|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2011 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,
Cytat:
![]() Specjalnych umiejętności nie trzeba, ja nie mam. Mąż trochę, jedno zdjęcie jest jego, drugie moje Aparat aparatem, myślę że ważniejszy jest odpowiedni obiektyw.Dzieci są bardzo wdzięcznymi modelami, trzeba polować i łapać fajne momenty ![]() Cytat:
Zdjęcia robię bez lampy, na priorytecie przysłony, ustawiam 1.8-2.2, czasami 2.5. Wiadomo, im mniej, tym zdjęcie jaśniejsze i głębia ostrości mniejsza. Model jest wyeksponowany, a tło jest tylko tłem ![]() Poczytaj jeszcze (jeśli nie wiesz) o mocnych punktach zdjęcia, bo to IMO połowa drugiej połowy sukcesu ![]() Później zdjęcie ew. rozjaśniam. I to tyle Naprawdę proste.
|
|
|
#2012 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,
Ja właśnie wróciłam od ginekologa, taaa to chyba ja nie urodzę - niby się przygotowuję do porodu (badanie na fotelu okropnie bolało) ale rozwarcia brak, skurczy nie czuję, czop się trzyma... mam założyć kartę ruchów i liczyć... jak nic się nie wydarzy to 2.07 mam iść na kolejną wizytę, a jak z ruchami będzie ok a porodu brak to 6.07 do szpitala. Tylko nogi mi puchną, że aż boli - ale lekarz uważa, że to jest spowodowane ciążą i jak mnie bardzo niepokoi to mam iść do szpitala, ale on by się nie wybierał... ja też nie zamierzam bo wtedy to już w sierpniu bym rodziła jakby mi kazali leżeć
ubranka uprane suszą się na balkonie pewnie dziś/jutro uprasuję... tylko mam taką tetrę co mi się potargała w praniu |
|
|
|
#2013 |
|
Wtajemniczenie
|
Opis porodu
Jak wiecie, skurcze zaczęły się po południu 13czerwca. Z racji że były coraz częstsze, pojechaliśmy na IP. Tam zostałam mega szybko i mega miło „obsłużona”, ubrałam piżamkę i poszłam na porodówkę. Podłączono mnie pod KTG, skurcze średnio co 5min, a pani mnie pyta po co przyszłam skoro mam tak blisko. No kurcze, to jest moja pierwsza ciąża, skurcze co 5min to dla mnie był już poród hehe wiem, wiem, Gabi pisała, że za wcześnie, ale cóż, pojechaliśmy. Pan ginekolog na położnictwie też sobie zakpił, że jestem punktualna, bo na ten dzień miałam TP. Po KTG leżałam sobie na nieszczęsnym, twardym, mega niewygodnym łóżku, które dodatkowo skrzypiało. Położna do mnie mówi „tu pani zostanie, bo co mam z panią zrobić”. No pięknie, a mogłam leżeć sobie w domku. Potem ta jędza jednak przyszła i zostałam przeniesiona do pokoju do porodów rodzinnych z salą do rodzenia obok i łazienką z prysznicem, brakowało tylko wanny szok. Potem pani była już milsza. W nocy co godz badała puls dzidziusia, był idealny. Skurcze od pleców były tak paskudne, że nie zmrużyłam oka. Szok. Nad ranem jedna babeczka rodziła, myślałam, że ucieknę, tak się darła. Rano o 8 przyszła na szczęście inna położna ANIOŁ Zrobiła mi lewatywkę kazała pochodzić, zrobić kupkę i wziąć pół godz prysznic. Potem podpięła mnie pod kroplówkę i sobie chodziłam. Co jakiś czas podpinała mnie pod KTG, skurcze nasilały się i były coraz częstsze. Powiedziała, że w takim tempie to o 12 będzie po wszystkim. Ale potem coś się zaczęło walić. Ja skurcze odczuwałam masakrycznie a szyjka jak była na 1palec tak sobie była i była, no i cierp kobieto. Skurcze parte to była kolejna masakra, myślałam, że nie dam rady, krzyczałam, że mają mnie pokroić bo nie dam rady. Powiedziano mi też że nie ma możliwości podania znieczulenia, bo nie mają??No szlak by człowieka trafił. Parłam w najróżniejszych pozycjach, a po porodzie miałam mega zakwasy W pewnym momencie okazało się że tętno dzidziusia spada, myślałam, że umrę ze strachu. Wdychałam tlen lecący z rurki. Nastąpił moment wyparcia dziecka, a ja nie umiałam parłam i parłam i żałowałam że nie byłam na szkole rodzenia albo że nie zapłaciłam za cc. Dziecko miało krótką pępowinę i nie umiałam go wypchnąć. Ja parłam a ona wchodziła spowrotem, myślałam, że to nigdy się nie skończy. Jak się skończyło i przytuliłam mój najpiękniejszy na świecie skarb, okazało się że mam hipotonię macicy czyli niedowład. Zrobili mi instrumentalną kontrolę macicy, czyli żelastwa w dłoń i do dzieła. Bolało niemiłosiernie ale miałam już moją córeczkę i miałam to gdzieś.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
#2014 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() doi każdego cyca 20 min, po każdym cycu biorę ją na ramię do odbicia ale bardzo rzadko odbija, natomiast często jej się ulewa, nie zawsze ale często, karmię przez kapturki, przysysa się dobrze, widzę, że mleko w kapturkach jest, ciągnąć mogłaby bez końca... jeszcze dobrze nie skończę jej karmić a ona szuka i wkłada rączki do buzi, jest nerwowa i wrzask - histeryczny ryk... przed chwilą identyczna sytuacja... skończyłam ją karmić i to samo, po 6 godzinach mojej i jej męki dałam jej mm, (bo chodzę po ścianach, głowa mi pęka i nie mam sił) i zasnęła... ale przez sen kichała i to ją obudziło, ale leży i nie płacze... w dzień nie śpi a w nocy ...zdarzyło się 3 razy, że spała 8 godzin ![]() świetne Cytat:
o laktację walczyć nie musiałam, pokarm od początku jest, w szpitalu Antosi nie dało się dobudzić na karmienie, trzeba jej było dawać na siłę, gdy wróciliśmy do domu pojadła i spała potem, niedługo ale spała, nie darła się tyle, z upływem dni chce co raz częściej i więcej i co raz więcej się drze...a ja podobnie jak Ty nie mogę dziecka karmić przez całą dobę...muszę coś robić... mówili, że będzie już tylko lepiej i że mała będzie miała dłuższe przerwy w jedzeniu itp itd...a jest co raz to gorzej... jutro porozmawiam z pediatrą, ciekawe co mi na to powie bo ta położna to tylko ramionami wzrusza i mówi, żeby przystawiać i przystawiać...
|
||
|
|
|
#2015 |
|
Wtajemniczenie
|
Dalszy wywód
Potem zostałyśmy przewiezione na salę poporodową, dzieliłam ją z miłą dziewczyną która w tym dniu miała cc. Podano jej znieczulenie jakieś tam, a ono nie zadziało i rodziła w pełnej narkozie. Wstała na nogi po dwóch dniach i latała a mnie dupa do dziś boli!! Nacięcie też miałam spore oj spore. W dniu wypisu okazało się że moja kruszynka miała badanie słuchu które nie wyszło, bo coś blokowało przepływ fal z aparatu czy czegoś tam. Popłakałam się, bo może moja córeczka nie słyszy. Powiedziano mi że mam się nie martwić, bo często wychodzi taki wynik, co może być spowodowane woskowiną, której po porodzie jest dużo. Jak mam się nie martwić? Musimy jechać na badania do Centrum Pediatrii i Onkologii. Od wczoraj rana tam dzwonię i nikt nie odbiera. Była u nas wczoraj położna, i też mówi że mam się nie martwić, bo wielu dzieciom wychodzi kontrola a po badaniach specjalistycznych okazuje się że wszystko jest w porządku i też mówiła o tej woskowinie. Mam nadzieję, że wszystko jest w porządku, i sama jestem przekonana, że moja córeczka słyszy, bo jak płaczę i do niej mówię i reaguje na mój głos. Wierzę, bardzo bardzo mocno, że wszystko jest ok. Tylko te czekanie na wizyte doprowadzi mnie do szału. Już doszliśmy do ładu z tym jak karmić mała. Najpierw butla potem pierś, i mała się najada, bo wczesniej, była chyba głodna, kurcze głodziłam własne dziecko. Podawalismy mleko NAN, a dziś odciągnęłam własne mleczko i jest piękne żółciutkie, więc teraz już będę karmiła swoim, i z butelki i z piersi. Mała śpi ok. 3godz i budzi się na karmienie, potem sobie poleży, zasypia, i znowu karmienie, fajny tryb jak dla mnie Rozpisałam się, to sobie czytajcie.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
#2016 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
heh uparty dzieć ale wiesz zawsze się może zacząć samo niespodziewanie ja idę 26.06 jak do tego czasu nie urodzę (kurde kasa w kieszeni by została - może bym dziecia czymś przekupiła - jaką piękną zabawkę za 130zł można kupić )
|
|
#2017 |
|
Zadomowienie
|
Czym smarujecie buźki swoich dzieciaczków? Mojemu między oczkami zrobił się zółty strupik i nie wiem czy to od tego, że ma suchą skórę czy z czegoś innego.
|
|
|
|
#2018 |
|
Wtajemniczenie
|
Teraz idę odciągnąć mleczko, bo mała zaraz się obudzi. Z piersi od razu po spaniu nie wypije, bo od razu zasypia na nowo, i dobudzić jej się nie da. Daję butlę to pije ładnie, potem daję pierś na dokładkę i mam szczęśliwe dziecko
Trzymajcie się Zajrzę w wolnej chwili.
|
|
|
#2019 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
zresztą może niech poczeka do lipca.. bo wtedy mój gin z urlopu wróci i może na jego dyżurze urodzę? ja już sama nie wiem czy chcę rodzić, czy nie... ale torbę spakować by wypadało ha ha ha
|
|
|
|
|
#2020 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
gratuluję jeszcze raz było ciężko ale najważniejsze, że masz już swoje maleństwo przy sobie andzya a jak dokarmiasz Antosia? tzn. najpierw pierś i potem od razu mm tak? na ile czasu przystawiasz go do piersi i ile potem dajesz mm? |
||
|
|
|
#2021 | |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny macie jakies sposoby na popekane krwawiace sutki?
![]() Moj maly nie chce sie zlapac sutka i caly czas pompuje mu mleko i daje w butli ale dzisiaj w nocy z jednego poleciala mi krew ![]() ---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ---------- Cytat:
|
|
|
#2022 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie Dziewczyny.
Zazdroszczę wszystkim, którym udało się rozpakować i mogą się cieszyć swoimi maluszkami. Śliczne te Wasze brzdące ![]() Ja miałam TP na 15.06 i nadal nic Łudziłam się, że tym razem uda mi się urodzić własnymi siłami, a nie z pomocą szpitalnych metod, ale się na to nie zanosi Jutro jadę po skierowanie do szpitala, także jeśli nic się nie wydarzy, to w poniedziałek będę musiała się stawić na patologii... ehhh...Już nawet nie o to chodzi, że ciąża trochę mi ciąży szczególnie przez te upały. Ale ja się po prostu nie mogę doczekać spotkania z córcią A ona się tylko wierci, coś mnie tam czasem zakuje i na tym się kończy. Mały uparciuch. Pierwsza córa też kazała nam na siebie czekać (2 tyg. po terminie), widać taka uroda tych moich krnąbrnych dzieci
|
|
|
|
#2023 |
|
Rozeznanie
|
termin mam na 29 czerwca więc mam czas... ale nogi mnie bolą i okropnie puchną więc chciałabym szybciej, ale muszę cierpliwość ćwiczyć.. :/\
edit: czy jak kupowałyście wkład do podszewki (kołdra, poduszka) to prałyście to? czy same podszewki? wiem, że narazie nie będzie to potrzebne, ale tak się zastanawiam... bo trochę kusi wypłukanie tego
Edytowane przez izotropia Czas edycji: 2012-06-19 o 14:52 |
|
|
|
#2024 |
|
Zakorzenienie
|
Agata kupuje obiektyw dzis.
powiedz mi tlyko z ciekawosci czy masz 50 mm 1.4 czy 1.8?? D czy G?? )chyba licytne najtansza wersje czyli 50 mm 1.8D, bo myslalam wczesniej 1.4G. z ttym, ze 1.4 g chcialam uzywany taki do 900 zl ale ciezko kupic;/ pare aukcji juz obserowalam i po 1100 szly, troche za duzo dla mnie. No i chyba najpierw kupie tanszy ale nowy, zobacze jak sie robi nim zdjecia i najwyzej po jakims czasie sprzedam i kupie lepszy. Gwarancja bedzie wiec nie bedzie problemem go opchnac zreszta ja to nie mam cierpliwosci do mojego aparatu i i tak wszystko na automacie leci :P Wsytyd, ale nie ustawiam nic recznie
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2012-06-19 o 15:06 |
|
|
|
#2025 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2026 |
|
Wtajemniczenie
|
To pochwalcie się, jakim aparatem pstrykacie zdjęcia? Może też się skuszę
Tylko nie wiem, jak przekonać P, bo On jest typowym anty zdjęciowcem ![]() A to zdjęcia z mojego "mega wypasionego" sprzęta ![]() Na drugim zdjęciu widać zakrostkowaną twarzyczkę mojej Haneczki. A dwa ostatnie zdjęcia, to ja dzisiaj- 16 dni po porodzie
|
|
|
|
#2027 |
|
Zadomowienie
|
matko, dzis przezylam gehenne....
po spacerze maly sie przebudzil, dalam wiec cyca, ale zapomnialam o kropelkach. matko... stekał, kwekał, marudził. ssał z takim przeokrutnym zalem.... pojękując dotknelam brzuszka, twardy jak kamień, no to sru kropelki, masaz brzuszka, potem termoforek... pomyslalam, ze moze chodzi o drugiego cyca, niestey.... nic nie pomagało. w koncu poszla w ruch suszarka, przypomnialam sobie jak Ewunia pisala ze grzala brzuszek swojej coreczce. I pomoglo, potem mały usnał przy dzwieku szumu, ja razem z nim. wylaczalam co jakis czas ta suszarke, a gdy sie przebudzał podgrzewałam brzuszek. chwila niepokoju, pierdki, podgrzanie, spokoj... ehh... tak mi zal tego mojego ssaka..... piszecie o kupach. moj robi zólte, granulkowe i wodniste... to złe?? jest na piersi i dokarmiamy mm. troche smierdza takim kwasem... ;> jak robi kupke to pierdzi zawsze , czyli idzie taki odgłos babelkowego pierda... teraz go karmie, znowu zaczyna przykurczac nozki.... ![]() stokrotkosuper ze juz w domu, trzymam kciuki agata to chyba trzeba miec starszego ssaka, bo moj cos nie chce jeszcze trzymac sie planu nie mniej jednak zazdroszcze ci tego ze masz juz wszystko poukladane w miare. |
|
|
|
#2028 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Gin kazał mi się zgłosić po skierowanie, więc wygląda na to, że jest potrzebne. W pierwszej ciąży też miałam skierowanie. Może u nas w szpitalu jest jakaś dziwna zasada
|
|
|
|
|
#2029 |
|
Zakorzenienie
|
Hania cudo
)eh cudnie po porodzie wygladasz, nie doluj ludzi:P ja mam nikona d90, robi ladne zdjecia, polecam w gorach na wycieczkach robie wsytzko na automacie, kolory cudo ![]() maz ustawia manualnie, mi sie jakos w to nie chce bawic.
|
#2030 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Już niedługo a wszystko stoi w miejscu... za dobre te leki na podtrzymanie były;/---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2031 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja modlę się, żeby nas nie dopadły te dolegliwości...czy to w ogóle możliwe
Edytowane przez Gaabbi Czas edycji: 2012-06-19 o 15:25 |
|
|
|
|
#2032 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a Ty... hm... to na pewno Ty Hanię urodziłaś ? ![]() figury zazdroszczęto i ja dam jakieś zdj Antki, z zeszłego tygodnia akurat no i z niedzieli ale rozmazane bo damessa była nie w humorze i się wierciła |
|
|
|
|
#2033 |
|
Zakorzenienie
|
ale slicznotke ladnie ubralas
)ok mleko odciagniete, zamroze. jade na grilla milego popoludnia
|
#2034 |
|
Zakorzenienie
|
_agata tak z ciekawości zapytam, bo piękne zdjęcia masz
|
|
|
|
#2035 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a czemu nie dali Ci wczesniej zzo tylko tak dlugo czekali? ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() slodziak ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
jeszcze takie upaly w pl macie nie?Dziewczyny skad wiedzie ze Wasze dziecko sobie pojadlo? Bo ja sciagam tak 70ml mleka do kazdego karmienia i jak zje to troche mu sie cofnie i zasypia to chyba jest ok? Bo jak by byl glodny to byl plakal nie?
|
|
|
#2036 |
|
Wtajemniczenie
|
Stokroteczko - fajny opis
ale się biedactwo nacierpiałaś... dobrze, że wszystko szczęśliwie się zakończyło![]() Gaabbi - cudną masz córcię i figurkę ![]() Reszta "naszych" dzieciaczków też niczego sobie! ![]() Izotropia - bardzo, bardzo Ci współczuję... ta końcówka jest straszna po prostu. Tryzmam kciuki, żebyś szybciutko urodziła ![]() Żaaabciu - jak dzieć zasypia i nie płacze, to znaczy że najedzony
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-06-19 o 17:19 |
|
|
|
#2037 |
|
Rozeznanie
|
Witam!
Na wstępie dziewczyny zdjęcia Waszych pociech uroczę Takie małe dzieci wychodzą super na zdjęciach nie pozują do zdjęć tylko są takie naturalne ahh U nas dzień dziś był w sam raz na spacer po którym Stasiu spał prawie 2 godziny nie licząc spaceru wczoraj zaś mało spał ale leżał sobie i wiecie co u mnie sprawdza się karuzela to naprawdę dobry zakup Stasiek potrafi dłuższy czas przeleżeć pod nią patrząc się na nią a ja mam czas dla siebie.Wiem że niektóre z Was są sceptycznie nastawione do tych rurek do tyłka i nie namawiam ale muszę Wam powiedzieć że mój miał jakąś blokadę bo ani wczoraj ani dziś nie robił kupy ale jak teraz mu pomogłam tą rurką to zrobił mega kupsko potem już poszło to sam walnął dwie jeszcze odraz lepiej i jemu i matce choć powiem Wam że mam doła wiele z Was pisało że chciałoby schudnąć u mnie problem w tym że chudnę a już bym nie chciała ehh sorki że taki długi tekst ale musiałam się pożalić Wam
|
|
|
|
#2038 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny za opis
fajnie się czytaCytat:
Cytat:
Sutki są poranione i to niestety normalne,mi się wydaję że jak nie płacze to najedzony z głody by krzyczał. |
||
|
|
|
#2039 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A czy kladzienie maluszka na klatce piersiowej mamy albo taty na dluzej jest dla niego zdrowe? Czy kregoslupek moze go bolec? Bo maly mi wczoraj tak zasnal na 1,5h i nie mialam zerca go odkladac do lozeczka ...---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:25 ---------- Cytat:
|
|
|
#2040 |
|
Wtajemniczenie
|
smarowałam moim mlekiem i wietrzyłam.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:09.

A trzeba mieć jakieś specjalne umiejętności, żeby robić takie zdjęcia? Czy wystarczy dobry aparat? Bo ja w takich sprawach jestem do bani 

Aparat aparatem, myślę że ważniejszy jest odpowiedni obiektyw.
Napisz mi proszę jak najwięcej szczegółów to będę próbować. Mam na to trochę czasu.
pewnie dziś/jutro uprasuję... tylko mam taką tetrę co mi się potargała w praniu 

bo ta położna to tylko ramionami wzrusza i mówi, żeby przystawiać i przystawiać...
ale wiesz zawsze się może zacząć samo niespodziewanie 

było ciężko ale najważniejsze, że masz już swoje maleństwo przy sobie 

ehh sorki że taki długi tekst ale musiałam się pożalić Wam