|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1831 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Oleje i olejki do włosów, część VI
Cytat:
link do 1 posta: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...92&postcount=1
|
|
|
|
|
#1832 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() mnie tez ide zmywac te amle |
|
|
|
|
#1833 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mam obecnie Amlę Gold i dla mnie jest słabsza niż klasyczna Amla. Po pierwsze mam prawdopodobnie wysoko porowate włosy, Vatika kokosowa powodowała lekkie puszenie, po Amli były gładsze. Amla Gold jest dla mnie mniej wydajna niż klasyczna Amla - moje włosy bardziej ją wchłaniają? Nie potrafię jeszcze na 100% ocenić efektu, ale słabszy niż w przypadku Amli, na razie uważam że nic szczególnego. Klasyczna Amla nie przyciemniła mi włosów - ciemniejsze stały się tylko te, które były mocno przesuszone i zniszczone, właściwie wróciły do normalnego stanu, a były już zrudziałe. (moje włosy to jakiś ciemny blond/jasny szatyn z rudymi refleksami) Zmieszałam ostatnio Shikakai z olejem lnianym (rafinowanym). Podkreślony skręt, ale włosy bardziej napuszone niż po samym Shikakai, do tego jednak obciążone, jakby nie do końca domyte (wcierałam także w skórę głowy). Czy olej lniany jednak nie jest dla mnie? Jest to nowa pełna butelka, smak okazał się gorzki, mimo że poprzedni taki sam stał długo w lodówce i do końca był ok. |
|
|
|
|
#1834 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
w snach jest zawsze pięknie Ciepły dom, miejsca dość na twe wierne serce Przyjdzie czas spotkać się potarmosić uszy lub razem na spacer znowu gdzieś wyruszyć Lecz dziś sobie śnij Małymi kroczkami do celu! |
||
|
|
|
#1835 |
|
Rozeznanie
|
Ostatnio przeczytałam na wizażu o oliwie z oliwek cytuje słowa dziewczyny:
I tu ciekawostka: kobiety mieszkające w indiach robia taki rytuał, że dwa tygodnie dzien w dzien wcierają oliwę z oliwek, ale UWAGA - tej starej warstwy nie spłukują, ciągle dokładają nową i tak codziennie, podobno po dwóch tygodniach skóra z nadmiaru tłuszczów i tym podobnych przestaje się przetłuszczać a włosy można umyć raz w tyg i to wystarczy Może któraś z was robiła taki eksperyment na swoich włosach?Ja się nad tym zastanawiam.Ale coś czuje,że chyba bym nie wytrzymała Ponieważ myje włosy co 2 dni.
|
|
#1836 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
), ale "przetrzymanie" kilka dni wydaje się być dobrym sposobem na zmniejszenie przetłuszczania
|
|
|
|
|
#1837 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#1838 |
|
Zadomowienie
|
"czyste" oleje nakładam raczej tylko na długość, a na skalp te z dodatkami (np. Sesa) albo w ogóle na skalp daję jakąś wcierkę nie olej |
|
|
|
#1839 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w snach jest zawsze pięknie Ciepły dom, miejsca dość na twe wierne serce Przyjdzie czas spotkać się potarmosić uszy lub razem na spacer znowu gdzieś wyruszyć Lecz dziś sobie śnij Małymi kroczkami do celu! |
|
|
|
|
#1840 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wyznaję zasadę, że skalp trzeba myć tak często, jak on tego potrzebuje. Nie częściej, nie rzadziej. Nakładam na całe włosy, ale na skalp nie. Mój nie toleruje tłuszczu, poza rycyną od czasu do czasu. |
|
|
|
|
#1841 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1842 |
|
Wtajemniczenie
|
przeciez na przetluszczanie maja wplyw rozne gruczoly - m.in. potowe, lojowe, itd. i ich praca regulowana jest przez wiele czynnikow zarowno endo jak i egzogennych. z tych endogennych to m.in przez hormony. w jaki sposob nalozenie oliwy na 2 tyg zablokuje prace hormonow? to tylko przyklad
z reszta drugi przyklad. widze zawsze po sobie podczas trudniejszej choroby. z wysoka goraczka i bolami stawow raczej nikt nie idzie myc glowy tylko lezy na zwolnieniu w domu i sie leczy. po paru dniach wloski mi tak szybko leca bo sa po prostu - moze i wstyd sie przyznac - masakrycznie tluste. oczywiscie temperatura, itp. robia swoje, ale prosta zasada - cebulka wlosa jest jego zywa czescia i potrzebuje oddychac! przez warstwe tluszczu jest to niemozliwe
|
#1843 |
|
Zakorzenienie
|
nie wytrzymałabym trzymać leju 2 tygodnie, i wydaje mi sie jak poprzediczko ze to nie jest dla nich korzystne a nawet na odwrót
|
#1844 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1845 |
|
Zakorzenienie
|
dzisiaj znów nałozyłam olej na popsikane włosy eliksirem.
i jak nakładam na mokro to o wiele mniej oleju mi schodzi
|
#1846 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale odkryłam, że żel hialuronowy użyty jak odżywka b/s działa u mnie cuda |
|
|
|
|
#1847 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ile tego kwasu mniej więcej dajesz? tyle samo co odżywki?
|
|
|
#1848 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1849 |
|
Zakorzenienie
|
tak właśnie myslałam, że mniej, dziękuję za odpowiedź
|
|
#1850 |
|
Raczkowanie
|
kochane a używałyście kiedyś do olejowania oliwki dla dzieci Bambino?
może już o tym była mowa ale nie moge znaleźć
|
#1851 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja używam do olejowania oliwki babydream i jest bardzo fajna, akurat jestem po 2 nocach z nią i jestem zadowolona
|
|
|
#1852 |
|
Raczkowanie
|
Hej,
trafiłam przypadkiem na ten wątek. Od ponad roku walczę ze swoimi włosami, ale nic na nie nie działa dłużej niż chwilę! Maski, odżywki, te bez i ze spłukiwaniem, jedwabie, odłożenie prostownicy i suszarki! Poczytałam kilka stron tego wątku i zainteresowałam się produktem Alterra. Poczytałam również Wasze komentarze na jego temat i jestem zszokowana ilością osób, które zachwalają ten produkt! Chciałabym go wypróbować na swoich włosach... Jako, że będzie to mój pierwszy raz, czy mogłybyście udzielić mi kilku rad? Niektóre z Was pisały, że do zmywania olei używacie szamponów naturalnych/z detergentami, a nawet odżywek. To znaczy, że jak użyję odżywki, to szamponu już nie? Czy możecie polecić, jakieś dobre firmy? Od lat eksperymentuje z nowymi produktami, nie znalazłam nic, co by mi pasowało. Mam kręcone włosy i absolutnie nie mogę używać produktów, które rzekomo zwiększają skręt, włosy mam po nich, jakbym ich nie umyła! Ostatnio używałam sayossa do włosów farbowanych, mimo że daję im odpocząć od farby już kilka miesięcy/rok... sama nie wiem, czego Wy używacie do spłukiwania? No i ile tego oleju nakładać? Na pół-długie włosy łyżka oleju wystarczy? Dzięki za wszelkie porady. Wątki z poradami dla początkujących przeczytane!
Edytowane przez arkana Czas edycji: 2012-06-24 o 18:44 |
|
|
|
#1853 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale tak sam żel dalesz? nie tzreba go z czyms mieszac( nie znam się w tej materii az tak dobrze )
|
|
#1854 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Pewnie na dłuższa metę lepiej byłoby go dawać do odżywki b/s Ale moje włosy potrzebują teraz intensywnego nawilżenia przez ten rozjaśniacz, więc im to nie szkodzi
|
||
|
|
|
#1855 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziękuję Kochane czy mogę poprosić aby któraś z was wrzuciła zdjęcie jak wygląda buteleczka kuracji wzmacniającej do włosów Joanny Rzepy? Chwalicie bardzo ten dozownik a ja nijak nie potrafię sobie wyobrazić jak on może wyglądać, nei wiem czy kupić tę kurację tylko dla buteleczki czy też darować sobie bo skutecznie zastąpi ją chociażby zwykła strzykawka ![]() I dla pewności, sesa i sesa egzotyczna skład mają taki sam tylko zapachem sie różnią?
|
|
|
|
|
#1856 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1857 |
|
Raczkowanie
|
No właśnie nie ma, stąd pytania. Dzięki za próbę.
Pytam, bo w wątkach podanych na pierwszej stronie znajduję różne informacje, w dalszej części tego wątku jeszcze inne, plus nie ma tyle konkretów, ile ja bym chciała poznać. Stąd moje pytania. A pytam o sposób zmywania: przeczytałam, że szampon naturalny/z detergentami/odżywka są przez Was używane. Chciałabym poznać nazwy, bo moje eksperymenty nigdy nie były udane, skończyły mi się pomysły, może jak przeczytam, że ktoś zachwala, jakiś produkt, wypróbuję i okaże się strzałem w 10? |
|
|
|
#1858 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1859 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1860 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję
JIGOKU a czym czeszesz włosy? W związku z tym iż zmieniam całość pielęgnacji moich włosów bo chcę aby w końcu zaczęły jakoś wyglądać jak u homo sapiensa zaczęłam się zastanawiać i mam tylko jakieś głupie szczotki i plastikowe grzebienie. Dużo krzywdy już nimi narobiłam tak mi sie wydaje. Chyba postawię na drewniany grzebień znalazłam fajny z The Body Shop na allegro i będę również polować nie wiem jak myślisz ale na jakąś porządną szczotkę, może naturalne włosie?? Dzik??? Na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie wygrać z rozsądkiem i wydać 60 zł na plastikowe cudo (?????) Tangle Teezer czy jak tam to się nazywa
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:14.

link do 1 posta: 

), ale "przetrzymanie" kilka dni wydaje się być dobrym sposobem na zmniejszenie przetłuszczania 

ja używam do olejowania oliwki babydream i jest bardzo fajna, akurat jestem po 2 nocach z nią i jestem zadowolona