Mamusie listopad-grudzień 2011 vol. V - Strona 46 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-29, 13:41   #1351
glamourous
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie listopad-grudzień 2011 vol. V

A mnie zul wkurzyl szkoda gadac glupek nadety
Stary 2012-06-29, 13:49   #1352
basiula19
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pokszyfka Pokaż wiadomość

ooo, właśnie dostałam smsa od tż że jedziemy nad zalew na Radawę na week, jest tam też jakiś koncert a w next week w okolicznej wiosce Golce
ale to nie to samo co club/disco...
mieliśmy z tż jechać właśnie do T na Golców ale moi rodzice chcą żebysmy wtedy do nich przyjechali bo u nich też są Dni miejscowości...

Cytat:
Napisane przez dzina1987 Pokaż wiadomość
hej ja tez pomalu koncze karmienie piersia, tzn. idzie ciezko, ale z mojej strony ;-) bo synus juz dawno butelke na noc dostaje i nie ma z tym najmniejszegfo problemu, a nawet bym powiedziala ze jak juz ja widzi to az sie trzesie tylko ja jakos to tak przezywam. kiedys postanowilam ze chcialabym karmic 6 miesiecy, a teraz jak minelo juz 6.5 jakos ciezko mi przerwac. bo ta więź... jak moj cycus sie we mnie wtula, eh bedzie mi tego brakowalo. wiec jak juz postanowie ze przechodze totalnie na butle to jakos dostaje pozniej kryzysu ze jednak chce go dalej karmic. ale z drugiej strony chcielibysmy z tz drugiego dzidziusia,a karmienie to uniemozliwia. do tego te okropne biustonosze,w ktorych czuje sie totalnie aseksualna dlatego [B]domi[B] podziwiam cie za ten sliczny stroj kapielowy glupie co nie? czy wy tez macie tak ciezko przestac, czy poprostu i tyle? a jesli mowa o zabkowaniu, moj synus ma juz dwa zabki na dole, wyszly mu jak mial 5.5 miesiaca, najpierw jeden a za 2 tygodnie drugi, wyglada przeslodko, ale czasem to potrafi ugryźć hehe
a dlaczego uniemożliwia????? moja sis zaszła w ciąże i przestała synka karmić jak była już w 4 miesiącu z drugim dzieckiem...

a my jedziemy w połowie lipca na weekend do Zakopanegotak sie ciesze strasznie:jup i:

10.11.2011 Mikołajek już jest z nami
basiula19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-29, 14:03   #1353
dominej
Raczkowanie

Dziewczynki zmykam do domku Nie wiem, czy uda mi się zajrzeć tu w weekend, dlatego nie piszcie za dużo i jakby co to do poniedziałku

Sens mojego życia - Dobrusia (12.10.2011r.)
dominej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-29, 14:29   #1354
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Ok, ok

U Nas 23.06 zawsze były Dni miejscowości, no ale teraz z racji tego, że oficjalnie nie ma burmistrza, nic nie było ;/

Wróciliśmy po spacerze. Było bardzooo przyjemnie. Zrobiłam drobne zakupy, a że był skwar mamy (2 sąsiadki) z dziećmi siedziały w cieniu u Nas na skwerku, więc siedzielismy razem, trochę poplotkowałyśmy, przypilnowały mi Michałka żebym mogła pranie wywiesić na dworze, tak się zagadałyśmy że obiad Mimi jadł prawie w biegu, ale i tak słabo zjadł bo był śpiący...

Teraz śpi więc jaktu taka cisza, biorę się za książkę
Bahamadia_25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-29, 14:38   #1355
Oliveira79
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rudominka Pokaż wiadomość
sara i oli - nie piec, nie kupować, pilnować żeby w domu nic nie było słodkiego...ale u mnie nawet to nie działa
u nas nie przejdzie - Oli to słodyczkowy potwór jest wręcz uzalezniony od słodyczy staramy mu sie dawkować, ale zawsze cos słodkiego musi byc w domu - pocieszam się że on taki szczypior, że nie musimy mu jakoś specjalnie ograniczać w ramach diety

---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ----------

Cytat:
Napisane przez dominej Pokaż wiadomość
jak się cieszę, że dzisiaj piątek i za niecąłą godzinę kończę pracę
Mam nadzieję, że w weekend pogoda będzie ok - byleby nie za upalnie, bo wtedy u nas w mieszkaniu jest nie-do-wy-trzy-ma-nia - jak w piekle normalnie....
zmartwię Cię weekend ma byc wyjątkowo upalny... ale na ile im sie sprawdzi prognoza?

---------- Dopisano o 14:37 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ----------

Cytat:
Napisane przez basiula19 Pokaż wiadomość
a my jedziemy w połowie lipca na weekend do Zakopanegotak sie ciesze strasznie:jup i:
Zakopane góry

---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ----------

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
pisz co tam? wyżyj się

Oliveira79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-29, 14:39   #1356
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Sądząc po dzisiejszym dniu raczej im sie sprawdzi upalny weekend

Prawy cyc zaraz mi peknie :sciana:
Stary 2012-06-29, 14:43   #1357
Oliveira79
Zadomowienie

laseczki szukam fryzury na wesele za tydzień macie jakieś fotki? interesuje mnie coś w stylu klasycznego koka, raczej wyżej upiety niż nad karkiem, żebym w upale się nie wsciekała, że mi goraco z przodu bez grzywki, na gładko

---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ----------

Cytat:
Napisane przez Bahamadia_25 Pokaż wiadomość

kurcze, nie wiem co Ci poradzić i tez chętnie poslucham rad, bo mnie to niedługo tez czeka

Stary 2012-06-29, 15:01   #1358
saaraa_lub
Rozeznanie

Cytat:

Weź sobie moze goracy prusznic, polewaj prawą pierś ciepłą wodą to moze samo mleko zacznie lecieć i troche Ci ulzy?Albo same cieple okłady?Moze laktatorem troszke sciagnij ale nie dokońca(!!!) bo to jeszcze bardziej pobudzi laktację.
No i sposób na zapalenia-weź lisć kapusty schłodź go w lodówce,lekko rozbij tłuczkiem żeby zaczął puszczać sok i w stanik włóz.To wyciaga ewentualny stan zapalny.Mnie kilka razy uratowało.
Zacznij działać szybko żeby jakaś cholera Ci sie nie przyplątała (stan zap.)

Edytowane przez saaraa_lub
Czas edycji: 2012-06-29 o 15:04
saaraa_lub jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-29, 15:55   #1359
pokszyfka
Zadomowienie

Cytat:
Ło masz... będzie kara ??
Cytat:
mieliśmy z tż jechać właśnie do T na Golców ale moi rodzice chcą żebysmy wtedy do nich przyjechali bo u nich też są Dni miejscowości...
...
a co tam u Twoich rodziców będzie się działo? i jak daleko ode mnie hmm możesz odp na priv jak nie chcesz tutaj
zazdroszczę wyjazdu ajj...oby wam się udał i pogoda dopisała wyślij kartkę

nie chce mi się iść na dwór komary gryzą
pokszyfka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-29, 15:55   #1360
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez saaraa_lub Pokaż wiadomość
Weź sobie moze goracy prusznic, polewaj prawą pierś ciepłą wodą to moze samo mleko zacznie lecieć i troche Ci ulzy?Albo same cieple okłady?Moze laktatorem troszke sciagnij ale nie dokońca(!!!) bo to jeszcze bardziej pobudzi laktację.
No i sposób na zapalenia-weź lisć kapusty schłodź go w lodówce,lekko rozbij tłuczkiem żeby zaczął puszczać sok i w stanik włóz.To wyciaga ewentualny stan zapalny.Mnie kilka razy uratowało.
Zacznij działać szybko żeby jakaś cholera Ci sie nie przyplątała (stan zap.)

Laktatorem próbowałam odciągać, ale nic prawie nie leci. Jak będę wychodzić drugi raz na spacer pójdę do warzywniaka po kapuchę, bo wlasnie już sąsiadki mi o tym mówiły.

Dzikuję

Oli, jeśli chodzi o fryzury tj standardowe upięcie, zatem jak powiesz fryzjerce na pewno sobie z tym uczesaniem poradzi. Dodatowo mogę Ci podpowiedzieć aby wczepiła Ci jakiś kwiat, kolorystycznie pasujący do Twojej kreacji.
Ale jak się na niego zdecydujesz powiedz o tym fryzjerce aby zamówiła sobię ten konkretny, bo sztucznie wyglądają tandetnie
Stary 2012-06-29, 16:15   #1361
Oliveira79
Zadomowienie

Cytat:

Oli, jeśli chodzi o fryzury tj standardowe upięcie, zatem jak powiesz fryzjerce na pewno sobie z tym uczesaniem poradzi. Dodatowo mogę Ci podpowiedzieć aby wczepiła Ci jakiś kwiat, kolorystycznie pasujący do Twojej kreacji.
Ale jak się na niego zdecydujesz powiedz o tym fryzjerce aby zamówiła sobię ten konkretny, bo sztucznie wyglądają tandetnie
no niby tak, ostatnio fajnie mnie uczesała, ale wczesniej na szybko przeglądnęłam katalogi fryzur u niej i pokazalam co mi sie mniej więcej podoba teraz moglabym powiedzieć żeby upieła podobnie jak ostatnio, ale mam trochę czasu więc sobie szukam, moze cos mnie zachwyci

a co do kwiatów, to owszem podobaja mi się, ale pewnie zapłacę za niego drugie tyle co za samo czesanie, wiec sobie odpuszczę (ostatnio zapłaciłam 77 zl)

Stary 2012-06-29, 16:16   #1362
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie piekę z 5 razy w zyciu mi się zdarzyło, no ale niestety kupuje.Wiecie, wchodzę do sklepu a słodycze wołają kup mnie kup mnie!
Cytat:
rudomirka db pisze. w sklepach unikać regałów ze słodyczami i w domu nic nie pichcić...chociaż np jeśli ja mam napad na słodkie to zawsze dam rade coś sobie skombinować
jeśli mam w domu cukier to zawsze da radę z tego coś słodkiego zrbic
ale teraz staram się nie kupować -oszczędzam na fryzjera...

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-29, 16:35   #1363
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Oliveira79 Pokaż wiadomość
no niby tak, ostatnio fajnie mnie uczesała, ale wczesniej na szybko przeglądnęłam katalogi fryzur u niej i pokazalam co mi sie mniej więcej podoba teraz moglabym powiedzieć żeby upieła podobnie jak ostatnio, ale mam trochę czasu więc sobie szukam, moze cos mnie zachwyci

a co do kwiatów, to owszem podobaja mi się, ale pewnie zapłacę za niego drugie tyle co za samo czesanie, wiec sobie odpuszczę (ostatnio zapłaciłam 77 zl)

to kup w kwiaciarni np róże i niech ci wepnie i solidnie niech prysnie lakierem, zeby sie 3mała
Stary 2012-06-29, 16:42   #1364
princessskaa
Wtajemniczenie

Kochane, ale sie zmęczyłąm. Spacer, słońce grzeje, zakupki, a w domu ogień, normalnie robota mi się w rękach paliła Okna pomyte, naczynia też, odkurzone, podłoga na mokro, wc, zlew i wanna na błysk UF

Teraz jem drożdżówkę

Niedługo już rodzice powinni dojechać do nas

Oliveira
na wesele mi się podobają rozpuszczone włosy, spięte na bok. I wpięty kwiat - jak Baha radziła
princessskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-29, 16:45   #1365
dygotka8
Zakorzenienie

Baha-a Ty chcesz odstawić od piersi??nie doczytauje ostatnio,przepraszam
polecam jednak wziąc ciepły bardzo prysznić,udac się wraz z oliwka pod wspomniany prysznic i masować ją tak z 10 minut chociaż,a potem przystawić dziecia-ewentualnie laktoator.ja jak miałamzator to musiałam młodą przystawiac bo inaczej to by mi cycek pękł a ja padłabym z bólu bo juz ręka ruuszać nie mogłam

Stary 2012-06-29, 16:48   #1366
nettka_
Zadomowienie

hej mamuśki

''Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się - ze wszystkich sił - tego, czego pragnie.''
nettka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-29, 16:49   #1367
saaraa_lub
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez princessskaa Pokaż wiadomość
Kochane, ale sie zmęczyłąm. Spacer, słońce grzeje, zakupki, a w domu ogień, normalnie robota mi się w rękach paliła Okna pomyte, naczynia też, odkurzone, podłoga na mokro, wc, zlew i wanna na błysk UF

Teraz jem drożdżówkę

Niedługo już rodzice powinni dojechać do nas

Oliveira
na wesele mi się podobają rozpuszczone włosy, spięte na bok. I wpięty kwiat - jak Baha radziła
Łoo matko a co Ciebie tak wzięło??Zapraszam do mnie też się przydadzą takie porządki.Ja z moją przylepą nie mam szans tak szaleć.
Stary 2012-06-29, 16:54   #1368
dygotka8
Zakorzenienie

zastanawiam sie czy godzina 18 to nie za późno by dac dzieciowi obiadek warzywno mięsny??
nie wyrobiłam się wcześniej....

i jak juz mam mięsko i warzywa ugotowane to co z tym zrobbić,wyszło na 2 porcje to normalnie w pojemniku zblendowane zostawić w lodówce do jutra czy połowy nie blendować i dopiero jutro przed podaniem zmiksować???

lecę i ja sprzatać...ja tak lubie sprzątać

Edytowane przez dygotka8
Czas edycji: 2012-06-29 o 17:06
Stary 2012-06-29, 17:07   #1369
nettka_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez domi7ks Pokaż wiadomość
Hej Mamcie

Ja prawie całą noc lunatykowałam od jednego dziecka do drugiego i w nocy do dzieci tylko ja potrzebna, Polusia chce do mnie, Michałkowi cyca Polusia kaszle ostro i ma katar i spała z nami, ciagle sie budząc...masakra
ale dzowniłam do lekarki i mam w domu syropki ze stcznia, kiedy była chora i mam jej podac...

Baha Twoj post powinien byc po poscie Princ, tam taki romantym a u Ciebie szara rzeczywistość

super
ale Princ Tz Ci okazyjnie takie rzeczy mówi? bo mój mi ciągle takie zbereźniactwa szepta
u mnie Calzedoni nie ma, miasto za duza dziura, mam strój z Obssesive i fajnie cyce podkresla, tylko teraz mi mało nie wylecą z niego
strój sliczny

My nie idziemy na Tz impreze z pracy, bo mama idzie na noc do pracy i nie mamy z kim dzieci zostawic...nie miała sie z kim zamienic na zmiane a tez myslałam, ze sie wystroje w szpile i rurki, te imprezki są zawsze udane
za to z Tz moze jutro zostawimy jej dzieci i pojdziemy gdzies na kolacje

Laski ja mam sprzedawce na allegro który sprzedaje rzeczy za grosze (licytacja) i mozna tanio upolowac rzeczy np. z Bon prix. Kolezanki zamawialy i sa mega zadowolone. Ja zamowilam troche rzeczy, dzos wplace kase to pewnie wp rzyzlym tyg dojdzie

wrzuć linka tego sprzedawcy

współczuje nocki

---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:55 ----------

Cytat:
Napisane przez domi7ks Pokaż wiadomość

zaczepisty:lo ve:

---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ----------

Cytat:
hej laseczki
moj zul mi tez ostatnio co chwila komplementy wali a najwazniejsze nabral ogromnego szacunu dla zawodu matki polki

i bardzo dobrze

---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ----------

Cytat:
Ja cyborg?

Kurcze musze dupsko ruszyć i ogarnąć chatę. Potem spacerek, nie wiem o której rodzice przyjadą po małą. Na solarium jeszcze może skoczę, żeby na baletach brązem oślepiać. Mam normalnie podjar jak małolata, że do klubu idę Ale cztery miesiące temu byłam to nie ma co się dziwić - nareszcie choć przez chwilę nie będę się czuć jak zgred Raczej jak dzik - czy ja pamiętam jak sie tańczy?

Ja chyba nie pamiętam ostatnio na imprezie byłam 1,5 roku temu

---------- Dopisano o 17:07 ---------- Poprzedni post napisano o 17:03 ----------

Cytat:
Napisane przez Oliveira79 Pokaż wiadomość

ale mam ubaw: jak mam turban na głowie to B. na mnie patrzy jak na ufo - w dalszym ciągu mega zdziwienie na buźce

moja też tak na mnie patrzy

''Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się - ze wszystkich sił - tego, czego pragnie.''
Stary 2012-06-29, 17:10   #1370
princessskaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Łoo matko a co Ciebie tak wzięło??Zapraszam do mnie też się przydadzą takie porządki.Ja z moją przylepą nie mam szans tak szaleć.
A tak jakoś Czasami tak mam
Nie mam już siły na porządki u Ciebie
princessskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-29, 17:25   #1371
nettka_
Zadomowienie

A my dzisiaj z Paulinką i moją mamą od 12 do 16 buszowałyśmy po sklepach

Paulinka jak zawsze grzeczna była

Stary 2012-06-29, 17:34   #1372
Oliveira79
Zadomowienie

Cytat:

Oliveira
mi też się podobaja, druga sprawa, że zapewne bedzie upal i biorac pod uwage ze będę miała pod opieką dwa bejbiki w tym jedno prawie non-toper na rękach, to srednio mi sie usmiecha jeszcze walka z lepiacymi sie do spoconego karku wlosami więc w gre wchodzi tylko klasyczny kok

---------- Dopisano o 17:34 ---------- Poprzedni post napisano o 17:28 ----------

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
zastanawiam sie czy godzina 18 to nie za późno by dac dzieciowi obiadek warzywno mięsny??
nie wyrobiłam się wcześniej....

i jak juz mam mięsko i warzywa ugotowane to co z tym zrobbić,wyszło na 2 porcje to normalnie w pojemniku zblendowane zostawić w lodówce do jutra czy połowy nie blendować i dopiero jutro przed podaniem zmiksować???

to zależy o której mała je kolację i idzie spać?
myslę że spokojnie mozesz zostawic niezblendowane do jutra i jutro wszystko przyrzadzić

Stary 2012-06-29, 17:41   #1373
dygotka8
Zakorzenienie

oli-kolacje je okolo 21-21.30

Stary 2012-06-29, 17:58   #1374
Oliveira79
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
oli-kolacje je okolo 21-21.30
no to myslę, że spokojnie możesz jej podac obiadek o 18ej

Stary 2012-06-29, 18:02   #1375
dygotka8
Zakorzenienie

dałam jej troche,ale nie wiem czy ziemniaka nie było za duzo przez co było zbyt mdłe?zjadla połowe porcjio i teraz cyckiem dobija...

Stary 2012-06-29, 18:37   #1376
basiula19
Zadomowienie

Cytat:
Ło masz... będzie kara ??

a co tam u Twoich rodziców będzie się działo? i jak daleko ode mnie hmm możesz odp na priv jak nie chcesz tutaj
zazdroszczę wyjazdu ajj...oby wam się udał i pogoda dopisała wyślij kartkę

nie chce mi się iść na dwór komary gryzą
a szału nie bedzie impreza sobota niedziela w niedziele ma byc Wanda i Banda czy jakoś tak.....ja mam jakoś 60 km to od ciebie tez jakoś tak bo inna drogą bys jechała......

strasznie sie ciesze na to Zakopane bo nigdy nie byłam w tamtym roku byliśmy na weeken nad Jeziorem Białym tez fajnie było ale pogoda średnio dopisała........ale troszke sie boje to bedzie chrzest bojowy hehe pierwsze wakacje z synkiem

10.11.2011 Mikołajek już jest z nami
basiula19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-29, 19:01   #1377
Oliveira79
Zadomowienie

Cytat:

strasznie sie ciesze na to Zakopane bo nigdy nie byłam w tamtym roku byliśmy na weeken nad Jeziorem Białym tez fajnie było ale pogoda średnio dopisała........ale troszke sie boje to bedzie chrzest bojowy hehe pierwsze wakacje z synkiem
będziecie zadowoleni Tatry są przepiękne bo mam nadzieję, że nie macie w planach tylko Krupówek? oczywiście nie mowię od razu o Kasprowym, ale jest tam tyle pięknych, łatwych tras - radzę już zaopatrzyc się w dobry przewodnik i zaplanować sobie mniej więcej co chcielibyście zobaczyć bo weekend to bardzo mało i dobrze już jechac z jakimś planem, żeby nie marnować czasu

my bylismy dwa lata temu na wakacjach, dwa tyg., dziennie robiliśmy 20-30 km a najbardziej się cieszę, że zaliczyliśmy Kasprowy na własnych nogach a z tż w ogóle jestem dumna, bo wszedł z Olim na plecach w nosidle (czyli jakieś 25 kg)

---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:59 ----------

Cytat:
a szału nie bedzie impreza sobota niedziela w niedziele ma byc Wanda i Banda czy jakoś tak.....ja mam jakoś 60 km to od ciebie tez jakoś tak bo inna drogą bys jechała......

byłam nad Jeziorem Białym ładnych parę lat temu - cudo

Stary 2012-06-29, 19:14   #1378
nettka_
Zadomowienie

Cytat:

zazdraszczam Zakopcianego

Stary 2012-06-29, 20:26   #1379
glamourous
Zakorzenienie

Ufff zaliczylismy 4 godInny spacer z maluchami
Kupilam im w pepku tshirty- jeden z napisem kocham moja mamusie a drugi kocham moja tatusie pekalam ze smiechu

Po powrocie wykapalam maluchy z sonia, potem chlopcy wyszli, sonia sie pluskala w ich wodzie bialej od oilatum
Przychodze do niej a ona pyta- zgadnij co zrobilam do wody? Pytam czy siku? - nie na litere l - na l?
- nie, na l ( miala na mysli r tylko nie wymawia)
- to nie wiem
A sonia z triumfem- kupe
Myslalam ze padne, wypuszczam ta biala wode a tam faktycznie klocek na dnie plywa
Stary 2012-06-29, 20:29   #1380
saaraa_lub
Rozeznanie

Oli, Basiula chyba nie mówicie o Jeziorze Białym na lubelszczyźnie??A Zakopca zazdroszczę,kocham góry byłam wieele razy ostatnio w lutym 2010 i jak wyjeżdżaliśmy wyłam jak bóbr.

Edytowane przez saaraa_lub
Czas edycji: 2012-06-29 o 20:36
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości