|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2101 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
nocka ok, mala miala pobudke o 3 na jedzenie, zjadla, zasnela i spala do 6. Teraz jeszcze nie jadla ... wieczor natomiast masakra, pierwszy raz mala rozlamala nawet mojego meza - 4 razy ja usypial, co chcial polozyc to sie budzila i ryk ... jesc nie, tulic nie, spac nie ....
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm Edytowane przez emigra Czas edycji: 2012-06-19 o 06:53 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2102 | |||||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cziqua nie martw się, tak jak dziewczyny napisały skoro musisz przejść na mm to nie miej wyrzutów. Przecież nie robisz tego dla własnego widzimisię tylko dlatego że musisz. Jesteś super mamą a synuś będzie pięknie rósł na mm też ![]() A na Gabi źle chyba upały działają, taka była wczoraj marudna i piskliwa jak nigdy. A na dodatek dziś się idziemy szczepić ![]() ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#2103 |
Rozeznanie
|
Hej Dziewczynki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2104 | ||
Gang Iren
|
Dzien dobry!
U nas nocka w miare,karmienie o 2 i 5 .Chociaz bym sie nie obrazila jakby z jednego nocnego karmienia zrezygnowal.Ale bywalo gorzej,bo zamiast dwoch czasem byly i cztery. Dzisiaj mam dzien na zalatwianie roznych spraw.Do tego papierow roznych duzo do wypisania.Musze z Mloda zrobic zadanie domowe,wiec pewnie dopiero wieczorem zajrze.No chyba,ze zrobie sobie krotka przerwe na wizaz w ciagu dnia ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2105 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Poszukam może znajdę ![]() Zmykam na dwór z bąblem ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2106 |
Zakorzenienie
|
To ja myślałam, że biję rekordy. Ale na pewno rekord pobiję bo jutro jadę do PL.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2107 |
Zakorzenienie
|
Hej,
u nas nocka w miarę stwierdzam jedno zawsze może być gorzej ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2108 |
Raczkowanie
|
Emigra zdjęcie przesłodkie i kapitalne!!!
Nie było mnie 3 dni i z 10 stron do nadrobienia ![]() Dziewczyny kupiłam monitor oddechu. 3 dni temu mąż ok 23 woła mnie do sypialni i mówi, że Alek jakiś taki blady, ja patrzę a on biały jak pielucha tetrowa. Patrzę na klatkę piersiową, a ta się nie rusza (a może ja już w stresie nie widziałam), zaczęłam nim szturchać, a on oczy lekko otworzył i poszedł dalej spać. Po tym kolorek na twarz mu wrócił. Oczywiście nie piszę jaki stres w ułamku sekundy przeżyłam. Na drugi dzień taki biały mi się zrobił w foteliku samochodowym, jutro idziemy do lekarza. Oczywiście naczytałam się o ........ nie będę głośno pisać, ale mi to wystarczyło i mąż wczoraj kupił monitor oddechu, oczywiście nie zabezpiecza w 100% przed ...... ale jakoś tak spokojniej śpię, pierwsza nocka za nami, alarm włączył się raz i mały płyciutko oddychał, ale te bezdechy podobno kilka razy w nocy się zdarzają. Koleżanka kupiła zaraz po urodzeniu syna, a ja nie chciałam być przewrażliwioną mamuśką i odpuściłam ten temat, ale jak zobaczyłam bladego syna to stwierdziłam, że kupuję - oby nigdy się nie przydało. Alarm włącza się jak bezdech trwa 20 sekund, wcześniej pojedyncze alarmy uaktywniają się na 5 sekundowych bezdechach. W nocy włączył się raz długi alarm, mąż szturchnął młodego w nogę i alarm się wyłączył. Mam nadzieję, że się nie zeschizuję do reszty. Mój syn w ogóle nie dość, że śpi w nocy 8 godzin to jeszcze śpi jak kamień, już nie wiem czy to dobrze czy źle ??? Pozdrawiamy z Wrocka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2109 |
Zakorzenienie
|
czesc,
u nas nocka super, mlody spal od 23.30 do 5.30 ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2110 |
Zakorzenienie
|
Nowaken super, że wszystko OK
Nikii współczuję Ci ![]() U nas nocka super ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2111 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2112 | |||
Gang Iren
|
Cytat:
Ja juz sie stesknilam za krajem,niedlugo bedzie rok od ostatniego pobytu.Mialam leciec w lutym,tak mialam urlop zaplanowany,no ale to byl juz 8 misiac ciazy i nic nie wyszlo z tego... Cytat:
Cytat:
Ja czesto mlodego szturcham,bo spi tak spokojnie,ze nie widac jak oddycha i tez czesto jest blady.
![]() |
#2113 |
Zakorzenienie
|
Emigra z tą pieluszką na buzi to mi się przypomniało Antek został w sobote sam w pokoju z Anią i słyszę w kuchni jak się śmieje i mówi ale śmiesznie wyglądasz i krzyczy mama chodź zobaczyć ja wchodzę a Ania na buzi ma nałożoną pieluchę i próbuje się z niej wydostać a ten siedzi koło niej i się śmieje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2114 |
Wtajemniczenie
|
Gabi tak samo sobie nakłada pieluszkę na buzię jak Juleczka emigry
![]() Jolka u nas poporodowy pierwszy raz też przedwczoraj dopiero był :P Ale fajnie było a co najdziwniejsze to chociaż cc rodziłam to tam jakoś tak ciaśniej jest niż wcześniej ![]() No i brawa dziewczyny za udane nocki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2116 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2117 | |
Gang Iren
|
Moje wyjscie z domu sie opoznia,bo Mlody spi i zal mi go budzic.Ale jak nie wstanie za 10 minut to juz bede musiala,bo sie nie wyrobie ze wszystkim.
Cytat:
A moja Wiki wczoraj mnie wola i mowi czy ona moze Eryka posadzic w lozeczku,bo on jak lezy to nic nie widzi,to ona by mu dala poduszke i by mogl siedziec oparty o szczebelki ![]() Dobrze,ze sie pyta a nie wprowadza od razu w czyn tego co pomysli.
![]() |
#2118 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *dziewczyny na mm kiedy będziecie wprowadzać kaszkę do pokarmów? Bo ja się zastanawiam czy nie wprowadzić na noc. Pielęgniarka 6 czerwca na szczepieniu mi powiedziała że mogę już, ale wiecie jak tutaj ze służbą zdrowia ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2119 |
Wtajemniczenie
|
88natka ja na razie chyba jeszcze nie zamierzam żadnych kaszek wprowadzać, ale dziś idę na szczepienie więc zapytam się pediatry co mi doradzi. Póki co mam wrażenie że Gabi wystarcza mleczko samo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2120 |
Zadomowienie
|
![]() u nas dzis nocka taka sobie, wstawalam do Mateuszka 4 razy, usnal o 21, obudzil sie o 23-30, pozniej o 4 , i o 6 i pozniej usnal na pol godziny i koniec spania, dopiero tearz usnal, ale ile pospi nie wiem. Nikki współczuje i rozumiem Cie doskonale, MAteuszek miał kolki przez cale dwa miesiace, prezyl sie plakal, nie dalo sie go uspokoic, ryczalam razem znim, pocieszajace jest ze to w koncu minie. Ciekawe jak tam Asika i Zuzia, one tez mialy problemy z kolka. O juz widze ze Asika sie odezwala ![]() zmykamy na spacer, milego dnia ![]()
#2121 |
Wtajemniczenie
|
Dzien Dobry!
Zaczne dzien od dobrych wiesci ![]() U nas od rana wielka kupka w pieluszce ![]() tak wiec dzien zapowiada sie super i jak narazie przestaje sie martwic, mam tylko nadzieje , ze taki 6-o dniowy zastoj byl wyskokiem jednorazowym i sie nie powtorzy bo matka osiwieje ![]() Dalam wczoraj Viki troszke tej herbatki ulatwiajacej trawienie i dzisiaj rano tez i potem byla kupka, ciekawe czy zasluga herbatki czy i tak by poszlo samo? pewnie sie nie dowiem , ale herbatke po troszku bede Jej dawac ![]() Monia, jak minela nocka, przesuniecie lozeczka pomoglo? Podawalas tez mm? Balbinka. dziekuje za rady! Mysle ze soczek bym sie bala podac bo jednak Viki jeszcze nie skonczyla 2 m-cy, a metody lewatywo podobne to dla mnie tez czarna magia, bo ja nigdy niczego takiego na sobie nie stosowalam ( nawet czopka) , nigdy nie musialam i przy Adasiu rowniez nie, wiec bym sie bala, no ale jakbym musiala to bym napewno dala rade ![]() Tym akcentem koncze rozmowy na temat kupek z rana ![]() Chcialam Wam jeszzce napisac odnosnie tabletek antykoncepcyjnych podczas karmienia - jak bylam na kontroli to chcialam wlasnie cerazette bo bralam je juz w szwecji jak karmilam Adasia, ale moj gin mnie zaskoczyl i mi odradzil. Powiedzial mi, ze sa juz pierwsze doniesienia na temat jak wplywaja te wlasnie hormony na dzieci w okresie dojrzewania i ze hormony przechodza do mleka w znacznie wiekszym stopniu niz podaja producenci tabletek. Na moja odpowiedz ze bralam podczas karmienia Adasia, odpowiedzial ze nie sa to problemy, ktore wychodza na wierzch po kilku latach tylko w okresie dojrzewania, a juz szczegolnie odradzil mi jesli mam dziewczynke. Na koniec stwierdzil , ze jesli chce to oczywiscie mi przepisze, ale zeby miec czyste sumienie uwazal za stosowne poinformowac mnie o tym co zaczyna sie na temat tych tabletek mowic, uwazam ze slusznie i ja sie zawachalam i stwierdzilam ze brac nie bede bo nigdy nie wiadomo, moze okazac sie to totalna bzdura , a moze jednak nie! Wklejam co znalazlam na temat antykoncepcji podczas karmienia piersia, dodatkowa pisza, ze zmniejszaja te tabletki laktacje ![]() Poczytajcie i same podejmijcie decyzje, ja chcialam tylko podzielic sie tym co wiem ![]() http://dziecisawazne.pl/karmienie-pi...antykoncepcja/
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez desia888 Czas edycji: 2012-06-19 o 09:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#2122 |
Zakorzenienie
|
Gosiu nie było mnie w PL 1,5 roku
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dobrze, że Wiki zapytała Cię o sadzanie Eryka ![]() ![]() Andrei coś chrypało w gardle i wypluła taką flegmę, że aż w szoku byłam, że tyle tego mieści ![]() Co do cmokania, to Andrea tak ssie palce, że słychać w całym mieszkaniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2123 | |
Zakorzenienie
|
desia ja biore te tabletki anty i nie zauwazylam zmiejszenia laktacji a to ze przy dziewczynkach odradzaja to wiem
![]() ---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2124 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Gosiu - oparlaby by Ci Wiki malego i bylabys patologiczna matka a Ona patologiczna siostra ![]() Tylko Radek pozostalby niepatologiczny ![]() Nowaken tak wlasnie myslalam ze ten Rajd nie bardzo przy maluzkach, dlatego sie balam i raczej nie bede go uzywac ![]() Ja uzywam bebilon i on jest drogi, ale ja dokarmiam to starcza mi na dlugo. Ale rozwazam teraz to mleczko HIPP-a , o ktorym Cziqua pisala, ale to jesli problemy z kupka beda nadal, musze zobaczyc jak bedzie! Chcialam tez Was pytac - bo widze ze Cytrynka pisze o kocyku - jak spia w nocy w upaly Wasze dzieci? Bo ja mam spiworek, ale jednak mysle, ze moze Viki byc goraco a znowu wlasnie kocyka sie balam bo Ona tak wierzga , ze raczej napewno sie nim nakryje i mam teraz problem co zrobic ![]() Dida - wspolczuje stresu! Mam nadzieje , ze z monitorem bedziesz spala spokojniej! Gosica - Viki wczoraj caly dzien przespala prawie w ten upal, ciesze sie, ze tak zareagowala, a nie byla marudna ![]() Mysle wlasnie ze na zewnatrz to te plasterki tylko, mozna nakleic na wozek i dzialaja 4 godziny ![]() Emigra, ciekawe co moglo Julce byc? Wspolczuje okropnego wieczoru! Pamietam ze pisalas cos o sab simplex wczesniej, podajesz Jej w takiej sytuacji kropelki? Moze to brzuszek? Gosia, ja rowniez mam tv wlaczone bardzo czesto bo Adas jak bajki oglada to nie wylaczy jak skonczy, a tak czy siak to taka kompletna cisza to az po uszach bije, wiec albo tv albo jakas muzyczka zawsze jest w tle, ja jeszcze nie zauwazylam zeby Viki sie interesowala telewizorem, jesli zacznie to jakos problem rozwiaze ![]() Balbinka- wow, teraz dopiero doczytalam ze macie juz zabka! Brawo! ![]() A co do rosniecia, to faktycznie czasami one dlugo rosna, Adasia jedynka teraz rosnie nam juz naprawde dlugo jakies 2 m-ce napewno, az sie zaczelam zastanawiac czy ona kiedykolwiek do konca urosnie ![]() Obserwuje zabka i w razie czego pojdziemy do dentysty.
![]() |
#2125 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie, na noc jej odkladam pieluche ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Gratuluje kupy ![]() ![]() Moje dziecko tfu tfu chyba juz lepiej sie czuje, ma podwyzszona temp i troszke marudzila ale tez bawila sie, pospala chwilke, teraz znowu zasnela, dalam jej paracetamol na te temperaturke i mam nadzieje ze juz jej lepiej. Udalo mi sie posprzatac mieszkanie nawet ![]() ![]() pojutrze witamy pierwszych gosci - rodzina meza z polski przyjezdza na chrzciny, beda u nas pierwszy raz ![]() ![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2126 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A co do laktacji, to ja nie wiem, wkleilam tylko co znalazlam, moze ma na to wplyw jak dlugo sie bierze, a moze nie na wszystkich tak to dziala ![]() Nie mam pojecia ![]() ---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ---------- Cytat:
Emigra - jesli wolno spytac- co Wy tak w celibacie? ![]() Jesli nie chcesz to nie odpowiadaj, ale skoro o tym sama piszesz to zalozylam, ze zadna to tajemnica ![]() Cieszysz sie na przyjazd gosci czy raczej bedzie to meczace? Ja zawsze lubilam jak nas rodzinka odwiedziala w szwecji, pomimo ze zawsze potem czlowiek po scianach chodzil ze zmeczenia ![]() I fajnie, ze Julce juz lepiej ![]() Oby jak najszybciej wykurowala sie do konca!
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez desia888 Czas edycji: 2012-06-19 o 10:27 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2127 |
Zakorzenienie
|
desia Wiktorek spi na brzuszku wiec go cienkim kocykiem przykrywam a jak by spal na pleckach to by sie na bank rozkopal albo kocyk na glowe zaciagnal wiec pewnie w cienki spiworek bym go zapakowala na noc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2128 |
Rozeznanie
|
Dzień dobry
![]() Ej,Wy mnie nie straszcie tym Cerazette.. Bo ja to już ponad miesiąc biorę.. A ta pindzia pielęgniarka nie powiedziała,że to szkodzi. Jeszcze mnie zapewniała,że do mleka to 0,000000001 część tych hormonów przenika ![]() ![]() ![]() Gosiu apropos tematu, ja sie nad tym poważnie bardzo zastanowiłam,naprawdę... Do dzieci trzeba mieć dużo cierpliwosci i wyrozumiałości taka jest prawda. A u mnie z tym problem jest. Tomek np nie rozumie mnie, kiedy mam nerwy jak mały spać czy jeść nie chce,bo mówi że to jeszcze dziecko,ono nie rozumie itd itp... A ja jakoś nie mogę tego zrozumieć i traktuję Julka jak małego-dorosłego. To jest chore i ja doskonale wiem o tym.. No cóż,pogodziłam się z tym,że nie jestem dobrą matką.. I też dlatego nie myślę o rodzeństwie dla Julka.. Bo juz wystarczająco tresuję Młodego to i po co kolejnemu dziecku krzywdę mam robić... Emigra Pierwszy objaw to był właśnie taki,że Julek nie chciał jeść. Ciumkał tylko. I tak miał przez tydzień,a ja zwalałam winę na skok. Potem jak już widocznie zaczynał się wyrzynać to Mały ciągle chciał się przytulać,żeby go głaskać i non stop się ślinił.. No i nie płakał tylko tak kwękał,stękał... Desiu ja też miałam opory... Mama do mnie mówi,żebym tak zrobiła,a ja że nie,że w życiu,że mu krzywdę zrobię.. Ło co było krzyku. Ale w końcu musiałam niestety
#2129 |
Rozeznanie
|
ech... napisałam 4 powody dla których zakładam czapeczkę, a zostałam jakby wyśmiana, że to tylko dlatego, żeby inni mi d*py nie truli, co generalnie było z dużym przymrużeniem oka i napisane na szarym końcu, czyli teoretycznie najmniej ważne, no ale ok przyjmuję krytykę na klatę
![]() co do dokarmiania mm Tynka i Cziqua proszę mi się tu nie przejmować, że przechodzicie na mm! ja też karmię pół na pół i ściągam małemu pokarm, nie wiem ile jeszcze tak pociągnę, chciałabym z miesiąc jeszcze wytrzymać no może półtora, to Filip będzie miał skończone 5 m-cy zastanawiam się tylko dlaczego ściągacie co 12 h? ja miałam taki okres, że ściągałam tylko po 40 ml co 2 h, ale jakoś przeszło i ściągam co 2 h po 60 ml, Filip je tak co 2,5-3h, więc jakoś dajemy radę, resztę dostaje mm, jeżeli chodzi o nockę to Filip zasypia o 21, ja ściągam i potem jeszcze tak o 23 ściągam - wieczorem mam mniej pokarmu ale tak 100 ml mi się udaje z 2 dojeń ![]() co do ilości zużywanego mm to nam starcza puszka 400 ml na około tydzień, no może 6 dni (czyli jakby Fifo był tylko na mm to też pewnie z 2,5 puszki na tydzień by szło) -ja dokarmiam Enfamilem - generalnie to chyba najdroższe mleko, można je kupić tylko w aptece i kosztuje ok. 25 zł, ale można kupić na allegro z apteki taniej po ok. 21 zł (czyli wychodzi gdzieś tyle co Bebilon) ---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ---------- a no i wieści co u nas ![]() ![]() byliśmy na 2 szczepieniu - Filip dobrze je zniósł, chyba nawet lepiej niż pierwsze bo nawet nie spał po nim za dużo, jest długi na 62 cm i waży już 5784 więc nadrobił swoje braki wagowe, w ciągu 6 tyg. przybrał prawie 2 kg ![]() no i idą nam zęby bo pani dr stwierdziła, że dziąsełka są już rozpulchnione ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2130 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Nowaken smutno, że ta mała dziewczynka tak poważnie chora ![]() ![]() Hej ![]() no i tyle się napisałam, bo zanim nadrobiłam to mała wstała. a dziś jest dzień marudy, więc matka ma zajęcia co nie miara ![]() Właśnie ssie pięści, więc jakieś zajęcie jest. Za to mata już się nie podoba, jak ją położyłam na niej to wyła w niebogłosy. Polska służba zdrowia mnie dobija! Od 1,5 tygodnia wysyłają kartę szczepień i wysłać nie mogą ! ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:14.