Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,cz.IX - Strona 64 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-18, 10:19   #1891
ladybird_1987
Rozeznanie

Dot.: Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,

Witajcie dziewczynki.
Jesteśmy od soboty wieczorem z Hanią w domku.
Zdążyłam Was nawet nadrobić.
Bardzo dziękuję za trzymanie kciuków.

GRATULACJE dla wszystkich rozpakowanych mam. przepraszam, że tak zbiorowo, ale nie zaznaczałam postów.

anulka dziękuję za przekazanie informacji ode mnie.

Moja mała jest póki co aniołkiem, więcej czasu zajmują mi goście walący się drzwiami i oknami niż ona. Czasami się martwię że za dużo śpi i za mało śpi. Matce nigdy nie dogodzisz....
Jeszcze dziś wszystko dokładnie opiszę, mam sporo czasu dla siebie. Oczywiście jeżeli będziecie chciały czytać.
Uciekam bo teściowa przyszła.
Stary 2012-06-18, 10:21   #1892
anulka4771
Wtajemniczenie

Dot.: Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
JA tam uważam, że trzeba chwalić, bo to mi daje siłę na te gorsze chwile A jak się Maciej rozedrze z głodu to go chyba na rugim końcu miasta słyszą
Dzisiaj w nocy Szymon się obudził z takim krzykiem ze nie wiedziałam co sie dzieję parze M nad nim,zerknęłam na godzinę i jak poparzona wyskoczyłam robić mleko Wstydu też już narobił,w sklepie,na placu zabaw
Cytat:
Napisane przez aga_bre Pokaż wiadomość

My robiliśmy z takeij prporcji - tylko to wychodzi dużo. 2-3 łyżki mąki ziemnaczanej rozpuścic w 1litrze zimnej wody, to wlać do gotujących się 2-3 litrów wody wymieszać. Zrobi sie krochmal i to wlewasz do wody do kąpieli. Tylko mówię to jest proporcja bardzo duża. Póżniej zmniejszyliśmy do 1/3. Skora Mikołajowi zeszła po 3-4 dniach cała.
Dziękuję

kism tęskniłam za Tobą

Andzya odezwij się do nasWiem że nas czytasz

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 10:33   #1893
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
kism tęskniłam za Tobą

A ja jakoś trochę przełamałam wizażowy nałóg Zresztą co miałam do powiedzenia, to już pisałam wiele razy i nie ma co się powtarzać a o postępach Kaja czasem Wam wspomnę i git
A propos - niewiarygodne mi się wydawało, jak kiedyś pisałaś, że Szymon przewrócił się z brzucha na plecy i kilka dni później sama osłupiałam, jak Kaj to zrobił w 20 dniu życia Założyłabym, że to przypadek, ale zrobił to trzy razy tego dnia i potem jeszcze od czasu do czasu! Maks pierwszy raz się przewrócił, mając równe 3 mies. Także nasze chłopaki ciagle dzielą losy Kaj też ma czkawkę dość często, ale już nie ulewa wtedy. Zwykle mu się robi, kiedy sobie tak solidnie beknie, że jestem spokojna, że odbeknął wszystko i go odkładam Więc jedziemy z powrotem wtedy z piersią, bo po paru łykach czkawka przechodzi. A próbowałaś dać Szymonowi parę łyków wody na tą czkawkę?
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 10:42   #1894
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez libretka Pokaż wiadomość
przed 19-tą dostałam smsa od Tacca, ale nie miałam dostępu do neta, dlatego dopiro teraz przekazuję info"Piotr Jerzy ur. dziś o godz. 14:15 sn, waga 2390, 53 cm. Maleństwo. Poród na 3 partym, ale koszmar. Pozdrawiam Serdecznie
Gratuluję ! Super,
chociaż jakiś taki mały? znaczy się 2390? Heh to ciekawe ile moja będzie ważyć na USG było 2800+- 400 XD

My jedziemy dzisiaj nad jeziorko bo ładna pogoda
sailormaary jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 10:42   #1895
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość

A ja jakoś trochę przełamałam wizażowy nałóg Zresztą co miałam do powiedzenia, to już pisałam wiele razy i nie ma co się powtarzać a o postępach Kaja czasem Wam wspomnę i git
A propos - niewiarygodne mi się wydawało, jak kiedyś pisałaś, że Szymon przewrócił się z brzucha na plecy i kilka dni później sama osłupiałam, jak Kaj to zrobił w 20 dniu życia Założyłabym, że to przypadek, ale zrobił to trzy razy tego dnia i potem jeszcze od czasu do czasu! Maks pierwszy raz się przewrócił, mając równe 3 mies. Także nasze chłopaki ciagle dzielą losy Kaj też ma czkawkę dość często, ale już nie ulewa wtedy. Zwykle mu się robi, kiedy sobie tak solidnie beknie, że jestem spokojna, że odbeknął wszystko i go odkładam Więc jedziemy z powrotem wtedy z piersią, bo po paru łykach czkawka przechodzi. A próbowałaś dać Szymonowi parę łyków wody na tą czkawkę?
a ja nie moge,zawsze muszę tu zajrzećmoge nie zjesc ale wizaz musi być No właśnie ja tez nie zwyczajna bo Filip lezał nie ruchomo do ok 3 m-ca a ten to jakiś akrobata,kładę go na noc na boku,przy barierkach a ten się obudzi na plecach,na srodku łózka i jeszcze w poprzek pomijam jego przekręcanie,to ze leżąc unosi główke do góry.
tak przy czkawce lecimy z wodą

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
Stary 2012-06-18, 11:03   #1896
andzya
Zakorzenienie

Odzywam się

Pisałam Wam ostatnio,że mam dosyć ciężki okres w życiu, już jest lepiej,ale nie do końca
Zaczęłam Antosia dokarmiać mm Przez te wszystkie stresy,które są i moje ciągłe niewyspanie zaczęłam tracić pokarm,mam go dużo mniej niż wcześniej przez co Antosz jadł i po 10 minutach się darł. Niestety, butla problem rozwiązała, wypija i jest bardzo grzeczny
Aktualnie mój synek wygląda dramatycznie, jest cały pryszczaty,byłam z nim nawet u alergologa i okazało się,że to potówki. Ale wyglądają tragicznie po prostu, takie czerwone małe ropniaczki. Czytałam,że Hania Gabrysi też tak wygląda. Kąpie młodego w nadmanganianie potasu i nie ukrywam,że pomaga to na jego dramatycznie w dalszym ciągu poparzoną(!)pupę.

W sobotę poszłam z mężem i z Antkiem na spacer, wracam a tu niespodzianka- zorganizowali mi imprezę urodzinową za moimi plecami strasznie fajna sprawa,nawet nie wiedziałam,że tak brakuje mi kontaktu z ludzmi. Dostałam od męża śliczną bransoletkę Pandory w ręcznie pomalowanych przez niego szkatułkach Postarał się chłopak...

Oprócz tego wyniknął ostatnio ciężki kwas z moją teściową,ale nie mam siły teraz o tym pisać....

Prawdopodobnie w ogóle wyjeżdżamy do Anglii,tutaj jest lipa,mąż pracuje 260 godzin miesięcznie i o kant dupy rozstrzask taki klimat. Więc chyba jedyną opcją jest migracja,zwłaszcza,że na wyspach praca po naszym kierunku studiów jest...

Mam nadzieję,że się nie gniewacie,że ostatnio tak zaniedbałam wątek
Stary 2012-06-18, 11:35   #1897
diablica071086
Zadomowienie

Witamy już fizycznie w trójkę,

a więc tak z 12/13 nie zdążyłam pójść spać cos tam robiłam i w pewnym momencie czuje ciepły płyn na nogach , i wołam do Pawła o 2 w nocy :wody mi odeszły, o dziwo usłyszał. Na porodówkę trafiliśmy ok 3 i diagnoza wody odchodza rozwarcie 2 cm na ktg nic nie widac żadnych skurczy więc wysłałam Pawła do domu żeby sie przespał bo jeszcze mamy czas.
chyba ok 10 kazałam mu wrócić bo wolałam żeby był przy mnie, ok 14 w koncu pojawiło się rozwarcie na 4 cm i prosiłam połozna o pomoc bo chciałam juz tego 5 cm żeby podali znieczulenie, jak tylko weszłam na 5 cm zapłacilismy za sale do porodu rodzinnego i poszliśmy, tam prysznic i podpięli mnie pod ktg, skurcze max 40 % więc niewiele ja nadal bez znieczulenia miażdżę pawła dłoń przyszedł lekarz wybadał i stwierdził że tu sie źle dziecko ustawia i cos tam nie tak z szyjką więc proponują cesarkę bo szybciej będzie i sie nie umęczymy. Tak szybko jeszcze nie podpisywałam papierów szczerze to nie wiem czy dziś bym rozpoznała swój podpis

na sali podali znieczulenie ( błogie ciepło) i już nie bolało o 16 zaczeli a 16,25 młoda wydał pierwszy krzyk 17 mnie tez już zwieżli z operacyjnej i tam Paweł czekał na mnie z nasza Zosią

a teraz młoda słodko sobie spi w lózeczku bo przed chwilą zjadła :P

Poród sam w sobie już zapomniałam cały ból bo patrze na nasze słoneczko, jedyne co mam dziwnego to płacz na zawołanie ale to hormony mi buzują,

Nasza Niunia będzie nosiła imiona Zofia Maria, waga wyjściowa 2950 i przybiera na piersi, wzrost 50 cm

dziękuje za wszystkie gratulacje które pewnie napisałyście a ja jeszcze nie przeczytałam
diablica071086 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 11:39   #1898
szerylka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez 8ewus8 Pokaż wiadomość
Bry
Nam noc minęła spokojnie, ale dzisiaj jakoś więcej kupek robi,pręży się przy nich dosyć mocno.
Teraz udało mu się zasnąć.
szerylka dziekuje za odpowiedz

czy wasze dzieci odbijają po jedzeniu?Ja biorę Adasia bardziej pionowo po jedzeniu, ale nie ma szans zeby mu się odbiło, bo on już ma 2 fazę snu, zawsze zasypia przy cycu.
Kładę go wtedy na boku, ale jemu nawet po 10-15 min potrafi się ulać.
Teraz tez się wystraszyłam, bo tak jakby się śliną zakrztusił tzn nie kasłał tylko tak jakby nie mógł nabrać powietrza, szybko wzięłam go bardziej na bok i jakoś załapał.
Umrę ze strachu przy nim.
Zamówiliśmy już czujnik oddechu mimo, że w ogóle nie brałam go pod uwagę, ale boję się, że kiedyś wyjdę do kuchni, lazienki a jemu cos się stanie.

W załączniku Adaś
śliczny maluch co do tych tutek na rączkach tez mieliśmy w 1 dzień ale jak połozna to zobaczyła to dostalismy mega opieprz ,powiedziała że odbieramy dziecku coś tam... że on musi włożyć raczki do buzi ,podrapać się itp i ściągneliśmy je mu i musze przyznać ze mu chyba przeszkadzały bo się uspokoił
szerylka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 12:14   #1899
_agata
Zakorzenienie

Zobaczcie dziewczyny, właśnie powstało nowe podforum, o kolkach dziecięcych https://wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=159
Może się przydać

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 12:18   #1900
8ewus8
Zadomowienie

szerylka mnie kazała położna zakładać rękawiczki, nawet specjalnie po nie przyszła. Na zdjeciu akurat ma skarpetki, bo rękawiczki wszystkie ściągał. No ale wypiłowałam mu już paznokietki, więc chadza teraz bez nich.

diablica071086 fajnie, ze już w domu, kilogram mniejsze dziecko od mojego
8ewus8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 12:30   #1901
Timii
Rozeznanie

czesc dziewczyny

tacca - gratulacje

millena - sorki ze dopiero teraz ale lacze sie z toba w bolu. czytam Was regularnie po nocach jak karmie ale nie mam jak odp. nie martw sie kochana, ciesze sie ze juz troszke lepiej i uwierz mi ze nie jestes sama. jak mnie dopadl kryzys to az strach powiedziec jakie mialam mysli.... ale teraz wierze ze bedzie dobrze. musimy po prostu uczyc sie siebie na wzajem i uzbroic sie w mega cierpliwosc. mi tez nie jest latwo - zawsze bylam nerwusem

dolanczam dziewczyny do klubu problemow z cycami. u mnie przez pewien okres bylo ok a teraz nie wiem co sie stalo. fajnie mi sie karmi z lewej piersi ale z prawej to masakra. jak mam ja pelna to jest ok, ale jak martusia poje i robi sie flak to karmienie jest mega bolesne do tego mam wrazenie ze znow poranila mi sutka. smaruje purelanem zeby go uratowac ale boje sie zapalenia jak cholera czytalam ze przez poranione brodawki moze wniknac bakteria i tragedia gotowa nie wiem od czego tak mi sie nagle porobilo nie chcialabym konczyc karmienia piersia ale czasem mam juz serdecznie dosc.
i w kwestii stanikow tez masakra - wszystko jest na mnie za male. kupilam fajne staniki w ciazy i dalam za nie kupe kasy a teraz chodze w takich sportowych bluzeczkach po kolezance i wygladam tragicznie!! do tego mam na cycach rozstepy ratunku!!!

---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ----------

z pozytywnych rzeczy to wczoraj pierwszy raz bylismy cala rodzina w kosciele martusia spala i az na sklepy poszlismy po mszy. powiem wam ze to swieta prawda ( w moim przypadku przynajmniej) ze juz mnie totalnie nie obchodzi zeby sobie cos kupic. za to dla niej kupilabym caly sklep. wczoraj nie moglam sie powstrzymac i kupilismy jej kolejna super mate!! jest boska, wielka, mieciutka i taka kolorowa!! i dzis w nocy az nie moglam spac bo myslalam co jeszcze jej kupic. zwlaszcza ze teraz sa promocje i jest mega duzo fajnych rzeczy

---------- Dopisano o 11:30 ---------- Poprzedni post napisano o 11:28 ----------

dziewczyny napiszcie mi prosze jak myc dziecko w tym krochamlu? wczoraj zalalam lyzke maki ziemniaczanej zimna woda, potem dolalam ciplej i zrobily sie takie gluty. takim czyms mam ja myc?? az mi w rekach sie to slizgalo? chyba ze macie lepsze receptury to poprosze
Timii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 12:44   #1902
anulka4771
Wtajemniczenie

Byłam w opiece zanieść papiery do becikowego.
Wkońcu dotarły do mnie butelkikoniec mycia co chwilę tej mojej nie szczęsnej butelinki

Idę poczytać forum kolkowe-jak tam coś jest.

---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ----------

Cytat:
Napisane przez ladybird_1987 Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczynki.
Jesteśmy od soboty wieczorem z Hanią w domku.
Zdążyłam Was nawet nadrobić.
Bardzo dziękuję za trzymanie kciuków.

GRATULACJE dla wszystkich rozpakowanych mam. przepraszam, że tak zbiorowo, ale nie zaznaczałam postów.

anulka dziękuję za przekazanie informacji ode mnie.

Moja mała jest póki co aniołkiem, więcej czasu zajmują mi goście walący się drzwiami i oknami niż ona. Czasami się martwię że za dużo śpi i za mało śpi. Matce nigdy nie dogodzisz....
Jeszcze dziś wszystko dokładnie opiszę, mam sporo czasu dla siebie. Oczywiście jeżeli będziecie chciały czytać.
Uciekam bo teściowa przyszła.
Kochana nie ma za co Witamy was z powrotem.Fote prosimy

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
Stary 2012-06-18, 12:56   #1903
libretka
Raczkowanie

Malwina w piątek skończyła 5 tygodni, parę fotek wrzucam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC02329.jpg (20,8 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02334.jpg (41,6 KB, 47 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02338.jpg (41,0 KB, 40 załadowań)
libretka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 13:18   #1904
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Chciałam zgłosić błąd na liście, na pierwszej stronie. Maja jest z 7 czerwca .
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 13:23   #1905
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
Gabbi to umów sie z jakąś koleżanką czy jedź choćby sama na zakupy. odciągnij mleko, albo nakarm małą i zostaw z tatą. ja już tak kilka razy zrobiłam.

a może spróbujcie wykąpać małą jak sama sie obudzi.
albo wodę ma za ciepłą/zimną??

a tym krochmalem to myłaś buzię? zmywałaś potem wodą?
musze sprobowac sudokremu na krostki
Tak będę musiała zrobić, ale na razie chyba nie mam na to ochoty Jak Hania śpi, to ja już za Nią tęsknię

Spróbujemy zrobić tak jak piszesz Na próbę wykąpiemy Ją, jak się obudzi. Tylko wtedy to już na bank będzie głodna Wodę dajemy chyba dobrą. Sama nie wiem. Może Hania lubi cieplejszą...też musimy spróbować.

Tak, krochmal dodajemy do wanienki z wodą i parafiną, ale też mam go w miseczce z przegotowaną wodą do przemywania buzi. Tylko musi być to taki lekki krochmal. tzn. robisz normalnie, a później do wody dodajesz tylko troszkę, żeby była lekko śliska woda
Sudokrem nawet ładnie wysusza krostki, ale trzeba częściej nawilżać twarz, bo jest sucha na wiór

Cytat:
Nie myśl o tym w ten sposób, że coś robicie źle. Dzieci miewają gorsze chwile i to, że Hania płakała podczas kąpieli niekoniecznie z kąpielą musi być związane.
U nas te czasami kąpiel w ciszy, czasami na pełnym wrzasku. Czasami Maciek podczas kąpieli się rozedrze tylko po to żeby za chwilę się zamknąć

Faceci często tak mają, że wykazują takie właśnie chwilowe zainteresowanie. JA jestem zdania, że trzeba chłopu mówić co jest nie tak.
A co do wyjścia z kolegami... ja tam nie widzę w tym nic złego.
Ja nie myślę w tych kategoriach, że dlaczego ja nie mogę a on może. Ja nie mogę i już, bo kto dziecku cycka da? Świadomie sie na dziecko zdecydowaliśmy ze wszystkimi skutkami tego
Mój mąż jak najbardziej wychodzić może Czasami trzeba się oderwać od rutyny dnia codziennego, wyjść do ludzi, żeby nie wpaść w błędne koło. To dobrze robi.
Dlaczego wychodząc wieczorem z kolegą nie będzie mógł przebrać Hani w nocy? Na całą noc się wypuszcza?
A jak raz dziecka nie wykąpiecie to nic złego się nei stanie Albo spróbuj sama to zrobić

A teściową bym spuściła
No może i racja. W sumie kąpiemy dopiero od kilku dni, to może jeszcze się Hania nie zdążyła przyzwyczaić do nowego rytuału.

W sumie ja też nie widzę nic złego w tym, że P chce wyjść z kolegą, ale jakoś tak mi żal, że ja zostanę w domu...
Nie będzie mógł przewinąć Hani w nocy, bo mój P po 3 piwach, to już jest gotowy Wolę nie ryzykować
Z teściową to jest śliski temat, bo ja generalnie ją lubię. Dużo nam pomagała w ciąży i teraz w sumie też pomaga. Ale nie mogę pozwolić na to, żeby nam się ktoś wpiep.rzał w wychowanie dziecka P też mnie drażni, bo robi wszystko machinalnie, bez zastanowienia.
Przykład: byliśmy u Rodziców P w sobotę. Oni mają psa tej rasy co nasz, ale jest agresywny i nie lubi dzieci. Jak przyjeżdżamy do nich, to go zamykają na drugim ogródku. Ostatnio go wykastrowali, żeby spuścić z niego testosteron, ale ja jeszcze efektów nie widzę. I w sobotę właśnie, nagle P Mama mówi do P, żeby szedł po psa, to zobaczymy co będzie robił, podając mu smycz. A P odwrócił się na pięcie i idzie po tego psa Od razu zareagowałam, że powinna mama i tata zdecydować, czy chcemy, żeby pies już miał kontakt z naszym dzieckiem. Wszyscy na mnie skoczyli, że przecież dziecko w wózku, pie będzie na smyczy i wszyscy będziemy pilnowali, czy coś się dzieje złego. No w sumie tak, ale to nie zmienia faktu, że to ja i P powinniśmy o tym decydować, a nie "teściowa"

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
Jak się robi krochmal??Bo zacznę chyba Szymona w nim kąpać.
przychodnia to jedno pomieszczenie,tzn dla dzieci mają osobną przychodnię,w sumie jak idę na szczepienie to nie ma dzieci w tym momencie bo są szczepienia od konkretnej godziny ale przed chwilą były w niej chore dzieci Nie ma osobnego wejścia dla zdrowych dzieci.A ja jestem przewrazliwiona na tym punkcie bo ja już mam jedno bardzo chorowite dziecko,teraz drżę o drugie.

Myślę ze warto też pomyśleć o sobie,dać tacie trochę pozajmować się dzieckiem(niech wie że to nie taka sielanka).

Ale też doskonale cię rozumiem bo ja miałam to samo,mnie się wydawało naturalne być w domu z nami,z dzieckiem a bywało tak że się kłóciliśmy o to że on chciał wyjść a nie być z nami.Lecz teraz to rozumiem bo ja też chcę wychodzić ale boję się czy zmieni pampersa,nakarmi,odbije wiadomo najlepiej robi to mama ale dam mu szanse a mama pojdzie w tango
Krochmal robimy tak: gotujemy wodę w garczku litrowym, w międzyczasie rozbełtujemy pięć łyżeczek mąki ziemniaczanej w pół szklanki wody. Jak się woda w garnczku zagotuje, to wlewam do tego tą mąkę rozpuszczoną w wodzie i mieszając robimy konsystencję kiślu. Później do wody w wanience dodajemy tyle, żeby woda była lekko śliska

Tak tak, ja też mam zamiar kiedyś wychodzić sama Nie boję się o to, że P sobie nie da rady z Małą, bo robi przy Niej praktycznie wszystko, tylko cyca nie daje

Cytat:
Napisane przez cate_ Pokaż wiadomość

Ja jem arbuza, wszystko jem poza slodyczami i chipsami.
A ja jem też słodycze i chipsy
Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
Super, że Twój mężczyzna jest też supertatą Po co zakładać, że coś się pogorszy? Bądź dobrej myśli
Twój czas na wychodzenie też przyjdzie Na razie jesteś dla Hani całym światem, potrzebuje Ciebie i Twoich piersi z pysznym mlekiem
Ja uważam, że facet może sobie od czasu do czasu wyjść (dla jednych "od czasu do czasu" to będzie raz na tydzień, a dla innych raz na miesiąc - rzecz względna ), nie będę go trzymać w domu, bo tak, bo ja nie mogę wyjść. Możecie np. umówić się, że tej nocy tylko Ty wstajesz, ale następnej nocy tylko on i już jakoś sprawiedliwie będzie.
Na razie może Ci się wydawać to niemożliwe, ale za kilka miesięcy (tygodni?) będziesz kąpać Hanię z zamkniętymi oczami Ale jeśli na razie nie czujesz się na siłach, żeby to zrobić, to masz takie prawo i ja bym np. poprosiła tż, żeby takie spotkanie odłożył jeszcze załóżmy o tydzień czy dwa, żeby jeszcze w tym czasie lepiej opanować kąpiel. Na pewno przyjdą takie dni, że będziesz sama kąpać Hanię i też takie, że to Ty sobie wyjdziesz, a tż będzie ją sam kąpać Powodzenia!
Póki co, to ja budzę się w nocy na karmienie, a P na przewijanie Hania się budzi, P idzie ją przebrać, a później wrzuca mi Ją na cyca- tak to wygląda Myślę, że to też jest sprawiedliwe. Ja później siedzę z wywalonym cycem średnio 30min, a P już sobie śpi

Dzięki Dziewczyny za opisanie mi Waszego podejścia do tego typu sprawy Tego mi było trzeba, żeby zrozumieć, że mój P wcale nie jest wyrodnym Tatą, tylko normalnym Facetem
Cytat:
Napisane przez 8ewus8 Pokaż wiadomość
Bry
czy wasze dzieci odbijają po jedzeniu?
Zamówiliśmy już czujnik oddechu mimo, że w ogóle nie brałam go pod uwagę, ale boję się, że kiedyś wyjdę do kuchni, lazienki a jemu cos się stanie.
Mojej Hani się nie odbija zawsze, ale to podobno normalne przy karmieniu piersią. Ulewa czasami bardzo, a czasami w ogóle.

Ja wczoraj naczytałam się o SIDS i całą noc byłam posrana. Wstawałam sprawdzać, czy wszystko ok. Też zastanawiam się nad czujnikiem oddechu, a wcześniej nie myślałam o tym w ogóle. Mój P mówi, żebym nie panikowała i pewnie ma rację, tylko jak okiełznać ten strach? A tak z drugiej strony, to wiecie jak zareagować, jak np. ten bezdech (czy co tam się dzieje) nastąpi?

Cytat:
Napisane przez andzya Pokaż wiadomość
Odzywam się

Aktualnie mój synek wygląda dramatycznie, jest cały pryszczaty,byłam z nim nawet u alergologa i okazało się,że to potówki. Ale wyglądają tragicznie po prostu, takie czerwone małe ropniaczki. Czytałam,że Hania Gabrysi też tak wygląda. Kąpie młodego w nadmanganianie potasu i nie ukrywam,że pomaga to na jego dramatycznie w dalszym ciągu poparzoną(!)pupę.
Mam nadzieję,że się nie gniewacie,że ostatnio tak zaniedbałam wątek
U nas tez wygląda to tragicznie
A pomaga ten nadmanganian potasu na te krostki?
Moja Hania dzisiaj ma już ładną pupcię. Sytuacja chyba opanowana.

Nikt się na Ciebie nie gniewa Martwiłyśmy się o Was.

Idę zjeść ciasto z truskawkami

---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ----------

Cytat:
Napisane przez Timii Pokaż wiadomość

dziewczyny napiszcie mi prosze jak myc dziecko w tym krochamlu? wczoraj zalalam lyzke maki ziemniaczanej zimna woda, potem dolalam ciplej i zrobily sie takie gluty. takim czyms mam ja myc?? az mi w rekach sie to slizgalo? chyba ze macie lepsze receptury to poprosze
Mają się robić gluty, taki kisiel
Dodajesz to później do wody i sprawdzasz konsystencję pod palcami. Ma być lekko śliska woda

Cytat:
Malwina w piątek skończyła 5 tygodni, parę fotek wrzucam
Piękna Malwinka I ma taką gładziutką buźkę...

Dziewczyny, czy Wy pisałyście prośbę o macierzyński do Waszych pracodawców?
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 13:24   #1906
andzya
Zakorzenienie

Gabi, pomaga na te krostki też.Antoś ma wysypaną całą główkę,twarz i na ramionach ma tego sporo Poza tym strasznie marudzi od kilku dni.
Ja niestety z odparzoną pupcią walczę od wyjścia ze szpitala,aż do teraz,niewiele pomaga,bo jeśli dzidzia wali kupsztale non stop to ciężko to wyleczyć.
Stary 2012-06-18, 13:31   #1907
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Gaabbi - ja pisałam o macierzyński. To kompletny idiotyzm, bo przecież macierzyński się należy, nawet nie można z niego zrezygnować, ale papirologia musi być! U nas chyba wszyscy by się pochorowali, gdyby coś można było dostać bez podania. Zresztą to podanie to jakaś nowość, kilka lat temu niczego takiego nie pisałam. Urlop był i już.
SzmaragdowyKotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 13:32   #1908
Gaabbi
Wtajemniczenie

andzya, a dużo wietrzysz pupcię Antosia? Hania wczoraj leżała z gołą pupcią i wywaloną psioszką z 4h Zasikała i zakupkała wszystkie pieluchy tetrowe, ale co tam. Najważniejsze, żeby pupcia Ją nie bolała.
Może spróbuj też takiego długiego wietrzenia.
My dajemy rożek rozłożony na łóżko, na to podkład, na to pieluszka tetrowa, pieluszka tetrowa pod pupę, albo podkład bambusowy i heja

Kotku, do mnie właśnie zadzwoniła szefowa, że papierek ze szpitala o urlop macierzyński nie wystarczy Byłam w szoku.
A pisałaś w tym podaniu od kiedy do kiedy ten urlop chcesz mieć? Bo ja z tym liczeniem mam kiepsko. Jestem zatrudniona na 3/4 etatu i mam system pracy ciągły (soboty, niedziele), to ma jakieś znaczenie?

Szkoda, że Michałowa się też nie odzywa, bo Ona by podpowiedziała co i jak.

Jak tak się przyjrzeć, to trochę naszych Mam wizażowych zniknęło

Edytowane przez Gaabbi
Czas edycji: 2012-06-18 o 13:35
Stary 2012-06-18, 13:34   #1909
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

U chłopców trudniej, bo mają większy zasięg, niż dziewczynki
SzmaragdowyKotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 13:37   #1910
Gaabbi
Wtajemniczenie

Pewnie tak, ale można zawsze na siusiaczka też dawać pieluszkę terową. Tylko, znając życie, zaraz maluch się zacznie wiercić i pieluszka spadnie Może na boku? Sama nie wiem, jak rozwiązać problem wietrzenia u chłopczyka
Stary 2012-06-18, 13:43   #1911
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
Spróbujemy zrobić tak jak piszesz Na próbę wykąpiemy Ją, jak się obudzi. Tylko wtedy to już na bank będzie głodna Wodę dajemy chyba dobrą. Sama nie wiem. Może Hania lubi cieplejszą...też musimy spróbować.
Spróbujcie jeszcze nie dać jej pozwolić zasnąć po karmieniu. PObawcie się z nią, pogadajcie, i po godzinie (IMO pół godziny wystarczy) do kąpieli Nie będzie ani głodna, ani nażarta, ani wybudzona ze snu
Trzeba próbować

Cytat:
W sumie ja też nie widzę nic złego w tym, że P chce wyjść z kolegą, ale jakoś tak mi żal, że ja zostanę w domu...
Nie będzie mógł przewinąć Hani w nocy, bo mój P po 3 piwach, to już jest gotowy Wolę nie ryzykować
Z teściową to jest śliski temat, bo ja generalnie ją lubię. Dużo nam pomagała w ciąży i teraz w sumie też pomaga. Ale nie mogę pozwolić na to, żeby nam się ktoś wpiep.rzał w wychowanie dziecka P też mnie drażni, bo robi wszystko machinalnie, bez zastanowienia.
Przykład: byliśmy u Rodziców P w sobotę. Oni mają psa tej rasy co nasz, ale jest agresywny i nie lubi dzieci. Jak przyjeżdżamy do nich, to go zamykają na drugim ogródku. Ostatnio go wykastrowali, żeby spuścić z niego testosteron, ale ja jeszcze efektów nie widzę. I w sobotę właśnie, nagle P Mama mówi do P, żeby szedł po psa, to zobaczymy co będzie robił, podając mu smycz. A P odwrócił się na pięcie i idzie po tego psa Od razu zareagowałam, że powinna mama i tata zdecydować, czy chcemy, żeby pies już miał kontakt z naszym dzieckiem. Wszyscy na mnie skoczyli, że przecież dziecko w wózku, pie będzie na smyczy i wszyscy będziemy pilnowali, czy coś się dzieje złego. No w sumie tak, ale to nie zmienia faktu, że to ja i P powinniśmy o tym decydować, a nie "teściowa"
Ja też swoją teściową lubię (ze świecą takiej szukać), ale na głowę sobie wejść nie dam.
A tym bardziej w takiej sytuacji, stanowczo bym zaprotestowała! Co to za próby z psem na dziecku, mnie się we łbie nie mieści.

A jak wstaniesz na przewijanie w nocy, to coś złego się stanie? Odpuść chłopu trochę, zobaczysz, że będzie Ci wdzięczny

Cytat:
Póki co, to ja budzę się w nocy na karmienie, a P na przewijanie Hania się budzi, P idzie ją przebrać, a później wrzuca mi Ją na cyca- tak to wygląda Myślę, że to też jest sprawiedliwe. Ja później siedzę z wywalonym cycem średnio 30min, a P już sobie śpi

Ja wczoraj naczytałam się o SIDS i całą noc byłam posrana. Wstawałam sprawdzać, czy wszystko ok. Też zastanawiam się nad czujnikiem oddechu, a wcześniej nie myślałam o tym w ogóle. Mój P mówi, żebym nie panikowała i pewnie ma rację, tylko jak okiełznać ten strach? A tak z drugiej strony, to wiecie jak zareagować, jak np. ten bezdech (czy co tam się dzieje) nastąpi?

Dziewczyny, czy Wy pisałyście prośbę o macierzyński do Waszych pracodawców?
Nie pisałam.

Ja tam nie widzę potrzeby żeby mąż wstawał w nocy i przewijał MAćka. Bywa i tak, owszem, ale nei jest to regułą. On rano wstaje do pracy, a ja i tak muszę karmić, więc 3 minuty dłużej na przewinięcie mnie nie zbawi. Za to maż przewija w weekendy i popołudniami

Już nie czytaj, bo to oszaleć można.

Cytat:
Gabi, pomaga na te krostki też.Antoś ma wysypaną całą główkę,twarz i na ramionach ma tego sporo Poza tym strasznie marudzi od kilku dni.
Ja niestety z odparzoną pupcią walczę od wyjścia ze szpitala,aż do teraz,niewiele pomaga,bo jeśli dzidzia wali kupsztale non stop to ciężko to wyleczyć.
A wietrzysz Antosiowi pupę? U nas co przewijanie (poz nocą, ale to tylko raz) Maciek leży z wywalonym interesem na pieluszcze i się wietrzy.
Interes mu przykrywam pieluchą żeby uniknąć fontanny.

o

Edytowane przez _agata
Czas edycji: 2012-06-18 o 13:44
Stary 2012-06-18, 13:43   #1912
andzya
Zakorzenienie

Cytat:
andzya, a dużo wietrzysz pupcię Antosia? Hania wczoraj leżała z gołą pupcią i wywaloną psioszką z 4h Zasikała i zakupkała wszystkie pieluchy tetrowe, ale co tam. Najważniejsze, żeby pupcia Ją nie bolała.
Może spróbuj też takiego długiego wietrzenia.
My dajemy rożek rozłożony na łóżko, na to podkład, na to pieluszka tetrowa, pieluszka tetrowa pod pupę, albo podkład bambusowy i heja (
Wietrzę Anteksa od conajmniej 6 tygodni 4-6godzin dziennie
Jestem weteranem w tej kwestii
Stary 2012-06-18, 13:44   #1913
niunia32
Zakorzenienie

Cytat:
JA tam uważam, że trzeba chwalić, bo to mi daje siłę na te gorsze chwile A jak się Maciej rozedrze z głodu to go chyba na rugim końcu miasta słyszą

---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ----------

Nie jest u Was bardzo gorąco? U nas dzisiaj taki żar z nieba, że aż się boję przez okno wyjrzeć...
strasznie jest....

andzya fajna taka impreza niespodzianka

Malwinka i Adaś słodkie są

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 13:45   #1914
andzya
Zakorzenienie

Cytat:
A wietrzysz Antosiowi pupę? U nas co przewijanie (poz nocą, ale to tylko raz) Maciek leży z wywalonym interesem na pieluszcze i się wietrzy.
Interes mu przykrywam pieluchą żeby uniknąć fontanny.

Tak jak napisałam Gabi, o wietrzeniu wiem wszystko (pozycje,ekspresowe wymienianie podkładów itd) . służę radą
Stary 2012-06-18, 13:45   #1915
Gaabbi
Wtajemniczenie

No to nie wiem co doradzić
A lekarz co Wam powiedział na tą pupcię? Kazał czymś specjalnym smarować, czy coś?
Stary 2012-06-18, 13:48   #1916
_agata
Zakorzenienie

Cytat:

Tak jak napisałam Gabi, o wietrzeniu wiem wszystko (pozycje,ekspresowe wymienianie podkładów itd) . służę radą
O widzisz, pisz co i jak, zawsze to cenne dodatkowe informacje

o
Stary 2012-06-18, 13:49   #1917
andzya
Zakorzenienie

lekarze bezradnie rozkładają ręcę mówiąc,że dopóki Mały sr.a pod siebie to może być z tym problem.W ogóle ostatnio mój pediatra tak dramatycznie mnie zajerzył, że gdyby nie był to znajomy to już dawno bym go zmieniła.
Aktualnie smaruję Alantanem(a jestem już chyba po wszystkich możliwych maściach).
Stary 2012-06-18, 13:51   #1918
_agata
Zakorzenienie

A maść pośladkowa z apteki nie pomogła?

o
Stary 2012-06-18, 13:54   #1919
andzya
Zakorzenienie

Cytat:
O widzisz, pisz co i jak, zawsze to cenne dodatkowe informacje
Mi się najwygodniej wietrzy go na brzuchu,albo na boku,ale oczywiście jak śpi,bo jak nie to jest mało realne Leży oczywiście na tetrze,a pod samą pupę podkładam kawałęk ręcznika papierowego albo wacik,jak pójdzie kupa albo mokry bąk to nie wymieniam pieluchy tylko właśnie to. Z sikaniem jest gorzej,wiadomo- ciężko okiełznać ruchliwego siusiaka,ale przykrywam go pieluchą,jak się zsika to nie ma mocnych-trzeba to wymienić. Pupę oczywiście po każdej potencjalnej defekacji wycieram wacikiem zamoczonym w ciepłej,przegotowanej wodzie. No i jak łatwo się domyślić,takie wietrzenie wymaga ode mnie siedzenia praktycznie non stop przy Antku,żeby we własnym klocku nie leżał. No i to chyba tyle

---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ----------

Cytat:
A maść pośladkowa z apteki nie pomogła?
Stary 2012-06-18, 14:17   #1920
Efijy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez rozowa1987 Pokaż wiadomość
ja np jak kąpie małą to najpierw wkładam jej powoli jedną nóżke pózniej druga i do niej cały czas mówie a jak już się zanurzy co pochlupoczed jej troszke woda,liwka płacze jak ją wyciągam z kapieli
Ja robię dokładnie tak samo i mały to teraz nawet w wodzie się śmieje a zaczynał przygodę z kąpielą od płaczu. Mój też popłakiwał jak go się wyciągało ale mąż znalazł sposób zaraz jak go wyciąga to przytyka go do kalki piersiowej tak na ciało i przenosi na przewijak i do ręcznika i mały już nie płacze jak się go z wody wyjmuje.

---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ----------

Cytat:
przed 19-tą dostałam smsa od Tacca, ale nie miałam dostępu do neta, dlatego dopiro teraz przekazuję info"Piotr Jerzy ur. dziś o godz. 14:15 sn, waga 2390, 53 cm. Maleństwo. Poród na 3 partym, ale koszmar. Pozdrawiam Serdecznie
Tacca gratulacje synka
Efijy jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości