"Wiosna przyszla, roczek mamy, wszystko w kolo rozwalamy"-mamusie III-IV 2011 - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-21, 16:12   #541
coralady
Wtajemniczenie

Dot.: "Wiosna przyszla, roczek mamy, wszystko w kolo rozwalamy"-mamusie III-IV 2011

Witam się w ten upalny dzień

Wczoraj urzędowałysmy na działce,Lila z córeczkami przyjaciółki pluskała sie w basenie,a my plotkowałysmy Dziś juz niestety w pracy,ale nie będe narzekać.

kwartalinka super,że wyniku ok.Współczuje Ci,bo pewnie przez ten upał źle sie czujesz?Pocieszające jest to,ze mogło być gorzej-jakby to była końcówka Widziałam wczoraj taką ciężarną z wieeelkim brzchem,ledwo szła biedaczka.A imie dla maluszki juz wybrane?

kasiunia przykro mi...Na szczęście nic sie Dawidkowi nie stało,a to najważniejsze!Bidulka z Ciebie z tą ręką i nogą.Trzeba miec te nasze dzieciaki wiecznie na oku.

Mi Lilka ostatnio(po raz 2)wzięła słoik i rzuciła nim tak,ze szkło było wszędzie naookoło niej.Raz to w panice pobiegłam ja podnieść i stanęłam na szkło i wbiło się w stopę.

żurawinka aż mnie zmroziło jak pomyślałam sobie o nożu w rękach Lili.Ale wiem jak jest,potrafi wszystko z szafek,stołu zciągnąc.Jak gotuje to staram sie na dalsze palniki stawiac garnki,patelnie itd.
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy!

28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi

Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia.
Fiodor Dostojewski
coralady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-21, 18:37   #542
mordka_1985
Zadomowienie

GG do mordka_1985
Dot.: "Wiosna przyszla, roczek mamy, wszystko w kolo rozwalamy"-mamusie III-IV 2011

Cytat:
Napisane przez Ahtaga Pokaż wiadomość

[/COLOR]Byłam dzisiaj z Michałem u lekarza, bo niepokoją mnie duże, wystające węzły chłonne za uszami. Dostałam skierowanie na morfologię, ale lekarka mówiła, że raczej u dzieci tak bywa i morfologia pewnie będzie ok.

Poza tym jakiś czas temu miał na buzi czerwone szorskie plamki, ale jakoś przeszło po smarowaniu Alantanem Dermoline z wit.,ale teraz ma takie na ciele, a na dekolcie taką kaszkę czerwoną.. Dała skierowanie do alergologa, ale ja jeszcze poobserwuję to. Wyeliminowałam Kubusie, buraka i zobaczymy.
Oliwia tez ma takie węzły powiększone już od dawna. Morfologia jej wyszła dobrze. Może być przez zęby. Krostki na twarzy i ciele zeszły po odstawieniu pomidora. Dostała na to maść sterydowa ale posmarowałam góra 2 razy.

cora- jaki upalny dzień?
u nas 13 stopni i cały dzień leje

dziś jak przyszła Zuzia o 7:30 upchnęłam ją do łóżka między mnie i tż i spaliśmy do 10:00! Oliwia spała u siebie w pokoju.
Potem bawiliśmy się z dziewczynami i dopiero przed 12 wstawaliśmy.
A po południu nuuuudy.
Trochę posprzątałam i się lenię z Oliwcią.

kasiunia- współczuję wypadku.
Synek tp. 15.03.2015
mordka_1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-21, 20:31   #543
żurawinka
Zakorzenienie

U mnie też padało ale przelotnie, trzy razy mnie złapał deszcz ale było parnie i ... fajnie Nakupowałam truskawek i zrobiłam muffinek plus kompot z truskawek plus truskawki z jogurtem jesli komus było mało
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-21, 20:35   #544
Tity
Zakorzenienie

ksiuni_a
Ja się łączę w stresie wypadkowym....mały sobie szedł, nie wiem jak upadł i walnął czołem w kant futryny....ma śliwę na pół czoła....
Podałam mu na wieczór czopek glicerynowy bo pierdział i widać, że chciał kupkę, zrobił już bez krwi na szczęście, ale dzisiaj był dzień owsiankowo-owocowy Muszę bardziej na jego dietę uważać, strasznie dużo stałych posiłków ostatnio jadł. Pewnie to przez to, pojawiła się krew.
No i dumna z mojego synka jestem, bo przed kąpielą kręcić się zaczął i łapać za pieluchę, potem chciał podnieść deskę sedesową. Więc go posadziłam i zrobił siusiu Pierwszy raz tak zrobił Ale na nocnik w życiu chyba nie zrobi Pierwszy raz dzisiaj jadł maliny i czereśnie, ale mlaskał z zadowoleniem

L
J
Tity jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-22, 10:35   #545
coralady
Wtajemniczenie

mordka,żurawinka u mnie wczoraj było ponad 30 stopni,a dzisiaj deszcz z rana i 18.Ale ja jestem zadowolona,bo w końcu dychac sie da

tity brawa dla LeosiaMoja Lila niby ma nocnik,ale jej nie sadzam tylko czasem bierze go do zabawy,albo wchodzi do środka.Po wakacjach zacznę ją nocnikować.

Fiodor Dostojewski
Stary 2012-06-22, 12:21   #546
izunia233
Zadomowienie

Hej

Maja ma dziś fazę na tany tany i ciągle chce na ręce żebym z nią tańczyła. Ja już padam. Na szczęście poszła spać o 12 i mam nadzieję, że z godzinkę pośpi.

Kasiunia współczuję wypadku. No człowiek w stresie bólu nie czuje. Faktycznie nasze dziecieczki coraz bardziej robią się sprytne i oczy musimy mieć dookoła głowy

Cora fajną miałaś pogodę. U nas lało do wtorku wieczór ale na szczęście dziś zajrzało słoneczko

Tity brawa dla Leosia, zdolny z niego facet klask i:

Mordka
zazdroszczę takiego spania

03.05.2011 r Majeczka jest już z Nami

url=http://pierwszezabki.pl] http://s2.pierwszezabki.pl/047/0471299c0.png?5880 [/url]
izunia233 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-22, 14:02   #547
olsza30
Raczkowanie

Witam się ale jakoś tu cichutko dzisiaj, u mnie pogoda senna więc może wszystkie śpicie??

Od paru tygodni moje dziecko nie chce jeść wogóle mięsa, nie wiem jak jej przemycać, w zupie też nie ma mowy żeby zjadła-może znacie jakiś sposób...próbowałam odczekać jakiś czas ale to nie skutkuje.

Chciałam was podpytać o śr.antykonc. jakich używacie, co myślicie o tych nowych krążkach?( nie będę pisała nazwy )

Edytowane przez olsza30
Czas edycji: 2012-06-22 o 14:54
olsza30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-22, 16:33   #548
marta_27
Zadomowienie

hej
ja dziś na nic czasu nie mam. rano na Knillu byliśmy, dotarły w końcu te buty dla Mateusza rozmiar taki na styk, pewnie ze 2-3 tyg pochodzi i stopa urośnie no nic, zobaczymy czy będzie się Mateuszowi w nich dobrze chodziło

dziś w końcu się zebrałam i zrobiłam zdjęcia wózka, poopisywałam wszystko i muszę na all. wystawić po weekendzie. przez weekend pewna mama ma się zastanowić czy chce kupić nasz wózek super by było bo od razu kupiłabym jakąś spacerówkę a tak to muszę czekać na kasę do końca lipca prawie

kasiunia o matko kochana co za historia z tą gorącą wodą. dobrze że to tylko tak się skończyło bo mogło być tragicznie. boli cię jeszcze ręka i noga?

co do wózka, to nie przeszkadza ci że nie ma tego pałąka? Mateusz wyjmuje rączki z pasów i siedzi praktycznie nieprzypięty. a jaki masz kolor, bo nie pamiętam

olsza ten metro chyba kiedyś widziałam w sklepie ale nie macałam go jak on się podbija? lekko idzie czy trzeba więcej siły włożyć?

nie wiem co ci poradzić odnośnie niejedzenia mięsa a może jakąś pastę na kanapkę jej zrób. zmiksuj mięso z jajkiem, odrobiną jogurtu i może w takiej formie zje?

Mateusz za to groszek z każdego obiadu wyjmuje, ogląda sobie z każdej strony i albo pakuje znów do buźki albo mnie nim karmi

jeśli chodzi o anty to ja biorę microgynon. lek stary chyba ale brałam go już przed ciążą i dobrze się po nim czułam więc teraz do niego wróciłam.
nie mam pojęcia o jakie krążki chodzi więc się nie wypowiem

żurawinka też mnie wkurza chodzenie po recepty, my częściej musimy bo wypisują nam max 2 recepty po 2 mleka za jednym razem. i ostatnio stresu się najedliśmy bo mąż wieczorem pojechał do apteki po mleko i okazało się że jest źle recepta wypisana a lekarz już nie przyjmował i w żadnej aptece nie chcieli mężowi mleka sprzedać. w końcu jakoś udało się i receptę poprawną później donieśliśmy

faktycznie kwestia finansowa ma znaczenie w naszej sytuacji my za pepti płacimy ok.11zł więc aż takiej różnicy jak w przypadku Nutra nie ma

cora upalny dzień? u nas od kilku dni leje ciągle.dziś jest fajna pogoda bo nie pada i nie jest upalnie. tak akurat żeby założyć długie spodnie, koszulkę na k.rękaw i jakiś cienki sweterek nie wiem ile jest stopni bo po ostatniej ulewie z mojego termometru zmyły się wszystkie cyferki i mam tylko plamy czerwono-niebieskie na termometrze

a ostatnio spodobał mi się wózek Nuna Pepp, chyba izabela go pokazywała tutaj. muszę poszukać opinii jak się podbija a właśnie coś iza się dawno nie odzywała

lecę bo Mati zaraz się obudzi i jedziemy do rodziców na kawkę
miłego dnia

Edytowane przez marta_27
Czas edycji: 2012-06-22 o 16:35
marta_27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-22, 18:48   #549
mik23
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez olsza30 Pokaż wiadomość
Chciałam was podpytać o śr.antykonc. jakich używacie, co myślicie o tych nowych krążkach?( nie będę pisała nazwy )
tak w ogole to witajcie..dzis mam okropny dzien..nic tylko bym spała...tylko ze mi dziecko nie pozwala...

Co do śr.antykonc. to ja sie nie wypowiadam, bo przez guzka w piersi nie moge brac zadnych hormonów... onkolog mi zabronil... takze w naszym przypadku tylko prezerwatywy wchodza w gre..niestety...

PS. tak podczytywalam was w miedzyczasie i widze ze jakies wypadki dzieciowe sie zdarzają. No to powiem wam ze u nas nie jest inaczej : wczoraj mała odwazyla sie przejsc sama kawaleczek i na zakrecie sie wywalila i walneła głowa o szafę, a dzis spadla z łozka...normalnie myslalam ze na zawal padnę... ach... milego wieczoru
Stary 2012-06-22, 19:15   #550
żurawinka
Zakorzenienie

Hej ja na chwilkę, jakiś senny dzień dzisiaj, mała spała mi do 9.30 chyba ez spiocha miała jak mama, no nie do zycia jestem.
Marta z tą receptą też przeboje mieliśmy, nam raz źle wypisała, w aptece nas odesłali, poprawiła kreśląc receptę i tego tez nie chcieli przyjąć oczywiście, tak że trzeci raz musiałam chodzić, z tąd chyba wkurzenie maksymalne i niechęć do chodzenia do pediatry i proszenia się. Najlepsze że nieraz po zmianie przepisów refundacyjnych pediatrzy pytali sie mnie ile mają mi refundować i nawet jak wiedziałam że należy mi się 0% to udawałam głupa że nie wiem bo nieusmiechało mi sie 300 zł płacić. Czasem to skutkowało a czasem nie. Ale u nas było podejrzenie AZS/skaza białkowa a każde z tych dwóch było liczone inaczej. No niezłe jaja normalnie.
Stary 2012-06-22, 20:56   #551
Ahtaga
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja łykam Qlaira. Drogie bo 45zł za blister, ale ponoć z naturalnym hormonem (cokolwiek by to znaczylo) i niby mniej szkodliwe. Samopoczucie mam dobre. Nie czuję żadnej różnicy przed i po stosowaniu.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1281333
Ahtaga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-23, 12:27   #552
mik23
Rozeznanie

witajcie mamy co tam u Was słychac? Moje dziecko odkąd wstalo, a była to godz 7, jest marudna i "lamentująca"... na szczescie teraz spi i mam nadzieje ze troche pospi...
Ide zrobic pranie i ogarnąć mieszkanie bo wszystkie ubrania sie przewalaja z miejsca na miejsce i az wołają "posprzataj nas"..

PS. Powoli zaczyna doskwierac mi brak snu, no moze nie calkowity brak ale takie wyrywane spanie... Bo od mniej wiecej od 3 ms ciazy nie moglam spac i co usnelam to zaraz budzilam sie na siku.... a teraz mimo ze mała ma juz prawie 14 ms nadal nie przesypia nocy i ja tez sie budze bo jestem chyba zbyt czujna i co ona zacznie sie wiercic i kwekac to ja sie przebudzam i ona szybko zasypia a ja krece sie z boku na bok..a potem zaczynam odplywac to tż zaczyna chrapac i sie znow wybudzam...masakra. Mam nadzieję ze to moje dziecko zacznie niedlugo przesypiac noc to moze sobie odbije ten brak snu

PS.2. pisalam Wam ostatnio ze moje dziecko potrafi zrobic pare krokow sama...no i jest mały problem bo nie robi tego z ochota tylko jak sie poprosi i wtedy tez z wielkim najpierw placzem, wyciagla reke zeby jej podac a w koncu daje za wygraną i przejdzie te kilka kroczkow a potem znow placz- nie chce chodzic sama... Nie wiem czy powinnam zaczac sie martwic? No bo ona ma juz prawie 14 ms inne dzieci chodza same-nawet modsze od niej, a ona tylko za reke bo sama nie chce... tz mowi zebym pozwolila jej rozwijac sie w swoim tempie, ale ja boje sie zeby nic nie przegapic ze moze powinnam pojsc z nia do ortopedy albo co..no juz sama nie wiem...
Stary 2012-06-23, 13:19   #553
mordka_1985
Zadomowienie

GG do mordka_1985

Cytat:
Witam się ale jakoś tu cichutko dzisiaj, u mnie pogoda senna więc może wszystkie śpicie??

Od paru tygodni moje dziecko nie chce jeść wogóle mięsa, nie wiem jak jej przemycać, w zupie też nie ma mowy żeby zjadła-może znacie jakiś sposób...próbowałam odczekać jakiś czas ale to nie skutkuje.

nie wiem co to za krążki.
Ja od lutego nie stosuję żadnej anty, wcześniej brałam Azalię.

No, w końcu jakiś normalny dzień bez deszczu. Choć już są chmury i wieje.
Mała ma drzemkę, po dużych zakupach w Kerfie.
A ja pranie robię i po mału pakuję rzeczy na wyjazd.
Synek tp. 15.03.2015
Stary 2012-06-23, 21:17   #554
marta_27
Zadomowienie

hej
u nas średnio sobota minęła. zaczęła się fajnie bo od rana pojechaliśmy na basen. Mateusz był pierwszy raz na dużym basenie mimo moich obaw było super, podobało mu się bardzo i miał wielką radochę z pływania a ja nawet się nie umęczyłam i odpoczęłam trochę. ostatnio znów zmęczona jestem i chyba 5dzień głowa mnie boli. mam nadzieję że nic mnie nie rozłoży i że to przejściowy spadek formy

za to Mateusz zakończył dzień z gorączką 38,3 i lekkim katarkiem podałam mu nurofen i padł po kolacji. mam nadzieję że spadnie ta gorączka i jutro będzie ok. tylko że nie wiem czy to jakiś wirus, czy przez ten basen czy od zębów bo dziś wyczułam prawą dolną trójkę. prawie się przebiła już więc może to od zęba oby...

ja lecę spać bo wykończona jestem, zwłaszcza że zapowiada się nieciekawa nocka..

spokojnej nocy wszystkim

marta_27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-23, 22:23   #555
żurawinka
Zakorzenienie

Nocna podczytywaczka sie ujawnia
Cytat:
Napisane przez mik23 Pokaż wiadomość
witajcie mamy co tam u Was słychac? Moje dziecko odkąd wstalo, a była to godz 7, jest marudna i "lamentująca"... na szczescie teraz spi i mam nadzieje ze troche pospi...
Ide zrobic pranie i ogarnąć mieszkanie bo wszystkie ubrania sie przewalaja z miejsca na miejsce i az wołają "posprzataj nas"..

PS. Powoli zaczyna doskwierac mi brak snu, no moze nie calkowity brak ale takie wyrywane spanie... Bo od mniej wiecej od 3 ms ciazy nie moglam spac i co usnelam to zaraz budzilam sie na siku.... a teraz mimo ze mała ma juz prawie 14 ms nadal nie przesypia nocy i ja tez sie budze bo jestem chyba zbyt czujna i co ona zacznie sie wiercic i kwekac to ja sie przebudzam i ona szybko zasypia a ja krece sie z boku na bok..a potem zaczynam odplywac to tż zaczyna chrapac i sie znow wybudzam...masakra. Mam nadzieję ze to moje dziecko zacznie niedlugo przesypiac noc to moze sobie odbije ten brak snu

PS.2. pisalam Wam ostatnio ze moje dziecko potrafi zrobic pare krokow sama...no i jest mały problem bo nie robi tego z ochota tylko jak sie poprosi i wtedy tez z wielkim najpierw placzem, wyciagla reke zeby jej podac a w koncu daje za wygraną i przejdzie te kilka kroczkow a potem znow placz- nie chce chodzic sama... Nie wiem czy powinnam zaczac sie martwic? No bo ona ma juz prawie 14 ms inne dzieci chodza same-nawet modsze od niej, a ona tylko za reke bo sama nie chce... tz mowi zebym pozwolila jej rozwijac sie w swoim tempie, ale ja boje sie zeby nic nie przegapic ze moze powinnam pojsc z nia do ortopedy albo co..no juz sama nie wiem...
A nie masz tak że po kilku nieprzespanych nocach padasz na twarz i nawet pioruny Cię nie budzą? Bo organizm musi sie kiedyś zregenerować
Ja ostatnio widziałam dwójkę 14 m-nych dzieciaczków niechodzących samemu wogóle, mi sie wydaje że nie ma się co martwić niepotrzebnie, pewnie jest to dla niej taka nowość że troszkę się boi.
A chodzi tak po domu czy po dworze?

Cytat:
Napisane przez marta_27 Pokaż wiadomość
hej
u nas średnio sobota minęła. zaczęła się fajnie bo od rana pojechaliśmy na basen. Mateusz był pierwszy raz na dużym basenie mimo moich obaw było super, podobało mu się bardzo i miał wielką radochę z pływania a ja nawet się nie umęczyłam i odpoczęłam trochę. ostatnio znów zmęczona jestem i chyba 5dzień głowa mnie boli. mam nadzieję że nic mnie nie rozłoży i że to przejściowy spadek formy

za to Mateusz zakończył dzień z gorączką 38,3 i lekkim katarkiem podałam mu nurofen i padł po kolacji. mam nadzieję że spadnie ta gorączka i jutro będzie ok. tylko że nie wiem czy to jakiś wirus, czy przez ten basen czy od zębów bo dziś wyczułam prawą dolną trójkę. prawie się przebiła już więc może to od zęba oby...

ja lecę spać bo wykończona jestem, zwłaszcza że zapowiada się nieciekawa nocka..

spokojnej nocy wszystkim
Podobno trójki są najgorsze do przejścia, ale nie wiem tak tylko słyszałam, daj znać rano jak po nocce. I duzo zdrówka żeby przeszła temp.

A ja znowu dzis bez męża jak cały tydzień i już powoli sie przyzwyczajam wieczorem pojechalismy na zakupy i dopiero zgaszone światła w CH dały mi do zrozumienia że chyba już późno.
Dla małej wzięłam buciki Disneya, przymierzałam jej w sklepie, wydawały sie być ok. W domu przymierzyłam ponownie, a tam były przygaszone światła i ... buty zaczęły świecić jak karetka pogotowia Mam nadzieję że w dzień tego efektu nie będzie.
A sobie wzięłam tylko sukienkę i dresy do połażenia w domu. I łańcuszek,wszystko na przecenie.
I po sobocie
Stary 2012-06-23, 22:26   #556
iizabelaa
Zakorzenienie

hej
my ostatnio spędzamy czas na zewnątrz,
Idi w końcu wykąpała się w basenie na ogrodzie w jedyny upalny dzień

Ja mam zawalony nos, chyba jakieś choróbsko mnie dopadło, całe szczęście młoda się jeszcze uchowała.
Wystarczy nam katar na zęby.

Cytat:
a ostatnio spodobał mi się wózek Nuna Pepp, chyba izabela go pokazywała tutaj. muszę poszukać opinii jak się podbija a właśnie coś iza się dawno nie odzywała

co do wózka to na zdjęciach się fajnie prezentuję,
ale na żywo wielu osobom się nie podoba, ale na forum gazeta.pl mam dobre opinie

tutaj znajdziesz foty, porównanie najpierw obok Stokke a potem z Quinny Zapp
http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2...,IMG-2261.html

Cytat:
Chodzi ci o Nuva Ring, czy ostatnio coś jeszcze innego wypuścili?
Stary 2012-06-23, 22:38   #557
coralady
Wtajemniczenie

Dziewczyny ja nie wiem gdzie wy mieszkacie,ale u mnie opró z piątku od tygodnia są upały,dzisiaj też 24 stopnie ciepła dzisiaj

Fiodor Dostojewski
Stary 2012-06-24, 08:24   #558
mik23
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez żurawinka Pokaż wiadomość

A nie masz tak że po kilku nieprzespanych nocach padasz na twarz i nawet pioruny Cię nie budzą? Bo organizm musi sie kiedyś zregenerować
Ja ostatnio widziałam dwójkę 14 m-nych dzieciaczków niechodzących samemu wogóle, mi sie wydaje że nie ma się co martwić niepotrzebnie, pewnie jest to dla niej taka nowość że troszkę się boi.
A chodzi tak po domu czy po dworze?

No wlasnie ja mam tak ze nawet jesli jestem padnieta ze mi sie powieki kleją to z reguly zasypiam i budze sie za jakas godzine -nie wiem po co, nie pytajcie- i potem nie moge zasnac, a jeszcze jak tz zacznie swoją arię to juz w ogole..

co do chodzenia to na dworze, chce chodzic tylko za raczkę, nie chce sama, po domu najczesciej raczkuje ale wczoraj np chodzila sama mieszkaniu na 2 nozkach, ale najeczesciej przejdzie troche potem raczkuje a potem znow hop na nozki- ale to jak jest w domu, choc wczoraj bylismy u babci i lazila sama po podworku-nwet nie trzeba bylo jej prosic i nawet kopala pilke...takze ja juz nie wiem o co kaman...
Stary 2012-06-24, 12:20   #559
mordka_1985
Zadomowienie

GG do mordka_1985

cora- gdzie mieszkasz to przyjadę do ciebie nad urlop my jutro nad morze a tu cały tydzień ma padać
Synek tp. 15.03.2015
Stary 2012-06-24, 14:02   #560
Eirene1987
Zakorzenienie

tak po trochę nadrobię bo przy Olim się nie da a akurat śpi z tatą to mam chwilę

Cytat:
Napisane przez Tity Pokaż wiadomość
Eirene gratuluję zakupu projektu Fajny dom Pewnie już nie możecie się doczekać rozpoczęcia budowy
Żurawinka powodzenia u alergologa!
dokładnie. nie możemy ale to długa droga bo gdzieś 1-2 lata na razie papiery chcemy załatwić

Cytat:
super, zazdroszczę fajny ten domek, też mi się marzy podobny ale na razie to sfera marzeń jedynie
to życzę aby się marzenie ziściło

Cytat:
eirene- zazdroszczę, że juz macie projekt i przystępujecie do działań, bo u nas nadal męczymy się z przepisaniem dzialki na tż, bo geodeci pomylili na mapach cos i teraz musielismy znow czekac na nowe...i tak w kolko cos...
oj oni potrafią namieszać nieźle

Cytat:
Napisane przez kasiuni_a Pokaż wiadomość
śliczny domek, zazdroszczę bardzo że będziecie się budować

Cytat:
Napisane przez żurawinka Pokaż wiadomość
A dzieki za cynk! Bo moja jedne buty zgubiła a z innych wyrasta no i niekoniecznie sa na upały.
A jak wogóle bez skarpetek nosicie buciki? Tzn dzieci?

Gratulacje - super mieć własny dom ( my w mieszkaniu ale pomarzyć mozna)
my bez skarpetek nosimy

Cytat:
Napisane przez izunia233 Pokaż wiadomość
Zazdroszczę działań My co prawda działkę mamy ale jak narazie nie planujemy budowy bo mamy do spłacenia kredyt ok 60 tys
Druga sprawa to to, że mamy mieszkanie 80 metrów więc na chwilę obecną wystarczy.
Ciekawe jak będzie szła Wam budowa. A robicie sami czy firmę wynajmujecie?\
No i zazdroszczę tego planowania, wyboru farb, aranżacji i w ogóle eh....
A ile taki projekt kosztuje?Jak nie chcesz pisac to nie pisz
ee to mieszkanko fajne macie - duze
raczej firmę do postawienia bierzemy a potem sami tylko okna, podłogi ściany i ogólnie wykończeniówka dosłownie i w przenośni

projekt zapłaciliśmy 1800zł bo przez firmę projektową

Cytat:

ja Befado przymierzałam Mateuszowi ale jak był rozmiar dobry to nogi nie wcisnął, a jak nogę wcisnął to but za duży. ale Mati ma wysokie podbicie i szeroką stopę więc dlatego pewnie i wszystkie buty były tekstylne, sandałki mi się podobały ale nie było psujących na stopę Matusza.
nie pamiętam jakie zapiętki były, ale na dwór jak sucho jest myślę że ok chociaż moja mama to takie nam po domu zakładała
no właśnie ja w daichmannie mówię do babki że mój ma wysokie podbicie a ona że dzieci nie mają wysokiego podbicia że to naturalne że dzieci mają taką puchatą nóżkę bo to chroni kostki bardzo wrażliwe i słabe przed złamaniami i to ponoć normalne a ja też myślałam że Oli ma wyjątkowo wysokie podbicie a ona mowi że to nor malne nie wiem sama

Cytat:
Na tej stronie co podała Eirene jest cena projektu.

Eirene gratuluje, fajny domek.
no właśnie ta cena to taka ogólna a my zapłaciliśmy 120 albo 130zł mniej jakoś

Cytat:

a jakiś czas temu nauczyłam Mateusza jak pokazać kocham cię i Mati fajnie już opanował ten znak i czasem sam z siebie pokazuje wcześniej ja pokazywałam i prosiłam żeby pokazał jak kocha mamusię i pokazywał a teraz sam czasem pokaże
slodkie to

Cytat:
Napisane przez mordka_1985 Pokaż wiadomość
fajny domek. Też mi się marzy....

dobra lecę obiad pomóc mamie szykować

Wreszcie z nami Oliwier 3.04.2011r.

Wreszcie wszyscy razem Marcel 7.01.2015 rok.

Eirene1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-24, 22:32   #561
Tity
Zakorzenienie

Dziewczyny, czy podajecie dzieciom orzechy? Jak tak to w jakiej formie? Na twarde jeszcze za wcześnie, więc w czym je podać?

L
J
Tity jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-24, 23:07   #562
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, czy podajecie dzieciom orzechy? Jak tak to w jakiej formie? Na twarde jeszcze za wcześnie, więc w czym je podać?
Lenka je szczegolnie migdaly i pistacje po prostu rozdziabie je lekko i tyle. Jemy tez chlebek z orzechami i tam sa duze kawalki ale mloda normalnie gryzie, ona wszytsko rozgryzie:P

tajka88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 08:38   #563
olsza30
Raczkowanie

Cytat:

Ja bym się nie martwiła, nic na siłę, moja mała też z początku za rękę tylko chodziła czuła się pewnie po prostu i w końcu sama zaczęła się puszczać i już.

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
hej
my ostatnio spędzamy czas na zewnątrz,
Idi w końcu wykąpała się w basenie na ogrodzie w jedyny upalny dzień

Ja mam zawalony nos, chyba jakieś choróbsko mnie dopadło, całe szczęście młoda się jeszcze uchowała.
Wystarczy nam katar na zęby.

co do wózka to na zdjęciach się fajnie prezentuję,
ale na żywo wielu osobom się nie podoba, ale na forum gazeta.pl mam dobre opinie

tutaj znajdziesz foty, porównanie najpierw obok Stokke a potem z Quinny Zapp
http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2...,IMG-2261.html

Chodzi ci o Nuva Ring, czy ostatnio coś jeszcze innego wypuścili?
Tak chodziło mi o te krążki, ja mam częste bóle głowy więc nie powinnam brac tabletek i ostatnio gin zaproponował mi te krążki ale wcześniej chciałabym poznać jakieś opinie na ich temat.Wogóle to strasznie się ociągam z tym braniem hormonów, myślę , że mają tam napewno jakieś skutki uboczne po latach brania i nei są tak całkiem obojętne, ale z drugiej strony inne metody antykonc. uważam za jakoś mało skuteczne.
Cytat:
Napisane przez coralady Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja nie wiem gdzie wy mieszkacie,ale u mnie opró z piątku od tygodnia są upały,dzisiaj też 24 stopnie ciepła dzisiaj
To my chyba mieszakmy w tym samym rejonie bo jak czytam jak piszesz o pogodzie to u mnie taka sama.
Cytat:
Nie, ja jeszcze nie podawałam, u nas ciężko z gryzieniem.

Mordka, współczuje pogody nad morzem, może jednak sie wypogodzi choć na kilka dni...
Też bardzo chcę jechać nad morze, ale ciągle się zastanawiam kiedy bo jak ma lać, a ja mam tam aż 600km to bym się chyba zapłakała.

Edytowane przez olsza30
Czas edycji: 2012-06-25 o 08:39
Stary 2012-06-25, 10:38   #564
olsza30
Raczkowanie

Cytat:
hej
ja dziś na nic czasu nie mam. rano na Knillu byliśmy, dotarły w końcu te buty dla Mateusza rozmiar taki na styk, pewnie ze 2-3 tyg pochodzi i stopa urośnie no nic, zobaczymy czy będzie się Mateuszowi w nich dobrze chodziło

dziś w końcu się zebrałam i zrobiłam zdjęcia wózka, poopisywałam wszystko i muszę na all. wystawić po weekendzie. przez weekend pewna mama ma się zastanowić czy chce kupić nasz wózek super by było bo od razu kupiłabym jakąś spacerówkę a tak to muszę czekać na kasę do końca lipca prawie

kasiunia o matko kochana co za historia z tą gorącą wodą. dobrze że to tylko tak się skończyło bo mogło być tragicznie. boli cię jeszcze ręka i noga?

co do wózka, to nie przeszkadza ci że nie ma tego pałąka? Mateusz wyjmuje rączki z pasów i siedzi praktycznie nieprzypięty. a jaki masz kolor, bo nie pamiętam

olsza ten metro chyba kiedyś widziałam w sklepie ale nie macałam go jak on się podbija? lekko idzie czy trzeba więcej siły włożyć?

nie wiem co ci poradzić odnośnie niejedzenia mięsa a może jakąś pastę na kanapkę jej zrób. zmiksuj mięso z jajkiem, odrobiną jogurtu i może w takiej formie zje?

Mateusz za to groszek z każdego obiadu wyjmuje, ogląda sobie z każdej strony i albo pakuje znów do buźki albo mnie nim karmi

jeśli chodzi o anty to ja biorę microgynon. lek stary chyba ale brałam go już przed ciążą i dobrze się po nim czułam więc teraz do niego wróciłam.
nie mam pojęcia o jakie krążki chodzi więc się nie wypowiem

żurawinka też mnie wkurza chodzenie po recepty, my częściej musimy bo wypisują nam max 2 recepty po 2 mleka za jednym razem. i ostatnio stresu się najedliśmy bo mąż wieczorem pojechał do apteki po mleko i okazało się że jest źle recepta wypisana a lekarz już nie przyjmował i w żadnej aptece nie chcieli mężowi mleka sprzedać. w końcu jakoś udało się i receptę poprawną później donieśliśmy

faktycznie kwestia finansowa ma znaczenie w naszej sytuacji my za pepti płacimy ok.11zł więc aż takiej różnicy jak w przypadku Nutra nie ma

cora upalny dzień? u nas od kilku dni leje ciągle.dziś jest fajna pogoda bo nie pada i nie jest upalnie. tak akurat żeby założyć długie spodnie, koszulkę na k.rękaw i jakiś cienki sweterek nie wiem ile jest stopni bo po ostatniej ulewie z mojego termometru zmyły się wszystkie cyferki i mam tylko plamy czerwono-niebieskie na termometrze

lecę bo Mati zaraz się obudzi i jedziemy do rodziców na kawkę
miłego dnia
Lekko, wogóle jest fajny lekki zwrotny wózek.
Stary 2012-06-25, 12:26   #565
kasiuni_a
Wtajemniczenie

Hej
Witamy się po weekendzie u dziadków pogoda dopisywała, Młody się wyszalał i dziś od rana mi marudził, bo chciał na dwór (na wsi już po 7 urzęduje z dziadkiem na dworze ). Po oblaniu się wodą nie ma żadnego śladu, za to są różne nowe zarapania i obtaracia, a nawet skaleczenie pod nosem Ja za to wyglądam jak pobita, siniak jest ogromny, od łokcia do ramienia, ale na szczęście nic nie boli.
W piątek szukaliśmy z Dawidkiem tych sandałków z Befado i nigdzie nie mieli rozmiaru i kupiliśmy w końcu z firmy Ren But, bo są praktycznie takie same. Jak narazie jestem z nich bardzo zadowolona, mają skórzaną wkładkę, sztywną piętkę. Za tę cenę super.
Mierzyliśmy też skórzne sandałki Jamet - rewelacja żałuję, że kupiliśmy już wcześniej. Znalazłam takie same nowe na allegro z likwidacji sklepu, już z wysyłką prawie 50zł taniej niż w sklepie.
o takie, tylko te akurat używane http://allegro.pl/sandaly-skora-natu...424506657.html

A i pierwsza czwórka na górze nam się przebija, już troszkę widać na wierzchu

Cytat:
No i dumna z mojego synka jestem, bo przed kąpielą kręcić się zaczął i łapać za pieluchę, potem chciał podnieść deskę sedesową. Więc go posadziłam i zrobił siusiu Pierwszy raz tak zrobił Ale na nocnik w życiu chyba nie zrobi Pierwszy raz dzisiaj jadł maliny i czereśnie, ale mlaskał z zadowoleniem

musicie w takim razie kupić nakładkę na sedes skoro na nocniki nie chce siadać
Dawid malinami pluje, a czereśnie chciałby tylko w całości i potem mi pestki nie chce oddać

Cytat:
a może jakieś pierożki z mięsem? a sosu mięsnego np. z kaszą by nie zjadła?

Cytat:

marta mnie ani ręka ani noga w ogóle nie bolały nawet nie czułam że tą listwę nogą złamałam, a na ręce tylko ogromny siniak i tyle

co do wózka, to brak pałąka teraz uważam nawet za zaletę łatwiej się dziecko wkłada i wyjmuje, poza tym mój syn jest niewysoki i w różnych wózkach do których go mierzyłam miał ten pałąk niemal na wysokości oczu
Dawidkowi też brak pałąka nie przeszkadza, nigdy się go zresztą nie trzymał, bez problemu da się zapić w pasy i jest ok
kolor wózka mamy za jasny, o ten http://www.google.pl/imgres?q=mamas%...Cp6GdAQ&zoom=1
łatwo go zabrudzić, ale prałam go w weekend i fajnie się wszystko ściąga

ta nuna pepp fajna, podoba mi się choć nie widziałam na żywo, ale dla mnie ten wózek był za ciężki
szwagierka kupowała w tym roku baby design travel, a znajoma coneco cruzer i obie są bardzo zadowolone

Cytat:
nie obraź się ale myślę, że niepotrzebnie się nakręcasz i jesteś niecierpliwa zgadzam sie z Twoim mężem, Karinka ma jeszcze czas, super że już trochę próbuje chodzić, ale nic na siłę, musi się sama do tego przekonać i być gotowa
ale jesli masz się tym zadręczać to idź do lekarza żeby Cię uspokoił, że wszystko jest dobrze

Cytat:
może to od zębów, podobno z trójkami bywa ciężko
jak dziś się Mati czuje?

Cytat:
Napisane przez coralady Pokaż wiadomość
u nas też cały czas bardzo ciepło

Cytat:
Napisane przez mordka_1985 Pokaż wiadomość
cora- gdzie mieszkasz to przyjadę do ciebie nad urlop my jutro nad morze a tu cały tydzień ma padać
mordka oby jednak prognozy się nie sprawdziły i choć deszcz nie padał
szybkiej i bezproblemowej podróży i udanego wypoczynku nad morzem

Cytat:
ja jeszcze nie podawałam orzechów, właśnie nie za bardzo wiem w jakiej postaci

Mel B 14/14 +

Edytowane przez kasiuni_a
Czas edycji: 2012-06-25 o 12:31
kasiuni_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 13:18   #566
izunia233
Zadomowienie

Dzień dobry kobietki

Maja ostatnio ma ciężkie dni więc i ja nie mam czasu na nic

W piątek przebiłam jej uszy. Przy pierwszym nie wiedziała o co chodzi i dopiero po chwili zaczęła płakac. Przy drugim było tak samo. Muszę jednak powiedziec, że i tak mniej płakała jak na szczepieniu bo tylko chwilkę i zaraz pojawił jej się uśmiech na ustach.

W zeszłym tygodniu też robiliśmy u fotografa takie roczkowe pamiątkowe zdjęcia- mini sesyjka. Odebrałam je w piątek i są cudne Jak zeskanuję to wrzucę do albumu.

Kasiunia gratuluję czwóreczki. Teraz patrz za kolejnymi bo u nas wyszła jedna i po tygodniu następne

Próbuję odstawic Maję od piersi bo stało się to dla mnie strasznie uciążliwe. Ona potrafi w ciągu godziny 4 razy wisiec na cycku. Gdy gdzies wychodzimy to jak tylko wezmę ją na ręce natychmiast wsadza mi rękę pod bluzkę.
Sąsiadka doradziła mi abym posmarowała piersi kroplami miętowymi bo tak jej się udało z synkiem. I co? Maja najpierw sie skrzywiła ale po chwili zaczęła duldac, Co prawda dziś tylko raz jadła ale jak będzie do wieczora to nie wiem.

url=http://pierwszezabki.pl] http://s2.pierwszezabki.pl/047/0471299c0.png?5880 [/url]
Stary 2012-06-25, 13:22   #567
mik23
Rozeznanie

Cytat:

nie obraź się ale myślę, że niepotrzebnie się nakręcasz i jesteś niecierpliwa zgadzam sie z Twoim mężem, Karinka ma jeszcze czas, super że już trochę próbuje chodzić, ale nic na siłę, musi się sama do tego przekonać i być gotowa
ale jesli masz się tym zadręczać to idź do lekarza żeby Cię uspokoił, że wszystko jest dobrze
Co ty ja nie z tych co sie tak łatwo obrazają a poza tym wiem ze masz 100 % rację! czekam az sama sie przekona do chodzenia na 2 nozkach, poza tym wczoraj sama z siebie na dworze puscila reke i zaczela sama isc, zrobila pare krokow przystanela zerwala kwiatuszka, potem znow zrobila pare krokow i dopiero pozniej chciala zeby podac jej reke a i wdomu zaczyna coraz czescie chodzic na 2 nozkach, chodz jednak na czworaka jest jej lepiej-bo szybciej
tak wiec czekam i nie pospieszam, wnerwia mnie jedynie jak mi ktos mowi(najczesciej tesciowa, albo siostra tż) ze taka duza i nie chodzi i ze leniuch i wtedy az kipi ze mnie i mam ochote odpowiedziec cos "milego" ale z reguly gryze sie w jezyk i odpowiadam ze bedzie chodzila kiedy uzna za stosowne!
Stary 2012-06-25, 22:24   #568
Eirene1987
Zakorzenienie

Cytat:
nie podawałam jeszcze w sumie nie myślałam nawet o nich

Cytat:
A i pierwsza czwórka na górze nam się przebija, już troszkę widać na wierzchu

co do wózka, to brak pałąka teraz uważam nawet za zaletę łatwiej się dziecko wkłada i wyjmuje, poza tym mój syn jest niewysoki i w różnych wózkach do których go mierzyłam miał ten pałąk niemal na wysokości oczu
Dawidkowi też brak pałąka nie przeszkadza, nigdy się go zresztą nie trzymał, bez problemu da się zapić w pasy i jest ok
brawa

popieram my też bez pałąka i o wiele lepiej

Cytat:
W piątek przebiłam jej uszy. Przy pierwszym nie wiedziała o co chodzi i dopiero po chwili zaczęła płakac. Przy drugim było tak samo. Muszę jednak powiedziec, że i tak mniej płakała jak na szczepieniu bo tylko chwilkę i zaraz pojawił jej się uśmiech na ustach.
ło jeny. ja bym się bała. ty sama przebijałaś??? masakra

Cytat:
tak wiec czekam i nie pospieszam, wnerwia mnie jedynie jak mi ktos mowi(najczesciej tesciowa, albo siostra tż) ze taka duza i nie chodzi i ze leniuch i wtedy az kipi ze mnie i mam ochote odpowiedziec cos "milego" ale z reguly gryze sie w jezyk i odpowiadam ze bedzie chodzila kiedy uzna za stosowne!
skądś to znam.... u mnie też tak było...

Wreszcie z nami Oliwier 3.04.2011r.

Wreszcie wszyscy razem Marcel 7.01.2015 rok.

Eirene1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-26, 11:49   #569
izunia233
Zadomowienie

Hej

Maja ma takiego marudera, że szok. Już nie mam do niej sił
Dziś u nas znowu brzydko tak więc będę się z nią męczyła w domu.

Cytat:
Napisane przez Eirene1987 Pokaż wiadomość

ło jeny. ja bym się bała. ty sama przebijałaś??? masakra
nie no co Ty. Byłam u kosmetyczki. Jeszcze taką sadystką nie jestem hehe. Co prawda sobie przebijałam uszu i nos a nawet wargę i teściowa też załapała się na przebicie uszów ale Mai bym się nie odważyła

Co tu tak cicho?????
Dziewczyny gdzie jesteście? Czyżby tylko u mnie brzydka pogoda?

Mam pytanie: czy któraś z Was ma może lustrzankę?Bo planujemy z tż kupno i może polecicie mi jakiś dobry model?

Edytowane przez izunia233
Czas edycji: 2012-06-26 o 11:50
Stary 2012-06-26, 12:50   #570
kasiuni_a
Wtajemniczenie

Cześć
No i się popsuło tak jak zapowidali 15 stopni, wichura, szaro, buro i niech tylko jeszcze padać zacznie.
Nie "chwaliłam" się wczoraj, że Dawid zaliczył pierwsze obcinanie włosów. Chciałam iść do fryzjera dziecięcego, ale mąż się uparł, że jego tata włosy podetnie no i wyszło jak wyszło. Złapał grzywkę i ciachnął na prosto w połowie czoła W tym momencie podziękowaliśmy i jednak na fryzjerze się skończy. Młody prześmiesznie wygląda we fryzurce na garnek

Cytat:
W zeszłym tygodniu też robiliśmy u fotografa takie roczkowe pamiątkowe zdjęcia- mini sesyjka. Odebrałam je w piątek i są cudne Jak zeskanuję to wrzucę do albumu.

Próbuję odstawic Maję od piersi bo stało się to dla mnie strasznie uciążliwe. Ona potrafi w ciągu godziny 4 razy wisiec na cycku. Gdy gdzies wychodzimy to jak tylko wezmę ją na ręce natychmiast wsadza mi rękę pod bluzkę.
fajna taka pamiątka, koniecznie wrzuć do albumu
my w ubiegłym tygodniu wreszcie wywołaliśmy pierwsze zdjęcia 150 sztuk z pierwszych 6 miesięcy

powodzenia w odstawianiu a chcesz całkiem zrezygnować z karmienia, czy tylko w dzień?

Cytat:
Co ty ja nie z tych co sie tak łatwo obrazają a poza tym wiem ze masz 100 % rację! czekam az sama sie przekona do chodzenia na 2 nozkach, poza tym wczoraj sama z siebie na dworze puscila reke i zaczela sama isc, zrobila pare krokow przystanela zerwala kwiatuszka, potem znow zrobila pare krokow i dopiero pozniej chciala zeby podac jej reke a i wdomu zaczyna coraz czescie chodzic na 2 nozkach, chodz jednak na czworaka jest jej lepiej-bo szybciej
no i super, teraz już coraz częściej będzie próbowała, a jak już ruszy na dobre to jeszcze zatęsknisz za dawnymi czasami
a rodzince odpowiedz coś raz a dobrze, bo wysłuchiwanie takich mądrości to naprawdę potrafi człowieka wnerwiać

Cytat:
Maja ma takiego marudera, że szok. Już nie mam do niej sił

nie no co Ty. Byłam u kosmetyczki. Jeszcze taką sadystką nie jestem hehe. Co prawda sobie przebijałam uszu i nos a nawet wargę i teściowa też załapała się na przebicie uszów ale Mai bym się nie odważyła

Co tu tak cicho?????
Dziewczyny gdzie jesteście? Czyżby tylko u mnie brzydka pogoda?

Mam pytanie: czy któraś z Was ma może lustrzankę?Bo planujemy z tż kupno i może polecicie mi jakiś dobry model?
Dawid też maruda, straszny maruda jak nie śpi to nawet 5 minut sam się nie zabawi, a najlepiej żeby na rękach go trzymać, jak był młodszy to go tyle nie nosiłam

ale hardcore z Ciebie

u mnie też brzydka, choć jeszcze nie pada
a dziewczyny rzeczywiście ucichły, muszą być bardzo zapracowane

co do lustrzanki nie pomogę, kupiliśmy zwykłą cyfrówkę i jest ok

Dziewczyny napiszcie jak Wasze dzieci jedzą wieczorem?? Czy u większości nadal butla po kąpieli? Chodzi mi konkretnie o to, że Dawid je kolację o 19.30, o 20 kąpiel, 20.30 zazwyczaj już śpi. I zastanawiam się czy między posiłkiem a spaniem nie powinna być większa przerwa? Dorośli nie powinni ileś tam przed spaniem jeść, więc może i takie roczniaki też.
A i jeszcze możecie mniej więcej określić jakiej wielkości porcje (np. ile czego na obiad, ile owoców, jakiej wilkości kanapkę itp.) zjadają Wasze dzieci? Czasem mam wrażenie, że nakładam Młodemu zbyt duże porcje i potem się martwię jak nie doje. A to przecież jeszcze malutki żołądek, nie ma chyba sensu go rozpychać dużymi porcjami.

Mel B 14/14 +

Edytowane przez kasiuni_a
Czas edycji: 2012-06-26 o 13:02
kasiuni_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości