![]() |
#4111 | |||
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Koty część IV
Cytat:
Cytat:
Cytat:
PS. Dawno nie słyszałam słowa "sprawunki".
![]() ![]() |
![]() |
#4112 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() I znając moją ciejpę to i tak by ptaszkowi niespodziewanki nie zrobił ![]() ![]() Ale gadali se ![]()
![]() |
#4113 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny z całego serca mogę Wam polecić Cats best eco plus! żwirek marzenie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4114 |
Wtajemniczenie
|
Też kupuję cat's best, ale nie roznosił się tylko przez kilka pierwszych dni. Jest wszędzie, a głównie na moim dywanie
![]() Dziś mi kocica zwymiotowała całe źdźbło szczypiorku... W życiu bym nie pomyślała, że dziad po to sięgnie.
![]() |
#4115 |
Raczkowanie
|
Mam nadzieję, że nie
![]() ![]() mój ostatnio się rzucił na czekoladowe płatki, jak mi się wysypały ;o |
![]() ![]() |
![]() |
#4116 |
Zakorzenienie
|
Ravik w okularkach wymiata
![]() 100lat dla Talarka ![]() ![]() ![]() To dobrze, że nie tylko mi się wydawało, że coś nie halo w tej całej rodzinnej sytuacji u weta, tylko zawsze ludziska szepczą po kątach, a ja muszę oczywiście zrobić problem głośno ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4117 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4118 |
Zakorzenienie
|
Tylko trochę nerwów mnie to kosztuje bo nie jestem z tych pyskatych i do przodu, a cicho w niektórych sytuacjach nie usiedzę..
|
![]() ![]() |
![]() |
#4119 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4120 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4121 | ||
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Sąsiadka wzięła 2 koty ze schroniska. Jeden był tak chory, że szok. Coś z jelitami, żołądkiem i jeszcze inne rzeczy, ileż leków nakupowała, do tego trzeba było przestrzegać podawania, a to częste wizyty. Na szczęście jak wzięła to podjęła się już tego obowiązku całkowicie, łącznie z leczeniem. Ja podobnie wzięłam persa. Dałam ogłoszenie, bo czasem ludzie wyjeżdżają i oddają. Niestety nie byłam z miejsca przygotowana na tak spory wydatek leczenia, jakim jest koci katar (szczepienia, odrobaczenie owszem). Poza tym pani postawiła mnie w trudnej sytuacji, bo biorąc chorego persa miałam już drugiego kota. ---------- Dopisano o 05:12 ---------- Poprzedni post napisano o 05:07 ---------- Cytat:
Mam trochę znajomych, którzy rozumując własnie w ten sposób brali szczeniaki z giełdy. Jednej pani zdechł, bo miał wodogłowie. Zapłaciła niemało. Innej na coś chorował. Itd. Mnie też szkoda zwierząt w przypadku ludzkiego bezmózgiego myślenia, ale trzeba do takich spraw podchodzić rozsądnie. Co z tego, że wezmę zwierzaka, jeśli nie stać mnie na jego leczenie?
![]() |
#4122 |
Nie depcze krokusów
|
To dosyć trudny temat. Każde zwierzę może zachorować, ale nie każdy poradzi sobie z chorym zwierzakiem na starcie.
![]() |
#4123 |
Zadomowienie
|
Spóźnione życzonka wszystkiego najlepszego i mizianki
![]()
#4124 |
Rozeznanie
|
Sto lat dla Talarka!
![]() Przepraszam, że tylko o sobie, ale zabiegana ostatnio jestem ![]() Tak więc kupki Euzebiusza nie poprawiały się prawie tydzień, mimo karmy antyalergicznej. Przypomniałam sobie jednak, że z Safirką mieliśmy podobne problemy z kupką, które minęły, gdy zaczęliśmy ją odchudzać i ustaliliśmy dawkę karmy dzienną. Wbrew zaleceniom pani weterynarz, która kazała małego karmić do oporu, wymierzyłam dawkę dla kota dwukilowego i tylko tyle dziennie dostaje. Poprawa była już po pierwszym dniu. Teraz jesteśmy już po piątej ładnej kupie, więc chyba można stwierdzić, że sposób zadziałał ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4125 | |||
KOTerator
|
Cytat:
![]() Czy z pseudo zwierzak gorszy? Nie jego wina, że się urodził, ktoś się nim musi zaopiekować. Pseudo trzeba by było ukrócić całkowicie, ale jak już jest, to dobrze, że ktoś te zwierzaki bierze ![]() ---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ---------- Cytat:
![]() Nawet futro z super hodowli może zachorować, ale wtedy przeważnie można liczyć na porady/pomoc/wsparcie hodowcy; do jakiegoś czasu można nawet futro zwrócić do hodowli na okres leczenia w niektórych hodowlach ![]() Mowa była o futrze z hodowli z rodowodem, takiemu nie trzeba chyba przed zakupem pod ogon w hodowli zaglądać ani w oczy ![]() Jak się bierze bezdomniaka albo kociaka od kogoś to pod ogon może i pasuje zaglądnąć, jak ktoś wcześniej nie miał do czynienia z kotem i nie chce się pakować w bagno na pierwszy raz, ale jak się ma już jakieś pojęcie to taki zapis w książce ,,nie bierz kociaka z biegunką" dla mnie dalej jest dziwny... ![]() ---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ---------- Cytat:
![]() O tym piszę. Ktoś, kto już miał pechowego kotka z różnymi problemami ![]() ![]() ![]() Ziazik trzymam kciuki za kupki małego rudaska ![]() Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2012-06-21 o 10:19 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4126 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Z drugiej strony pseudo cały czas istnieją, a dzieje się to dlatego, że jest popyt na taniego "rasowca". Nie jest to wina zwierzaka, szkoda go, ale to niestety popyt napędza podaż. Trudna znaleźć dobre rozwiązanie w takiej sytuacji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4127 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4128 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No właśnie i tu jest pies pogrzebany ![]() Nie ma dobrego rozwiązania. Weźmiesz kicię z litości- pojawią się kolejne biedactwa, nie weźmiesz- będziesz się zadręczać że mogłaś pomóc konkretnemu zwierzątku, a tego nie zrobiłaś ![]() Miałam kiedyś podobny dylemat, gdy chciałam kupić rasową mysz z hodowli, żeby nie nakręcać interesu w sklepach zoologicznych. Każda mysz stamtąd (ze sklepu) od razu po wzięciu musiała być leczona na świerzb i grzybicę. Ja miałam dwa takie słoneczka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4129 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Dziękujemy, bardzo mi zależy, żeby już było dobrze, bo za dwa tygodnie wyjeżdżamy i kotki idą do opiekunki, nie chciałabym, żeby miała z nim jakieś problemy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4130 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wśród legalnie działających hodowli też są różne ale wtedy kupując zwierzę ma się jakieś prawa, można gdzieś zgłosić jeżeli coś jest nie tak.
![]() |
#4131 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale za to jakie kochane i piękne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4132 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4133 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Niestety to nie tylko świadomość. To przede wszystkim pieniądze. Z pseudo możesz mieć futerko z 400-500 zł, a z dobrej hodowli od 1500 w górę. Jeśli ktoś chce kota, bo jest ładny i chce pokazać patrz na jakiego kota mnie stać, choć w rzeczywistości nie jest to zwierzę rodowodowe i jest to oszukiwanie innych i samego siebie, to takie akcje nic nie zmienią. Mentalności ludzkiej nie zmienisz. A ludzie leczą kompleksy chcąc pokazać nie wiadomo co. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4134 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#4135 |
Raczkowanie
|
Niestety, to jest prawda, że pseudodowle istnieją, ponieważ wielu (jak nie większość) kupujących koty chce wydać mało kasy, a mieć rasowego kota - bo dla nich rasa to wygląd, a nie "papierek". Teksty, że "nie będę płacić za papierek 2tys."... no aż szkoda słów na odpowiedź. Wiecie co by może podziałało? Pokazanie w mediach kilkunastu akcji wtargnięcia do pseudohodowli policji i ukarania dla przykładu takich "hodowców" (fakt, czasem pokazują takie najbardziej drastyczne przypadki, że 10 zwierzaków w 1 klatce i zwykle są to psy!), a poza tym ogólnie nagłośnienie akcji R=R. Tak jak wielu ludzi przestawiło się na zdrowe żywienie, to może równie wielu przestawi się na rodowodowe koty, a nie "rasowe bez rodowodu"...
Talar dziękuje za życzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4136 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ---------- Cytat:
![]() Śliczna kota, uwielbiam "diabskie" uszy ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4137 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Safira to pobija wszelkie rekordy niedotykalności. Położy się gdzieś w pobliżu, mąż ją pogłaszcze, wstaje i sobie idzie gdzieś dalej ![]() Od kiedy jest mały, jest lepiej, ostatnio sama ułożyła się na moich kolanach, normalnie wstrzymaliśmy oddech ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4138 |
Zadomowienie
|
Ja wiem że ta ustawa doskonała nie jest ale to chyba pierwsza taka w Polsce. Do tej pory nic nie było. Powstają jakieś śmieszne związki zrzeszające "hodowców zwierząt nierasowych". Teraz pewnie bądą poprawki i nowelizacje ustawy i zanim dojdziemy do tego żeby było dobrze miną lata. Ale mam wielką nadzieję że skoro jakaś ustawa jest to trzeba przepisy wykonawcze i je egzekwować. Pewnie przydała by się taka policja zwierzęca jak jest w innych krajach.
#4139 |
Raczkowanie
|
patrzcie na to
![]() http://kwejk.pl/obrazek/1252029/spryciarz.html gdzieś był wątek, że kot otwiera lodówkę, tadam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4140 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do miziania i indywidualizmu kota: mój może przez pierwszy miesiąc zasypiał na kolanach, dawał się nosić i miziać, kiedy chcemy. Potem zaczął fochać i robić, co mu się żywnie podoba. Czasem oczywiście daje sygnały, że włączył "touch me mode", tzn. kładzie się na plecach i wymownie patrzy, albo ładuje się do łóżka i mruczy mi w twarz z odległości 0,0001cm o 3:00 nad ranem. Ale zwykle świetnie sobie radzi sam, a wzięcie go na ręce grozi podrapaniem ramion (w moim przypadku) lub cichym nerwem kota (w przypadku mojego TŻ, do którego Talar, podejrzewam, czuje większy respekt niż do mnie i się nie wyrywa, tylko obmyśla perfidny plan zemsty). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:00.