![]() |
#61 |
Rozeznanie
|
Dot.: Na czym NIE oszczędzacie?
-na perfumach , uwielbiam piękne, długo trzymające się perfumy
![]() -na imprezy , chociaż to akurat nie powinien być powód do dumy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
[1=a298662d510bb0f537bc3b0 c2466fe273199e5e8_64a898f 2369c4;34790279]Mnie rozwala ta moda na 'ekologiczne' szampony, odżywki i inne cuda.
Ludzie mają większe zaufanie do jakiegoś ekstraktu z toczenicy błękitnokwiatowej z Gwatemali czy innego czegoś, bo to EKO, a tak najczęściej nie wiadomo co w tym siedzi. Ten biznes dopiero raczkuje. A szampony drogeryjne, przebadane na tysiąc sposobów, są be, bo zawierają parabeny. A te biedne parabeny to przez te nagonki jedne z najbezpieczniejszych obecnie składników, przeczołgali je przez wszystkie możliwe laboratoria ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ---------- Cytat:
aj też i o dziwo nadal żyję ![]() zauważyłam, że większośc ludzi ma obiekcje przed kupowaniem rzeczy, czy kosmetyków "wyprodukowanych dla".... ja w większości wybieram właśnie te.... dlaczego?? ano są tańsze, również przebadanie na milion sposobów(żaden market nie pozwoliłby sobie na sprzedawanie bubli, lub szkodliwych kosmetyków) ![]() przykład?? Białe żele z Biedronki składem, zapachem i własciwościami przypominają Dove, bo... produkuje je Dove ![]() Również kosmetyki z Biedronki produkuje... Tołpa, która w aptekach sprzedaje kosmetyki za spore pieniądze ![]()
![]() |
![]() |
#63 |
Rozeznanie
|
Ja nie oszczędzam na jedzeniu, nie jem syfu, żadnego śmieciowego żarcia, szkoda zdrowia... Tak samo mam z kosmetykami, szczególnie do twarz, jakieś kremy, toniki, pudry, jak coś jest dobrego, to nie szkoda mi pieniędzy, mogę sobie lakier kupic byle jaki za 5 zł, ale do twarzy to już muszę miec porządne rzeczy (co nie znaczy, że np. kremem z Ziaji czy innym tańszym pogardzę, raczej chodzi o to, że jak coś mi pomaga, dobrze działa, to nawet jak kosztuje więcej, jestem w stanie bez mrugnięcia okiem za to zapłacic). Aaa i buty. Dużo chodzę, uwielbiam spacery, nogi pracuję, to muszą miec pożądne "wspomagacze."
Edytowane przez Flossy15 Czas edycji: 2012-06-19 o 11:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Rozeznanie
|
Na pewno wydam wiecej, zeby jakosc mnie zadowolila na:
- maski, odzywki do wlosow / fryzjera - buty sportowe i zimowe - zarcie i zabawki dla zwierzat - perfumy - zimowe kurtki/plaszcze - podklad / puder / tusz do rzes - sprzet agd/rtv itp. Na razie tyle mi przyszlo do glowy. Na pewno nie odmawiam sobie przekasek i jedzenia jak na cos mam ochote ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
![]() ![]() Co czytasz, jakie gatunki?
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
Jeżeli twierdzisz, że natura zaprojektowała Cię abyś jadł mięso, to najpierw zabij własnoręcznie to co zamierzasz zjeść. Zrób to, uzbrojony jednak tylko w to, w co wyposażyła Cię natura, bez pomocy noża, tasaka czy topora. Kot przybity do drzwi urzędu. Poszukuję sprawcy ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zadomowienie
|
ciekawy temat, dorzuce sie:
- buty, kupuje je bardzo sporadycznie (poza butami do biegania), ale nie zaluje. Ostatnie buty niesportowe kupilam duzo ponad rok temu. - wspomniane wyzej tatuaze, kilkadziesiat godzin tatuowania mam za soba - jak ni mam kasy kotunuowac, to sie nie dziaram, nie wyobrazam sobie "taniochy" odwalac w czyms na cale zycie! - jedzenie - nie oszczedzam i oszczedzam. Nie jem w sumie na miescie i nie kupuje nic wymyslnego, sama gotuje, ale za to nie zaluje na dobre produkty, czy jakis rarytas, zwlaszcza na mieso i jajka dobre nie zaluje kasy. -sprzet elektroniczny : jak szajajaba uwazam, ze to ma posluzyc dlatego kupuje na lata. - start w biegach: na to zeby wystartowac , zawsze znajde kase. Chcialam dopisac buty sportowe, ale w sumie oszczedzam w tym sensie, ze lapie promocje zawsze, nigdy nie kupuje po normalnej cenie, bo to jakas abstrakcja dac 120 USD za pare butow, to samo na ciuchy sportowe. Oszczedzam na ksiazkach: po prostu sciagam z neta ebooki, raz bo taniej a dwa, bo nie lapia kurzu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Wtajemniczenie
|
-buty zimowe
-sprzęt turystyczny: muszę mieć dobre buty do wędrówek, kurtkę z odpowiednią membraną, jeden polar który zresztą mam już 6 lat, plecak, namiot sprawdzonych firm- zwróciło mi się to już kilkanaście razy -mięso, jaja, wędliny i sery oraz odpowiedni olej/oliwa -drukarka, samochód - idąc zasadą, żeby wydać więcej by eksploatacja była już mniej kosztowna/zawodna na czym bym nie oszczędzała gdybym nie musiała: -podkład, krem do twarzy i maska do włosów idąc zasadą,żeby inwestować w kosmetyki które "siedzą" na naszej skórze dość długo i naprawdę mają czas by polepszyć/pogorszyć stan skóry/włosów -jeansy na czym kiedyś nie zamierzam oszczędzać: -kuchnia (zamierzam swoją "kuchnię przyszłości" urządzić raz a dobrze z mebli zrobionych pod wymiar itp bo w tym pomieszczaniu będę spędzać najwięcej czasu, kocham gotować ![]() - z mebli: łóżko, krzesła, szafy, podłogi i kafelki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
- przede wszystkim na jedzeniu. Tutaj kupujemy jak najlepszej jakosci, nie patrząc na cene a na skład. Nie kupie np wędliny ponizej 30zł, tak samo sery żółte. Jaja tylko od kur, które maja wolny wybieg. Ogólnie - na jedzenie duzo pieniążków wydajemy.
- podkład. - buty. Kiedys oszczedzalam, ale pozniej stwierdzilam, ze bardziej na tym tracę. ---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ---------- zgadzam sie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Ja nie oszczędzam na butach i kosmetykach, jakimś tam sprzęcie
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Przypomniało mi się że nie oszczędzam na regularnych kontrolach stanu zdrowia - regularnie więc ginekolog, dentysta, okulista
![]() Generalnie nie lubię na niczym oszczędzać i jak decyduje się na tańszy produkt to nie dlatego że jest tani, ale dlatego że jest po prostu dobry ![]() Dużo rzeczy mnie interesuje, ale nie chcę robić dużego off topu ![]() ![]() ![]() Mam swoje ulubione tańsze księgarnie (zwłaszcza skład tanich książek w Krakowie) oraz księgarnie Matras i tam się najczęściej zaopatruje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
multitasking ninja
|
Oszczędzam na prawie wszystkim z wyjątkiem:
- dobrego piwa - nienawidzę przemysłowych szczochów typu Warka czy Tyskie, a dobre piwo z małych browarów uwielbiam ![]() - szamponów i odżywek - moje włosy są bardzo słabe i potrzebują dobrej opieki - gorsetów - plastikowym fiszbinom mówię nie, muszą być stalowe żebrołamacze, choćbym miała więcej za to płacić ![]() - farby do włosów - jedyna farba, dzięki której moje włosy uzyskują mój wymarzony kolor, jest dostępna w sklepie fryzjerskim niestety w dość wysokiej cenie - kursów językowych i słowników
If the doors of perception were cleansed every thing would appear to man as it is, Infinite. Edytowane przez WhySoSerious Czas edycji: 2012-06-20 o 21:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
Generalnie nie zarabiam jeszcze zbyt dużo żeby naprawdę na czymś nie oszczędzać
![]() - krem do twarzy (generalnie wszystkie kosmetyki do twarzy ale w przypadku wszystkich poza kremem znalazłam pasujące mi dość tanie kosmetyki za mniej niż 20 zł) - jedzenie, np. nie kupię tańszych pomidorów albo sałaty jeżeli nie wyglądają ładnie, ale staram się nie nabierać na płacenie kroci za markę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
DOMator
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Przyczajenie
|
Nie oszczędzam na:
-Dentyście, Ginekologu, Okuliście i innych Specjalistach.. -Na kosmetykach (podkład, tusz) -Na jedzeniu- kupuję i jem wszystko to na co mam ochotę -na obuwiu zimowym i kurtkach zimowych -na paliwie do auta(jeżdżę gdzie chce i kiedy chce... narzekam, że drogo,ale tankuję i jeżdżę ![]() ![]() Pozdrawiam, |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
u mnie roznie to wyglada. raz oszczedzam,raz nie.
nie zal mi na wizyty lekarskie prywatne, niestety-stety, zdrowie wazniejsze ![]() nie oszczedzam na butach, wole skorkowe, niz dwie pary szmacianych nie oszczedzam na najblizszych, jesli czegos potrzebuja i moge im pomoc,lub to zapewnic, na prezentach jesli zachodzi taka potrzeba tez wydaje wiecej nie bedzie mi szkoda na nauke, kursy itp. w przyszlosci nie bede zalowac mojemu dziecku ( oczywiscie do granic rozpieszczania ) i to chyba na tyle, co do jedzenia chcialabym nie oszczedzac, ale raz wydam dwa razy wiecej, raz mniej, nie zawsze da sie kupowac rzeczy z najwyzszej polki, ale tez nie daje wcisnac sobie bubli, czytam etykiety i wybieram mniejsze zlo.
![]() |
![]() |
#78 |
Wtajemniczenie
|
chyba jedyna rzecz na której nie oszczędzam to wakacje
![]() ![]()
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
Ciekawe jest w sumie, jak ktos rozumie "oszczedzanie". Dla mnie kupic cos oszczednie = po nizszej niz obowiazujaca cena za dana jakosc.
Kupienie taniej czegos gorszego jakosciowo, to jak dla mnie zadne oszczedzanie, po prostu inny prog cenowy/jakosciowy konsumpcji.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
Czasami też kupienie czegoś bez bajerów, ale z najważniejszymi funkcjami.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Na pewno nie oszczędzam na jedzeniu, kosmetykach i dobrych butach - zwyczajnie się to na dłuższą metę nie opłaca, bo śmieciowe żarcie niszczy zdrowie, źle dobrane i byle jakie buty męczą stopy (te mam dość wrażliwe) - czyli też zdrowie. A kiepskie kosmetyki za złotówkę - również szkoda mi cery, dbanie o nią to w końcu inwestycja na lata.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
zawsze mam racje
|
[1=a298662d510bb0f537bc3b0 c2466fe273199e5e8_64a898f 2369c4;34790279]Mnie rozwala ta moda na 'ekologiczne' szampony, odżywki i inne cuda.
Ludzie mają większe zaufanie do jakiegoś ekstraktu z toczenicy błękitnokwiatowej z Gwatemali czy innego czegoś, bo to EKO, a tak najczęściej nie wiadomo co w tym siedzi. Ten biznes dopiero raczkuje. A szampony drogeryjne, przebadane na tysiąc sposobów, są be, bo zawierają parabeny. A te biedne parabeny to przez te nagonki jedne z najbezpieczniejszych obecnie składników, przeczołgali je przez wszystkie możliwe laboratoria ![]() Ja tam lubię różne olejki, hydrolaty itd, po prostu służą mojej skórze. A kremy, które są mieszanką parafiny i gliceryny tak niekoniecznie. Oczywiście patrzę na skład- bo czasami zawartość tych super wyciągów jest minimalna ![]() No i nie dam za jakąś eko odżywkę 100 zł, bo ma olejki warte może 2 zł ![]() Parabeny to mi tak zwisają akurat, wolę je niż zepsute rzeczy, albo konieczność trzymania wszystkiego w lodówce. U mnie jeśli chodzi o kosmetyki- nie mam szamponu za 200 zł, ani żelu pod prysznic za 100 zł, ale podsumowując wszystko to trochę wychodzi, właśnie przez umiłowanie do jakiś olejków, olejków eterycznych, posiadania 60 saszetek maseczek itd. ---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ---------- Cytat:
Ja balerinki ścieram i tak np z tyłu (nie pytajcie jak chodzę, bo nie wiem) więc tanie czy drogie tak samo zajeżdzam. I niestety nie wszystkie balerinki za 300 zł są lepsze od tych za 50 zł. Mam różne z kazara i jedne są super wygodne, bo w środku podwyższone z tyłu, dobra podeszwa) a inne na dłuższe chodzenie męczące, bo płaskie i cieniutka podeszwa- ale tak mi się podobały, że i tak nie mogłam się oprzeć. Ale jak czytam, że ktoś kupił dobre buty i parę lat w nich chodził (podobno tylko w tych) to się zastanawiam czy ludzie 5 cm nad ziemią chodzą czy co, przecież od samego wkładania ileś razy but się niszczy.
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do butów - płacisz też za jakość, którą - przynajmniej z mojego doświadczenia - bazarowe balerinki mają gorszą. (Nie mówiąc o tym, że nie wiesz, jakich barwników do nich używano.) Zaś kupione w niezłym sklepie turystycznym treki mają 5 lat z dobrym hakiem, są w świetnym stanie i superwygodne, a bynajmniej nie stały przez ten czas w szafie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
nie oszczędzam na:
-jedzeniu -elektronice -zdrowiu i leczeniu (w sensie - zazwyczaj trzeba wydawać majątek na prywatne wizyty, ale cóż) co do kosmetyków - to zależy. Niby staram się wybierać lepsze gatunkowo, ale tak naprawdę - to nie ma tak dużego znaczenia. Szampony kupuję zwykłe, zdarzało się, że szampon kupiony za 50zł - niesamowicie wysuszał mi włosy. do twarzy kupuję olejek arganowy, w 100% naturalny ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;34775526]A to się nie dziwię, sama nie posiadam, ale nie wyobrażam sobie - jeśli bym chciała mieć - by zdecydować się na taniochę. Bałabym się, bo to nie farba do włosów, że obciąć można ![]() ----------------- Nie patrzyłam w sumie na cenę, wybierając laptopa. Nie oglądałam Ausów za 1500zł, wiedziałam, że chcę dobry sprzęt, który mi posłuży i będzie spełniał moje oczekiwania. Nie znaczy to, że wydałam 10 tys. ![]() [/QUOTE] Asusy to jedne z najlepszych laptopów ![]()
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2012-06-23 o 11:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Konto usunięte
|
Nie oszczędzam na farbie do włosów, antykoncepcji i perfumach (w sumie większość to prezenty więc nie tak do końca nie oszczędzam
![]() Na reszcie póki co oszczędzam, jak to studentka. Warzywa drogie nie są, zupek chińskich nie jadam, da się niedrogo, a zdrowo jeść. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() To można sobie kupić osobno i zmieszać, koszt 20-50 zł. A to serum kosztuje około 200 zł. Nie ogarniam takiego robienia idiotów z ludzi. Większość składników, które teraz są uważane za wielkie EKO, znana jest ludzkości od X lat, tylko wcześniej nie miały odpowiedniego PR. Przecież wodę różaną to już moja babcia używała ![]() Cytat:
![]() A Lancome i Loreal to nie jest ta sama firma? Edytowane przez a298662d510bb0f537bc3b0c2466fe273199e5e8_64a898f2369c4 Czas edycji: 2012-06-23 o 14:07 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
BAN stały
|
Błękitne Niebo, szacun dla Ciebie; kiedy Ty masz na to wszystko czas?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
[1=a298662d510bb0f537bc3b0 c2466fe273199e5e8_64a898f 2369c4;34884723]
A Lancome i Loreal to nie jest ta sama firma?[/QUOTE] Wiesz co pojęcia nie mam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dłuuuuugo leczyłam i doprowadzałam twarz do porządku. W kosmetykach nie ma dobtych i złych, są tylko dobrze lub žle dobrane, bez względu czy eko czy nie eko. To samo z ich ceną, gdyby ona była bezwzględnym wykładnikiem skuteczności, to by się te wszystkie gwiazdy i gwiazdeczki nie marszczyły z wiekiem i nie musiały korzystać z hirurgii estetycznej. A się marszczą jak my wszystkie i naciągają i ostrzykują mało nie eksplodują od tych wypełniaczy choć wydają jakieś kolosalne sumy na kremy i zabiegi kosmetyczne.
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
Chodzi o książki?
![]() ![]() Przyznam ze wstydem że dziś czytałam pól dnia Charlotte Bronte w oryginale zamiast wkuwać na egzamin ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:44.