![]() |
#4141 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Koty część IV
Cytat:
*niepotrzebne skreślić ---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:21 ---------- A tak w ogóle to wpadłam się pochwalić, że być może nasza rodzinka się powiększy ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
przyznaj sie chociaż jaka rasa ![]()
![]() |
#4143 |
Raczkowanie
|
przyznam się, a co
![]() ![]() ![]()
#4144 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dokładnie. Wystarczy wejść na stronę morusek.pl i wybrać dział "oddam", a potem odpowiednią rasę kota (oczywiście brytyjskich najwięcej). Znajdziemy stos ogłoszeń "kocięta po rodowodowych rodzicach, rasowe bez rodowodu, oddam w zamian za zwrot kosztów utrzymania". Krew się gotuje... Powaliło mnie to ogłoszenie ![]() Edytowane przez Keelie Czas edycji: 2012-06-21 o 18:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
o wow, to powodzenia ![]()
![]() |
#4146 | |
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
Przez tyle lat nie spotkałam się z tym o czym piszesz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4147 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4148 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ---------- No niestety, ale jest w tej opinii jest wiele prawdy. Nawet ojciec mojej przyjaciółki topi kocięta, ponieważ nie chce wydawać pieniędzy na sterylizacje dzikich kotów, które mają mu tylko łapać myszy. I nie on jeden. Ciotka mojego TŻ robi to samo. A mieszkają na dwóch różnych wsiach i otoczeni są tak samo myślącymi ludźmi. Nie ma co się obrażać, miałaś widocznie szczęście mieszkać na wsi, w której panowała inna mentalność, albo po prostu nie wiedziałaś o takich procederach... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4149 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() Zdarzają się te pojedyncze przypadki (np. Nimfa chyba? swojego psa wykopała...), ale to nie tak, że każdy na wsi tak robi ![]() U mnie w rodzinie z tego co wiem z opowieści, to koty szanowano, bo łapały myszy, krety itp. Jak były młode, to się rozdawało po sąsiadach, po rodzinie. Obecnie z tego co wiem bardzo dużo ludzi podaje kotom tabletki anty, spora część kotów wychodzących jest ciachnięta. Oczywiście często gęsto koty się mnożą, ale nie słyszałam, żeby ludzie zabijali młode. Raczej po prostu wzrasta liczba bezdomniaków, część kotów znajduje domy no i niestety niektóre giną pod kołami samochodów. Donka tu kiedyś pisała o topieniu kociaków, może ona powie gdzie się takie rzeczy wyprawia w 21. wieku, kiedy można załatwić sterylkę za parędziesiąt złotych ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4151 | |||
KOTerator
|
Cytat:
![]() Jak dla mnie to normalne ogłoszenie pseudohodowli, nic w tym szczególnego, piszą, że koty są prawdziwe a cena też jak u innych. Nie znaczy, że popieram czy coś ![]() Cytat:
Cytat:
Umówmy się - nie każdy na wsi to rolnik i nie każdy kto topi koty jest rolnikiem ze wsi. Jakby się poszukało, to i by się topiciela w mieście znalazło ![]() Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2012-06-21 o 18:51 |
|||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4152 | ||||
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Zazwyczaj małe koty trafiają do innych gospodarstw, gdzie traktowane są dobrze... Cytat:
---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ---------- Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4153 |
KOTerator
|
Zapomniałam się pochwalić, że kupiłam dziś duży stojący wentylator wiatrakowy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4154 |
Nie depcze krokusów
|
Samo ogłoszenie mi się podoba, bo wygląda na dom z sercem, ale nie podoba mi się, że to pseudohodowla.
![]() |
#4155 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Jestem z Warszawy, ale wychowywałam się na wsi i wiem z autopsji, że takie rzeczy są w Polsce na porządku dziennym. Mając ok. 8 lat byłam naocznym świadkiem jak pewien "gospodarz" próbował pozbyć się psa, pięknego owczarka, bo"miał już takiego i pożytku z tego nie ma". A wiesz jak owe "pozbycie się" wyglądało? Uwiązał psa do słupka przy starym wybiegu dla koni, kilka razy uderzył go szpadlem, a później, jak to nic nie dało, tym samym szpadlem próbował psu odciąć łeb!!! Na oczach dzieci i nic sobie z tego nie robiąc. Na szczęście (lub nieszczęście) ojciec kolegi był wtedy leśniczym na stanowisku, kolega poleciał po niego i dopiero on skrócił męki żyjącego wciąż strzępa, który był pięknym psem. Musiał go zastrzelić. I uwierz mi, do dziś na tym słupku jest ślad krwi, choć minęło już dobre 17 lat, a ja wciąż mam przed oczami cierpienie tamtego zwierzęcia.. Dlatego jestem tak radykalnie nastawiona na sterylizację, jej brak i późniejsze konsekwencje. Jeśli kogoś obraziłam, zasmuciłam, czy jeszcze coś innego to szczerze przepraszam. Nie taki był mój zamiar. Chciałam naświetlić tylko problem. ---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:37 ---------- Jak się uda to się pochwalę ![]()
"Koty to gangsterzy świata zwierzęcego, żyjący poza prawem i tam ginący. Mnóstwo z nich nie dożyje starości przy kominku". S. King GRATUJĘ - http://gratyzchaty.pl/?ref=38599 Kocia stronka ![]() Edytowane przez anty_lopka Czas edycji: 2012-06-21 o 19:42 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4156 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() Jutro w Rossmannie jest promocja na Gourmet, -40%. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4157 |
Nie depcze krokusów
|
U mojej babci koty rozdaje się po ludziach albo same idą w świat, i tak nie mieszkają w domach, tylko pracują z myszami. Za to o psach się nasłuchałam... Suk faktycznie nie uświadczysz...
![]() |
#4158 |
Raczkowanie
|
Poza tym u mnie na dzielni (
![]() ![]() Nie rozumiem takich ludzi, którzy świadomie krzywdzą swoje zwierzęta... Wiem, że troszkę odbiegłam od tematu, za co przepraszam ![]()
"Koty to gangsterzy świata zwierzęcego, żyjący poza prawem i tam ginący. Mnóstwo z nich nie dożyje starości przy kominku". S. King GRATUJĘ - http://gratyzchaty.pl/?ref=38599 Kocia stronka ![]() Edytowane przez anty_lopka Czas edycji: 2012-06-21 o 19:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#4159 | |
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Jakbym zobaczyła, że ktoś robi coś takiego to chyba gołymi rękami bym zabiła ![]() O! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4160 |
Zakorzenienie
|
Z dzieciństwa, gdy część wakacji spędzałam na wsi nasłuchałam się strasznych rzeczy, przez lata ugruntowałam sobie niepochlebne zdanie o rolnikach i ich podejściu do "żywego inwentarza" choć z pewnością jest wiele wyjątków, ja od dziecka odbierana byłam na wiosce jako to dziwadło, któremu opowiada się jak topiło się koty albo "karało" psy,a potem patrzy i wytyka palcem z kpiną jak chodzi trzy dni nieswoje płacząc po kątach, takie to były wakacje. Teraz przyznam nieco się pozmieniało.
Edytowane przez laisla Czas edycji: 2012-06-21 o 20:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#4161 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ---------- Owszem, są wyjątki. Ale te wyjątki stanowią tzw. młodzi rolnicy, czyli ci przed 30. A ja wychowywałam się na wsi, gdzie 3/4 mieszkańców to byli ludzie wychowani w komunie i przed nią (lata '30, '40), gdzie nikt nie patrzył na dobro zwierząt, gdy dobro rodziny było marzeniem. Dlatego jest tak, a nie inaczej. Z własnego doświadczenia wiem, że większość rolników dba o "żywy inwentarz", ale o ten przynoszący dochód, czyli kury, krowy, świnie. Z psa pieniędzy nie ma, nie ten to następny. Koty są na tym samym poziomie. Smutne, ale prawdziwe.
"Koty to gangsterzy świata zwierzęcego, żyjący poza prawem i tam ginący. Mnóstwo z nich nie dożyje starości przy kominku". S. King GRATUJĘ - http://gratyzchaty.pl/?ref=38599 Kocia stronka ![]() Edytowane przez anty_lopka Czas edycji: 2012-06-21 o 20:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4162 | |
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
![]() Ciężki i przykry to temat :/ nie mogę patrzeć (słuchać, czytać...) na skrzywdzone zwierzęta, serce pęka po prostu... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4163 |
Raczkowanie
|
Zresztą mówimy o wsiach i rolnikach, a co się dzieje w miastach? Dosłownie pod naszym nosem? To samo... Np. to:http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/...STOK/120619424 i jeszcze się w necie chwali. Niestety, ale dopóki ludzie nie zmienią swojego podejścia do zwierząt, dopóty takie procedery będą uprawiane. I tyle w tym temacie.
---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ---------- Ależ wcale się nie wcinasz ![]() ![]() ![]()
#4164 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4165 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4166 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4167 |
KOTerator
|
Są tacy
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4168 | |
Raczkowanie
|
dlatego napisałam, że 3/4 mieszkańców
Cytat:
---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:19 ---------- są ![]() ![]()
![]() |
#4169 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4170 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:39.