Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,cz.IX - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-17, 09:59   #1801
niunia32
Zakorzenienie

Dot.: Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,

Lecieć leci, ale nie wiem czy tak jak powinno. Jak ncisne na brodawke to wylatuje wylatuje mleko. Eh mam nadzieje ze mleko mi sie nie kończy, bo jeszcze troche bym chciala pokarmic

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 10:09   #1802
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Dot.: Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
co do kropli - ja daje na łyżeczce, takiej dla dzieci od 4 miesięcy tomiee tipee - jest fajnie wyprofilowana i maleńka
Tak, te silikonowe explora też je mam i na nich podaję krople, są rewelacyjne! Wojtek się tak wyrobił z kropelkami, że czasem nawet sam otwiera buzię i kapię mu prosto do paszczy

---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ----------

Tacca - powodzenia!!!

Cytat:
Napisane przez szerylka Pokaż wiadomość
witam dziewczyny
mało ostatnio się udzielam ale to dlatego że jestem załamana okazało się że mój malutki ma przepuklinję pachwinową którą trzebaq operować jak będzie ważył 8kg

Jej...przytulam Was mocno i trzymam kciuki za zabieg!!

Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
Czesc !
Moje dziecko od dwóch dni robi z jednej piersi smoczek. W ogole mamy chyba problem z przystawieniem do niej. Niby łapie, , pije. Ale jak wypluje to wariuje. Szuka, krzyczy, denerwuje sie a jak złapie to trzyma go w buzi. A tak nie.było :-(
Z lewa piersią tak nie robi. Normalnie nie wiem o co chodzi :-(

Musze kupic jakieś kropelki na ten jej bol brzuszka g i problemy zgazami.
Kiedy należy podejrzewać refluks?

Taca powodzenia

Przede wszystkim wtedy, jak dziecko płacze ciągle, nie daje się odłożyć do łóżeczka, robi wszystko, żeby wymusić bardziej pionową pozycję, ciągle chce być na rękach, bo wtedy ma chociaż główkę uniesioną i nie odczuwa tak mocno pieczenia. I uwaga - przy refluksie wcale nie zawsze są mocne ulewania! Własnie to może być mylące. Jeżeli np. maluch wyraźnie uspokaja się chociaż w foteliku samochodowym, a wręcz panikuje przy kładzeniu go na płasko, to już mozna pomyśleć o refluksie.

Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość
dzięki i jak karmię piersią to też bez problemu mogę wodę podawać

przylaczam sie do pytania

a z ta piersia to nie mam pojecia co to moze cos tam sie zatkalo i mleczko nie leco z niej... nie... nie wiem
Oczywiście woda to woda, to nie jest żaden pokarm.
SzmaragdowyKotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 10:38   #1803
_millena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
widzę, że nie pamiętacie - jak Adaś zaczął kolki pisałam podobnie - że macierzyństwo nie jest takie cudowne jak wszyscy mówią. Dlatego łącze się w bólu i wiem co przechodzisz, ja wyrwać się jeszcze nie wyrwałam, bo ciągle coś - ale mam nadzieje, że jak moja mama przyjedzie to wreszcie odpocznę!

to nie dziecko Cię nie lubi - Ty pachniesz mlekiem, a on wie doskonale jak zmusić Cię do wyjęcia cycem - płacz.... nie poddawaj się, bo jak nie my to kto to przetrwa? jestem też matką diabła a nie aniołka i z zazdrością czytam o dzieciach takich jak Maciek _Agaty, bo pamiętam z przed kolek, moje dziecie też było takie cudowne.... niestety to czas przeszły
ja pamiętam jak pisałaś o własnym kryzysie. kiedys myslalam, ze moje dziecko podświadomie wyczuje że ze mna nie bedzie moglo tak pogrywać bo nie mam do takich akcji cierpliwości, ale jak widać, nie zakumało jeszcze
dla mnie najgorsze w tym wszystkim jest to ze moja frustracja zainstaniala sytuacja odbija sie nie tylko na mojej psychice, ale na relacjach z mezem i przede wszystkim na dziecku, ktore zaczynam traktować powoli jak ssaka - zło konieczne, na zasadzie przetrwać, zapomnieć. a przecież miało być tak rodośnie i wzniośle....

mó gówniarz znów pojedzony, ale o spaniu nie ma mowy. zauważyłam też, że faktycznie ma takie kilkudziesięciu sekundowe napady jakiegoś kwękania ( bo to nie płacz) trwa to od kilku sekund do 2-3 minut. Potem jest pierd i spi dalej... dlatego mąż pojechał po ten Delicol i Esputicon.

Kotku powiedz jak to stosujesz? zgodnie z ulotką ?

_millena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 10:40   #1804
niunia32
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
hej hej tak nasza lipcoweczka sie rozpakowala troszke za wczesnie ale z dziewczynami wszystko w porzadku
Przed chwila druga pojechala do szpitala

Mam pytanie dziewczyny czy kupowalyscie kosz na zuzyte pieluchy?
Pozdrawiam
Mama Lipcowa
ja nie kupowałam

Kotek dzieki za odpowiedź.
Moja to czasem i na rękach płacze.

Przyszła wczoraj tesciowa. Chyba tylko dlatego, ze miala wnuczki i młodsza przyjechala do nas na rowerze iA. Pojechał na tym rowerze po nia. Miała mała na rękach a ta wrzask.
Powiedziała, ze jak bedzie miala z nia zostać i ona bedzie płakać to ona razem z nia bedzie płakać

Malinka

Haniusia
Stary 2012-06-17, 10:50   #1805
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _millena Pokaż wiadomość
ja pamiętam jak pisałaś o własnym kryzysie. kiedys myslalam, ze moje dziecko podświadomie wyczuje że ze mna nie bedzie moglo tak pogrywać bo nie mam do takich akcji cierpliwości, ale jak widać, nie zakumało jeszcze
dla mnie najgorsze w tym wszystkim jest to ze moja frustracja zainstaniala sytuacja odbija sie nie tylko na mojej psychice, ale na relacjach z mezem i przede wszystkim na dziecku, ktore zaczynam traktować powoli jak ssaka - zło konieczne, na zasadzie przetrwać, zapomnieć. a przecież miało być tak rodośnie i wzniośle....

mó gówniarz znów pojedzony, ale o spaniu nie ma mowy. zauważyłam też, że faktycznie ma takie kilkudziesięciu sekundowe napady jakiegoś kwękania ( bo to nie płacz) trwa to od kilku sekund do 2-3 minut. Potem jest pierd i spi dalej... dlatego mąż pojechał po ten Delicol i Esputicon.

Tak ale jeżeli esputiconu jest za mało, śmiało możesz dołożyć. Z tego, co tu któraś z dziewczyn wklejała mozna zwiększyć dawkę nawet do 15 kropli. To i tak się nie wchłania, więc można podawać tyle, ile potrzeba. Laktaza rozkłada mleko, więc też mozna dać więcej, jeżeli tyle nie wystarczy - w miarę potrzeb. Nam na razie wystarcza tyle, ile jest w ulotce jako dawkowanie podstawowe. Mój ssak na razie dostaje po 5-6 kropli Delicolu (jak mi kapnie) i 2 duże Esputiconu przed każdym karmieniem. Koniecznie daj znać, czy będzie jakaś poprawa!

Edytowane przez SzmaragdowyKotek
Czas edycji: 2012-06-17 o 10:54
Stary 2012-06-17, 10:59   #1806
kotek81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tacca Pokaż wiadomość
Witam słonecznie...
My na walizkach. 4.20 wstałam do łazienki i na wkładce dużo śluzu podbarwionego krwią. Skurcze były co 10 minut teraz 5-8. Jestem dopakowana, uprasowałam mężowi 4 koszule, co by miał w co się odziać. Skurcze bolesne, w dole brzucha, promieniujące w kręgosłupie.. Chciałam jeszcze do gina zadzwonić, ale chyba nie będę dzwonić, tylko pojedziemy. Wody nie odeszły.
Trzymajcie kciuki! Buziaki!
jednak się pomyliłam o kilkanaście godzin

kotek81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 11:04   #1807
_millena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez SzmaragdowyKotek Pokaż wiadomość
Tak ale jeżeli esputiconu jest za mało, śmiało możesz dołożyć. Z tego, co tu któraś z dziewczyn wklejała mozna zwiększyć dawkę nawet do 15 kropli. To i tak się nie wchłania, więc można podawać tyle, ile potrzeba. Laktaza rozkłada mleko, więc też mozna dać więcej, jeżeli tyle nie wystarczy - w miarę potrzeb. Nam na razie wystarcza tyle, ile jest w ulotce jako dawkowanie podstawowe. Mój ssak na razie dostaje po 5-6 kropli Delicolu (jak mi kapnie) i 2 duże Esputiconu przed każdym karmieniem. Koniecznie daj znać, czy będzie jakaś poprawa!
na razie mamy esputicon, bo delicolu w 2 aptekach nie bylo. oczywiscie pani mgr w aptece nagadala mezowi ze nie stosuje sie tego razem, i ze trzeba zaczac od esputiconu. wiec ten przylazl i sie pyta mnie co ja wyprawiam. a jak mowie ze to rada dziewczy z wizazu to on juz reaguje na ten tekst jak na allergie
podalam te krople, i ssiemy drugiego cyca, i czekamy na rezultaty. trzymajcie kciuki

Stary 2012-06-17, 11:26   #1808
cate_
Zadomowienie

Witam.

Tacca kciuki zacisniete.

Poczytalam troche ale niewiele pamietam. Moje dziecko robi pobudki o piatej rano i nie chce spac. padam na twarz.

MAXIMILIAN
cate_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 11:37   #1809
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
na razie mamy esputicon, bo delicolu w 2 aptekach nie bylo. oczywiscie pani mgr w aptece nagadala mezowi ze nie stosuje sie tego razem, i ze trzeba zaczac od esputiconu. wiec ten przylazl i sie pyta mnie co ja wyprawiam. a jak mowie ze to rada dziewczy z wizazu to on juz reaguje na ten tekst jak na allergie
podalam te krople, i ssiemy drugiego cyca, i czekamy na rezultaty. trzymajcie kciuki
Trzymam kciuki. No tak, delicolu nie ma w każdej aptece. A wyjaśniła, dlaczego się razem nie stosuje? Bo mnie nic nie mówili w aptece na ten temat, a generalnie mówią, nawet przypominają, żeby np. niektóre leki trzymamc w lodówce itp., więc jestem zdziwiona. Ja po prostu podałam razem i działa, nie słyszałam, żeby te preparaty wchodziły w jakies interakcje??? Na ulotce nic nie jest napisane, wręcz przeciwnie - wiem, że zwłąszcza esputicon nie koliduje z niczym. Owszem mówi się, zeby na początku dawać osobno, bo wtedy wiemy, czy działa np. esputicon czy delicol, ale jak maluch płacze, to ja nie będę czekać, co łaskawie zadziała. Niech Twój mąż dopyta, bo sama jestem ciekawa. Przy Michałku miałam inne leki - mocne, takie jak debridat, delicolu jeszcze wtedy nie było, więc nie stosowałam. Stosowałam espumisan z debridatem i innymi preparatami na zlecenie pediatry i absolutnie nie mówiła, że espumisanu czy esputiconu nie można podawać razem z czymś innym! wręcz przeciwnie, jak mówię, miałam stosowac je razem. To ja bardzo proszę o info, bo nic mi o tym nie wiadomo!

Nawet na szybko znalazłam, że stosuje się je razem, tak jak ja stosowałam - inni pediatrzy też zalecają esputicon w duecie z czymś innym, np. debridatem czy delicolem, więc sobie tego nie wymyśliłam... https://wizaz.pl/forum/archive/index.php/t-506975.html, http://ebobas. pl/forum/read.php?52,262520,482387 (przed .pl dałam spację)

Czas edycji: 2012-06-17 o 12:17
Stary 2012-06-17, 11:54   #1810
ania_85
Rozeznanie

Cytat:
a jak mowie ze
(cytowanie mi sie zgubilo )

wczoraj dzwonie do meza - kup delicol, po co? na brzuch - Kotek z wizazu mowil,ze moze pomoc on juz nie dopytuje

Za delicol w aptece zaplacil 50zl a w necie jest za 20:/ no nic spr czy dziala i zamowie 10pak

Kotku,bo na ulotce jest podane,ze do 120ml mleka 6 kropli,czy w takim razie mozna podac np 8? W ogole mialas racje bo wydaje mi sie,ze jest poprawa,juz tak mocno nie plakal w trakcie karmienia,choc raz mu podalam 8 a potem wlasnie 6-bo doczytalam no i po tych 8 bylo lepiej..Ps smialo zakladaj infolinie

Edytowane przez ania_85
Czas edycji: 2012-06-17 o 12:11
ania_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 12:01   #1811
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ania_85 Pokaż wiadomość

wczoraj dzwonie do meza - kup delicol, po co? na brzuch - Kotek z wizazu mowil,ze moze pomoc on juz nie dopytuje

Za delicol w aptece zaplacil 50zl a w necie jest za 20:/ no nic spr czy dziala i zamowie 10pak

Kotku,bo na ulotce jest podane,ze do 120ml mleka 6 kropli,czy w takim razie mozna podac np 8? W ogole mialas racje bo wydaje mi sie,ze jest poprawa,juz tak mocno nie plakal w trakcie karmienia,choc raz mu podalam 8 a potem wlasnie 6-bo doczytalam no i po tych 8 bylo lepiej..Ps smialo zakladaj infolinie

No bardzo sie cieszę, że jest choć ciutek lepiej i że moje doświadczenia może oszczędzą choć odrobinę cierpień Wam i Waszym biednym maluszkom Spokojnie możesz zwiększyć dawkę do max. 12 kropelek na posiłek - tak nawet piszą w ulotce. Po prostu jednemu maluchowi wystarczy 6, bo ma jedynie mały niedobór laktazy, a inny będzie potrzebował 12
Stary 2012-06-17, 12:04   #1812
Efijy
Rozeznanie

[QUOTE=ania_85;34756079]

Witam!

Te apteki to już nie wiedzą ile brać za leki mój może niecały miesiąc temu kupował dicoflor za 31zł dla małego na tą florę bakteryjną w jelitkach a wczoraj 41zł za 5ml mąż nawet się nie zorientował bo kupował jeszcze co innego a na necie 27zł
Efijy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 12:16   #1813
ania_85
Rozeznanie

[QUOTE=Efijy;34756245]
Cytat:

Witam!

Te apteki to już nie wiedzą ile brać za leki mój może niecały miesiąc temu kupował dicoflor za 31zł dla małego na tą florę bakteryjną w jelitkach a wczoraj 41zł za 5ml mąż nawet się nie zorientował bo kupował jeszcze co innego a na necie 27zł
tak jak mowisz,masakra jakas

---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ----------

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
hej hej tak nasza lipcoweczka sie rozpakowala troszke za wczesnie ale z dziewczynami wszystko w porzadku
Przed chwila druga pojechala do szpitala

Mam pytanie dziewczyny czy kupowalyscie kosz na zuzyte pieluchy?
Pozdrawiam
Mama Lipcowa
czesc ja do zwyklego wywalam, trzymamy za Was kciuki, oby sprawnie i bezbolesnie Wam wszystkim poszlo!
Stary 2012-06-17, 12:57   #1814
_millena
Zadomowienie

Cytat:
Trzymam kciuki. No tak, delicolu nie ma w każdej aptece. A wyjaśniła, dlaczego się razem nie stosuje? Bo mnie nic nie mówili w aptece na ten temat, a generalnie mówią, nawet przypominają, żeby np. niektóre leki trzymamc w lodówce itp., więc jestem zdziwiona. Ja po prostu podałam razem i działa, nie słyszałam, żeby te preparaty wchodziły w jakies interakcje??? Na ulotce nic nie jest napisane, wręcz przeciwnie - wiem, że zwłąszcza esputicon nie koliduje z niczym. Owszem mówi się, zeby na początku dawać osobno, bo wtedy wiemy, czy działa np. esputicon czy delicol, ale jak maluch płacze, to ja nie będę czekać, co łaskawie zadziała. Niech Twój mąż dopyta, bo sama jestem ciekawa. Przy Michałku miałam inne leki - mocne, takie jak debridat, delicolu jeszcze wtedy nie było, więc nie stosowałam. Stosowałam espumisan z debridatem i innymi preparatami na zlecenie pediatry i absolutnie nie mówiła, że espumisanu czy esputiconu nie można podawać razem z czymś innym! wręcz przeciwnie, jak mówię, miałam stosowac je razem. To ja bardzo proszę o info, bo nic mi o tym nie wiadomo!

Nawet na szybko znalazłam, że stosuje się je razem, tak jak ja stosowałam - inni pediatrzy też zalecają esputicon w duecie z czymś innym, np. debridatem czy delicolem, więc sobie tego nie wymyśliłam... https://wizaz.pl/forum/archive/index.php/t-506975.html, http://ebobas. pl/forum/read.php?52,262520,482387 (przed .pl dałam spację)
ona powiedziala, ze to jest to samo , ze delicol jest mocniejszy i jesli zareaguje na esputicon to po co delicol. ja nie twierdze ze nie masz racji Kotku, twierdze ze pani w aptece ja kazda pani z apteki lub kazda kobieta ma wlasna teorie kiedys poszlam po luteine bo mi sie skonczyla a wizyte mialam za 5 dni i poprosilam o wydanie lekow bez recepty, przyrzekajac znajomej aptekarce ze przyniose recepte, to mi zadala pytanie : a po co pani? moze juz nie trzeba brac? w koncu jest pani w zaawansowanej ciazy
one zawsze wiedza lepiej

na razie nie widze spektakularnych rezultatów. nakarmilam mlodego z jednego cyca, poszly pierdy i kupa, tz przywiozl w miedzyczasie krple. przewinelam bobasa, zapodalam dawke, nakarmilam z drugiego, polozylam w wozku na tarasie. spal 30 min, obudzil sie i kwekał. sprobowalam wody.. nie chcial. poszla 60tka mm, dalej kweczy. przystawilam do cyca, ale niby je a cos steka i macha raczkami, troszke rusza nozkami, ale to chyba tak dla rozrywki raczej i tak zabawa trwa od 9tej rosol mi sie zagotowal ale juz mi to wali.

Stary 2012-06-17, 13:13   #1815
ania_85
Rozeznanie

Cytat:
a po co pani? moze juz nie trzeba brac? w koncu jest pani w zaawansowanej ciazy
one zawsze wiedza lepiej
po co to sie nogi w nocy poca,tak bym babie odpowiedziala jak ja nie lubie jak ktos jest taki glupiomadry:/

a co do rosolu, ostatnio tez sobie podgrzewalam zupe ze dwie godziny,bo jak juz mialam zjesc,to mlody zaczal plakac, zanim uspokoilam to juz zapomnialam,ze bylam glodna no i zapolnialam o zupie musimy zaczac sie przyzwyczajac
Stary 2012-06-17, 13:15   #1816
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Witam słonecznie...
My na walizkach. 4.20 wstałam do łazienki i na wkładce dużo śluzu podbarwionego krwią. Skurcze były co 10 minut teraz 5-8. Jestem dopakowana, uprasowałam mężowi 4 koszule, co by miał w co się odziać. Skurcze bolesne, w dole brzucha, promieniujące w kręgosłupie.. Chciałam jeszcze do gina zadzwonić, ale chyba nie będę dzwonić, tylko pojedziemy. Wody nie odeszły.
Trzymam kciuki
Ja tam cały czas mam śluz i dzisiaj dodatkowo obudziły mnie skurcze nie mogłam spać, ale jak zwykle wszystko ustało... znowu pewnie mi 1cm się rozwarło i na tym stanęło:P Ja tak po 1cm
sailormaary jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 13:23   #1817
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
ona powiedziala, ze to jest to samo , ze delicol jest mocniejszy i jesli zareaguje na esputicon to po co delicol. ja nie twierdze ze nie masz racji Kotku, twierdze ze pani w aptece ja kazda pani z apteki lub kazda kobieta ma wlasna teorie kiedys poszlam po luteine bo mi sie skonczyla a wizyte mialam za 5 dni i poprosilam o wydanie lekow bez recepty, przyrzekajac znajomej aptekarce ze przyniose recepte, to mi zadala pytanie : a po co pani? moze juz nie trzeba brac? w koncu jest pani w zaawansowanej ciazy
one zawsze wiedza lepiej

na razie nie widze spektakularnych rezultatów. nakarmilam mlodego z jednego cyca, poszly pierdy i kupa, tz przywiozl w miedzyczasie krple. przewinelam bobasa, zapodalam dawke, nakarmilam z drugiego, polozylam w wozku na tarasie. spal 30 min, obudzil sie i kwekał. sprobowalam wody.. nie chcial. poszla 60tka mm, dalej kweczy. przystawilam do cyca, ale niby je a cos steka i macha raczkami, troszke rusza nozkami, ale to chyba tak dla rozrywki raczej i tak zabawa trwa od 9tej rosol mi sie zagotowal ale juz mi to wali.

No ja pierniczę... pani w aptece powiedziała, ze to to samo???? przecież esputicon to symetikon a delicol to laktaza - enzym rozkładający laktozę!!!! takiej bzdury dawno nie słyszałam ręce opadają... może mąż źle dopytał albo pomyliła z infacolem, bo infacol i esputicon to faktycznie to samo???? no ale w aptece coś takiego usłyszeć to nieprawdopodobne po prostu. Sama przeczytaj nawet na ulotce z netu na stronie jakiejkolwiek apteki, że to zupełnie co innego! No ale jeżeli ta pani ma takie teorie odnośnie luteiny w ciąży, to faktycznie się nie dziwię... matko, kto ją wpuścił do tej apteki????
ja nie twierdzę, że to MUSI pomóc, ale może. Michałkowi NIC nie pomagało do końca - dopiero zmiana na Nutramigen, a i tak brał do tego debridat itp. Wojtkowi pomogło przy megaproblemach niestety nic nie pomaga do końca, ale może chociaż coś troszkę złagodzi te bóle... trzeba próbować

Czas edycji: 2012-06-17 o 13:27
Stary 2012-06-17, 13:35   #1818
_millena
Zadomowienie

Cytat:
No ja pierniczę... pani w aptece powiedziała, ze to to samo???? przecież esputicon to symetikon a delicol to laktaza - enzym rozkładający laktozę!!!! takiej bzdury dawno nie słyszałam ręce opadają... może mąż źle dopytał albo pomyliła z infacolem, bo infacol i esputicon to faktycznie to samo???? no ale w aptece coś takiego usłyszeć to nieprawdopodobne po prostu. Sama przeczytaj nawet na ulotce z netu na stronie jakiejkolwiek apteki, że to zupełnie co innego! No ale jeżeli ta pani ma takie teorie odnośnie luteiny w ciąży, to faktycznie się nie dziwię... matko, kto ją wpuścił do tej apteki????
ja nie twierdzę, że to MUSI pomóc, ale może. Michałkowi NIC nie pomagało do końca - dopiero zmiana na Nutramigen, a i tak brał do tego debridat itp. Wojtkowi pomogło przy megaproblemach niestety nic nie pomaga do końca, ale może chociaż coś troszkę złagodzi te bóle... trzeba próbować
bedziemy probowac, jutro kupimy delicol.

Stary 2012-06-17, 13:49   #1819
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

A tak w ogóle, dziewczyny, to jeżeli maluch ma bóle brzuszka, a wy karmicie albo dokarmiacie mm, to od tego zacznijcie! Wypróbujcie mleczka delikatne - czyli HA albo Comfort, nie te zwykłe! Wiem, ze niby nie powinno się zmieniać dziecku często mleka, ale dotyczy to sytuacji, gdzie dziecko dobrze toleruje mleko i zmieniamy mu tak po prostu - jeżeli boli je brzuszek, od razu widać, czy na innym mleku jest tak samo, czy lepiej czy gorzej - ja uważam, że trzeba od razu zmienić i dopasować odpowiednie, bez sensu maluch ma cierpieć. Mój w ciągu tygodnia życia zaliczył 3 mleka - po dwa dni na każde - trzeci strzał razem z kroplami trafiony - od razu ulga - i teraz już się trzymamy tego zestawu, który nam pasuje. Jeszcze popatrzę ze 2,3 dni czy to na pewno nie przypadek i robię zapas
Stary 2012-06-17, 14:04   #1820
Gaabbi
Wtajemniczenie

Dzień dobry.

Ale Hania dzisiaj jest marudna. Od rana prawie w ogóle nie spała. Wybudza się co 2 min i ryczy. Chce niby cyca, bo ciągle ładuje łapki do buzi, ale ssie 3 min i wypuszcza sutka. Później ulewa, czyli ma za dużo
Może to przez pogodę
Smoka nie bardzo chce doić. Spróbuję jeszcze z wodą.
Krostek jest coraz więcej. Teraz pojawiły się już na policzkach.

Tacca, powodzenia
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 14:38   #1821
ania_85
Rozeznanie

Cytat:
A tak w ogóle, dziewczyny, to jeżeli maluch ma bóle brzuszka, a wy karmicie albo dokarmiacie mm, to od tego zacznijcie! Wypróbujcie mleczka delikatne - czyli HA albo Comfort, nie te zwykłe! Wiem, ze niby nie powinno się zmieniać dziecku często mleka, ale dotyczy to sytuacji, gdzie dziecko dobrze toleruje mleko i zmieniamy mu tak po prostu - jeżeli boli je brzuszek, od razu widać, czy na innym mleku jest tak samo, czy lepiej czy gorzej - ja uważam, że trzeba od razu zmienić i dopasować odpowiednie, bez sensu maluch ma cierpieć. Mój w ciągu tygodnia życia zaliczył 3 mleka - po dwa dni na każde - trzeci strzał razem z kroplami trafiony - od razu ulga - i teraz już się trzymamy tego zestawu, który nam pasuje. Jeszcze popatrzę ze 2,3 dni czy to na pewno nie przypadek i robię zapas
a jakie dajesz? ja daje Gerbera,z tanszej polki,ale ponoc dobre,do tej pory wszystko bylo ok..dziwne
Stary 2012-06-17, 14:40   #1822
Gaabbi
Wtajemniczenie

wody Hania nie chce
Stary 2012-06-17, 14:47   #1823
niunia32
Zakorzenienie

Kupilam espumisan, bo to miala. Juz dostala kilka kropel. Zobaczymy jaki rezultat bedzie. Ale cena 27 zl. W dozie widzialam po 18 czy 19 zl. Eh..

Dzisisj Malwinka ma randkę zFilipjiem miesiąc starszym.

Sory za błędy ale pisze z telefonu z mala na rękach

Malinka

Haniusia
Stary 2012-06-17, 14:49   #1824
_millena
Zadomowienie

moj tez dzisiaj daje popalic , od rana nie spi, nawet suszarka poszla w ruch, zasypia, ale jak sie wylaczy suszarke np po 15 minutach buczenia to on tez sie budzi i ryczy.
ja tez pytam Kotku jakie mleko dajesz, bo chyba nie wychwyciłam z postów.

na szczescie jutro lekarz, to moze sie cos wiecej dowiem,.

jak macie swoje maluchy ubrane dzisiaj... ? moj lezy w bodziaku, ale z dlugim rekawkiem i skarpetkach... niby kark suchy, ale moze jest mu za gorąco....?

Stary 2012-06-17, 14:52   #1825
Gaabbi
Wtajemniczenie

moja Hania od rana "śmiga" w body bez rękawków (na ramiączkach) i zastanawiam się, czy Jej nie za gorąco

Czym smarujecie czerwoną pupę? Hania ma lekko czerwoną i nie chciałabym, żeby się to pogorszyło.
Stary 2012-06-17, 15:01   #1826
niunia32
Zakorzenienie

My na spacer ubieramy body iskarpetki. W kościele miala sukienke i rajstopki i chyba za ciepło jej bylo. Weźmiemy cienkie spodenki i jakis kaftanik w razie czego

Malinka

Haniusia
Stary 2012-06-17, 15:17   #1827
Gaabbi
Wtajemniczenie

Idziemy na spacer.
Też założę Hani skarpetki i wezmę kaftanik, ale myślę, że się nie przyda.
Stary 2012-06-17, 15:20   #1828
karozka
Raczkowanie

Witam

Dziewczyny przepraszam, ale nie dam rady nadrobić
Młody ostatnio nam urządzał teksańską masakrę piłą mechaniczną, a był taki grzeczny ehh i zaczęło się to co z pierwszą córą tylko, że dużo bardziej nasilone...

Nie pomagają kropelki, masaże, noszenie, rurki windi, herbatka nic...
Całymi dniami pręży się i wrzeszczy, popierdzi trochę i od nowa, brzuszek wzdęty jak balon, no i coraz bardziej mu ten pępek wywala od tego płaczu

W akcie desperacji podałam mu mleko bebiko i jak ręką odjął, tzn. pierdzi jeszcze trochę, ale dużo lepiej a jak tylko podałam cycka zabawa od nowa

Jak to jest, że moje mleko mu szkodzi A jem gotowane mięso, wodę, chleb z chudą wędliną. Pokarmu mam masę
Czuję się okropnie tak chciałam go karmić
Już sama nie wiem co mam robić, jutro idziemy do lekarza bo głupieję już całkiem
Jestem beznadziejna

Tacca trzymam kciuki

Aha miałam napisać jak szpital
Od strony medycznej jak najbardziej POLECAM, jestem bardzo zadowolona tym jak zajęto się mną przy porodzie, dziecku też zrobili wszystkie badania
Dodatkowo teraz otworzyli nowy blok porodowy, ponoć warunki super ja się nie załapałam bo rodziłam w sobotę a otwierali w poniedziałek.

Co do warunków pobytowych po porodzie no cóż luksusu nie ma, łazienka i toaleta faktycznie dosyć daleko, ale da się przeżyć w końcu to tylko kilka dni.
A opieka medyczna moim zdaniem świetna
Stary 2012-06-17, 16:58   #1829
aga_bre
Rozeznanie

Cytat:
moze sie komus przyda
Jak kapiemy malego to moj maz najpierw chlupocze mu kolo ucha i sie uspokaja, myje go, jak ten zaczyna sie krzywic to znowu nabiera wody w dlon i wylewa kolo ucha,tak pare razy i znowu jest spokojny - jak to odkrylismy to mielismy niesamowity ubaw Nic z tym nie robilam i tylko przy kapaniu uspokajalismy go lejaca woda. Dzisiaj nalalam wody do miski no i chlupotalam reka 20min, nagralam na telefon, podlaczylam do glosnikow i puscilam. Maly spi z bananem na twarzy, jakby normalnie przypominalo mu sie zycie plodowe Myslalam,zeby kupic mu pozytywke cos w stylu lejaca sie woda i ciesze sie,ze tego nie zrobilam, do tego telefon mam zawsze przy sobie i zawsze jak gdzies z nim wyjde to moge mu wsadzic do wozka i jechane

---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:28 ----------

Stosuje tylko lefax (no i raz dziennie dicoflor) ale sprobuje i delicol i rurki, kurcze bardzo mocno placze podczas jedzenia:/ juz nie wiem co moze mu dolegac watpie,ze to jakies rozdraznienie,bo trwa to za dlugo:/

---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ----------

Nagranie leci a ten caly czas jest przez sen usmiechniety najgorsze jest to,ze wkurza mnie woda kapiaca (powoli) w lazience,a teraz mam odglos chlupotania w calej chacie co sie nie robi dla dziecka,a potem bedzie tylko pyskowal Ciekawe czy zadziala przy przewijaniu czy nadal bede musiala spiewac jingle bells
Ta woda dobry pomysł.
My jeszcze uspokojamy Mikołaja nosząc go tak na brzuszku i huśtając w rytm kroków - pani neonatolog nam tak polecila uspokajać dziecko.

Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
Czesc !
Moje dziecko od dwóch dni robi z jednej piersi smoczek. W ogole mamy chyba problem z przystawieniem do niej. Niby łapie, , pije. Ale jak wypluje to wariuje. Szuka, krzyczy, denerwuje sie a jak złapie to trzyma go w buzi. A tak nie.było :-(
Z lewa piersią tak nie robi. Normalnie nie wiem o co chodzi :-(

Musze kupic jakieś kropelki na ten jej bol brzuszka g i problemy zgazami.
Kiedy należy podejrzewać refluks?

Taca powodzenia
Może masz zastój albo woli pić z drugiej piersi.

Cytat:

Millena miałam Ci wczoraj odpisać, ale padl mi komp. Z tego co pamiętam.

Może mały jest najnormalniej w świecie zmęczony?? Skoro mówisz, że marudzi i zasypia i dalej to samo - to on może nie chcieć cyca tylko spać a nie radzi sobie z zasypianiem?? My tak mamy z Mikołajem. Wtedy najczęściej działa bujanie i śpiewanie iskierka z popielnika . Ostatnio w nocy śpiewałam (M zasnął, ja prawie też, a mały dopiero po 40minutach), aż zachrypłam.

Co do tej skóry schodzącej to Mikołaj cały obchodził ze skóry. To nam polecono kąpać w krochmalu i po krochmalu ladnie mu wszystko poschodziło A teraz myjemy w oilatum i jest ok. A oliwka to tylko na początek,że jak mu skóra pękala to żeby mu krew nie leciała, bo u nas aż tak Mikołaj był wysuszony.

Jeżeli chodzi o te twarde cycki i niemożnośc przystawienia malego. Ja też tak mam z jednym cyckiem. Przed podaniem małemu po prostu spuszczam trochę pokarmu i wtedy brodawka staje się miększa i Mikołaj lepiej chwyta.

Jak coś pominęłam to sorki.

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
moja Hania od rana "śmiga" w body bez rękawków (na ramiączkach) i zastanawiam się, czy Jej nie za gorąco

Czym smarujecie czerwoną pupę? Hania ma lekko czerwoną i nie chciałabym, żeby się to pogorszyło.
My smarujemy maścią z cynkiem z linomagu. A jak jest ogień to tormentiolem - dwa smarowanie i po problemie. Tormentiol nam poleciła położna.
Stary 2012-06-17, 17:04   #1830
_Maya_
Zakorzenienie

Cytat:
Witam słonecznie...
trzymamy, trzymamy
Cytat:
Napisane przez szerylka Pokaż wiadomość
witam dziewczyny
mało ostatnio się udzielam ale to dlatego że jestem załamana okazało się że mój malutki ma przepuklinję pachwinową którą trzebaq operować jak będzie ważył 8kg
oby raz dwa wrócił do zdrowia

dziewczyny czy można by wpisać te nazwy leków/ kropelek na wzdęcia i kolki na pierwszą stronę?
chodzi o te wszystkie espumisany, delicole itp. bo ja zaraz o tym zapomnę i znowu zacznie się dopytywania a takw jednym zdaniu by było
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości