociaż odrobinę laktatorem , raz ze sie odrazu uwydatni brodawa, dwa , cycek będzie bardziej miekki. Bo moje sutki, mimo iż nie krwawią, to przysiegam Wam, ze na dzwięk płaczu mojego syna stają dęba

Gabi my to samo stwierdziliśmy w naszym X-Move , brak obciązenia na przedzie

A co do Hani w pampersie i zapocenia się - a Ty już nie krwawisz?? bo ja dziś poczułam się włąsnie tak jak malec w pampku. mnie się jeszcze sączy coś, widzę, ze juz jestem chyba bliżej końca niż dalej, ale jeszcze niestety łażę z podpaskami , których lata nie używałam i nie znosze po prostu.

Cytat:
mnie bolą, ale ja chyba zle dostawiam małego. sprobuje jeszcze z tym sciaganiem przed karmieniem, to dam znać
boli mnie przez jakąś minutę a potem zależy, czasem gdzieś mi się piers przesunie to wtedy boli przeokrutnie, czasem czuję takie lekkie ciągnięcie, a czasem nie czuję nic. Wiec jak sądze jest to wynik mojego złego przystawiania bobasa do cyca.

Cytat:

i ile kup robią??

my dajemy młodemu jakieś 3-4 razy butle po karmieniu cycem, mniej wiecej tak, zeby wypadały odstepy 4godzinę miedzy karmieniami mm ( bo jak wiecie na cycu siedzi non stop). Ja staram się go też odzwyczajać od butli, wiec siedze z cycami na wierzchu po prostu i czekam kiedy cielakowi zachce sie jesc , wciaz jestem w pogotowiu jednak pod wieczór tracę już cierpliwość i dajemy wtedy butle. jak jeste mega zmeczony a my juz nie znamy swoich imion szykujemy gosciowi 90tkę. Normalnie przygotowujemy 60tke, ale przeważnie zjada okolo 40ml.
Kup robi sporo, na pewno więcej niż 3 dziennie, musżę własnie policzyć jutro.

kapukat dzięki ja dzisiaj jakoś tak sie też uspokoiłam, zaczełam wszystko analizować, doszłam do wniosku, że trudno.. mam dzieciaka, ktory lubi cyca i chce jeść (swoją drogą w drugiej dobie w szpitalu płakałam, ze nie mam pokarmu, no to mam za swoje ) i już. Pomyslalam sobie dzisiaj , ze przeciez to są moj ei jego chwile, nie powtorza się już nigdy. Mam w nosie obowiązki domowe, trudno, tż będzie musial sie poswiecić troszkę , albo nie wiem, poproszę siostrę, zeby mi pomogla, zaczynam zmieniać nastawienie i starać się poświecić dziecku. Muszę się nauczyć tej cierpliwości, przyda się na przyszłośc. Będziemy sobie leżeć w lozku, karmić się, wietrzyć, drzemać, karmić , wietrzyć , drzemać, nie wiem jak to dlugo potrwa, ale moze dam rade, chciałabym. Na szczescie wszystkie wizytacje sie zakończyły już, wiec będziemy miec wiecej swobody.

_millena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 21:22   #1847
ania_85
Rozeznanie

Kotku a moze byc tak,ze na Gerberze bylo ok przez 3 tyg i nagle mu nie pasuje??? za szybko pochwalilam Delicol, nawet po 10 kroplach byla jazda,do tego je mniej?? czy te krople zmieniaja smak mleka, bo od wczoraj niedopija nie wiem czy to mleko czy po tych kroplach mu nie smakuje czy jak lezy mi na kolanach z termoforem pod brzuszkiem,to go tylko uspokaja
ania_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 21:28   #1848
anulka4771
Wtajemniczenie

Witam.My dzisiaj byliśmy na targach rolniczych,pózniej na drodze powrotnej zajechaliśmy do znajomych i tak o to wróciliśmy o 19,szybkie kapanie synów,Filip śpi,tata też(wstaje o 2 w nocy i jedzie) Szymon zasypia.Było bardzo fajnie Filip w siódmym niebie,on uwielbia takie zabawki Podskakiwał jak skowronek na widok każdej z maszynDo tego było wesołe miasteczko,które też musiał zaliczyć ale pozwoliliśmy mu wybrać tylko jedną atrakcje bo pójdziemy z torbami,kupił latawiec i miecz.W załączniku jedno z fajniejszych zdjęć.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0114.jpg (81,4 KB, 41 załadowań)

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 21:36   #1849
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:

A używasz chusteczek?

ja jak użyłam innych to mojemu się zaczerwienił tyłek i chyba go to piekło bo jak smarował to płakał, tyle że raz posmarowałam sudocremem i nie było efektu a tym od razu na drugi dzień.
nie używam chusteczek. Myję pupę wodą przegotowaną.

Cytat:
dzięki gaabbi za odpowiedź. Mam nadzieje, że minie mi to szybko bo normalnie gwiazdy widze jak zaczynamy jeść.
Trzymaj się dzielnie. Ja też myślałam, że oszaleję, bo to ból niesamowity. Obiecuję Ci, że to minie i będzie ok Teraz tylko czasami mnie zaboli, jak Hania źle chwyci, albo mocniej zassie, ale to już nie jest to, co było na początku.

Cytat:
Byliśmy na pierwszym prawdziwym ( nie tarasowym ) spacerze
młody był bardzo grzeczny , spał z otwartą paszczą co oznacza u niego wyjątkowy relaksik
wróciliśmy po 40 minutach ponieważ sie zapociłam w tych podpaskach (swoją drogą kiedy t

Gabi my to samo stwierdziliśmy w naszym X-Move , brak obciązenia na przedzie

A co do Hani w pampersie i zapocenia się - a Ty już nie krwawisz?? bo ja dziś poczułam się włąsnie tak jak malec w pampku. mnie się jeszcze sączy coś, widzę, ze juz jestem chyba bliżej końca niż dalej, ale jeszcze niestety łażę z podpaskami , których lata nie używałam i nie znosze po prostu.
za pierwszy spacer. Swoją drogą nie rozumiem, po co werandowaliście Boryska

Czyli Wasz x-move też klekoce w przednich kołach?
Musimy Hanię kłaść bliżej góry wózka. Dzisiaj leżała raczej nisko i klekotanie było na prawdę głośne Tym bardziej, że spacer odbywał się po kostce brukowej

Ja jeszcze krwawię, ale mało. Najpierw przeszłam z podkładów na duże podpaski bella, a teraz używam cieniutkich podpasek bella ze skrzydełkami. Ciekawa jestem, kiedy całkowicie przestanę krwawić.

Dziewczyny, kiedy przestałyście krwawić?

Ale pospaliśmy.
Z dwie godziny non stop Hania spała dłużej, bo jakieś 3h. My z P ułożyliśmy się w koło Niej i też zasnęliśmy. A Mała sobie psiochę wietrzyła na całego, aż się z Niej śmialiśmy. Nóżki rozłożone i dobrodziejstwem świeciła po oczach, Bezwstydnica jedna
Teraz dostała cyca, ssała jakieś 25 min i znowu śpi. Za godzinkę pobudka na kąpanie. Nie za późno kąpiemy tą naszą Córunię? Jakoś tak się wyrabiamy każdego dnia, że to tak późno wychodzi Mam nadzieję, że jak się ureguluje w miarę karmienie, to Hania się przestawi na wcześniejsze pory kąpania.

Czekam, jak na zbawienie, na dzień kiedy wypryski Hani będą znikały, a nie mnożyły się
Dzisiaj na spacerze, jakiś facet zajrzał nam do wózka i mówi "o jakie maleństwo" i tak patrzy na tę naszą Biedroneczkę, a mnie się serce kraje, bo skąd ktoś może wiedzieć, że to tak jest i już. Pewnie sobie ludzie myślą, że to moja wina
Tak średnio się przejmuję tym, co ludzie myślą, ale trochę mi przykro
Najważniejsze, że Hania nie czuje dyskomfortu w związku z tymi pryszczakami

---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ----------

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
Witam.My dzisiaj byliśmy na targach rolniczych,pózniej na drodze powrotnej zajechaliśmy do znajomych i tak o to wróciliśmy o 19,szybkie kapanie synów,Filip śpi,tata też(wstaje o 2 w nocy i jedzie) Szymon zasypia.Było bardzo fajnie Filip w siódmym niebie,on uwielbia takie zabawki Podskakiwał jak skowronek na widok każdej z maszynDo tego było wesołe miasteczko,które też musiał zaliczyć ale pozwoliliśmy mu wybrać tylko jedną atrakcje bo pójdziemy z torbami,kupił latawiec i miecz.W załączniku jedno z fajniejszych zdjęć.
Fajne zdjęcie

Dziewczyny, gdzie jest Dasti i andzya???
Stary 2012-06-17, 21:48   #1850
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ania_85 Pokaż wiadomość
Kotku a moze byc tak,ze na Gerberze bylo ok przez 3 tyg i nagle mu nie pasuje??? za szybko pochwalilam Delicol, nawet po 10 kroplach byla jazda,do tego je mniej?? czy te krople zmieniaja smak mleka, bo od wczoraj niedopija nie wiem czy to mleko czy po tych kroplach mu nie smakuje czy jak lezy mi na kolanach z termoforem pod brzuszkiem,to go tylko uspokaja
A po co rozpuszczasz mu w mleku???? ja podaję na łyżeczce przed karmieniem, wtedy mam pewność że wszystko zje. Jak je mniej, to pewnie nie wypija Ci całego Delicolu, więc nie działa. Na pewno nie zmienia on smaku, bo mój pije same krople i nawet się nie krzywi. Z apetytem wszystko zlizuje zawsze może być tak, że coś nagle dziecku przestaje pasować, ale równie dobrze to może być chwilowe, tu niestety nie ma reguły...

---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

Cytat:
Tak pisze na opakowaniu że od 3 roku życia mi to poleciła siostra bo u niej w szpitalu to stosują ale ja jak przeczytałam na ulotce to zapytałam się lekarki i ona powiedziała ze można, ja tam stosuje to tylko wtedy kiedy coś się pojawi na szczęście nie muszę póki co używać często bo mały z tyłeczkiem nie ma problemów ostatnio tylko miał bo mu kupiliśmy inne chusteczki bo nie było tych co używałam i od razu tyłek się zaczerwienił. Poza tym położna kiedyś mi mówiła że im mniej kremików itp. się daje tym lepiej ja tam wycieram tylko chusteczkami a w razie giganycznego kupska to idzie w ruch wacik z woda i mydło ( biały jeleń) u nas to wystarcza, ale wiesz jak jest ile ludzi tyle opinii każdy będzie twierdził co innego.

---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:46 ----------

A używasz chusteczek?

Ja nie mówię, że Tormentiol od razu zabija, ale jak dla mnie maść z tak kontrowersyjnym składnikiem odpada to tylko moje zdanie na szczęście nigdy nie mieliśmy odparzeń, więc nie musiałam się zastanawiać, czy używać.

Cytat:
Napisane przez zaaaabcia Pokaż wiadomość
SzmaragdowyKotek - wlasnie dlatego zapytalam o ta wode bo maly nie chcial ssac piersi a wiadomo ze mu sie chce pic. Ale lekarka powiedziala ze absolutnie nie mozna dawac bo to powoduje jakis obrzek u dziecka Ale widzisz Ty dajesz wode i nic sie nie dzieje moja mama tez mi dawala wode do picia i zyje.. W srode mamy znowu wizyte to zapytam dokladnie o co z tym chodzic.

A u nas coraz lepiej ... na poczatku maly wogole nie chcial zlapac sie za cyca a waga mu spadla wiec lekarze zaczeli mnie straszyc ze to nie dobrze. Mielismy wizyte w piatek i wczoraj waga bez zmian a moje cyce zaczely strasznie bolec myslalam ze zwariuje. Takze od wczoraj pompuje mleko i daje malemu z butli co 3h .. dzisiaj mielismy wizyte i jest poprawa Jeszcze wczoraj wazyl 7 lbs 6 oz a dzisiaj juz calutkie 8 lbs Teraz jak sutki mi sie troche wyciagnely wiec chce zaczac podkladac piers moze sie uda Zoltaczki tez maly nie mial a podobne dzieci ktore je nie maja ciezej lapia sie piersi?

Mam pytanie do dziewczyn ktore daja butle z pompowanym mlekiem albo formula ile Wasze dzieciaczki jedza za jednym razem?
Ja tylko mówię, że nasza pediatra, którą uważam za niegłupią babkę (doktorat, 3 specjalizacje, ordynator na OIOM-ie dla dzieci i niemowląt) uważa, że dziecko też człowiek i pić musi jeżeli ktoś ma taką laktację, że mleko może wylewać wiadrami, to pewnie maluch prócz okresu grzania w zimie i upałów latem nie potrzebuje dopajania. U mnie, skoro Michaś nie przybierał na wadze i płakał z głodu, logiczne jest, że był też odwodniony pomimo dokarmiania mlekiem modyfikowanym. Nie wiem, o jakie obrzęki chodzi, bo zasada jak juz pisałam kilka razy, jest naprawdę bardzo prosta - żadne niemowlę nie pije wody, jak nie chce mu się pić i nie pije mleka, jak nie chce mu się jeść. Jeżeli wystarcza mu wody w pokarmie, to pociągnie raz wodę z butli i wypluje smoczek, jeżeli potrzebuje wody, to dosysa się jak smok i pije. Problem jest raczej z niedopajania - bo dziecko cały czas je mleko, które ma kalorie i żeby zapewnić sobie wodę z tego mleka jest po prostu przekarmione - mówię oczywiście o mleku modyfikowanym, bo wiadomo, że to z piersi zmienia swój skład.

Czas edycji: 2012-06-17 o 22:13
Stary 2012-06-17, 21:55   #1851
8ewus8
Zadomowienie

Cytat:
Dzień dobry.

Ale Hania dzisiaj jest marudna. Od rana prawie w ogóle nie spała. Wybudza się co 2 min i ryczy. Chce niby cyca, bo ciągle ładuje łapki do buzi, ale ssie 3 min i wypuszcza sutka. Później ulewa, czyli ma za dużo
Może to przez pogodę
Smoka nie bardzo chce doić. Spróbuję jeszcze z wodą.
Krostek jest coraz więcej. Teraz pojawiły się już na policzkach.

Tacca, powodzenia
Mnie wkurzało właśnie w szpitalu z tymi krostkami, że położne cały czas próbowały każdej matce wmawiać, że to od proszku uczulenie. Prałam wszystko w jelpie, koleżanka z sali w Loveli i nagle wszystkie dzieci miały takie same objawy. Adaś miał plamki na twarzy czerwone, które znikały i np. za 15 min się pojawialy w innym miejscu. Robiły mu się też takie krostki jakby z białym wypelnieniem.
Wszystko ustało jak mąż przywiózł balneum do szpitala i dałam im to do kąpania.
Teraz tez dolewamy mu do każdej kąpieli i nie ma kompletnie nic na ciałku.

dopiero dzisiaj włączyłam kompa, bo jakoś mi tak fajnie dzień mijał.
W ogóle wczoraj wkurzyła mnie teściowa, bo przyjechała nieproszona przed 19tą na kapanie pierwszy raz, jak wróciliśmy do domu, to przyjechała pokazać nam jak się kąpie, bo niby ma doświadczenie (ma 4 miesięcznego wnuczka u siostry mojego męża) no i spoko, jakoś to kapanie minęło.
no i wczoraj chcieliśmy sami a ona zjechała i się bierze do kąpania.
M wypił piwo z moim tatą, więc stwierdziłam, że moze lepiej jak ona małego włoży do wanienki. No ale nie wiem czy ona chciała pokazać, ze robi to sprawnie niczym położna czy o co chodziło, bo zaczęła jakoś dziwnie trzymać małego (w ogóle nie trzymała za ramię tylko pod samą główką) Adaś się prężył, płakał jak oszalały, gdzie on całe dnie nawet nie zakwili, potem obróciła go na brzuch, moim zdaniem głowy dobrze nie podtrzymywała, ogólnie masakra, potem całe ubieranie ze strachu też płakał.
Wkurzyłam się, bo szarpała tym dzieckiem jak zabawką.
No i zapowiedziała się, że dzisiaj przyjedzie. Przyjechała koło 17ej, wcześniej rozmawiałam z M, że kąpiemy sami, bo jego matka tylko wystraszyła Adasia a poza tym sami musimy się nauczyć.
myślała chyba, że zaproponuję jej żeby została do 19ej ale nic się nie odezwałam więc po 18ej pojechała.
Sami wykąpaliśmy małego, delikatnie, nawet przez chwilkę nie zapłakał, nie skrzywił się, wyszedł z wanienki zadowolony.

Pewnie już ten temat wałkowałyście, ale powiedzcie mi jak z tymi spacerami? Jutro mały skończy tydzień. Dzisiaj cały dzien balkon miałam otwarty, jutro chciałabym z nim wyjść na podwórko, na ile bym mogła i jak ja mam go ubrać??
8ewus8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 22:01   #1852
ania_85
Rozeznanie

Kotku rozpuszczalam bo tak napisali w ulotce..:/ no nic to dam do dzioba a jak myslisz,dlaczego teraz tego gerbera nie dojada? czy to przez te krople? (edit:doczytalam,ze nie zmieniaja smaku,ale i tak juz sama nie wiem co robic:/)aha i czy jesli bylo ok z tym mlekiem to czy jest sens probowac inne? bo juz sama nie wiem..

Gabi jak chcesz to zrob tak jak my... Pediatra powiedziala nam zebysmy malego wysmarowali calego Nizoralem odczekali z minute i wsadzili do wanienki i splukali, powiedziala zeby zrobic tak 2 razy tzn dzien po dniu, jednak za pierwszym razem wszystkie krostki zniknely

Edytowane przez ania_85
Czas edycji: 2012-06-17 o 22:07
Stary 2012-06-17, 22:10   #1853
szerylka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez 8ewus8 Pokaż wiadomość

Mnie wkurzało właśnie w szpitalu z tymi krostkami, że położne cały czas próbowały każdej matce wmawiać, że to od proszku uczulenie. Prałam wszystko w jelpie, koleżanka z sali w Loveli i nagle wszystkie dzieci miały takie same objawy. Adaś miał plamki na twarzy czerwone, które znikały i np. za 15 min się pojawialy w innym miejscu. Robiły mu się też takie krostki jakby z białym wypelnieniem.
Wszystko ustało jak mąż przywiózł balneum do szpitala i dałam im to do kąpania.
Teraz tez dolewamy mu do każdej kąpieli i nie ma kompletnie nic na ciałku.

dopiero dzisiaj włączyłam kompa, bo jakoś mi tak fajnie dzień mijał.
W ogóle wczoraj wkurzyła mnie teściowa, bo przyjechała nieproszona przed 19tą na kapanie pierwszy raz, jak wróciliśmy do domu, to przyjechała pokazać nam jak się kąpie, bo niby ma doświadczenie (ma 4 miesięcznego wnuczka u siostry mojego męża) no i spoko, jakoś to kapanie minęło.
no i wczoraj chcieliśmy sami a ona zjechała i się bierze do kąpania.
M wypił piwo z moim tatą, więc stwierdziłam, że moze lepiej jak ona małego włoży do wanienki. No ale nie wiem czy ona chciała pokazać, ze robi to sprawnie niczym położna czy o co chodziło, bo zaczęła jakoś dziwnie trzymać małego (w ogóle nie trzymała za ramię tylko pod samą główką) Adaś się prężył, płakał jak oszalały, gdzie on całe dnie nawet nie zakwili, potem obróciła go na brzuch, moim zdaniem głowy dobrze nie podtrzymywała, ogólnie masakra, potem całe ubieranie ze strachu też płakał.
Wkurzyłam się, bo szarpała tym dzieckiem jak zabawką.
No i zapowiedziała się, że dzisiaj przyjedzie. Przyjechała koło 17ej, wcześniej rozmawiałam z M, że kąpiemy sami, bo jego matka tylko wystraszyła Adasia a poza tym sami musimy się nauczyć.
myślała chyba, że zaproponuję jej żeby została do 19ej ale nic się nie odezwałam więc po 18ej pojechała.
Sami wykąpaliśmy małego, delikatnie, nawet przez chwilkę nie zapłakał, nie skrzywił się, wyszedł z wanienki zadowolony.

Pewnie już ten temat wałkowałyście, ale powiedzcie mi jak z tymi spacerami? Jutro mały skończy tydzień. Dzisiaj cały dzien balkon miałam otwarty, jutro chciałabym z nim wyjść na podwórko, na ile bym mogła i jak ja mam go ubrać??
Nigdy nie werandujemy dzieci w takie temperatury weranduje się tylko w zimie (jeśli dziecię się urodzi akurat zimą) i jest spory mróz ,dziecko na spacer ubierasz zazwyczaj jedną warstwę grubiej od siebie to tylko na początku oczywiście ,ale jeśli są upały ja ubieram w body z krótkim rękawkiem +skarpetki do tego i lekka czapusia w nieco chłodniejsze dni kaftanik ,spiochy i czapucha ,z tygodniowym malcem możesz spokojnie iść na spacer ale najlepiej po 15 jak nie będzie juz tak prazyło ,nasz 1 spacer trwał około 2 godzin .
szerylka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 22:12   #1854
_millena
Zadomowienie

Cytat:

za pierwszy spacer. Swoją drogą nie rozumiem, po co werandowaliście Boryska

Czyli Wasz x-move też klekoce w przednich kołach?
Musimy Hanię kłaść bliżej góry wózka. Dzisiaj leżała raczej nisko i klekotanie było na prawdę głośne Tym bardziej, że spacer odbywał się po kostce brukowej

Ja jeszcze krwawię, ale mało. Najpierw przeszłam z podkładów na duże podpaski bella, a teraz używam cieniutkich podpasek bella ze skrzydełkami. Ciekawa jestem, kiedy całkowicie przestanę krwawić.

Dziewczyny, kiedy przestałyście krwawić?

Ale pospaliśmy.
Z dwie godziny non stop Hania spała dłużej, bo jakieś 3h. My z P ułożyliśmy się w koło Niej i też zasnęliśmy. A Mała sobie psiochę wietrzyła na całego, aż się z Niej śmialiśmy. Nóżki rozłożone i dobrodziejstwem świeciła po oczach, Bezwstydnica jedna
Teraz dostała cyca, ssała jakieś 25 min i znowu śpi. Za godzinkę pobudka na kąpanie. Nie za późno kąpiemy tą naszą Córunię? Jakoś tak się wyrabiamy każdego dnia, że to tak późno wychodzi Mam nadzieję, że jak się ureguluje w miarę karmienie, to Hania się przestawi na wcześniejsze pory kąpania.

Czekam, jak na zbawienie, na dzień kiedy wypryski Hani będą znikały, a nie mnożyły się
Dzisiaj na spacerze, jakiś facet zajrzał nam do wózka i mówi "o jakie maleństwo" i tak patrzy na tę naszą Biedroneczkę, a mnie się serce kraje, bo skąd ktoś może wiedzieć, że to tak jest i już. Pewnie sobie ludzie myślą, że to moja wina
Tak średnio się przejmuję tym, co ludzie myślą, ale trochę mi przykro
Najważniejsze, że Hania nie czuje dyskomfortu w związku z tymi pryszczakami

---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ----------

Fajne zdjęcie

polozna mowila zeby zaczynac spacery od 15 minut. sama doradzila najpierw taras, powiedziala, zebym wyszla z nim jak czas spaceru wydluzy sie do 40 min, bo na 15 minut to mi sie nawet nie oplaca ruszac z domu. tak tez robilismy. co dzien dodawalismy 10 min na tarasie.

nasz mercedes nie klekoce

ja tez jestem na cienkich bellach. i juz widze ze mam coraz to słabsze krwawienie, ale chyba jeszcze jakiś czas pochodze sobie z gadzetem w majtach ...

my młodego też pozno kapiemy, ale to jest wykalkulowane. on po prostu lepiej spi po kapieli, a my i tak chodzimy spac kol 24. wiec kapiemy go zawsze w okolicy 22, potem jest karmienie, schodzi do 23.30, potem sobie spi i budzi sie kolo 3ciej. dzieki temu mozemy sie wyspac
i tez sobie dzis pomyslalam, ze zmienimy mu tą porę kąpieli , jak bedzie mial dluzsze przerwy miedzy karmieniami i ureguluje nam się chociaż trochę harmnogram dnia.

Gabi czym ty sie przejmujesz, moj też ma krostki, taką kaszkę. Ja się tym nie przejmuje, wielokrotnie mi mowiono ze to nic zlego, a opinia postronnych osób kompletnie mnie nie interesuje.
moze te krosteczki widzisz tylko Ty? Moze inni nie zwracają na nie uwagi?

Edytowane przez _millena
Czas edycji: 2012-06-17 o 22:16
_millena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 22:18   #1855
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Kotku rozpuszczalam bo tak napisali w ulotce..:/ no nic to dam do dzioba a jak myslisz,dlaczego teraz tego gerbera nie dojada? czy to przez te krople? (edit:doczytalam,ze nie zmieniaja smaku,ale i tak juz sama nie wiem co robic:/)aha i czy jesli bylo ok z tym mlekiem to czy jest sens probowac inne? bo juz sama nie wiem..
Wiesz, skoro mleko było ok tak długo, to ja bym wypróbowała najpierw wszystkie warianty kropelek i dopiero jak nic nie pomoże, to wtedy zmieniłabym mleko. Może jeść mniej bo np. jest ciepło i nie potrzebuje tyle, ile zwykle, może być też tak, że to mleko powoduje bóle brzuszka, to jak ma brzuszek taki zagazowany, to po prostu nie ma apetytu, bo mu chlupie. A masz takie wrażenie, że coś mu chlupie w środku, ma duży brzuch? Bo Michał to miał tak, że brzuch wyglądał tak, jakbyś do butelki nalała wody - jak podnosiło się dziecko to normalnie mu się przelewało wszystko w takim wielkim wzdętym brzuchu i chlupało jak w butelce... no jak się maluch kiepsko czuje, to jeść też dużo nie będzie
możesz spróbować np. z Gerberem ale HA, żeby był delikatniejszy, a dziecko nie będzie miało wtedy takiego szoku związanego ze zmianą, bo mleczko w obrębie jednej firmy będzie podobne, również w smaku, tylko delikatniejsze dla brzuszka.
Ja bym zrobiła tak - jeżeli poeksperymentujesz kilka dni z kroplami i nie będzie poprawy, to bym sięgnęła po Gerbera HA, a potem zobaczy się, co dalej... bo jeżeli nie ma i nie będzie poprawy, to bez sensu tkwić na mleku, które powoduje ból brzuszka. Niektóre dzieci kiepsko reagują na zmiany mleka, ale wtedy podajesz np. 1 porcję nowego mleczka, a resztę starego, następnego dnia - 2 porcje itd.
Tyle mogę Ci doradzić, chociaż ja na pewno gdybym po 3 tygodniach miała podejmować taką decyzję, to nie robiłabym nic sama - zdecydowanie skonsultowałabym się z naszą pediatrą - ślepo jej ufam i jak do tej pory każda jej diagnoza i leczenie były w 100% trafione i skuteczne i uratowała nam Michałka no i nas przy okazji w naszym stanie to już nie raz przekonałam się, jak ważny jest dobry pediatra, który nie będzie opowiadał bzdur i do którego można mieć 100% zaufanie...zwłaszcza jak są problemy z dzieciaczkiem.

Czas edycji: 2012-06-17 o 22:30
Stary 2012-06-17, 22:18   #1856
libretka
Raczkowanie

przed 19-tą dostałam smsa od Tacca, ale nie miałam dostępu do neta, dlatego dopiro teraz przekazuję info"Piotr Jerzy ur. dziś o godz. 14:15 sn, waga 2390, 53 cm. Maleństwo. Poród na 3 partym, ale koszmar. Pozdrawiam Serdecznie
libretka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 22:26   #1857
Alfahelisa
Zakorzenienie

Cytat:
chyba oddają się całkowicie macierzyństwu

---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ----------

Cytat:
Napisane przez libretka Pokaż wiadomość
przed 19-tą dostałam smsa od Tacca, ale nie miałam dostępu do neta, dlatego dopiro teraz przekazuję info"Piotr Jerzy ur. dziś o godz. 14:15 sn, waga 2390, 53 cm. Maleństwo. Poród na 3 partym, ale koszmar. Pozdrawiam Serdecznie
coraz mniej tych w dwu paku

w poniedziałek ponoć mi brzuch opadł, moja mama oczywiście twierdziła że to znaczy że to tygodnia urodzę... taaaa dobrze, że jej nie dowierzam bo dziś już niedziela i z jej wróżenia nic nie wyszło
Bezpowrotnie elipsa ma"
Aniołek 7t4d [*] 25.05.2011 i nic już nie będzie takie samo
Wiktor 13.07.2012 kochany szczęściarz urodzony 13ego w piątek
Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka
Alfahelisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 22:31   #1858
ania_85
Rozeznanie

Cytat:
Wiesz, skoro mleko było ok tak długo, to ja bym wypróbowała najpierw wszystkie warianty kropelek i dopiero jak nic nie pomoże, to wtedy zmieniłabym mleko. Może jeść mniej bo np. jest ciepło i nie potrzebuje tyle, ile zwykle, może być też tak, że to mleko powoduje bóle brzuszka, to jak ma brzuszek taki zagazowany, to po prostu nie ma apetytu, bo mu chlupie. A masz takie wrażenie, że coś mu chlupie w środku, ma duży brzuch? Bo Michał to miał tak, że brzuch wyglądał tak, jakbyś do butelki nalała wody - jak podnosiło się dziecko to normalnie mu się przelewało wszystko w takim wielkim wzdętym brzuchu i chlupało jak w butelce... no jak się maluch kiepsko czuje, to jeść też dużo nie będzie
możesz spróbować np. z Gerberem ale HA, żeby był delikatniejszy, a dziecko nie będzie miało wtedy takiego szoku związanego ze zmianą, bo mleczko w obrębie jednej firmy będzie podobne, również w smaku, tylko delikatniejsze dla brzuszka.
Ja bym zrobiła tak - jeżeli poeksperymentujesz kilka dni z kroplami i nie będzie poprawy, to bym sięgnęła po Gerbera HA, a potem zobaczy się, co dalej... bo jeżeli nie ma i nie będzie poprawy, to bez sensu tkwić na mleku, które powoduje ból brzuszka. Niektóre dzieci kiepsko reagują na zmiany mleka, ale wtedy podajesz np. 1 porcję nowego mleczka, a resztę starego, następnego dnia - 2 porcje itd.
Tyle mogę Ci doradzić, chociaż ja na pewno gdybym po 3 tygodniach miała podejmować taką decyzję, to nie robiłabym nic sama - zdecydowanie skonsultowałabym się z naszą pediatrą - ślepo jej ufam i jak do tej pory każda jej diagnoza i leczenie były w 100% trafione i skuteczne i uratowała nam Michałka no i nas przy okazji

dzieki Kochana
Jutro przyjdzie do nas polozna, bardzo fajna i obyta kobieta,mam nadzieje,ze cos pomoze. Mam wrazenie,ze cos mu chlupoce,ale tak delikatnie. Co mnie bardziej martwi to to,ze jak sobie pozadnie beknie,to jak placze i go ponosze to nadal mu sie odbekuje i jest na chwile spokoj. Wydaje mi sie,ze ten placz jest i tym po czesci spowodowany,ale dlaczego ma taki problem z odbeknieciem,jak w przerwie karmienia robi to ladnie, glosno...a jednak nie do konca.kurde sa jakies krople na 100%beki?
Stary 2012-06-17, 22:35   #1859
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
dzieki Kochana
Jutro przyjdzie do nas polozna, bardzo fajna i obyta kobieta,mam nadzieje,ze cos pomoze. Mam wrazenie,ze cos mu chlupoce,ale tak delikatnie. Co mnie bardziej martwi to to,ze jak sobie pozadnie beknie,to jak placze i go ponosze to nadal mu sie odbekuje i jest na chwile spokoj. Wydaje mi sie,ze ten placz jest i tym po czesci spowodowany,ale dlaczego ma taki problem z odbeknieciem,jak w przerwie karmienia robi to ladnie, glosno...a jednak nie do konca.kurde sa jakies krople na 100%beki?
A płacze Ci jak go trzymasz pionowo też? Czy tylko jak kładziesz? Czyzby to nasz znajomy refluks??? dziecko nie musi wcale ulewać przy refluksie, często ciężko go zdiagnozować.W kazdym razie dziecko wymusza wtedy płaczem, żeby być maksymalnie pionowo... ja prawie spałam z Michałkiem na rękach...masakra... a może to, co mówisz, ze jest bekaniem to nie jest odbeknięcie, tylko pokarm mu podchodzi do przełyku? jesteś pewna, ze on odbija tylko powietrze??? a nie płacze potem po takim odbeknięciu? Przy refluksie Michałkowi podchodziło mleko do przełyku i piekło, więc płakał. Ech, biedne te dzieciaki... ciężko tak coś powiedzieć jeszcze na odległość, zwłaszcza jak objawów refluksu może być wiele i u każdego dziecka inne...

Czas edycji: 2012-06-17 o 22:41
Stary 2012-06-17, 22:44   #1860
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:

Gabi jak chcesz to zrob tak jak my... Pediatra powiedziala nam zebysmy malego wysmarowali calego Nizoralem odczekali z minute i wsadzili do wanienki i splukali, powiedziala zeby zrobic tak 2 razy tzn dzien po dniu, jednak za pierwszym razem wszystkie krostki zniknely
Ale Hania nie ma nigdzie indziej krostek, tylko na twarzy, a najwięcej na powiekach więc ta metoda odpada.
Cytat:

Gabi czym ty sie przejmujesz, moj też ma krostki, taką kaszkę. Ja się tym nie przejmuje, wielokrotnie mi mowiono ze to nic zlego, a opinia postronnych osób kompletnie mnie nie interesuje.
moze te krosteczki widzisz tylko Ty? Moze inni nie zwracają na nie uwagi?
Wszyscy widzą, bo to nie jest kaszka, tylko duże, czerwone krosty zakończone białymi punkcikami.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości