Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część XII - Strona 96 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-18, 17:41   #2851
red_scorpio
Rozeznanie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część XII

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
Hej dziewczeta! Jestem po wizycie, wiesci dobre maly ma 2700g, pani doktor mowila ze konkretny i raczej nie dotrwam do tp.Siedzi juz bardzo nisko, ale szyjka trzyma-jest zamknieta i ma 3,5 cm. Wedlug lekarza 3 tyg. Ponosze a potem moze sie dziac,ponoc jest w bardzo dobrej konsycji, bo cwiczy ruchy oddechowe, ktore o tak mu nie sa do niczego potrzebneMialam pobrany posiew tylko z pochwy.
Super wieści

Cytat:
Napisane przez Kasik_12 Pokaż wiadomość
Wspaniałe wieści , waga dobra u mnie mała w 36 tygodniu ważyła 2900

MNIAM KAWA MROŻONA , gratki za 36 tydzień

same dobre wieści

DZIEWCZYNY KUPUJECIE PODUSZKĘ POD TYŁEK LUB GUMOWE KOŁO DO KĄPIELI DO SZPITALA ????
Mam nadzieję, ze przyda się ta dla kobiet w ciąży, mam rogala.

Cytat:
Napisane przez Alexandraaa88 Pokaż wiadomość
A ja właśnie wróciłam od gina. Dalej mam brać fenoterol i się oszczędzać. Stwierdziła, że do tego 11 lipca powinnam wytrzymać. Sebastianek już jest w odpowiedniej pozycji i waży 2928g Wszystko z nim w porządku i z tego najbardziej się cieszę Potem miałam jeszcze konsultacje z anestezjologiem, który mi opowiedział o cc i znieczuleniu. Będę miała znieczulenie rdzeniowe. Ogólnie to się po tej wizycie uspokoiłam. Boję się tyko odstawienia fenoterolu na tydzień przed terminem

Teraz lecę Was nadrabiać
Gratki za pomyślne wiadomości.

Cytat:
Napisane przez ewka5891 Pokaż wiadomość
Ale Wam dziewczyny zazdroszczę tego ciepla, też bym chciała
a tak to musi mi wystarczyc 13 stopni,w porywach do 15 narazie
Zamieniam się od zaraz. Dziś jak wsiadłam do auta to pokazało mi 38 st, myślałam, że się uduszę...

Cytat:
Napisane przez linzey Pokaż wiadomość
ad1
O porodzie w wodzie niewiele wiem, tyle tylko że podobno lżej sie tak rodzi i ze jest troche przeciwwskazan
Ad2
Zgadzam sie ze duzo lepiej sie rodzi jak natura podpowiada , zresztą grawitacja pomagaKoleżanka w UK też urodziła na klęczkach i 0 szwów. niestety w państwowych szpitalach w PL jak jest pełne rozwarcie to marsz na łózko i nie ma innej opcji (przynajmniej w Rzeszowie)
U nas nie ma rodzenia w wodzie ale są wanny do dyspozycji i póki co, na sr mówi położna z tego szpitala, że można rodzić jak tam komu wygodnie. Tylko nie dopytałam czy o jej czy moją wygodę chodzi

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
moge sie zamienic
spuchlam jak kolek, a i miedzy nogami se obtarłam
kurde ja też pierwszy raz w życiu ocieram sobie nogi i to mnie tak nerwuje i załamuje, że nie wiem...

Cytat:
Dzieki za gratki!
Jestem po KTG maly w nie kopal i ruszal sie jak szalony, zapisalo sie 9 skurczy, a najwyzszy na poziomie 55
No to ładnie skurcze się rozkręcają

Cytat:
ale mnie boli mocno podbrzusze jak by mnie córcia gruzła od srodka

musze se kawke strzelic, bo glowa cos mnie boli

---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ----------

no to nie jest zle ja pewnie jutro bed emiala ktg tez

---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ----------

zapomnialam Wam powiedziec. Znajoma mi dzis mowila ze jej siostra urodzila dziecko i lekarz jej pwoiedzial ze wazyy 3600 a w rzeczywistosci wazyło 1400
Kurde ale, żeby taka pomyłka... Coś mi się wierzyć nie chce, że donoszone dziecko może mieć taką niedowagę.

Cytat:
o prosze
ta pierwsza jest taka cieniutka prawie ze przezroczysta mimo ze nie widac,paskiem sie ja podwiazuje pod biustem bo bez paska jest taki wielki kwadrat bardziej bedzie pasowac na okres po ciązy.
Śliczne!!

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
a ja tęsknie do fajnego seksu
oj, mi też... a ja taka nieruchawa z tym brzuchem

red_scorpio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 17:41   #2852
cynamonowy_deser
Raczkowanie

Wróciłam właśnie z wyprawy wózkowej

Adam stał się właścicielem pierwszej bryki wózek odbieramy za 2-3 tygodnie, zdecydowaliśmy się na Grandera, umieszczę zdjęcia jak tylko będę mieć go u siebie

Dokupiłam kilka potrzebnych rzeczy ale to niestety nie wszystko - zostały jakieś drobiazgi. Najważniejsze rzeczy już są przyznam, że do intensywnych zakupów zmobilizowały mnie wydarzenia ostatnich dni

Na termometrze 30 stopni!!!!

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
Karolka, nie jestem pewna, czy wyprzedzaenie terminu z usg ma wpływ na wcześniejszy poród. Często dzieci po prostu są większe i to wszystko.
Dokładnieto samo powiedział mi lekarz prowadzący ciążę.

Cytat:
Hej dziewczeta! Jestem po wizycie, wiesci dobre maly ma 2700g, pani doktor mowila ze konkretny i raczej nie dotrwam do tp.Siedzi juz bardzo nisko, ale szyjka trzyma-jest zamknieta i ma 3,5 cm. Wedlug lekarza 3 tyg. Ponosze a potem moze sie dziac,ponoc jest w bardzo dobrej konsycji, bo cwiczy ruchy oddechowe, ktore o tak mu nie sa do niczego potrzebneMialam pobrany posiew tylko z pochwy.
Brawo u mnie maluch wyprzedza tp, ale szyjka długa zamknięta, brak skurczy, zdaniem lekarza nic nie wskazuje na wcześniejszy niż z om poród.

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
Mam to samo i materac z pianki termoelastycznej. Uwieszaliśmy się prawie całym ciężarem ciała na tych łóżeczkach turystycznych i nic się nie działo
W tym łóżeczku jest taka twarda wyściółka, powiedz mi moja droga czy będziecie ją umieszczać na materacu czy pod materacem?

Cytat:
Napisane przez branzoletka Pokaż wiadomość
Dzisiaj odbieram wyniki glukozy i idę na kontrolę do gin mam nadzieje, że nie mam cukrzycy i ciekawe ile mam na +kg(myślę,że 3kg napewno) Najbardziej przeraża mnie moje tycie a właściwie wielkość mojego brzucha, nie wiem czy, to nie konsekwencja wpieprzania słodyczy na poprawę nastroju jak mnie deprecha w maju dopadła

Idę do labka po wyniki może dojdę w tą chicę do wieczora
Trzymam kciuki za wizytę Ja też ostatnio rozmyślam nad moją wagą. Jak nie tyłam tak teraz mam na plusie 12 kg i czuję się bardzo napuchnięta, może tego tak nie widać ale mało to dla mnie komfortowe.. Natomiast słodycze są moją słabością i zupełnie nie potrafię sobie odmówić

Cytat:
Chamielka gratki za udana wizyte to ze teraz wg usg dziecko wychodzi 2 tyg starsze nic nie znaczy. Popatrz na wyniki u Aguni, ja miałam podobnie ale w 2 str- w 38 tc dowiedziałam sei ze dziecko rozwojowo jest na 35-36 tc przepłakałam cały dzien ze coś jest nie tak-2 tyg pózniej urodziła sie Zosia z wagą 3250 i wzorowymi wymiarami Pozatym dzidzia może byc poprostu większa niż standard
To tylko potwierdza, żeby ślepo nie ufać pomiarom usg. Ale uważam też, że dużo zależy od specjalisty, jakie ma doświadczenie i sprzęt.

Cytat:
Napisane przez Alexandraaa88 Pokaż wiadomość
A ja właśnie wróciłam od gina. Dalej mam brać fenoterol i się oszczędzać. Stwierdziła, że do tego 11 lipca powinnam wytrzymać. Sebastianek już jest w odpowiedniej pozycji i waży 2928g Wszystko z nim w porządku i z tego najbardziej się cieszę Potem miałam jeszcze konsultacje z anestezjologiem, który mi opowiedział o cc i znieczuleniu. Będę miała znieczulenie rdzeniowe. Ogólnie to się po tej wizycie uspokoiłam. Boję się tyko odstawienia fenoterolu na tydzień przed terminem
Cieszę się z dobrych wieści i gratuluję

Cytat:
Napisane przez karolka110 Pokaż wiadomość

pytanie - czy któraś robiła badanie na Streptokoki Grupy B???bo ginka dziś wspomniała o tym badaniu, że kosztuje 40euro itp., ale nie wiem ważne ono jest???
To badanie jest bardzo ważne ze wzg na zagrożenie jakie stanowi paciorkowiec dla dziecka i robi je chyba każda z nas z tego co czytam.

Cytat:
ad1
O porodzie w wodzie niewiele wiem, tyle tylko że podobno lżej sie tak rodzi i ze jest troche przeciwwskazan
Ad2
Zgadzam sie ze duzo lepiej sie rodzi jak natura podpowiada , zresztą grawitacja pomagaKoleżanka w UK też urodziła na klęczkach i 0 szwów. niestety w państwowych szpitalach w PL jak jest pełne rozwarcie to marsz na łózko i nie ma innej opcji (przynajmniej w Rzeszowie)
Ja rodzę w państwowym, preferowany poród w pozycji wertykalnej więc chyba nie ma reguły, zależy od położnej.

Cytat:
Dzieki za gratki!
Jestem po KTG maly w nie kopal i ruszal sie jak szalony, zapisalo sie 9 skurczy, a najwyzszy na poziomie 55
A mnie mały kopał w drodze na ktg natomiast podczas ktg ruszał się leniwie
cynamonowy_deser jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 17:43   #2853
chce_byc_mama
Zakorzenienie

o matko nie chcecie wiedziec ile zjadlam

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 17:46   #2854
phdwao
Zakorzenienie

dziewczyny co do GBS to ja nie wiem czy mi ginka pobrala posiew na niego typowo, czy na wszystkie syfki w pochwie razem, ale mowila ze to na paciorkowiec tez jest, nie znam sie ale ufam jej

a i ona przechowuje wyniki moich badan i mowila ze nie ma potrzeby zebym od niej je brała, bo mam wszytsko na karcie ciazy i to wystarczy
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 17:47   #2855
Linka25
Zakorzenienie

Alexandra
w necie czytam ze fenoterol bierze sie max do 37 tc. i moje znajome tez go tak brały
ale widocznie nie jest to regułą
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 18:05   #2856
Alexandraaa88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
Witam w upalne popołudnie
Jestem spuchnięta jak mała świnka Stopy nie mieszczą mi się nawet w klapki... Niech się zrobi chłodniej...
No właśnie, nich się zrobi chłodniej bo już wytrzymać nie idzie

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
Tydzień przed terminem nic Ci nie będzie. Dobrze, że udało Ci się wszystko przetrwać bez szkody dla synka.

Cytat:
ale duży chłopczyk ! brawo za dobre wieści

Cytat:
Napisane przez anna99302 Pokaż wiadomość

A czemu masz CC?
Cytat:
Napisane przez izasz-b Pokaż wiadomość
A czemu masz cc?
Gdy tylko dowiedziałam się o ciąży to chciałam cesarkę. Potem okazało się, że nie będzie to problem bo mam nadciśnienie, które podczas ciąży mi się nasiliło. Miesiąc temu doszły jeszcze problemy ze wzrokiem. Ostatnio mam tak, że jak patrze na coś to widzę tylko połowę tej rzeczy a reszta jest za mgłą. I okulista również stwierdził, że powinnam mieć cc.

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
No to super

Cytat:
juz zaraz dodam biala sie peirze te 2 pzoostałe zrobilam zdj
butki ładniutkie!!!

Soleilka napsiała ze wlasnie do domu weszla i lezy bo ma nogi jak banie
Dobrze, że już jest w domu

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
No i mów, co mówił o cc!!!

Głównie to mówił o znieczuleniu, że to cienka igiełka, którą wbiją mi w kręgosłup i że to ponoć mniej bolesne od wkłuwania wenflonu w rękę. Zlecil mi jeszcze badania na krzepliwość krwi. Potem nic nie będę czuć od pasa w dół no i przystąpią do cięcia. Tż może patrzeć przez szybę w trakcie zabiegu. Po cc pionizują po 12 godzinach.Po dwóch dniach jest wypis no chyba, że coś będzie nie tak.

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
Alexandraaa88 super wieści po wizycie Gratuluję
Stary 2012-06-18, 18:05   #2857
nicki86
Zadomowienie

Przyszłam pomarudzić... czuję się dzisiaj jak flak. A wyszłam tylko może na 2 godzinki z domu koło południa i od tamtej pory zdycham...nawet spałam.
Chcąc wyjść wyszukałam moje stare sportowe sandałki z myślą że one na rzep i na pewno się zapomną a tu du.pa... teraz chyba tylko japonki i poszła..

Dzisiaj miałam świetny sen, że moja gin mi na wizycie zrobiła od razu cesarkę i córcię wyjęła, ale chyba mi narkozę dała bo film mi się urwał. Obudziłam się w domu i pytam męża gdzie dziecko a on mi taką kruszynkę w wózku przywozi do łóżka. Ja normalnie wstałam, patrzę że opatrunek może na 5 cm tylko, nic nie boli i się nią zajmowałam i karmiłam i w ogóle...i była taka śliczna
Ja już chce ją mieć przy sobie i fajnie by było gdyby można było tak obejść jak we śnie cały ten stres, szpital i ból ah pomarzyć sobie można.
Czytałam tą relacje z porodu czwerwcówki i się poryczałam
nicki86 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-06-18, 18:07   #2858
ooolllccciiiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
dziewczyny co do GBS to ja nie wiem czy mi ginka pobrala posiew na niego typowo, czy na wszystkie syfki w pochwie razem, ale mowila ze to na paciorkowiec tez jest, nie znam sie ale ufam jej

a i ona przechowuje wyniki moich badan i mowila ze nie ma potrzeby zebym od niej je brała, bo mam wszytsko na karcie ciazy i to wystarczy
ja też miałam tylko zwykły posiew i gin powiedziała że gdyby był paciorkowiec to by wyszło
ooolllccciiiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 18:08   #2859
nicki86
Zadomowienie

Cytat:

ja też mam chyba jedno badanie na cały ten syf, ale mi brała też z odbytu... z resztą jakoś się już w nic nie wczówam jak wiem że raczej będzie cc. Moja herbatka z malin stoi i się na mnie patrzy tylko z półki, wiesiołek też leży i ja też... a miałam ćwiczyć...
Stary 2012-06-18, 18:08   #2860
ooolllccciiiaaa
Wtajemniczenie

mamka ja chcę wiedzieć ile zjadłaś??
ooolllccciiiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 18:10   #2861
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:

U mnie też tp. się przesunął, ale nie przywiązuję do tego wagi, będzie co ma być, natury nie oszukamy.

Phdwao, Twojego posta w cytacie mi wcięło. Gratuluję udanej wizyty i tego, że tak ładnie się trzymasz
zgadzam sie

dzięki

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-18, 18:12   #2862
Alexandraaa88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez red_scorpio Pokaż wiadomość
Gratki za pomyślne wiadomości.

Cytat:
Napisane przez cynamonowy_deser Pokaż wiadomość
Cieszę się z dobrych wieści i gratuluję
Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Alexandra
w necie czytam ze fenoterol bierze sie max do 37 tc. i moje znajome tez go tak brały
ale widocznie nie jest to regułą
Aha, no ja właśnie sama nie wiem. Teraz biorę go 6 razy dziennie po połowie... I myślałam, że najpierw będzie trzeba zmniejszyć dawkę a potem odstawić. A tak to trochę się boje takiego nagłego odstawienia
Stary 2012-06-18, 18:12   #2863
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ooolllccciiiaaa Pokaż wiadomość
mamka ja chcę wiedzieć ile zjadłaś??
duzo :P chyba z 5 sznytek

Amelcia
Stary 2012-06-18, 18:14   #2864
prince_polo
Zakorzenienie

wrocilismy z tztem z zakupow kupilismy pampki ejszcze . Kupiłam farbe do wlosow iiiiiiiiiiiiiiiii

UWAGA bede rudzielec juz se trzymam na wlosach

a spuchłam jak baleron niemam wcale kolan a miedzy nogami pe;lno pryszczykow!!!!!!!!!!!!!! !!!!! jak mnie gin zobaczy to sie zadławi ze smiechu

Cytat:
Napisane przez red_scorpio Pokaż wiadomość
kurde ja też pierwszy raz w życiu ocieram sobie nogi i to mnie tak nerwuje i załamuje, że nie wiem...
ja tez
Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
o matko nie chcecie wiedziec ile zjadlam

a ja dzis nie mam apetytu o dziwo i mało zjadłam i kolacji nie jem bo mi sie nie chce a tz mi zrobil koktajl truskawkowy i se go pije i to bedzie koneic na dzis z jedzeniem i piciem

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 18:18   #2865
chce_byc_mama
Zakorzenienie

koktajl truskawkowy

Amelcia
Stary 2012-06-18, 18:20   #2866
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
koktajl truskawkowy
chodz podziele sie

2 duze kufle mam jeszcze w lodowce a jeden wypiłam

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
Stary 2012-06-18, 18:23   #2867
phdwao
Zakorzenienie

my tez kupilismy pampersy, wiec mam juz 2 opakowania, tylko sie wkurzylam bo w super-pharm miali mi dac do niech chusteczki nawilzane i kurna nie dali a ja guła zapomniałam o tym
Stary 2012-06-18, 18:23   #2868
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
chodz podziele sie

2 duze kufle mam jeszcze w lodowce a jeden wypiłam
oooo jaaaaaa...
dlaczego u nas truskawki sa takie drogie

Amelcia
Stary 2012-06-18, 18:26   #2869
nicki86
Zadomowienie

Ja też siorbie zimny kotajl truskawkowy

Prince, nie ty jedna masz kołki zamiast nóg i pełno jakiś dziadowskich potówek, przebarwień i innych strasznych rzeczy... gin pewnie nie takich okazów się naoglądał i to jeszcze w taką pogodę...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-18, 18:27   #2870
prince_polo
Zakorzenienie

ide zmywac farbe

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
Stary 2012-06-18, 18:28   #2871
nicki86
Zadomowienie

pochwal się efektem, ja dzisiaj miałam robić moje odrosty siwowe... a mam takiego lenia że szok...
Stary 2012-06-18, 18:35   #2872
red_scorpio
Rozeznanie

Jeju, jak gorąco, zaraz zdechnę. Wzięłam zimny prysznic i pomogło na jakies 10 min.
A tak swoją drogą szukam fajnego, taniego lustra do łazienki z podświetleniem, macie jakieś pomysły gdzie szukać?

red_scorpio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 18:40   #2873
linzey
Rozeznanie

Cytat:
o prosze
ta pierwsza jest taka cieniutka prawie ze przezroczysta mimo ze nie widac,paskiem sie ja podwiazuje pod biustem bo bez paska jest taki wielki kwadrat bardziej bedzie pasowac na okres po ciązy.
Super tuniczki Gdzie ty jestes gruba??

Cytat:
Depoison, zależało mi, żeby dowiedzieć się, czy z dzieckiem wszystko ok, jak tam moja szyjka i rozwarcie no i waga małej. Potrzebuję konsultacji z innym lekarzem przed 26 czerwca, kiedy to idę na masaż szyjki i jej mechaniczne otwieranie, czego się strasznie boję i czego nie chcę! Muszę wiedzieć, czy to jest konieczne, czy mogę spokojnie sobie czekać na naturalne rozwarcie, a nie wymuszane.

Irmusia, ten spray nazywa się Myven, nie kupiłam go dzisiaj, bo go nie znalazłam.
Zdecydowanie nie godziłabym sie na ten masaż przed tp. Dajmy naturze troche czasu
Ale gorąco
Dzisiaj kupiliśmy wózeczek ABC Design Cobra
linzey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 18:42   #2874
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Dzisiaj kupiliśmy wózeczek ABC Design Cobra
pokaz

Amelcia
Stary 2012-06-18, 18:46   #2875
cynamonowy_deser
Raczkowanie

Cytat:

A mnie się wydaje, że jest nie do końca doinformowana. Gin u którego byłam pobrał wymaz z pochwy i opisał jako "wymaz z pochwy" właśnie. W labie nie potrafili mi powiedzieć czy to badanie wykaże paciora. Zadzwoniłam do działu bakteriologii (laboratorium Diagnostyka) i tam laborantka poinformowała mnie, że na wymazie owszem wykryje paciorkowca ale uwaga - nie musi, poza tym jest to bakteria naturalnie zasilająca pochwę kobiety i na wyniku nie muszą jej zaznaczać ani robić w jej kierunku antybiogramu. Co więcej chyba nie od parady na wykazie badań jest "wymaz z pochwy" i "wymaz z pochwy i odbytu w kierunku GBS". Podczas tego drugiego badania próbkę posiewają dodatkowo na podłoże płynne do rozwoju paciorkowca.

Edytowane przez cynamonowy_deser
Czas edycji: 2012-06-18 o 18:47
cynamonowy_deser jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 18:50   #2876
KarolinaPW
Zadomowienie

Cytat:
Dzieki za gratki!
Super ja mam w środę
Cytat:
Napisane przez Sala Pokaż wiadomość
Kilka informacji z mojej szkoły rodzenia, może kogoś zaciekawi...

Poród w wodzie -- jak najbardziej, ale pamiętać trzeba, że to się wyklucza z ZZO.

Ogólnie u nas mocno odradzają rodzenie na leżąco. Każda pozycja jest lepsza od leżenia na plecach. Pomiędzy skurczami natomiast zachęcają do jak największej aktywności, bo wtedy idzie łatwiej.

U nas w szpitalu w ogóle nie kąpią dzieci (jeśli zostaje się tam standardowe 2-3 doby), uważają, że to tylko niepotrzebna ingerencja we florę bakteryjną dziecka. Położna ze szkoły rodzenia w ogóle mówi, że teraz odchodzi się od codziennych kąpieli, tak samo jak od nadużywania kosmetyków, smarowideł itd.

Rożek uważają za bezsensowny wymysł, zwłaszcza w lecie. Ogólnie na oddziale w lecie dzieci najczęściej leżą w samych pampersach, i przestrzegają przed przegrzewaniem ich.

Co do laktatora, położna na początek odradza zakup. Mówi, że najlepszym sposobem poradzenia sobie z nawałem jest częste przystawianie dziecka do piersi, nawet co godzinę, wtedy najlepiej się wszystko samo ureguluje -- organizm matki będzie produkował tyle pokarmu, ile potrzebuje dziecko, a częste przystawianie zapobiega zatkaniu się kanalików. Wg niej już po dobie takiego wymuszonego przystawiania laktacja powinna się unormować, natomiast jak się nadmiar na początku odciąga laktatorem, to pokarmu będzie coraz więcej.

A na sam początek porodu/ skurczy ona zaleca jak najlepiej się zrelaksować, zjeść coś dobrego, wziąć kąpiel, przygotować sobie kanapki do szpitala, obejrzeć film, poprzytulać się z mężem i ogólnie próbować sprawić, by ten czas był jak najprzyjemniejszy i bezstresowy. Im bardziej się rozluźnimy i czymś zajmiemy, tym łatwiej pójdzie. W domu najlepiej wytrzymać jak najdłużej, dopóki czujemy się bezpiecznie.

Nota bene, jeśli najpierw odejdą wody, a nie ma jeszcze skurczy, to też się nie trzeba jakoś strasznie spieszyć. O ile wody nie mają niezdrowego koloru (mogą być przezroczyste, lekko różowe, nie mogą być zielone), to spokojnie można parę godzin w domu przesiedzieć. W szpitalu zakładają, że skurcze powinny się pojawić do 12h po odejściu wód i nadal wszystko jest OK. Dopiero po tym czasie rozważają przyspieszenie skurczy za pomocą oksytocyny, by wyeliminować ryzyko zakażenia.

Aha, co do wód i sączenia się bądź chluśnięcia -- może być tak, że poleci trochę, co spowoduje, że dziecko przesunie się niżej i zadziała jak korek, tamując dalsze wypływanie. I dopiero po jakimś czasie znowu trochę poleci...
Dzięki, ciekawe informacje
Tylko zawsze jak czytam o tym że mam się po odejściu wód wyluzować w domu, najeść, wykąpać i odstresować to znając siebie na pewno się nie zastosuję, mega panika będzie na BANK, przy przeprowadzce prawie gorączki dostałam a co dopiero przed porodem
Cytat:
No powiedziałąm, że to pilne, ale tak to jest w tym Medicover, że nie ma i już. Albo sama wizyta bez usg (co dla mnie to nieporozumienie-chyba przywykłam do innych standardów) od zaraz, albo samo usg bez wizyty w piątek :P No nic, poczekam, wizytę u mojej ginki mam 26 czerwca czyli w następny wtorek, ciekawe, jak to będzie.
Już kiedys pisałam o tym ich debilnym systemie, że nie ma możliwości jednoczesnie wizyty i usg, co gorsza bez skierowania od gina usg nie zrobią (przynajmniej na moim abonamencie) W 9 tc potrzebowałam pilnie, kiedy minęły mi mdłości z dnia na dzień i takie cyrki były
Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
Hello
Pracowicie zaczęłam dziś dzień - trochę dla siebie (ostatni chyba przed porodem pedicure), trochę dla domu (rzadko zdarza mi się wyrobić z gotowaniem obiadu wcześniej, niż na 18, a dziś już mam ), zaraz wysuszę włosy i jadę kupić sobie w nagrodę havaianas

pumas dobrze podpowiada: takie bodziaki są głównie w H&Mie, zazwyczaj całkiem spory wybór (na dziale dla tych naj-najmniejszych)
Ad1. podziwiam, że dałaś radę z pedicure, ja też dziś robiłam i tam sie zmęczyłam, zasapałam, nie wspominając ile mi to zajęło, że na następny się zapiszę do kosmetyczki, a do porodu mam 2mce
Ad2. Dzieki, pojadę jak będzie trochę chłodniej, dziś tylko w Pruszkowie byłam i ledwo przeżyłam z gorąca, ale w zwykłym sklepie kupiłam 1 rampersik i 1 body rozpinane z przodu po 17 zeta
Cytat:
o prosze
Fajne, zwłaszcza ta druga mi się podoba
And you’re crying
When you’re by my side
There is no defence
I forget to sense I’m dying"

KarolinaPW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 18:56   #2877
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nicki86 Pokaż wiadomość
pochwal się efektem, ja dzisiaj miałam robić moje odrosty siwowe... a mam takiego lenia że szok...
pochwale sie ale jutro z rana bo zanim mi wyschna to wiecie..... narazie widze odrosty na bank wyszły bo są rude na maksa ciekawe tylko czy reszta tak samo jasna czy ciemniejsza

na zlosc burz aidzie i sie ciemno zrobiło

---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ----------

wiecie ze moja mała sie dzis prawie nie rusza mam nadzieje ze sie rozrusza troszke

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-06-18, 18:56   #2878
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cynamonowy_deser Pokaż wiadomość
A mnie się wydaje, że jest nie do końca doinformowana. Gin u którego byłam pobrał wymaz z pochwy i opisał jako "wymaz z pochwy" właśnie. W labie nie potrafili mi powiedzieć czy to badanie wykaże paciora. Zadzwoniłam do działu bakteriologii (laboratorium Diagnostyka) i tam laborantka poinformowała mnie, że na wymazie owszem wykryje paciorkowca ale uwaga - nie musi, poza tym jest to bakteria naturalnie zasilająca pochwę kobiety i na wyniku nie muszą jej zaznaczać ani robić w jej kierunku antybiogramu. Co więcej chyba nie od parady na wykazie badań jest "wymaz z pochwy" i "wymaz z pochwy i odbytu w kierunku GBS". Podczas tego drugiego badania próbkę posiewają dodatkowo na podłoże płynne do rozwoju paciorkowca.
zasmuciłas mnie wiem ze sporo dziewczyn tez tak ma robione, ja mialam kilka posiewow juz robionych i byl opis Streptococcus agalactiae - nie wyhodowano, mozliwe ze taki sam posiew mi robila,

ponadto ona ta probke od posiewu opisała i ja jej nie dostalam do reki, bo one same zanosza do diagnostyki, takze mysle zapisala tam co ma byc zrobione-bo cos tam pisala

Edytowane przez phdwao
Czas edycji: 2012-06-18 o 19:09
Stary 2012-06-18, 18:57   #2879
Linka25
Zakorzenienie

Jesli chodzi o rady ze SR to u mnie podobnie jak u Sali. Tez usłyszałam ze nie trzeba dziecka kąpać codziennie, lepiej uzywać absolutnego minimum kosmetyków.. No i pielęgnacja pępuszka - póki nic się złego nie dzieje, to niczego specjalnego nie uzywać. Czyli jak w UK i słusznie
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 19:04   #2880
nicki86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Jesli chodzi o rady ze SR to u mnie podobnie jak u Sali. Tez usłyszałam ze nie trzeba dziecka kąpać codziennie, lepiej uzywać absolutnego minimum kosmetyków.. No i pielęgnacja pępuszka - póki nic się złego nie dzieje, to niczego specjalnego nie uzywać. Czyli jak w UK i słusznie
U nas mówili że właśnie odchodzi się od codziennych kąpieli, ale żeby nie przesadzać. Żeby dziecko traktować tak jak siebie tzn. my się pocimy i w ogóle i nie chcielibyśmy robić sobie tylko nawilżającymi chusteczkami toalety, więc i dziecku nie żałujmy wody, z resztą dzieci lubią kąpiele często. Ale jak się nie wykąpie bąbla też nic nie będzie...

Cytat:
pochwale sie ale jutro z rana bo zanim mi wyschna to wiecie..... narazie widze odrosty na bank wyszły bo są rude na maksa ciekawe tylko czy reszta tak samo jasna czy ciemniejsza

na zlosc burz aidzie i sie ciemno zrobiło

---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ----------

wiecie ze moja mała sie dzis prawie nie rusza mam nadzieje ze sie rozrusza troszke
To my czekamy jutra oddaj burze jak nie chcesz bo u mnie nadal strasznie gorąco... Moja córcia też ma lenia, coś tam tylko syrkami lekko smyrała i miała czkawkę po soku taka pogoda mama leży plackiem to i jej się nic nie chce...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości