Koty część IV - Strona 149 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-28, 16:37   #4441
Malla
Nie depcze krokusów

Dot.: Koty część IV

Cytat:
Napisane przez kejtigda Pokaż wiadomość
Próbowałam kilku trików- najpierw pozwoliłam bo liczyłam że się znudzą, dałam konkurencyjne legowisko w postaci kartonu, natychmiast go zajęły ale i tak ciągle tam wracają.
Wrzucałaś smakołyki do kartonu? Rozkładałaś chrupki w różnych miejscach domu, z dala od tamtego pokoju? Stosowałaś automatyczny odstraszacz w sprayu (znajomi polecają, ich koty sikały za szafą, gdy pojawił się nowy lokator)?
Cytat:
Zamykam pokój ale jest jęk i drapania
Ignoruj. Lepiej, żeby sikały pod drzwiami niż do łóżeczka.
W pokoju baw się z nimi - albo może Ty nie, bo jesteś tuż przed rozwiązaniem. Może TŻ? Myszą na wędce, piórkami, myszami, piłkami... Tak, aby zrozumiały, że do zabawy służy podłoga.
Cytat:
staram się je w kółko wyjmować jeśli tam jestem i wchodzą ale nie dociera do nich że nie wolno. Przykryłam łóżeczko taką matą i nie wiem który ale jeden z nich ją obsikał, na szczęście nie przeciekło na materacyk.
Do kota nie dotrze, to jest instynkt. Dla nich to jest ich królestwo, które im dałaś, a teraz zabierasz. To nie jest łatwy temat. Są tu kobiety, które mają dzieci, ich opis będzie cenniejszy niż moja staropanieńska pisanina.
Stary 2012-06-28, 17:08   #4442
anty_lopka
Raczkowanie

Cytat:
Witam dziewczyny

Odnalazłam wątek bo mam mały problem i liczę że ktoś mi tu pomoże
Mam 2 koty, na dniach rodzę dziecko i urządziłam sobie słodki pokój, i w tym tkwi problem moje koty myślą że to ich nowe legowiska i nie wiem jak na nie wpłynąć by przestały spać w wannie/łóżeczku/kołysce etc. Nie przeszkadzałoby mi to bo nie raz śpią u mnie, ale drapią materacyk, pościel itp

Ma ktoś pomysł ?
Witaj
No cóż, problem jest dość poważny, bo kiedy maluszek już pojawi się w domku, kociaki mogą poczuć się baaardzo zazdrosne - nagle mały, wrzeszczący () człowieczek zabrał im całą uwagę Pańci i na dodatek ulokował się w tym słodkim pokoiku! Na początek proponuję tak jak inne Wizażanki - zamykać pokój, a koty wpuszczać pod ścisłym nadzorem. Owszem, mogą płakać pod drzwiami, ale w końcu im się znudzi. Gdy wejdą na "teren zakazany" (łóżeczko, wanienka, przewijak itp.) stanowczo je stamtąd ściągać z dobitną komendą, np. "nie wolno", "psik", czy co tam u Was jest na tapecie U nas to poskutkowało, gdy Celina właziła na stół i szafki w kuchni. Po dwóch tygodniach zrozumiała, gdzie wejść może, a gdzie nie.
Gdy dzidziuś już wróci do domku to pod żadnym pozorem nie izolujcie go od kotów. One były pierwsze, należy im się pierwszeństwo w zapoznaniu (głupio zabrzmiało, ale inaczej nie umiem tego ubrać w słowa) Hm, u nas jest troszkę inaczej, bo nasz Adek ma już prawie 3 lata, a Celinka jest u nas od marca, ale tak samo i w tym przypadku nie ograniczaliśmy im kontaktów, były tylko ściśle nadzorowane. Po kilku dniach spali razem w łóżeczku
A tak poza tymi moim wywodami, proponuję poczytać :
http://kocia_stronka.republika.pl/dziecko_z_kotem.html
są tam ciekawe porady i opisy z życia kociej rodziny i małego dziecka

napisz parę słów o swoich kotach i podnoszę pytanie Moniki, czy Biały ma coś z oczkami? Bo to nie wygląda zbyt fajnie...

GRATUJĘ - http://gratyzchaty.pl/?ref=38599

Kocia stronka

Edytowane przez anty_lopka
Czas edycji: 2012-06-28 o 17:10
anty_lopka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-28, 17:09   #4443
monika_sonia
KOTerator

Dziewczyny, poradzicie mi coś?
Właśnie się dowiedziałam na 100% kto Milce odciął nogę, mam stuprocentową pewność kto i że było to celowe.
Co robić?
Minęło ponad 8 miesięcy...

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-28, 17:16   #4444
anty_lopka
Raczkowanie

Monika, ciężka sprawa... Jednak ja bym to zatrzymała dla siebie, bo jak już napisałaś, minęło 8 miesięcy... Albo poszłabym do tego $$^%^& i mu wygarnęła co o nim myślę! Choć to nic nie da... Naprawdę, ciężka sprawa... Nie wiem co Ci poradzić

Kocia stronka
Stary 2012-06-28, 17:24   #4445
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez anty_lopka Pokaż wiadomość
Monika, ciężka sprawa... Jednak ja bym to zatrzymała dla siebie, bo jak już napisałaś, minęło 8 miesięcy... Albo poszłabym do tego $$^%^& i mu wygarnęła co o nim myślę! Choć to nic nie da... Naprawdę, ciężka sprawa... Nie wiem co Ci poradzić
Ku*** ale ten jełop dobrał się do następnego kociaka i odciął mu ogon (Milce też chciał, ale się mu nie udało - a cały czas myślałam, że chciał zabić ktoś a się nie udało, a tu o ogon chodziło, bo kot według takich debili ma lepszy węch bez ogona) . Nie pójdę do niego, bo normalnie to co bym mu zrobiła nie napiszę, bo to by były groźby karalne . Jak to zgłosić, na policję bez dowodów? TOZ u mnie padnięty, no kurde .

Stary 2012-06-28, 17:27   #4446
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez monika_sonia Pokaż wiadomość
kot według takich debili ma lepszy węch bez ogona
zgłosiłabym to gdzieś, bo to przecież znęcanie się chyba? Może wet by wiedział?

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-28, 17:34   #4447
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Gdzie ? Ja kompletnie nie wiem gdzie... Facet koło 70, nic mu nie zrobią

Jadę za parę dni do weta z Sonikiem na szczepienie to zapytam. Może będzie wiedział gdzie i czy to zgłosić, czy jest sens.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-06-28, 17:48   #4448
anty_lopka
Raczkowanie

Monika, ja bym jednak na policję spróbowała. Dowody masz - Milka jest najlepszym dowodem! To ewidentnie podchodzi pod znęcanie i masz prawo reagować. Przecież masz zdjęcia Milki po "wypadku", dokumentację medyczną (weterynaryjną, ale jest) i to SĄ dowody. Spróbuj, jeśli nawet nic mu nie zrobią, będziesz miała świadomość, że reagowałaś. I wtedy można kombinować, gdzie dalej puścić tę informację.

Kocia stronka
Stary 2012-06-28, 17:49   #4449
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a co jest zdrowsze na nadżerki, 5 mniejszych porcji czy 3 duże? Z jednej strony boję się, że normalna porcja karmy podrażni żołądek, a z drugiej, że małe porcje będą powodować dłuższe wydzielanie kwasu solnego...

Bure rządzi!
Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Jak miałam wrzody, to miałam zalecenie najadania się do syta. Spokojnego, powolnego jedzenia dużych ilości. Żeby potem nie produkować nadmiaru kwasu przy pierwszej budce z kebabem. Ale kot to nie człowiek.
ja sądzę tak samo, jedzenie w żołądku rozcieńcza kwas solny, mówiąc najbardziej opisowo a małe porcje mniej rozciągają żołądek i mniej pobudzają wytwarzanie soków żołądkowych

Cytat:
Napisane przez iwona1110 Pokaż wiadomość
Czasem myślę o drugim kocie - jak przeglądam zdjęcia z hodowli to już prawie jestem zdecydowana. Ostatnio Horus zobaczył przez okno kota - tak się trząsł i ogon chodził w tę i z powrotem. Ciekawa jestem czy chciałby się bawić czy dać mu po głowie? Ja myślę że on jest towarzyski i brakuje mu kolegi ale to tylko moje przypuszczenia. Na yorki reaguje tak samo jak na koty
Tylko czy ja jestem przygotowana na dwa takie tornada w domu?
tzn następny też by był rasowy?

Cytat:
Ku*** ale ten jełop dobrał się do następnego kociaka i odciął mu ogon (Milce też chciał, ale się mu nie udało - a cały czas myślałam, że chciał zabić ktoś a się nie udało, a tu o ogon chodziło, bo kot według takich debili ma lepszy węch bez ogona) . Nie pójdę do niego, bo normalnie to co bym mu zrobiła nie napiszę, bo to by były groźby karalne . Jak to zgłosić, na policję bez dowodów? TOZ u mnie padnięty, no kurde .
oł szit :/ może pójdź na policję, najlepiej by było, gdybyś miała znajomego policjanta, poszła do niego i zagadała, żeby podjechał radiowozem i nastraszył dziada, nie musi wszczynać sprawy, tylko mu nagadać, że są na niego skargi, ze się znęca nad zwierzętami i czym to grozi ...

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-28, 17:54   #4450
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
oł szit :/ może pójdź na policję, najlepiej by było, gdybyś miała znajomego policjanta, poszła do niego i zagadała, żeby podjechał radiowozem i nastraszył dziada, nie musi wszczynać sprawy, tylko mu nagadać, że są na niego skargi, ze się znęca nad zwierzętami i czym to grozi ...
Nie mam znajomego policjanta , tzn. mam jednego, którego teścia (mój sąsiad) podejrzewałam o odcięcie łapki Milki, ale jednak to ten drugi (pamiętacie, miałam dwa typy i jeden się potwierdził teraz). Popytam u weta co zrobić, może będzie miał chociaż namiary na kogoś, kto mi może coś poradzić, a jak nie, to ja nie wiem . Chodzi mi po głowie wysłanie TŻa z kolegami...

Stary 2012-06-28, 18:06   #4451
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Nie mam znajomego policjanta , tzn. mam jednego, którego teścia (mój sąsiad) podejrzewałam o odcięcie łapki Milki, ale jednak to ten drugi (pamiętacie, miałam dwa typy i jeden się potwierdził teraz). Popytam u weta co zrobić, może będzie miał chociaż namiary na kogoś, kto mi może coś poradzić, a jak nie, to ja nie wiem . Chodzi mi po głowie wysłanie TŻa z kolegami...
jeżeli to postawni koledzy... tacy ludzie to zazwyczaj tchórze, jakby kilku napakowanych kolesi mu powiedziało, ze ma nie krzywdzić zwierząt, bo inaczej mu się bombki zbiją

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-28, 18:16   #4452
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
jeżeli to postawni koledzy... tacy ludzie to zazwyczaj tchórze, jakby kilku napakowanych kolesi mu powiedziało, ze ma nie krzywdzić zwierząt, bo inaczej mu się bombki zbiją
Postawni . Pogadam z TŻ, ale pewnie przez to, że facet w podeszłym wieku, będzie się bał straszyć, bo jeszcze na zawał zejdzie .

Powiedziałam TŻowi co się dowiedziałam i powiedział, żebym się uspokoiła i że zapytamy weta, bo sami nic nie wymyślimy.. Ale jestem zła . Wiedziałam, że to kiedyś wyjdzie i tak czułam, że to jeden z tych dwóch...

Stary 2012-06-28, 18:27   #4453
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, poradzicie mi coś?
Właśnie się dowiedziałam na 100% kto Milce odciął nogę, mam stuprocentową pewność kto i że było to celowe.
Co robić?
Minęło ponad 8 miesięcy...
myśle ze w naszym kraju nic juz nie zrobisz

Cytat:
zgłosi, facet sie wyprze i co?
jest dowód kotka ok, ale jak udowodnic ze to akurat TEN facet zrobil?

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-28, 18:28   #4454
stasiek
Wtajemniczenie

Cytat:
Postawni . Pogadam z TŻ, ale pewnie przez to, że facet w podeszłym wieku, będzie się bał straszyć, bo jeszcze na zawał zejdzie .
.
niech schodzi ja nie wiem po co tacy ludzie po swiecie chodza, jak mozna takie cos zrobic kotu
Stary 2012-06-28, 18:32   #4455
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Gdzie ? Ja kompletnie nie wiem gdzie... Facet koło 70, nic mu nie zrobią

Jadę za parę dni do weta z Sonikiem na szczepienie to zapytam. Może będzie wiedział gdzie i czy to zgłosić, czy jest sens.
O masz... :/ zapytaj weta...

Cytat:
Napisane przez motylek1007 Pokaż wiadomość
Ale tak to zostawić? Ile jeszcze kotów może skrzywdzić? kurcze...
Monika ma pewność, że to on, może ktoś potwierdzi?

Edytowane przez DMkAnia
Czas edycji: 2012-06-28 o 18:34

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-06-28, 18:32   #4456
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
myśle ze w naszym kraju nic juz nie zrobisz

Nie mam dowodów, ale wiem, że to on. Nie rzucałam od razu oskarżeniami, mówiłam, że mam dwa typy ale do końca nie wiem, który i czy w ogóle któryś z tych dwóch. A teraz wiem i nie wiem co z tą wiedzą mam zrobić .

Milka nieważna, Milka ma się dobrze i żyje się jej prawie jak w raju, ale szkoda mi kolejnych jego kociaków latających z zakrwawionymi pozostałościami po ogonach .

Stary 2012-06-28, 18:38   #4457
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:

Ale tak to zostawić? Ile jeszcze kotów może skrzywdzić? kurcze...
może walczyć, ale napisałam na co ma sie nastawić.

mnie pogryzł pies biegający luzem do krwi, bylam na pogotowiu i nic temu facetowi nie zrobili wiec ja nie wierze ze ktos sie przejmie

Cytat:

Nie mam dowodów, ale wiem, że to on. Nie rzucałam od razu oskarżeniami, mówiłam, że mam dwa typy ale do końca nie wiem, który i czy w ogóle któryś z tych dwóch. A teraz wiem i nie wiem co z tą wiedzą mam zrobić .

Milka nieważna, Milka ma się dobrze i żyje się jej prawie jak w raju, ale szkoda mi kolejnych jego kociaków latających z zakrwawionymi pozostałościami po ogonach .
ja to rozumiem, ale wiem tez jak wygląda rzeczywistość w PL

[*] 11.09.2012
Stary 2012-06-28, 18:39   #4458
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Nie ma świadków ani dowodów, tzn. dowody są - Milka bez łapki i połowy stopy i jakieś kociaki z wiosennego miotu jego kotów bez ogonów...

Stary 2012-06-28, 18:40   #4459
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Może też trzeba mu coś odrąbać?

Cytat:

mnie pogryzł pies biegający luzem do krwi, bylam na pogotowiu i nic temu facetowi nie zrobili wiec ja nie wierze ze ktos sie przejmie

Stary 2012-06-28, 18:45   #4460
monika_sonia
KOTerator

Cytat:

ja to rozumiem, ale wiem tez jak wygląda rzeczywistość w PL
Motylku ja sobie zdaję sprawę z tego jak to wygląda a na wsi to wygląda jeszcze gorzej . Nie wiem naprawdę co zrobić, policja mnie wyśmieje i co? Zdenerwowana jestem a jak się dowiedziałam to Milki mało nie udusiłam - tak mocno ją przytuliłam. Prawda wyszła na jaw po takim czasie, wiedziałam, że w końcu się dowiem no i żałuję, że mam pewność, bo nie ręczę za siebie...

Stary 2012-06-28, 18:55   #4461
motylek1007
Zakorzenienie

przyjmą zgloszenie i tyle pewnie

u mnie duzo psów na wsi biega luzem i mialam nieprzyjemne sytuacje

[*] 11.09.2012
Stary 2012-06-28, 18:59   #4462
monika_sonia
KOTerator

Weszła nowa ustawa aa i tak nie nie zrobią .
Chyba zacznę chodzić koło jego domu z aparatem, może trafię na coś ciekawego, chociaż wolałabym nie mieć tej "przyjemności".
Myślicie, żeby nic nie robić z tym? Weta i tak zapytam.

Stary 2012-06-28, 19:01   #4463
motylek1007
Zakorzenienie

możesz zgłosic, ale pewnie to trafi na dno szuflady....
ja to liczę na los, ktory mu odpłaci za to co zrobil....

[*] 11.09.2012
Stary 2012-06-28, 19:08   #4464
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:

czy ja dobrze widzę, że biały ma zaropiałe oczka, koci katar?
Te zacieki nie muszą od razu oznaczać kociego kataru, nie strasz jej
Koci katar to łzawienie, kichanie, problemy z oddychaniem itd.

Cham też ma takie jakby 'śpiochy'. Po prostu mu to delikatnie ściągam. Ma tak po każdej drzemce.
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-28, 19:12   #4465
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość

Cham też ma takie jakby 'śpiochy'. Po prostu mu to delikatnie ściągam. Ma tak po każdej drzemce.
Na zdjęciu brzydko to wygląda.

Cham ma aż takie brzydkie? Milka ma czasem takie śpiochy, ale nie takie zacieki

Stary 2012-06-28, 19:29   #4466
kejtigda
Wtajemniczenie

Dziękuję dziewczyny za rady

W skrócie przedstawie, czarny to Benek a biały to Czapajew, choć tak naprawde są to kotki, ale jakoś mówimy o nich w męskiej formie Czarna ma 5 latek i trafiła do nas bo bratowej kotka miała małe, to nasz pierwszy kot. Drugi natomiast przybłąkał się 2.5 roku temu w listopadzie też do dziewczyny brata, była okropna pogoda, był bardzo zabiedzony, wszedł do niej do domu i zasnął wyczerpany na środku dywanu... Nie mogła go zatrzymać bo jej kotka agresywnie reagowała więc przyszedł do nas do czasu aż sie znajdzie nowy dom i oczywiście już został Niestety oczy są pozostałością po kocim katarze, weterynarz dawał nam różne antybiotyki, maście, kropelki, pomagało ale na parę dni, nigdy nic dłużej więc po prostu przemywamy mu codziennie wacikiem z wodą. Na szczęście poza estetyką chyba go to nie męczy, do przemywania też się przyzwyczaił. Weterynarz nam powiedział że już nic z tym się nie zrobi i bedzie tak zawsze.

Odstraszacz może nie podziałać, oba koty miały taki okres w życiu że lubiły się zsikać na łóżko czy na buty, nic nie pomagało, aż w końcu same przestały. Małego nie chcę izolować, jak dla mnie mogłyby nawet z nim spać- ale obawiam się drapania/sikania i że mogą go przygnieść, pod moją kontrolą na pewno pozwole im z nim obcować
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg benczaop.jpg (56,5 KB, 28 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg benczap.jpg (24,3 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg czap.jpg (63,1 KB, 36 załadowań)
Stary 2012-06-28, 20:00   #4467
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Witam dziewczyny

Odnalazłam wątek bo mam mały problem i liczę że ktoś mi tu pomoże
Mam 2 koty, na dniach rodzę dziecko i urządziłam sobie słodki pokój, i w tym tkwi problem moje koty myślą że to ich nowe legowiska i nie wiem jak na nie wpłynąć by przestały spać w wannie/łóżeczku/kołysce etc. Nie przeszkadzałoby mi to bo nie raz śpią u mnie, ale drapią materacyk, pościel itp

Ma ktoś pomysł?
Moja siostra ma dwutygodniowego synka i dwa koty, które robią dokładnie to co Twoje Ona ich nie wyrzuca z łóżeczka, bo jak próbowała, to one jak na złość przesiadywały tylko tam..Co do drapania to jakoś póki co nie drapią.
Piękne masz te kociskatylko trochę się przeraziłam widoku na balkonie..

---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ----------

Cytat:
Napisane przez Siejusia Pokaż wiadomość
Twoje księżniczki są absolutnymi pięknościami

Cytat:
Napisane przez ziazik Pokaż wiadomość

Laisla jak się będziesz wybierać na tamten świat, to ja poproszę Leośkę w testamencie
Myślisz, że różowy nosek mnie przeżyje Trochę się zaniepokoiłam, ale ok, pomyślę o tym

Co do sprawy, którą poruszyłyście to kiedyś zgłaszałam przykład znęcania się do TOZ prosząc o pomoc, oni powiedzieli, że nie mają oddziału w moim mieście i kazali zawiadomić dzielnicowego, powiedzieli, że ma obowiązek tym się zająć, jak nie on to straż miejska..Nie wiem jak w praktyce by się to skończyło, bo sprawa sama się rozwiązała można powiedzieć.

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2012-06-28 o 20:04
laisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-28, 20:01   #4468
Nimfa20

Cytat:
Na zdjęciu brzydko to wygląda.

Cham ma aż takie brzydkie? Milka ma czasem takie śpiochy, ale nie takie zacieki
Nie, takich aż nie. Ale to może dlatego tamten takie ma, że nie są na bieżąco usuwane.
Stary 2012-06-28, 20:06   #4469
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
trochę się przeraziłam widoku na balkonie..
Zdjęcie sprzed dwóch lat, balkon już może zabezpieczony?

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Co do sprawy, którą poruszyłyście to kiedyś zgłaszałam przykład znęcania się do TOZ prosząc o pomoc, oni powiedzieli, że nie mają oddziału w moim mieście i kazali zawiadomić dzielnicowego, powiedzieli, że ma obowiązek tym się zająć, jak nie on to straż miejska..Nie wiem jak w praktyce by się to skończyło, bo sprawa sama się rozwiązała można powiedzieć.
U mnie nic nie ma, nawet dzielnicowego podejrzewam .

Stary 2012-06-28, 20:06   #4470
Nimfa20

Cytat:
a biały to Czapajew
Wypisz, wymaluj moje Chamisko
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg z (1).jpg (51,8 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg z (2).jpg (44,1 KB, 15 załadowań)
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości