Oleje i olejki do włosów, część VI - Strona 60 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-21, 12:31   #1771
la figa
Wtajemniczenie

Dot.: Oleje i olejki do włosów, część VI

to i ja dodam cos od siebie o facelle, bo go testuje. dzisiaj drugi raz mylam nim wlosy. skalp tez nim oczyscilam i jutro bylabym w stanie powiedziec czy sie spisuje dobrze w tej roli (chce ocenic przetluszczanie). nalozylam przed myciem na dlugosc wlosow na ktorych mialam olej. jak ciezko mi bylo wlosy rozczesac pozniej zwykle zajmuje mi to 5 minut a teraz stalam przed lustrem 15
Stary 2012-06-21, 12:38   #1772
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez la figa Pokaż wiadomość
to i ja dodam cos od siebie o facelle, bo go testuje. dzisiaj drugi raz mylam nim wlosy. skalp tez nim oczyscilam i jutro bylabym w stanie powiedziec czy sie spisuje dobrze w tej roli (chce ocenic przetluszczanie). nalozylam przed myciem na dlugosc wlosow na ktorych mialam olej. jak ciezko mi bylo wlosy rozczesac pozniej zwykle zajmuje mi to 5 minut a teraz stalam przed lustrem 15
Jaką odżywkę d/s nałożyłaś?

Mi każdy szampon plącze włosy, bo używam tylko bezsilikonowych, ale po d/s jeszcze nigdy nie miałam problemów ze splątaniem. A mam kręcone, więc jest jeszcze trudniej, bo czesane są tylko co 2-3 dni przy myciu
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-21, 13:22   #1773
claudiiin
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Witam, ja tu tylko gościnnie, by sprostować pewną kwestię Chociaż włosy olejuję intensywnie od 10 miesięcy

Hmm, a Twoja głowa się nie poci? Pot zawiera kwas mlekowy

BD ma wysokie, zasadowe pH, które właśnie może zaburzyć równowagę płaszcza hydrolipidowego skóry głowy(skóra ma odczyn kwaśny, co właśnie hamuje namnażanie się szkodników), co ułatwia drobnoustrojom namnażanie się i powodowanie łupieżu - doświadczyłam tego i opisałam na swym blogu, jak ktoś zainteresowany niech wpada

Hmm, ciekawe jak ten ktoś radzi sobie z potem na skórze, bo już on powinien powodować wypadanie...
Tego pana podejrzewam o zapędy jak naszego lokalnego kosmetologa R., który wszędzie widzi zagrożenie, nawet tam, gdzie go nie ma

A, i kwas mlekowy stanowi składnik NMF - naturalnego czynnika nawilżającego A w kosmetykach występuje w niewielkim stężeniu, nie spowoduje więc złuszczania - tak jak peelingi z kwasem mlekowym 80%.

Pozdrawiam
Mnie tylko zastanawia, czy aby na pewno stezenie kwasu mlekowego w zelu przeznaczonym do higieny intymnej jest takie, jakie powinno byc w produkcie stosowanym na skore glowy?
Mysle tez, ze pot jednak zawiera mniejsze stezenie kwasu mlekowego niz Facelle...

Cytat:
Napisane przez miranda122 Pokaż wiadomość
Przed chwilką pierwszy raz nałożyłam Vatikę kokosową na długość, udało mi się użyć tylko 1 łyżki W skalp wtarłam Jantar
Teraz siedzę w czepku i ręczniku, zmyję wieczorem, zobaczymy co z tego wyjdzie
Tylko nie wiem czy coś zadziała, bo posiadam tylko szampon i odżywkę z Alterry (granat & aloes), a one podobno nie są za bardzo polecane po olejowaniu.. No ale zobaczymy. Przymierzałam się do zakupu szamponu barwy tataro-chmielowej i odżywki garnier AiK, myślicie że taki zestaw w połączeniu z Vatiką i olejkiem Alterra Migdał i Papaja (nakładane naprzemiennie) dał by efekty?
Barwa to juz jest calkiem zdzierak Do stosowania po olejowaniu nie bardzo sie nadaje

Cytat:
Alterra Perfumfrei żel + szampon 2w1, kupiłam na promocji za 6 zł.
Ale jeszcze nie polecam Skąd full delikatny, dobrze myje, spoko pieni. Bez SLS,SLeS i SCS, pędzony na glukozydzie. Czy ma skutki uboczne - za miesiąc
Mam go od jakiegos czasu i cos nie moge sie do niego przekonac. Dla mnie to on sie w ogole nie pieni, a poza tym plącze...

W sumie jakie delikatne, bezsilikonowe szampony są wg Was najmniej plączące?

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...

Edytowane przez claudiiin
Czas edycji: 2012-06-21 o 13:24
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-21, 13:36   #1774
Fencze
Rozeznanie

to ja zostaję przy J&J nie plącze mi włosów i nie wysusza
Stary 2012-06-21, 13:38   #1775
fluoxetine
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
Mnie tylko zastanawia, czy aby na pewno stezenie kwasu mlekowego w zelu przeznaczonym do higieny intymnej jest takie, jakie powinno byc w produkcie stosowanym na skore glowy?
Mysle tez, ze pot jednak zawiera mniejsze stezenie kwasu mlekowego niz Facelle...
Niby możliwe, ale cytowany przez La Figę przypadek mówił, jakoby od pocenia się miały włosy wypadać.
Poza tym skoro można płynem Facelle myć całe ciało to jak dla mnie głowę również. Z resztą nikt nikogo do niczego nie namawia, każdy ma swój rozum, polega na źródłach, które dla niego są wiarygodne, no i przede wszystkim każda skóra reaguje inaczej. Mi np. lecą włosy jak szalone i skalp swędzi po tak chwalonym i uwielbianym BD. Dla mnie on jest bublem stulecia.
176/56
fluoxetine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-21, 13:40   #1776
kuleczkka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Fencze Pokaż wiadomość
to ja zostaję przy J&J nie plącze mi włosów i nie wysusza
dasz link?
kuleczkka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-21, 13:40   #1777
Fencze
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez fluoxetine Pokaż wiadomość
Niby możliwe, ale cytowany przez La Figę przypadek mówił, jakoby od pocenia się miały włosy wypadać.
Poza tym skoro można płynem Facelle myć całe ciało to jak dla mnie głowę również. Z resztą nikt nikogo do niczego nie namawia, każdy ma swój rozum, polega na źródłach, które dla niego są wiarygodne, no i przede wszystkim każda skóra reaguje inaczej. Mi np. lecą włosy jak szalone i skalp swędzi po tak chwalonym i uwielbianym BD. Dla mnie on jest bublem stulecia.
Dla mnie też, tylko nie lecą mi włosy po nim a je kołtuni

To ten:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...y-shampoo.html

Edytowane przez Fencze
Czas edycji: 2012-06-21 o 13:42
Fencze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-21, 13:43   #1778
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Co do BD miałam to samo

Patrząc po składzie to kwas mlekowy nie jest na czele (czoło składu INCI to 90% składu), więc tak czy inaczej nie przejmowałabym się kontaktem skóry z Facelle przez czas mycia Poza tym płuczemy włosy i skalp - stężenie kwasu mlekowego jeszcze gwałtownie się zmniejsza.

Kwas mlekowy to nie terminator, który przyczepi się do skóry i będzie kumulował
Stary 2012-06-21, 13:46   #1779
Fencze
Rozeznanie

kwas mlekowy jest nawet w maskach do włosów, np. Loreal profesjonalny je ma
Stary 2012-06-21, 14:04   #1780
claudiiin
Zadomowienie

Cytat:
kwas mlekowy jest nawet w maskach do włosów, np. Loreal profesjonalny je ma
Rozumiem, moje watpliwosci w tej chwili dotycza stezenia

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-21, 17:35   #1781
la figa
Wtajemniczenie

Cytat:
Jaką odżywkę d/s nałożyłaś?

Mi każdy szampon plącze włosy, bo używam tylko bezsilikonowych, ale po d/s jeszcze nigdy nie miałam problemów ze splątaniem. A mam kręcone, więc jest jeszcze trudniej, bo czesane są tylko co 2-3 dni przy myciu
uzylam tej co zawsze garnier z maslem karite i awokado. taka w zoltym opakowaniu

Cytat:
warto moze bardziej przyjrzec sie sprawie, bo tak samo wszyscy mowia ze szampony dla dzieci sa dobre dla nas. patrzymy na sklady a zapominamy o samym ph danego produktu.

tak samo moze byc ze skladnikiem w tym plynie - kwasem mlekowym. oczywiscie ze jest skladnikiem potu jednak warto zauwazyc, ze pot w zaleznosci od czesci ciala jest wydzielany przez rozne gruczoly - apokrynowe, ekrynowe. na powierzchni skory narzadow plciowych wystepuja inne gruczoly potowe niz na skorze glowy. nie chce wprowadzac zadnego zametu czy teorii spiskowych jednak zalecam szczegolna ostroznosc i obserwacje

moje wlosy juz wyschly i nawet na sucho sa bardzo tepe. moze to zasluja oleju z korzenia lopianu bo wczesniej tylko na skalp go stosowalam. trzeba poprobowac i zobaczyc jak to bedzie dalej
Stary 2012-06-21, 18:03   #1782
LadyI
Zakorzenienie

Cytat:

Barwa to juz jest calkiem zdzierak Do stosowania po olejowaniu nie bardzo sie nadaje

Mam go od jakiegos czasu i cos nie moge sie do niego przekonac. Dla mnie to on sie w ogole nie pieni, a poza tym plącze...

W moim przypadku sprawdza się ten https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...s-shampoo.html, już kiedyś pisałam, że bardzo pasuje moim włosom, pieni się mocno

Właśnie kończę kolejne maski i odżywki, więc czas kupić coś nowego. Może polecicie mi jakieś nowości? Potrzebuję czegoś do spłukiwania

Edytowane przez LadyI
Czas edycji: 2012-06-21 o 18:10
LadyI jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-21, 18:31   #1783
fluoxetine
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez la figa Pokaż wiadomość
warto moze bardziej przyjrzec sie sprawie, bo tak samo wszyscy mowia ze szampony dla dzieci sa dobre dla nas. patrzymy na sklady a zapominamy o samym ph danego produktu.

tak samo moze byc ze skladnikiem w tym plynie - kwasem mlekowym. oczywiscie ze jest skladnikiem potu jednak warto zauwazyc, ze pot w zaleznosci od czesci ciala jest wydzielany przez rozne gruczoly - apokrynowe, ekrynowe. na powierzchni skory narzadow plciowych wystepuja inne gruczoly potowe niz na skorze glowy. nie chce wprowadzac zadnego zametu czy teorii spiskowych jednak zalecam szczegolna ostroznosc i obserwacje
Tak jak napisałam - przede wszystkim trzeba obserwować swoją reakcję, bo najważniejsze są preferencje osobnicze skóry/włosów i to, że coś jest bezpieczne/szkodliwe dla większości nie znaczy, że takie będzie dla nas (jak np. u mnie ten nieszczęsny BD).
Co do kwasu mlekowego nie siałabym paniki - przekopałam wczoraj swoją uczelnianą bazę czasopism medycznych pod kontem jego szkodliwości i nie znalazłam nic, co dawałoby podstawy, by sądzić, że przy stężeniu stosowanym w kosmetykach myjących może powodować wypadanie włosów (lub szkodzić im w inny sposób). Stosuje się go nawet w wysokich stężeniach w różnych chorobach skóry głowy. Z drugiej strony nie mogłam znaleźć konkretnych zalecanych stężeń.
Czyli jak zawsze - wszystko trzeba stosować z głową i reagować, gdy dzieje się coś niedobrego.
176/56
fluoxetine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-21, 20:33   #1784
sylvi300
Zakorzenienie

u mnie wczoraj był olej z nasion bawełny, ostatnio w ogóle ich nie olejuje...

Zapraszam na bloga!!!!

http://tocosalata.blogspot.com/
sylvi300 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-22, 00:15   #1785
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylvi300 Pokaż wiadomość
u mnie wczoraj był olej z nasion bawełny, ostatnio w ogóle ich nie olejuje...
i jak efekty po tym oleju? u mnie na razie czeka w kolejce, bo intensywnie korzystam z alterry z granatem
Stary 2012-06-22, 02:41   #1786
kier
Raczkowanie

Hej!
Miała może któraś taki olej: http://allegro.pl/olej-z-orzechow-wl...06913603.html? Można nim olejować tak jak tymi z mazideł? Cena do mnie bardziej przemawia.

''- Z tobą tak się rozmawia, mówisz ''mąka'', a myślisz ''Kocham Cię''.

- Mąka.
- Teraz na pewno pomyślałaś o czymś zupełnie innym. '' P.
kier jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-22, 07:07   #1787
moooniek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Iclosemyeyes Pokaż wiadomość
i jak efekty po tym oleju? u mnie na razie czeka w kolejce, bo intensywnie korzystam z alterry z granatem
u mnie bez szału..
Stary 2012-06-22, 08:53   #1788
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kier Pokaż wiadomość
Hej!
Miała może któraś taki olej: http://allegro.pl/olej-z-orzechow-wl...06913603.html? Można nim olejować tak jak tymi z mazideł? Cena do mnie bardziej przemawia.
Doliczając przesyłkę lepiej kupić z Oleofarmu

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-22, 09:32   #1789
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Szampony Alterry mają mocny detergent, i wymywają więcej dobroci po olejowaniu po prostu

klik!
Kurcze, patrzac po sobie jakos nie jestem przekonana do tej teorii.
Po dzieciecym szamponie z SCS mam wlosy idealne wrecz - gladkie, miekkie, blyszczace, niepoplatane, dluzej swieze.
A po delikatnym Hippie sa srednie i przede wszystkim o wiele szybciej sie przetluszczaja.

Cytat:
Hipp mało plącze.

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-22, 09:40   #1790
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Po dzieciecym szamponie z SCS mam wlosy idealne wrecz - gladkie, miekkie, blyszczace, niepoplatane, dluzej swieze.
A po delikatnym Hippie sa srednie i przede wszystkim o wiele szybciej sie przetluszczaja.

Hipp mało plącze.
Ja też nie jestem przekonana Olej trzymam ostatnio 12 h i uważam, ze co włosy miały wziąć to wzięły i pół minuty szamponu na głowie nie zniweluje tego efektu Tym bardziej przy olejach wnikających

Moje włosy nie lubią szamponów dziecięcych, nie mogę ich po nich okiełznać, plączą się strasznie, a po SLES są gładkie, nie nawyrywam ich przy czesaniu, mogę spokojnie myć co 2, czasem 3 dni. Włosy są dla mnie, a nie ja dla włosów, więc te pół minuty z detergentem muszą przecierpieć

książki
Stary 2012-06-22, 11:06   #1791
Fencze
Rozeznanie

Cytat:

Hipp mało plącze.

Jaki to szampon SCS? Dasz link?
Stary 2012-06-22, 11:08   #1792
sylvi300
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Iclosemyeyes Pokaż wiadomość
nic ciekawego w sumie, raki sobie zwykły olej
Cytat:
Napisane przez moooniek Pokaż wiadomość
u mnie bez szału..
moooniek co twoje włosy lubią nowego?

Zapraszam na bloga!!!!

http://tocosalata.blogspot.com/
sylvi300 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-22, 12:37   #1793
miranda122
Zakorzenienie

Wczoraj miałam 8 godzin na włosach Vatike kokosową, później zmyłam szamponem BD i po tym odżywka Alterra z granatem na pół minutki, włosy dzisiaj są takie świeże, miękkie i błyszczące, ale czy odżywione? Nie wiem..
Do tego porobiły mi się lekkie fale

Dodaję porównanie po 2 miesiącach pielęgnacji. Tak szczerze, zmieniło się coś w kondycji moich włosów?

1 zdjęcie- 2 miesiące temu
2 zdjęcia- dzisiaj
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2012-04-26.jpg (60,7 KB, 74 załadowań)

Blog

miranda122 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-22, 13:09   #1794
lagoena
Raczkowanie

Cytat:
SCS to skrót od detergentu występującego w szamponach Alterry - Sodium Coco Sulfate
lagoena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-22, 13:20   #1795
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Powtorze PW:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...o-kapieli.html ten
Ale to Ci chyba niewiele da, bo z tego co wiem zostal juz wycofany z Rossmanna.
Ja kupilam go jakis czas temu w ramach akcji cena na do widzenia.

Zostal CHYBA tylko ten (wiekszy): https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...pflegebad.html tez ma SCS

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-22, 13:26   #1796
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Ej, powoli

Nie napisałam, że zmyje wszystko, ale z całą pewnością zmyje więcej

Nawet u dziewczyn stosujących pielęgnację całkiem bezsilikonową polecane jest mycie mocniejszym szamponem w razie potrzeby, bo olejem też włosy przejeść się mogą, ponoć nawet nadbudować - tego ostatniego nie sprawdziłam na sobie, bo często oczyszczam porządnie włosy Uroki niskiej porowatości

Twój skalp prawdopodobnie potrzebuje mocniejszego oczyszczenia i tyle, temu bryka
Stary 2012-06-22, 13:29   #1797
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Ej, powoli

Nie napisałam, że zmyje wszystko, ale z całą pewnością zmyje więcej

Nawet u dziewczyn stosujących pielęgnację całkiem bezsilikonową polecane jest mycie mocniejszym szamponem w razie potrzeby, bo olejem też włosy przejeść się mogą, ponoć nawet nadbudować - tego ostatniego nie sprawdziłam na sobie, bo często oczyszczam porządnie włosy Uroki niskiej porowatości

Twój skalp prawdopodobnie potrzebuje mocniejszego oczyszczenia i tyle, temu bryka
Ale dlaczego zmyje więcej? Przecież jak używamy oleju wnikającego to, co miało wniknąć wniknęło. Przez jakiś czas używałam tylko olei schnących, one się nadbudowują na włosach, wiec nie wyobrażam sobie ich nie zmywać
No i kilka godzin z olejem a minuta szamponu?

książki
Stary 2012-06-22, 13:37   #1798
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jigoku Pokaż wiadomość
Ale dlaczego zmyje więcej? Przecież jak używamy oleju wnikającego to, co miało wniknąć wniknęło. Przez jakiś czas używałam tylko olei schnących, one się nadbudowują na włosach, wiec nie wyobrażam sobie ich nie zmywać
No i kilka godzin z olejem a minuta szamponu?
Gdyby oleje schnące zmywały się całe - to jaki byłby efekt olejowania ?Osobiście używam teraz tylko takich, bo resztę mam w domu.
Z wnikającymi się zgadzam - ale nie każdym służą.

Zmyje więcej, bo lepiej zemulguje (kurczę, lepszego słowa szukam po głowie, może znajdę xD). Nasze SLS, SLES, SCS są detergentami anionowymi - część niepolarna połączy się z tłuszczem, część polarna z wodą i oderwie tłuszcz od włosa. Detergenty amfoteryczne są słabsze właśnie przez brak stałego ładunku I jakiś tam minifilm zostanie, więksiejszy niż przy siarczanowych.

Po zmyciu oleju mocnym szamponem ja(ale to moje subiektywne odczucie) mam włosy "skrzypiące", po lekkim tak nie mam.

Edytowane przez kascysko
Czas edycji: 2012-06-22 o 13:39
Stary 2012-06-22, 13:44   #1799
la figa
Wtajemniczenie

pisalam wczesniej o myciu facelle. ostatnio mylam nim skalp. o dziwo jest bardzo swiezy! po BD musialabym juz glowe myc a tymczasem moja fryzura jest znosna.

aktualnie realizuje denka
- olej kokosowy - sprzedawca sprzedal mi kit mowiac ze jest nierafinowany. w domu okazalo sie ze nie jest nierafinowany a ja zaplacilam za niego drozej niz za zimnotloczony

- olej z korzenia lopianu + papryczka chili - powinno sie zuzyc w ciagu 3 miesiecy od otwarcia. u mnie on stoi i stoi..

dzisiaj bedzie calonocne olejowanie a jutro mycie glowy jeszcze nie wiem na ktory olej sie skusic
Stary 2012-06-22, 13:44   #1800
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Gdyby oleje schnące zmywały się całe - to jaki byłby efekt olejowania ?Osobiście używam teraz tylko takich, bo resztę mam w domu.
Z wnikającymi się zgadzam - ale nie każdym służą.

Zmyje więcej, bo lepiej zemulguje (kurczę, lepszego słowa szukam po głowie, może znajdę xD). Nasze SLS, SLES, SCS są detergentami anionowymi - część niepolarna połączy się z tłuszczem, część polarna z wodą i oderwie tłuszcz od włosa. Detergenty amfoteryczne są słabsze właśnie przez brak stałego ładunku I jakiś tam minifilm zostanie, więksiejszy niż przy siarczanowych.

Po zmyciu oleju mocnym szamponem ja(ale to moje subiektywne odczucie) mam włosy "skrzypiące", po lekkim tak nie mam.
No właśnie ja nie uważam, żeby się całe zmywały, bo widzę bardzo dużą różnicę po swoich włosach, a z SLESu nie zrezygnowałam
Ale dzięki za wyjaśnienie

książki
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości