Koty część IV - Strona 138 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-20, 21:28   #4111
Malla
Nie depcze krokusów

Dot.: Koty część IV

Cytat:
Napisane przez Olivvek Pokaż wiadomość
Moje też nieraz żłopią jek oszalałe, ale jedzą tylko suche, to nie dziwi mnie to szczególnie
Też się tym nie przejmowałam, póki nie zaczął wymiotować wypitym nadmiarem...
Cytat:
A i pamiętam, jak pisałaś, jakie dźwięki wydaje Daniels na ptaki- dziś się dowiedziałam, o co Ci chodziło. Już leciałam na ratunek, myślałam że się młody czymś zakrztusił
Ha! Może ptaki też sądzą, że kotek się krztusi i pobiegną mu na ratunek, a tu niespodzianka?
Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
kiedyś zostawiła dzieci w lecznicy i poleciała załatwiać sprawunki całe szczęście akurat nie było ruchu. A dzieci zaczęły opowiadać, jak to się rodzice kłócili, zanim się tato wyprowadził
Masakra...
PS. Dawno nie słyszałam słowa "sprawunki".
Stary 2012-06-20, 22:27   #4112
Olivvek
Zadomowienie

Cytat:
widziałam lepszy przypadek, gdy byłam na praktykach, to do lecznicy przychodziła kobitka z dziećmi w wieku przedszkolnym, w lecznicy był kot rezydent, więc dzieci czasem chciały przychodzić po prostu się z kotem pobawić, bez ich zwierzaka. Matka świeżo rozwiedzona, widać, że mocno zmęczona życiem i dziećmi, typ:"ja już nie wyrabiam ", kiedyś zostawiła dzieci w lecznicy i poleciała załatwiać sprawunki całe szczęście akurat nie było ruchu. A dzieci zaczęły opowiadać, jak to się rodzice kłócili, zanim się tato wyprowadził
Ło matko normalnie nic, tylko opłaty pobierać za wetowe przedszkole

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Też się tym nie przejmowałam, póki nie zaczął wymiotować wypitym nadmiarem...

Ha! Może ptaki też sądzą, że kotek się krztusi i pobiegną mu na ratunek, a tu niespodzianka?

Masakra...
PS. Dawno nie słyszałam słowa "sprawunki".
"Sprawunki" pewnie będą się już archaizować powoli w dobie "szopingu"
I znając moją ciejpę to i tak by ptaszkowi niespodziewanki nie zrobił jak on podchodzi do "ofiary" jak do zabawki, na sztywnych nogach i wymachując ogonkiem
Ale gadali se żałuję, że tego nie nakręciłam...
Stary 2012-06-20, 22:47   #4113
Madzik_2905
Raczkowanie

Dziewczyny z całego serca mogę Wam polecić Cats best eco plus! żwirek marzenie nie klei się do kuwety, zbryla się i łatwo zebrać łopatką, kicia nie wynosi na łapkach (no chyba, że skacze jak dureń ). Jest o niebo lepszy od Benka!
Madzik_2905 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-20, 22:51   #4114
ratta
Wtajemniczenie

Też kupuję cat's best, ale nie roznosił się tylko przez kilka pierwszych dni. Jest wszędzie, a głównie na moim dywanie

Dziś mi kocica zwymiotowała całe źdźbło szczypiorku... W życiu bym nie pomyślała, że dziad po to sięgnie.

Z góry dziękuję za pomoc.

ratta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-20, 22:56   #4115
Madzik_2905
Raczkowanie

Mam nadzieję, że nie Przy Benku chodzenie na boso było bolesne

mój ostatnio się rzucił na czekoladowe płatki, jak mi się wysypały ;o
Stary 2012-06-20, 23:24   #4116
laisla
Zakorzenienie

Ravik w okularkach wymiata
100lat dla Talarka noo..chociaż 50 Przepiękny kotek

To dobrze, że nie tylko mi się wydawało, że coś nie halo w tej całej rodzinnej sytuacji u weta, tylko zawsze ludziska szepczą po kątach, a ja muszę oczywiście zrobić problem głośno
laisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-20, 23:29   #4117
Olivvek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Ravik w okularkach wymiata
100lat dla Talarka noo..chociaż 50 Przepiękny kotek

To dobrze, że nie tylko mi się wydawało, że coś nie halo w tej całej rodzinnej sytuacji u weta, tylko zawsze ludziska szepczą po kątach, a ja muszę oczywiście zrobić problem głośno
A z tego to bym akurat dumna była przynajmniej mnie strasznie denerwują takie trusie, co to paszczęk rozewrzeć nie potrafią, a ino po fakcie i w bezpiecznej odległości rajcować

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-06-20, 23:31   #4118
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
A z tego to bym akurat dumna była przynajmniej mnie strasznie denerwują takie trusie, co to paszczęk rozewrzeć nie potrafią, a ino po fakcie i w bezpiecznej odległości rajcować
Tylko trochę nerwów mnie to kosztuje bo nie jestem z tych pyskatych i do przodu, a cicho w niektórych sytuacjach nie usiedzę..
Stary 2012-06-21, 00:22   #4119
Olivvek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Tylko trochę nerwów mnie to kosztuje bo nie jestem z tych pyskatych i do przodu, a cicho w niektórych sytuacjach nie usiedzę..
Pozostaje chyba jedynie za każdyn razem przekonywać się, że się dobrze zrobiło. Podobno słowo wypowiedziane 100 razy staje się prawdą nie no a tak serio to autosugestia to potężna siła, ja w to wierzę
Stary 2012-06-21, 00:27   #4120
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Pozostaje chyba jedynie za każdyn razem przekonywać się, że się dobrze zrobiło. Podobno słowo wypowiedziane 100 razy staje się prawdą nie no a tak serio to autosugestia to potężna siła, ja w to wierzę
Ok, wypróbuję następnym razem
Stary 2012-06-21, 04:12   #4121
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
chodzi o biegunkę
w tych wszystkich książkach o kotach piszą, żeby brać kociaka z czystymi oczkami itp. ale kurcze, jak nikt takiego nie weźmie, to co z nim będzie? Przecież to nie cielak, że się go nie opłaca leczyć, można wziąć chorego i go wyleczyć po prostu. Niby dobra rada, ale trochę bez serca...
Tylko trzeba wziąć pod uwagę to, czy będzie nas stać na leczenie i czy będziemy mieć na to czas.
Sąsiadka wzięła 2 koty ze schroniska. Jeden był tak chory, że szok. Coś z jelitami, żołądkiem i jeszcze inne rzeczy, ileż leków nakupowała, do tego trzeba było przestrzegać podawania, a to częste wizyty. Na szczęście jak wzięła to podjęła się już tego obowiązku całkowicie, łącznie z leczeniem.

Ja podobnie wzięłam persa. Dałam ogłoszenie, bo czasem ludzie wyjeżdżają i oddają.
Niestety nie byłam z miejsca przygotowana na tak spory wydatek leczenia, jakim jest koci katar (szczepienia, odrobaczenie owszem). Poza tym pani postawiła mnie w trudnej sytuacji, bo biorąc chorego persa miałam już drugiego kota.

---------- Dopisano o 05:12 ---------- Poprzedni post napisano o 05:07 ----------

Cytat:
w tych wszystkich książkach o kotach piszą, żeby brać kociaka z czystymi oczkami itp. ale kurcze, jak nikt takiego nie weźmie, to co z nim będzie?
W ten sposób można również rozumować jeśli chodzi o zwierzęta z pseudo. "No bo kto weźmie tego biednego kociaka/szczeniaka z tego deszczu/chłodu/upału/ ciasnoty jeśli nie ja?"

Mam trochę znajomych, którzy rozumując własnie w ten sposób brali szczeniaki z giełdy. Jednej pani zdechł, bo miał wodogłowie. Zapłaciła niemało. Innej na coś chorował. Itd.

Mnie też szkoda zwierząt w przypadku ludzkiego bezmózgiego myślenia, ale trzeba do takich spraw podchodzić rozsądnie. Co z tego, że wezmę zwierzaka, jeśli nie stać mnie na jego leczenie?
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-21, 08:07   #4122
Malla
Nie depcze krokusów

To dosyć trudny temat. Każde zwierzę może zachorować, ale nie każdy poradzi sobie z chorym zwierzakiem na starcie.
Stary 2012-06-21, 08:16   #4123
Alexandre
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Keelie Pokaż wiadomość
Happy Birthday dla Talara
Szanowny jubilat kończy dziś roczek
Spóźnione życzonka wszystkiego najlepszego i mizianki

Alexandre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-21, 08:25   #4124
ziazik
Rozeznanie

Sto lat dla Talarka!

Przepraszam, że tylko o sobie, ale zabiegana ostatnio jestem

Tak więc kupki Euzebiusza nie poprawiały się prawie tydzień, mimo karmy antyalergicznej. Przypomniałam sobie jednak, że z Safirką mieliśmy podobne problemy z kupką, które minęły, gdy zaczęliśmy ją odchudzać i ustaliliśmy dawkę karmy dzienną. Wbrew zaleceniom pani weterynarz, która kazała małego karmić do oporu, wymierzyłam dawkę dla kota dwukilowego i tylko tyle dziennie dostaje. Poprawa była już po pierwszym dniu. Teraz jesteśmy już po piątej ładnej kupie, więc chyba można stwierdzić, że sposób zadziałał Jak się ustabilizuje sytuacja, to zwiększę po troszkę dawkę, bo mały nieco schudł, to znaczy sylwetka mu sie wydłużyła i wygląda na chudego teraz. Ale przybrał 100 gram, nie jest to takie tempo jak wcześniej, ale chyba wole jednak, żeby robił twarde kupki.
ziazik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-21, 10:00   #4125
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
W ten sposób można również rozumować jeśli chodzi o zwierzęta z pseudo. "No bo kto weźmie tego biednego kociaka/szczeniaka z tego deszczu/chłodu/upału/ ciasnoty jeśli nie ja?"

Czy z pseudo zwierzak gorszy? Nie jego wina, że się urodził, ktoś się nim musi zaopiekować. Pseudo trzeba by było ukrócić całkowicie, ale jak już jest, to dobrze, że ktoś te zwierzaki bierze .

---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ----------

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
To dosyć trudny temat. Każde zwierzę może zachorować, ale nie każdy poradzi sobie z chorym zwierzakiem na starcie.

Nawet futro z super hodowli może zachorować, ale wtedy przeważnie można liczyć na porady/pomoc/wsparcie hodowcy; do jakiegoś czasu można nawet futro zwrócić do hodowli na okres leczenia w niektórych hodowlach .

Mowa była o futrze z hodowli z rodowodem, takiemu nie trzeba chyba przed zakupem pod ogon w hodowli zaglądać ani w oczy , ma się prawo do wizyty u weta i skontrolowaniu zdrowia po adopcji, można zrobić oględziny czy badanie krwi itp, zależy jak jest w umowie, np. do 2-3 dni, jak coś hodowca nakłamał to jest np. zapis, że zwraca kasę/płaci za leczenie/daje nowego kota itp, da się to załatwić.

Jak się bierze bezdomniaka albo kociaka od kogoś to pod ogon może i pasuje zaglądnąć, jak ktoś wcześniej nie miał do czynienia z kotem i nie chce się pakować w bagno na pierwszy raz, ale jak się ma już jakieś pojęcie to taki zapis w książce ,,nie bierz kociaka z biegunką" dla mnie dalej jest dziwny...

---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ----------

Cytat:
Napisane przez ziazik Pokaż wiadomość
Przypomniałam sobie jednak, że z Safirką mieliśmy podobne problemy z kupką, które minęły, gdy zaczęliśmy ją odchudzać i ustaliliśmy dawkę karmy dzienną. Wbrew zaleceniom pani weterynarz

Poprawa była już po pierwszym dniu.

O tym piszę. Ktoś, kto już miał pechowego kotka z różnymi problemami idealnie nadaje się na opiekuna dla kociaka z biegunką i innymi problemami. Mogę się założyć, że ziazik by nie zrezygnowała z Euzebiusza tylko dlatego, że miał brudny ogonek . Wycofałaby się pewnie osoba, która nigdy kota nie miała i by nie wiedziała co robić .

Ziazik
trzymam kciuki za kupki małego rudaska . Ile waży? Jak się bawi? Jaki jest z charakteru? Kiedy będzie dużo zdjęć?

Edytowane przez monika_sonia
Czas edycji: 2012-06-21 o 10:19
monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-21, 10:21   #4126
Siejusia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez monika_sonia Pokaż wiadomość

Czy z pseudo zwierzak gorszy? Nie jego wina, że się urodził, ktoś się nim musi zaopiekować. Pseudo trzeba by było ukrócić całkowicie, ale jak już jest, to dobrze, że ktoś te zwierzaki bierze .

Z drugiej strony pseudo cały czas istnieją, a dzieje się to dlatego, że jest popyt na taniego "rasowca".
Nie jest to wina zwierzaka, szkoda go, ale to niestety popyt napędza podaż. Trudna znaleźć dobre rozwiązanie w takiej sytuacji.
Stary 2012-06-21, 10:26   #4127
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez Siejusia Pokaż wiadomość
Z drugiej strony pseudo cały czas istnieją, a dzieje się to dlatego, że jest popyt na taniego "rasowca".
Nie jest to wina zwierzaka, szkoda go, ale to niestety popyt napędza podaż. Trudna znaleźć dobre rozwiązanie w takiej sytuacji.
Jak są chętni na zwierzaka, to pseudo będzie działać . Nie da się tego zlikwidować w 100% a przecież gdzieś te zwierzaki muszą trafić ...

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-21, 10:30   #4128
Siejusia
Zadomowienie

Cytat:
Jak są chętni na zwierzaka, to pseudo będzie działać . Nie da się tego zlikwidować w 100% a przecież gdzieś te zwierzaki muszą trafić ...

No właśnie i tu jest pies pogrzebany
Nie ma dobrego rozwiązania. Weźmiesz kicię z litości- pojawią się kolejne biedactwa, nie weźmiesz- będziesz się zadręczać że mogłaś pomóc konkretnemu zwierzątku, a tego nie zrobiłaś
Miałam kiedyś podobny dylemat, gdy chciałam kupić rasową mysz z hodowli, żeby nie nakręcać interesu w sklepach zoologicznych. Każda mysz stamtąd (ze sklepu) od razu po wzięciu musiała być leczona na świerzb i grzybicę. Ja miałam dwa takie słoneczka
Stary 2012-06-21, 10:38   #4129
ziazik
Rozeznanie

Cytat:

Mogę się założyć, że ziazik by nie zrezygnowała z Euzebiusza tylko dlatego, że miał brudny ogonek .

Ziazik
trzymam kciuki za kupki małego rudaska . Ile waży? Jak się bawi? Jaki jest z charakteru? Kiedy będzie dużo zdjęć?
Obawiam się, że (na swoje nieszczęście ) właśnie takiego kotka najbardziej zabiedzonego bym wzięła w pierwszej kolejności. Tylko dlatego, że wiem, że zrobiłabym naprawdę dużo, żeby go wyleczyć. A jakby trafił do kogoś innego, to ten ktoś mógłby to olać

Dziękujemy, bardzo mi zależy, żeby już było dobrze, bo za dwa tygodnie wyjeżdżamy i kotki idą do opiekunki, nie chciałabym, żeby miała z nim jakieś problemy Dziś ważył 1,9 kg, ale może być niedokładnie, bo to było ważenie na moich rękach na zwykłej wadze, nie na kuchennej. Szaleją z Safirką, bawią się czym popadnie: myszką, torbą na zakupy, kartonem ale mały jest spokojniejszy od Safiry, mimo że ona już niedługo rok będzie miała (jednak czarne to szatany). Jest milusiński, uwielbia kolanka, śpi z nami i jak tylko któreś z nas usiądzie - już się wdrapuje. I woli się wspinać bardziej niż wskakiwać na sofę, krzesło itd. Zazdrośnik, jak zobaczy, że noszę Safirę na rękach, to miauczy i łapkami paca mnie po nodze, żeby jego też wziąć Nie boi się ludzi, ani domofonu, daje się głaskać nawet dzieciom Mam nadzieję, że dzięki niemu oddawanie Safirki do opiekunki będzie nieco łatwiejsze

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-21, 10:43   #4130
iwona1110
Zadomowienie

Cytat:
Ja myślę że dużo zależy od świadomości ludzi. Dlatego trzeba o tym dużo mówić i propagować akcje RASOWY=RODOWODOWY. Ludziom się wydaje że rodowód jest drogi a to tylko papierek kosztujący 30 zł i koszt tego ponosi hodowca. A rodowód to coś więcej niż papier.
Wśród legalnie działających hodowli też są różne ale wtedy kupując zwierzę ma się jakieś prawa, można gdzieś zgłosić jeżeli coś jest nie tak.

Mój facebook
iwona1110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-21, 10:48   #4131
Siejusia
Zadomowienie

Cytat:
Dziękujemy, bardzo mi zależy, żeby już było dobrze, bo za dwa tygodnie wyjeżdżamy i kotki idą do opiekunki, nie chciałabym, żeby miała z nim jakieś problemy Dziś ważył 1,9 kg, ale może być niedokładnie, bo to było ważenie na moich rękach na zwykłej wadze, nie na kuchennej. Szaleją z Safirką, bawią się czym popadnie: myszką, torbą na zakupy, kartonem ale mały jest spokojniejszy od Safiry, mimo że ona już niedługo rok będzie miała (jednak czarne to szatany). Jest milusiński, uwielbia kolanka, śpi z nami i jak tylko któreś z nas usiądzie - już się wdrapuje. I woli się wspinać bardziej niż wskakiwać na sofę, krzesło itd. Zazdrośnik, jak zobaczy, że noszę Safirę na rękach, to miauczy i łapkami paca mnie po nodze, żeby jego też wziąć Nie boi się ludzi, ani domofonu, daje się głaskać nawet dzieciom Mam nadzieję, że dzięki niemu oddawanie Safirki do opiekunki będzie nieco łatwiejsze

Ale za to jakie kochane i piękne
Stary 2012-06-21, 10:50   #4132
iwona1110
Zadomowienie

Cytat:
Jest milusiński, uwielbia kolanka, śpi z nami i jak tylko któreś z nas usiądzie - już się wdrapuje. I woli się wspinać bardziej niż wskakiwać na sofę, krzesło itd. Zazdrośnik, jak zobaczy, że noszę Safirę na rękach, to miauczy i łapkami paca mnie po nodze, żeby jego też wziąć Nie boi się ludzi, ani domofonu, daje się głaskać nawet dzieciom Mam nadzieję, że dzięki niemu oddawanie Safirki do opiekunki będzie nieco łatwiejsze
Ziazik zazdroszczę trochę mój ma 10 miesięcy i już trochę wyrósł z takiego włażenia na kolana... Śpi teraz na drapaku w dużym pokoju i tylko rano przychodzi na mizianie. Samodzielny się zrobił a ja tęsknię troszkę za moim małym kociakiem

Mój facebook
Stary 2012-06-21, 10:53   #4133
Siejusia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez iwona1110 Pokaż wiadomość
Ja myślę że dużo zależy od świadomości ludzi. Dlatego trzeba o tym dużo mówić i propagować akcje RASOWY=RODOWODOWY. Ludziom się wydaje że rodowód jest drogi a to tylko papierek kosztujący 30 zł i koszt tego ponosi hodowca. A rodowód to coś więcej niż papier.
Wśród legalnie działających hodowli też są różne ale wtedy kupując zwierzę ma się jakieś prawa, można gdzieś zgłosić jeżeli coś jest nie tak.

Niestety to nie tylko świadomość. To przede wszystkim pieniądze. Z pseudo możesz mieć futerko z 400-500 zł, a z dobrej hodowli od 1500 w górę.
Jeśli ktoś chce kota, bo jest ładny i chce pokazać patrz na jakiego kota mnie stać, choć w rzeczywistości nie jest to zwierzę rodowodowe i jest to oszukiwanie innych i samego siebie, to takie akcje nic nie zmienią. Mentalności ludzkiej nie zmienisz. A ludzie leczą kompleksy chcąc pokazać nie wiadomo co.
Stary 2012-06-21, 11:01   #4134
iwona1110
Zadomowienie

Cytat:
Niestety to nie tylko świadomość. To przede wszystkim pieniądze. Z pseudo możesz mieć futerko z 400-500 zł, a z dobrej hodowli od 1500 w górę.
Jeśli ktoś chce kota, bo jest ładny i chce pokazać patrz na jakiego kota mnie stać, choć w rzeczywistości nie jest to zwierzę rodowodowe i jest to oszukiwanie innych i samego siebie, to takie akcje nic nie zmienią. Mentalności ludzkiej nie zmienisz. A ludzie leczą kompleksy chcąc pokazać nie wiadomo co.
Masz rację - w tym wszystkim chodzi o pieniądze. Mam nadzieję że ustawa trochę pomoże ale do końca pewnie nigdy się tego nie wyeliminuje.

Mój facebook
Stary 2012-06-21, 11:05   #4135
Keelie
Raczkowanie

Niestety, to jest prawda, że pseudodowle istnieją, ponieważ wielu (jak nie większość) kupujących koty chce wydać mało kasy, a mieć rasowego kota - bo dla nich rasa to wygląd, a nie "papierek". Teksty, że "nie będę płacić za papierek 2tys."... no aż szkoda słów na odpowiedź. Wiecie co by może podziałało? Pokazanie w mediach kilkunastu akcji wtargnięcia do pseudohodowli policji i ukarania dla przykładu takich "hodowców" (fakt, czasem pokazują takie najbardziej drastyczne przypadki, że 10 zwierzaków w 1 klatce i zwykle są to psy!), a poza tym ogólnie nagłośnienie akcji R=R. Tak jak wielu ludzi przestawiło się na zdrowe żywienie, to może równie wielu przestawi się na rodowodowe koty, a nie "rasowe bez rodowodu"...

Talar dziękuje za życzenia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_7189.jpg (55,3 KB, 14 załadowań)
Keelie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-21, 11:11   #4136
Siejusia
Zadomowienie

Cytat:
Masz rację - w tym wszystkim chodzi o pieniądze. Mam nadzieję że ustawa trochę pomoże ale do końca pewnie nigdy się tego nie wyeliminuje.
Trochę pokrętna ta ustawa z tego co dobrze zrozumiałam. I jak zwykle są tam piękne luki. Nie pamiętam konkretnie co tam jest nie tak ale na którymś forum było kilka przykładów

---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ----------

Cytat:
Napisane przez Keelie Pokaż wiadomość
Niestety, to jest prawda, że pseudodowle istnieją, ponieważ wielu (jak nie większość) kupujących koty chce wydać mało kasy, a mieć rasowego kota - bo dla nich rasa to wygląd, a nie "papierek". Teksty, że "nie będę płacić za papierek 2tys."... no aż szkoda słów na odpowiedź. Wiecie co by może podziałało? Pokazanie w mediach kilkunastu akcji wtargnięcia do pseudohodowli policji i ukarania dla przykładu takich "hodowców" (fakt, czasem pokazują takie najbardziej drastyczne przypadki, że 10 zwierzaków w 1 klatce i zwykle są to psy!), a poza tym ogólnie nagłośnienie akcji R=R. Tak jak wielu ludzi przestawiło się na zdrowe żywienie, to może równie wielu przestawi się na rodowodowe koty, a nie "rasowe bez rodowodu"...

Talar dziękuje za życzenia
W sumie w Polsce to tak zwykle działa że dopóki nie ma porządnej kary, to nie ma też rezultatu

Śliczna kota, uwielbiam "diabskie" uszy
Stary 2012-06-21, 11:12   #4137
ziazik
Rozeznanie

Cytat:
Ziazik zazdroszczę trochę mój ma 10 miesięcy i już trochę wyrósł z takiego włażenia na kolana... Śpi teraz na drapaku w dużym pokoju i tylko rano przychodzi na mizianie. Samodzielny się zrobił a ja tęsknię troszkę za moim małym kociakiem
Liczę się z tym, że to się może zmienić, niestety Dlatego każdą chwilę w domu spędzam z kotem na rękach
Safira to pobija wszelkie rekordy niedotykalności. Położy się gdzieś w pobliżu, mąż ją pogłaszcze, wstaje i sobie idzie gdzieś dalej albo w ogóle zwiewa przed nim, a kiedyś właziła na nas i lubiła być noszona na rękach (w przeciwieństwie do Zyzia, on od początku był indywidualista). Na mnie trochę lepiej reaguje, ale też nie za szczególnie.
Od kiedy jest mały, jest lepiej, ostatnio sama ułożyła się na moich kolanach, normalnie wstrzymaliśmy oddech ale poruszyłam się i poszła na pufę spać
Stary 2012-06-21, 11:14   #4138
iwona1110
Zadomowienie

Cytat:
Trochę pokrętna ta ustawa z tego co dobrze zrozumiałam. I jak zwykle są tam piękne luki. Nie pamiętam konkretnie co tam jest nie tak ale na którymś forum było kilka przykładów
Ja wiem że ta ustawa doskonała nie jest ale to chyba pierwsza taka w Polsce. Do tej pory nic nie było. Powstają jakieś śmieszne związki zrzeszające "hodowców zwierząt nierasowych". Teraz pewnie bądą poprawki i nowelizacje ustawy i zanim dojdziemy do tego żeby było dobrze miną lata. Ale mam wielką nadzieję że skoro jakaś ustawa jest to trzeba przepisy wykonawcze i je egzekwować. Pewnie przydała by się taka policja zwierzęca jak jest w innych krajach.

Mój facebook
Stary 2012-06-21, 12:53   #4139
Madzik_2905
Raczkowanie

patrzcie na to
http://kwejk.pl/obrazek/1252029/spryciarz.html
gdzieś był wątek, że kot otwiera lodówkę, tadam
Stary 2012-06-21, 13:34   #4140
Keelie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Madzik_2905 Pokaż wiadomość
patrzcie na to
http://kwejk.pl/obrazek/1252029/spryciarz.html
gdzieś był wątek, że kot otwiera lodówkę, tadam
Jaka karuzela Kotek niemądry, nie wie, że jedzenie prosto z lodówki mu zaszkodzi...

Co do miziania i indywidualizmu kota: mój może przez pierwszy miesiąc zasypiał na kolanach, dawał się nosić i miziać, kiedy chcemy. Potem zaczął fochać i robić, co mu się żywnie podoba. Czasem oczywiście daje sygnały, że włączył "touch me mode", tzn. kładzie się na plecach i wymownie patrzy, albo ładuje się do łóżka i mruczy mi w twarz z odległości 0,0001cm o 3:00 nad ranem. Ale zwykle świetnie sobie radzi sam, a wzięcie go na ręce grozi podrapaniem ramion (w moim przypadku) lub cichym nerwem kota (w przypadku mojego TŻ, do którego Talar, podejrzewam, czuje większy respekt niż do mnie i się nie wyrywa, tylko obmyśla perfidny plan zemsty).
Keelie jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości