|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2041 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,
Cześć dziewczyny
![]() Lata świetlne się nie odzywałam ale byłam odcięta od netu. Mój synek przyszedł na świat 10 czerwca a dopiero wczoraj zlądowaliśmy w domu. Opis porodu. W niedzielę, 10 czerwca, miałam stawić się na patologii ciąży w celu powtórzenia usg i jeśli potwierdzi się wielkość malucha to ustalamy termin cc. Bardzo mi się nie spieszyło, pojechałam na spokojnie po obiedzie ok. godz 14. Tam trochę mnie poganiali po schodach z papierami, ustaliliśmy termin cc na poniedziałek i położna podłączyła mnie pod ktg (standardowa procedura). Po jakichś 20 minutach zajrzała do mnie i mówi, że mam skurcze co 3 minuty i czy coś czuję. Czułam napinanie się macicy ale do skurczy porodowych to im było daleko no ale stwierdziła, że i tak pokaże zapis lekarzowi niech myśli. Lekarz wziął mnie jeszcze na usg, pomiary nie obejmowały w ogóle młodego jego waga wychodziła 4850 albo i więcej, a potem na "samolota" gdzie się okazało, że rozwarcie na 3 cm. Stwierdził, że nie ma na co czekać i cc będzie jeszcze tego samego dnia o 19. Założyli mi cewnik, kroplówa i o 19 powieźli na salę. Dobrze, że zabrali mi okulary bo nie widziałam tych wszystkich okropnych narzędzi. Przylazł anestezjolog i tu zaczęła się masakra bo w ogóle nie mógł wbić się w kręgosłup. Próbował chyba ze 40 razy i nic, ostatecznie zdecydował o podaniu narkozy i o 20.20 urodził się Dawid. Ważył 5050 i mierzył 60 cm. Dostał tylko 7 punktów w skali Apgar bo miał siną skórę i zaburzenia oddychania. Urodził się w zielonych wodach, do tego z wrodzonym zapaleniem płuc i przez 1 godzinę życia wymagał tlenoterapii. Ja leżałam na pooperacyjnej jak kłoda a mój biedny synek po drugiej stronie ściany w inkubatorze. Ale przez to, że on leżał tam to szybko rozchodziłam i wstałam po cc i dzisiaj tylko od czasu do czasu coś mnie pobolewa. We wtorek dali mi młodego na salę, miał tylko naświetlania bo podwyższony poziom żółtaczki. Od tej pory miałam dziecko anioła. Jadł i spał i srał na potęgę ;p aż do dzisiaj, kiedy to od rana spał 1,5 godziny Wyszliśmy w poniedziałek, po zrobieniu rtg, które pokazało już czyste płucka. A w domu czekała nas masakra bo Oliwka jest okropnie zazdrosna o braciszka. Trzeba dużo cierpliwości, tłumaczenia i czasu. Mam nadzieję, że to się unormuje bo inaczej chyba dostanę na głowę. Na razie mam jeszcze pomoc męża ale po max dwóch tyg ojcowskiego musi wrócić do pracy. Młody jest cudowny, jestem w nim zakochana na maxa. Tu jego pierwsze zdjęcie http://www.facebook.com/photo.php?fb...type=1&theater Gratuluję wszystkim mamusiom, które się rozpakowały do tej pory i trzymam kciuki za nierozpakowane ![]() aaaa i żeby nie było tak pesymistycznie to zważyłam się w niedzielę, tydzień po porodzie i waga pokazała 18 kg mniej.
[vichy]263566[/vichy] Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków. http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png |
|
|
|
#2042 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,
Mala wlasnie spi na brzuszku kolo mnie. Chyba ja odwroce, bo też senna jestem, a nie chce jej tak zostawiać bez opieki. Ważyłam dzisiaj core wchodząc z nia na wagę, potem ja sama i mi obsrala i posikala lozeczko, no materac. F dobrze ze mamy dwa lozeczka. Potem jeszcze przewijak. Leży w samej pieluszce
![]() Dziewczyny za opisy. A dzieciaczki urocze..
|
|
|
|
#2043 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2044 |
|
Zakorzenienie
|
zaaaabcia
diablica071086 stokroteczka777 Tacca Gratuluje ![]() Ja jak tylko ograne wszystko opisze jak było. Nadrobic raczej nie mam szans. Poki co trzymajcie sie. |
|
|
|
#2045 |
|
Zakorzenienie
|
Niuniunia to kawal Ci sie urodził
Brawo za opis i zdrówka dla synka. |
|
|
|
#2046 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ależ masz kluseczka,normalnie jestem w szoku taki spory choć na zdjeciu tego nie widać.dobrze ze z małym już wszystko dobrze,musiałaś się strasznie martwić.
|
|
|
|
|
#2047 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2048 |
|
Zakorzenienie
|
Na 12tego miałam stawic się w szpitalu. I w nocy miałam już lekkie skurcze, a jeszcze jak Wam pisałam wieczorem 11 tego to jednak czop mi odchodził. Na IP papiery, łózko i KTG na którym wyszły skurcze co 15 min. Ale nie dosc mocne, po badaniu stwierdzono 3 cm i jak się nie ruszy nic do rana to kroplówka. No i 19 odeszły mi wody, badanie nadal rozwarcie miało 2 cm, zostałam przewieziona na porodówke i tam spedziłam noc, miałam skurcze słabsze, ale poźniej mocniejsze, nad ranem badanie i rozwarcie nic nie ruszyło. Przewiezli mnie na rodzinna sale, bo tak chciałam, przyjechał TZ podpieli kroplówke i zaczeła się jazda. Skurcze coraz silniejsze, niestety rozwarcie nie ruszało się, dopadł mnie jakis kryzys, przez to, bo meczyłam się strasznie, a tu jakby to szło na marne. Po południu nadal nic, mineło 20 godz. Od odpłyniecia wód, przyszedł mój gin i powiedział ze jak nic nie ruszy dalej to będzie cc. Przyszedł przed 17 zbadał i spytał czy się zgadzam, powiedziałam ze tak. Wiec przyszykowano mnie do cc, no i ciachali mnie, dostałam drgawek, trzęsłam się cała, jak wyjeli Maje nie pokazali mi jej, ogolnie mówiąc to nic nie czułam, przyszło połozna i powiedziała ze dostała 10 pkt. I zaraz mi ja pokaza, była zawinieta w żółty kocyk, pieluszke i wygldała jak pszczólka Maja i zabrali ja na mierzenie, ważenie. Mnie przewiezli na sale, po ok. 2 godz. Przywiezli mi ja na karmienie, dostała cyca, ale nie ciągnęła go, darła się strasznie, a ja nie mogłam nic zrobic. Zabrali ja i dopiero rano dali. I tu się zaczyna dramat. Położne od noworodków miały gdzies mnie i to ze mała nie może ssac, zostawili mi ja, a ja nie mogąc się ruszac robiłam co mogłam, by ja uspokoic pomagały połozne z oddziału. Cały czas dokarmiali mi ja butelka i efekt taki ze do tej pory mam problem by ja dostawic a ona by zassac. W 3 dobie dopadł mnie kryzys i trwał do wczoraj. Ryczałam non stop przez to, ze nie mogę karmic, a pokarm mam, idac by mi ja pomogli dostawic to połozne od noworodków dawały jej butle twierdzac ze nie da się już uspokoic i tylko butla. W koncu na nocnej zmianie trafiła się ludzka kobitka i powiedziała żebym przyniosła kapturki i sprobujemy, polała mi cyca mlekiem sztucznym do osłonki i mała zaciągnęła i ssała. Pomogło. Ale jak przychodziłam by mi pomogły dostawic do lewej piersi, bo miałam wenflon i nie umiałam dobrze, to słyszałam, ze osłonki to dziadostwo, ze dzieci po cc tak maja, ze nie umieja chwytac, ale jak już tam im ryczałam to z łaski chyba mi dostawiały. No i od 3 doby dopiero jest na moim mleku i jakos sobie radzimy, nie jest łatwo.
Dzis była połozna u mnie i podbudowała mnie psychicznie, pokazała jak dostawiac mała i nie potepia kapturków. Cały czas to we mnie siedzi, to ze nie mogłam jej karmic, a nikt mi nie chciał pomoc. Te baby od noworodków powinny zmienic prace, a na reszte nie narzekam. W wolnej chwili wstawie zdjecie małej, trzymajcie się. |
|
|
|
#2049 | ||
|
Zakorzenienie
|
kurde nie pomyslalam o tym zeby wietrzyc tez
![]() Cytat:
![]() a myslalam ze moj jest duzy hehe. Oby siostrzyczka szybko przyjela do siebie braciszka.Cytat:
|
|
|
#2050 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mamy dzisiaj z Hanią babski wieczór P idzie się spotkać z tym kolegą. Odciągnąć tego spotkania w czasie się raczej nie dało, bo ten kolega wraca już w poniedziałek do Stanów. Ale jakież było moje zaskoczenie, jak P dzisiaj mi zadzwonił, zapytał czy nie będę zła, jak się dzisiaj spotka z kolegą i że jedzie na spotkanie samochodem, czyli pić alkoholu nie będzie To mi się podoba Byliśmy na spacerku. Mijaliśmy jakąś laskę z wózkiem i jej dziecko było w czapce i przykryte po zęby kocykiem Moja Hania prawie naga Sukieneczka na ramiączkach i pampek Aż się przez chwilę zastanowiłam, czy oby na pewno dobrze robię, że Ją tak lekko ubieram, ale zaraz po tym sprawdziłam kark, nóżki, rączki- wszystko cieplutkie, to chyba dobrze Poza tym, muszę się Wam pochwalić, że chyba sapka mija Haniutkowi (to tak pieszczotliwie o mojej Córci ). Dzisiaj oddycha się Jej dużo lepiej I niech już nic się do nas nie przyplątuje
|
|
|
|
|
#2051 |
|
Zakorzenienie
|
Mam pytanie do Wrocławianek. Gdzie znajdę ortopedę? Mamy skierowanie na badanie bioderek i szukam i szukam, a wujek google niewiele pomaga. Była może już któraś z mam w jakiejś przychodni. Powiem szczerze, że najchętniej to na NFZ bym poszła, ale wątpię czy się uda tak szybko /do końca lipca mamy czas/.
Z góry dzięki za pomoc |
|
|
|
#2052 |
|
Zakorzenienie
|
czy Wasze dzieci też dzisiaj takie marudne? mała właściwie spała tylko rano, potem jakieś drzemki krótkie miała. nie wiem czy to przez pogodę czy przez kawałek wczorajszej pizzy...
|
|
|
|
#2053 |
|
Wtajemniczenie
|
Byliśmy dzisiaj w poradni preluksacyjnej. Wszystkoo ok, Antek w poczekalni obsrał na maksa trzy pieluchy
(może się zestresował )Lekarz powiedział, że wszystko ok i kazał się zgłosić za dwa miesiące na kontrolę. Dziewczyny, które już były: czy Wy też musicie się jeszcze zgłąszać? Ja myślałam, że to jednorazowa wizyta? I czy do te kontrolnej też jest potrzebne skierowanie? Lekarz ten powiedział, że niepotrzebne, ale jakoś nie che mi się w to wierzyć... |
|
|
|
#2054 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
pierwsz e słyszę
|
|
|
|
|
#2055 |
|
Wtajemniczenie
|
to jest to badanie bioderek, czy nie ma dysplazji
|
|
|
|
#2056 |
|
Wtajemniczenie
|
no to teraz juz wiem
ja z filipem byłam pozniej jak juz chodził.
|
|
|
|
#2057 |
|
Raczkowanie
|
za opisy porodów!A ja dzisiaj miałam wychodne. Była u nas położna a po jej wyjściu pojechałam do centrum handlowego na zakupy (niestety 6tyg po porodzie nadal nie mogę wcisnąć na siebie przedciążowych spodni i spódnic ). Jeszcze nigdy łażenie po sklepach nie sprawiło mi takiej frajdy. Co prawda ochroniarze patrzyli na mnie jak na złodziejkę, bo nerwowo przeglądałam wieszaki, a jak nic nie znalazłam dla siebie, to szybkim krokiem wychodziłam ze sklepu. Po prostu chciałam zahaczyć o jak najwięcej sklepów w jak najkrótszym czasie mamusia wróciła i dziecko od razu spokojne się zrobiłoa dziś obrałam nową formę spaceru, tż prowadził wózek, a ja jako satelita wokół nich na rolkach. Może uda mi się zgubić kg na du.psku próbowałam pchać wózek na rolkach, i o ile to się sprawdza na prostej drodze, o tyle na górkach i dołkach trochę to niebezpieczne, ale przynajmniej się obfociłam
|
|
|
|
#2058 |
|
Zakorzenienie
|
ooo przypomniało mi się
mam i ja w końcu wózeki rozstępa pierwszego na brzuchu
|
#2059 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mnie pod koniec 8 miesiąca tak wysypało z rozstępami, że mam całe kolonie na udach, brzuchu i cyckach. na nic się zdały masaże, kremy typu mustella itp. Stwierdziłam, że jak komuś mają wyjść, to i tak wyjdą![]() Tutek rządzi ja jestem bardzo zadowolona z niego |
|
|
|
|
#2060 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Po Filipie już dawno śmigałam w swoich ciuchach a teraz chyba biodra mi się rozeszły,bo niby już schudłam a spodni na dupsko wcisnąć nie mogę.Ale masz fajny pomysł na zrzucenie kg![]() Cytat:
Apropo rozstępów teraz mi nie wyszły |
||
|
|
|
#2061 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale raczej dyskretne i w bieliźnie nie widoczneno i teraz na brzuchu świeży... najlepsze, że widziałam że się cos szykuje bo widziałam takie drobne linie i na cycach i teraz na brzuchu i jeszcze bardziej intensywnie smarowałam super preparatami ![]() eeee wyszły i tak chyba nie ma cudownego preparatu...a na brzuchu wyszedł w ulubionym miejscu wypychania dupki przez małego - ja poproszę poród, może uniknę reszty...
"Tego dnia Aniołek Upadł duch Wygięła się do wewnątrz Bezpowrotnie elipsa ma" Wiktor Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka Edytowane przez Alfahelisa Czas edycji: 2012-06-19 o 21:02 |
|
|
|
|
#2062 |
|
Wtajemniczenie
|
Obie gadziny leżą w łóżkach,Szymon ledwo na oczy patrzy ale walczy dzielnie próbuję nie dać się i nie spać,Filipowi bajkę przeczytałam i też już zasypia.
|
|
|
|
#2063 |
|
Rozeznanie
|
niunia
. Czyli masz pierwsze miejsce w konkursie na najcięższe dziecko. Cieszymy się że już w domku. zaaabcia nie chcieli podać oksytocyny dopóki nie będzie rozwarcia. Skurcze były na 100 ale rozwarcie nie chciało. później położna mnie pocieszała że się wymęczyłam ale dla dziecka to był mniejszy szok. Widzę że TUTEK rządzi. ![]() inwytka fajny pomysł z tymi rolkami. Alfahelisa mi rozstępy też wyszły dopiero w 9-tym miesiącu. Na udach. Na piersiach wyszły po porodzie. Była dziś u mnie położna. Ona też jest taka restrykcyjna jeśli chodzi o dietę karmiącej. I tak przed ciążą nie jadłam wszystkiego także dla mnie to nie nowość. Może chociaż du.sko szybciej zleci. ![]() Kazała używać Oilatum do kąpieli bo mała jest chyba uczulona na mydełko. Ma strasznie podrażnioną skórę. Kazała mi też zmienić płyn na JELP. I zastanowić się nad eliminacją Pampersów. Nie wszystko od razu moim zdaniem. Dziś była kąpiel w Oilatum, jeśli się nie poprawi to będę dalej eliminować. Zapomniałam się pochwalić że wczoraj odpadł kikutek. Dziewczyny mam do Was jeszcze prośbę. Wiem że pisałyście, ale ja wtedy nie zanotowałam.
|
#2064 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja wczoraj wykapałam Szymona w krochmalu ale pediatra mi odradziła bo u Szymona jest problem suchej skóry przy skazie.Ale ja zrobiłam tak zagotowałam litr wody,do gottującej się wody wlałam rozrbioną mąkę ziemniaczaną w połowie pół litrowego słoika.Mąki dałam trzy łyzki. Edytowane przez anulka4771 Czas edycji: 2012-06-19 o 21:17 |
|
|
|
|
#2065 | ||
|
Raczkowanie
|
Też mi się wydawało, że fajna sprawa, ale jak zaczęłam coś gadać do tż i machać rękoma, to się wykopyrtnęłam
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2066 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
ehh juz chyba nigdy mi figura nie wróci ,jak na razie 14kg na minusie a zostało jeszcze co najmniej z 15 lub więcej od jutra idę na dietę kopenhaską |
|
|
|
|
#2067 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
(ja w cycach mam za mało dla niego) i po południu też,po kąpieli cycki i tak dalej ![]() Cytat:
też tak chodzę na spacery
|
|
#2068 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie ma więc gwarancji ![]() cóż taka cena za odchowanie dorodnego maluszka w brzuchu
|
|
#2069 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
odradzam zdecydowanie jako żywieniowiec.
|
|
#2070 |
|
BAN stały
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:57.

Wyszliśmy w poniedziałek, po zrobieniu rtg, które pokazało już czyste płucka. A w domu czekała nas masakra bo Oliwka jest okropnie zazdrosna o braciszka. Trzeba dużo cierpliwości, tłumaczenia i czasu. Mam nadzieję, że to się unormuje bo inaczej chyba dostanę na głowę. Na razie mam jeszcze pomoc męża ale po max dwóch tyg ojcowskiego musi wrócić do pracy. 
za opisy.

I niech już nic się do nas nie przyplątuje 

pierwsz e słyszę
). Jeszcze nigdy łażenie po sklepach nie sprawiło mi takiej frajdy. Co prawda ochroniarze patrzyli na mnie jak na złodziejkę, bo nerwowo przeglądałam wieszaki, a jak nic nie znalazłam dla siebie, to szybkim krokiem wychodziłam ze sklepu. Po prostu chciałam zahaczyć o jak najwięcej sklepów w jak najkrótszym czasie
mamusia wróciła i dziecko od razu spokojne się zrobiło
próbowałam pchać wózek na rolkach, i o ile to się sprawdza na prostej drodze, o tyle na górkach i dołkach trochę to niebezpieczne, ale przynajmniej się obfociłam